Valikko Sulje

LCHF elämäntapana

Tämä 10.11.2016 kirjoitettu juttu on päivittynyt 15.12.2016.

Useissa vieraskirjoituksissa ja omissa kirjoituksissani on tullut esille, että siirtyminen tavanomaisesta valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelemasta ruokavaliosta hiilihydraatteja rajoittavaan ruokavalioon (LCHF, VHH), tuo selkeitä terveysetuja. Käytän tässä kirjoituksessa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta lyhennettä LCHF (low-carb high-fat), sillä se lyhenne on lyömässä itsensä läpi kansainvälisesti ja se kuvaa ehkä parhaiten miten ruokavaliota toteutetaan: vähäisillä hiilihydraattikuormilla ja runsaalla rasvankäytöllä.

Naapurimaassamme, Ruotsissa, on ymmärtääkseni suhtautuminen vähähiilihydraattiseen ruokavalioon varsin suopeata. Lääkärit Andreas Eenfelt ja Annika Dahlqvist ovat raivanneet tilaa tämän ruokavalion laajemmalle ymmärrykselle. Akateemiset tutkijat ovat tukemassa tätä metodia ihan avoimesti (esimerkiksi professorit Ralf Sundberg ja Fredrik Nyström). Suomessa tilanne on toinen.

Olen mukana järjestämässä isoa seminaaria Suomeen tästä LCHF-ruokavaliosta ja odottamattoman hankalana ongelmana on löytää edes yksi suomalainen lääkäri, joka on aktiivisesti työelämässä ja vieläpä kykenisi pitämään luennon LCHF-metodin käytöstä diabeteksessa. Joudumme todennäköisesti turvautumaan ulkomaiseen esiintyjään, mikä on hyvin valitettava tilanne. Tätä kirjoitettaessa ulkomainen esiintyjä on varmistanut osanottonsa. Meillä oli lukuisia vaihtoehtoja.

Odottamattoman vaikeisiin ongelmiin seminaarin järjestelyissä olemme siis törmänneet ja syitä ollaan etsitty. Yhteydenotoissa, joiden yksityiskohtia en aio tässä selvitellä, on käynyt ilmi, että lääkärit pelkäävät menettävänsä lääkärinoikeutensa ja uskottavuutensa kollegoiden parissa, jos tulevat puhumaan siitä miten LCHF-metodilla voisi ylläpitää terveyttä. Jo on aikoihin eletty!

Tässä Valviran, Lääkäriliiton ja Diabetesliiton kurjistamassa tilanteessa, emme tietenkään luovuta koska olemme saaneet todeta miten ymmärrys LCHF:ää kohtaan koko ajan lisääntyy myös Suomessa. Professori Mikael Fogelholmin outoihin sanakäänteisiin tästä LCHF-elämäntavasta on jo totuttu suhtautumaan huumorilla ja professori Matti Uusituvan takki on eläkepäivillä jo kääntymässä LCHF:ää suosivaan suuntaan. Antti Aro ja Jussi Huttunen ehtivät jo aloittaa eläkepäiville osuvat katumuspuheensa. Eläkepäivillä nämä profeetat siis synnintunnoissaan sanovat rasvan olevan luultua terveellisempää ja sokerin aiheuttavan eniten haittaa ihmiselimistössä. Miksi eivät saaneet suutaan auki virka-aikana? Tuntuu oudolta kun Diabetesliitto edelleen saa jakaa sairastuttavia ohjeitaan, kun tarjolla olisi niin paljon parempaa.

Koska nyt on osoittautumassa varsin mahdottomaksi ja etenkin turhauttavaksi odottaa jokaisen terveysvaikuttajan eläköitymistä (ja lausuntojen järkiintymistä), kehotan suomalaisia tarkistamaan oman lääkärinsä LCHF-tiedot. Kerro hänelle, että haluat ryhtyä noudattamaan tätä ruokavaliota elämäntapana. Voiko lääkäri häntä auttaa tässä tilanteessa? Otathan haasteen vastaan?

Tietoa tästä elämäntavasta on jo yllin kyllin ja se on terveellinen ruokavalio. Oikealla tavalla noudatettuna se lisää elämänlaatua on sinulla sitten diabetes, sydäntauti, korkea verenpaine tai esimerkiksi syöpä, muutamia vakavia sairauksia mainitakseni. Tiedon pitää löytää perille myös sinua hoitavalle lääkärille. Paras tapa olisi, että sinua hoitava lääkäri itse löytäisi ruokavalion edut ja vakuuttuisi siitä, että se sopii kaikille hänen potilailleen.

Luotan tämän blogin lukijoihin, että kysytte lääkäriltänne LCHF-neuvoja. Suomesta löytyy asiantuntemusta. Lääkäri voi kysyä asiaa tuntevilta ja sitten itse kiinnostua ottamaan selvää ilmiöstä.

Blogini lukijoita varten ja niitä lääkäreitä varten, jotka lukevat tätä blogia, tein nyt koosteen LCHF-ruokavaliosta. Potilaat voivat käyttää tätä puhuessaan lääkärinsä kanssa ja lääkärit voivat käyttää tätä ponnahduslautana lisätutkimuksiinsa.

LCHF lyhyesti

LCHF on lyhenne, joka tulee sanoista Low-Carb High-Fat. Se tarkoittaa sitä, että syödään vähän hiilihydraatteja ja panostetaan enemmän siihen toiseen energiaravintoaineeseen, rasvaan.

LCHF on suosittu tapa pudottaa painoa, mutta edut eivät rajoitu tähän. LCHF on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi vähentää lääkityksen tarvetta monessa metabolisessa sairaudessa (tyypin 2 diabetes, syöpä, sydän- ja verisuonisairaudet).

Diabeteksessa tämä LCHF-elämäntapa on mitä oivallisinta terveydenhoitoa. Verensokeri pysyy tasaisena, paino putoaa tarvittaessa ja diabeteksen ikävät seurannaisilmiöt (amputaatiot, sydänvaivat, munuaissairaudet) voidaan välttää. Ruotsin sosiaalihallitus hyväksyi vuonna 2008 LCHF-elämäntavan hoitomuodoksi lihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen.

LCHF on “karppausta” parhaimmalla mahdollisella tavalla. LCHF:ssä hoitomuotona rajoitetaan kaikkia hiilihydraatteja, ei ainoastaan niitä nopeimmin sokeristuvia. Sokeri ja tärkkelys pilkkoutuu ruoansulatusjärjestelmässä sokereiksi ja nostaa näin verensokeria. Siinä tilanteessa vapautuu insuliinia, joka ajaa energiaravintoaineet elimistön soluihin ja ruokahalu lisääntyy sekä aiheuttaa vakavia sairaustiloja. LCHF tasaa verensokerin ja takaa hyvän olon sekä tarvittaessa laihduttaa tehokkaasti. Matalampi insuulini takaa paremmat tulokset laihdutuksessa ja terveys pysyy hyvänä. Tutustu esimerkiksi Ari Kaiholan insuliiniresistenssiä käsitteleviin katsauksiin:

Diabeetikko huomaa miten lääkityksen tarve vähenee ja mahdollisesti lääkityksen tarve poistuu kokonaan. Lue esimerkiksi Lasse Nyberghin tarina: Terve diabeetikko.

LCHF-elämäntavan noudattaminen on helppoa. Vältä kaikkia niitä tuotteita, joissa on luontaista tai lisättyä sokeria (virvoitusjuomat, makeiset, hedelmäjuomat, keksit, jäätelö, aamiaismurot jne.). Tärkkelystä sisältyvät tuotteet pitää poistaa ruokavaliosta (peruna, viljatuotteet, pasta, sipsit, murot, myslit). Täysjyvä on parempi vaihtoehto, mutta senkin suhteen pitää olla tarkkana. Olut on nestemäistä leipää! Luonnon makeisina voi joskus syödä hedelmiä, mutta vältä niiden syöntiä jatkuvasti.

Mitä sitten saa syödä? Syö mieluusti täysrasvaisia elintarvikkeita (maito, liha, kala, äyriäiset, kananmuna). Käytä ruoan valmistamiseen luonnollisia rasvalähteitä (oliiviöljy ja kookosöljy, voi, kerma, sianrasva).

Ota vastaan raskas tieto, kevyen aika on ohi! Tässä LCHF-elämäntavassa on sallittua herkutella hyvälaatuisilla rasvoilla. Rasva ei tapa eikä lihota nykytietämyksen mukaan.

LCHF on kasvisvoittoinen sekaruoka,  joten maanpäällisiä kasviksia tulee syödä runsaasti (kaikki kaalit, kesäkurpitsa, pinaatti, sienet, kurkku, lehtisalaatit, paprika, tomaatti jne.). Pähkinöitä ja marjoja voi syödä kohtuullisesti.

Arkena voi mieluusti juoda puhdasta vettä tai mineraalivettä,  kahvia ja teetä.

Kerro miten lääkärin luona kävi! Mitä mieltä lääkärisi on LCHF-elämäntavasta?

Tähän loppuun kokosin vielä pienen listan nettilinkeistä, joihin mieluusti lääkärisi saisi tutustua. Ja sinäkin voit niitä lukea, vaikka et olisikaan lääkäri:

LCHF-elämäntapaa suosittelevia lääkäreitä, tohtoreita ja muita tärkeitä resursseja (suomenkielisiä ja englanninkielisiä)

Tieteellisiä tutkimuksia LCHF elämäntavasta

Sivustoja LCHF elämäntavasta

Dr. Adam Nally, DO
Dr. Antti Heikkilä, MD
Dr. Axel Sigurdsson, MD
Dr. Andreas Eenfeldt, MD
Dr. Bill Lagakos, PhD
Dr. Chris Masterjohn, PhD• Dr. Christer Sundqvist, PhD
Dr. Colin Champ, MD
Dr. Dea Roberts, MD
Dr. Deborah Gordon, MD
Dr. Jason Fung, MD
Dr. Grant Schofield, PhD
Dr. Jay Wortman, MD• Dr. Jeffry Gerber, MD
Dr. John Briffa, MD
Dr. Lane Sebring, MD
Dr. Loren Cordain, PhD
Dr. Matti Tolonen, MD
Dr. Michael R. Eades, MD
Dr. Peter Attia, MD
Dr. Richard D. Feinman, PhD
Dr. Richard Johnson, MD
Dr. Sarah Hallberg, MD
Dr. Stephen Phinney, MD
Dr. William Davis, MD
Authority Nutrition
Ancestral Weight Loss Registry
• Caveman Chefs – Gourmet Paleo
Chris Kresser – Beyond Paleo
Diet Doctor RSS News Feeds
Denise Minger – Raw Food SOS
Ellen Davis – Ketogenic Diet
Fat Burning Man – Abel James
Gary Taubes – Why we Get Fat
Jolene Park – Healthy Discoveries
Kelly Turner
Ketogenic Athletic Performance
Laura Dolson – Low Carb Diets
Livin’ la Vida Low Carb
Low Carb Doctors List
Low Carb Dietition
Low Carb for Beginners
Low Carb GenesisLow Carb Island
Maria Mind Body Health
Mark Sisson – Primal Blueprint
Me and My Diabetes
Modern Mediterranean
Nutrition and Metabolism Society
Nige’s Diet & Nutrition Blog
Nutrition Science Initiative
Paleo Physicians Network
Primal Docs NetworkPubmed – Low Carbohydrate High Fat Studies
Real Meal Revolution
Robb Wolf – The Paleo Solution
Rooted in Nutrition
Taija Somppi – Amplia klinikka
The Fat Emperor
The Fat Revolution
The Noakes Foundation
The Perfect Human Diet
Optimising Nutrition
Tom Naughton – Fat Head Blog
Vinnie Tortorich – Celebrity Trainer
Zoë Harcombe – Obesity

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

7 Comments

 1. Paluuviite:Tuore hymy oireettomalla diabeetikolla - Turpaduunari

 2. Paluuviite:Uskomusravintoterapeutin puolustuspuhe - Turpaduunari

 3. Paluuviite:Rasvahappojen ominaisuudet, osa 2 - Turpaduunari

 4. Paluuviite:Sokeri sairastuttaa | Turpaduunari

 5. Ritva Helander

  Kaikkiaan 17 vuotta tätä olen noudattanut 😉 Alottelin jo 1992..(Pakarisen tiimoilta)..
  Heikkilän neuvoilla sitten 2000-luvun alkupuolelta kokonaan viljattomana.
  Nivelkivut loppuivat kuin seinään, nivelrikkojen eteneminen pysähtyi ja koko aikuisiän vaivannut krooninen ihottuma parani.
  Ikää nyt 71v., en laihdu…kilpirauhanen on vajaatoimintainen.
  Sukurasitteena reumaa/diabetesta, jolta olen välttynyt!

 6. Matti Miinala

  Näin olen elänyt viimeiset 8 vuotta ja tyytyväinen VHH-päätöksestäni. Olen yllättynyt lääkäri ja organisaatioluettelon laajuudesta. Eiköhän THL:n polvet tutise.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *