Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Uskomusravintoterapeutin puolustuspuhe

Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist

Tämän tekstin lukeminen voi aiheuttaa epämukavaa oloa, mutta selkeästi tällaiselle tekstille on tarvetta Suomessa.

Päivän terveysmiete (14.8.2017):
”Tekemässä uutta blogikirjoitusta. Todennut miten Suomi on varovaisten valtavirtaa myötäilevien ihmisten maa. Erityisesti tämä koskee maamme tiedemiehiä. Se on suuri vahinko, sillä kahvikupposen äärellä ja saunan lauteilla on todettu moneen kertaan miten viisasta sanottavaa heillä olisi, jos uskaltaisivat.” Christer Sundqvist (terveystietoinen valtavirran tieteen kriittinen tarkastelija)

Ilta-Sanomat listasi kahdeksan järjetöntä ruokatrendiä. Ne ovat kuulemma ihan ”höpöä”. Lehti oli pyytänyt asiantuntijakseen erehtymättömän Helsingin yliopiston professorin Mikael Fogelholmin. Mikael aloittaa asiantuntijalausuntonsa tuttuun tyyliin:

”Osa suomalaisista elää vähän niin kuin keskiajalla, jolloin tieteellistä tietoa ei ollut käytettävissä… He luottavat ruokavaliota suunnitellessaan enemmän joko omaan tai naapurin kokemukseen kuin tutkittuun tietoon.”

Karppaus on höpöä?

Eräs ”höpöistä” ruokatrendeistä on karppaus, latelee Fogelholm. Karppaukselle ei ole olemassa yksiselitteistä objektiivista määritelmää, mutta enemmän tai vähemmän siinä hiilihydraatteja vähennetään. Sami Uusitalo aloitti jonkin sortin karppauksen eli hiilihydraattien vähentämisen reilu kymmenen vuotta sitten. Hän havaitsi heti, että kylläisyys parantui merkittävästi. Ei ollut nälkä, kuten niillä ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” -ruoilla, joita lihaville suositeltiin.

Christerin mielestä LCHF / VHH -elämäntapa on kaikkea muuta kuin höpöä. Sillä on vankka tieteellinen tausta. Erilaista se toki on kuin valtavirran tiedemiesten pönkittämä ruokavalioratkaisu. Tietoa tästä elämäntavasta on jo yllin kyllin ja se on terveellinen ruokavalio. Oikealla tavalla noudatettuna se lisää elämänlaatua on sinulla sitten diabetes, sydäntauti, korkea verenpaine tai esimerkiksi syöpä, muutamia vakavia sairauksia mainitakseni. Tiedon pitää löytää perille myös sinua hoitavalle lääkärille. Paras tapa olisi, että sinua hoitava lääkäri itse löytäisi ruokavalion edut ja vakuuttuisi siitä, että se sopii kaikille hänen potilailleen. Tosin täytyy vielä tarkentaa kirjanoppineille, ettei suinkaan tarvitse olla sairas noudattaakseen LCHF-elämäntapaa.

Samin mielestä vähähiilihydraattisemman ruoan hyötyjä on kieltäydytty näkemästä. On jopa suorastaan valehdeltu, ettei VHH:ta noudattaessa saa riittävästi vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita. Asia on päinvastoin.

Nerokkaat tiedemiehemme, kuten Fogelholm, näyttävät meille mielellään tutkimuksia viljan sisältämän kuidun kylläisyysvaikutuksista tai siitä, ettei rasva tuota kylläisyyttä. Kuitenkaan ei ole olemassa yhtäkään tutkimusta, jossa täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio viljattomaan verrattuna ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää, kakkostyypin diabetesta ja lihavuutta. Miten minä tyhmä työmies (DI Sami Uusitalo) nyt itse voisin tietää milloin minulla on nälkä? Asiasta Samia valisti myös työterveyslääkäri, joka innokkaasti esitteli Sydänliiton leipiä, kun LDL-kolesteroli oli peräti 3,1. Kuinkahan monta kertaa Samille on tässä kymmenen vuoden kuluessa tullut mieleen kommunisti Lahtisen kommentti Tuntemattomassa sotilaassa:

”Mees valittaa nälkääs nii isketään semmonen rätinki käteen, jossa sanotaan että ei sulla voi olla nälkä. Ne on laskeneet kalorit, taikka mitä perkeleitä ne on, jota siinä …”

Hietanen vastasi:

”Em mää nois kaloriloist mittää ymmärrä, mut mun suolen sanoo, et niit o kauhee vähä”

Tiedeuskovainen katsokoon tutkimuksesta onko hänellä nälkä

Sami on poliittiselta maailmankatsomukseltaan hieman perustuslaillisista oikealle, mutta juuri tässä kohden Sami on kommunisti Lahtisen kanssa täysin samaa mieltä, samoin alikersantti Hietasen. Se on katsokaas nykyaikaa elävät tiedemiehet sillä tavalla, että ihminen itse tietää onko sillä nälkä vai ei. Omaan kokemukseen ei voi luottaa vaan tieteeseen, tuumii tiede(uskovainen)mies. Tiede(uskovainen)mies katsokoon tutkimuksesta onko hänellä nälkä. Sami kuuntelee vatsaansa.

