Valikko Sulje

Tuore hymy oireettomalla diabeetikolla

Terveys-Hymyn mainio toimittaja Reijo Ikävalko kirjoittaa espoolaisesta toimitusjohtaja Lasse Nyberghista uusimmassa Hymy-lehdessä. Se on se turpaduunarin blogia lukeville tuttu väärin parannettu diabeetikko. Hän on nyt parantanut itseään väärällä tavalla seitsemän vuotta. Hän on ollut oireeton 2010-2017. Lääketieteen tiedekirjallisuudessa hän on yksittäistapaus (n=1), mutta inspiraatiolähteenä maamme kaikille noin 600 000:lle diabeetikolle (n=600000). Tässä toinen tositapaus (n=2).

Tällä hetkellä 64-vuotias ystäväni Lasse Nybergh edustaa terveystietoisuuden kartalla, jotain sellaista mitä minä haluan kaikesta sydämestäni edistää: nykyinen peli ei vetele, diabetesta hoidetaan Suomessa väärin!

Lassella on diabetesta sairastavia tuttuja, jotka suosittelivat hänelle lääkäri Antti Heikkilän kirjaa ”Diabeteksen hoito ruokavaliolla”. Nuori hammaslääketieteen opiskelija ja ystäväni Vladimir Heiskanen löytää nuoruuden hairahduksissaan kirjasta satoja virheitä ja ylilyöntejä, mutta kymmenille tuhansille diabeetikoille tämä lääkäri Heikkilä on toivon herättäjä.

Lassen ei tarvinnut lukea Heikkilän kirjaa sivukaupalla löytääkseen kirjasta virheitä, vaan muutaman sivun luettuaan hän ymmärsi miten kuralla diabeteksen hoito on Suomessa. Lasse teki ruokavaliomuutoksen. Hän siirtyi LCHF-ruokavaliolle. Ei enää pastaa, perunaa, riisiä, leipää ja eineksiä. Tervetuloa maukkaat maanpäälliset kasvikset ja hyvälaatuiset rasvat.

Mitä tapahtui ruokavaliomuutoksen kera? Kahden viikon (!) kuluttua Lassen sokeriarvot parantuivat ja lääkkeistä hän luopui vähitellen kokonaan (sorry BigPharma!). Jo viikon kuluttua oli insuliini poissa käytöstä. Sen lääkärin pitäisi lukea tiilenpäitä jossakin vankilassa, joka suosittelee tyypin 2 diabeetikolle insuliinia. Se on niin suuri rikos!

Kun diabetesdiagnoosista oli kulunut kaksi kuukautta, Lasse kävi terveystarkastuksessa mittauttamassa paastoverensokerinsa. Se oli pudonnut terveen ihmisen lukemiin. Hoitohenkilökunta hyppeli riemuissaan? Ei sentään. ”Olet väärin parannettu. Sinun olisi pitänyt syödä lääkkeitä ja jatkaa insuliinipistoksia!”

En syytä tässä järjettömyyden kliimaksissa hoitohenkilökuntaa. He toimivat lääketeollisuuden ja lääkärikunnan ohjeistuksen varassa ja nipottelusta he joutuvat ikävään tilanteeseen. Työttömyyskortistosta löytyy helposti lisää diabeteshoitajia. Syytän tässä lääkäreitä, jotka antavat tämän mielettömyyden jatkua. Jos teillä lääkäreillä on yhtään ammattiylpeyttä jäljellä, niin tulkaa nyt Herran tähden järkiinne! Älkää luokitelko Lassen tapaisia lääkekielteisiksi. Ottakaa joukkovoima käyttöön: Sanoutukaa joukolla irti Käypä hoito suosituksista, joka ei paranna diabeetikkoja vaan valjastaa potilaat lääketeollisuuden napanuoran varassa eläviksi medikalisaation uhreiksi.

Tiedossani on useita lääkäreitä, jotka pitävät diabeetikon ravitsemussuosituksia aivan älyttöminä. Olisi aika tehdä jotain yksityisviestinnälle. Kerätkää kaikki rohkeutenne ja kutsukaa koko lääkärikunta koolle: Tällaista älyttömyyttä ei voida sallia. Olisiko jo aika tarjota diabeetikolle parantavaa hoitoa?

Lasse kertoo Terveys-Hymyn erinomaisessa jutussa siitä mitä tämä diabeteksen oikea hoito vaatii häneltä. Hänen pitää sitoutua ruokavaliomuutokseen koko loppuelämänsä ajaksi. Hänen pitää syödä herkullisia LCHF-ruokia koko elämänsä. Elämäntapamuutos pitää hyväksyä.

