Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Oman tien kulkijat

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Luin hyvin merkittävän teoksen! Pennsylvanian yliopiston kauppatieteiden professori Adam Grant on saanut Suomenkin markkinoille menestysteoksensa ”Originals: How Non-Conformists Move the World”. Jutta Ruonansuu on sen kääntänyt Viisas Elämä -kirjankustantajalle muuttamaan sinunkin suhtautumistasi oman tien kulkijoihin.

Nordic Business Forum 2017

Kirjan kiinnostavuutta lisää Adam Grantin tulo puhujaksi syksyn Nordic Business Forumiin. Moni on jo kuunnellut Grantin TED-puheen missä hän kertoo siitä mistä luovien ihmisten ideat tulevat. Originellit ihmiset ovat omaperäisiä ihmisiä, jotka keksivät uusia ideoita ja pyrkivät saattamaan ne käytäntöön. Grant sanoo.

”Tarvitaan kosolti huonoja ideoita, että saisi edes muutaman hyvän.”

Kirja täynnä ideoita

Luin kirjaa välillä henkeäni haukkoen. Tämähän kertoo luovuudesta sen olennaisen ja paljon, paljon lisää! Jenkkikirjalle tyypillisesti esimerkit on valittu sieltä suurellisimmasta päästä. On Martin Luther Kingiä, Michelangeloa, Abraham Lincolnia, Jumalaa, Bill Gatesia, baseballia, someilmiöitä jne. Mutta kirja ei jätä kyllä ketään kylmäksi.

Vieläkin olen ihan emotionaalista, outoa tärinää täynnä! Omituiset ihmiset ovat kiehtovia roolimalleja, joista me kaikki voimme jotakin oppia. Oman omaperäisyytensä voi päästää valloilleen Grantin opeilla. Tyylilleni uskollisesti en luettelee kirjan sanomaa sellaisenaan, vaan tarkastelen kriittisesti sitä mitä kirjailijanero tässä tuo esille ja kaiken lisäksi ankkuroimalla sen terveyteen. Älä anna tämän outouden pilata arvioni merkitystä. Amerikkalaisen menestyshuuman alle ei kannata hautautua. Tämä toimii Suomessakin ja nimenomaan meille suomalaisillekin tämä epätavallisuus toimii.

Miten omaperäisyydestä voittoon?

Erikoiset ihmiset ovat hmmm. erikoisia… Joukossa on lapsineroja, on tyydytystä tieteestä saaneita, keksijöitä, taiteilijoita, onnellisia ihmisiä, onnettomiakin. Yhteistä näille omaperäisille ihmisille on se, että he ovat valjastaneet omat tapansa elää tätä ainutta elämää konkreettisesti omaan käyttöönsä. Siinä missä me ”tavalliset” ihmiset ujostelemme esittää ajatuksiamme julkisesti, nämä originellit täyttä häkää toteuttavat unelmaansa. Otetaan muutamia asioita käsittelyyn, joita nämä originellit toteuttavat.

Oletusarvoja pitää kyseenalaistaa. Jos on totuttu tekemään tiettyjä asioita tietyllä tavalla, sitä yleensä jatketaan. Originellit ihmiset ovat toista maata! He eivät tyydy vallitseviin olosuhteisiin, vaan kysyvät oivallisesti miksi-kysymyksiä. Miksi se tehdään näin? Onko muita tapoja? Säännöt ja systeemit ovat ihmisten kehittämiä ja virheille alttiita. Säännöt on luotu rikottavaksi. Ne eivät ole kiveen hakattuja. Voit alkaa pohtia parannuskeinoja. Jos tyypin 2 diabetesta on totuttu hoitamaan syöttämällä potilaalle tolkuttomasti hiilihydraatteja ja läjäpäin pillereitä sekä liikkumaan henkensä edestä, täytyykö näin tehdä maailman tappiin asti? Onko Käypä hoito suositukset Jumalan laki? Voiko tehdä toisin? Voin vakuuttaa, että diabeetikkoa voi hoitaa toisin! Lue esimerkiksi Lassen tarina! (Ei Grantin kirjasta vaan Suomen tärkeimmästä ja erikoisimmasta terveysblogista).

Keskity!

Uppoudu siihen mitä olet tekemässä. Omaperäiset ihmiset omaavat kyvyn keskittyä tekemiseensä. Grant puhuu siitä miten Nobel-palkitut tiedemiehet saavuttavat omalla erikoisalallaan oivalluksia uppoutuessaan johonkin täysin erilaiseen tekemiseen. Ideat kumpuvat maalaamisesta. pianonsoitosta, tanssista, runojen rustaamisesta. Tässä meillä suomalaisilla on paljon opeteltavaa. Me kehtaamme liian harvoin kokeilla jotakin sellaista, jossa on huikea epäonnistumisen mahdollisuus. Mitä jos proffa paljastaisi idean uuteen mullistavaan tiedehavaintoon löytyneen lapsenlapsen kanssa askartelemisesta? Uskoisitko? Uppoutuminen uuteen synnyttää uusia mielikuvia. Saamme uudenlaisia tietoja ja taitoja.

Pyydä palautetta

Pyydä jatkuvasti palautetta. Tässä on selvä kulttuuriero Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Vertaisilta ei täällä Suomessa pyydetä tarpeeksi usein palautetta. Grantin mukaan, omaperäisten ideoiden syntyyn vaikuttaa ratkaisevasti se miten usein me tuomme niitä esille ystävillemme. Omien ideoiden arviointi on hyvin vaikeaa, koska olemme herkästi liian innokkaita niiden suhteen. Aviopuolisolle esiteltynä putoat helposti ideoinesi maan pinnalle. Kokemusta on monella tästä. Vatsanpohjatunteeseen luottaminen on riskialtista. Anna siis ideasi arvioitavaksi ystäväpiirissäsi ja ole valmis hyväksymään kriittisetkin äänenpainot elämäsi matkamittarin lukemiin. Näin voi uusi idea päästä perille.

