Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Teollinen ruoka on kallista

Suomalainen syö mieluummin teollista ja kallista, kuin luonnollista ja edullista ruokaa – valittaen kallista hintaa.

Ruoka voi oikeasti olla vähemmän teollista ja ennen kaikkea edullista. Moni nykypäivänä valittaa, miten ruoka on kallista ja hyvä ruoka maksaa. Mutta ei asia aina niin ole.

Maito on tästä hyvä esimerkki. Ajatellaan että rasvaton maito maksaa kaupassa 0,87€* ja Vanhanajan täysmaito LUOMU 1,29€. Monille fiksusti pälkähtää päähän, että halvempi hinta = halvempi lopputulos. Kukaan ei koskaan taida oikeastaan ajatella, miten nuo kaksi tuotetta eroavat tarkemmin toisistaan.

Tutkitaan siis asiaa vähän tarkemmin. Rasvattomasta maidosta saadaan 330 kilokaloria litraa kohti ja vanhanajan maidosta ~720 kilokaloria.

Tietysti ajatus, että ihmisen pitäisi saada riittävä määrä energiaa päivää kohti tyydyttääkseen nälän tarpeen, saattaa tuntua oudolta.

Yksinkertainen laskutoimitus kertoo, että rasvaton maito tulee noin 50snt kalliimmaksi, jotta saadaan sama energiamäärä kuin vanhan ajan maidossa. Eli rasvatonta maitoa joutuu juomaan enemmän tyydyttääkseen nälän. Tietysti sekin kuulostaa vielä hullulta, että saa luomun kaupan päälle.

Toinen hyvä esimerkki on makkara. Kohta on taas se aika vuodesta, kun niitä ihania jauhomakkaroita saa superedullisesti ja surullisesti kauppa käy. Ajatellaan että Poprilliä saa 1,49€ ja taas Wilhelm juustoa 1,97€.

Poprillissä on 220 kilokaloria, aromivahvennetta, lihapitoisuus 11% ja 10g hiilareita. Tietysti moni kokee säästävänsä 50snt pakettia kohti ja kun niitä paketteja saatetaan ostaa vaikka neljä, niin kaksi euroa kuulostaa monelle isolta rahalta. Sitten grillatessa podetaan huonoa omatuntoa, kun tuli säästettyä ja miten makkaran syönti vie hautaan. Entäs sitten Wilhelm juusto? Lihapitoisuus 72%, kilokaloreita huikeat 285 ja jauhoista ei tietoakaan.

Kun lasketaan taas kalorien suhteen hinnan erotus, niin Wilhelm tulee uskomattomat 4snt kalliimmaksi. Tietysti maun ja oman terveyden eteen muutaman sentin sijoittaminen on nykypäivänä hullu idea?

Otetaan vielä kolmas hyvä esimerkki. Tällä kertaa kaksi eri punajuurisalaattia. 400g Rainbow punajuurisalaattia maksaa 0,79€ (86 kilokaloria) ja 400g Forssan 1,49€ (220 kilokaloria). Fiksu olisi taas ajatellut nokkelana, että tässähän on helppo tehdä hyvät säästöt. Ja kun ei sen kalliimman tuotteen makuunkaan ole koskaan päässyt oppimaan, niin halvemman makukin tuntuu monelle ihan käyvältä. Ja sisällön tutkiminen nyt varmasti olisi hölmöläisen hommaa? Mutta minä kehtaan väittää, että ostamalla tuon kalliimman olisi oikeasti säästänyt noin 50snt. Puhumattakaan siitä mausta mitä tuon kalliimman mukana saisi.

Näissä kaikissa laadullisesti paremmissa tuotteissa on myös yhteinen tekijä – rasva, joka tuo paljon paremmin pitkäaikaisen kylläisyyden tunteen. Joten syömisestä voi tulla vieläkin edullisempaa!

aukiToivottavasti näistä esimerkeistä oli hyvä ottaa jotain opiksi ja ehkä ensikerralla löytää kaupasta luonnollisempaa, halvempaa ja ennen kaikkea paremman makuista ruokaa. Ja miksei terveydenkin kannalta parempaa. Pidetään ne silmät jatkossakin auki.

Tätä se rasvalla pelottelu on teettänyt! Onneksi maailmalla tapahtuu kummia ja luonnollista ruokaa voi syödä hyvin mielin: http://www.ruokala.net/uutiset/u-kaannos-yhdysvalloissa-ruokavalio-ohjeet-ovat-olleet-vaarat-jo-vuosikymmenia/1432602819810

*Hinnoissa käytetty S-ryhmän hintoja.

 

sami_virtanenSami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Yli 6 vuotta olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

 

0 thoughts on “Teollinen ruoka on kallista”

  1. Iltapäivä(roska)lehdet kirjoittavat usein kaloreista aivan kuin ne olisivat paha uhka terveydelle. Laitetaan kauden ruokia paremmuusjärjestykseen kalorimäärän mukaan niin että pienin on paras. Voisi melkein kuvitella, että terveimpänä säilyy nollalla kalorilla päivässä.

  2. Tässä yhteydessä on hyvä tuoda esiin myös SlowFood http://www.slowfoodhelsinki.fi/ joka toimii sillä ajatuksella, että paikallinen tuottajakin pärjää ja ruokaa nauttiva saa laadukasta ruokaa.

    Esimerkiksi maidon osalta Valio maksaa tuottajalle 0,32 eur per maitolitra. Tästä Valio sitten nappaa maidon parhaat osat kermaksi (johon se sotkee tulehdusta käynnistävää karrageenia hyllyiän parantamiseksi) ja muiksi maidon fraktioiksi. Käytännössä rasvaton maito tehdään siis maidon jäteosista.

    Teollisuus käyttää lisäaineiden lisäksi myös GMO-bakteereilla tuotettuja entsyymeitä ”parantaakseen” ruoan laatua (kun teollisuus parantaa jotain, se tarkoittaa oikeasti huonontamista ja voiton maksimointia). Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lihaliimalla tehdään lihan jätepaloista yhtenäinen klöntti, josta sitten jänne yms osat pehmennetään toisella entsyymillä ja sen jälkeen peitetään lihakompleksin järjetön maku erilaisilla makuaineilla, kuten savunmaulla (joka ei ole aitoa savua nähnytkään).

    Toisin sanoen: teollisuuden päämäärä on tuottaa enemmän voittoa vähemmällä panoksella. Tämä tarkoittaa myös huonompaa ruokaa kalliimmalla. Slowfood onkin tähän mahtava poikkeus.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.