Lasse nimittele oivallisesti Käypä hoito -suosituksia noudattavia lääkäreitä vanhoillislestadiolaisiksi, jotka sanovat, että se nyt vaan on tällaista, että syöt lääkkeitä loppuelämäsi. Ei todellakaan näin, vaan raikkaan tuulahduksen kera kaikukoon nyt karsimaattinen Lassen viesti koko luomakunnalle:

”Diabetes ei yksinkertaisesti ole sokeriongelma vaan kyseessä on insuliiniongelma. Tarvitaan insuliinia, jotta sokeri saataisiin alas, mutta koko totuus diabeteksesta piilee siinä, että kyseessä on hormonaalinen epätasapaino. Silloin ongelma ei ratkea sillä, että annetaan lisää insuliinia. Insuliinitaso pitäisi saada alas, ja siihen on vain yksi keino, joka on vähähiilihydraattinen ruokavalio. Pitäisi mitata insuliiniarvo eikä sokeriarvoja. Vasta insuliinikäyrä kertoo, oletko diabeetikko vai etkö ole.”

Amen

Kertaa diabetestietosi tästähttp://turpaduunari.fi/tag/diabetes/

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

9 Comments

 1. Paluuviite:Insuliinista ja sokeritaudista vielä kerran - Turpaduunari

 2. Terho Halme

  Täällä lisää yksi DT0 eli itsensä parantanut D2 diabeetikko. Sain diagnoosin 2003, samaan aikaan kun sauvakävelin enemmän kuin koskaan. Liikunta kohdallani ei siis auttanut. Olin tablettihoidossa, mutta diabetes ei ottanut asettuakseen: lihoin, väsyin ja masennuin. Joulukuussa 2010 työpaikkalääkäri ehdotti insuliinia, verenpainelääkkeitä ja statiineja, koska tauti ei ottanut asettuakseen. Painoa oli kertynyt jo 115 kg ja laahustin työpaikalla pitkin käytäviä hyvin työhaluttomana muuhun kuin aivan pakolliseen. Lokakuussa oli televisiossa käyty suuri rasvakeskustelu, joka herätti jonkinlaista hämmästystä: onko meille puhuttu Puskaa koko ajan? Työpaikkalääkärille sanoin, että en vielä halua hakea näitä lääkkeitä, vaan otan selvää vaihtoehdoista. Löysin netistä paljon hämmästyttävää tietoa ja kokemusta karppauksen vaikutuksista, kirjastosta löysi Heikkilän kirjat, joissa poliittisen moskan kohdalla hymähtelin, mutta terveyden ja ruokavalion kohdalla asia tuntui järkevältä. Uudenvuoden yönä 2011 se sitten alkoi: tiukka karppaus eli LCHF. Olo asettui hyväksi ja energiseksi pienten aloitushuminoiden jälkeen, paino putosi puolen vuoden aikana 15 kg, verensokeri, eteenkin pitkä sokeri, Hb-A1c asettui terveen tasolle, verenpaine normalisoitui. Tablettihoidon lopetin syksyllä. Siitä lähtien on menty pääosin tällä tyylillä: paljon eläinrasvaa, kohtuullisesti proteiineja ja vähän hiilihydraatteja. Vuosien kuluessa vielä 5 kg lisää on kehosta poistunut. Paluuta aikaisempaan, virallisterveelliseen ruokavalioon, ei ole. Niitä muita määrättyjä lääkkeitä en tietysti koskaan hakenut.

 3. kauko rantala

  on suorastaan rikollista miten lääkärin tekevät terveistä ihmisistä sairaita ja lääke riippuvaisia ja näitä sairauksia on jonkun verran

   • Kai Ruonala

    Eihän se nyt käy, kusee bisneksiä.

    Lääkärit (johtavat tutkijat) ovat lääketehtaiden mannekiineja. Monen tutkijan ura on tyssätty ”kunnioitettujen asiantuntijoiden” toimesta. Oikeita tuloksia antaneet tutkimukset on naurettu pihalle. Kolesterolilääkkeitä syötetään jokaisella, aiheuttaen kipuja, haimatulehduksia ja lihaskipujen lisäksi niiden surkastumista. Mummot ovat jääneet kipuinensa sänkyjen pohjille. Haimatulehduksen syyksi on väitetty liiallista viinankäyttöä, vaikka potilas olisi ollut raivoraitis.

    Minut heitettiin 40 vuotta sitten ulos luennolta, kun en suostunut uskomaan margariinin olevan voita terveellisempää. Totuus on voittanut tässäkin asiassa.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!