18/08/2022

Toimittaja Tom Mueller on äskettäin suomennetussa kirjassaan oliiviöljyn salojen parissa. Into-kustannuksen iso urakka on valmis ja suomalaisten saatavilla. Miten opit tunnistamaan aidon oliiviöljyn väärennetystä?

Kylmäpuristettu ekstraneitsytoliiviöljy voi pahimmillaan olla kauniiksi naamioitua lamppuöljyä. Euroopan unionin maataloustuet ohjautuvat väärään osoitteeseen, sillä isot oliiviöljykartellit pitävät huolen siitä, että aidon oliiviöljyn tuottajilta ryöstetään toimeentulo. Näiden huijareiden tukeminen on rikos kansanterveyttä kohtaan.

Kirja on täynnä faktaa oliiviöljyn menetetystä neitsyydestä. Olen lukenut kirjaa pitkin kesää ja alkusyksyä kärsien ja voivotellen. Voivatko asiat todellakin olla näin huonosti? Ilmeisesti.

Otetaan muutamia esimerkkejä kirjan sisällöstä:

Zaramella nauroi karheaa nauruaan: “Annoin valintamyymälän öljyn viimeiseksi”, hän sanoi, “koska muuten se olisi turmellut makuaistisi hyviltä öljyiltä kuin kissan pissa.”

Hän otti ruskeat laboratoriopullot alas seinähyllyltä ja asetti ne riviin kokouspöydälle. “Nyt alkaa hauskuus”, hän sanoi. “Sinun on saatava selville, mikä tarkalleen ottaen viimeisessä öljyssä on vikana. Se on salapoliisin työtä, tai kuolemansyytutkijan.”

Osoittautuu, että väärennetty ekstraneitsytoliiviöljynä myyty litku, kelpaisi korkeintaan lamppuöljyksi. Sitä melkein kaikki maailman ihmiset luulevat oikeaksi, terveelliseksi oliiviöljyksi. Kirjaa luettaessa selviää miten kekseliäillä tavoilla väärennetyt oliiviöljyt saadaan siedettävään myyntikuntoon ja aidot valmistajat taloudellisen raunion partaalle. Hajunpoistolaitteet, terveellisten antioksidanttien poistaminen, klorofyllillä värjääminen, soija- tai rypsiöljyn sekoittamista joukkoon, synteettisen beetakaroteenin lisääminen, terveellisen kitkeryyden poistaminen, aromiaineiden lisäämistä jne.

Hän pudisti päätään kuin ei olisi uskonut silmiään. “Ekstraneitsyt? Mitä tekemistä tällä öljyllä on neitsyyden kanssa? Tämä on huoraamista.”

Väärennetyt öljyt päätyvät isojen yritysten myyntituotteiksi. Mueller luettelee Nestlé, Unilever, Bertolli… Pitihän se arvata!

Oliiviöljy on yleisimmin väärennettyjä elintarvikkeita Euroopassa. Ongelma on erityisen akuutti Italiassa. Oliiviöljyhuijarit sekoittavat aidon oliiviöljyn sekaan milloin mitäkin heikkolaatuisempaa öljyä ja viranomaiset katsovat sormiensa lävitse villinä rehoittavaa rikollista toimintaa. Italian hallinnon ylätasoa myöten esiintyy rikoskumppanuutta.

Öljy on viinin vastakohta. Viini ikääntyy, öljy pilaantuu. Laatu alkaa heikentyä samalla hetkellä kun öljy pullotetaan. Huippulaadukkaan öljyn irtomyynti on ainoa mahdollisuus.”

Tämä asia on kirjan pysähdyttävin kohta. Oliiviöljyssä on tärkeää tuoreus, eli katson jatkossa aina milloin oliiviöljy on pullotettu. Ja tietenkin valitsen tumman pullon tai peltisen astian, joka suojelee öljyä valolta. Ostan vain sen määrän öljyä, jonka käytän nopeasti. Jopa erinomainen öljy voi härskiintyä nopeasti, jos sitä pidetään pitkään pullossa, jossa on ilmakerros.

Kirjan antamien neuvojen mukaisesti, en enää jää miettimään liiaksi öljyn väriä, Hyvälaatuiset öljyt tulevat monissa eri värivivahteissa ja aiemmin tarkastelemaani vihreyttä voi juuri vaivata kaikenlainen väärentäminen (klorofylliä lisätty jälkeenpäin ja muita vihreitä väriaineita). Ehkä parasta olisi etsiä kullankeltaista öljyä? En tiedä, vaikeaa se on.

Maku ratkaisee. Oliiviöljyn suhteen ei pidä pelästyä pistävyyttä ja karvautta. Nämä ovat merkkejä siitä, että öljyssä on jäljellä terveyttä edistäviä antioksidantteja (polyfenoleita). Kun öljy tuoksuu pirteältä ja raikkaalta, eikä homeiselta, eltaantuneelta ja palaneelta, voi toivoa oliiviöljyltä iloa elämään ja ruoanlaittoon.

Vältän tarjoushintoja. Aidon ekstraneitsytoliiviöljyn tuottaminen on kallista puuhaa. Korkea hinta ei valitettavasti takaa öljyn laatua, mutta alhainen hinta viittaa vahvasti siihen, että öljyä on manipuloitu.

Viini on sellaista kuin haluaisimme elämän olevan, mutta öljy on elämä itse: hedelmäistä, pistävää, aavistuksen karvasta – näissä mauissa piilee ekstraneitsytoliiviöljyn saavuttamaton kolminaisuus.

Suosittelen kirjaa!

Tom Mueller. Oliiviöljyn menetetty neitsyys. Into-kustannus, 2015

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

3 thoughts on “Aito oliiviöljy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.