Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Liikunta on paras lääke

alle_kan_trene«Alle kan trene»
Kirjoittajat Anders Hansen, Carl Johan Sundberg
Julkaistu 2015 norjaksi
ISBN 978-82-530-3782-0
(Alkuperäinen nimi «Hälsa på recept», julkaistu ruotsiksi 2014)
158 sivua, 626 grammaa, 18x25x2cm
Hinta : Kirjakauppa Norli Norjassa 349 NOK

KOKONAISUUS
Kirjassa on mielenkiintoinen kansi. Kappaleen nimet ja otsikointi ovat kiinnostavia. Kuvat ja piirrokset on hyvin valittuja.

Kirjoittajat ovat lääkäreitä, Hansen on lisäksi ekonomi. Sundberg on kansainvälisen olympiakomitean asiantuntijakomiteassa. Sekä Hansen että Sundberg ovat aktiivisia artikkelin kirjoittajia useissa lääketieteellisissä julkaisuissa.

TEKSTI
Alkulause paljastaa kirjoittajien ajatuksen siitä, että liikunta on paras lääke moneen vaivaan. Uusimmat (ja parhaat) tutkimukset tukevat väittämää. Vähintään puolen tunnin liikunta päivittäin antaa energiaa, parantaa keskittymiskykyä, parantaa unen laatua ja ehkäisee useimpia sairauksia. Mikäli 30 minuttia päivässä on sinulle liian pitkä aika investoida liikuntaan, on olemassa aikaa säästäviä INTENSIIVISIÄ harjoitusmuotoja, joilla saat yhtä hyvän tuloksen.

KAPPALEET
Teksti on jaettu kuuteen isompaan kokonaisuuteen.

1. Kultainen puolituntinen
2. Vahvista aivojasi
3. Geeniperimän vaikutus
4. Hidasta vanhenemista
5. Enemmän kuin lihaskunto
6. Intervalliharjoitukset

TEKSTI / ASIASISÄLTÖ
Teksti on helppolukuista ja asiat esitetään kansantajuisesti. On selkeästi nähtävissä että kirjoittajat osaavat asiansa. Geeniperimä kappaleessa esitellään ainakin allekirjoittaneelle uudella tavalla useita ihmisen fysiologiaan vaikuttavia geenejä kuten ACE, ACSL1, ALFA-AKTININ 3, AMPK, EPO, EPO-R, FOXO, IGF-1, Leptiini, Myostatiini ja VEGF. Eero Mäntyranta on otettu esimerkiksi ylivertaisesta urheilijasta jonka geeniperimä auttoi hyviin tuloksiin.

Kirjoittajat huomauttavat, että televisionkatselu saattaa helposti lyhentää elämää viisi vuotta.

Kohtalaisen alkuvaiheessa kirjaa on taulukko, jossa verrataan paikallaan istumista 1 kcal (/ minuutti) pieniin liikuntasuorituksiin kuten portaiden kävely 10 kcal tai istualtaan tehtävä toimistotyö 2 kcal. «Stillesitting dreper» = paikallaan istuminen tappaa. Pienet muutokset arkirutiineissa saavat ihmeitä aikaan.

Löysin kirjasta paljon uutta ja hyödyllistä. Hyvä esimerkki on englantilaisen Jeremy Morriksen 1940 luvulla Lontoossa tekemä tutkimus, jossa hän seurasi kaksikerros-bussien kuljettajien ja rahastajien terveyttä. Rahastaja liikkuu lähes koko työpäivän omilla jaloillaan kun taas kuski tekee istumatyötä. Paikallaan istuvat kuskit sairastuivat sydäntauteihin ja saivat sydänkohtauksia kaksi kertaa useammin kuin rahastajat. Sydänkohtauksen saaneet rahastajat toipuivat ja palasivat töihin huomattavasti nopeammin kuin kuskit.

Sama Morris teki vastaavan tutkimuksen Lontoon postin työntekijöistä. Konttorissa istuvat postivirkailijat olivat huomattavasti sairaampia kuin ulkona liikkuvat postinkantajat.

Sivulla 40 on hyvä neuvo sinulle joka olet menossa tärkeään neuvotteluun tai pelaat kohta shakkia vaikean vastustajan kanssa – mene luontoon ja tee 20 minuutin kävelylenkki, se parantaa aivojen toimintaa. (Tiedän sattumalta että shakin maailmanmestari Magnus käyttää tämmöistä keinoa!)

Lopussa kirjoittajat antavat katsauksen intervalliharjoituksiin. High Intensity Interval Training (HIIT) antaa vaikuttavia tuloksia sekuntien – minuuttien pituisilla harjoituksilla.

TIETOLÄHTEET
Kirjan lopussa on viisi sivua lähdeviitteitä (78 kpl), joista ainakin yksi on suomalainen (Karavirta et al (2011) Individual responses to combined endurance and strength training in older adults). Käytetyt lähteet ovat verrattain uusia, suurin osa vuoden 2007 jälkeen julkaistuja.

ANNAN KIRJALLE TÄYDET 5 TÄHTEÄ JA SUOSITTELEN SITÄ LÄMPIMÄSTI
On syntynyt pieni ajatus kääntää kirja suomeksi. Osaako joku antaa vinkkejä miten se onnistuu?

tapioTapio Heilala

Olen Tapio ”Ylipoppamies” Heilala, Norjassa työskentelevä proviisori (apteekkari). Olen turpaduunarin tukijoukkojen ulkomaanreportteri, joka säännöllisesti lähetän lukuvinkkejä terveystieteistä. Innostun luonnossa liikkumisesta ja rakkaana harrastuksena on shakinpeluu.  

tapio.heilala@gmail.com

0 thoughts on “Liikunta on paras lääke”

  1. Mielenkiintoista havaita, että intervalliharjoittelulla saa kohotettua hapenottokykyä huomattavasti tehokkaammin kuin pitkällä perinteisellä aerobisella harjoittelulla. Lähteet kattavat… Hyvä kirja!!! Antaisin myöskin viisi tähteä.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.