Valikko Sulje

Diabetes ja remissio

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Lääketieteessä puhutaan remissiosta kun sairauden oireet lievenevät tai häviävät kokonaan. Voiko diabeetikko kokea remission?

Remissiokeskustelua Diabetesliiton kanssa

Suomessa diabetesta sairastavien asiaa ajaa Diabetesliitto. Tuntuisi luonnolliselta, että tässä liitossa tuettaisiin sellaisia hoitoratkaisuja, jotka edistäisivät sairastuneen tervehtymistä, remissiota. Koin melkoisen yllätyksen järjestämässäni tapaamisessa 15.5.2017:

“Järjestin keväällä 2017 ystävieni kanssa tapaamisen Diabetesliiton kanssa. Minulla itselläni ei ole diabetesta, mutta minulla on ystäviä, joilla on tämä kauhea sairaus. Ystäväni ja minä kerroimme Diabetesliiton edustajille miten inspiroituja olemme tekemään oman pienen osuutemme T2DM-potilaitten tilanteen helpottamiseksi täällä Suomessa. Kerroimme Heikkilästä, Dahlqvistista, Eenfeldtistä ja Sami Inkisestä. Kysyimme tunteeko Diabetesliitto sanan remissio. Kiusallisen hiljaisuuden saattamana Diabetesliiton edustajat ryhtyivät selaamaan tiedostojaan ja taisivat löytää tämän sanan lopulta. Eivät tunnustaneet käyttäneensä sanaa diabeteksen yhteydessä, sehän on hitaasti etenevä parantumaton sairaus.

Kysymme Diabetesliiton suhtautumista ruokavaliokokeeseen, joka toteutettaisiin eräässä diabetesyhdistyksessä täysin vapaaehtoisesti. Pitivät koetta mielenkiintoisena, mutta eivät voineet sitä muuta kuin kauniilla ajatuksella tukea, sillä he olivat sidottuja Käypä hoito -suosituksiin. Niissä suosituksissa ei ole tätä meidän ehdottamaa ratkaisua. Sovittiin, että koe suoritetaan ja tulokset raportoidaan diabetesyhdistyksen jäsenlehdessä.

Pilottikoe toteutettiin ja tulokset olivat kolmen kuukauden jälkeen yhdensuuntaisia VirtaHealth-yrityksen tulosten kanssa. Pitkäaikaissokeri asettui tasolle, joka on ominaista terveille ihmisille, kolesteroliarvot eivät muuttuneet ainakaan pahempaan suuntaan, painonpudotuksessa koettiin riemuvoittoja. Luulisi, että nyt diabetesyhdistyksessä hypitään tasajalkaa ilosta. Vihdoinkin on toivon kipinä syttymässä, että T2DM-potilas voi päästä terveen kirjoihin noudattamalla yksinkertaista, maistuvaa ruokaa tzarjoavaa ruokavalioratkaisua koko loppuikänsä. Hän voi jättää pois lääkityksensä, hän laihtuu, innostuu elämästä! Kattia kanssa!

Olemme Suomessa nauttimassa reaalielämää. Lääkärit, jotka saivat tietää tästä ruokavaliokokeesta, eivät olleet iloisia. Jostain syystä he eivät hyppineet riemusta. Ystäväni, joka mahdollisti suurelta osin kokeen esivalmistelut, on valtavan ryöpytyksen kohteena. Jo ennen tulosten julkaisua, hän saa kuulla, että tämä on vaarallista hoitoa diabeetikoille.

Tilanne kärjistyy siellä diabetesyhdistyksessä siinä määrin, että me luovumme taistelusta saattaa ruokavaliokokeen tulokset diabetesyhdistyksen jäsenille luettavaksi omassa jäsenlehdessä. Lääkäreiden mielestä vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ei voi kirjoittaa siinä lehdessä.”

Sami Inkinen tekee historiaa ja Suomi vaikenee

Luulisi lääketiedettä käsittelevien suomalaislehtien kirjoittavan Sami Inkisestä ja VirtaHealth-yrityksestä harva se päivä, mutta vastaan iskeekin täydellinen hiljaisuus. Onko Sami tehnyt jotain rikollista? Sammuttaako hän tulen väärin?

