Valikko Sulje

Oman tien kulkijat

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Luin hyvin merkittävän teoksen! Pennsylvanian yliopiston kauppatieteiden professori Adam Grant on saanut Suomenkin markkinoille menestysteoksensa “Originals: How Non-Conformists Move the World”. Jutta Ruonansuu on sen kääntänyt Viisas Elämä -kirjankustantajalle muuttamaan sinunkin suhtautumistasi oman tien kulkijoihin.

Nordic Business Forum 2017

Kirjan kiinnostavuutta lisää Adam Grantin tulo puhujaksi syksyn Nordic Business Forumiin. Moni on jo kuunnellut Grantin TED-puheen missä hän kertoo siitä mistä luovien ihmisten ideat tulevat. Originellit ihmiset ovat omaperäisiä ihmisiä, jotka keksivät uusia ideoita ja pyrkivät saattamaan ne käytäntöön. Grant sanoo.

“Tarvitaan kosolti huonoja ideoita, että saisi edes muutaman hyvän.”

Kirja täynnä ideoita

Luin kirjaa välillä henkeäni haukkoen. Tämähän kertoo luovuudesta sen olennaisen ja paljon, paljon lisää! Jenkkikirjalle tyypillisesti esimerkit on valittu sieltä suurellisimmasta päästä. On Martin Luther Kingiä, Michelangeloa, Abraham Lincolnia, Jumalaa, Bill Gatesia, baseballia, someilmiöitä jne. Mutta kirja ei jätä kyllä ketään kylmäksi.

Vieläkin olen ihan emotionaalista, outoa tärinää täynnä! Omituiset ihmiset ovat kiehtovia roolimalleja, joista me kaikki voimme jotakin oppia. Oman omaperäisyytensä voi päästää valloilleen Grantin opeilla. Tyylilleni uskollisesti en luettelee kirjan sanomaa sellaisenaan, vaan tarkastelen kriittisesti sitä mitä kirjailijanero tässä tuo esille ja kaiken lisäksi ankkuroimalla sen terveyteen. Älä anna tämän outouden pilata arvioni merkitystä. Amerikkalaisen menestyshuuman alle ei kannata hautautua. Tämä toimii Suomessakin ja nimenomaan meille suomalaisillekin tämä epätavallisuus toimii.

Miten omaperäisyydestä voittoon?

Erikoiset ihmiset ovat hmmm. erikoisia… Joukossa on lapsineroja, on tyydytystä tieteestä saaneita, keksijöitä, taiteilijoita, onnellisia ihmisiä, onnettomiakin. Yhteistä näille omaperäisille ihmisille on se, että he ovat valjastaneet omat tapansa elää tätä ainutta elämää konkreettisesti omaan käyttöönsä. Siinä missä me “tavalliset” ihmiset ujostelemme esittää ajatuksiamme julkisesti, nämä originellit täyttä häkää toteuttavat unelmaansa. Otetaan muutamia asioita käsittelyyn, joita nämä originellit toteuttavat.

Oletusarvoja pitää kyseenalaistaa. Jos on totuttu tekemään tiettyjä asioita tietyllä tavalla, sitä yleensä jatketaan. Originellit ihmiset ovat toista maata! He eivät tyydy vallitseviin olosuhteisiin, vaan kysyvät oivallisesti miksi-kysymyksiä. Miksi se tehdään näin? Onko muita tapoja? Säännöt ja systeemit ovat ihmisten kehittämiä ja virheille alttiita. Säännöt on luotu rikottavaksi. Ne eivät ole kiveen hakattuja. Voit alkaa pohtia parannuskeinoja. Jos tyypin 2 diabetesta on totuttu hoitamaan syöttämällä potilaalle tolkuttomasti hiilihydraatteja ja läjäpäin pillereitä sekä liikkumaan henkensä edestä, täytyykö näin tehdä maailman tappiin asti? Onko Käypä hoito suositukset Jumalan laki? Voiko tehdä toisin? Voin vakuuttaa, että diabeetikkoa voi hoitaa toisin! Lue esimerkiksi Lassen tarina! (Ei Grantin kirjasta vaan Suomen tärkeimmästä ja erikoisimmasta terveysblogista).

Keskity!

Uppoudu siihen mitä olet tekemässä. Omaperäiset ihmiset omaavat kyvyn keskittyä tekemiseensä. Grant puhuu siitä miten Nobel-palkitut tiedemiehet saavuttavat omalla erikoisalallaan oivalluksia uppoutuessaan johonkin täysin erilaiseen tekemiseen. Ideat kumpuvat maalaamisesta. pianonsoitosta, tanssista, runojen rustaamisesta. Tässä meillä suomalaisilla on paljon opeteltavaa. Me kehtaamme liian harvoin kokeilla jotakin sellaista, jossa on huikea epäonnistumisen mahdollisuus. Mitä jos proffa paljastaisi idean uuteen mullistavaan tiedehavaintoon löytyneen lapsenlapsen kanssa askartelemisesta? Uskoisitko? Uppoutuminen uuteen synnyttää uusia mielikuvia. Saamme uudenlaisia tietoja ja taitoja.

Pyydä palautetta

Pyydä jatkuvasti palautetta. Tässä on selvä kulttuuriero Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Vertaisilta ei täällä Suomessa pyydetä tarpeeksi usein palautetta. Grantin mukaan, omaperäisten ideoiden syntyyn vaikuttaa ratkaisevasti se miten usein me tuomme niitä esille ystävillemme. Omien ideoiden arviointi on hyvin vaikeaa, koska olemme herkästi liian innokkaita niiden suhteen. Aviopuolisolle esiteltynä putoat helposti ideoinesi maan pinnalle. Kokemusta on monella tästä. Vatsanpohjatunteeseen luottaminen on riskialtista. Anna siis ideasi arvioitavaksi ystäväpiirissäsi ja ole valmis hyväksymään kriittisetkin äänenpainot elämäsi matkamittarin lukemiin. Näin voi uusi idea päästä perille.

Idean hyvät puolet esille heikkouksien kautta

Aloita ideasi heikkouksilla. Grant pyytää arvioimaan ideaasi aluksi sieltä heikoimmasta päästä. Murphyn lait toteutuvat (Jos jokin asia voi mennä pieleen, se menee) ja heikkouksien esittely toimiikin idean vahvuuksien esilletuonnissa aivan erinomaisesti! Kun ihmiset joutuvat keksimään vastalauseita, he tulevat tietoisemmiksi idean hyvistä puolista. Esimerkissäni ollut Lassen tarina ei toteudu kaikilla diabeetikoilla. Kaikki tyypin 2 diabeetikot eivät ketogeenisella ruokavaliolla saavuta remissiota, mutta entä jos joka toinen sen saavuttaa? Sehän olisi loistava juttu! Nykyisin käytössä oleva diabeetikon “hoito” on täysin tehotonta. Eikö paljon tehokkaampi Lassen saama hoito kiinnostaisi? Näin luulisi. Lääkeyhtöiden lobbaamat lääkärit ja sairaanhoitajat ovat eri mieltä. Diabetesliitto ei vastusta hoidon aloittamista, mutta eivät myöskään sitä tue – vielä!

Tuttu ja turvallinen

Tee ideoistasi tutumpia. Huikean hienoja havaintoja Adam Grantilta! Sinun pitää toistaa viestiäsi lakkaamatta. Se tekee epätavallisesta ideasta ihmisten korvissa helposti lähestyttävän. Reaktiot alkavat muuttua myönteisemmiksi, kun ideasi on mainittu kymmeniä kertoja, muutaman päivän välein, lyhyesti ja muiden ideoittesi ohessa. Tehokeinona Grant tarjoaa omaperäisen idean tarjoamista niin, että se liittyy johonkin helposti ymmärrettävään ideaan. Hiilareiden vähentäminen on terveysteko, mutta vasta liitettynä muuhun terveelliseen elämäntapaan, se saattaa muodostua pysyväksi ratkaisuksi säilyttää terveys. Terveys on aarre – vähennä sokerikuormaa!

Maltillinen radikaali

Ole maltillinen radikaali. Miten minusta tuntuu, että tässä heikkilöiden, somppien, kokkojen, tolosten ja turpaduunarin radikalismissa on vähän liikaa sitä jyrkkyyttä? Ihmiset haluavat kuulla terveysviestin niin, että siitä tulee mukava olo jälkeenpäin. Grant ohjaa meitä terveysradikaaleja yhdistämään radikaalin idean johonkin tavanomaisempaan päämäärään. Näin voidaan vedota yleisesti hyväksyttyihin arvoihin ja olemassa oleviin uskomuksiin sen sijaan, että yrittäisimme muuttaa ihmisten mielipiteitä. Ehkä tästä jotain itse opin, ehkä en?

Lopuksi

“Jos haluat olla omaperäinen, sinun on otettava radikaaleja riskejä. Tämä uskomus on niin syvällä kulttuurissamme, ettemme usein edes ajattele sitä. Ihailemme Neil Armstrongin ja Sally Riden kaltaisia astronautteja, joilla on ollut sitä jotain – uskallusta lähteä seikkailemaan rohkeasti avaruuteen. Rakastamme Mahatma Gandhin ja Martin Luther Kingin kaltaisia sankareita, jotka ovat jopa vaarantaneet henkensä itselleen tärkeiden asioiden vuoksi. Fanitamme Steve Jobsin ja Bill Gatesin kaltaisia hahmoja, jotka ovat olleet valmiita lopettamaan koulunkäynnin ja menemään vararikkoon, jotta saisivat kehitellä teknologisia visioitaan autotalleissaan.

Meillä on tapana ajatella, että ihailemamme omaperäiset henkilöt ovat eri maata kuin me itse. Uskomme, että luovat ihmiset ovat samalla tavalla onnekkaita kuin ne, jotka ovat saaneet syntymälahjana geenit, jotka suojelevat heitä syövältä, liikalihavuudelta ja hiv_ltä. Kuvittelemme, että luovat ja aikaansaavat ihmiset ovat biologisesti immuuneja riskinotolle. Heidät on ohjelmoitu sietämään epävarmuutta eivätkä he välitä mitä muut heistä ajattelevat tai ole huolissaan riskeistä, joita oman tien kulkemiseen liittyy. Heidät on ohjelmoitu kapinallisiksi, vallankumouksellisiksi, häiriköiksi ja itsenäisiksi vastarannan kiiskiksi, joihin pelot, pilkka ja torjunta eivät vaikuta.”

Jos haluat kokea miten nätisti Adam Grant tyrmää nämä yllä olevat olettamukset, menet kipin kapin kirjakauppaan. Lukeminen kannattaa aina, sanoi jo aikanaan Jörn Donner.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

2 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja - Turpaduunari

  2. JR62

    Suomessa kyseenalaistaja on veneenkeikuttaja, joka heikentää kansan yhtenäisyyttä, jota on tarvittu vahvoja vihollisia, ensin Ruotsia, sitten Venäjää, vastaan. Tämä on taottu syvään meidän kansanluonteeseen. Toivottavasti asenne helpottaa pikkuhiljaa, vaikka esim ravitsemuksessa VT-puoli ei sitä sallisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *