Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Onko kansa noudattanut ravitsemussuosituksia lihavuusepidemian aikana?

Kirjoittaja: Sami Uusitalo

Tule mukaan jakamaan kokemuksiasi ravitsemussuosituksista!

Tätä kirjoitusta on päivitetty uusilla tiedoilla 27.6.2017, 28.6., 30.6., 1.7., 2.7.

Suomen kansa on lihonut voimakkaasti 80-luvun alusta lukien. Tästä ei ole erimielisyyttä. Erimielisyyttä on hyvinkin paljon siitä, että miksi kansa on lihonut.

Minä syytän omasta, lapseni ja monen muun lihomisesta lähinnä seuraavia seikkoja:

1. Perinteistä ruokapyramidia. Tässä ruokavalion perustana ovat runsashiilihydraattiset ruoka-aineet ja vähäistä rasvaa korostetaan. Samoin hyvistä proteiinilähteistä varoitellaan ”piilorasvan” muodossa.

2. Olettamusta, että jos henkilö on ylipainoinen, johtuu se liiasta rasvasta. ”Täytyy muistaa, että rasvassa on 9 kcal/g ja hiilihydraateissa 4 kcal/g”. Tässä professoriemme hokemassa on aivan yhtä paljon järkeä kuin vanhassa vitsissä: kumpi painaa enemmän, kilo höyheniä vai kilo rautanauloja. Hiilihydraatteja kun syö helposti suuremman massan kuin rasvaa ja siten enemmän energiaa. Tästä olettamuksesta johtuen potilaan rasvansaantia on vähennetty ja hiilihydraattien lisätty, edes tarkastelematta näiden saantia ohjeen antohetkellä.

3. Vähähiilihydraattisemman ruoan hyötyjä on kieltäydytty näkemästä. On jopa suorastaan valehdeltu, ettei vhh:ta noudattaessa saa riittävästi vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita. Asia on päinvastoin.

4. ”Vähennä rasvaa” -julistus johti ruokiin, joissa tyydyttynyt rasva korvattiin nopeilla hiilihydraateilla. Näin kävi esim. 0 % rasvaa jugurttien kohdalla. Kohtalokasta monelle lihavalle.

5. Ravitsemusvalistus ei varoittanut esim. mehuista. Nopeaa hiilihydraattia ja vähän ravintoaineita sekä kylläisyyttä on vienyt monta lasta kohti paino-ongelmaa.

Syyllinen lihavuusepidemiaan on mielestäni ravitsemusvalistus ja vääränlainen lihavuuden hoito.

THL:n asiantuntijoiden mukaan lihavuus ei johdu suosituksista, vaan siitä, että niitä ei noudateta. Tosin samojen asiantuntijoiden mukaan kansa on noudattanut suosituksia, koska sydäntaudit ovat vähentyneet.

Onko kansa sitten noudattanut suosituksia lihavuusepidemian aikana? Keräämme tähän alle dataa miten valistus on vaikuttanut kansan ruokavalintoihin.

Virallisen ravitsemusvalistuksen vaikutus kansan ruokavalintoihin

1. Ravitsemusvalistus on suositellut välttämään voita ja suosimaan öljyjä ja margariineja. Vuonna 1980 suomalaiset käyttivät voita 11,3 kg/hlö/vuosi. Vuonna 2006 enää 2,8 kg/hlö/vuosi. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi. Katso s. 22 tässä julkaisussa.

Jari Ristirannan blogista lainattu kuva on mielenkiintoinen:

 

2. Hedelmiä syödään kivasti enemmän. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi. Katso hedelmien kulutus tästä. Sähköpostikommentti: ”Hedelmien käyttöä tulisi lisätä ja keskittyä vähäsokerisiin hedelmiin. Niistä luettelo?

