Kirjoittaja: Sami Uusitalo
Tule mukaan jakamaan kokemuksiasi ravitsemussuosituksista!
Tätä kirjoitusta on päivitetty uusilla tiedoilla 27.6.2017, 28.6., 30.6., 1.7., 2.7.
Suomen kansa on lihonut voimakkaasti 80-luvun alusta lukien. Tästä ei ole erimielisyyttä. Erimielisyyttä on hyvinkin paljon siitä, että miksi kansa on lihonut.
Minä syytän omasta, lapseni ja monen muun lihomisesta lähinnä seuraavia seikkoja:
1. Perinteistä ruokapyramidia. Tässä ruokavalion perustana ovat runsashiilihydraattiset ruoka-aineet ja vähäistä rasvaa korostetaan. Samoin hyvistä proteiinilähteistä varoitellaan “piilorasvan” muodossa.
2. Olettamusta, että jos henkilö on ylipainoinen, johtuu se liiasta rasvasta. “Täytyy muistaa, että rasvassa on 9 kcal/g ja hiilihydraateissa 4 kcal/g“. Tässä professoriemme hokemassa on aivan yhtä paljon järkeä kuin vanhassa vitsissä: kumpi painaa enemmän, kilo höyheniä vai kilo rautanauloja. Hiilihydraatteja kun syö helposti suuremman massan kuin rasvaa ja siten enemmän energiaa. Tästä olettamuksesta johtuen potilaan rasvansaantia on vähennetty ja hiilihydraattien lisätty, edes tarkastelematta näiden saantia ohjeen antohetkellä.
3. Vähähiilihydraattisemman ruoan hyötyjä on kieltäydytty näkemästä. On jopa suorastaan valehdeltu, ettei vhh:ta noudattaessa saa riittävästi vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita. Asia on päinvastoin.
4. “Vähennä rasvaa” -julistus johti ruokiin, joissa tyydyttynyt rasva korvattiin nopeilla hiilihydraateilla. Näin kävi esim. 0 % rasvaa jugurttien kohdalla. Kohtalokasta monelle lihavalle.
5. Ravitsemusvalistus ei varoittanut esim. mehuista. Nopeaa hiilihydraattia ja vähän ravintoaineita sekä kylläisyyttä on vienyt monta lasta kohti paino-ongelmaa.
Syyllinen lihavuusepidemiaan on mielestäni ravitsemusvalistus ja vääränlainen lihavuuden hoito.
THL:n asiantuntijoiden mukaan lihavuus ei johdu suosituksista, vaan siitä, että niitä ei noudateta. Tosin samojen asiantuntijoiden mukaan kansa on noudattanut suosituksia, koska sydäntaudit ovat vähentyneet.
Onko kansa sitten noudattanut suosituksia lihavuusepidemian aikana? Keräämme tähän alle dataa miten valistus on vaikuttanut kansan ruokavalintoihin.
Virallisen ravitsemusvalistuksen vaikutus kansan ruokavalintoihin
1. Ravitsemusvalistus on suositellut välttämään voita ja suosimaan öljyjä ja margariineja. Vuonna 1980 suomalaiset käyttivät voita 11,3 kg/hlö/vuosi. Vuonna 2006 enää 2,8 kg/hlö/vuosi. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi. Katso s. 22 tässä julkaisussa.
Jari Ristirannan blogista lainattu kuva on mielenkiintoinen:
2. Hedelmiä syödään kivasti enemmän. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi. Katso hedelmien kulutus tästä. Sähköpostikommentti: “Hedelmien käyttöä tulisi lisätä ja keskittyä vähäsokerisiin hedelmiin. Niistä luettelo?”
3. Vihannesten kulutus on vahvasti noussut. 1970-luvulla vihannesten kulutus oli 50 g, kun nykyään se on 250 g. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi. Katso tilastoja tästä. Sähköpostissa tuli hyvä kommentti: “Vihannekset: vaikka tiedän näiden tärkeyden, en syö niitä tarpeeksi. Yksi syy on, että ne eivät ole tarpeeksi maukkaita. Pitäisi löytää reseptejä, joista vihanneksista saa hyviä. Esim. hienontaa ne blenderissä ja lisätä mausteita (ei sokeria). Hesassahan on se maankuulu kasvisravintola, pitäisi vierailla siellä joskus. Eli miten saisi vihannekset maukkaiksi?”
4. Jokainen varmasti tietää että broilerin kulutus on noussut 70-luvun olemattomista pilviin. Siipikarjanlihaa syötiin vuonna 2016 lähes yhdeksän prosenttia edellisvuotta enemmän (Lähde: Ravintotase).
5. Rypsiöljyn kulutusta kun seuraa, niin kas kummaa, sekin on lisääntynyt heti 80-luvun alusta. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi! Tarkista tästä.
6. Sähköpostissa tuli mainiota pohdintaa sokerista. Sokerin saannista yritetään valistaa ravitsemussuosituksissa, mutta kirjoittajan mielestä sanonta “ei sisällä lisättyä sokeria” tulisi kieltää. Sen sijaan tulisi kertoa kokonaissokerimäärä ja varoittaa, että tässä tuotteessa on liikaa sokeria. Tuotteet pitäisi jakaa sokerittomiin, vähäsokerisiin ja runsassokerisiin. Ja vähäsokerisetkin vielä kahteen luokkaan. Sokerin kulutuksesta 1990-2013 löytyy tällainen kuva (Reijo Laatikainen) Puhdistetun sokerin kulutus on vähentynyt suositusten mukaisesti, silti kansa lihoo. Ehkä hiilihydraattien kokonaissaannissa on vähentämisen tarve?
7. Suositukset kehoittavat käyttämään rasvatonta maitoa. Tila- ja täysmaidon kulutus on romahtanut ja rasvattoman kasvanut merkittävästi. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi! Useat tieteelliset tutkimukset osoittavat rasvaisen maidon rasvatonta paremmaksi lihavuuden ehkäisyssä. Suositukset ovat ohjanneet kohtalokkaaseen suuntaan. Sivu 44 tässä julkaisussa.
8. Tästä THL:n julkaisusta havaitaan, että rasvan suhteellinen osuus energiasta väheni n. 40 %:sta n. 31 %:iin 70-luvun alusta vuoteen 2005. Erityisen merkittävää oli vähennys tyydyttyneestä rasvasta. Lapset noudattivat suosituksia ja lihoivat! Tämä on totta myös USA:ssa, sillä on monissa yhteyksissä todettu (mm. Ernesto M. Hernandez, Afaf Kamal-Eldin. Processing and Nutrition of Fats and Oil, 2013), että energiansaanti hiilihydraateista on lisääntynyt ja saanti rasvoista ja proteiineista vähentynyt ajanjaksolla 1971-2000. Lihomista on samana ajanjaksona pyritty selittämään lisääntyneenä energiansaantina rasvasta (ristiriitaista, sillä myönnetään rasvan vähentyminen ensin ja sitten kuitenkin sitä syytetään!) ja hiilihydraateista.
9. Kansanterveyslaitos otsikoi Finravinto 2007-tutkimusta: ”Finravinto 2007-tutkimus: Ravintotottumukset muuttuvat edelleen parempaan suuntaan” Kansa oli siis yhä enemmän noudattanut suosituksia ja lihonut!
10. Lihan syöntiä liioitellaan – suomalainen syö punaista lihaa lähes ravintosuositusten mukaisesti.
11. Lapset ja nuoret ovat lisänneet liikuntaa, eli noudattaneet suosituksia -ja lihoneet.
Onko kansa noudattanut suosituksia? Lihonut se ainakin on.
Sami Uusitalo
44-vuotias diplomi-insinööri, joka on pettynyt lihavuuden hoidon täydelliseen epäonnistumiseen viimeisten vuosikymmenien aikana. Kokee erityisen kurjana lasten syyllistämisen liikunnan puutteesta tms. ja katsoo suurimman syyllisen löytyvän ”vain vähän rasvaa” ”vain sipaisu margariinia leivän päälle” ”syö vähemmän liiku enemmän” -ohjeista.
Entäs nuorten vapaa-ajan liikunta? Noussut on sekin. https://image.slidesharecdn.com/vasankari-110119091029-phpapp01/95/nappulat-kaakkoon-mit-tutkimukset-kertovat-lasten-ja-nuorten-liikkumisesta-8-728.jpg?cb=1295428687
Tuo on oikeastaan tilastoharha. Nuo tilastot painottuvat liikkumisen sijasta liikuntaharrastuksiin, minkä vuoksi pudotus 12-ikävuoden jälkeen on niin jyrkkä (milloin kilpailumenestystä ruvetaan painottamaan entistä enemmän). Toki kun entistä suurempi osa lapsista asuu kaupungeissa, niin seuraliikunnan osuus korostuu huonompien liikkumismahdollisuuksien vuoksi maalla asuviin verrattuna.
Näitä lasten ja nuorten liikkumistilastoja tehdään sille instanssille mikä niistä taloudellisesti hyötyy, eli seuroille ja lajiliitoille, mitkä ovat enemmän tai vähemmän riippuvaisia seura- ja valmennustuista (mikä taas on poliittisenä päätöksena päättäjien käsissä).
Edellisen viestin linkkiin viitaten.
Lapset ja nuoret ovat lisänneet liikuntaa, eli noudattaneet suosituksia -ja lihoneet.
Aivan ohjeiden mukaan! Rasvatonta perunamuussia keitinveteen, sipaisu Keijua ruisleivälle,Laihis-juustoa, laihaa lihaa, reilusti hedelmiä ja vihanneksia.
Rasvatonta maitoa kahviin. Kaurakeksejä kahvin kanssa kun olivat teveellisiä jne… ja kiloja rupes kertymään vaikka liikuin paljon. Kaikki laihdutus-nälkädieetit on käyty läpi ja sen jälkeen kilot tuplasti takaisin.
2009 alkaen olen syönyt hyvin paljon kaikkea “epäterveellistä” kuten voita, oliiviöljyä, munia, lihaa,vihanneksia, marjoja, 35% kermaa samalla kun jätin pois kaikki viljat, perunat ym sokerit (hiilarit). En ole paljoa laihtunut mutta en lihonutkaan. Olen n.100 kg:n keijukainen, 71 v. ja terve.
Lääkkeitä en tarvitse.
Tiedän että liikuntaa pitäis lisätä…
Maritan tapaus on mitä tavallisin. Jos saan neuvoa, niin ehkä tässä Maritalle vinkkiä. Jos liikuntaa ei ole, niin sitä kannattaa lisätä. Esim. maastokävelyä ja tangossa roikkumista. Liikunnan yhteyteen jonkin verran hiilaria ja protskua kuten esim. viinirypäleitä+kaurapuuroa+raejuustoa. Muuten voi syödä vähähiilarisesti kuten nyt teetkin.
Sami Uusitalo
Dipl. ins. Espoo
Kiitos Sami. Koiran kanssa käyn kyllä muutaman kilometrin lenkeillä päivittäin ja pyllistelen puutarhassa ym hyötyliikuntaa.
Pitää skarpata
Upea selvitys! Myytti “kansa lihoo, kun ei noudata ravitsemussuositukset” olisi jo aika julkisesti kumota. Miten Sami Uusitalon selvitys saisi THL ja ravitsemusneuvottelukunta reagoimaan (heräämään todellisuuteen)? Moni lehti voisi olla valmis julkaisemaan Samin 10 kohtaa ravintosuosituksien noudattamisesta (ja kansa lihoo).
Oikeastaan tähän liittyy sellainen retorinen kikkailu, että jos syöt enemmän kuin kulutat, silloin et noudata ravitsemussuosituksia (jotka kehottavat syömään korkeintaan kulutuksen verran). Se on ihan sama miten syöt jos lihot, koska silloin energiansaantisi on ollut suurempaa kuin kulutus, joka ei ole suositusten mukaista.
Huvittavaa on tietysti sekin, että jos laihdutat vähärasvaisesti (suositukset ovat vähäproteiiniset), se kyllä kelpaa “suositusten mukaisesti” laihduttamiseksi, mutta vähähiilihydraattisesti laihduttaminen on itse perkeleestä, vaikka vähärasvaisuus on yhtä kaukana suosituksista kuin vähähiilihydraattisuuskin.
Kiitos kannustuksesta. Kannattaa jakaa kirjoitus ja jos tuntee toimittajia, niin kenties voi kysäistä josko teema kiinnostaisi. Itse en omista kirjoituksistani kysele toimittajien mielipidettä.
T. Sami Uusitalo
Dipl. ins.
Vihanneksista saa maukkaita, kun pistät pannuun ensin voita, sitten pekonia. Ruskista pekonia niin, että sen rasva sulaa. Vähennä lämpöä. Lisää vihannekset. Paista, että kosteutta häipyy, muttei tarvitse ruskistaa. Lisää suolaa ja jo aiemmin kypsennettyä lihaa, kanaa tai kalaa tai kaikkia niitä. On hyvää ja maku on sitä parempi, mitä enemmän rasvaa pannulla on.
Kansanterveyslaitos otsikoi Finravinto 2007-tutkimusta:
“Finravinto 2007-tutkimus: Ravintotottumukset muuttuvat edelleen parempaan suuntaan”
http://julkari.fi/handle/10024/99048
Kansa oli siis yhä enemmän noudattanut suosituksia ja lihonut!
Suositukset kehoittavat käyttämään rasvatonta maitoa. Tila- ja täysmaidon kulutus on romahtanut ja rasvattoman kasvanut merkittävästi. Kansa noudatti suosituksia ja lihoi!
Useat tieteelliset tutkimukset osoittavat rasvaisen maidon rasvatonta paremmaksi lihavuuden ehkäisyssä. Suositukset ovat ohjanneet kohtalokkaaseen suuntaan.
Sivu 44. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/191295/Koivusaari_ProGradu_2017.pdf?sequence=2
Tästä THL:n julkaisusta havaitaan, että rasvan suhteellinen osuus energiasta väheni n. 40 %:sta n. 31 %:iin 70-luvun alusta vuoteen 2005. Erityisen merkittävää oli vähennys tyydyttyneestä rasvasta. Lapset noudattivat suosituksia ja lihoivat! https://www.slideshare.net/mobile/THLfi/virtanen-ravitsemus-suomessaseminaari04102013loka03
Pistäpäs kokonaisrasvan osuus viimeiseltä 40-50 vuodelta näkyviin ja samoin alkoholin kulutus. Sieltä löytyy lihomisen syy.
Samaa vihjailee ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja perustaa käsityksensä FAO:n tilastoihin: http://www.pronutritionist.net/2015/02/nain-rasvan-proteiinin-hiilihydraatin-ja-alkoholin-kulutus-on-muuttunut-suomessa/
Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että rasvavalistus puri tosi hyvin. Kun kulki silmät auki 1990-luvun Suomessa huomasi rasvanpelon joka päivä ihmisten keskuudessa. Laatikaisen/FAO:n tilastot eivät kerro koko totuutta.
Kohdassa 8. on mainittu kokonaisrasvan muutos lasten osalta. Rasvan saanti on kokonaisuudessaan vähentynyt erityisesti tyydyttyneen rasvan kohdalla. Eli juuri niin kuin suositellaan. Alkoholi ei voi olla lihomisen syy lasten kohdalla.
Ravitsemusvalistus ja väärä lihavuuden hoito ovat syyllisiä lihavuusepidemiaan.
Sami Uusitalo
Dipl. ins. Espoo
1980-1990 dementiakuolleisuus viisinkertaistui:
http://www.stat.fi/til/ksyyt/2015/ksyyt_2015_2016-12-30_kat_003_fi.html
Ikäihmisten määrä on noussut samana aika vain 20% https://yle.fi/uutiset/3-6258233
70-luvulla vihannesten kulutus oli jopa 50g, kun nykyään se on 250g
https://image.slidesharecdn.com/suomalaistenravintotase1962-2011-150219042617-conversion-gate01/95/suomalaisten-energiaravintoaineiden-ja-ruokien-kulutus-6-638.jpg?cb=1424320313
Hedelmiäkin syödään kivasti enemmän https://image.slidesharecdn.com/suomalaistenravintotase1962-2011-150219042617-conversion-gate01/95/suomalaisten-energiaravintoaineiden-ja-ruokien-kulutus-5-638.jpg?cb=1424320313
Jokainen varmasti tietää että broilerin kulutus on noussut 70-luvun olemattomista pilviin.
Ja jos joku haluaa vielä nähdä rypsiöljyn kulutuksia, niin kas kummaa, sekin on noussut heti 80-luvun alusta.
https://scontent.fqlf1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/19488510_1438186742913810_5475816608271261993_o.jpg?oh=e4f7fd794efb8683162b6b7bb23e44ea&oe=59E0112F
Kuinka paljon enemmän suosituksia pitää vielä noudattaa, jotta ei mennä enää täysin väärään suuntaan, vaan saadaan niitä odotettuja tuloksia?