Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Sokeri sairastuttaa

Viime aikoina on Suomessakin väännetty kättä sokerin haitallisuudesta. Avainasemassa mielipideilmaston luomisessa on ollut Maailman terveysjärjestö WHO, joka aivan oikealla tavalla onkin paneutunut valistustyöhönsä sokerin vaaroista. Se suositteli vuonna 2015, että alle 10 prosenttia energiastamme olisi vapaiden sokereiden muodossa.

Perisuomalaiseen tapaan virassa olevat ravitsemusterapeutit ja professorit vähättelivät WHO:n suositusta ja väittivät, että tilanne on Suomessa ihan hyvin hallinnassa ilman lisäsuosituksia sokerin vaaroista. Melkoisia lausuntoja ravitsemusneuvonnalta ja -eliitiltä! Harmittaa tuollainen asenne suomalaisten terveyteen.

Mitä lie elintarviketeollisuuden etäpesäkkeitä ja oman erinomaisuutensa korostajia suurin osa terveysvalistajistamme? En minä kehtaisi olla poikkiteloin WHO:n kanssa tässä tärkeässä asiassa.

Eläkkeellä olevat professorit olivat perisuomalaiseen tapaan vapaampia puhumaan totta. He olivat kummallisesti vapautuneet virkamieskonsensuksen valjaista. Tämä virkaan sidottu älyttömyys, jota ei korkean palkkauksenkaan luulisi kompensoivan, vaan aiheuttavan suunnattomia tunnonvaivoja, on suomalainen häpeätahra. Virassa ollessaan nämä professorit ovat edistämässä lähinnä järjettömyyttä ja omaa palkkapussiaan, eikä niinkään ihmisten terveyttä. No, hyvä kun edes eläke vapauttaa pinttyneimmänkin valtion virkamiehen piittaamaan edes vähän kansalaisten terveydestä.

Suomen rajojen ulkopuolella tilanne on kyllä myöskin huono, mutta ei niin toivoton kuin Suomessa. Olenkin tarmokkaasti seurannut tilannetta sokeririntamalla ja yrittänyt kehittää sokeriasiasta oman puolueettoman näkemykseni. Olen lukenut tutkimusraportteja, kolmea kirjaa ja seurannut sokerikeskustelua.

Loppusuoralla on kahden sokeria käsittelevän kirjan arvostelu (niiden kirjoittajina ovat Ann Fernholm ja Gary Taubes), mutta sitä ennen joitakin tiivistettyjä ajatuksia sokerista. Pohtikaa! Mitä mieltä olet?

Tässä on minun ajatuksiani sokerista:

 • WHO:n suositus noudattaa tiukempaa linjausta sokerin suhteen, on paikallaan ja Suomessa tehdään tosi typerästi kun ei lähdetä tähän suuntaukseen mukaan.
 • Sokeri on vaarallisempaa kuin tyydyttynyt kiinteä kasvi- tai eläinrasva ja rasvojen demonisointi saisi jo loppua.
 • Sokerin vaaroista pitäisi varoittaa yhtä tomerasti kuin tupakasta, alkoholista ja teollisista transrasvoista.
 • Kun ihminen tottuu makeaan siinä käy niin, että pian kaiken pitää maistua makealta, ja sitä makeanhimoa on vaikea saada kuriin. Tämänkin itsestäänselvyyden myöntäminen on joillekin tereysasioistamme päättäville ylivoimaisen vaikeaa!
 • Sokeririippuvuus (makeanhimo) pitäisi mahdollisesti hyväksyä sairaudeksi? Sokeririippuvuuden luokittelu sairaudeksi ei ole helppo juttu, sillä sokerista riippuvainen teollisuus kokisi tämän asian tosi pahana takaiskuna. Saatettaisiin toden teolla harkita ikärajoja, varoitustekstejä ja sokeristen tuotteiden esillepanorajoituksia. Huomaa vertailu tupakkayhtiöiden toimintaan kun tupakoimista ruvettiin tosissaan rajoittamaan!
 • Sellainen ihminen, joka liikkuu tosi vähän, hyötyy siitä, että laskee kaiken sokerinsaantinsa (lisätty sokeri + ruoka-aineissa luontaisesti oleva sokeri) alle 10 prosentin.
 • Jonkin verran enemmän liikkumavaraa sokerinsaantiin suo kohtuullinen liikuntapanos, mutta pääpaino pitää olla terveyttä edistävissä hiilihydraateissa, eli puhdasta sokerienergiaa ei liikkuvakaan ihminen tarvitse 10 prosenttia enemmän.
 • Sokeri kohottaa verensokeria liian nopeasti. Suurena vaarana on insuliinin erityksen lisääntyminen ja ikävä kyllä insuliiniresistenssin pahentuminen ja sen myötä kehittyvä metabolinen oireyhtymä. Ikävällä tavalla kehityskäyrän varrella näkyy vaarana sairastua kakkostyypin diabetekseen. Lue Ari Kaiholan erinomainen kirjoitussarja turpaduunarin blogista.
 • Sokerin kontolla on liian monta kärsimystä: karies, lihavuuskatastrofi, syöpä, epilepsia, diabetes, dementia, kihti, masennus, maksasairaudet, korkea verenpaine, sydänsairaudet, metabolinen oireyhtymä, akne, ADHD jne.
 • Johan Frisk kirjoittaa kirjassaan ”Ei makeaa mahan täydeltä” ihan oivallisesti: ”Yksi peruste sokerinkulutuksen rajoittamiseen on se, että sokeri on puhdasta energiaa. Ei ravinteita, ei kivennäisiä. Jos syömme liikaa sokeria, täytämme energiantarpeemme saamatta siitä mitään muuta hyötyä. Sokeri on kuin käenpoika, joka nappaa sen, mitä elimistö tarvitsisi.” (kirja-arvosteluni Friskin kirjasta löytyy tästä)
 • Lisätyn sokerin vertailu on tosi vaikeaa, koska tarkkaa tietoa lisätystä sokerista ruoassa ei ole. On häpeä, että tilanne on päästetty tällaiseksi.
 • Sokeri- ja elintarviketeollisuus investoi sokerin markkinointiin ja lobbaukseen saadakseen kumottua sokerin terveyttä nakertavia väitteitä. Teollisuus vaikuttaa erityisesti niihin viranomaisiin, tutkijoihin ja päättäviin tahoihin, jotka pyrkivät rajoittamaan sokerinkulutusta. Tilanne vaikuttaa samalta kuin aikoinaan tupakkateollisuuden yrittäessä kumota tupakan aiheuttamia terveyshaittoja. Big Sugar (sokeriteollisuus) on voimakas peluri! ILSI on yksi vahvimpia sokerilobbareita EU:ssa.
 • Rakkaalla lapsella on monta nimeä: sakkaroosi, agavesiirappi, melassi, glukoosi-fruktoosisiirappi, maissisiirappi, glukoosi, dekstroosi, rypälesokeri, fruktoosi, hedelmäsokeri, mallassokeri, maltoosi, laktoosi, maitosokeri, glukoosisiirappi, tärkkelyssiirappi, inverttisokeri, ruokosokeri, galaktoosi…  (ehkä jopa 56 kpl)
 • Sokerikeskustelu ei ole turhaa. Monet elintarvikevalmistajat ovat pakon edessä joutuneet vähentämään sokerin lisäämistä tuotteisiinsa.
 • Sokeria on kaikkialla ruoassamme. Näkyvästi ja piilossa. Sokeria ei lisätä elintarvikkeisiin pelkän makeuden takia. Sitä käytetään myös vahvistamaan makua ja aromia, lisäämään tuotteen tilavuutta, muuttamaan rakennetta ja väriä sekä parantamaan säilyvyyttä. Sokerista on vaikea päästä eroon, sillä tarvitaan ihan uutta ajattelua elintarviketehtailla. Ei siis ihme, että terveysviranomaisiin pyritään vaikuttamaan, etteivät työt hankaloituisi.
 • Tiesitkö esimerkiksi, että leipiin ja muihin leipomotuotteisiin sokeria lisätään siksi, että se hidastaa amylopektiinin uuskiteytymistä, jolloin leipä näyttää tuoreelta pidempään?
 • Harkitse LCHF-elämäntavan noudattamista. Vältä kaikkia niitä tuotteita, joissa on luontaista tai lisättyä sokeria (virvoitusjuomat, makeiset, hedelmäjuomat, keksit, jäätelö, aamiaismurot jne.). Tärkkelystä sisältyvät tuotteet pitää poistaa ruokavaliosta (peruna, viljatuotteet, pasta, sipsit, murot, myslit). Täysjyvä on parempi vaihtoehto, mutta senkin suhteen pitää olla tarkkana. Olut on nestemäistä leipää! Luonnon makeisina voi joskus syödä hedelmiä, mutta vältä niiden syöntiä jatkuvasti.
 • Professori Evoluutio Galaktisesta yliopistosta muistuttaa, että lisätty sokeri on tosi uusi lisä ruokavalioomme. Eräiden lähteiden mukaan sokeria sai Suomessa ensimmäisen kerran noin 500 vuotta sitten. Ihminen on syönyt muuta ruokaa noin 6 miljoonaa vuotta.

Tohtorit Nancy Appleton ja G.N. Jacobs ovat löytäneet 145 tapaa millä sokeri aiheuttaa sairauksia.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

5 thoughts on “Sokeri sairastuttaa”

 1. Liian helpolla päästit ravitsemusterapeutit ja professorit. WHO suositteli jo 5%:n rajaa, kun täällä vielä hymistellään hyvällä 10% saavutuksella. Kuitenkin sekin on itselle valehtelemista: kyllä asiantuntijoiden pitäisi osata se yksinkertainen laskutoimitus, että kun virallisen tilaston osoittama vuotuinen sokerinkulutus / persoona 29.3kg jaetaan 365:llä saadaan tulokseksi 80g päivässä. Kilokaloreina tuo on 320 eli 16% energiankulutuksesta.

  Ravitsemussuositukset on ehdottomasti joko lopetettava kokonaan tai saatettava osaaviin ts. elintarviketeollisuudesta riippumattomiin käsiin. Nyt on pukki kaalimaan vartijana, kun sallitaan kyseisen tahon suorat ja epäsuorat edustajat mukana hääräämässä ja vieläpä avainpaikoilla.

 2. Tämä aihe on ”akuutti” aina ja hyvä, että siitä puhutaan. Oikea tiedon jakaminen on erittäin tärkeää ja aina siitä joku saa inspiraation omakohtaiseen terveydenhoitamiseen ravinnon keinoin. Hyvä ystäväni, edesmennyt lääkäri Aki Loikkanen, lanseerasti tärkkelysrajoitteisen ruokavalion jo 80-luvun puolivälissä, siis yli 30v sitten. Moni hänen asiakkaistaan pystyi parantamaan terveyttään ja jopa poistamaan joitakin lääkityksiä ruokavalion ja siihen liittyvän liikuntaohjejistuksen seurauksena. Hänen ajatuksensa olivat ”esimakua” vähähiilihydaattiselle ruokavaliolle sekä aerobisen-, lihaskuntoharjoittelun- ja venyttelyn liittämiselle omakohtaiseen terveyden kehittämiseen. Näitä ”totuuden torvensoittajia” on aina tarvittu, nyt ja tulevaisuudessa.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.