Valikko Sulje

Muutos alkaa itsestä

Voimme jokainen aloittaa muutoksen itsestämme. Voisimme unohtaa toisten syrjinnän koskien heidän mielipiteitään, käytöstään, tapojaan tai reagointejaan. Voisimme myös muistaa kiittää toisia useammin, ja antaa esimerkiksi kateuden tai vihan olla vaikuttamatta siihen, miten ajattelemme.

Poisoppiminen uskomuksista ja opituista tavoista ja asioista on elämänmittainen matka, eivätkä kaikki edes halua muuttua. Mutta se on ihan ok. Eivät kaikki kulje tässä elämässä samaa polkua pitkin, eivätkä polut aina yhdy haluamallaan tavalla toisten kanssa. Eikä aina tiedä myöskään sitä, mistä kukin kanssakulkija, lukija tai kuulija ottaa itseensä ja millä tavoin omat sanat tai puheet vaikuttavat toisiin tai mitä ajatuksia ne herättävät tai miten niihin suhtaudutaan.

Onneksi voimme usein valita, kenen kanssa olemme tekemissä tai voimme valita oman asenteemme, miten suhtaudumme toisiin ihmisiin, asioihin ja ilmiöihin. Näin oman elämäni kokemusasiantuntijana olen tyytyväinen siihen, mitä olen nyt ja miten suhtaudun tapahtuviin asioihin.

Kaikki kokemukset, niin mukavuus- kuin epämukavuusalueella ovat olleet tarpeellisia, ja muokanneet minusta sen, millainen nyt olen. Matka jatkuu, ja määränpää on siellä jossain. Siltikään en täysin tiedä, millainen on matka ja ketkä ihmiset siihen vaikuttavat.

Mutta ainakaan en enää pelkää kohdata muita taikka itseäni. En pelkää katsoa peiliin tai ikkunasta ulos. En myöskään pelkää astua ovesta kynnyksen yli, vaan avoimesti hyppään jopa tuntemattomaan.

Hyppäsin juontajaksikin, kun selätin menestymisen ja epäonnistumisen pelon. Minuun luotettiin. Uskoin ja luotin myös siihen, että sanat syntyvät. Ja vaikka ei syntyisikään, tai sotkeutuisin sanoissani, niin mitä sitten. Moka on lahja, jonka voi kääntää kiitollisuudeksi. Erehtyminen on inhimillistä. Virheiden myöntäminen on rohkeaa. Elämästä nauttiminen on upeaa. Kanssaihmisten mukana se on vieläkin upeampaa.

Olen ylittänyt monien kynnysten lisäksi myös itseni. Toivon, että sinäkin uskallat hypätä omiin tavoitteisiin, toteuttaa unelmia ja elää juuri oman näköistäsi elämää. Niin minäkin teen!

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comment

  1. Paluuviite:Vuosi turpaduunarin seurassa - Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *