Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kummallisia virkamiehiä ja lääkäreitä Suomessa

Millaisessa yhteiskunnassa me elämme? Miten on mahdollista, että Suomessa leikitään terveyden kustannuksella ja tahallaan sekä tarkoituksenmukaisesti ilmiannetaan potilaitaan hyvin hoitavia lääkäreitä?

Tässä erään äidin kertomus tosielämästä.

Hei! Kerronpa teille nyt tarinan kohta 14-vuotiaasta pojastani.
Hän on kohdannut elämänsä aikana monia vaikeuksia syntymästään alkaen. Syntymälahjaksi hän sai laaja-alaisen tuliluomen, joka määrittelee voimakkaasti hänen ulkonäköään. Kaverit ovat nimitelleet häntä laikkunaamaksi ja makkaransiivunaamaksi. Onneksi tämä on vain kosmeettinen haitta, ei muuta.
Pojassa ilmeni outoja piirteitä kuitenkin jo parin vuoden iässä ja hän pääsi kunnan perheneuvolaan kirjoille. Oppivelvollisuutta pidennettiin vuodella ja hän tuplasi eskarin. Sitten hänellä diagnosoitiin asperger ja ADHD. Erityistä tukea tarjottiin ala-asteella paljonkin ja mietittiin ja kokeiltiin lääkityksiä. Lopulta päädyttiin Risperidoniin. Sitä varten otettiin myös kilpirauhaskokeet, joiden perusteella selvisi subkliininen vajaatoiminta ja ilman sen kummempia tutkimuksia määrättiin Thyroxin -lääkitys. Sanottiin, että nappi päivässä, niin homma on sillä selvä. Ja loppuelämän lääkitys.
Thyroxinia ennen pojalla ei ollut mitään vajaatoiminnan oireita. Pituuskasvu oli hitusen hidastunut. Thyroxinin myötä tulivat turvotus, hengenahdistus, nivelkivut, yksi sairaalareissun vaatinut migreenikohtaus yms. Lääkärit sairaalassa olivat vihaisia kun paino oli noussut. Käskivät vaihtamaan välipalat salaattiin. Aloin epäillä, että vika on väärässä lääkityksessä.
Vein pojan toiselle lääkärille yksityiselle klinikalle. Hän totesi, että pojan ongelmat johtuvat liiasta määrästä T4-hormonia, joka ei muunnu T3:ksi. Lääkitystä muutettiin ja samalla pojalle määrättiin gluteeniton ruokavalio, koska häneltä löytyi myös keliakiageenit. Hoito alkoi tepsiä nopeasti ja pojan pituuskasvu lähti reippaaseen nousuun ja paino laskuun.
Sitten kesällä 2014 kuulimme, että tämän ihanan lääkärin oikeuksia on Valvira rajoittanut, eikä hän saa enää hoitaa poikaa. Jäimme oman onnemme nojaan. Onneksi arvot olivat tasapainossa ja lääkettä jäljellä. Ei siis välitöntä huolta.
Pojan aistiyliherkkyydet olivat poistuneet suurimmaksi osaksi. Luulimme niitä aspergerin aiheuttamiksi, mutta eivät sitten olleetkaan. Hän vaihtoi pieneen kyläkouluumme isosta koulusta, jotta tutustuisi kylän lapsiin. Näin tapahtuikin ja muutaman kaverinkin hän sai. Sitten vain kävi niin, että opettaja ja koulun rehtori alkoi kiusata poikaa. Pulpetti lensi nurin, poikaa erotettiin muista esim. liidulla lattiaan piirretyn viivan avulla, poikaa puhuteltiin kuin koiraa ja vinoiltiin joka käänteessä. Tein valituksen opettajasta ja asia käsiteltiin, opettajaa ei rangaistu mitenkään. Hän sai ylennyksen isomman koulun rehtoriksi.
Samaan aikaan tämän kiusaamisjupakan kanssa kunnasta ilmoitettiin, että gluteenittoman ruokavalion syyksi ei riitä gluteeniyliherkkyys ja geneettinen alttius. Pitää olla vilja-allergia tai keliakia. Valitin tästä ja sain jatkoaikaa. Sitten ruokavalio kuitenkin lakkautettiin. Kunnes sain ilmoituksen, että olemme ennakkotapaus ja he selvittävät asiaa. Terveystoimi tekee lausunnon ja sitten sivistystoimi päättää opetuksen tukipalveluna asian, koska sillä on vaikutusta lapsen käyttäytymiseen ja oppimiseen.
Eilen kuulin, että tämä selvitys on tarkoittanut sitä, että kuntani ylilääkäri on kannellut Valviraan tämän lääkärintodistuksen kirjoittaneesta lääkäristä. Nämä tällaiset todistukset eivät kuulemma perustu käypähoitoon, haittaavat kunnan ruokapalvelua ja ruokavalio on hankala ja mahdollisesti haitallinen lapselle.
Kuitenkin toistaiseksi pojallani on pidetty voimassa tämä ruokavalio. En siis voi ymmärtää mitä järkeä tässä on ja miten kunnan virkamiehellä voi riittää aikaa tuollaiseen puuhasteluun.
Poika voi oikein hyvin ja hän on selvittänyt tiensä pääsykokeitten kautta yläasteen englanninkieliselle luokalle 8. parhaimmalla tuloksella.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta näyttää sille, että ehkä alkuperäinen TAYS:n antama diagnoosi saattaa olla väärä. Kilpirauhaslääkitystä on vähitellen ajettu alas ja oma kilpirauhanen näyttäisi pelittävän ihan hyvin. Vielä on kuitenkin liian aikaista olla siitä täysin varma.
En jätä yhtään kiveä kääntämättä tämän asian suhteen.”

Minun mielestäni on aika tehdä loppu tällaiselle mielivaltaiselle toiminnalle. On aika laittaa ihmiset vastuuseen, eikä antaa heidän päästä kuin koira veräjästä. Olen erittäin ylpeä tästäkin äidistä, joka haluaa tuoda epäkohdat esille. Virkamiehet pyörittävät ihmisiä mielivaltaisesti. On kyse lapsesta ja lapsen hyvinvoinnista. Ei voi ymmärtää, että tällaista tapahtuu Suomessa vuonna 2016.

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

0 thoughts on “Kummallisia virkamiehiä ja lääkäreitä Suomessa”

 1. Kyllä, ehdottomasti olen samaa mieltä kanssasi, että nyt on kaikki kivet käännettävä, että saadaan mielivaltaiset vallankäyttäjät vastuuseen teoistaan. Ja kuuntelutaito ja myötätunto opitaan näkemään myös virallisesti välttämättömäksi osaksi ihmisten hoitamista.

  Kiitos kirjoituksestasi ja paljon voimia sinulle ja perheellesi!

  -Kaisu-

 2. Valitettavasti tämä kaikki on totta!! Poikani on psykiatrian kynsissä ja apua ei olla saatu! Lääkkeet vaan!

 3. Sinähän voisit, Christer, pyytää nähtäväksesi Endokrinologien lausuntopyynnön PalKo:lle.

  En siis tarkoita sitä asiakirjaa, jonka palveluvalikoimaneuvosto toimittaa, vaan asiakirjaa, jolla lausunto on pyydetty.

  (Tätä kommenttia ei ole tarpeen julkaista. Osa potilaista on joutunut odottamaan asiallista diagnoosia kilpirauhassairauteensa jopa vuotta, mikä on mielestäni vähän liikaa).

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.