Valikko Sulje

Näin diabetes voidaan hoitaa – tositarina

Jali Karjalainen haluaa jakaa seuraavan tositarinan inspiroidakseen muitakin diabeetikkoja. Matti Tolonen, Antti Heikkilä, Virta Health (Sami Inkinen), Method Makia (Jyri Hakomäki), christer sundqvist, Annika Dahlqvist, Andreas Eenfeldt, Timothy Noakes ja moni muu ovat sitä mieltä, että tämä on se paras hoito kakkostyypin diabetekseen? Mitä mieltä sinä olet?

Jali saa diabeteksen

Minä painoin vuonna 2015 noin 85 kg. Sitten vuoden 2016 kesäkuussa painoin vain 52 kg ja ihmiset olivat huolissaan, että nyt olen liian laiha. Minä en ollut huolissaan, sillä tiesin miten mennään eteenpäin. Lääkäri sanoi, että paino ei saisi enää laskea vuonna 2016.

Selityksenä kerrottakoon, että minulle tuli diabetes vuonna 2015. Huhtikuussa sinä vuonna verensokerini oli peräti 14.7 ja silloin aloin pohtia miten sen verensokerin saisi alas normaalilukemiin eli, että se sitten olisi suunnilleen 6. Otin keinoksi Matti Tolosen VHH-ohjelman ja vähensin jo huhtikuun lopussa hiilareita ja samalla aloin liikkua päivittäin. Aikaisemminkin liikuin, mutta olin jäänyt eläkkeelle ja en sitten liikkunut paljonkaan kahteen vuoteen. Aika meni kirjojen lukemiseen ja tiedon etsimiseen puutarhatauteihin ja tuholaisiin. Minulla on puutarhatutkintokin. Alkoholia en käytä, enkä tupakoi.

Verensokeri alas

No niin, toukokuun 13 päivänä vuonna 2015 “terveystäti” mittasi verensokerini ja tulos oli 6. Hän ihmetteli miten minä olin saanut ne sokeriarvot putoamaan tuosta 14.7-lukemasta. En kertonut noudattavani Matti Tolosen VHH- ruokaohjelmaa ja hänen diabeteksen hoito-ohjelmaa. Myöhemmin kyllä mainitsin lääkärille tästä ja lääkäri kirjoitti sairaskertomukseen, että noudatan Tolosen VHH-ohjelmaa.

Sokeriarvot alkoivat laskea kesäkuussa ja paino putosi koko vuoden aikana päätyäkseni sitten kesäkuussa 2016 tuohon 52 kg lukemaan. Painonpudotus tapahtui siitä syystä, että liikuin ja pudotin hiilareita. Jossain vaiheessa siinä vuoden 2015 alussa söin muutamina päivinä vain 25-50 g hiilareita päivässä, mutta syksyä kohti mentäessä nostin hiilareita tuonne Tolosen suosittamaan 110 g/päivä. Painoni oli sitten noussut vuoden 2016 syksyllä tuonne 58 kiloon ja nyt vuoden 2017 aikana, koko talvesta tänne asti, painoni on pysynyt tuossa 58-59 kilon lukemissa (pituuteni on 161-163 cm). Painon saan pysymään samalla tasolla kun syön sopivasti hitaita hiilareita ja nautin monta pientä ateriaa päivässä. Tällä tavalla verensokeri pysyy hyvin sillä normaalilla tasolla.

Diabetes liiallisesta sokerista ja hiilihydraatista

Sain diabeteksen liiallisesta sokerista ja hiilareista sekä ruusu tuli jalkaan, joka sitten antibiootiilla tapettiin. Vuoden 2015 aikana söin 4 antibioottikuuria. Sitten aloin hankkia itselleni bakteereja luonnosta, hedelmistä ja marjoista, söin jogurttia ja join lehmänmaitoakin. Olen jutellut bakteereista Turun Yliopiston “bakteeriproffan” kanssa ja hän piti hyvänä sitä, että nykyihminen hankkii hyviä bakteereja jne.

Verensokeri on nyt hyvällä tasolla, liikun sopivasti ja noudatan edelleen ruokavaliota sekä käytän metformiinilääkettä. Luojan siunauskin minulla on, niin uskon.

Lue, pohdi, kommentoi!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

6 Comments

  1. Paluuviite:Insuliinista ja sokeritaudista vielä kerran – Turpaduunari

  2. Paluuviite:Ketogeeninen ruokavalio on turvallinen tyypin 2 diabeetikoille - Turpaduunari

  3. SuperSis Eila

    Joo, kai metodi toimii jos on syönyt liikaa ja varsinkin makeita. Siihenhän kaikki kikat perustuu. Minä en ole koskaan harrastanut mässäilyä ja makeasta en edes pidä, päin vastoin aina syönyt paljon vähemmin kuin “tavalliset” ihmiset, mutta terveellistä ja aina voinut hyvin. Veriarvot olleet suorastaan loistavat.
    Liikuntaa en valitettavasti voi paljon harrastaa kipeiden lonkkien takia (artroosi kai). Noin 55-vuotiaana mulle tuli noin yhtäkkiä 12 kg yhdessä ainoassa vuodessa, sen jälkeen vielä muutama kilo hitaammassa tahdissa. Sitten pysähtyi noin 70 kiloon. Syön siis järkevästi, tuskin voin vähentää määrää. Kävisi varmaan kuten saidan maajussin hevosen: juuri kun oppi olemaan ilman ruokaa se kuoli!

    • Bisnes Paaoma (@BisnesPaaoma)

      Periaatteessa joo, mutta kehohan ei välitä siitä ovatko hiilihydraatit “makeista” vai “ei-makeista” lähteistä, sillä samaa glukoosia se kuitenkin verenkierrossa lopulta on. Lisäksi näitä urheilevia hoikkia diabetestä sairastaviakin löytyy, esimerkiksi Virta Healthin Sami Inkinen, kuka ei kehonkoostumuksesta päätellen liene hankkinut sokeritautiaan liikaa syömällä.

      • turpaduunari.fi

        Korjaus Sami Inkistä koskevaan arvioon. Sami Inkisellä ei ole diabetes. Se parantui kun hän alkoi noudattaa ketogeenistä ruokavaliota. Hän sai mahdollisesti tyypin-2-diabeteksen esiasteen urheilukisoihin (triathlon) valmistautuessaan hiilihydraattitankkauksella.

        • Bisnes Paaoma (@BisnesPaaoma)

          Näin olikin. Kiitos korjauksesta. Hoikka ja liikkuva kaveri kuitenkin kyseessä, kenelle ei virallisterveellisen käsityksen mukaan tuollaisia ongelmia pitäisi tulla.

          Itse olen painoni puolesta yleensä lähempänä normaalipainon alarajaa kuin sen ylärajaa, ja vuosien varrella oppinut käyttämään kusella käyntiä hyvänä jälkikäteisenä verensokerimittarina: mitä vähemmän urinoi kerralla, sitä enemmän ongelmia verensokerin kanssa, ja toisin päin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *