Valikko Sulje

Kummallisia virkamiehiä ja lääkäreitä Suomessa

Millaisessa yhteiskunnassa me elämme? Miten on mahdollista, että Suomessa leikitään terveyden kustannuksella ja tahallaan sekä tarkoituksenmukaisesti ilmiannetaan potilaitaan hyvin hoitavia lääkäreitä?

Tässä erään äidin kertomus tosielämästä.

Hei! Kerronpa teille nyt tarinan kohta 14-vuotiaasta pojastani.
Hän on kohdannut elämänsä aikana monia vaikeuksia syntymästään alkaen. Syntymälahjaksi hän sai laaja-alaisen tuliluomen, joka määrittelee voimakkaasti hänen ulkonäköään. Kaverit ovat nimitelleet häntä laikkunaamaksi ja makkaransiivunaamaksi. Onneksi tämä on vain kosmeettinen haitta, ei muuta.
Pojassa ilmeni outoja piirteitä kuitenkin jo parin vuoden iässä ja hän pääsi kunnan perheneuvolaan kirjoille. Oppivelvollisuutta pidennettiin vuodella ja hän tuplasi eskarin. Sitten hänellä diagnosoitiin asperger ja ADHD. Erityistä tukea tarjottiin ala-asteella paljonkin ja mietittiin ja kokeiltiin lääkityksiä. Lopulta päädyttiin Risperidoniin. Sitä varten otettiin myös kilpirauhaskokeet, joiden perusteella selvisi subkliininen vajaatoiminta ja ilman sen kummempia tutkimuksia määrättiin Thyroxin -lääkitys. Sanottiin, että nappi päivässä, niin homma on sillä selvä. Ja loppuelämän lääkitys.
Thyroxinia ennen pojalla ei ollut mitään vajaatoiminnan oireita. Pituuskasvu oli hitusen hidastunut. Thyroxinin myötä tulivat turvotus, hengenahdistus, nivelkivut, yksi sairaalareissun vaatinut migreenikohtaus yms. Lääkärit sairaalassa olivat vihaisia kun paino oli noussut. Käskivät vaihtamaan välipalat salaattiin. Aloin epäillä, että vika on väärässä lääkityksessä.
Vein pojan toiselle lääkärille yksityiselle klinikalle. Hän totesi, että pojan ongelmat johtuvat liiasta määrästä T4-hormonia, joka ei muunnu T3:ksi. Lääkitystä muutettiin ja samalla pojalle määrättiin gluteeniton ruokavalio, koska häneltä löytyi myös keliakiageenit. Hoito alkoi tepsiä nopeasti ja pojan pituuskasvu lähti reippaaseen nousuun ja paino laskuun.
Sitten kesällä 2014 kuulimme, että tämän ihanan lääkärin oikeuksia on Valvira rajoittanut, eikä hän saa enää hoitaa poikaa. Jäimme oman onnemme nojaan. Onneksi arvot olivat tasapainossa ja lääkettä jäljellä. Ei siis välitöntä huolta.
Pojan aistiyliherkkyydet olivat poistuneet suurimmaksi osaksi. Luulimme niitä aspergerin aiheuttamiksi, mutta eivät sitten olleetkaan. Hän vaihtoi pieneen kyläkouluumme isosta koulusta, jotta tutustuisi kylän lapsiin. Näin tapahtuikin ja muutaman kaverinkin hän sai. Sitten vain kävi niin, että opettaja ja koulun rehtori alkoi kiusata poikaa. Pulpetti lensi nurin, poikaa erotettiin muista esim. liidulla lattiaan piirretyn viivan avulla, poikaa puhuteltiin kuin koiraa ja vinoiltiin joka käänteessä. Tein valituksen opettajasta ja asia käsiteltiin, opettajaa ei rangaistu mitenkään. Hän sai ylennyksen isomman koulun rehtoriksi.
Samaan aikaan tämän kiusaamisjupakan kanssa kunnasta ilmoitettiin, että gluteenittoman ruokavalion syyksi ei riitä gluteeniyliherkkyys ja geneettinen alttius. Pitää olla vilja-allergia tai keliakia. Valitin tästä ja sain jatkoaikaa. Sitten ruokavalio kuitenkin lakkautettiin. Kunnes sain ilmoituksen, että olemme ennakkotapaus ja he selvittävät asiaa. Terveystoimi tekee lausunnon ja sitten sivistystoimi päättää opetuksen tukipalveluna asian, koska sillä on vaikutusta lapsen käyttäytymiseen ja oppimiseen.
Eilen kuulin, että tämä selvitys on tarkoittanut sitä, että kuntani ylilääkäri on kannellut Valviraan tämän lääkärintodistuksen kirjoittaneesta lääkäristä. Nämä tällaiset todistukset eivät kuulemma perustu käypähoitoon, haittaavat kunnan ruokapalvelua ja ruokavalio on hankala ja mahdollisesti haitallinen lapselle.
Kuitenkin toistaiseksi pojallani on pidetty voimassa tämä ruokavalio. En siis voi ymmärtää mitä järkeä tässä on ja miten kunnan virkamiehellä voi riittää aikaa tuollaiseen puuhasteluun.
Poika voi oikein hyvin ja hän on selvittänyt tiensä pääsykokeitten kautta yläasteen englanninkieliselle luokalle 8. parhaimmalla tuloksella.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta näyttää sille, että ehkä alkuperäinen TAYS:n antama diagnoosi saattaa olla väärä. Kilpirauhaslääkitystä on vähitellen ajettu alas ja oma kilpirauhanen näyttäisi pelittävän ihan hyvin. Vielä on kuitenkin liian aikaista olla siitä täysin varma.
En jätä yhtään kiveä kääntämättä tämän asian suhteen.”

Minun mielestäni on aika tehdä loppu tällaiselle mielivaltaiselle toiminnalle. On aika laittaa ihmiset vastuuseen, eikä antaa heidän päästä kuin koira veräjästä. Olen erittäin ylpeä tästäkin äidistä, joka haluaa tuoda epäkohdat esille. Virkamiehet pyörittävät ihmisiä mielivaltaisesti. On kyse lapsesta ja lapsen hyvinvoinnista. Ei voi ymmärtää, että tällaista tapahtuu Suomessa vuonna 2016.

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

0 Comments

 1. Nimetön

  Sinähän voisit, Christer, pyytää nähtäväksesi Endokrinologien lausuntopyynnön PalKo:lle.

  En siis tarkoita sitä asiakirjaa, jonka palveluvalikoimaneuvosto toimittaa, vaan asiakirjaa, jolla lausunto on pyydetty.

  (Tätä kommenttia ei ole tarpeen julkaista. Osa potilaista on joutunut odottamaan asiallista diagnoosia kilpirauhassairauteensa jopa vuotta, mikä on mielestäni vähän liikaa).

 2. A.S

  Valitettavasti tämä kaikki on totta!! Poikani on psykiatrian kynsissä ja apua ei olla saatu! Lääkkeet vaan!

 3. Kaisu Leinonen

  Kyllä, ehdottomasti olen samaa mieltä kanssasi, että nyt on kaikki kivet käännettävä, että saadaan mielivaltaiset vallankäyttäjät vastuuseen teoistaan. Ja kuuntelutaito ja myötätunto opitaan näkemään myös virallisesti välttämättömäksi osaksi ihmisten hoitamista.

  Kiitos kirjoituksestasi ja paljon voimia sinulle ja perheellesi!

  -Kaisu-

Olisi kiva kuulla kommenttisi!