Tervetullut suomennos
Timo Utterström on hieman kömpelösti suomentanut menestyskirjailija Tim Ferrissin uusimman kirjan “Titaanien työkalut – Elämänohjeita huippumenestyjiltä ja supertähdiltä” Viisas Elämä -kirjankustantajalle. Samaan hengenvetoon on sanottava, että tuskin Tim Ferrissin sekaviin muistiinpanoihin ja lukuisiin henkilöhaastatteluihin pohjautuvaa kirjaa olisi ollut mahdollista kääntää eri otteella kuin mihin Utterström on päätynyt. Kirjaimellisesti toistanut Ferrissin tekstin sellaisenaan, miettimättä sopiiko se suomalaiseen kulttuuriin.
Itse pidän tosi paljon alkuperäisversiosta, ja osa sen viehätysarvosta menetetään käännettäessä kirja suomeksi. Tämä on tietenkin monen käännöskirjan ongelma, mutta erityisesti se osuu tajuntaan tällaisessa äärimmäisessä self-help-opuksessa (mitä sekään on suomeksi? Itseapu?). Alkuperäisversion lopussa olevia lukuisia listoja kääntäjä ei ymmärrettävästi ole edes yrittänyt kauttaaltaan kääntää suomeksi.
Mutta tämä on tervetullut suomennos, tervetullut kirja terveydestä, vauraudesta ja viisaudesta Tim Ferrissin silmin katsottuna ja lukuisten tunnettujen (ja suomalaisille täysin tuntemattomien) kuuluisuuksien kertomana. Kömpelöstä haastattelutilanteesta Tim on saanut hämmästyttävän paljon irti.
Esipuheen kirjoitti itse Schwarzenegger
Ferrissin egoa hivelee taatusti Arnold Schwarzeneggerin kehut kirjan alussa. Tämä on niin Arnoldia, niin Arnoldia:
“…Pahinta, mitä voit koskaan tehdä, on kuvitella, että tiedät riittävästi.
Älä koskaan lakkaa oppimasta. Älä koskaan. (Alkuperäiskielellä “Never stop learning. Ever.”
Siksi sinä tämänkin kirjan ostit. Tiedät, että elämässäsi on hetkiä, jollo in tarvitaan ulkopuolista motivaatiota ja näkemystä. Tulee vastaan aikoja. jolloin itseltä ei löydy vastausta tai paloa, ja silloin täytyy etsiä ratkaisuja itsen ulkopuolelta. (Alkuperäiskielellä: “That’s why you bought this book. You know that wherever you are in life, there will be moments when you need outside motivation and insight. There will be times when you don’t have the answer, or the drive, and you’re forced to look beyond yourself.”)
Voit myöntää, ettet pysty kaikkeen yksin. Minä en ainakaan pysty. Kukaan ei pysty.
Käännä siis sivua ja opi jotain.”
Mitä kirja opettaa?
Mielestäni kirjan parasta antia on se miten monesti tarinoiden ja Ferrissin analyysien kautta, lukijaa kuljetetaan sivuja pitkin, saattaakseen hänet nöyrästi sellaiseen tilaan, että hän voi todeta miten monella eri tavalla ihminen voi onnen saavuttaa.
Kirjan kolme osaa (terveys, vauraus, viisaus) kokoavat yhteen ihmiskunnan oivalluksia niiltä parhailta tietäjiltä, osaajilta, joskus yllättävänkin aidon tuntuisesti.
Esimerkiksi tohtori ja entinen ultrakestävyysurheilija Peter Attia houkutellaan kieriskelemään siinä ketoosissaan lähes näännyksiin asti.
“Syön aluksi yleensä en mitään, ja sitten syön yleensä toisen annoksen – koska jäi pieni nälkä – ja sitten syön vielä lisää ei mitään. Usein haukkaan lopuksi vielä en mitään.”
Lukija saa sitten kiinnostua tästä Attian ei mitään -syömisestä ja Ferrissin satiireista. Saamme nimittäin kuulla miksi Attia myös inhoaa ketogeenistä ruokavaliota: hän kaipaa enemmän niitä hedelmiä ja vihanneksia. Kiva oli lukea Attia neuvot pitkän iän salaisuuteen:
“Pitkään ikään on kaksi salaisuutta. Toinen on se, että kuolemaa viivyttää mahdollisimman pitkään viivyttämällä jonkin kroonisen sairauden iskemistä (Attia mainitsee sydänsairaudet, aivoverenkierron häiriöt, syövän ja hermostoa rappeuttavat sairaudet). Kutsumme sitä puolustuspeliksi. Toinen on elämän kehittämistä, hyökkäyspeliä. Puolustuspelissä taistellaan käytännössä neljää tappavaa sairautta vastaan. Toisin sanoen yli nelikymppiset eivät tilastollisesti kuole auto-onnettomuudessa tai henkirikoksessa. He eivät todennäköisesti kuole siihen, tähän tai tuohon. Kuolleisuustilastojen mukaan he kuolevat 80% todennäköisyydellä sydänsairauteen, aivoverenkierron sairauteen, syöpään tai neurodegeneratiiviseen sairauteen. Piste.
