Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kummallisia virkamiehiä ja lääkäreitä Suomessa

Millaisessa yhteiskunnassa me elämme? Miten on mahdollista, että Suomessa leikitään terveyden kustannuksella ja tahallaan sekä tarkoituksenmukaisesti ilmiannetaan potilaitaan hyvin hoitavia lääkäreitä?

Tässä erään äidin kertomus tosielämästä.

Hei! Kerronpa teille nyt tarinan kohta 14-vuotiaasta pojastani.
Hän on kohdannut elämänsä aikana monia vaikeuksia syntymästään alkaen. Syntymälahjaksi hän sai laaja-alaisen tuliluomen, joka määrittelee voimakkaasti hänen ulkonäköään. Kaverit ovat nimitelleet häntä laikkunaamaksi ja makkaransiivunaamaksi. Onneksi tämä on vain kosmeettinen haitta, ei muuta.
Pojassa ilmeni outoja piirteitä kuitenkin jo parin vuoden iässä ja hän pääsi kunnan perheneuvolaan kirjoille. Oppivelvollisuutta pidennettiin vuodella ja hän tuplasi eskarin. Sitten hänellä diagnosoitiin asperger ja ADHD. Erityistä tukea tarjottiin ala-asteella paljonkin ja mietittiin ja kokeiltiin lääkityksiä. Lopulta päädyttiin Risperidoniin. Sitä varten otettiin myös kilpirauhaskokeet, joiden perusteella selvisi subkliininen vajaatoiminta ja ilman sen kummempia tutkimuksia määrättiin Thyroxin -lääkitys. Sanottiin, että nappi päivässä, niin homma on sillä selvä. Ja loppuelämän lääkitys.
Thyroxinia ennen pojalla ei ollut mitään vajaatoiminnan oireita. Pituuskasvu oli hitusen hidastunut. Thyroxinin myötä tulivat turvotus, hengenahdistus, nivelkivut, yksi sairaalareissun vaatinut migreenikohtaus yms. Lääkärit sairaalassa olivat vihaisia kun paino oli noussut. Käskivät vaihtamaan välipalat salaattiin. Aloin epäillä, että vika on väärässä lääkityksessä.
Vein pojan toiselle lääkärille yksityiselle klinikalle. Hän totesi, että pojan ongelmat johtuvat liiasta määrästä T4-hormonia, joka ei muunnu T3:ksi. Lääkitystä muutettiin ja samalla pojalle määrättiin gluteeniton ruokavalio, koska häneltä löytyi myös keliakiageenit. Hoito alkoi tepsiä nopeasti ja pojan pituuskasvu lähti reippaaseen nousuun ja paino laskuun.
Sitten kesällä 2014 kuulimme, että tämän ihanan lääkärin oikeuksia on Valvira rajoittanut, eikä hän saa enää hoitaa poikaa. Jäimme oman onnemme nojaan. Onneksi arvot olivat tasapainossa ja lääkettä jäljellä. Ei siis välitöntä huolta.
Pojan aistiyliherkkyydet olivat poistuneet suurimmaksi osaksi. Luulimme niitä aspergerin aiheuttamiksi, mutta eivät sitten olleetkaan. Hän vaihtoi pieneen kyläkouluumme isosta koulusta, jotta tutustuisi kylän lapsiin. Näin tapahtuikin ja muutaman kaverinkin hän sai. Sitten vain kävi niin, että opettaja ja koulun rehtori alkoi kiusata poikaa. Pulpetti lensi nurin, poikaa erotettiin muista esim. liidulla lattiaan piirretyn viivan avulla, poikaa puhuteltiin kuin koiraa ja vinoiltiin joka käänteessä. Tein valituksen opettajasta ja asia käsiteltiin, opettajaa ei rangaistu mitenkään. Hän sai ylennyksen isomman koulun rehtoriksi.
Samaan aikaan tämän kiusaamisjupakan kanssa kunnasta ilmoitettiin, että gluteenittoman ruokavalion syyksi ei riitä gluteeniyliherkkyys ja geneettinen alttius. Pitää olla vilja-allergia tai keliakia. Valitin tästä ja sain jatkoaikaa. Sitten ruokavalio kuitenkin lakkautettiin. Kunnes sain ilmoituksen, että olemme ennakkotapaus ja he selvittävät asiaa. Terveystoimi tekee lausunnon ja sitten sivistystoimi päättää opetuksen tukipalveluna asian, koska sillä on vaikutusta lapsen käyttäytymiseen ja oppimiseen.
Eilen kuulin, että tämä selvitys on tarkoittanut sitä, että kuntani ylilääkäri on kannellut Valviraan tämän lääkärintodistuksen kirjoittaneesta lääkäristä. Nämä tällaiset todistukset eivät kuulemma perustu käypähoitoon, haittaavat kunnan ruokapalvelua ja ruokavalio on hankala ja mahdollisesti haitallinen lapselle.
Kuitenkin toistaiseksi pojallani on pidetty voimassa tämä ruokavalio. En siis voi ymmärtää mitä järkeä tässä on ja miten kunnan virkamiehellä voi riittää aikaa tuollaiseen puuhasteluun.
Poika voi oikein hyvin ja hän on selvittänyt tiensä pääsykokeitten kautta yläasteen englanninkieliselle luokalle 8. parhaimmalla tuloksella.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta näyttää sille, että ehkä alkuperäinen TAYS:n antama diagnoosi saattaa olla väärä. Kilpirauhaslääkitystä on vähitellen ajettu alas ja oma kilpirauhanen näyttäisi pelittävän ihan hyvin. Vielä on kuitenkin liian aikaista olla siitä täysin varma.
En jätä yhtään kiveä kääntämättä tämän asian suhteen.”

Minun mielestäni on aika tehdä loppu tällaiselle mielivaltaiselle toiminnalle. On aika laittaa ihmiset vastuuseen, eikä antaa heidän päästä kuin koira veräjästä. Olen erittäin ylpeä tästäkin äidistä, joka haluaa tuoda epäkohdat esille. Virkamiehet pyörittävät ihmisiä mielivaltaisesti. On kyse lapsesta ja lapsen hyvinvoinnista. Ei voi ymmärtää, että tällaista tapahtuu Suomessa vuonna 2016.

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

0 thoughts on “Kummallisia virkamiehiä ja lääkäreitä Suomessa”

 1. Kyllä, ehdottomasti olen samaa mieltä kanssasi, että nyt on kaikki kivet käännettävä, että saadaan mielivaltaiset vallankäyttäjät vastuuseen teoistaan. Ja kuuntelutaito ja myötätunto opitaan näkemään myös virallisesti välttämättömäksi osaksi ihmisten hoitamista.

  Kiitos kirjoituksestasi ja paljon voimia sinulle ja perheellesi!

  -Kaisu-

 2. Valitettavasti tämä kaikki on totta!! Poikani on psykiatrian kynsissä ja apua ei olla saatu! Lääkkeet vaan!

 3. Sinähän voisit, Christer, pyytää nähtäväksesi Endokrinologien lausuntopyynnön PalKo:lle.

  En siis tarkoita sitä asiakirjaa, jonka palveluvalikoimaneuvosto toimittaa, vaan asiakirjaa, jolla lausunto on pyydetty.

  (Tätä kommenttia ei ole tarpeen julkaista. Osa potilaista on joutunut odottamaan asiallista diagnoosia kilpirauhassairauteensa jopa vuotta, mikä on mielestäni vähän liikaa).

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.