Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Haluatko parantua?

Vertaistukityössäni ja muussa työssäni kohtaan paljon ihmisiä, joilla on monenlaisia terveysongelmia. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa, mutta opinnoissani ja ihmisten kanssa on tullut tutuksi iso kirjo näitä ongelmia. Kun keho alkaa mennä epätasapainoon, siihen puhkeaa usein erilaisia oireita ja sairaudentiloja kuin sieniä sateella. Kenellä tiheämpään, kenellä harvakseltaan, mutta yleensä syöksykierre huonompaan terveyteen on varma, jos mitään ajattelussa, ruokavaliossa, elintavoissa ei muuteta ja lääkitään vain oireita.

Mainitsin muutoskohteista ensimmäisenä ajattelun. Miksi? Koska ajattelusta se muutos lähtee. Onko oikea asenne, jotta löytää vastaukset kysymyksiin ja saa ongelmiaan ratkaistua? Kun lähdetään kartoittamaan jonkun ihmisen tilannetta, on hyvin merkittävää miten hän näkee elämänsä, itsensä, itsensä suhteessa toisiin. Mitkä ovat hänen lähtökohtansa ja uskomuksensa.

En ole lääkäri enkä muutenkaan virallinen terveydenhoidon ammattilainen. Sanonkin siksi aina asiakkailleni, jotka tulevat vastaanotolleni, että olen kokemusasiantuntija ja ravintoneuvojaopiskelija. En voi ottaa virallisesti kantaa esimerkiksi lääkityksiin, saati sitten määrätä niitä, enkä voi diagnosoida mitään. Sen sijaan voin kuunnella.

Monelle, joka tulee vastaanotolle, olen ensimmäinen joka haluaa ja jolla on aikaa kuunnella mitä hänellä todella on sanottavaa. En tyrmää, en vähättele. Voin toki myös kertoa mielipiteeni joistain asioista, kertoa mitä itse tekisin seuraavaksi hänen tilanteessaan ja voin selittää ihmiselimistön toimintaa ja sairaudentiloja sen pohjalta, jota olen tulevaa ammattiani vasten opiskellut: lääketieteen perusteet, kuten anatomia, fysiologia, tautioppi, neurologia, psykologia ja psykiatria ja myös ravitsemustieteistä esimerkiksi ravitsemusfysiologia. Voin myös opastaa eri tietolähteille, vertaistuen pariin, antaa lukuvinkkejä.

Monelle olen liikennevalo, joka auttaa ohjaamaan seuraavan avunantajan luo, mutta monet tulevat myös uudelleen ja tsemppaan heitä esimerkiksi heidän valitsemassaan ruokavaliomuutoksessa. Voin antaa perusohjeita ja voimme yhdessä optimoida ruokavaliota, miettiä sen toteuttamista arjessa ja sitä mitä nyt sieltä kaupasta kannattaisi ostaa ja millaisia ruokia tehdä. Voimme yhdessä myös miettiä ravintolisiä, mm. sitä millaiset ravintolisät ovat laadukkaita ja millaisia missäkin tilanteessa voisi tarvita ja mitä taas ei. Monia auttaa kun on jokin vakituinen kontakti samoja kokeneeseen ihmiseen, joka kuuntelee, auttaa ja kannustaa. Se auttaa ylläpitämään motivaatiota.

Motivaatiota mihin? Siihen, että ottaa itse vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Jos on kovin passiivinen ja odottaa milloin lääkärin, milloin ravintoasiantuntijan, milloin jonkun muun auttavan tahon hoitavan kaiken eikä itse tarvitse tehdä mitään niin harvemmin silloin syntyy ainakaan pysyvää tulosta.

Jotkut haluaisivat sellaisen helpon tien, että kirjoita mulle nyt kuuden viikon kaikki ateriat ruokaresepteineen, niin noudatan sitten sitä. Tähän en suostu, sillä se tie ei vie pitkälle. Ei ainakaan opi mitään jos ei itse ole halukas ottamaan asioista selvää ja soveltamaan. Toki pitää ottaa huomioon ihmisen lähtökohdat. Jos hän ei ole koskaan esim. kokannut itse ruokiaan, pitää lähteä liikkeelle helposta tavasta toteuttaa ruokavaliota.

Joskus lähdetään liikkeelle pienistä muutoksista. Joku haluaa, että tehdään iso muutos kertarysäyksellä. Joku haluaisi nyt vain ensialkuun etsiä se lääkäri, joka voisi uusia kilpirauhaslääkereseptin. Joku haluaa mennä sekä lääkärille, ravintoterapeutille että vyöhyketerapeutille ja mielellään jo seuraavalla viikolla.

On joka tapauksessa hyvin tärkeää pyrkiä ymmärtämään omaa hoitoaan ja sitä mihin se perustuu. Silloin ei myöskään tule niin helposti harhaanjohdetuksi tai voi sanoa jollekin auttajistaan, että nyt ehkä mennäänkin metsään. Sitten voidaan korjata kurssia. Joskus se auttaja pitää laittaa vaihtoon jos vain junnataan paikallaan.

