Valikko Sulje

Kilpirauhaskiistaa todistamassa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän järjestämässä Eduskunnan kansalaisinfossa Pikkuparlamentissa 22.10.2015 oli potilaiden hoidosta ja tilanteesta kertomassa LL Taija Somppi, vertaistukihenkilö ja kokemusasiantuntija Nina Saine ja Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n pj. Marika Alanen (katso artikkelikuva, jonka otti Marko Palojärvi).

Tunti ennen tilaisuuden alkua oli jo Helsingin Sanomien verkkosivuilla luettavissa lehden oma käsitys tilaisuudesta. Merkillistä journalismia!

Virallista hoitosuuntaa, endokrinologiaa kilpirauhasen toimintahäiriöiden hoidossa edustavat lääkärit ovat arvostelleet, että eduskunnan tiloissa ja veronmaksajien rahoilla ”tuetaan uskomushoitoja”. http://www.hs.fi/politiikka/a1445479792297

Suomessa on yli 300 000 kilpirauhaspotilasta ja heillä on käytössä erilaisia lääkityksiä, niistä yleisimpänä tyroksiini. Potilaalle sopivan hoidon ja lääkityksen löytäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Osa potilaista kokeekin jääneensä heitteille ja ilman hyvää hoitoa. Erikoisen tilanteesta tekee se, että hoitoa on ollut estämässä ja vaikeuttamassa osa lääkäreistä ja Valvira.

Oli myös erikoista olla todistamassa kilpirauhaskiistan osapuolia, kuunnella tarinaa, joka on niin lähellä omaani ja samalla kokea vastusta luennoitsijoille parin henkilön taholta. Halventavaan äänensävyyn esitetyt kysymykset ja selkeä tuhahtelu erään kireän naisen taholta hämmensivät hieman, mutta kokeneet oman asiansa tuntijat eivät tästä hätkähtäneet lainkaan. He ovat käyneet kovaa koulua jo pitkään.

Itselläni kesti kuukausia saada edes kokeiluun tyroksiinia, vaikka oireet olivat ihan selkeät ja arvot viiterajojen ulkopuolella. Kun sain Thyroxinin kokeiluun viimein yksityiseltä puolelta, niin olo alkoi helpottaa jo muutamassa päivässä. Yksityinen lääkäri oli ensimmäinen, joka huomioi kokonaistilanteen ja myös korkeat verenpaineet, määräsi beetasalpaajia ja ymmärsin tilanteen vakavuuden. Tosin jouduin sairaalaan lanssilla pikavauhtia pillit huutaen viisi päivää tyroksiinin aloittamisen jälkeen, koska verenpaineet olivat niin korkealla.

Meilahden sairaalassa olin hyvissä käsissä, ja aivoinfarkti onnistuttiin välttämään. Neurologi totesi, että onneksi en ollut kahvinjuoja tai tupakoitsija, sillä muuten eivät olisi meikäläisen suonet kestäneet. Niin, onneksi joitain valintoja olen osannut tehdä oikein. Meilahden sairaalassa en kylläkään saanut kilpirauhaslääkitystä, jota ensin syyttivät korkeiden verenpaineiden syyksi. Sydänlääkäri tosin kumosi sen, ja totesi, että verenpaineet ovat olleet kovilla jo kuukausia. Sen todisti sydämen vasemman kammion paksuuntuminen äärirajoille.

Tänään sain vahvistuksen siitä, että hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa mm. korkeita verenpaineita, sydämen tykytyksiä. Ja niitähän minulla oli koko talven ollut. Kehon lämpötilani oli alimmillaan 34,8 ja keskimäärin 35,4. Aivosumu oli valtava, hiuksia lähti tukoittain ja kynnet lohkeilivat. Iho oli kuiva ja hilseilevä, muistihäiriöt olivat arkipäivää ja kuukautisetkin olivat muuttuneet epäsäännöllisiksi ja runsaiksi.

Mitä ilmeisemmin minulle on käymässä niin, ettei tyroksiinistakaan ole enää apua. Olin kyllä oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja oikeiden ihmisten kanssa tänään kuulemassa, missä mennään nyt kilpirauhasasioissa. Myös henkilökohtaisesti.

Kuulin myös sellaisen tarinan, joka sai ainakin minulta kyyneleet valumaan. Hoitamaton kilpirauhanen saa aikaan mielialan heilahtelua, masennusta, lasten huostaanottoa, itsemurha-aikeita. Se vie rahat, kun työkyky katoaa, ja siinä vaiheessa viimeistään on todella vaikeaa nähdä valoa löytääkseen apua.

Muutama asia ihmetyttää suuresti.

Miten ihmeessä on mahdollista, että samaiset lääkärit, jotka ovat tehneet “uskomushoitoja tekevistä” lääkäreistä ilmiantoja, alkavat määrätä täsmälleen samaa lääkitystä omille potilailleen? Onko kyse kuitenkin arvovallasta, joka päihittää tässä tapauksessa potilaan oikeudet saada oikeaa hoitoa?

Tilanne tuntuu uskomattomalta, sillä Suomi on ainoa takapajuinen maa, jossa potilaat unohdetaan täysin, kun kiistelyä käydään, tai oikeastaan kilpirauhassotaa. Täällä on tilanne, ettei kohta ole hoitavia lääkäreitä, ja se johtaa siihen, että potilaat neuvovat toisia potilaita. Ja sillä tavalla minäkin aloin ymmärtää tilannetta. Toiset jopa hakevat lääkitystä ulkomailta.