Saamme mennä Kauppalehteen tai muihin ei-lääketiedettä käsitteleviin medioihin selailemaan, jos haluamme tietää Samin haaveesta:

“Virta Health on verkossa toimiva lääkäriasema, jonka tavoite on parantaa kakkostyypin diabetes siirtämällä painopiste sairauden hallinnasta yksilölliseen teknologia-avusteiseen etähoitoon.

Hoidon ravitsemuksellinen lähestyminen perustuu vähähiilihydraattiseen, runsaasti rasvaa sisältävään ruokavalioon, jonka avulla verensokeri pidetään matalalla ja diabetekseen liittyvää insuliiniresistenssiä parannetaan.

Yritys seuraa kymmeniä potilaiden datapisteitä veriarvoista, painoon, verenpaineeseen ja lääkityksen sivuvaikutuksiin, jonka perusteella hoitoa hienosäädetään päivittäin ja diabeteslääkitystä voidaan nopeasti vähentää.”

Yritin aikoinaan herättää Diabetesliiton kiinnostusta tässä asiassa, mutta kaikesta yrityksestäni ja minien muiden yrityksestä huolimatta, Sami Inkisen yrityksen suosimaa ruokavalioratkaisua pidetään niin vaarallisena, ettei siitä saa liiton sivuilla puhua mitään. Ei yhtään mitään!

Tätä ihmettä (ei löytynyt tuloksia) ja paljon muuta olemme ihmetelleet Facebook-seinälläni:

“Voiko olla niin, että Diabetesliiton tavoitteena ei mahdollisesti ole parantaa tyypin 2 diabetes?

Koko liittoa ei tarvittaisi jos diabetes voitaisiin hoitaa.

Ensin vastustan tuota ajatustasi koko voimallani ja uskon suomalaisten rehellisyyteen, mutta hetken kuluttua luovutan ja totean: Olet valitettavasti oikeassa.

Valtaosa suomalaisista on rehtiä ja rehellistä kansaa, mutta se muutama prosentti omaa etua ajavista saa ikävä kyllä ne loput toimimaan omia etuja vastaan.

On raskasta huomata olleensa ihan kujalla ja pitkään.. on vielä raskaampaa myöntää se

Tämä liitto ja usea muukin perustaa toimintansa ns. virallis-terveelliseen linjaan; myös rahoittaja edellyttää sitä. On niin valitettavaa, että yhdellä ammattikunnalla voi olla niin valtava painoarvo niin monessa asiassa.

En ole katsonut liiton lehteä vähään aikaan, mutta joskus sitä selasin: Hämmentävän suuri osa lehden pinta-alasta oli lääke- ja välinemainoksia. Eli on varsin luultavaa, että omatoimisia paranemisia ei todellakaan haluta tukea.

Liitto vetää rahat, ei muuta.”

 

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes (T1DM) on sairaus missä haiman insuliinin tuotanto eri syistä johtuen loppuu. Insuliinia tarvitaan verensokerin (glukoosin) pitämiseen normaalilla tasolla. Insuliini mahdollistaa tämän ohjaamalla tehokkaasti glukoosia lihaksiin, maksaan ja muihin sisäelimiin. Insuliinin puuttuessa verensokeri jää vaarallisen korkeaksi ja ihminen sairastuu vakavasti. Ennen insuliinin keksimistä vuonna 1921, ei ollut mitään tehokasta hoitoa tyypin 1 diabeetikolle.

Mielestäni T1DM on elinikäinen sairaus, jossa joudutaan korvaamaan puuttuva insuliinintuotanto lääkkeen muodossa annetulla insuliinilla. Mikään ei kuitenkaan estä noudattamasta LCHF-ruokavaliota (vähän hiilihydraatteja ja paljon rasvaa). Päinvastoin, tämä ruokavalio on todettu turvalliseksi myös T1DM-potilaalle, mutta perinteisen runsashiilihydraattisen ruokavalion tapaan, insuliinia on saatava lääkkeenä. LCHF-ruokavalio todennäköisesti kuitenkin tuo kaikille potilaille terveysetuja verrattuna perinteiseen ruokavalioon ja mahdollistanee pienemmät lääkeannostukset.