Minkälaisia ihmisiä minä olen saanut parhain tuloksin autettua? Sellaisia, jotka ovat valmiita tekemään välttämättömiä muutoksia. Jos ruisleivän syöminen on tärkeämpää kuin terveys silloin kun ruisleipä aiheuttaa pahoja oireita, miten voisin auttaa? Joskus joku asia on pullonkaulana edistymiselle. Ehkä ihminen ei vielä ole valmis tarvittaviin muutoksiin. Ehkä tarvitaan vielä jokunen vuosi ramppaamista eri asiantuntijoilla ja lisää kärsimyksiä, uusia oireita, uusia puhjenneita sairaudentiloja. Onhan tämä kaikki hyvin inhimillistä. Ei sitä ole helppo arjessa tehdä sitä muutosta varsinkin jos on väsynyt ja kipeä, kovin vähävarainen tai jos on liuta lapsiakin hoidettavana.

Onko ihminen luovuttanut vallan omasta terveydestään jollekin toiselle vai pitääkö hän sen itsellään? Tämä on tärkeä kysymys kun haetaan apua kroonisiin terveysongelmiin. Monet ovat tottuneet siihen, että lääkärin sana on laki eikä omilla aivoilla ajattelua tässä kohden tarvita.

Valitettavasti tällä ajattelulla usein tuomitsee itsensä siihen kierteeseen että kun lääkäri ei enää osaa auttaa enempää, tehtaillaan masennusdiagnoosi ja tuutataan ihminen täyteen masennuslääkkeitä ja monenlaisia oireita lievittäviä lääkkeitä. Näin kävi itsellenikin jossakin vaiheessa, mutta sitten vihelsin pelin poikki ja annoin ”potkut” niille lääkäreille, jotka eivät olleet osanneet minua auttaa. Ne lääkärit ovat potilaiden keskuudessa pidettyjä ja kovaa valuuttaa, jotka ymmärtävät roolinsa olevan nykypäivän valistuneita potilaita hoitavina lääkäreinä ennemminkin konsultti kuin autoritäärinen käskyttäjä.

Viisas lääkäri kysyy potilaan mielipidettä ja ajatuksia. Toisaalta monen lääkärin kädet ovat sidottuja jos työnantaja tai yhteistyöyritys sanelee miten hän saa ja voi ammattiaan harjoittaa. Mahtaa olla turhauttavaa esimerkiksi yrittää auttaa monisairasta ihmistä hänen kaikissa terveyshuolissa jos pitää saada kolme potilasta tunnissa sisään ja ulos vastaanotolta. Mahtaa myös turhauttaa jos tietäisi että potilasta voisi auttaa jokin tietynlainen kilpirauhaslääkitys, mutta joku veroparatiisillisen ison lääkärikeskusketjun johto on sanonut, että sillä lääkityksellä et täällä potilaitasi hoida.

Joskus ihminen ei uskalla tai halua parantua. Alitajuisesti hän pelkää, ettei pärjääkään terveenä, pelkää sitä roolinmuutosta, joka terveydentilan muutoksesta seuraa. On totta että tervehtyminen voi laukaista henkisen kriisin niin siinä ihmisessä, joka on tullut parempaan kuntoon kuin lähipiirissäkin. Tämänkin olen kokenut myös itse.

Jos on ollut pitkään sairaan ja kykenemättömän, autettavan roolissa, monet asiat on mietittävä ja opeteltava tekemään ihan uudelleen kun tilanne muuttuu terveyden ja jaksamisen osalta parempaan suuntaan. Oma identiteettikin pitää miettiä ihan uudelleen. Se voi olla hyvin hämmentävää. Lähipiirikin voi olla ihmeissään. Parhaimmillaan ympärillä on rohkaisevia ihmisiä, kuten minulla, mutta myös siitä kuulee että parantuminen ja sen mukanaan tuoma roolinmuutos koetaan lähipiirissä suurena uhkana.

Pelkääkö joku myös alitajuisesti sitä, ettei saa huomiota tai rakkautta mitenkään muuten kuin pysymällä sairaana? Tässä voisi auttaa se, että ryhtyy tietoisesti itse etsimään tilaisuuksia auttaa toisia. Usein ne, jotka janoavat loputtomasti hoivaa ja apua, ovat riistäneet tiedostamatta itseltään mahdollisuuden tuntea iloa siitä, että on voinut auttaa jotakuta toista.

Kun on huonossa kunnossa, se apu voi aluksi olla niinkin pientä kuin hymyileminen vastaantulijalle, kannustava tekstiviesti ystävälle tai sukulaiselle tai lyhyt kommentti vertaistukiryhmässä kanssakärsijälle; ”Tsemppiä, koita jaksaa”. Jos haluat itse apua, huomiota, hyviä asioita, sinun pitää myös osata antaa niitä toisille. Muuten mikään apu, huomio, rakkaudenosoitus ei tule olemaan sinulle riittävää.

Se, ettei ole valmis parantumaan voi ilmetä vertaistuessa esimerkiksi sellaisena, että kerta toisensa jälkeen pyydetään apua ongelmiin, mutta todellisuudessa mitään apua ei käytännön tasolla oteta vastaan. Mikään apu ei kelpaa. Kaikki kyseenalaistetaan, hyvätkin neuvot, tai vain sivuutetaan.

Sitten on niitä, jotka kenties vähäisistä voimavaroistaan huolimatta tekevät parhaansa ja ovat sinnikkäitä. Välillä saattaa todella uuvuttaa ja iskeä hoitoväsymys ja luovuttamisen tarve. Sitten taas yritetään. Olen nähnyt hyvin huonokuntoisten ihmisten nousevan sieltä syvältä suosta sinnikkyydellä ja jopa heidän läheiset ja hoitokontaktinsa voivat olla ällistyneitä saavutuksista. On ilo saada lukea tai kuulla tällaisesta menestyksestä.

Usein menestyksen taustalla voi olla se, että heti alkuun on ollut tervehtymiselle otollinen ajattelutapa ja asenne tai se ajattelutapa ja asenne on muuttunut matkan varrella.

”Joudunko mä nyt vielä maidostakin luopumaan. Mitä mä sitten syön, jos en saa syödä kreikkalaista jugurttia? Mitä mä nyt sitten kylässäkin sanon, kun en voi syödä Elma-tädin piimäkakkua? Sehän loukkaantuu verisesti.”
”No ok. Pitää sitten kokeilla tätäkin. Tarvitsen kyllä apua, jotta löydän sen sopivan tavan syödä, ja että saan sitten ravinnosta kaiken tarvittavan, kun maito jää pois. Hienoa, että on jotakin, jota voin itse tehdä terveyteni eteen omilla valinnoillani!”

Näet varmasti selkeän eron noiden kahden kuvitteellisen suhtautumistavan välillä, ja sen kumpi ajattelutapa tekee terveyteensä panostamisesta helpompaa ja auttaa ylläpitämään motivaatiota. Kun lähdet hakemaan apua, tarkastele asennoitumistasi. Se voi merkitä eroa, jos ei nyt välittömästi elämän tai kuoleman välillä niin ainakin kurjuuden ja hyvän elämänlaadun välillä.

Kaikkea ei voi aina parantaa kokonaan, mutta usein jo pienikin muutos parempaan päin on se, joka arjessa rohkaisee ja auttaa jaksamaan eteenpäin. Joskus yksi pieni muutos tai useampiakin muutoksia voi tehdä valtavankin eron. Entä jos nyt vihdoin löytyisikin se hoitomuoto, lääkitys tai auttaja, jonka avulla tapahtuukin jotain ratkaisevan hyvää?

Itse olen suunnattoman kiitollinen jokaisesta sellaisesta päivästä kun ei satu mihinkään ja siitä, ettei ole tarvinnut olla pitkään aikaan sairaalassa. Olen kiitollinen siitä, että saan auttaa ihmisiä ja siitä, että saan opiskella mielenkiintoisia asioita.

nina_saineNina Saine

Kirjoittaja toimii kokemusasiantuntijana ja vertaistukihenkilönä kilpirauhaspotilaiden parissa ja opiskelee ravintoneuvojaksi ja edelleen ravintoterapeutiksi. Vastaanotot hänellä on Tampereella ja Hyvinkäällä. Hän on kiinnostunut integratiivisesta ja funktionaalisesta lääketieteestä ja harrastaa myös kaikkea luovaa, kuten korujen tekemistä. Nina pitää blogia osoitteessa jalkeilla.blogspot.com

 

0 thoughts on “Haluatko parantua?”

 1. Kokonaisuudesta mielenkiintoinen detalji:
  ”Omatoiminen potilas saattaa olla näihin hoitoihin paremmin perehtynyt kuin hänen lääkärinsä. Lääkäreiden täydennyskoulutusta tulisikin hypotyreoosin osalta selvästi lisätä.”

  Kukahan kapinallinen toisinajattelija nain sanoo? Funkkari? Potilasaktiivi?
  Ei vaan Vesa Ilvesmäki kirjoituksensa loppulauseina Kilpi-lehdessä 3/2013, Vliotsikko ”Johtopäätöksiä”

 2. JOHTOPÄÄTÖKSIÄ sisältää myös tuore ”Nasjonal veileder i endokrinologi” eli norjalainen hoitosuositus. T4-lääkitys siinäkin lähtökohta, mutta myönnetään että ei aina toimi.

  Tästä on oma lukunsa ”Vedvarende symptomer til tross for TSH i referanseområdet” jossa muiden syiden poissulkemisen jälkeen ensin perushoidon (= TSH ja T4v saatu viitearvoihin) jälkeen annosnostolla ajetaan TSH alas ja T4v ylös. Lopussa sitten viittaus kappaleeseen ”Tillegg av T3-behandling” jossa mm: ”tilleggsbehandling med T3, enten ved at liotyronintabletter legges til levotyroksinbehandlingen eller ved at pasienten tar animalsk thyreoideaekstrakt.

  Siis aikalailla yksi-yhteen Ilvesmäen Kilpi-lehdessä 3/2013 esittämä hoitojärjestys

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.