Valikko Sulje

Vietä terveystietoinen joulu

 

Joskus voi olla hyvä käyttää joulun odotukseen ja -viettoon paradoksin voimaa: “Sinä et valitse joulua, vaan joulu valitsee sinut!”

Tällä tarkoitan sitä seikkaa, että annat periksi sille, että sinä taas tänä vuonna kovalla tohinalla ja touhulla valmistelet sitä joulua. Parempi saattaa olla sellainen asia, että annat joulurauhan täyttää sydämesi ja mielesi. Vaikka nyt olisit eri mieltä ja taistelet ajatusta vastaan, voit todennäköisesti selvitä joulusta paremmin näin.

Tämä paradoksi osoittaa, miten suuren merkityksen joulu voi saada elämässäsi, jos vain annat joululle mahdollisuuden. Tämän jouluoivalluksen inspiraatiossa, haltioitumisessa, lumoutumisessa on jotain pyhää.

On tärkeämpää, että ajattelet ruokavaliosi laatua uudenvuoden ja joulun välillä, kuin se, että stressaat siitä mitä syöt joulun ja uudenvuoden välillä. Jouluna ei mietitä niitä sokereita ja rasvoja, ainakaan niin tiukasti kuin muulloin. Jookos?

Tällaista joulupuuroa terveystietoinen mieluusti syö:

Osta ruokakaupasta pussillinen täysjyväriisiä. Kokonaiset jyvät hautuvat puuroksi noin tunnissa. Hiutaleille riittää 30-40 minuuttia.

5 dl vettä
4 dl täysmaitoa (mieluusti tilamaitoa)
½ tl kanelia
5 dl täysjyväriisiä (joko kokonaisina tai hiutaleina)
appelsiinilohkoja (yhden appelsiinin verran)
noin 50 g granaattiomenan siemeniä
noin 20 g voita

Kiehauta maito, vesi ja kaneli. Lisää riisi ja kiehauta uudestaan.

Vähennä lämpöä ja anna hautua edelleen noin tunti (hiutaleille riittää puoli tuntia), kunnes puuro on paksua ja kermaista. Jos käytät kokonaisia riisinjyviä, imeytä riisi ensin veteen ja lisää vasta sitten maito. Hauduta puuro matalalla lämmöllä kypsäksi välillä sekoittaen. Käytä mieluiten paksupohjaista, pinnoitettua kattilaa.

Tarjoa appelsiinilohkojen ja granaattiomenan siemenien kanssa. Jalokiveksi kaiken päälle vielä iso nokare voita.

Nän valmistuu jouluinen voimajuoma:

Hanki hyvinvarustetusta luontaiskaupasta tai ruokamarketista pieni pussillinen maca- ja raakakaakao-jauhetta sekä hyvälaatuista mantelimaitoa.

3 dl mantelimaitoa
2 rkl raakakaakao-jauhetta
1 rkl maca-jauhetta
1 rkl hunajaa
ripaus kanelia

Lämmitä mantelimaito kattilassa ja sekoita sinne vilkkaasti vispaten kuiva-aineet. Koska hunajan teho häviää kuumassa juomassa, lisää hunaja vasta kun juoma on jäähtynyt noin 40-asteiseksi. Nauti!

Jouluna on tapana panna tarjolle myös silmänruokaa. Hienoja pöytäliinoja, viimeisteltyjä pöytäkattauksia, runsaasti koristeita, värikkäitä ja tuoksuvia kukkia.

Monilla on perinteitä joulukattauksessa. Etsitään mummon vanhat liinat ja astiat esille, kiillotetaan suvussa kulkeneet pöytähopeat, otetaan esille lasten tekemät koristeet ja tärkätään lautasliinat.

Joulukukat tuoksuineen ja väriloistoineen kruunaavat joulun. Ritarinkukat eli amaryllikset kannattaa ostaa nuppuisina muutamaa viikkoa ennen joulua. Niitä ei saa kastella liikaa. Ruiskaus pari kastelupullosta riittää.

Hyasintit tuoksuvat voimakkaasti ja jos joillekin tulee niistä päänsärkyä, voi suositella valkoisilla kukilla varustettuja hyasintteja. Ne tuoksuvat miedoimmin, kun taas siniset ovat voimakastuoksuisimpia.

Tulilatva kukkii todella pitkään kun kastelet sitä reilusti, mutta annat mullan kuivua kastelukertojen välillä. Joulukaktus on hyvin hoidettuna kova kukkimaan niin jouluna kuin muulloinkin. Tasaisen kosteaa multaa tämä kaktus kaipaa. Vanha keino on lorauttaa kahvinjämät silloin tällöin kasteluveteen.

Jouluruusu on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Sitä ei kannata lapsiperheeseen hankkia, sillä se on tosi myrkyllinen.

Leppoisasti siivottaessa ei tarvita mainosten ihmeaineita, jotka räjäyttävät lian pois. Ne ovat yleensä niin vahvoja, että pestävät pinnat on huuhdottava huolellisesti käsittelyn jälkeen, eli lisäävät vain työtä. Yksinkertaiset, ekologiset puhdistusaineet, kuten esim. etikka, sooda ja mäntynestesaippua, toimivat ihan hyvin kun siivoustyö tehdään rauhallisesti antaen aineiden vaikuttaa. Joka nurkkaa ei tarvitse koluta! Keskity tänä vuonna vain niihin tiloihin, joissa joulun aikana oleskellaan ja puuhaillaan. Muista joulurauha!

Pölynimuri ei välttämättä ole nopein siivousväline lattiapintojen siivoukseen. Mopilla siivoaminen on oikotie onneen! Yhdellä ainoalla moppauskierroksella voit poistaa roskat ja pölyn tehokkaasti samalla kun irrotat lattiapinnasta enimmän lian. Pölynimurin suutinta saa vispata hurjan tiheillä liikkeillä ja kuitenkin jää lattiapinta likaiseksi.

Mattojen tamppaus kuuluu jouluun! Siinä pääsee verestämään tennistaitojaan ja jos pakkaslunta riittää, siinä on hyvä matot pöllyttää. Tiesitkö, että eläinten karvat ja hiukset irtoavat matosta parhaiten kostutetulla lakaisinkuivaimella? Se on sellainen lattiaharjaa muistuttava vekotin, jossa harjasten tilalla on pehmeä muovilevy. Saman asian ajaa ikkunanpesimen lasta.

Joulusaunan pesu on melkeinpä pyhä toimitus, sillä saunominen jouluna tuo rauhan suomalaiseen sieluun ja ruumiiseen. Saunan siivous ei siis ole turhaa. Homman nimenä on tässä kiireettömyys. Kastele lauteet huolellisesti, sillä se avaa käsittelemättömän puun syyt ja tekee puhdistamisen helpoksi. Työvälineiksi riittää mattoharja ja sitä liikutellaan puun syiden suuntaan. Mäntynestesaippua riittää mainiosti puhdistusaineeksi. Huuhtele lauteet ja lattiat lopuksi runsaalla kylmällä vedellä.

Voisit tänä vuonna pitää reilummin taukoa treenaamisessa. Tutkimukset ja käytäntö ovat osoittaneet, että monesti urheilija osaa kyllä treenata oikeaoppisesti, mutta ei tahdo muistaa levätä. Ota tänään joulun pyhät rennommin ja treenaamisessa voisi olla jopa kokonaan taukoa. Kunto ei katoa minnekään viikossakaan. Kunto saattaa sen sijaan putkahtaa levon kautta esiin.

Jos kaipaat liikuntaa, tee pitkiä ja rauhallisia vaelluksia talvisessa maastossa. Kuuntele metsän ääniä ja nauti luonnon ihanista tuoksuista. Nyt on aika pysähtyä ihmettelemään elämän menoa, kiireettömästi. Anna joulun tunnelman valita sinut kohteeksi siellä puiden siimeksessä!

Joulun aikaan kuuluu rentoutuminen ja elämän syvimpien viisauksien pohtiminen. Etsi rauhallinen paikka ja varaa aikaa noin 15 min mietiskelyhetkelle. Pistä päähän tonttuhattu. Vedä muutaman kerran syvään henkeä, sulje sitten silmäsi ja anna mielesi täyttyä hyvillä ajatuksilla.

Luettele mielessäsi kaikkia niitä asioita joista olet kiitollinen: perhe, ystävät, terveys, toimintakyky, urheiluseura, sairauden poissaolo, oma koti, lämpö, kaunis kuusi, rauhallinen olotila jne. Kiitollisuuden tunne täyttää sinut vähitellen kokonaan!

Mietiskelyhetkesi lopuksi ole vielä hetken aikaa ihan hiljaa. Tämä hiljainen hetkesi antaa luvan olla paikallaan tekemättä mitään, suorittamatta mitään. Muomaat miten hienoa on välillä olla tekemättä mitään. Elämä koostuu pienistä, arvokkaista hetkistä, jotka menisivät ohi huomaamatta mitään. Hiljaisuus on parasta mahdollista elämän arvostamista. Olet sellaisen hiljaisen hetken arvoinen juuri nyt!

Avaa varovasti silmäsi ja nauti joulunajan kiireettömyydestä täysillä ja mietiskelyhetkesi myötä myös kiitollisuutta tuntien.

Turpaduunari toivottaa lukijoilleen terveystietoista joulua!

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *