Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Suuri ruisleipäharhautus

Olen kovasti ihmetellyt sitä, kuinka pitkään on mahdollista markkinoida suomalaisille leipää, jättämällä kertomatta koko totuus tuotesisällöstä. Ruisleipänä myydään leipää, jossa on enemmän perunaa ja vehnäjauhoa kuin ruista.

Evira on yhdessä elintarvikealan kanssa laatinut suosituksen, jonka mukaan ruisleiväksi saa kutsua vain leipää, jonka valmistuksessa käytetystä viljaraaka-aineesta vähintään puolet on ruista. Leivän ruispitoisuus tulee ilmoittaa pakkauksen etusivulla tuotenimen kanssa samassa näkökentässä. Suositeltava ilmoittamismuoto on ”ruista x % viljaraaka-aineesta”.

Yhden nopeasti sokeristuvan hiilihydraatin, perunan, määrää ei tarvitse ilmoittaa. Ihmettelen tätä kovasti, sillä perunan syöntiähän terveystietoiset hieman karttavat. Nyt leivissä on paljon ”piiloperunaa”.

Kun jaksamisvalmennuksissani kysyn kuinka moni syö ruisleipää, lähes kaikki kädet nousevat. Kun sitten tarkennan kysymystä, mitä ruisleipää? Saan vastaukseksi leipiä, jotka ovat näitä ”muka-ruisleipiä”. Eli ihmiset syövät tyytyväisinä vehnä-perunaleipää, joka on värjätty rukiilla.

Kerrottuani mitä nuo leivät tosiasiassa sisältävät, ihmiset ovat vaihtaneet oikeaan 100% ruisleipään. Ja myöhemmin pidettävissä jatkopäivissä poikkeuksetta kommentit ovat olleet ylistäviä. Ihmiset ovat todella hämmästyneitä siitä, kuinka niin pienellä muutoksella päästään tilanteeseen, jossa nälän tunne häviää. Käytännössähän vehnän ja perunan vähentäminen johtaa tasaisempaan verensokeriin ja tätä kautta parempaan jaksamiseen.

Oikea ruisleipä torjuu nälkää ihan eri tavalla kuin värjätty vehnäleipä. Tältäkin syksyltä on tapauksia, joissa osallistuja on saanut painoa pudotettua 10 viikossa 10 kiloa. Jälkiuuniruisleivällä ja hyvällä ruoalla.

Lähetin seuraavan kyselyn 23.4.2014 kuluttaja-asiamiehen toimistoon, Päivi Hentuselle. En ole toistaiseksi saanut mitään vastausta kysymykseeni ja kun ottaa huomioon, että viesti on lähetetty yli puolitoista vuotta sitten, tuskin saankaan.

Hei Päivi

Voisitko auttaa?

Voisitko auttaa minua ymmärtämään, miksi on mahdollista harhauttaa ihmisiä ostamaan ruisleipää, joka ei ole ruisleipää?

Tarkoitan tällä leipiä, joiden ainesosista suuri osa on muuta kuin ruista, esim. vehnää ja perunaa.

Tapaan työssäni jatkuvasti ihmisiä, jotka kertovat syövänsä ruisleipää sen terveysvaikutusten vuoksi.

Tarkentavan kysymyksen jälkeen paljastuu, että he syövätkin värjättyä vehnäleipää, jota myydään ruisleipänä.

Esimerkkinä mm. Vaasan RUISpalat ja Fazerin TÄYSJYVÄRUISpuikulat.

Rukiin osuushan ilmoitetaan VILJASTA, joka johtaa harhaan myös kokonaisuuden osalta.

Yksi ainesosahan on peruna, jonka osuutta ei ilmoiteta. Ja joka on nopea hiilihydraatti.

http://www.vaasan.com/portal/fi/tuoreet_leipomotuotteet/tuotteet/tummat_leivat/-/products/view/12005/VAASAN+RUISPALAT+330+g+6+kpl++revitty+t%C3%A4ysjyv%C3%A4ruisleip%C3%A4/

http://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/tuotemerkit/puikula/

Onko tämä tällainen markkinointi laillista harhauttamista?
Terveisin
Mikko Kokkonen Kuopio

 

Jotain tälle asialle olisi hyvä tehdä, mutta päättäviä tahoja asia ei tunnu juurikaan kiinnostavan. Ollaan siis tilanteessa, että ”tarttis tehdä jotain”, mutta kuka voisi tehdä ja mitä?

kokkonenMikko Kokkonen

Mikko toimii henkilöstövalmentajana Onnenpari yrityksessä. Tarkastelee laajapohjaisesti terveysasioita ja tarjoaa tietoa terveydestä sopivasti huumorilla höystäen.

0 thoughts on “Suuri ruisleipäharhautus”

  1. Mitä vikaa perunassa on?

    Tuossa tohtori McDougall kertoo, miksi peruna on lähes täydellistä ruokaa:

    Suosittelen myös katsomaan tämän McDougallin luennon The starch solution:

    Peruna näyttäisi vähentävän kardiometabolista riskiä:
    McGill CR1, Kurilich AC, Davignon J. The role of potatoes and potato components in cardiometabolic health: a review. Ann Med. 2013 Nov;45(7):467-73. doi: 10.3109/07853890.2013.813633. Epub 2013 Jul 15.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23855880

    Näyttää olevan muutakin hyötyä:

    King JC1, Slavin JL. White potatoes, human health, and dietary guidance. Adv Nutr. 2013 May 1;4(3):393S-401S. doi: 10.3945/an.112.003525.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23674809

    Camire ME1, Kubow S, Donnelly DJ. Potatoes and human health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2009 Nov;49(10):823-40. doi: 10.1080/10408390903041996.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19960391

    Kon SK1, Klein A. The value of whole potato in human nutrition. Biochem J. 1928;22(1):258-60.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16744005

    Lopez de Romaña G, MacLean WC Jr, Placko RP, Graham GG. Fasting and postprandial plasma free amino acids of infants and children consuming exclusively potato protein. J Nutr. 1981 Oct;111(10):1766-71.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7288499

    Breithaupt DE1, Bamedi A. Carotenoids and carotenoid esters in potatoes (Solanum tuberosum L.): new insights into an ancient vegetable. J Agric Food Chem. 2002 Nov 20;50(24):7175-81.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12428979

    Fernandez-Orozco R1, Gallardo-Guerrero L, Hornero-Méndez D. Carotenoid profiling in tubers of different potato (Solanum sp) cultivars: accumulation of carotenoids mediated by xanthophyll esterification. Food Chem. 2013 Dec 1;141(3):2864-72. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.05.016. Epub 2013 May 15.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23871035

    Tierno R1, López A2, Riga P1, Arazuri S2, Jarén C2, Benedicto L1, Ruiz de Galarreta JI1. Phytochemicals determination and classification in purple and red fleshed potato tubers by analytical methods and near infrared spectroscopy. J Sci Food Agric. 2015 Jun 8. doi: 10.1002/jsfa.7294.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26058597

    Eikä peruna lihota:
    http://www.naturalnews.com/052347_potato_extract_weight_gain_polyphenols.html

  2. Noista on yhtä monta totuutta kuin on kertojaakin. Olennaista on se, että ostaessaan perunaa saa perunaa ja ostaessaan ruisleipää saa sitä ruisleipää eikä vehnää ja perunaa.

  3. ”Mitä vikaa perunassa?”

    Se että se on niin suurelta osin tärkkelystä, eikä monille sen takia sovi.

  4. Ettäkö perunan osuutta ei tarvitse ilmoittaa? Tiedän kyllä elintarviketeollisuuden tahkoavan rahaa käyttämällä hyväkseen jokaisen porsaanreiän mutta tästä en ollut kuullutkaan. Haluan ehdottomasti tietää lisää joten voisitko lisätä lähteet tiedoillesi ja mahdollista muuta aineistoa, kiitos!

    1. Hyvä kysymys!

      Olin eräällä luennolla viitisen vuotta sitten. Löytyi seuraava muistiinpano:

      ”Jos koostettu ainesosa jää omaksi komponentikseen esim. elintarvikkeen päälle, sen lisäaineet vaikuttavat edelleen lopputuotteessa tämän komponentin kautta, joten ne pitää yleensä ilmoittaa (ellei toimija pysty toisin perustelemaan)”

      Leipäteollisuus on ymmärtääkseni perustellut leipomisominaisuuksiin edullisesti vaikuttavan perunaosuuden jättämisen pois tuoteselosteesta (mitähän muuta jätetään kertomatta?), että se vaikuttaisi epäedullisesti ruisleivän yleiseen terveysimagoon. Ruisleipä ei kaipaa perunaleipäimagoa rinnalleen. Tämä on terveystietoiselle kuluttajalle tavattoman kiusallinen asia. Jos esim. leipomo hankkii leipään erikseen tavanomaisen lisäainesekoituksensa sekaan vähäisiä määriä lisäaineita joltakin ulkopuoliselta tavarantoimittajalta, niitä ei tarvitse ilmoittaa tuoteselosteessa. Lisäaineiden lisäaineet pitäisi minun mielstäni toki ilmoittaa. Tässä on paljon perkaamista. Paljon elintarviketeollisuudelle epämieluisaa asiaa. Ruotsissa näitä asioita paljastelee toimittaja Mats-Eric Nilssoon.

  5. Ymmärsinkö nyt oikein että asialle ei toistaiseksi ole antaa tueksi kuin jokunen yksittäisen toimittajan paljastus? Jatkathan asiasta kertomista kun lisää tietoa saat. Sen lisäksi että asia on tärkeä, on temppu teollisuudelta törkeä.

Vastaa

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.