Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tule mukaan rakentamaan itsellesi erittäin laajaa ja ajankohtaista monisatasivuista terveyskirjaa!

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua!
Osa 7 Muista levätä!
Osa 8 Ajattele positiivisesti!
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa!
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet
Osa 15 Elämänhalu
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjasi.

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä?

Osa 1 (Älä kadota terveyden aarretta!) on jaossa juuri nyt (marraskuu 2017) ja osa 2 (Miksi vanhenemme?) ilmestyy joulukuun lopussa. Osat 3-24 tulevat vuosien 2018-2019 aikana jakoon. Jokaisessa osassa on 15-20 sivua.

Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä miloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

TERVETULOA MUKAAN RAKENTAMAAN YHDESSÄ MONISATASIVUISTA TERVEYSKIRJAA!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Lasten aivot verkossa – päättäjien narikassa!
    joulukuu 2, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen ”En voi ymmärtää, miten lasten terveys ja hyvinvointi on luovutettu Applen, Microsoftin, Samsungin ja muiden vastaavien suuryritysten...
  • Mitä pitäisi ajatella hypotyreoosin hoidosta?
    toukokuu 3, 2016
    Kirjoittaja: Suomen kilpirauhaspotilaat ry Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n on laatinut vastineen Duodecimin julkaisemalle katsaukselle ”Aikuisen primäärisen hypotyreoosin hoito”. Vastine löytyy myös täältä....
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Voi on aina voita, osa 2
    marraskuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Butyraatin l. voihapon edut painonhallinnassa ja rintasyövässä eivät ole sen ainoita terveysvaikutuksia. Ennen kuin menemme pidempiketjuisiin tyydyttyneisiin...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Syöpä on metabolinen sairaus
    maaliskuu 8, 2016
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Lupaavat uudet syöpähoidot tulevat perustumaan syöpäsolujen erilaistuneeseen aineenvaihduntaan, ns. Warburgin efektiin, joka on ollut tiedossa jo viime...
  • Terve diabeetikko
    syyskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Lasse Nybergh Lasse Nybergh on ajankohtainen Nostin paremmin esille tämän kirjoituksen elokuulta 2016 (päivitys 14.9.2017). Yleisradion ruotsinkielinen toimitus teki...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Pulskia porsaita
    marraskuu 29, 2017
    Kirjoittaja: Nina Saine Ihan tavallista terveellistä kotiruokaa? Niin, se mielletään terveelliseksi se "ihan tavallinen kotiruoka". Mutta kun se tarkoittaa usein...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille
    maaliskuu 31, 2016
    Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist Tämä kirjoitus julkaistiin 20.3.2016 ja pienen hoputtelun jälkeen professori Mikael Fogelholm on vastannut kysymykseen...

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Ei valheita eikä valikoituja tutkimusnäyttöjä

Kirjoittaja: Sami Uusitalo

Ravitsemustieteilijät Amanda Harju, Petteri Lindblad, Tomi Valtanen ja Jan Verho puuttuivat teräväkielisesti toisinajattelija Olli Postin kannanottoon lapsiperheiden ravitsemussuosituksiin.

 

Lasten lihavuus

Lasten lihavuus aloitti vahvan nousunsa 80-luvun alusta lukien. Itse kun v. -79 aloitin koulun, saimme valita täys- ja kevytmaidon välillä, joissa molemmissa oli enemmän rasvaa kuin nykyisissä vastineissaan. Leivän päälle saimme kymmenen gramman voinapin. Kastikkeet tehtiin aitoon rasvaan ja eläimetkin olivat noihin aikoihin rasvaisempia. Edellä mainitut asiantuntijat eikä THL ota mitään kantaa tutkimuksiin, joissa todetaan, että täysrasvaiset maitotuotteet ehkäisevät ylipainoa.

Mikään ammattiryhmä ei ole epäonnistunut tehtävässään niin täydellisesti kuin lasten lihavuuden ehkäisystä ja hoidosta vastaavat tahot. Näin ollen itsekritiikki todella olisi paikallaan, mutta se puuttuu täydellisesti.

”Suositukset: Peruna on paitsi ympäristön kannalta, myös ravitsemuksellisesti hyvä valinta, sillä se sisältää kohtuullisesti hiilihydraatteja ja useita kivennäisaineita (mm. kaliumia ja magnesiumia) ja C-vitamiinia.”

Asiantuntijoiden taidot hakusessa

Asiantuntijat viittasivat Fineliin ennen yllä olevaa lainausta, mutta sen käyttötaito loppuu näköjään silloin kun lähteen tarjoama tieto ei miellytä. Miten on mahdollista, että asiantuntijat puhuvat vuodesta toiseen täysin puutaheinää näin yksinkertaisesta, selkeästä ja helposti todistettavissa olevasta asiasta? Mikäli listaamme THL:n Fineli-tietokannasta keskikokoista annosta kohden eniten C-vitamiinia sisältävät ruoka-aineet sijoittuu kuorineen keitetty peruna sijalle 544.

Huomionarvoista on, että vertailukohteet, kuten vihannekset, muut juurekset ja marjat, sisältävät tyypillisesti massayksikköä kohden vähemmän energiaa kuin peruna. Peruna ei ole hyvä C-vitamiinin lähde.

Mikäli listaamme keskikokoista annosta kohden magnesiumtiheimmät ruoka-aineet sijoittuu kuorineen keitetty peruna sijalle 924. Peruna ei ole hyvä magnesiumin lähde. Peruna on ylipäätään surkea suojaravinteiden lähde. Tämä on fakta. Uskoa saa mitä haluaa.

”täysjyvävalmisteista saadaan runsaasti kuitua, E-vitamiinia, folaattia, tiamiinia, niasiinia, fosforia, kuparia, magnesiumia, rautaa, seleeniä ja sinkkiä.”

Ruisleipä – ravinteikasta?

Tarkastellaan suosittua leipää ”Ruisleipä, 100 % ruis, halkaistu täysjyväruisleipä, vaasan” menestystä edellä mainittujen suojaravinteiden suhteen kun teemme listauksen keskikokoista annosta kohden.

  • Kuitu: sijoitus 225. Ruisleipä on ylivertainen kuidun lähde. Näinköhän?
  • E-vitamiini: sijoitus 2577. Eipä päästä palkintopallille, ei sinne päinkään.
  • Folaatti: sijoitus 1625. Ei ole suomalaisen ruisleivän voittanutta! Eipä niin.
  • Tiamiini: sijoitus 2025. Eipä menestystä tässäkään.
  • Niasiini: sijoitus 3249. Saadaan runsaasti niasiinia ????!!!!!! Niasiinin määrä on alle 0,1 mg kun suositeltava vuorokausiannos on aikuisilla miehillä yli kaksisataakertainen eli 20 mg.
  • Fosfori: sijoitus 1998. Kehnolta näyttää edelleen.
  • Kuparia fineli ei tunnista.
  • Magnesium: sijoitus 1408. Magnesiumin merkitys korostuu esimerkiksi urheilussa. Pelkällä ruisleivällä ei kultamitalia kaulaan ripusteta.
  • Rauta: sijoitus 1279. Taisi olla toistaiseksi paras sijoitus vitamiineista, hiven- ja kivennäisaineista. Eipä kuitenkaan päästä tuhannen parhaan joukkoon. Huomionarvoista tietty sekin, että viljan nonhemirauta imeytyy eläinkunnan tuotteita heikommin.
  • Seleeni: sijoitus 2961. Ei auta vaikka on maaperää lannoitettu. Surkeaksi seleenin lähteeksi osoittautui tämä leipä.
  • Sinkki: sijoitus 1579. Ei pelastusta tälläkään kertaa.

Olkaa rehellisiä!

Ikävä juttu Vaasan Oy. Kannanottoni ei ole yritystänne vastaan vaan ainoastaan rehellisen tiedonvälityksen puolesta. Monet muut leivät ovat vielä surkeampia kuin tämä esimerkki.

Edellä mainitut verorahoillamme koulutetut asiantuntijat käyttävät paljon aikaa Olli Postin käsitysten korjaamiseen, samoin professori Marina Heinonen arvostellessaan Safkatutkan kannanottoja kouluruoasta. Muutama vuosi sitten Leipätiedotus valehteli leivän sisältämästä energiamäärästä toisiin ruoka-aineisiin verrattuna. Pyynnöstä huolimatta virheitä ei korjattu. Miksi yksikään asiantuntija ei vaatinut leipätiedotuksen valehtelemisen korjaamista?

Leipätiedotus korjasi virheeliset tiedot

Leipätiedotus korjasi tiedot epätoivoisen sepustuksen kera kun asiasta tehtiin poliisille tutkintapyyntö. Aivan kuten VW, ei leipätiedotuskaan saa valehdella päästöjensä/tuotteensa kemiallisesta koostumuksesta. Asiantuntijoiden valehtelu on vieläkin epäeettisempää.

Haastoin aikoinaan ravitsemusvalistuksen edustajat kilpailuun. Kumpaan saa enemmän suojaravinteita samaan energiamäärään – Vähähiilihydraattiseen vai suositusten mukaiseen? Tohtorit Saska Tuomasjukka ja Mikael Fogelholm olivat asiasta aluksi hyvin kiinnostuneita, mutta kiinnostus rupesi hiipumaan, kun he havaitsivat, että suositusten mukaisella ruokavaliolla ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä. Fogelholm totesi jo tuolloin ”no, oikeassahan hän on….” tarkoittaen minua ja väitteitäni suojaravinteiden määristä eri ruokavalioilla. Olisikohan jo aika todeta tämä yleisön edessä Mikael Fogelholm?

kuvaSami Uusitalo

43-vuotias diplomi-insinööri, joka on pettynyt ravitsemusvalistuksen ja lihavuuden hoidon täydelliseen epäonnistumiseen viimeisten vuosikymmenien aikana. Kokee erityisen kurjana lasten syyllistämisen liikunnan puutteesta tms. ja katsoo suurimman syyllisen löytyvän ”vain vähän rasvaa” ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” ”syö vähemmän liiku enemmän” ohjeista.

 

19 thoughts on “Ei valheita eikä valikoituja tutkimusnäyttöjä”

  1. Hei,

    Olemme yhtä mieltä, suositukset eivät saa perustua valheisiin tai valikoituun tutkimusnäyttöön. Olemme samalla linjalla myös siinä, että maailmalla tarvitaan toimintatapojen uudistamista lihavuuden ehkäisemiseksi. Rasvaisten maitotuotteiden terveydellisestä merkityksestä tutkimukset eivät ole antaneet ymmärtääkseni selkeää vastausta.

    Mitä tule keskusteluun osallistumiseen mediassa, siitä olemme saaneet lähinnä myönteistä palautetta. Bloggaaminen tapahtuu omalla vapaa-ajallamme ja siihen on mielestäni kaikilla oikeus koulutustaustasta riippumatta. Olen äänessä omien ja muiden näkemysten haastamiseksi, oppimista ja eroavien näkemysten ymmärtämistä varten. Tämä ei varmaan ole kaikkien mieleen, mutta mukava olisi keskustella erilaisten ihmisten kanssa.

    Nämä siis omia ajatuksiani.

    1. Kiva kun tulit omalla nimelläsi suoraselkäisesti keskustelemaan Amanda.

      ”Rasvaisten maitotuotteiden terveydellisestä merkityksestä tutkimukset eivät ole antaneet ymmärtääkseni selkeää vastausta.”

      Ei ole antanut punaisen lihan vaarallisuudestakaan. Sitä pitäisi kuulemma vaihtaa palkokasveihin. Mitäs jos henkilöllä on puutetta b12-vitamiinista ja alkaa noudattamaan ko. ohjetta?

      ”Bloggaaminen tapahtuu omalla vapaa-ajallamme ja siihen on mielestäni kaikilla oikeus koulutustaustasta riippumatta.”

      Jep, minäkin otan kantaa omalla vapaa-ajallani ja joskus myös työajalla. Tässä reilun kahdeksan vuoden aikana olen varmaan aiheuttanut itselleni ainakin sadantuhannen euron ansionmenetykset, kun olisin voinut käyttää aikani tuottoisamminkin.

      Sami Uusitalo
      dipl. ins. Espoo

  2. Mielestäni Fineli eniten-vähiten toiminto on sikäli kehno argumentointiväline, että listauksessa on useita toisiaan vastaavia tuotteita. Ennen ruisleipää parempina kuidun lähteinä keskikokoista annosta kohden on mainittu esim. 15 erilaista ateriakorvikevalmistetta. Eli jos järkevää vertailua haluaa tehdä, niin päällekkäisyydet pitäisi karsia ensin pois, jotta ei syntyisi kuva, että 224 perusruoka-ainetta ovat ruisleipää parempia kuidun lähteitä.

    1. Heh, hauskaa kritisoida THL:n analysointityökalua noin rankasti. 🙂 Me kun Samin kanssa yritämme epätoivoisesti löytää jotain käyttökelpoista THL:n suunnalta.Ja nyt sekin ammutaan alas. 🙂

      THL:n ravitsemusyksikön erityisasiantuntija Heli Reinivuo mainitsee Finelin erityisen hyvänä ominaisuutena eniten- ja vähiten-toiminnot.

      1. Työkalu on sinänsä toimiva, jos sen antamia tuloksia malttaa tulkita oikein eikä vedä mutkia suoriksi.

    2. Jos siivoamme ateriankorvikkeet pois sijoittuu tarkastelun alla oleva leipä jo mainiosti sijalle 210. Itse lähdin aikoinaa funtsimaan suojaravinteiden määriä energiayksikköä kohden. Pyörittelee niitä miten päin tahansa päätyy aina samaan tulokseen. Perinteisen ruokapyramidin pohjan muodostavat runsastärkkelyksiset tuotteet sisältävät kovin vähän suojaravinteita. Leipää ja perunaa sisältämättömään ruokavalioon saa helposti enemmän suojaravinteita kuin sellaiseen, jossa ne ovat mukana.

      Tietty ymmärrän leivän ja perunan mukana olon esim. julkisessa ruokailussa. Ne ovat edullisia ja ekologisia.

      Sami Uusitalo
      dipl. ins. Espoo

  3. Heikoksi jalostettujen lähes värittömien ja mauttomien lajikkeiden viljeleminen monokulttuurissa petrokemiallisilla teollisuuskemikaaleilla taitaa olla ekologisuuden(kin) äärimmäinen vastakohta.

    1. Jaahas, ehkä. Olen asiantuntijoiden kannanotoista lukenut, että pottu on kovin ekologinen. Lähden edelleen siitä, että asiantuntijoihin olisi pystyttävä luottamaan. Tosin, jos he ovat valmiita valehtelemaan niin yksinkertaisissa, selkeissä ja helposti todistettavissa asioissa kuin siinä, että onko leivässä niasiinia, niin miksi he eivät valehtelisi huomattavasti vaikeammin todistettavissa olevissa asioissa.

      Leivän mieltäminen hyväksi niasiinin läheteeksi on jokseenkin yhtä pöhköä kuin omenan mieltäminen merkittäväksi tyydyttyneen rasvan lähteeksi.

      Sami Uusitalo
      dipl. ins. Espoo

  4. Mikä tahansa Suomen oloihin paremmin soveltuva lajike on täällä ekologisempi. Vehnä ja perunahan ovat molemmat tuotu ihan muualta ja sittemmin vielä jalostettu heikommiksi ja heikommiksi, lue: petrokemikaalifirmoille tuottoisammiksi ja muutenkin jätti(myrkky)teollisuudelle mieluisammiksi – mikä siis viranomaispuheessa kääntyy muotoon ”ekologinen”. Ei ehkä luonnolle ekologinen, mutta virkailijoiden läheisille tahoille ja heidän liiketoiminnoilleen ekologinen.

    Myöskään nyky-ruis ei ole ekologinen; maatiaisruis on jo jonkin verran ekologisempi. En ole kuitenkaan vielä keksinyt, miten ekosysteemin tuhoava monokulttuuriviljely voidaan nähdä ekologisena. Etenkin kun samalla myrkytetään maata oikein kemikaaleilla joiden sitten annetaan valua Itämereen ja sisävesistöihin.

    Tänä päivänähän kaupungeissa on enemmän biodiversiteettiä kuin maaseudulla – koska lande on laitettu pelloksi ja puupelloksi; kaupungissa saattaa olla jopa joku puisto jossain. Se siitä monokulttuuriviljelyn ekologisuudesta.

    Jos halutaan katsoa ruoantuotantomenetelmiä, jotka vähentävät eroosiota eivätkä lisää sitä; jotka rikastuttavat ja hoitavat maaperää eivätkä vain riistä sitä tyhjäksi, tulee kyseeseen laiduntaminen, niityt, metsät, puut, permakulttuuri, biodynaaminen tai muu suljetun kierron tilakokonaisuus ja kaikenlainen maan monikäyttö. Mutta sellainen ei sovellu suurteollisuuden standardimalleihin, ja siten ei myöskään heidän rahoittamilleen viranomaisille; ainoastaan tuottajien, luonnon, syöjien ja koko kansan terveydelle se olisi hyvä, mutta luonto, kansanterveys tai alkutuottajan hyvinvointi ei rahoita tutkimuksia.

  5. Itsekin kävin THL:n sivuilla kantamassa korteni kekoon lapsiperheiden ruokavaliosuosituksiin. Aika samansuuntaista arvostelua tuli sinne jätettyä: rasvakammo vallitsee edelleen ja siitä seuraa CLA:n ja K2 vitamiinin puutokset – ne kun molemmat on rasvaliukoisia. Taisin jopa viitata Finelin tietoon, jonka mukaan Edam juuston kumiversiossa on vain 1/20 osa rasvaisen vastineen K2:sta. CLA puolestaan pitäisi navanseudun solakampana, mutta kun tämäkään ei tunnu kiinnostavan… Murot mainitaan suosituksissa ja toin esille, että ne sisältävät kuitua 1% ja hiilareita 80% – eli käytännössä pelkkää sokeria. Saas nähdä onko murot vielä lopullisessa versiossa mukana. Huh! Kuiduissa kannustin siirtymään esim. kukkakaaliin, joka Finelin mukaan sisältää 18% eli enemmän kuin lähes mikään ruisleipä. Maito rasvattomana lisäksi nostaa insuliinit tappiin eli samalla nousee myös verenpaine (ins. saa munuaiset pidättämään suolaa) ja jos samalla huuhdotaan alas muroja on metabolinen myrsky valmis! Soija sai meikäläiseltä täyslaidallisen – todennäköisesti sisältää geenimuunneltua materiaalia glyfosaatin lisäksi ja on lisäksi estrogeenimatkija. Ei todellakaan sovi lapsille!
    Leivänpäälliskeinorasvaa moitin myös, koska ei siitä vaihtoesteröinnistä ole käytännössä mitään tutkimuksia ja sitä sitten pitäisi Suomen tulevaisuuden toivojen lapioida naamariin. Ei hyvää päivää!
    Tuoremehut sai myös tuomion ja samalla tuli viitattua WHO:n kainoon toiveeseen 5% max. sokerin saantiin pääsemiseksi. Suomalaisethan on jotenkin erikoista kansaa ja Fogelholmin mukaan meille sopii 10% toisin kuin maailman muille ihmisille.
    Mielenkiinnolla ja pahinta peläten odotan lopullisen version ilmestymistä…

  6. Kysymys Olli Postille:

    Sana ”petrokemikaali” ja sen eri taivutukset/yhdyssanat tuntuvat olevan lempilapsiasi. Katsoin Wikipediasta, mitä sana tarkoittaa (öljyjalostuksen välituote), mutta en näe yhteyttä ruuantuotantoon… Voitko selventää?

    T: Pirkka Keskinen

    1. Tarkoitan sillä synteettisten lannoitteiden ja synteettisten myrkkyjen alkuperää:

      ”use of synthetic petrochemical fertilizers and pesticides”
      https://en.wikipedia.org/wiki/Organic_farming

      ”Petrochemical fertilizers and pesticides destroying farmlands”
      http://www.encognitive.com/node/2189
      ”The depletion and erosion, in turn, have required the use of ever-increasing amounts of petrochemical fertilizers to maintain agricultural output.”

      ”The current food system is responsible for 1/3 of global greenhouse gas emissions; it’s also fully dependent on oil both for transport and because pesticides and fertilizers are petrochemically-derived.”
      http://www.panna.org/pesticides-big-picture/lynchpin-industrial-ag
      ”Industrial agriculture treats the farm as a factory, with ’inputs’ (pesticides, fertilizers) and ’outputs’ (crops). The end-objective is increasing yields while controlling costs — usually by exploiting economies of scale (i.e. ’monocropping’), and by replacing solar energy and manual labor with machines and petro-chemical inputs.

      ”Much of the reason why these ’high yielding varieties’ produced more than traditional varieties was that they were more responsive to petrochemical fertilizers.”
      https://oecotextiles.wordpress.com/tag/petrochemical-fertilizers/

      ”There is yet another aspect of the Green Revolution which tied agriculture to the petrochemical industry: by developing high yield varieties of crops, farmers chose to grow these seeds only – so only a few species of (for example) rice were grown. In India for example there were about 30,000 rice varieties prior to the Green Revolution, today there are around ten – all the most productive types. By having this homogeneity the crops were more prone to disease and pests because there were not enough varieties to fight them off. In addition, because of their narrow genetic base, they’re inherently more susceptible to pests, so monocropping provides a large and often permanent niche for pests, turning minor diseases into epidemics. In order to protect these new varieties, more pesticides and insecticides were used, so pesticide use grew as well. During 1970 – 1990, global pesticide use more than doubled, from 1.3 to 2.9 million tons per year[3].

      Thus agriculture became inextricably tied to the petrochemical industry, because these new seeds wouldn’t grow well without petroleum-based fertilizers – and they also required additional labor. These inputs increased farmers costs: the high yields of IR-8 (a new rice seed) was four times as costly to grow as ordinary rice because of the fertilizers, pesticides and additional labor required.”

      1. Pitäisikö sun Olli Posti väitellä tohtoriksi Wikipedian ja eri ihmisten blogien avulla? Et tunnu ikinä antavan tieteellisiä viitteitä väitteidesi tueksi.

  7. Safkatutkan loppukin uskottavuus ravitsemusasioissa ja oikeastaan kaikessa karisi tässä eräänä päivänä, kun menivät typeryyksissään linkkaamaan Facebook-sivulleen sen yhden Vartiotorni-tyylisen ”Valinta on sinun” -kuvan. Asiaan kiinnitti huomiota jopa Helsingin Sanomat: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1462931010639

    Kyseisen kuvan linkkaamisen jälkeen Safkatutkaa on hyvin hyvin vaikea pitää millään tasolla luotettavana lähteenä.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.