Valikko Sulje

Teollinen ruoka on kallista

Suomalainen syö mieluummin teollista ja kallista, kuin luonnollista ja edullista ruokaa – valittaen kallista hintaa.

Ruoka voi oikeasti olla vähemmän teollista ja ennen kaikkea edullista. Moni nykypäivänä valittaa, miten ruoka on kallista ja hyvä ruoka maksaa. Mutta ei asia aina niin ole.

Maito on tästä hyvä esimerkki. Ajatellaan että rasvaton maito maksaa kaupassa 0,87€* ja Vanhanajan täysmaito LUOMU 1,29€. Monille fiksusti pälkähtää päähän, että halvempi hinta = halvempi lopputulos. Kukaan ei koskaan taida oikeastaan ajatella, miten nuo kaksi tuotetta eroavat tarkemmin toisistaan.

Tutkitaan siis asiaa vähän tarkemmin. Rasvattomasta maidosta saadaan 330 kilokaloria litraa kohti ja vanhanajan maidosta ~720 kilokaloria.

Tietysti ajatus, että ihmisen pitäisi saada riittävä määrä energiaa päivää kohti tyydyttääkseen nälän tarpeen, saattaa tuntua oudolta.

Yksinkertainen laskutoimitus kertoo, että rasvaton maito tulee noin 50snt kalliimmaksi, jotta saadaan sama energiamäärä kuin vanhan ajan maidossa. Eli rasvatonta maitoa joutuu juomaan enemmän tyydyttääkseen nälän. Tietysti sekin kuulostaa vielä hullulta, että saa luomun kaupan päälle.

Toinen hyvä esimerkki on makkara. Kohta on taas se aika vuodesta, kun niitä ihania jauhomakkaroita saa superedullisesti ja surullisesti kauppa käy. Ajatellaan että Poprilliä saa 1,49€ ja taas Wilhelm juustoa 1,97€.

Poprillissä on 220 kilokaloria, aromivahvennetta, lihapitoisuus 11% ja 10g hiilareita. Tietysti moni kokee säästävänsä 50snt pakettia kohti ja kun niitä paketteja saatetaan ostaa vaikka neljä, niin kaksi euroa kuulostaa monelle isolta rahalta. Sitten grillatessa podetaan huonoa omatuntoa, kun tuli säästettyä ja miten makkaran syönti vie hautaan. Entäs sitten Wilhelm juusto? Lihapitoisuus 72%, kilokaloreita huikeat 285 ja jauhoista ei tietoakaan.

Kun lasketaan taas kalorien suhteen hinnan erotus, niin Wilhelm tulee uskomattomat 4snt kalliimmaksi. Tietysti maun ja oman terveyden eteen muutaman sentin sijoittaminen on nykypäivänä hullu idea?

Otetaan vielä kolmas hyvä esimerkki. Tällä kertaa kaksi eri punajuurisalaattia. 400g Rainbow punajuurisalaattia maksaa 0,79€ (86 kilokaloria) ja 400g Forssan 1,49€ (220 kilokaloria). Fiksu olisi taas ajatellut nokkelana, että tässähän on helppo tehdä hyvät säästöt. Ja kun ei sen kalliimman tuotteen makuunkaan ole koskaan päässyt oppimaan, niin halvemman makukin tuntuu monelle ihan käyvältä. Ja sisällön tutkiminen nyt varmasti olisi hölmöläisen hommaa? Mutta minä kehtaan väittää, että ostamalla tuon kalliimman olisi oikeasti säästänyt noin 50snt. Puhumattakaan siitä mausta mitä tuon kalliimman mukana saisi.

Näissä kaikissa laadullisesti paremmissa tuotteissa on myös yhteinen tekijä – rasva, joka tuo paljon paremmin pitkäaikaisen kylläisyyden tunteen. Joten syömisestä voi tulla vieläkin edullisempaa!

aukiToivottavasti näistä esimerkeistä oli hyvä ottaa jotain opiksi ja ehkä ensikerralla löytää kaupasta luonnollisempaa, halvempaa ja ennen kaikkea paremman makuista ruokaa. Ja miksei terveydenkin kannalta parempaa. Pidetään ne silmät jatkossakin auki.

Tätä se rasvalla pelottelu on teettänyt! Onneksi maailmalla tapahtuu kummia ja luonnollista ruokaa voi syödä hyvin mielin: http://www.ruokala.net/uutiset/u-kaannos-yhdysvalloissa-ruokavalio-ohjeet-ovat-olleet-vaarat-jo-vuosikymmenia/1432602819810

*Hinnoissa käytetty S-ryhmän hintoja.

 

sami_virtanenSami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Yli 6 vuotta olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

 

0 Comments

 1. Paluuviite:Vuosi turpaduunarin seurassa | Turpaduunari

 2. Distaalinen

  Tässä yhteydessä on hyvä tuoda esiin myös SlowFood http://www.slowfoodhelsinki.fi/ joka toimii sillä ajatuksella, että paikallinen tuottajakin pärjää ja ruokaa nauttiva saa laadukasta ruokaa.

  Esimerkiksi maidon osalta Valio maksaa tuottajalle 0,32 eur per maitolitra. Tästä Valio sitten nappaa maidon parhaat osat kermaksi (johon se sotkee tulehdusta käynnistävää karrageenia hyllyiän parantamiseksi) ja muiksi maidon fraktioiksi. Käytännössä rasvaton maito tehdään siis maidon jäteosista.

  Teollisuus käyttää lisäaineiden lisäksi myös GMO-bakteereilla tuotettuja entsyymeitä ”parantaakseen” ruoan laatua (kun teollisuus parantaa jotain, se tarkoittaa oikeasti huonontamista ja voiton maksimointia). Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lihaliimalla tehdään lihan jätepaloista yhtenäinen klöntti, josta sitten jänne yms osat pehmennetään toisella entsyymillä ja sen jälkeen peitetään lihakompleksin järjetön maku erilaisilla makuaineilla, kuten savunmaulla (joka ei ole aitoa savua nähnytkään).

  Toisin sanoen: teollisuuden päämäärä on tuottaa enemmän voittoa vähemmällä panoksella. Tämä tarkoittaa myös huonompaa ruokaa kalliimmalla. Slowfood onkin tähän mahtava poikkeus.

 3. Jari

  Iltapäivä(roska)lehdet kirjoittavat usein kaloreista aivan kuin ne olisivat paha uhka terveydelle. Laitetaan kauden ruokia paremmuusjärjestykseen kalorimäärän mukaan niin että pienin on paras. Voisi melkein kuvitella, että terveimpänä säilyy nollalla kalorilla päivässä.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!