Idean hyvät puolet esille heikkouksien kautta

Aloita ideasi heikkouksilla. Grant pyytää arvioimaan ideaasi aluksi sieltä heikoimmasta päästä. Murphyn lait toteutuvat (Jos jokin asia voi mennä pieleen, se menee) ja heikkouksien esittely toimiikin idean vahvuuksien esilletuonnissa aivan erinomaisesti! Kun ihmiset joutuvat keksimään vastalauseita, he tulevat tietoisemmiksi idean hyvistä puolista. Esimerkissäni ollut Lassen tarina ei toteudu kaikilla diabeetikoilla. Kaikki tyypin 2 diabeetikot eivät ketogeenisella ruokavaliolla saavuta remissiota, mutta entä jos joka toinen sen saavuttaa? Sehän olisi loistava juttu! Nykyisin käytössä oleva diabeetikon ”hoito” on täysin tehotonta. Eikö paljon tehokkaampi Lassen saama hoito kiinnostaisi? Näin luulisi. Lääkeyhtöiden lobbaamat lääkärit ja sairaanhoitajat ovat eri mieltä. Diabetesliitto ei vastusta hoidon aloittamista, mutta eivät myöskään sitä tue – vielä!

Tuttu ja turvallinen

Tee ideoistasi tutumpia. Huikean hienoja havaintoja Adam Grantilta! Sinun pitää toistaa viestiäsi lakkaamatta. Se tekee epätavallisesta ideasta ihmisten korvissa helposti lähestyttävän. Reaktiot alkavat muuttua myönteisemmiksi, kun ideasi on mainittu kymmeniä kertoja, muutaman päivän välein, lyhyesti ja muiden ideoittesi ohessa. Tehokeinona Grant tarjoaa omaperäisen idean tarjoamista niin, että se liittyy johonkin helposti ymmärrettävään ideaan. Hiilareiden vähentäminen on terveysteko, mutta vasta liitettynä muuhun terveelliseen elämäntapaan, se saattaa muodostua pysyväksi ratkaisuksi säilyttää terveys. Terveys on aarre – vähennä sokerikuormaa!

Maltillinen radikaali

Ole maltillinen radikaali. Miten minusta tuntuu, että tässä heikkilöiden, somppien, kokkojen, tolosten ja turpaduunarin radikalismissa on vähän liikaa sitä jyrkkyyttä? Ihmiset haluavat kuulla terveysviestin niin, että siitä tulee mukava olo jälkeenpäin. Grant ohjaa meitä terveysradikaaleja yhdistämään radikaalin idean johonkin tavanomaisempaan päämäärään. Näin voidaan vedota yleisesti hyväksyttyihin arvoihin ja olemassa oleviin uskomuksiin sen sijaan, että yrittäisimme muuttaa ihmisten mielipiteitä. Ehkä tästä jotain itse opin, ehkä en?

Lopuksi

”Jos haluat olla omaperäinen, sinun on otettava radikaaleja riskejä. Tämä uskomus on niin syvällä kulttuurissamme, ettemme usein edes ajattele sitä. Ihailemme Neil Armstrongin ja Sally Riden kaltaisia astronautteja, joilla on ollut sitä jotain – uskallusta lähteä seikkailemaan rohkeasti avaruuteen. Rakastamme Mahatma Gandhin ja Martin Luther Kingin kaltaisia sankareita, jotka ovat jopa vaarantaneet henkensä itselleen tärkeiden asioiden vuoksi. Fanitamme Steve Jobsin ja Bill Gatesin kaltaisia hahmoja, jotka ovat olleet valmiita lopettamaan koulunkäynnin ja menemään vararikkoon, jotta saisivat kehitellä teknologisia visioitaan autotalleissaan.

Meillä on tapana ajatella, että ihailemamme omaperäiset henkilöt ovat eri maata kuin me itse. Uskomme, että luovat ihmiset ovat samalla tavalla onnekkaita kuin ne, jotka ovat saaneet syntymälahjana geenit, jotka suojelevat heitä syövältä, liikalihavuudelta ja hiv_ltä. Kuvittelemme, että luovat ja aikaansaavat ihmiset ovat biologisesti immuuneja riskinotolle. Heidät on ohjelmoitu sietämään epävarmuutta eivätkä he välitä mitä muut heistä ajattelevat tai ole huolissaan riskeistä, joita oman tien kulkemiseen liittyy. Heidät on ohjelmoitu kapinallisiksi, vallankumouksellisiksi, häiriköiksi ja itsenäisiksi vastarannan kiiskiksi, joihin pelot, pilkka ja torjunta eivät vaikuta.”

Jos haluat kokea miten nätisti Adam Grant tyrmää nämä yllä olevat olettamukset, menet kipin kapin kirjakauppaan. Lukeminen kannattaa aina, sanoi jo aikanaan Jörn Donner.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

2 thoughts on “Oman tien kulkijat”

  1. Suomessa kyseenalaistaja on veneenkeikuttaja, joka heikentää kansan yhtenäisyyttä, jota on tarvittu vahvoja vihollisia, ensin Ruotsia, sitten Venäjää, vastaan. Tämä on taottu syvään meidän kansanluonteeseen. Toivottavasti asenne helpottaa pikkuhiljaa, vaikka esim ravitsemuksessa VT-puoli ei sitä sallisi.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.