Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: HIERONTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 263. ja tämän vuoden 52. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 263
Jakelupäivä tiistaina 31.12.2019

HIERONTA

Perinnehoitojen aarteita on tarjolla vuoden 2019 viimeisenä päivänä. Tässä havaintoja tästä turvallisesta perinnehoidosta.

Hieronta tekee hyvää. Hieronta on ollut itsehoidon kulmakiviä jo vuosituhansien ajan. Kun raskaan työn uuvuttamia lihaksia hierottiin, huomattiin lihaskipujen hellittävän ja koko kehon rentoutuvan.

Hierontaa on vilkkaasti tutkittu ja hoitovaikutus tiedetään. Ensinnäkin hoitovaikutus syntyy mekaanisen vaikutuksen kautta. Tiedetään, että välittäjäaineita vapautuu hieronnan aikana. Hieronnalla on myös heijastevaikutus hieronnan kohteesta muualle kehoon ja on psykologiallakin sanansa sanottavana.

Käytkö säännöllisesti hieronnassa?

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Opintosuorituksia vai oppimisen riemua?

Olli Postilla on taas asiaa! Opi kuuntelemaan itseäsi! Älä alistu leipääntyneen opettajan tahdottomaan tahtoon!

En ole menestynyt – tavoilla, joita minulta toivottiin kaksitoista vuotta sitten valmistuessani. Sitäkin vahvemmin olen syttynyt, aiheisiin ja ”koulukavereihin”, jotka ovat tulleet tärkeiksi matkan varrella.

Jos olisin menestynyt siten kuin koneisto sen määrittelee, palvelisin saman suurteollisuuden etuja kuin kuka tahansa hyvinkoulutettu tottelija. Mistä ne käskyt tulevat? Sitä ei koulussa opeteta pohtimaan, ja sen olen halunnut selvittää. Enimmäkseen ne tulevat vanhaa maailmaa edustavan suurteollisuuskoneiston edunvalvonnasta – oli kyse lautasmallista, verotuslainsäädännöstä, opetusohjelmista tai tavallisista työtehtävistä.

Suurteollisuus on tuonut meille paljon hyvää, mutta samalla saanut niin paljon poliittista valta-asemaa, että edellisen vuosisadan tehdasmeininki on edelleen vallalla niin kouluissa kuin jopa useimmilla työpaikoillakin. Ylhäältä-alas; johtaja käskee ja alamainen tottelee. Tällä vuosituhannella kuitenkin kaikki todellinen lisäarvo luodaan jo vapaissa verkostoissa, eikä enää kyykyttävien valtahierarkkiarakenteiden ikeessä. Siksi menestyskin on hyvä määritellä uudelleen. Menestys ei ole enää tottelevaisuutta tai suorittamista, vaan upeita suhteita, todellisia tunteita ja kyllä, vierustoverille juttelemista.

Mieti! Kaikki nykypäivän ja tulevaisuuden menestyspiirteet. Kaikki se oli koulussa kiellettyä. Omaehtoinen yhteistyö, rakentava neuvottelu, hommien jakaminen luontaisten taipumusten mukaan, intohimon seuraaminen, tehtävien ja jopa tavoitteidenkin valinnassa. Huutaminen, voitontanssi ja ääneen tuulettaminen kuin urheilujoukkueessa konsanaan. Ihminen haluaa ja osaa kuunnella itseään. Koulussa hänet opetettiin alistumaan leipääntyneen opettajan tahdottomaan tahtoon.

Aito_innostus_on_tie_menestykseen_isoKun kuuntelee itseään ja tekee elämässään upeita asioita, on helppo tukea omalla energiallaan ja osaamisellaan myös toisia, jotka tekevät maailmasta parempaa meille kaikilla eikä vain vallanpitäjille. Aidosti tekemisistään välittävänä on helppo ottaa myös vastaan sitä tukea ja energiaa, luoda upeaa yhteistyötä, saada kokonaisuudet toimimaan paremmin, eikä vain ”oikein” kuten koeviikolla.

Mikä ratkaisuksi, kuinka uudistaisin koulujärjestelmää? Ennen kuin edes mietitään sellaista, on hyvä meidän kaikkien nähdä silkka mahdottomuus siinä ajatuksessa, että ylhäältä-alaspakotettu kaikillesama hierarkkiakoneistolaitos voisi edes teoriassa opettaa lapsillemme uuden verkostomaailman tapoja. Tapoja, joissa tunteitaan kuuntelevat vapaat toimijat päättävät ihan itse, mitä tehdään ja kenen kanssa ja mikä koetaan todella tekemisen arvoiseksi, kaikista lukuisista ja lukemattomista vaihtoehdoista. Missä opitaan todellisesta kokemuksesta eikä vain suurteollisuuden tai muiden valtatahojen korruptoimista oppikirjoista. Kaikille pakotettu yksi ja sama muotti ei voi mitenkään edistää monimuotoisuutta ja jokaisen oman elementin esiintulemista ja siinä vapaasti vahvistumista, koska pakkovaltahierarkkia on vapauden vastakohta. Kun tämä ymmärretään, voidaan jatkaa keskustelua.

Mutta… Entä jos valtio ei tarjoaisi kaikille samanvärisiä suomivaatteita? No sittenhän kaikki ostaisivat juuri sellaisia vaatteita mitä haluavat, ja saisivat vaatteensa paljon edullisemmin kuin valtion valitsemama monopolitoimittaja pukeutumisveroineen. Entä jos valtio ei huolehtisi ihmisten ravitsemuksesta? No sittenhän kaikki voisivat valita oman maun mukaista ruokaa, ja koko ruokakulttuuri saisi elää ja kehittyä ihmisten välisessä vapaassa vuorovaikutuksessa.

Entä jos valtio ei päättäisikään puolestamme kenen kanssa mennä naimisiin? Sittenhän ihmiset voisivat valita puolisonsa. Sama juttu koulutuksen kanssa: mitä jos valtio ei tarjoaisikaan kaikille samaa sinistä haalaria? Mitä jos ihmiset pukeutuisivatkin – erilailla? Kauhea ajatus smilehymiö. Mitä jos meillä olisikin erilaisia kouluja? Mitä jos kaikkia ei laitettaisikaan samaan harrastukseen, vaan yksi voisi opiskella taitoluistelua ja toinen telinevoimistelua, ja kolmas jotain kokonaan uutta lajia?

Jos valtio ei vastaisi ihmisten vaatetuksista, kuka järjestäisi vaatteiden jakelun? Mistä ihmiset löytäisivät vaatteita? Kuka ne kuljettaisi sinne kauppaan?

olli_postiOlli Posti

Laaturavinnon ja -elämän etsijä. Superfoodskenen pioneereja Suomessa. Viidakkomies. Kirjoittaa hyviä juttuja: http://viidakkomies.tumblr.com/

 

Tieteisuskonto

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.