3. Vihannesten kulutus on vahvasti noussut. 1970-luvulla vihannesten kulutus oli 50 g, kun nykyään se on 250 g. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi. Katso tilastoja tästä. Sähköpostissa tuli hyvä kommentti: ”Vihannekset: vaikka tiedän näiden tärkeyden, en syö niitä tarpeeksi. Yksi syy on, että ne eivät ole tarpeeksi maukkaita. Pitäisi löytää reseptejä, joista vihanneksista saa hyviä. Esim. hienontaa ne blenderissä ja lisätä mausteita (ei sokeria). Hesassahan on se maankuulu kasvisravintola, pitäisi vierailla siellä joskus. Eli miten saisi vihannekset maukkaiksi?

4. Jokainen varmasti tietää että broilerin kulutus on noussut 70-luvun olemattomista pilviin. Siipikarjanlihaa syötiin vuonna 2016 lähes yhdeksän prosenttia edellisvuotta enemmän (Lähde: Ravintotase).

5. Rypsiöljyn kulutusta kun seuraa, niin kas kummaa, sekin on lisääntynyt heti 80-luvun alusta. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi! Tarkista tästä.

6. Sähköpostissa tuli mainiota pohdintaa sokerista. Sokerin saannista yritetään valistaa ravitsemussuosituksissa, mutta kirjoittajan mielestä sanonta ”ei sisällä lisättyä sokeria” tulisi kieltää. Sen sijaan tulisi kertoa kokonaissokerimäärä ja varoittaa, että tässä tuotteessa on liikaa sokeria. Tuotteet pitäisi jakaa sokerittomiin, vähäsokerisiin ja runsassokerisiin. Ja vähäsokerisetkin vielä kahteen luokkaan. Sokerin kulutuksesta 1990-2013 löytyy tällainen kuva (Reijo Laatikainen)  Puhdistetun sokerin kulutus on vähentynyt suositusten mukaisesti, silti kansa lihoo. Ehkä hiilihydraattien kokonaissaannissa on vähentämisen tarve?

7. Suositukset kehoittavat käyttämään rasvatonta maitoa. Tila- ja täysmaidon kulutus on romahtanut ja rasvattoman kasvanut merkittävästi. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi! Useat tieteelliset tutkimukset osoittavat rasvaisen maidon rasvatonta paremmaksi lihavuuden ehkäisyssä. Suositukset ovat ohjanneet kohtalokkaaseen suuntaan. Sivu 44 tässä julkaisussa.

8. Tästä THL:n julkaisusta havaitaan, että rasvan suhteellinen osuus energiasta väheni n. 40 %:sta n. 31 %:iin 70-luvun alusta vuoteen 2005. Erityisen merkittävää oli vähennys tyydyttyneestä rasvasta. Lapset noudattivat suosituksia ja lihoivat! Tämä on totta myös USA:ssa, sillä on monissa yhteyksissä todettu (mm. Ernesto M. Hernandez, Afaf Kamal-Eldin. Processing and Nutrition of Fats and Oil, 2013), että energiansaanti hiilihydraateista on lisääntynyt ja saanti rasvoista ja proteiineista vähentynyt ajanjaksolla 1971-2000. Lihomista on samana ajanjaksona pyritty selittämään lisääntyneenä energiansaantina rasvasta (ristiriitaista, sillä myönnetään rasvan vähentyminen ensin ja sitten kuitenkin sitä syytetään!) ja hiilihydraateista.

9. Kansanterveyslaitos otsikoi Finravinto 2007-tutkimustaFinravinto 2007-tutkimus: Ravintotottumukset muuttuvat edelleen parempaan suuntaan” Kansa oli siis yhä enemmän noudattanut suosituksia ja lihonut!

