Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kilpirauhaskiistaa todistamassa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän järjestämässä Eduskunnan kansalaisinfossa Pikkuparlamentissa 22.10.2015 oli potilaiden hoidosta ja tilanteesta kertomassa LL Taija Somppi, vertaistukihenkilö ja kokemusasiantuntija Nina Saine ja Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n pj. Marika Alanen (katso artikkelikuva, jonka otti Marko Palojärvi).

Tunti ennen tilaisuuden alkua oli jo Helsingin Sanomien verkkosivuilla luettavissa lehden oma käsitys tilaisuudesta. Merkillistä journalismia!

Virallista hoitosuuntaa, endokrinologiaa kilpirauhasen toimintahäiriöiden hoidossa edustavat lääkärit ovat arvostelleet, että eduskunnan tiloissa ja veronmaksajien rahoilla ”tuetaan uskomushoitoja”. http://www.hs.fi/politiikka/a1445479792297

Suomessa on yli 300 000 kilpirauhaspotilasta ja heillä on käytössä erilaisia lääkityksiä, niistä yleisimpänä tyroksiini. Potilaalle sopivan hoidon ja lääkityksen löytäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Osa potilaista kokeekin jääneensä heitteille ja ilman hyvää hoitoa. Erikoisen tilanteesta tekee se, että hoitoa on ollut estämässä ja vaikeuttamassa osa lääkäreistä ja Valvira.

Oli myös erikoista olla todistamassa kilpirauhaskiistan osapuolia, kuunnella tarinaa, joka on niin lähellä omaani ja samalla kokea vastusta luennoitsijoille parin henkilön taholta. Halventavaan äänensävyyn esitetyt kysymykset ja selkeä tuhahtelu erään kireän naisen taholta hämmensivät hieman, mutta kokeneet oman asiansa tuntijat eivät tästä hätkähtäneet lainkaan. He ovat käyneet kovaa koulua jo pitkään.

Itselläni kesti kuukausia saada edes kokeiluun tyroksiinia, vaikka oireet olivat ihan selkeät ja arvot viiterajojen ulkopuolella. Kun sain Thyroxinin kokeiluun viimein yksityiseltä puolelta, niin olo alkoi helpottaa jo muutamassa päivässä. Yksityinen lääkäri oli ensimmäinen, joka huomioi kokonaistilanteen ja myös korkeat verenpaineet, määräsi beetasalpaajia ja ymmärsin tilanteen vakavuuden. Tosin jouduin sairaalaan lanssilla pikavauhtia pillit huutaen viisi päivää tyroksiinin aloittamisen jälkeen, koska verenpaineet olivat niin korkealla.

Meilahden sairaalassa olin hyvissä käsissä, ja aivoinfarkti onnistuttiin välttämään. Neurologi totesi, että onneksi en ollut kahvinjuoja tai tupakoitsija, sillä muuten eivät olisi meikäläisen suonet kestäneet. Niin, onneksi joitain valintoja olen osannut tehdä oikein. Meilahden sairaalassa en kylläkään saanut kilpirauhaslääkitystä, jota ensin syyttivät korkeiden verenpaineiden syyksi. Sydänlääkäri tosin kumosi sen, ja totesi, että verenpaineet ovat olleet kovilla jo kuukausia. Sen todisti sydämen vasemman kammion paksuuntuminen äärirajoille.

Tänään sain vahvistuksen siitä, että hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa mm. korkeita verenpaineita, sydämen tykytyksiä. Ja niitähän minulla oli koko talven ollut. Kehon lämpötilani oli alimmillaan 34,8 ja keskimäärin 35,4. Aivosumu oli valtava, hiuksia lähti tukoittain ja kynnet lohkeilivat. Iho oli kuiva ja hilseilevä, muistihäiriöt olivat arkipäivää ja kuukautisetkin olivat muuttuneet epäsäännöllisiksi ja runsaiksi.

Mitä ilmeisemmin minulle on käymässä niin, ettei tyroksiinistakaan ole enää apua. Olin kyllä oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja oikeiden ihmisten kanssa tänään kuulemassa, missä mennään nyt kilpirauhasasioissa. Myös henkilökohtaisesti.

Kuulin myös sellaisen tarinan, joka sai ainakin minulta kyyneleet valumaan. Hoitamaton kilpirauhanen saa aikaan mielialan heilahtelua, masennusta, lasten huostaanottoa, itsemurha-aikeita. Se vie rahat, kun työkyky katoaa, ja siinä vaiheessa viimeistään on todella vaikeaa nähdä valoa löytääkseen apua.

Muutama asia ihmetyttää suuresti.

Miten ihmeessä on mahdollista, että samaiset lääkärit, jotka ovat tehneet ”uskomushoitoja tekevistä” lääkäreistä ilmiantoja, alkavat määrätä täsmälleen samaa lääkitystä omille potilailleen? Onko kyse kuitenkin arvovallasta, joka päihittää tässä tapauksessa potilaan oikeudet saada oikeaa hoitoa?

Tilanne tuntuu uskomattomalta, sillä Suomi on ainoa takapajuinen maa, jossa potilaat unohdetaan täysin, kun kiistelyä käydään, tai oikeastaan kilpirauhassotaa. Täällä on tilanne, ettei kohta ole hoitavia lääkäreitä, ja se johtaa siihen, että potilaat neuvovat toisia potilaita. Ja sillä tavalla minäkin aloin ymmärtää tilannetta. Toiset jopa hakevat lääkitystä ulkomailta.

Lisäksi ihmettelen tätä Valviran ajojahtia, sillä eihän se voi olla oikein, että potilaitaan sydämellään hoitavat lääkärit menettävät oikeutensa tai niitä rajoitetaan. Ja kaiken takana on mitä ilmeisimmin arvovaltakysymys. Mutta siihen tulee nyt muutos. Ja minä aion olla yksi osa muutosta. Sillä minun oikeustajuni ei ymmärrä sitä, että ihmiset jätetään oman onnensa nojaan.

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

Kohti terveyttä

Syöpä

0 thoughts on “Kilpirauhaskiistaa todistamassa”

  1. 16.01.17 otettu kilpirauhaskokeet P-TSH 0.33 P-T4-V 20 olen vuosia sairastanut
   kilpirauhasen vajatoimintaa lääkitys ollut 2012 0.5 tap kolmena päivänä 1tab muina päivinä Ennen joulua minua paleli olin muistamaton.Lääkitys on tällä
   hetkellä 1.5 tapneljänä päivänä 1tap kolmena päivänä.Tilanne parantunut huo-
   mattavasti.Tytöllä ja pojallani on molemmilla vajatoiminta.Onko tämä perinnöllistä?

 1. Luin myös nuo lynkkauskommentit Hesarin artikkelin takaa. Koomista ja jotenkin ironista on, ettei varmasti yhdelläkään kommentin kirjoittajalla ole kyseistä lääkitystä. Yksikään ei ole menettänyt lääkäriään tai lääkitystään. Yksikään ei ole joutunut pois työelämästä hoitamattoman kilpirauhasen takia. Yksikään ei ole taistellu vuosia todella rankoista terveysongelmista ja pysymisestä yhteiskunnassa. Yksikään ei ole kuullut olevansa luulotautinen ja yliherkkä kipujensa kanssa tai saaneensa diagnoosia reumatutkimuksissa 15min jälkeen, mielenterveydellisistä ongelmista. On helppo huudella sivusta, kun ei tiedä mistään mitään. Totesin, ettei maksa vaivaa edes kommentoida tuohon artikkeliin jonka lähtökohta on alunperin dumpata koko asia. Sekä hoitavat lääkärit, että hoitoa saavat ihmiset.

 2. Täydetkään labrakokeet (puhumattakaan vain TSH ja T4v) eivät aina kerro henkilön mahdollisesta vajaatoiminnasta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3094667
  Tätähän prof Välimäkikin jatkuvasti toistaa.
  Vain kirjassa julkaistussa Mark Starrin mittausarjassa viidenkymmenen ”nätisti viitteissä” olevan potilaan perusaineenvaihdunta oli keskimäärin 15 prosenttia alentunut. Monella alenema 30 ja muutamalla 40 prosenttia. Vajaatoimintarajana pidetään 10 prosentin alenemaa,

  Fiaskoluokassa on se vinosuuntaus että ei edes yritetä mitata solujen T3-saantia (*) eikä edes perusaineenvaihduntaa. Kunnianpalautuksen varmaan ansaitsisi myös Broda O Barnesin suosima heräämisruumiinlämmön tarkkailu.
  (*) Ruotsalainen kriittinen professorikolmikko vaatii mittaamaan T3-pitoisuutta vuorokausivirtsasta

  1. http://np.netpublicator.com/np/n25061769/MA_2012-07.pdf
   Tässä linkissä on jo kertaalleen mainittu Mediinsk Access 7/2012 hyvine vajiskirjoituksineen sivuilla 6-7 ja sivuilla 20-21. Valaisevaa tutkittavaa toista kotimaista hallitseville.
   Ss. 6-7 kirjoittaa USA:ssa työskentelevä syöpätutkija-apulaisprofessori, itsekin vajispotilas. Harmistuneena mm. väärään diagnosoitiin ja tästä aiheutuneisiin lisäsairauksiin.
   Ss. 20-21 kirjoittaa edellisen lisäksi kaksi muutakin professoria kritisoiden mm. diagnosointia ja lisämunuaistoiminnan tutkimattajättämistä.
   Diagnosoinnissa vasta vuorokausivirtsan T3-pitoisuus kertoisi kudosten T3-saannin luotettavasti.TSH ja T4v ovat melko arvottomia hormonitasapainon mittareita

 3. Taija Sompin kalvosarja kansalaisinfossa on nähtävillä netissä. Ensin ajantasaista lääketieteellistä taustaa. Kalvossa 11 päästään opillisiin näkemyseroihin. Kalvosta 21 alkaa sarja kiperiä kysymyksiä

  http://www.slideshare.net/Amplia_Klinikka

  Kukahan kertoisi Nina Sainen kalvosarjan nettiosoitteen?

 4. > Halventavaan äänensävyyn esitetyt kysymykset ja selkeä tuhahtelu erään kireän naisen taholta hämmensivät hieman … <
  Esittäytyikö? Oliko ehkä THL:n "tutkimusprofessori" Marjukka Mäkelä. Muistattehan sen joka keksi T3:n muuntuvan T4:ksi. Joka tämän suuren asiantuntemuksensa turvin sai "kirjallisuustutkimuksen" aineistosta karsituksi epämiellyttävästi T3:a puoltavat tutkimukset. Birte Nygaardin ainakin. Francesco Celin tutkimuksen pointti tyylikkäästi "unohtui"
  Hyvin hoiti endoyhdistyksen toimeksiannon "tee äkkiä tutkimus jonka lopputulos pitää olla, että…"
  (Nettikeskusteluissa epäillään HS:n uutisen kommentoijaksi nimimerkillä "Mänkki".)

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.