…Kaikenlaisten pitkäikäisyyteen tähtäävien suunnitelmien on siis keskityttävä mahdollisimman voimakkaasti näiden sairauksien riskien välttämiseen…”
Oikeassa on Peter Attia ja sitten mainitaan mitä lisäravinteita ei Attian mukaan kannata nauttia ja neuvotaan litiumin annostuksissa. Aika kornia, mutta tyypillistä Attiaa.
Psykedeelisten huumeiden pariin johdatellaan usean innoittajan avulla. Villiä touhua. En aio referoida villejä kokeiluja. Lukekaa kirjasta!
Vaurautta jaossa
Kirjan toisessa osassa lukijaa johdatellan useiden menestystarinoiden kautta vaurauden ymmärtämisen kaidalle polulle. Ainakin tarinat ovat monesti kaukana suomalaisesta perustodellisuudesta, mutta mitä muuta voi odottaa amerikkalaisilta innovaatiojohtajilta. Minun oli aika vaikea saada otetta tähän vauraus-osioon. Ehkä sinä onnistut paremmin. Ehkä et.
Otetaan toki yksi esimerkki:
Yksi Piilaakson legendoista, Marc Andreessen, sanoo mm. näin lyhyesti ja ytimekkäästi vaurastumisesta:
“Tavoitteeni on, etten epäonnistuisi nopeasti. Tavoitteeni on, että menestyisin pitkällä aikavälillä. Ne eivät ole sama asia.
Ainutlaatuisten asioiden tekemiseksi ei tarvitse tietää jotain, mitä muut eivät tiedä. On uskottava johonkin, mihin vain muutama uskoo.
Jokaisella miljardöörillä on sama ongelma. Heidän ympärillään ei ole ihmisiä, jotka sanoisivat: ‘Hei, tuo sinun typerä ideasi on aivan typerä idea.'”
Tällaisista jutuista saattavat suomalaisetkin innostua. Tiedähäntä, saattaapi siinä niin käydä.
Viisautta tarjolla runsaasti
Kirjan kolmannessa osassa hemmotellaan lukijaa Ferrissin ja hänen ystäviensä viisauksilla. Tämän osion takia kirja saattaa jopa olla hankkimisen arvoinen, sillä täällä on tarjolla runsaasti elämää rikastuttavaa, tärkeää sanottavaa. Mitä muuta voikaan odottaa sellaisilta kuuluisuuksilta kuin esim. Kevin Costner, Sam Harris, Rick Rubin, Jack Dorsey ja Paulo Coelho.
Viisainta olisi ehkä olla nostamatta esille mitään viisautta, mutta pakko minun on tämä kertoa:
Ferriss kertoo mahtavuuden purkista. Se on sellainen idea, jonka Ferriss sai entiseltä tyttöystävältään. Mahtavuuden purkin tämä tyttöystävä teki aikoinaan Ferrisille, koska Tim oli hyvä saavuttamaan asioita, mutta paljon heikompia arvostamaan niitä saavutuksiaan. Niinpä siihen mahtavuuden purkkiin, tuli pudottaa lapulle kirjoitettu mahtava juttu, joka oli toteutunut. Purkki täyttyi mahtavista arkisista asioista, jotka normaalisti olisivat pysyneet mielessä ehkä pari kuukautta, mutta nyt ne muistuivat elävinä mieliin paljastuessaan vuosien jälkeen ryppyisiltä muistilapuilta siinä mahtavuuden purkissa. Ferriss kertoo mahtavuuden purkin vaikuttaneen valtavasti hänen elämänlaatuunsa. Parikymmppisenä kirjoitetut mahtavuudet ehkä oksettivat, mutta vuosien kuluessa niitä olikin kiva tarkastella ihan uudessa valossa.
Kömpelösti tähän loppuun: Suosittelen!
Christer Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori
Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/
Paluuviite:Hyvää herkuntaita! - Turpaduunari
Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja - Turpaduunari