Lisäksi ihmettelen tätä Valviran ajojahtia, sillä eihän se voi olla oikein, että potilaitaan sydämellään hoitavat lääkärit menettävät oikeutensa tai niitä rajoitetaan. Ja kaiken takana on mitä ilmeisimmin arvovaltakysymys. Mutta siihen tulee nyt muutos. Ja minä aion olla yksi osa muutosta. Sillä minun oikeustajuni ei ymmärrä sitä, että ihmiset jätetään oman onnensa nojaan.

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

13 Comments

  1. Paluuviite:Vuosi turpaduunarin seurassa - Turpaduunari

  2. Paluuviite:Missä mennään kilpirauhaskiistassa? - Turpaduunari

  3. astmt30

    > Halventavaan äänensävyyn esitetyt kysymykset ja selkeä tuhahtelu erään kireän naisen taholta hämmensivät hieman … <
    Esittäytyikö? Oliko ehkä THL:n "tutkimusprofessori" Marjukka Mäkelä. Muistattehan sen joka keksi T3:n muuntuvan T4:ksi. Joka tämän suuren asiantuntemuksensa turvin sai "kirjallisuustutkimuksen" aineistosta karsituksi epämiellyttävästi T3:a puoltavat tutkimukset. Birte Nygaardin ainakin. Francesco Celin tutkimuksen pointti tyylikkäästi "unohtui"
    Hyvin hoiti endoyhdistyksen toimeksiannon "tee äkkiä tutkimus jonka lopputulos pitää olla, että…"
    (Nettikeskusteluissa epäillään HS:n uutisen kommentoijaksi nimimerkillä "Mänkki".)

  4. eljii

    Taija Sompin kalvosarja kansalaisinfossa on nähtävillä netissä. Ensin ajantasaista lääketieteellistä taustaa. Kalvossa 11 päästään opillisiin näkemyseroihin. Kalvosta 21 alkaa sarja kiperiä kysymyksiä

    http://www.slideshare.net/Amplia_Klinikka

    Kukahan kertoisi Nina Sainen kalvosarjan nettiosoitteen?

    • ASR

      http://np.netpublicator.com/np/n25061769/MA_2012-07.pdf
      Tässä linkissä on jo kertaalleen mainittu Mediinsk Access 7/2012 hyvine vajiskirjoituksineen sivuilla 6-7 ja sivuilla 20-21. Valaisevaa tutkittavaa toista kotimaista hallitseville.
      Ss. 6-7 kirjoittaa USA:ssa työskentelevä syöpätutkija-apulaisprofessori, itsekin vajispotilas. Harmistuneena mm. väärään diagnosoitiin ja tästä aiheutuneisiin lisäsairauksiin.
      Ss. 20-21 kirjoittaa edellisen lisäksi kaksi muutakin professoria kritisoiden mm. diagnosointia ja lisämunuaistoiminnan tutkimattajättämistä.
      Diagnosoinnissa vasta vuorokausivirtsan T3-pitoisuus kertoisi kudosten T3-saannin luotettavasti.TSH ja T4v ovat melko arvottomia hormonitasapainon mittareita

  5. ASR

    Täydetkään labrakokeet (puhumattakaan vain TSH ja T4v) eivät aina kerro henkilön mahdollisesta vajaatoiminnasta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3094667
    Tätähän prof Välimäkikin jatkuvasti toistaa.
    Vain kirjassa julkaistussa Mark Starrin mittausarjassa viidenkymmenen “nätisti viitteissä” olevan potilaan perusaineenvaihdunta oli keskimäärin 15 prosenttia alentunut. Monella alenema 30 ja muutamalla 40 prosenttia. Vajaatoimintarajana pidetään 10 prosentin alenemaa,

    Fiaskoluokassa on se vinosuuntaus että ei edes yritetä mitata solujen T3-saantia (*) eikä edes perusaineenvaihduntaa. Kunnianpalautuksen varmaan ansaitsisi myös Broda O Barnesin suosima heräämisruumiinlämmön tarkkailu.
    (*) Ruotsalainen kriittinen professorikolmikko vaatii mittaamaan T3-pitoisuutta vuorokausivirtsasta

  6. Paluuviite:Missä mennään kilpirauhaskiistassa? | Turpaduunari

  7. Mari

    Luin myös nuo lynkkauskommentit Hesarin artikkelin takaa. Koomista ja jotenkin ironista on, ettei varmasti yhdelläkään kommentin kirjoittajalla ole kyseistä lääkitystä. Yksikään ei ole menettänyt lääkäriään tai lääkitystään. Yksikään ei ole joutunut pois työelämästä hoitamattoman kilpirauhasen takia. Yksikään ei ole taistellu vuosia todella rankoista terveysongelmista ja pysymisestä yhteiskunnassa. Yksikään ei ole kuullut olevansa luulotautinen ja yliherkkä kipujensa kanssa tai saaneensa diagnoosia reumatutkimuksissa 15min jälkeen, mielenterveydellisistä ongelmista. On helppo huudella sivusta, kun ei tiedä mistään mitään. Totesin, ettei maksa vaivaa edes kommentoida tuohon artikkeliin jonka lähtökohta on alunperin dumpata koko asia. Sekä hoitavat lääkärit, että hoitoa saavat ihmiset.

    • Marjatta Hämäläinen

      16.01.17 otettu kilpirauhaskokeet P-TSH 0.33 P-T4-V 20 olen vuosia sairastanut
      kilpirauhasen vajatoimintaa lääkitys ollut 2012 0.5 tap kolmena päivänä 1tab muina päivinä Ennen joulua minua paleli olin muistamaton.Lääkitys on tällä
      hetkellä 1.5 tapneljänä päivänä 1tap kolmena päivänä.Tilanne parantunut huo-
      mattavasti.Tytöllä ja pojallani on molemmilla vajatoiminta.Onko tämä perinnöllistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *