Valikko Sulje

Kännykät säteilevät sallittua enemmän – tietääkö kuluttaja?

Monelle kuluttajalle tulee yllätyksenä, että todellisuudessa kännykät säteilevät merkittävästi enemmän, kuin mitä kerrotaan. Viranomaiset ja alan teollisuus testaavat niitä SAR-mittauksin vain laboratorio-olosuhteissa. SAR-mittaukset osoittavat, kuinka paljon energiaa kännykän säteilystä absorboituu kehoon painoyksikköä kohden. Suurin sallittu enimmäisarvo monissa maissa on 2 W/kg. Meille vakuutetaan, että markkinoilla olevat kännykät ovat ohjearvojen mukaisia.

Kuluttajilla on oikeus tietää, että todellisuudessa kännykät säteilevät sallittua enemmän

Ranskassa testattiin vuonna 2015 satojen matkapuhelimien SAR-arvoja arjen käyttötilanteissa. Noin yhdeksän kymmenestä ylitti sallitut enimmäisarvot. Lähellä kehoa pidettäessä, vaikkapa paidan ja housujen taskussa, SAR-arvo jopa kolminkertaistui joillakin puhelintyypeillä. Mukana testissä oli tavanomaisia markkinoilla olevia Nokian, Motorolan, Applen ja Samsungin kännyköitä. Ranskan viranomaistaho, National Frequency Agency (ANFR), julkaisi tiedon vasta oikeuden päätöksellä kesäkuussa 2017 ranskalaislääkäri Marc Arazin vaadittua sitä.

Marc Arazi:

“Lääkärinä olen erittäin huolissani siitä, miten tämä kaikki vaikuttaa terveyteemme. Erityisesti lasten terveyteen. Kuluttajilla on oikeus tietää, että vallitsevat normit ylittyvät testattaessa puhelimia tosielämän käyttötilanteissa kuten suorassa kontaktissa lähellä kehoa. Oikeuden päätös on ensimmäinen voitto kohti avoimuutta tässä matkapuhelinteollisuutta koskettavassa skandaalissa.”

 

Turpaduunari ei sensuroi tietoa

Ranskan lehdistö uutisoi asiasta laajalti. Ranskalaiset ovat nyt tietoisia ja osaavat toimia toisin kuin esimerkiksi me suomalaiset. Toimitin juttuvinkin lähes 20 medialle. En ole nähnyt yhdenkään uutisoivan.

Tiedon pimittämisessä on kyse skandaalista, joka erityisesti koskettaa meitä suomalaisia. Suomalaisethan ovat kännyköiden suurkuluttajia, vaikka juuri suurkulutukseen liittyy kohonnut aivokasvainriski. Ranskan mittaustuloksen pitäisi huolestuttaa, sillä testattuja matkapuhelinmerkkejä käytetään yleisesti meilläkin.

Todellisuudessa, SAR ei mittausmenetelmänä vielä kerro mitään matkapuhelimien biologisista vaikutuksista. Sadoissa vertaisarvioiduissa tiedelehdissä julkaistuissa tutkimuksissa on nähty biologisia vaikutuksia: muun muassa muutoksia aivojen välittäjäaineiden toiminnassa, aivoverenkierrossa, aivojen sokeriaineenvaihdunnassa, unen laadussa ja käyttäytymisessä.

Lainsäädäntöä on uudistettava

Vai, ratkaisevatko tuomioistuimet tulevaisuudessa terveysvaikutuksia koskevat kysymykset? Maaliskuussa 2017 Yhdysvalloissa, Kalifornian Berkeleyssä kännyköiden turvallisempia käyttötapoja käsittelevä raportti julkaistiin vasta oikeuden päätöksellä. Yhdysvalloissa on meneillään lukuisia oikeustoimia, joissa aivosyöpäpotilaat peräävät laitevalmistajien vastuita.

Vielä tuoreessa muistissa on myös italialaisen tuomioistuimen päätös, jossa todettiin henkilön kuulohermonkasvaimen johtuvaksi työperäisestä altistumisesta matkapuhelimen pitkäaikaiskäytön vaikutuksille.

Murtavatkohan tuomioistuimet hiljaisuuden Suomessakin ja ratkaisevat samalla puutteellisen viranomaisvalvonnan ja tiedottamatta jättämisen seuraukset? Kuluttajat maksavat todellisen hinnan, joka ei ole rahassa mitattavissa.

Erja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

Lähteet:

https://ehtrust.org/cell-phone-radiation-scandal-french-government-data-indicates-cell-phones-exposeconsumers-radiation-levels-higher-manufacturers-claim/

http://www.sfchronicle.com/opinion/editorials/article/Long-overdue-release-of-information-about-cell-10976121.php

https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2017/05/24/current-safety-limits-for-cell-phones-do-not-protect-all-users-human-health-safety-vs-compliance-with-safety-limits/

https://www.theguardian.com/technology/2017/apr/21/italian-court-rules-mobile-phone-use-caused-brain-tumour?CMP=share_btn_tw

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

2 Comments

 1. Pentti

  Ei ole mitään käytännön merkitystä sillä, jos spesifioitu SAR-arvo ylittyy vaikkapa 10-kertaiseksi. Lukemissa on aina huolehdittu turvamarginaaleista, mikä estää sen, että kudokset eivat missään tapauksessa pääse lämpenemään merkittävästi. Näin fysiologisia vaikutuksia ei pääse syntymään.

  Ihmisen fysiologia ei reagoi radioaaltoihin muuten kuin lämpövaikutuksesta, tai epälineaarisista ilmiöistä, joihin voi liittyä tutkan osalta kuuloaistimus. Nämä ilmiöt ovat haitallisia, mutta ne ilmenevät vasta 10.000-kertaisilla SAR-rajojen ylityksillä. Tällaisille radioaaltojen tehoille ei kuitenkaan kukaan altistu normaalielämässä.

  Suurin osa ihmiseen kohdistuvasta sähkömagneettisesta säteilystä tulee auringonvalosta, mutta aurinkoallergia on jostain syystä vielä hyvin harvinaista.

  Kokemukset siitä, että ihmisllä on:

  -Ihon polttelua ja pistelyä
  -Tinnitusta
  -Sydämen rytmihäiriöitä
  -Hengenahdistusta
  -Lihas- ja nivelkipuja
  -Masennusta
  -Neurologisia oireita kuten päänsärkyä, huimausta, koordinaatiovaikeuksia, unettomuutta, lähimuistin ja kognitiivisten toimintojen häiriöitä
  -Ja tulee syöpä

  …ovat täydellisen todellisia, mutta niiden syy ei ole sähkömagneettisessa säteilyssä, vaan aivojen virhetoiminnassa, Aivot yrittävät puolustautua oletettua uhkaa vastaan, joka ei ole todellinen uhka. Sähköallergiset tarvitsevat psykiatrista hoitoa, jolla aivot saadaan takaisin normaalitilaan.

 2. eljii

  Altistus käsittääkseni heikkenee kun pitää etäisyyttä kännykkänsä lähetysantenniin.
  – paikallaan oltaessa kännyt toimivat varsin kivasti kaiuttimella, pöydällä pitäen
  – simpukkamallissa voi pitää mikrofonin korvalla mutta lähetinantenniin saa melkein vaaksan etäisyyttä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *