Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Nyt tarttis tehdä jotain sisäilmaongelmille!

Vastuulliset kansalaiset, lääkärit, työnantajat ja virkamiehet

Olen huolissani tämän maan rakentamisesta ja tavasta remontoida/entisöidä kiinteistöjä. Se on kaikkea muuta kuin vastuunottamista työntekijöiden, asiakkaiden tai asukkaiden hyvinvoinnista.

Miten voi olla mahdollista, että tämän päivän Suomessa, jossa tieto/taito pitäisi olla todella korkealla, niin remontit tehdään monissa aukiolevissa liikkeissä pelkillä näkösuojilla? Eikö kukaan uskalla sanoa mitään tai toimia vastuullisesti, pelätessään työpaikkansa tai liiketoiminnan heikentymisen puolesta. Eikö? Miten on mahdollista, että kouluja remontoidaan pienten koululaisten ja oppilaiden kanssa suurta ja merkittävää työtä tekevien opettajien ja muun henkilökunnan läsnä ollessa?

Miksi on niin vaikeaa tuoda omaa tilannettaan työntekijänä esille, jos terveys on vaakalaudalla työpaikan sisäilmaongelmien ja homepesien takia? Näkisin asiaa seuranneena, että se on pelko. Leimaantuminen kitisijäksi ja valittajaksi, jopa hulluksi. Varsinkin, jos on se ensimmäinen sairastuja. Työpaikan menettämisen pelko on toinen, ja vasta sitten tulee tietämättömyys asian olemassaolosta. Työntekijä, joka on kohdannut tämän, ymmärtää kyllä.

Mutta voiko se olla niin, että mieluummin menettää terveytensä kuin työpaikkansa? Voiko olla niin, että mieluummin määrätään lääkkeitä ja rasvoja seurauksiin kuin etsitään syy? Näinhän se näyttää menevän. Mutta missä on oikeudenmukaisuus, missä on vastuullisuus ja ennen kaikkea, missä on sydän? Missä on kunnioitus toisen ihmisen hyvinvointiin, myös siihen omaansa?

Minun mielestäni tämän maan yrityksillä ja johtajilla sekä myös poliitikoilla ja virkamiehillä on näytön paikka ja vastuu alkaa toimia kansalaistensa parhaaksi – myös kansainvälisistä Suomessa toimivista yrityksistä. Jos ette tee mitään tämän asian muuttamiseksi, niin alan todella uskoa lääke- ja ruokateollisuuden kytköksestä toisiinsa, lahjontaan ja kiristykseen, joilla tämä maailma näyttää pyörivän – myös eri virkamiesyksikköjen välillä, hyvävelikerhoissa.

Optimaalinen terveys pitäisi olla kaikkien saatavilla. Meillä on kyllä tietoa, mutta miksi se ei näy käytännössä? Kuinka monen täytyy menettää terveytensä, pahimmassa tapauksessa henkensä ennen kuin asioihin tehdään muutos? Miksi tuijottaa vain tutkimustuloksiin, vaikka todellisuus on ihan toinen? Ja miksei tutkita, kun sairastuneita on niin paljon? Vai onko tarkoitus pitääkin ihmiset sairaina?

Minulla on laaja tuttava- ja ystäväpiiri, joihin kuuluu ruokavalion kautta itsensä terveeksi saaneita ja myös niitä, jotka syömällä teollista höttöä ovat sen terveytensä menettäneet. Itse kuulun myös siihen joukkoon ”syömällä sairaaksi” ja se on tapahtunut minun kohdallani täysin teollisella ruoalla, sokerikoukulla ja vehnähötöllä. Joudun joka päivä taistelemaan omalle keholleni sopivan ruokailun puolesta.

Lapseni altistui ala-asteella homekoulussa viisi ja puoli vuotta. Tämä koulu on vasta nyt purkutuomion saaneena hajotettu maantasalle, ja tilalle nousee uusi Auroran alakoulu uusine systeemeineen ja rakennusohjeineen. Kokonaan suojatusta rakennusprojektista olettaisin, ettei rakenteisiin ole päässyt tai pääse kosteutta.

Sittemmin asuimme home-epäilyssä asunnossa, esikoiseni päästyä terveeseen rakennukseen jatkamaan koulunkäyntiään. Lapseni on töissä kiinteistössä, jossa päivittäin läpikulkee monia ihmisiä ja remonttipölylle altistuu myös työntekijöitä. Nyt hän on ollut sairauslomalla pitkään, ja olen todella huolissani. Sitä on jatkunut jo yli vuoden.

Olen huolissani, koska hän on saanut jo kaksi pahaa ”astmashokkia” lyhyen ajan sisällä, ja nyt työterveyslääkäri oli pitkään sitä mieltä, että hän voi mennä jo töihin. Kuka ottaa vastuun, jos hän taas saa kohtauksen? Entä jos hän ei enää selviäkään siitä? Hän on yksi pieni osa työmaailmassa, mutta minulle hän on merkityksillinen, tärkeä ja rakas. Voihan kyynel, ne valuvat tätä kirjoittaessa. Mitä jos hänet menettäisin ja vain siksi, ettei työnantaja tai työterveyspuoli välitä tai että heidän suunsa ovat tukittu. Ettei hän itse uskalla voimattomuuttaan nostaa asiaa esille? Mutta minä välitän, koska hän on minun lapseni.

Meillä on ollut pitkä taistelu takana hänen lapsuudessaan. Vuosia valvottuja öitä altistumisen myötä. On nukuttu hanskat käsissä, ettei hän raavi itseään niin pahasti verille. Olen käynyt öisin kuuntelemassa, että hengittääkö hän. Hänellä on ollut paljon allergioita, ja raskausajan yhteys omalla silloisella työpaikallani olleeseen remononttiin nostaa myös epäilykset esiin. Yhteys ruokaan ja terveyteen alkoi myös silloin kiinnostaa. Sitten Luojan kiitos saimme kuulla funktionaalisesta lääkäristä, jolla oli sydän ja tieto/taito paikallaan. Pois gluteeni, maitotuotteet ja soija, sokeri minimiin. Ja kas kummaa, lapseni pääsi eroon ala-asteella määrätyistä astmalääkkeistä.

Altistus työpaikalla on tuonut lääkkeet takaisin, vielä suuremmalla volyymilla. Omasta ruokavaliostaan hän on ottanut vastuun ja olen hänestä todella ylpeä. Sen sijaan en ole ylpeä Kelan lääkäristä, joka ihmeparansi lapseni kumoten viiden lääkärin ja mm. työpaikkalääkärin lausunnot. Olisipa parantuminen tapahtunut myös oikeasti, eikä vain paperilla. Näin ollen hän menetti myös oikeutensa saada sairauspäivärahaa toistaiseksi. Valitus on lähtenyt, mutta erikoista on se, että Kela tekee asiakkaan valituksesta valituksen.

Minulla on myös monta ystävää ja tuttua samaisessa kiinteistössä töissä kuin lapseni on. Siellä remonttimiehillä oli hengityssuojat käytössä, mutta työntekijöillä ei. Työpäivän jälkeen voi vaan ravistella pölyä työvaatteistaan, ja sen myötä altistuu moni muukin. Monilla on oireita, jotka vain lakaistaan maton alle flunssana tai vastaavana tai niitä ei uskalleta nostaa esille tai ei tiedetä sitä kyseenalaistaa. Olen myös jutellut rakennusarkkitehdin kanssa aiheesta. Hän on syystäkin huolissaan asiasta, koska hän on vuosikymmenien ajan nähnyt altistumisen tuloksia siitä, kun hengittää remonttipölyä ja monissa paikossa myös homeen ja kemikaalien eri yhdisteitä. Oireet saattavat tulla todella pitkän ajan jälkeen, ja kuka sitten niitä enää muistaa yhdistää johonkin vaiheeseen tai paikkaan oman elämänsä aikana.

Enkä voi olla korostamatta ravinnon yhteyttä ja merkitystä, koska se on ollut osa meidän perheen tervehtymistä. Kokemuksen kautta voin kertoa, että syömämme ravinto estää meitä toimimasta niin kuin haluaisimme. Omalle keholle väärä ravinto lamauttaa ja vaikuttaa paljon ihmisten toimintakykyyn pitkällä aikavälillä. Joten ymmärrän hyvin, ettei ihmiset osaa, kykene tai jaksa ottaa vastuuta omasta terveydestään. Ehkä sitten, kun terveys on henkisen ja fyysisen tien kautta menetetty. Siinä vaiheessa se voi olla myöhäistä.

Omassa perheessäni ei riittänyt, että vain yksi lapsi olisi altistunut ja sairastunut. Syksyn 2015 aikana alkoi oireilla kaksi pienempää lasta ja myös minä itse. Syyksi on paljastunut kuopuksen koulu, missä on huomattavia sisäilmaongelmia, jotka ovat puhjenneet laajemmin remontin ollessa käynnissä. Se tunne, kun tuohon tilaan saapuessa alkaa kurkkua kuristaa, kieltä pistellä ja henki meinaa salpaantua. Päänsärky, ihottuma ja kutina seuraavat hetken päästä. Lihakset tulevat voimattomaksi, nivelet jäykiksi ja vetämätön olo parin päivän ajaksi. Nyt osa meistä vanhemmista on ottanut lapsensa pois koulusta, ja aktiiviset vanhemmat toivovat nopeita päätöksiä, jotta oppilaat ja suuresti arvostamamme opettajat ja oppilaat pääsisivät nopeasti väistötiloihin remontin tieltä.

Rakennuksissa, joissa kokoontuu paljon ihmisiä on palotarkastus ja keittiöissä on terveystarkastus, mutta rakennus voi olla miltei missä kunnossa sisäilman suhteen (paitsi radon ja muu ionisoiva säteily, hiilidioksiidi/häkä). Pienhiukkasille ja homeen määrälle ei ole ohjearvoja. Miksiköhän? Koska tulisi liian kalliiksi korjata kolmannes rakennuskannasta ”ohjearvojen” mukaisiksi. Toisaalta, tällä saataisin usealle alalle täystyöllisyys heti ja vähennettyä muutamassa vuodessa terveydenhuollon kuluja niin kunnissa kuin työpaikoilla. Säästöä kansantaloudelle myös. Tähän tarvitaan poliittista tahtoa ja kansalaisten aktiivisuutta.

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

0 thoughts on “Nyt tarttis tehdä jotain sisäilmaongelmille!”

  1. Siksi on mahdollista, että laki huonon rakentamisen sanktioista ei mennyt läpi eduskunnassa tai sen käsittely keskytettiin, en muista kumpi tapahtui. Pääasia on, että päättäjät eivät halua saada ketään vastuuseen huonosta rakentamisesta, joten homma jatkuu.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.