Tyypin 2 diabetes

T2DM on erilainen sairaus kuin T1DM, sillä on osittain mahdollista, että se syntyy kun nautitaan runsaasti sokeria ja muita hiilihydraatteja. Runsas hiilihydraatin saanti aiheuttaa haimalle lisätöitä. Omaa insuliinin tuotantoa on haiman lisättävä kompensoidakseen kohollaan olevaa verensokeria. Lisääntyvä insuliinin tuotanto aiheuttaa lihaksistossa, maksassa ja muissa sisäelimissä ikävän ilmiön nimeltään insuuliiniresistenssi.

Resistenssi lisää entisestään insuliinin tarvetta, jotta verensokeri pysyisi normaalina. Kun tämä tilanne jatkuu mahdollisesti useita vuosia, haiman kyky tuottaa insuliinia vaikeutuu ja tässä vaiheessa potilaalla todetaan glukoosirasituskokeessa kohonnut verensokeri ja hän saa diagnoosin tyypin 2 diabetes.

Tyypin 2 diabetes remissioon

Tieteelliset tutkimukset ja käytännön kokemukset osoittavat, että T2DM ei ole elinikäinen sairaus (kuten on laita T1DM:ssä). Kun T2DM-potilas siirtyy LCHF-ruokavaliolle, hänen verensokerinsa pysyttelee normaalilla terveen ihmisen tasolla, hän laihtuu mikäli on ylipainoinen ja kokee tervehtymisensä myötä elämänlaatunsa parantuneen. Mahdollisesti kaikkien diabeetikkojen olisi yhtenä hoitomuotona ainakin kokeiltava LCHF-ruokavaliota, sillä terveyden kohentuminen ja remissiokin ovat aina mahdollisia.

Mahdollisesti kaikkein tehokkain tapa hoitaa T2DM-sairautta on mennä sairauden alkulähteille ja rajoittaa liian suuren hiilihydraattimäärän nauttimista ruokavaliossa.

Olisiko niin, että lääkeyhtiöt ja perinteiset diabeteksen hoitomallit välttelevät remissio-sanan käyttöä, koska se vähentäisi lääkityksen tarvetta?

Onko LCHF-ruokavaliota noudatettava elämän loppuun asti?

Palaavatko oireet, sairastuuko uudestaan, jos luopuu LCHF-ruokavaliosta?

Lue alla klikattavia diabeteskertomuksia ja päätä itse onko LCHF-ruokavalio sinua varten:

  • Terve diabeetikko
  • Aika rientää, täyttyi 77. ikävuosi
  • Väärällä tavalla terveeksi

Tehdään vuodesta 2018 aidon diabeteshoidon riemuvuosi!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

6 Comments

  1. Paluuviite:Mielenkiintoinen suomalainen diabetesohjelma – Turpaduunari

  2. Kyösti Piilola

    Kävin joku vuosi sitten Tampereella Diabetes messuilla. Olin paikalla ovien avautuessa, Hämmästelin sitä suurta “lihapulla armeijaa” , joka tuli sisään kanssani samaan aikaan. Ajattelin tuolloin vielä positiivisesti: Onpa minulla pajon tiedon janoisia kohtalotovereita. Silmäni kuitenkin aukesivat sisällä messuilla. Eivät ne sisään vyöryneet “lihapullat” olleet kohtalotovereita vaan DIABETESHOITAJIA. Minulla oli yksi kysymys kaikille osastoille: “Mikä on hyvä veren sokerin glukoosi arvo ? Ainoallakaan näytteille asetajalla ei ollut exaktia vastausta, kaikki vain kiemurtelivat, että se on potilaskohtainen arvo. JÄIN ILMAN VASTAUSTA. kYÖSTI PIILOLA

  3. Kari Kurki

    Hienoa työtä. Kuulostaa, että Diabetesliitto on raskaasti lahjottu lääketehtaiden mainosorganisaatio.

  4. Heikki Rassi

    Tarkoitus (D-liiton säännöistä)
    2 §
    Liiton tarkoitus on toimia valtakunnallisena keskusjärjestönä diabeteksen voittamiseksi ja diabeetikoiden hyvän hoidon kehittämiseksi ja takaamiseksi. Minusta d-liiton tulisi palata järjestötoiminnan johtoon vai onko STM myöntänyt heille jonkinlaisen virallisen lääketieteellisen statuksen? RAY kuitenkin syytää rahaa heille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *