Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Terve diabeetikko

Kirjoittaja: Lasse Nybergh

Lasse Nybergh on ajankohtainen

Nostin paremmin esille tämän kirjoituksen elokuulta 2016 (päivitys 14.9.2017). Yleisradion ruotsinkielinen toimitus teki Lassesta uuden Spotlight-ohjelman ja tänään (14.9.2017) hän oli Ville Hupan haastateltavana ”Slaget efter tolv” -ajankohtaisohjelmassa. Ohjelmassa kuullaan myös diabetestutkija Mikael Knipiä.

Selkeällä tavallaan Lasse kertoo miten hän saavutti terveyden (remissio) noudattamalla LCHF-ruokavaliota, joka sisältää hyvin vähän hiilihydraatteja.

Suomalainen lääkäriseura Duodecim julkaisee ja päivittää suosituksia monien sairauksien hoitoon, myös diabeteksen. Viimeisin tätä sairautta koskeva versio on julkaistu keväällä 2016. Sairaanhoidossa näitä suosituksia noudatetaan tiukasti ja niistä poikkeaminen on lähes rinnastettavissa hoitovirheeseen.

Onhan meillä niitä virallisia diabeteksen hoito-ohjeita

Ryhdyin tutkimaan diabeteksen hoitosuositusta ja voin maallikkona todeta, että siinä on huomattavia puutteita, jotka johtavat heikkoon hoitoon sekä vaikeuttavat ennaltaehkäisevää toimintaa.

Itse olen nyt terve tyypin 2 diabeetikko noudatettuani jo 6 vuotta hoitosuosituksista poikkeavia keinoja.

Mikä suosituksissa on pielessä?

Ensimmäinen ongelma on diabeteksen määritelmä. Sanotaan, että sairaus pääasiallisesti johtuu häiriöstä insuliinintuotannossa ja/tai insuliiniresistenssissä eli soluilla on heikentynyt kyky vastaanottaa verensokeria, glukoosia. Perusongelmaa, eli sitä seikkaa mikä kohottaa verensokeria, ei käsitellä.

Kohonnut verensokeri tulee pääasiallisesti ruuasta. Ennen tautia kutsuttiin sokeritaudiksi. Elimistö ei siedä sokeria tai muita hiilihydraatteja, jotka muuttuvat glukoosiksi veressä.

Hoitosuosituksissa suositellaan diabeetikoille ruokavaliota, joka sisältää 45-60% hiilihydraattia, juuri sitä osaa ruokavaliosta mikä on aiheuttanut diabeteksen. Tämän jälkeen diabeetikon tulee säädellä glukoositasoansa henkilökohtaisesti sovitetulla lääkityksellä.

Lähes kaikki diabeetikot (tyyppi 2) voivat oleellisesti vähentää tai kokonaan luopua lääkityksestä rajoittamalla hiilihydraattien syöntiä.

Insuliinin antaminen tyypin 2 diabeetikolle on kaistapäistä touhua

Toinen ongelma on itse lääkityksessä. Missään ei mainita mitään seuraamuksista kun veressä on korkea insuliinipitoisuus, joka sitä paitsi ani harvoin mitataan. Korkea insuliinitaso johtaa lihavuuteen, sydän- ja verisuonisairauksiin, kroonisiin tulehduksiin, kasvuhormonina se edesauttaa syövän kehittymistä jne.

Ennen kaikkea, diabeetikon terveyden yleistila heikkenee koska korkea insuliinitaso pahentaa insuliiniresistenssiä, johtaen lisääntyvään lääkitykseen, josta seurauksena kaikki ongelmalliset jälkitaudit.

Sairaanhoito antaa seikkaperäisiä ohjeita lääkityksen suhteen, jotka ovat peräisin lääkevalmistajilta. Mahdollisia vahingollisia sivuvaikutuksia ei mainita.

Remissio

Kolmas ongelma on, että hoitosuositukset eivät mainitse remissiota lainkaan. Remissio on tila missä krooninen sairaus on oireeton. Tämän tulisi olla diabeteshoidon tavoite: Potilas on terve tarkoittaen normaalia sokeri- ja insuliinitasoa ilman lääkitystä.

Nykyisillä suosituksilla diabeetikon tila heikkenee jatkuvasti aiheuttaen valtavaa henkilökohtaista kärsimystä, puhumattakaan niistä kustannuksista, joita koituu yhteiskunnalle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan, diabeteshoidon kustannukset olivat toissavuonna 15 % kaikista sairaanhoitokustannuksista.

Kaikissa tutkimuksissa 2000-luvulta saakka on näkynyt, että vähähiilihydraattisella ruokavaliolla (VHH, LCHF) saavutetaan huomattavia parannuksia ja vielä nopeastikin, parhaimmissa tapauksissa muutamissa viikoissa. Lisäksi seurannaissairaudet jäävät pois koska sekä sokeri- että insuliinirasitus pienenee tai poistuu kokonaan.

Nykysuositusten uskottavuus on koetuksella

Neljäs ongelma on Käypä hoito suositusten uskottavuus. Lähes kaikilla Duodecim-ryhmän suosituksista päättävillä jäsenillä on lukuisia kytköksiä lääketeollisuuteen, minkä perusteella puolueettomuus voidaan kyseenalaistaa. Varsinkin kun suositusten pääasiallinen hoitokeino on lääkitys.

Tyypin 2 diabetes 2 jatkaa yleistymistään. Aikaisemmin se oli ikääntymiseen liittyvä ilmiö, mutta nyt myös nuoriso sairastuu. Kaikki on kiinni ruokavaliosta. Se määrä sokeria ja hiilihydraatteja mitä tämän päivän väestö syö, johtaa diabeteksen huomattavaan lisääntymiseen.

Kaikki ennaltaehkäisevä työ on epäonnistunut koska Käypä hoito -suositukset ja sairaanhoito eivät käy perimmäisten syiden kimppuun, niin kuin Hippokrates sanoi 400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua: Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääkkeesi ruoka.

Suositukset ovat täysin unohtaneet nämä viisaat sanat.

Saavutin remission kahdessa viikossa muuttamalla ruokavaliota.

LasseLasse Nybergh

Olen 60+ ja 6 vuotta sitten minulla todettiin tyypin 2 diabetes. Aloitin lääkehoidon suositusten mukaan, mutta muutaman viikon sisällä huomasin, että pieleen menee. Sain uutta tietoa mm. Antti Heikkilän kirjoista, muutin elämäntapani VHH (LCHF) -ruokavalion mukaiseksi ja parissa viikossa olivat kaikki arvot kohdallaan ilman lääkitystä. Tätä olen nyt jatkanut enkä minkäänlaisia sivuvaikutuksia (mitkä olisivatkaan?) ole kokenut, päinvastoin, kokonaisterveys on parantunut. Olen moninkertainen sulkapallon Suomen mestari myös ikämiesluokissa. Luennoin mielelläni kokemuksistani miten saavutetaan DT0-tilanne eli remissio sokeritaudissa.

 

14 thoughts on “Terve diabeetikko”

 1. Lähetin hiljattain tulikatkuisen kirjeen eräälle parhaalle ystävälleni, jonka vaimo makaa nyt sairaalassa.
  Puhuimme heille VHH:n ruokavaliosta ehkä neljä vuotta sitten, jolloin tällä rouvalla alkoi olla terveydellisiä ongelmia. Olimme yhdessä suomalaisten suurjuhlilla Vancouverissa. Siinä haettiin jotain hakattavaa. Tämä rouva pisti leivän syrjään, koska oli yrittänyt aloittaa noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota,
  Hänen miehensä alkoi haukkumaan vaimoaan, että kaikki pitää syödä mitä hän on ostanut. Varsinainen tuki.

  1. Minulla pysyisi arvot kohdallaan ruokavaliolla mutta insuliiniä käytän kuitenkin päivittäin koska en pysty hillitsemään herkkujen mässäilyä!

 2. 2-tyypin diabeteksen suurimmat riskitekijät ovat ylipaino (erityisesti keskivartalolihavuus) sekä liikkumattomuus, tästä johtuen Heikkilä itse kuuluu riskiryhmään.

 3. Onnittelen todella hyvästä kirjoituksesta!

  Terveisin

  Veijo Puustinen, Linköping Ruotsi

  D2 diabeetikko jo kohta 8 vuotta täysin ilman lääkitystä ja kaikki terveysarvot OK.

 4. Kyllä maailmalla on jo herääminen siihen mikä toimii ja mikä ei alkanut. iabetesliiton johto on kyllä myöntänyt epäonnistumisen nykyisillä suosituksilla mutta mitään ei tapahdu, mikään ei muutu.

  Ruotsin Diabetesliitto herää

  LCHF-Diabetes
  Posted by Veijo Puustinen Fri, October 10, 2014 13:06:30

  Ruotsin suurin diabetesorganisaatio, Diabeteliitto, avaa uudessa tiedotteessaan mahdollisuuden uudelle ajattelulle. Todellisuus ja tieteen ja käytännön kokemuksen voima alkaa purra myös virallisella taholla.

  Diabetesliiton tiedote (lue täältä)

  “Löydä inspiraatio-Syö kuin me aikuiset joilla on diabetes” esitteessä kuvaa kuusi diabeetikkoa kuinka he syövät. Yksi heistä on tiukalla LCHF-ruokavaliolla ja yksi LCHF tyyppisellä ruokavaliolla. Esillä on myls GI ja 5:2 ruokavaliot. Kaikilla näillä on saatu aikaan hyviä tuloksia (verrattuna vanhentuneeseen suositukseen?)

  Totta kai myös Diabetesliitto, joka aikaisemmin oli tiukka lCHF-ruokavalion vastustaja, on huomannut kuinka hyvin hiilihydraattien vähentäminen toimii diabeetikolle.

  Tämä herättää toivoa diabeetikon paremmasta tulevaisuudesta, Kiitos Diabetesliitto!

  Tiedotteesta:

  ”…monet jäsenistämme noudattavat tiukkaa LCHF-ruokavaliota””

  lähde

  Milloin Suomessa?

  Minne vaan katsookin tänäpäivänä niin huomaa kuinka väärässä vanhentuneet ravintosuositukset niin THL:ltä kuin Diabetesliitolta ovat. Media mainostaa vähempisokeroituja tuotteita (hiilihydraattien vaara tulee varmasti jonkun ajan päästä) -Unilever lisää voita teollisuusmönjäänsä (margariini) jne.

  Kuten olen monasti kirjoittanut aikaisemmin:

  “Hitaasti ja varovasti, ettei kansa huomaa kuinka heitä on kusetettu perättömillä väitteillä vuosikymmenet”.

 5. Sain Diabetesliitosta vastauksen koskien Lassen juttua Turpaduunarissa
  ”Hei Mirva!
  Kiitos palautteestasi. Hienoa, että olet saanut oman diabeteksesi hyvään hallintaan. Olen lukenut linkittämäsi tekstin, valitettavasti siinä on paljon asiavirheitä.
  Totta on, että elintavat ja ruokailu ovat tärkeitä diabeteksen hoidossa. Ne eivät kuitenkaan ratkaise yksinään kaikkien diabeetikoiden hoitoa, eivät edes kaikkien tyypin 2 diabeetikoiden hoitoa.
  Diabetes on hyvin yksilöllinen sairaus. Tyypin 2 diabeteskaan ei ole kaikilla samanlainen.
  Esimerkiksi omassa lähipiirissäni on kokemus siitä, että henkilö ”söi ja liikkui” itsensä lääkkeettömäksi tyypin 2 diabeteksen toteamisen jälkeen. Kuitenkin kun aikaa kului, eli ikää tuli lisää reilut 10 vuotta, eivät nuo tehdyt elintapamuutokset enää riittäneetkään, vaan nyt hän käyttää yhtä diabeteslääkettä ruokavalion ja liikunnan lisäksi. Hienoa on, että elintapamuutokset eivät suinkaan ole turhia silloinkaan, jos/kun lääkkeitä otetaan käyttöön.
  Diabetesliitto nojaa suomalaisiin ruokavaliosuosituksiin, jotka tekee osaava asiantuntijaryhmä. Suomalainen ruokavaliosuositus on hyvin samankaltainen kuin muidenkin suosituksia tekevien maiden suositukset.
  Ystävällisin terveisin,
  Johanna Häme-Sahinoja
  Tiedottaja
  050 310 6601, johanna.hame-sahinoja@diabetes.fi
  Suomen Diabetesliitto ry
  Kirjoniementie 15, 33680 Tampere
  03 2860 111
  http://www.diabetes.fi
  http://www.diabetes.fi/inspis
  http://www.facebook.com/Diabetesliitto
  Twitter: @diabetesliitto
  Instagram: @suomendiabetesliitt

  1. ”Diabetesliitto nojaa suomalaisiin ruokavaliosuosituksiin, jotka tekee osaava asiantuntijaryhmä. Suomalainen ruokavaliosuositus on hyvin samankaltainen kuin muidenkin suosituksia tekevien maiden suositukset.”

   Ja kaikki nämä maat ovat olleet pakotettuja myöntämään että diabeteksen hoidossa on epäonnistuttu-tavoitteita ei saavuteta.
   Diabeetikkojen määrä kasvaa kasvamistaan ja Diabetesliitossa nukutaan ja selitellään selittämisestä päästyä.
   Olisikohan aika herätä todellisuuteeb ja lopettaa täysin perusteettomien luulojen levittäminen ravinnon kohdalla?

   ”Esimerkiksi omassa lähipiirissäni on kokemus siitä, että henkilö ”söi ja liikkui” itsensä lääkkeettömäksi tyypin 2 diabeteksen toteamisen jälkeen. Kuitenkin kun aikaa kului, eli ikää tuli lisää reilut 10 vuotta, eivät nuo tehdyt elintapamuutokset enää riittäneetkään, vaan nyt hän käyttää yhtä diabeteslääkettä ruokavalion ja liikunnan lisäksi.”

   Jollei ole parempaa tukea satuilulleen niin olisi syytä siirtyä nurkkaan häpeämään. Ei myöskään viittailut Liiton omille sivuille aiheuta muuta kuin toteamisen että kevyet on eväät.

 6. Keskustelu jatkuu diabetesliiton tiedottajan kanssa (Lassen kirjoitus)……..Olen aistivinani hienoista ärtymystä: ”Mitä Mirva tavoittelet tällä kirjeenvaihdolla? Oletko oikeasti avoin tiedolle, vai oletko jo päättänyt, mikä mielipiteesi on?” Koko vastaus alla
  ”Hei taas Mirva
  Tässä muutama kommentti linkittämääsi kirjoitukseen:
  Diabeteksen määritelmä. Se mikä diabetes on ja miten diabetes ilmenee, on kansainvälinen lääketieteellisesti määritelty asia, ei jonkun ihmisen mielipide. On ihan perustietoa, että elimistö tekee hiilihydraatista sokeria – myös verensokeria. Terveellä ihmisellä on insuliinintuotantojärjestelmä, joka huolehtii siitä, että verensokeri pysyy terveissä rajoissa. Insuliini on ihmiselle välttämätön hormoni, vaikka noudattaisi tiukkaa VHH-dieettiä. Hiilihydraatti on yksi merkittävä energianlähde, ja ihminen on sopeutunut hyödyntämään sitä. Poikkeama tästä voi olla diabetes. Tämäkin selitykseni on vakava yksinkertaistus, sillä ihmisen energia-aineenvaihdunta on oikeasti todella monimutkainen rakennelma, jonka opiskeluun voi hyvinkin uhrata elämästään useita vuosia.
  Hiilihydraatti ei aiheuta diabetesta, vaan kohonnut verensokeri on oire joka seuraa, kun on diabetes. Jos hiilihydraatti aiheuttaisi diabeteksen, kaikilla hiilihydraattia syövillä ihmisillä olisi diabetes. Tai melkein kaikilla. Näin ei kuitenkaan ole.
  Tyypin 2 diabetes liittyy perimän lisäksi vahvasti mm. ylipainoon. Ylipainoon, jonka on voinut saada syömällä jotakin muutakin kuin hiilihydraattia. Ylipaino vaikuttaa energia-aineenvaihduntaan. Laihtuminen auttaa monia diabeetikoita pääsemään kirjoittajan kovasti mainostamaan remissioon. Myös hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla voi laihtua ja saavuttaa remission.
  Lisäksi on suolistohormonien rooli diabeteksessa. Nämä eivät todellakaan ole yksinkertaisia asioita!
  Kirjoittaja puhuu tyypin 2 diabeteksesta, joka on hoidettavissa vain hiilihydraatteja rajoittamalla. Osa diabeetikoista on todellakin tällaisia, mutta vain osa. Mistä kirjoittaja tietää, kuinka suuri osa? Hän kirjoittaa hyvin rohkeita väitteitä ilman mitään ammattiosaamista.
  Lääkkeiden sivuvaikutuksista kyllä kerrotaan, esimerkiksi on hyvin yleisessä tiedossa ja varmasti tulee lääkärissä puheeksi, että metformiini aiheuttaa vatsavaivoja, joskus niin vaikeita, että lääke ei sovi lainkaan. Jokaisessa lääkkeessä on mukana selostus mahdollisista haitoista. Hoitamaton diabetes aiheuttaa vakavia haittoja. Lääkitystä määrätessään lääkäri pohtii kummat ovat potilaalle pahemmat seuraukset: lääkityksen aiheuttamat vai ilman lääkitystä seuraavat?
  On hienoa, että vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaa osaa tyypin 2 diabeetikoista. Se ei kuitenkaan ratkaise kaikkien tyypin 2 diabeetikoiden hoitoa.
  Oman läheiseni diabeteksen paluun selitys on ikä. Väestön ikääntyminenhän selittää erittäin suuren osan tyypin 2 diabeteksesta. Yli 70-vuotiaana läheisen elimistö ei vain enää selviä samoista tehtävistä kuin vielä 5-kymppisenä vaikka söisi samalla tavalla ja liikkuisi samalla tavalla. Lisäksi ikääntyessä esim. liikkuminen voi vaikeutua vaikkapa nivelrikon vuoksi, jolloin verensokeri voi nousta ihan vain liikunnan vähentymisen vuoksi.
  Käytännössä jokainen saa diabeteksen jos elää tarpeeksi pitkään. Joillakin meistä pitkään tarkoittaa 70 vuotta, joillakin se tulisi vastaan vasta 110-vuotiaana, mutta kun yleensä sitä kuolee jo aikaisemmin.
  Mitä Mirva tavoittelet tällä kirjeenvaihdolla? Oletko oikeasti avoin tiedolle, vai oletko jo päättänyt, mikä mielipiteesi on?
  Ystävällisin terveisin,
  Johanna.

 7. Tässä on nyt menossa sellainen ajatusvirhe, että kuvitellaan diabetesliiton muuttavan suosituksiaan, kun tarpeeksi painostetaan. Turha luulo ja ajanhukka. Ko liitto on potilasjärjestöksi naamioitu lääketeollisuuden markkinointiyhtiö. Sen tietää jo liiton rahoituksesta. ”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.” Diabeetikkojen pitäisi perustaa oma liitto, jonka säännöissä määriteltäisiin jo alussa, että ainoa rahoitus tulee jäseniltä ja mitään ulkopuolista sponsoriapua ei sallita. Järjestö ei olisi kovin rikas, mutta vain riippumattomuus takaisi aidosti jäsenistön etujen ajamisen.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.