10. Lihan syöntiä liioitellaan – suomalainen syö punaista lihaa lähes ravintosuositusten mukaisesti.

11. Lapset ja nuoret ovat lisänneet liikuntaa, eli noudattaneet suosituksia -ja lihoneet.

Onko kansa noudattanut suosituksia? Lihonut se ainakin on.

kuvaSami Uusitalo

44-vuotias diplomi-insinööri, joka on pettynyt lihavuuden hoidon täydelliseen epäonnistumiseen viimeisten vuosikymmenien aikana. Kokee erityisen kurjana lasten syyllistämisen liikunnan puutteesta tms. ja katsoo suurimman syyllisen löytyvän ”vain vähän rasvaa” ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” ”syö vähemmän liiku enemmän” -ohjeista.

17 thoughts on “Onko kansa noudattanut ravitsemussuosituksia lihavuusepidemian aikana?”

 1. 1980-1990 dementiakuolleisuus viisinkertaistui:
  http://www.stat.fi/til/ksyyt/2015/ksyyt_2015_2016-12-30_kat_003_fi.html
  Ikäihmisten määrä on noussut samana aika vain 20% https://yle.fi/uutiset/3-6258233

  70-luvulla vihannesten kulutus oli jopa 50g, kun nykyään se on 250g
  https://image.slidesharecdn.com/suomalaistenravintotase1962-2011-150219042617-conversion-gate01/95/suomalaisten-energiaravintoaineiden-ja-ruokien-kulutus-6-638.jpg?cb=1424320313
  Hedelmiäkin syödään kivasti enemmän https://image.slidesharecdn.com/suomalaistenravintotase1962-2011-150219042617-conversion-gate01/95/suomalaisten-energiaravintoaineiden-ja-ruokien-kulutus-5-638.jpg?cb=1424320313

  Jokainen varmasti tietää että broilerin kulutus on noussut 70-luvun olemattomista pilviin.
  Ja jos joku haluaa vielä nähdä rypsiöljyn kulutuksia, niin kas kummaa, sekin on noussut heti 80-luvun alusta.
  https://scontent.fqlf1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/19488510_1438186742913810_5475816608271261993_o.jpg?oh=e4f7fd794efb8683162b6b7bb23e44ea&oe=59E0112F

  Kuinka paljon enemmän suosituksia pitää vielä noudattaa, jotta ei mennä enää täysin väärään suuntaan, vaan saadaan niitä odotettuja tuloksia?

  1. Pistäpäs kokonaisrasvan osuus viimeiseltä 40-50 vuodelta näkyviin ja samoin alkoholin kulutus. Sieltä löytyy lihomisen syy.

   1. Kohdassa 8. on mainittu kokonaisrasvan muutos lasten osalta. Rasvan saanti on kokonaisuudessaan vähentynyt erityisesti tyydyttyneen rasvan kohdalla. Eli juuri niin kuin suositellaan. Alkoholi ei voi olla lihomisen syy lasten kohdalla.

    Ravitsemusvalistus ja väärä lihavuuden hoito ovat syyllisiä lihavuusepidemiaan.

    Sami Uusitalo
    Dipl. ins. Espoo

 2. Vihanneksista saa maukkaita, kun pistät pannuun ensin voita, sitten pekonia. Ruskista pekonia niin, että sen rasva sulaa. Vähennä lämpöä. Lisää vihannekset. Paista, että kosteutta häipyy, muttei tarvitse ruskistaa. Lisää suolaa ja jo aiemmin kypsennettyä lihaa, kanaa tai kalaa tai kaikkia niitä. On hyvää ja maku on sitä parempi, mitä enemmän rasvaa pannulla on.

 3. Upea selvitys! Myytti ”kansa lihoo, kun ei noudata ravitsemussuositukset” olisi jo aika julkisesti kumota. Miten Sami Uusitalon selvitys saisi THL ja ravitsemusneuvottelukunta reagoimaan (heräämään todellisuuteen)? Moni lehti voisi olla valmis julkaisemaan Samin 10 kohtaa ravintosuosituksien noudattamisesta (ja kansa lihoo).

