Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Terveystietoista hämmästelyä THL:n touhuista

Terveyden Hävityksen Laitos (THL) on julkaisemassa uusia ruokasuosituksia lapsiperheille. Mitä mieltä Terveystietoiset ovat tästä?

Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille -kirjanen saa terveystietoiset kohottamaan kulmakarvojaan ja puistattelemaan päätään. Kaikki voivat mennä kommentoimaan 30.9.2015 mennessä kirjasen antia. Mahdollisesti tästä kirjoituksesta on apua kun lähdet kommentoimaan kirjan käsikirjoitusta omasta näkökulmastasi. Reagoi! Aktivoidu! Näytä epäkohdat!

Terveystietoisten perusjengi: Olli, Marko, Henna, Sanni, Pike, Christer ja Mika.
Terveystietoisten perusjengi: Olli, Marko, Henna, Sanni, Pike, Christer ja Mika.

Terveystietoisten perusjengi kysyy:

Miten voi vielä tällaista tietoa levittää eteenpäin? Uskovatko tekijät edelleen näihin suosituksiin, jotka maailmalla on kumottu jo aikaa sitten?

Toimittajamme Pike Hilakari kysyi viidakkomies Olli Postin mielipidettä asiasta. Olli Postin hämmennys on valtava hänen lukiessaan tätä, ja vastine on tässä (punaisella tekstillä näkyy otteita THL:n käsikirjoituksesta):

 

Aika neuvostoliittolainen meininki:

”Myös perusopetuslaki (628/1998) edellyttää, että koululaisten ateriat ovat tarkoituksenmukaisesti järjestettyjä, ohjattuja ja täysipainoisia. Kouluruokailu on osa koulun opetussuunnitelman mukaista opetusta ja kasvatusta.”

Onko tuollanen oikeasti tätä päivää?

”Vilja runsaskuituisina täysjyvätuotteina.”

Mikään ei väsytä kuin täysjyvävilja anti-ravinteineen!

”Maitovalmisteet rasvattomina tai vähärasvaisina.”


Really?
 Voin vaihtaminen keinorasvoihin ja raffinoituun monokulttuuri-muovirypsiin, WHAT??

Hassua, ettei vieläkään mainintaa suolan laadusta, joka on valtavasti tärkeämpää kuin pelkkä keinosuolan vähentäminen. Ei mitään mainintaa kasvisten laadusta tai ravinnetiheydestä; ainoastaan määrästä. Mutta valtiotahan johdetaan aina kvantitatiivisilla tehokkuusmittareilla, ei koskaan kvalitatiivisilla ja vielä vähemmän subjektiivisilla. Ihan sama miten, kunhan halvimmin saadaan se ”leipä kansalle”, vaikka se olisi sitten kyllästetty homeenestoaineilla JA hometoksiineilla eikä sisältäisi juuri mitään ravintoa ja sitäkin enemmän tulehdustekijöitä – riittää kun tehdään virallinen ohjeistus, jossa sen SANOTAAN antavan kaiken mitä ihminen tarvitsee.

Peruna on paitsi ympäristön kannalta, myös ravitsemuksellisesti hyvä valinta, sillä se sisältää kohtuullisesti hiilihydraatteja ja useita kivennäisaineita (mm. kaliumia ja magnesiumia) ja C-vitamiinia. Keitetty peruna on lapsiperheen perusvalinta, rasvaiset perunaruoat ja -jalosteet ovat satunnaisia valintoja.

Perunan viljelijät eivät itse syö perunaa, koska näkevät miten paljon he itsekin sitä myrkyttävät. Peruna on superheikko lajike, joka vaatii ihan ***kelisti myrkkyjä selvitäkseen. Mitä, jos suositeltaisiin mitä tahansa elinvoimaisempia, maukkaampia, värikkäämpiä, perinteisempiä juureksia? Perunahan on kaikista maailman juureksista se mauttomin ja vähiten ravitseva. Makes no sense at all. Peruna tarjoaa lapselle kyllä ison kasan homeenestoaineita ja muita kemiallisia myrkkyjä – ja vähemmän ravintoa, makua tai väriä kuin mikään muu juures koko maailmankaikkeudessa. Miksi tässäkin piti valita virallisiin suosituksiin satojen optioiden joukosta se absoluuttisesti huonoin?

Viljavalmisteiden suositeltava käyttömäärä on noin 6 annosta naisille, 9 annosta miehille ja vähintään 4 annosta leikki-ikäisille lapsille… Kuitu ja ravintoaineet sijaitsevat etenkin viljan kuoriosassa ja alkiossa, minkä vuoksi täysjyvävalmisteista saadaan runsaasti kuitua, E-vitamiinia, folaattia, tiamiinia, niasiinia, fosforia, kuparia, magnesiumia, rautaa, seleeniä ja sinkkiä. 

Vilja itseasiassa vähentää juuri noiden ravinteiden saantia mitä sen tuossa väitetään parantavan, koska etenkin täysjyväviljan antiravinteet estävät ja jopa vievät kehosta magnesiumia, sinkkiä, rautaa ja muuta.

Jos pääosa perheen viljasta käytetään luomutuotteina, on hyvä huomioida, että luomuviljassa seleenipitoisuus on pienempi tavanomaiseen verrattuna.

Luomusta tietenkin varoitellaan, koska se ei ruoki petrokemianteollisuutta eikä myrkkyteollisuutta, joka maksaa asiantuntijoiden palkat suoraan tai epäsuorasti. Luomu ei maksa yhdenkään virallisen, valtiollisen tai akateemisen asiantuntijan huveja.

Nahaton siipikarja, broileri ja kalkkuna, ovat vähärasvaisia ja myös niiden rasvan laatu on parempi kuin naudan tai lampaan lihan.

Kanassa (tietenkin) suositellaan nahatonta, koska ravitsemuksellisesti juuri arvokkain juttu eli gelatiini (ja osa rasvaliukoisista vitamiineista) on juuri siinä nahassa. Tietenkin.

Kananmunien keltuaisen sisältämän suuren kolesterolimäärän vuoksi niiden suositeltava käyttömäärä on 2-3 kappaletta viikossa.

Laadukkaan (eli pientilan) kananmunan keltuainen on yksi ravinnetiheimpiä juttuja mitä Suomessa voi syödä – joten tietenkin virallinen taho edelleen varoittelee siitä. Keltuainen sisältää myös aineen, joka blokkaa kolesterolin imeytymistä. Tummat oranssit, jopa oranssin-ruskeat keltuaiset ovat hurjan hyviä silmille (luteiini, zeaxantiini ja muut karotenoidit), ja hyviä lähteitä aivo-ystävälliselle koliinille ja lesitiinille.

Viljaruokitut limamunat kannattaa kiertää kaukaa; jo väristä huomaa ettei niistä saa kuin murto-osan oikean munan karotenoideista ja vitamiineista – koska homeinen viljarehu ei sisällä juurikaan ravintoa, mutta sitäkin runsaskätisemmin tulehdusta aiheuttavia ainesosia kuten omega-kutosia ja allergisoivia proteiineja sekä hometoksiineja. Erinomainen eli enimmäkseen tuoreravittu keltuainen maistuu parhaalle raakana tai lähes raakana, vähintäänkin juoksevana, jolloin sen arvokkaat rasvat ovat parhaassa muodossaan.

Vähennä makkarasta ja rasvaisesta lihasta valmistettujen ruokien syömistä ja valmista ruoat vähärasvaisista lihatuotteista, esimerkiksi vähärasvaisesta (<10 %) jauhelihasta. Valitse liha ja leikkeleet vähärasvaisina: broileri-, kalkkuna- ja täyslihavalmisteet, naudanpaisti, keittokinkku, kinkkufile, kinkkuleike tai palvikinkku (rasvaa enintään 4 % ja suolaa enintään 1.8 %).

Rasvaliukoisia vitamiineja kuten A, D, E ja K, saadaan nykyään länsimaissa vain murto-osa luonnonkansojen tasosta, ja tämä johtaa osteoporoosiin, valtimokalkkeumiin, väsymykseen, näön heikkenemiseen, hormonitoiminnan aneemisuuteen, aivotoiminnan heikkenemiseen, seksuaaliterveyden alenemiseen jne jne – ja mitä THL suosittelee? Entistä vähemmän rasvaa, ja vieläpä viljaruokittuja rasvanlähteitä, joissa rasvaliukoisten vitamiinien määrä on varsin olematon.

Vinkkejä käytäntöön: Kananmunien määrä rajoitetaan kahteen munaan viikossa keltuaisen suuren kolesterolipitoisuuden vuoksi.

Ja se kolesteroli? Sehän on hyvä; tulehdus on paha, ja hapettunut kolesteroli on paha. Mitä vähemmän hapettaa keltuaisensa kolesterolia, eli mitä vähemmän sitä altistaa valolle, lämmölle tai kuumuudelle, sitä parempaa kolesterolia siitä(kin) saa. Munakokkelin tekeminen on huonoimpia tapoja valmistaa kananmunista ruokaa, sillä se hapettaa keltuaisen sisältämän kolesterolin, mikä vaarantaa terveytesi! LÄHDE

”Erilaiset soija- ja papuvalmisteet, kuten tofu, tempeh, -rouheet ja -kuutiot, ovat oivia lihan korvikkeita.”

Ei ainakaan minun O-veriryhmälleni. Toisille tuntuu toimivan, minulle enimmäkseen aika väsyttävää.

Sydänmerkki myönnetään elintarvikkeille, jotka ovat tuoteryhmässään rasvan laadun ja määrän sekä sokerin, suolan, kuidun ja kolesterolin kannalta parempi valinta.

Huhhuh, Sydänmerkki! En ostaisi valkosokeroitua valkovehnäpullaa teollisuusmyrkkyrasvassa uppopaistettuna ja kymmenellä kiina-lisäaineella kuorrutettuna, vaikka kyseinen firma maksaisikin sydänmerkistä laadukkaiden raaka-aineiden sijaan.

Salaatinkastikkeeksi valitaan öljypohjainen kastike tai kasviöljy sellaisenaan. Ruoanvalmistusrasvana käytetään tarvittaessa kasviöljyä, juoksevaa kasviöljyvalmistetta (ns. pullomargariinia) tai 60 – 70 % rasvaa sisältävää kasvirasvalevitettä.


Oho, pullomargariini!

Täysmehuja ja/tai tuoremehuja voi nauttia 1 lasillisen päivässä aterian yhteydessä.

Hmm, ”tuoremehu” ei ole tuore mehu; se nimenomaan ei ole tuore mehu! Siitä on kaikki entsyymit pois, joten se on käytännössä lähempänä nestemäistä karkkia, ja vielä pahempaakin eli fruktoosia – sisältäen kuollutta pastöroitua sokeria (ja vieläpä ilman kuituja) lähes tai jopa limpparin veroisesti. Maksa ei tykkää, eikä moni muukaan sisäelin, ja verensokeri vähiten. Haima on kovilla.

Alkoholijuomien käyttöä tulee rajoittaa siten että alkoholin päivittäinen saanti (etanoliksi laskettuna) on naisilla korkeintaan 12 grammaa ja miehillä 24 grammaa. Käytännössä tämä tarkoittaa naisille 1 ja miehille 2 annosta alkoholijuomia päivässä.

Alkoholituotteissa olennaista on LAATU eikä määrä, koska Laatupanostuksen myötä tässäKIN määrä asettuu automaattisesti kohti optimia, kun taas karsea laaduttomuus johtaa samaan kierteeseen kuin fazerin suklaa tai taffelin sipsi, joissa ravinnetiheys on yhtä alhaalla (ja myrkyllisyystaso yhtä ylhäällä) kuin alkon sulfiitti”viineissä” (joilla on hyvin vähän tekemistä aidon viinin kanssa; melkein yhtä vähän kuin koffilla tai lapin kullalla aidon oluen kanssa, tai alkon sokeriliemillä aidon elävän superprobiootti-siiderin kanssa)

Sopivasti sokeria: Enintään 10 % päivittäisestä kokonaisenergiansaannista saa tulla lisätystä sokerista.

Oho, ei vieläkään mainintaa sokerin laadusta; ei sanaakaan aidosta intiaanisokerista, kookossokerista tai aidosti kuumentamattomasta, mahdollisimman vähän suodatetusta kotimaisesta lähihunajasta. Eikö pienhunajatuottajalla olekaan samaa lobbausvaltaa kuin suurteollisuudella, joiden piilomainontaa on jokainen virallinen tiedonanto täynnä?

Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat liian vähän jodia. Jodin saantisuositus on aikuisilla 150 mikrogrammaa päivässä. Jodi on ihmisille ja eläimille välttämätön kivennäisaine, jota Suomen maaperässä on luontaisesti hyvin vähän. Merkittävä jodin puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä lapsilla. Parhaita jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kala, kananmunat ja jodioitu suola. Suomalaisten jodin saannin lisäämiseksi tulee jodioitua ruokasuolaa käyttää elintarviketeollisuudessa, ruokapalveluissa ja kotitalouksissa niin ruoanvalmistuksessa kuin leivonnassa.

Ei mitään mainintaa jodin LAADUSTA tai muodosta. Olisiko orgaaninen sittenkin parempi kuin kemiallinen? Onko järkeä poistaa suolasta ensin KAIKKI hivenaineet, ja sitten lisätä kemiallisessa muodossa yksi niistä takaisin? Marketista saa raffinoimatontakin merisuolaa noin 3 euron kilohintaan, joten hinnastakaan se ei ole kiinni. Raffinointi on kaiken pahan tai ainakin kroonisten puutosten alku ja juuri, ja jostain syystä THL edelleen suosittelee lähinnä vain raffinoituja ”elintarvikkeita”, ja tuoreosastollakin petrokemiallisilla väkilannotteilla kasvatettuja ja myrkyillä myrkytettyä tehotuotantoa, joka on vieläpä mahdollisimman kaukana tuoreesta. Lue tämä Lontoon murteinen teksti!

”Vältä merilevävalmisteita joiden jodipitoisuus ei ole tiedossa. Liiallinen jodin saanti on haitallista.”

EI PIDÄ PAIKKAANSA. Japanilaiset saattavat saada merilevistä satakertaisia annoksia ilman haittoja. Jos syöt synteettistä betakaroteenia pilleristä, ole varovainen annoksen kanssa. Mutta jos syöt porkkanoita, paprikoita, gojimarjoja tai vesimeloneita (tai viherkasviksia, jotka ovat usein vielä parempia karotenoidien lähteitä), ei yliannoksen vaaraa ole – koska orgaanisessa, tutussa muodossa keho osaa poistaa sen mitä ei tarvitse, ja saatuaan tarpeeksi osaa sammuttaa ruokahalun kyseistä ruoka-ainetta kohtaan. On suorastaan rikollista varoitella merilevistä, jotka voisivat poistaa suuren osan terveysongelmista Suomessa – mutta toki lääkeyhtiöiden verorahavarastukseen perustuvia voittoja se vahingoittaisi miljardeittain joka vuosi. Eikä kuolinturhaketeollisuuden tuotteetkaan samalla tavalla tekisi kauppaansa terveemmille yksilöille.

Elintarvikkeiden lisäaineet ja muut elintarvikeparanteet (aromit ja entsyymit) ovat elintarvikkeeseen tarkoituksellisesti lisättyjä aineita. Lisäaineita käytetään esimerkiksi parantamaan tuotteiden säilyvyyttä, entsyymeillä vaikutetaan esimerkiksi tuotteen rakenteeseen ja aromeilla puolestaan makuun. Lisäaineiden turvallisuus ja käyttötarve arvioidaan ennen kuin ne hyväksytään käyttöön. Niiden käytöstä määrätään lainsäädännössä.

Lisäaineista olisi hyvä mainita, että ne ”luonnolliset aineet” usein tuotetaan kiinalaisissa tehtaissa rääkkäämällä eri keinoin maailman miltei myrkyllisimpiä homelajikkeita, ja sitten puhdistamalla lopputulos ainakin suurinpiirtein. Ihmiset eivät saa allergiaa sitruunasta, mutta hometoksiinijäämäisestä kiinavalmisteisesta ”sitruunahaposta” kylläkin. Lisäaineista voisi myös mainita, että vaikka ne olisivatkin turvallisia ja terveellisiä, ei kenenkään täysjärkisen kannattaisi ikinä ostaa jotain niin huonolaatuista, että sen makua, väriä ja koostumusta tarvitsee korjata kemiallisesti.

Tietolaatikko ravintolisistä: Ravintolisiä käytetään silloin, kun terveydenhuollon ammattilainen on todennut jonkin ravintoaineen puutoksen. Ravintolisät ovat tarpeen vain yksipuolisen ruokavalion tukena ja erityisruokavalioissa, jos kaikkia tarvittavia ravintoaineita ei saada riittävästi ruoasta. Ravintolisien käyttö ei korvaa monipuolista ruokavaliota. Raskaus- ja imetysajan ruokavaliota täydentävistä ravintolisistä on erilliset ohjeet. Tarpeettomat ravintolisät voivat haitata muiden ravintoaineiden imeytymistä ja liialliseen saantiin voi liittyä haittavaikutuksia. Esimerkiksi liiallisen kalsiumlisän on todettu altistavan sepelvaltimotaudille. Vitamiinien ja kivennäisaineiden yliannostelu valmisteista saattaa olla haitallista, joten ravintoainevalmisteiden ohjeiden mukaista annostelua ei tule ylittää eikä päällekkäisiä valmisteita tule käyttää.

Ravintolisien tarpeellisuudesta Sami Sundvik on jo sanonut kaiken oleellisen. Esimerkiksi näin:

”Testien tulokset ovat selkeitä – en ole saanut käteeni vielä yhdenkään asiakkaan kohdalla mittaustuloksia, joista EI olisi löytynyt lukuisia hivenainepuutoksia. Tilanteen ongelmallisuutta korostaa vielä se, että nämä asiakkaat ovat ns. perusterveitä, jo valmiiksi varsin monipuolista ruokavaliota (mm. paljon vihanneksia ja marjoja) noudattavia, ja jo joitakin ravintolisiä käyttäviä. Jos asiakkaan ruokavalio on yksipuolisempi, eikä käytössä ole mitään ravintolisiä, tulokset ovat yleensä vielä paljon huonommat.

Miksi tilanne on sitten tämä, vaikka ravitsemusterapeuttien viesti yleensä on, että virallisen ravintosuosituksen mukaan syöden saat ruokavaliostasi kaiken tarpeellisen.

Syitä on monia, ainakin seuraavat :
– vatsan ja suoliston kunto voi olla huono – ravinteet eivät imeydy
– maaperä on köyhtynyt – vihannesten ja marjojen ravintosisältö on paljon huonompi kuin aiemmin
– eläinten tehokasvatus – esimerkiksi viljellyn lohen rasvahappotasot ovat muuttuneet villilohesta huomattavasti

Lisäksi mm. kova stressi, erilaiset sairaudet ja kova treeni kasvattavat huomattavasti suojaravinteiden tarvetta.”

Ruoka ennen raskautta ja raskausaikana

Huh, miten karseat raskaus-suositukset! Foolihappo on osalle ihmisistä haitallinen; aito folaatti on kaikille turvallinen muoto. K2-vitamiinista olisi ehdottomasti mainittava raskauden yhteydessä – ja A-vitamiinista (laadukas maksa, laadukas munankeltuainen, laadukas tumma niittyvoi).

Moni alkaa viimeistään raskaus-vaiheessa tilata lihansa suoraan lähitiloilta laadukkaina versioina – ja suosimaan jopa sisäelimiä, jopa luuliemiä, ihan kuin ennen vanhaan. Ei tarvitse edes markettiin jaksaa, kun saa parasta raaka-ainetta suoraan omasta pakkasesta anytime. Laadukas puhdas tuoreruokittu maksa antaa niin folaatin, A-vitamiinin kuin muutenkin valtavan ravinnetiheyden.

Katso nämä videot:
https://www.youtube.com/watch?v=k_VY5gHMm08

Tämä Jäde voisi olla ihan perus safkaa, etenkin raskaana!

Imetys kuluttaa runsaasti energiaa ja tukee siten äidin painonhallintaa, mutta äiti voi lihoa imetysaikana runsaasta energiankulutuksesta huolimatta. Uusi perhetilanne, mahdollinen liikunnan väheneminen ja ruokatottumusten muutokset voivat edistää lihomista. Yhdessä perheen kanssa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti perheen elämäntilannetta ja pyritään löytämään keinoja sopivaan syömiseen, riittävään lepoon ja liikunnan lisäämiseen.

Lihomisvaara? Sen voin LUVATA, ettei yksikään luonnollista ruokaa oman fiiliksensä mukaan vapaasti syövä lapsi tule ikinä lihomaan; se ei oikein ole edes teoreettisesti mahdollista. THL-eineksillä lihominen tai vähintään tulehdusnestepöhö on väistämättä edessä jokaisella, ja samaan aikaan rajuista ravinnepuutoksista johtuva aneeminen olemus – toisilla aiemmin, toisilla myöhemmin, riippuen mm. kehon omista entsyymitasoista ja niiden ehtymisvauhdista.

Liitetaulukko 7. Eräiden ravintoaineiden suurin turvallinen päivittäissaanti aikuisilla.


Oho; onko C-vitamiinin turvallinen yläraja
ihan oikeasti 1000 mg? Sano yksikin biologinen lähisukulainen tai luonnonkansa, joka saisi päivittäin tuoreravinnosta niinkin VÄHÄN? Jos mekin syötäisiin kunnolla vihreitä, siis ihan kilokaupalla päivässä ja oikeasti elinvoimakasta settiä, C-vitamiinin päivittäinen ”yläraja” ylittyisi reippaasti jo sillä.

Onko sinkin turvallinen yläraja 25 mg? Tunnen kaverin, joka ottaa vähintään 100 mg joka päivä. Itsekin useimpina päivinä muistan ottaa vähintään 30 mg, ja vieläpä hyvää muotoa kuten pikolinaattia ja monometioniinia, valmisteista joista se imeytyy valtavasti paremmin kuin yhdestäkään apteekkien täyteainepillereistä – ja silti tasoni tuskin ovat vielä edes optimaaliset.

Jodissa turvallinen yläraja on 600 µg. Minulla se harvoin alittuu päivän aikana!

Samoin D-vitamiinin ”turvallinen yläraja” (100 µg) harvoin alittuu minulla, tai yhdelläkään luonnonkansalla päivän aikana. Syömällä villikalaa esihistorialliseen tapaan, saa automaattisesti yli 100 µg päivässä. Ja ottamalla aurinkoa villimpään tyyliin, iho tuottaa jopa 400 µg

B6-vitamiiniakin otan usein 4-kertaisesti yli ”turvarajan”, mieluiten bioaktiivista P5P-muotoa eikä halpaa pyridoksiinia

Keskeistä on monipuolisuus, säännöllinen ateriarytmi ja energiatarvetta vastaava ruokamäärä.

Noudattaako yksikään luonnonkansa tai edes nisäkäs ”säännöllistä ateriarytmiä”? Ei tietenkään. Eivätkä ne silti liho tai sairastu, koska syövät aitoa ruokaa, eivätkä ikinä yhtään täysjyväviljaa, ainakaan fermentoimatonta, liottamatonta ja esi-idättämätöntä sellaista, ja vielä vähemmän Valion ”maitotuotteita”: Lue vaikka nämä!

 

DSC_3045_600x600Olli Posti

Luennoitsija, kirjoittaja, kokija, elämästä nauttija. Myös viidakkomiehenenä tunnettu superfoodeista lähes kaiken mahdollisen tietävä sporttinen kaveri.

Hän ponkaisi monien tietoisuuteen selätettyään MS-taudin ruokavalion avulla. Hän haluaa tuoda osaamistaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyen kaikille halukkaille.

 

 

 

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

 

Luopuminen

0 thoughts on “Terveystietoista hämmästelyä THL:n touhuista”

  1. Miksi on niin vaikeaa laittaa enemmän kuin pari linkkiä lähteisiin, kun kritisoi? Se, että itse syö jotenkin ei vielä paljoa meinaa. Jos kerran tietoa on, miksei sitä jaa? Tutkimuksia kehiin nyt vain!

  2. Täytyy vain todeta, että kirjoitus on lähes täysin pelkkää soopaa. Se sisältää provosoivia ja muita asiattomia väitteitä ilman minkään laista perustelua. Kyllä faktaväitteiden oheen tulisi liittää viite, jossa kyseistä väitettä olisi tuettu. Kirjoitus sisältää lukemattomia virheitä, joita ei edes jaksa lähteä korjaamaan.

    Tyylillä tavoitellaan rehvakkuutta mutta se kääntyy itseään vastaan.

    Tämä kirjoitus on mielestäni täysin harhaanjohtava ja hyödytön kenellekään.

  3. Haha.. hahaaahaaaa…. haaahaahahahaahaaa… hahahahaaahahaahahaaahaaahaahaaahahaaaa… lopettakaa… te tapatte mut!

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.