Christerin laihdutusromaanissa on tällainen pätkä:

”Hiilihydraateilla on ollut evoluutiossa erittäin tärkeä rooli. Lihottamisessa nimittäin. Niissä ihmispopulaatioissa, jotka asuvat seudulla jossa on kunnon talvi, on syksyisin ollut tarjolla erinäistä makeaa, kuten hunajaa, tärkkelyspitoisia juuria ja marjoja. Niitä esi-isämme ovat intohimoisesti mutustelleet, jotta saavat kivan vararenkaan talvea varten. Vähän tuhdimmassa kunnossa on heillä sitten ollut vähän parempi vastustuskyky tauteja vastaan. Nythän ihmiset väen väkisin pidetään tautisina, että lääkkeet tekisivät kauppansa! Keväällä esi-isiemme vyötärönseudun vararengas sitten mukavasti ketoosissa, poltettiin pois ilman nälän tunnetta. Ketoosi on ihmiselle vaaraton ja luonnollinen tila. Elimistön energia-aineenvaihdunta siirtyy ketoosissa käyttämään rasvaa polttoaineenaan. Elimistöön syntyy ketoaineita, joita esimerkiksi aivot voivat käyttää tällöin pääasiallisina energialähteinään. Tällöin aivot tarvitsevat vain hyvin pienen määrän glukoosia päivittäin. Ketoosilla on paljon myönteisiä vaikutuksia. Siinä pysyy nälkä hallinnassa ja sitä laihtuu tasaiseen tahtiin. Ketoosi ei ole kuitenkaan mikään pakollinen tila. Minä olen esimerkiksi laihduttanut tuloksekkaasti myös hieman korkeammillakin hiilihydraattimäärillä ja ketoosivaiheet ovat jääneet tosi vähiin.”

Suomalainen ruokapyramidi on paras?

Kuvatekstissä Mikael toteaa:

”Suomalainen ruokapyramidi on yksi maailman moderneimpia ja parhaiten tieteeseen perustuvia suosituksia…”

Ja tekstissä:

”- Suomalainen ravitsemustiede on kansainvälisesti mitattuna korkeatasoista. Käymme puhumassa kansainvälisissä kongresseissa, kirjoitamme oppikirjoihin ja olemme mukana kansainvälisissä tutkijaryhmissä. Jos suomalaiset olisivat jotenkin ulkona kelkasta, emmehän me olisi mukana tiedemaailmassa…”

Jokin aika sitten kohua herätti Salim Yusufin luento jossa hän kyseenalaisti ”vähän rasvaa” -suositukset ja totesi esim. ”Yli 50 E-% hiilihydraateista on sydäntautien osalta haitallista..”, ”Ei ole mitään todisteita, että maidon rasvaa tulisi vähentää…”. Yusuf on aikoinaan väitellyt tohtoriksi Oxfordin yliopistosta ja sittemmin tutkinut sydäntauteja useita vuosikymmeniä arvostetuissa opinahjoissa. Salim Yusufin kongressiesitys on moneen kertaan poistettu yleisestä jakelusta. Yusufin mainio esitys on kaiketi vielä jonkun aikaa katsottavissa tästä.

Päivän terveysmiete (16.2.2017):

”Oxfordin yliopistossa tohtoriksi väitellyt ja Maailman sydänjärjestön puheenjohtaja Salim Yusuf toteaa seuraavaa:
– Tyydyttynyt (”kova”) rasva ei ole haitallista sellaisina määrinä, joita valtaosa ihmisistä syö
– Kertatyydyttymätön rasva suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta
– Monityydyttymättömällä rasvalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
– Hiilihydraattien runsas saanti (yli puolet energiasta) on todennäköisesti suurin syyllinen
– Kohtuullinen suolan käyttö (7,5 – 12,5 grammaa suolaa päivässä) on paras vaihtoehto. Liian vähän tai liikaa on pahaksi.
– Hedelmät ja palkokasvit suojaavat sv-taudeilta
– Kasvikset suojaavat hieman sv-taudeilta tai niillä ei ole vaikutusta
– Kalalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
– Kananmunilla ei ole vaikutusta sv-tauteihin”

Maailman sydänjärjestön puheenjohtaja: ravitsemussuositukset lienevät olleet vahingollisia

Salim Yusuf tyrmättiin Suomessa

Suomessa Yusuf kuitenkin tyrmättiin nerokkaiden Itä-Suomen yliopiston maistereiden toimesta. Verrattiinpa häntä jopa vakaviin rikoksiin syyllistyneeseen poliisiin Jari Aarnioon! Siitäs sait:

”Yusuf on kovan luokan tutkija ja WHF:n puheenjohtaja. Toisaalta myös esimerkiksi Aarnio oli kovan luokan poliisi ja huumepoliisin päällikkö.” http://kettunen.gains.fi/internetin-ravintogurut-myos-tutkijat-vahingollisia/

Meidän maisterit pistää Oxfordin tohtorit kerrasta kumoon! Jos kyseenalaistat meidän oppimamme totuudet olet pahimman luokan rikollinen! Suosituksia kyseenalaistaneeseen Yusufiin viitataan tieteellisissä tietokannoissa 233565 kertaa, kun Mikael Fogelholmiin viitataan 5854 kertaa. Mikaelia ja Itä-Suomen yliopiston maistereita ei voida syyttää liiasta vaatimattomuudesta.

Karppauksen lyttäyksessään Fogelholm toteaa:

”Sittemmin hiipuneessa karppausvillityksessä paitsi vältettiin hiilihydraatteja…” (Millä perusteella ”karppausvillitys” on hiipunut?)

”pyrittiin tekemään kaikki vastoin virallisia ravitsemussuosituksia… Eläinrasvaa pidettiin terveellisenä ja rypsiöljyä suorastaan vaarallisena…” (Tämä riippuu täysin karppaajasta. Monet karppaajat käyttävät myös rypsiöljyä. Karppauksen voi toteuttaa vihanneksia painottamalla ja eläinrasvaa karttamalla.)

”Karppauksessa hyvä puoli oli se, että varmaan karppaajamiehetkin lisäsivät vihannesten käyttöä ja vähensivät sokerin ja vaalean viljan käyttöä…” (Edellä Fogelholm toteaa, että kaikki pyrittiin tekemään vastoin ravitsemussuosituksia ja jälkeenpäin, että karppauksessa ravitsemusta muutettiin suositusten suuntaan vihannesten, sokerin ja vaalean viljan osalta. No, tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Fogelholm puhuu täysin ristiriitaisesti.)

Entäpä miten höpöä se karppaus sitten on?

Meidän tiedepiireille kaikki onnistuneet karppaajat ovat ”anekdootteja”, yksittäistapauksia, joilla ei ole tieteellistä merkitystä. Kuitenkin esim. Indianan ja Harvardin yliopistojen asiantuntijat puoltavat karppausta vaikean lihavuuden hoidossa: https://www.nytimes.com/2016/09/11/opinion/sunday/before-you-spend-26000-on-weight-loss-surgery-do-this.html

Elävätkö nuo asiantuntijat keskiajalla, ovatko he ”höpöjä” ja ”järjettömiä”? Tähän kysymykseen voivat vastata itseään arvostelukykyisinä pitävät maallikot maamme tiedemiesten (-naisten) lisäksi, joita näkyy Iltasanomien kommenttiosiossa olevan riittämiin.

Höpöä, järjetöntä… Tämä ateria? Tomaattikeittoa, oliiveja, oliiviöljyä, merisuolaa, monipuolinen salaatti, sipulia, sitruunaa, muikkua ja katkarapua.

kuvaSami Uusitalo

45-vuotias diplomi-insinööri, joka on pettynyt lihavuuden hoidon täydelliseen epäonnistumiseen viimeisten vuosikymmenien aikana. Kokee erityisen kurjana lasten syyllistämisen liikunnan puutteesta tms. ja katsoo suurimman syyllisen löytyvän ”vain vähän rasvaa” ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” ”syö vähemmän liiku enemmän” -ohjeista.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Liiku edes vähäsen

6 thoughts on “Uskomusravintoterapeutin puolustuspuhe”

    1. Hiilihydraattien käyttöä amerikoissa ei voi verratakaan suomalaisten käyttöön, joten eivät sikäläiset suositukset sovi tänne yksi yhteen. Miten hiilihydraattipitoinen tuote siellä määritellään? Onko se ruisleipä kuten täällä vai ranskanperunat tai munkki?

      1. Hiilarilähteissä on eroja, mutta vhh:n edut on nähtävissä niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa.

  1. Tällaista tekstiä pitäisi laittaa pakolliseksi vaikka peruskouluun. Ehkä sitten uusi sukupolvi aloittaisi omien aivojen käytön ja kyseenalaistamisen.

    Nim. Ketä uskoisin, ellen itseäni

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.