  1. Oikeastaan tähän liittyy sellainen retorinen kikkailu, että jos syöt enemmän kuin kulutat, silloin et noudata ravitsemussuosituksia (jotka kehottavat syömään korkeintaan kulutuksen verran). Se on ihan sama miten syöt jos lihot, koska silloin energiansaantisi on ollut suurempaa kuin kulutus, joka ei ole suositusten mukaista.

   Huvittavaa on tietysti sekin, että jos laihdutat vähärasvaisesti (suositukset ovat vähäproteiiniset), se kyllä kelpaa ”suositusten mukaisesti” laihduttamiseksi, mutta vähähiilihydraattisesti laihduttaminen on itse perkeleestä, vaikka vähärasvaisuus on yhtä kaukana suosituksista kuin vähähiilihydraattisuuskin.

  2. Kiitos kannustuksesta. Kannattaa jakaa kirjoitus ja jos tuntee toimittajia, niin kenties voi kysäistä josko teema kiinnostaisi. Itse en omista kirjoituksistani kysele toimittajien mielipidettä.

   T. Sami Uusitalo
   Dipl. ins.

 4. Aivan ohjeiden mukaan! Rasvatonta perunamuussia keitinveteen, sipaisu Keijua ruisleivälle,Laihis-juustoa, laihaa lihaa, reilusti hedelmiä ja vihanneksia.
  Rasvatonta maitoa kahviin. Kaurakeksejä kahvin kanssa kun olivat teveellisiä jne… ja kiloja rupes kertymään vaikka liikuin paljon. Kaikki laihdutus-nälkädieetit on käyty läpi ja sen jälkeen kilot tuplasti takaisin.
  2009 alkaen olen syönyt hyvin paljon kaikkea ”epäterveellistä” kuten voita, oliiviöljyä, munia, lihaa,vihanneksia, marjoja, 35% kermaa samalla kun jätin pois kaikki viljat, perunat ym sokerit (hiilarit). En ole paljoa laihtunut mutta en lihonutkaan. Olen n.100 kg:n keijukainen, 71 v. ja terve.
  Lääkkeitä en tarvitse.
  Tiedän että liikuntaa pitäis lisätä…

  1. Maritan tapaus on mitä tavallisin. Jos saan neuvoa, niin ehkä tässä Maritalle vinkkiä. Jos liikuntaa ei ole, niin sitä kannattaa lisätä. Esim. maastokävelyä ja tangossa roikkumista. Liikunnan yhteyteen jonkin verran hiilaria ja protskua kuten esim. viinirypäleitä+kaurapuuroa+raejuustoa. Muuten voi syödä vähähiilarisesti kuten nyt teetkin.

   Sami Uusitalo
   Dipl. ins. Espoo

   1. Kiitos Sami. Koiran kanssa käyn kyllä muutaman kilometrin lenkeillä päivittäin ja pyllistelen puutarhassa ym hyötyliikuntaa.
    Pitää skarpata

  1. Tuo on oikeastaan tilastoharha. Nuo tilastot painottuvat liikkumisen sijasta liikuntaharrastuksiin, minkä vuoksi pudotus 12-ikävuoden jälkeen on niin jyrkkä (milloin kilpailumenestystä ruvetaan painottamaan entistä enemmän). Toki kun entistä suurempi osa lapsista asuu kaupungeissa, niin seuraliikunnan osuus korostuu huonompien liikkumismahdollisuuksien vuoksi maalla asuviin verrattuna.

   Näitä lasten ja nuorten liikkumistilastoja tehdään sille instanssille mikä niistä taloudellisesti hyötyy, eli seuroille ja lajiliitoille, mitkä ovat enemmän tai vähemmän riippuvaisia seura- ja valmennustuista (mikä taas on poliittisenä päätöksena päättäjien käsissä).

  2. Edellisen viestin linkkiin viitaten.

   Lapset ja nuoret ovat lisänneet liikuntaa, eli noudattaneet suosituksia -ja lihoneet.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.