Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Insuliinista ja sokeritaudista vielä kerran

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Paljon on tietoa tarjottu insuliinista ja sokeritaudista turpaduunarin blogissa. Lukijat kysyvät niin yksinkertaista yhteenvetoa käsitellyistä diabetesteemoista, ettei asia voi enää jäädä epäselväksi kenellekään. Turpaduunarin mielestä ei yksinkertaisesti ole varaa jättää huomiotta paras mahdollinen tieto diabeteksesta. Minä yritän nyt yksinkertaista selostusta diabeteksesta.

Sokeritaudilla on monta nimeä

Tyypin 1 ja 2 diabetes ovat tuttuja asioita lehtien palstoilta ja valitettavan monen suomalaisen elämää hankaloittava aineenvaihduntasairaus (tyypin 2 diabetes) tai autoimmuunisairaus (tyypin 1 diabetes). Lisäksi esiintyy tavallisimmin tilapäisenä häiriönä ns. raskaudenajan diabetes. Noin 4 miljardia kuluu Suomessa rahaa diabeteksen hoitoon vuodessa. Ei mikään pikkusumma.

Olen tukiryhmineni neuvotellut Diabetesliiton kanssa 15.5.2017 ja Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksen kanssa 7.6.2017 ja olemme harvinaisen samaa mieltä, että jotain tarttis tehdä. Tilanne ei voi jatkua näin. Diabeetikoille pitää rakentaa sellainen hoito, joka toimii, ja terveitä suomalaisia on pidettävä kaukana tästä ikävästä sairaudesta. Rohkeasti olemme neuvotteluissa ehdottaneet, että tyypin 2 diabeteksen hoito pitää saada sellaiseksi, että tauti pysähtyy, saavutetaan remissio.

LCHF ja diabetes remissioon

Diabetesliitolle sana remissio on edelleen varsin tuntematon. Tämä on käsittämätöntä, koska suurin osa tyypin 2 diabeetikoista saavuttaa remission noudattamalla erästä yksinkertaista ruokavaliota koko loppuelämänsä. Kuulostaako pahalta? Ei tietenkään ja ”tuomio” on lisäksi lempeä: Saat syödä maistuvaa ruokaa, laihdut erityisesti vyötäröstä ja diabeteksen oireet pysyvät poissa.

Ruokavalion nimi on LCHF, Low Carb High Fat, Low Carb Healthy Fat. Käytetään myös nimeä VHH, vähähiilihydraattinen ruokavalio, karppaus, mutta LCHF on ehdottomasti paras nimi tälle ruokavaliolle. Ruokavalioissa nimittäin tasapainoillaan kahden energiaa antavan ravintoaineen välillä: hiilihydraatit (carb) ja rasva (fat). Parhaita tuloksia on antanut sellainen käytäntö, että luovutaan lähes täysin hiilihydraateista ja otetaan energia reilusti rasvoista. Tätä voi kutsua ketogeeniseksi ruokavalioksi.

Fiksut lääkärit tietävät mistä on kyse. Vähemmän fiksut lääkärit, ravitsemusterapeutit ja sairaanhoitajat sekoittavat tämän ketoasidoosiin, joka on vakava sairaustila. Ketogeenisellä ruokavaliolla ja ketoosilla ei ole mitään tekemistä ketoasidoosin kanssa. Oikein toteutettuna ketoosi on parasta mitä elimistöllesi voi tapahtua, varsinkin jos sinulla on prediabetes, aivan kuten Sami Inkisellä esimerkiksi. Hän tervehtyi, saavutti remission, ketogeenisellä ruokavaliolla ja hänen perustamansa yritys pelastaa muitakin diabeetikkoja Kaliforniasta käsin. Suomen Lahdesta löytyy apu lähempää, siitä enemmän tietoa tarvittaessa lisää. Ehkä ei tarvitse lähteä merta edemmäs apua saamaan? Huhumyllyyn nyt lisää vettä: suomalaisille diabeetikoille suunnitellaan LCHF-ruokavaliota + seurantaa ja Diabetesliitto ei aio tätä uudistusta vastustaa.

Esimerkiksi Lasse Nybergh teki tämän ruokavaliomuutoksen. Hän siirtyi LCHF-ruokavaliolle. Ei enää pastaa, perunaa, riisiä, leipää ja eineksiä. Tervetuloa maukkaat maanpäälliset kasvikset ja hyvälaatuiset rasvat. Mitä tapahtui ruokavaliomuutoksen kera? Kahden viikon (!) kuluttua Lassen sokeriarvot parantuivat ja lääkkeistä hän luopui vähitellen kokonaan (sorry BigPharma!). Jo viikon kuluttua oli insuliini poissa käytöstä. Sen lääkärin pitäisi lukea tiilenpäitä jossakin vankilassa, joka suosittelee tyypin 2 diabeetikolle insuliinia. Se on niin suuri rikos!

Amerikkalainen kirjailija ja lääketieteen tutkija Thomas Smith sai myös tämän tyypin 2 diabeteksen riesakseen ja törmäsi hoitoa siihen hakiessaan ahneeseen ja tuottoisaan diabetesepidemiaa LISÄÄVÄÄN tiedekäsitykseen. Hänen oli pakko ottaa diabeteksensa hoito omiin käsiinsä kun kävi ilmi, että hänen lääkärinsä eivät halunneet tai eivät osanneet parantaa häntä. Hän on julkaissut ristiretkestään lääketeollisuutta vastaan menestyksekkän oma-apu-käsikirjan Insulin: Our Silent Killer, joka on ensisijaisesti kirjoitettu maallikoille, mutta jota myös lääketieteen harjoittajat arvostavat laajasti. Tämä käsikirja antaa yksityiskohtaiset tiedot tyypin 2 diabeteksen parantamisen eri vaiheista ja kuvaa myös tyypin 1 diabeteksen parantamiseksi tehtyä työtä.

Diabeetikko Jali Karjalainen noudattaa dosentti Matti Tolosen VHH-ohjelmaa ja pysyy terveenä. Lue hänen tarinansa tästä.

Mikä tässä on niin vaikeaa? Pitää myöntää, että mm. Diabetesliiton nykyohjeistuksella (High Carb Low Fat) ei saavuteta remissiota. Kyynisimmät arvelevat, että Diabetesliiton ja lääkeyhtiöiden välillä vallitsee taloudellinen yhteistyösopimus. Kauheaa. Ei kai sentään? Turpaduunaria autat parhaiten rakentamaan lisää siltoja liittoihin ja yhdistyksiin tarjoutumalla rakentavaan yhteistyöhön.

Tämä Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakan lausunto pitäisi oikaista heti: ”Diabetes on etenevä tauti joka johtaa insuliinin käyttöön myöhemmässä vaiheessa mutta siitä ei voi parantua.” Lasse Nybergh sanoo tästä asiasta näin: ”Täyttä pötyä! Tähän Janne Juvakan vastaukseen tiivistyy valtavirran lääketieteen suhtautuminen T2DM:ään: parantuminen ei ole edes kartalla. Olen itse elämäntapoja muuttamalla elänyt 7 v täysin terveenä. Minulla on normaalit veriarvot ja silmänpohjakuvausten perusteella olen toipunut siitä taudin vaiheesta mikä mitattiin 7 v sitten. JJ ei ole ainoastaan väärässä, vaan hän on kokonaan hukassa.”

Insuliini ja glukagoni

Ratkaisevaa verensokerin säätelyssä on se miten hyvin elimistömme reagoi syömiimme hiilihydraatteihin. Verensokeri vaihtelee terveellä ihmisellä varsin vähän, sillä elimistömme ”saaristolaiset” (Langerhansin saarekkeet) reagoivat verensokerin nousuun (insuliini) ja laskuun (glukagoni). Insuliini huolehtii siitä, että solumme saavat glukoosia, varastoivat sitä tai jopa muuntavat siitä rasvaksi. Jälkimmäinen asia kuulostaa aika ikävältä, sillä kuka tässä ruokatarjonnan eldoradossa haluaa ylimääräistä rasvaa ihon alle ja vyötärön seudulle?

Hyvää työtä se insuliini kuitenkin tekee, sillä terveen ihmisen syömä ateria ei hirvittävästi nosta niitä sokereita. Toista se on diabeetikolla. Sekä tyypin 1 että 2 diabeetikolla verensokeri nousee huimasti joka aterian jälkeen, varsinkin jos se sisältää runsaasti hiilihydraatteja. Koska elimistön insuliini joko puuttuu kokonaan tai se toimii huonosti. Insuliini suojelee meitä huolehtimalla siitä, että glukoosi varastoituu glykogeeniksi maksaan, eikä enää uiskentele glukoosina ympäriinsä verivirrassa. Veressä sokeri tekee tuhoja verisuonille, sydämelle ja muille elimille.

Insuliini siis laskee verensokeriarvoja. Se tekee työtä käskettyä ja jatkaisi sitä työtään loputtomiin, jos sen antaisi riehua vapaasti. Se kuitenkin johtaisi valtavaan glukoosipulaan. Verensokeri laskisi kriittiselle tasolle. Syntyisi hypoglykemiaksi kutsuttu tila.

Hypoglykemia on harvinaista terveellä ihmisellä, sillä hyvissä ajoin ennen tätä fysiologista tilaa, glukagoni -niminen hormoni alkaa siirtyä verivirtaan sieltä haiman saarikosta ja sen erityisistä alfasoluista. Glukagoni saa aikaan sen, että maksan glykogeenivarastoista luovutetaan glukoosia verivirtaan. Äärimmäisessä hätätapauksessa glukagoni antaa luvan muodostaa ihan uutta sokeria esimerkiksi joistakin aminohapoista.

Elimistömme on nimittäin tosi nerokas. Se pystyy valmistamaan lihas- tai proteiiniperäisistä aineenvaihduntatuotteista sokeria ihan vaivattomasti. Tämä sokerinmuodostus on niin tehokasta, että elimistömme pärjää ihan hyvin ilman hiilihydraatteja ruoasta. Mutta jos emme saa rasvaa tai proteiinia ruoasta, kärsimme aivan tavattoman tuskallisen näivetyskuoleman. Aivot kuluttavat paljon sokeria (noin 150 grammaa vuorokaudessa) ja suurimman osan jäljelle jäävästä noin 50 grammasta kuluttaa punasolumme.

Glukagoni pitää meidät hyvissä voimissa yön yli ja tarvittaessa selviytyisimme autiolla saarella hengissä viikkotolkulla mikäli sieltä löytyisi vettä juotavaksi. Verensokerin laskiessa alle tietyn arvon (60 mg/dl), käynnistyy verensokerin täydennysoperaatio. Kätevää!

Tämä kätevä ja nerokas järjestelmä verensokerin säätelyssä on melko haavoittuvainen. Hyvin runsaat hiilihydraattikuormat ja jatkuva hiilihydraattipitoisten välipalojen puputtaminen pitää insuliinin epätavallisen pitkään koholla. Rasvaa ehtii varastoitua erittäin runsaasti, sillä sokerivarastot ovat täyttyneet aikoja sitten. Lisäksi on ilmennyt, että solut alkavat reagoida heikommin insuliiniin, syntyy väliaikainen insuliiniresistenssi, joka jatkuessaan jää pysyväksi ilmiöksi ja vähitellen roihahtaa täydeksi diabetekseksi (T2DM). Tosi ikävää!

Kun insuliini jatkuvasti pysyy koholla hiilihydraattipitoisten aterioiden myötä, sokerilla ei ole paikkaa minne mennä varastoon. Syntyy soluissa joko hälläväliätilanne (insuliiniresuistenssi) tai sokeri viedään maksaan rasvaksi muunnettavaksi. Liika hiilihydraatti aiheuttaa siis vahinkoa. On siksi aika luonnollista, että terveystietoisissa piireissä pidetään ketogeenistä (erittäin vähän hiilihydraattia sisältävä ruokavalio) ruokavaliota erinomaisena tilanteen korjaajana erityisesti kun todetaan diabeteksen esiaste ja nousee huoli siitä, että sairastunko nyt ihan oikeaan diabetekseen. Noudattamalla tätä ruokavaliota voidaan estää diabetestä roihahtamasta täyteen liekkiin tai jo puhjennut tauti voidaan pysäyttää (remissio).

Turpaduunarin blogikirjoituksia lukemalla voit tulla viisaammaksi diabeteksen suhteen. Kaiken minkä ikinä olet halunnut tietää insuliiniresistenssistä löydät täältä:

 1. Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 1 (Ari Kaihola)
 2. Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 2 (Ari Kaihola)
 3. Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 3 (Ari Kaihola)
 4. Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 4 (Ari Kaihola)
 5. Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 5 (Ari Kaihola)
 6. Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 6 (Ari Kaihola)
 7. Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 7 (Ari Kaihola)
 8. Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 8 (Ari Kaihola)

Varsin paljon yksityiskohtia tihkuvat Ari Kaiholan kirjoitukset kannattaa lukea tarkkaan!

Löydät kiintoisia diabetes- ja ravitsemustutkimuksia täältä:

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

1 thought on “Insuliinista ja sokeritaudista vielä kerran”

 1. Hyvä kirjoitus!

  Omakohtainen kokemus tuosta verensokerin vaihtelusta on, että suuret glykeemiset kuormat johtavat parin tunnin päästä heikotukseen ja jopa tärinään verensokerin laskiessa – tämä normaalipainoisella ei-diabeetikolla.

  Diabeteksen hankintaan taas nuo ruoka/terveyssuositukset ovat omiaan. Jos teet fyysistä työtä, esim. konepajalla tai satakiloisten mummojen kääntelyä, tai sähkö/kylmä/putkimiehen duuneja, niin joudut tietysti suuremman kulutuksen vuoksi syömään enemmän kuin ei-fyysistä duunia tekevä. Tämä johtaa tietysti siihen, että kolesteroli on koholla (em. vertailuryhmään verrattuna), kuten myös verensokeri, jolloin terveystarkastuksessa saat ensimmäiseksi ohjeeksi vähentää rasvaa. Rasvan vähentäminen sitten johtaa suurempien glykeemisten kuormien syömiseen, koska energian tarve pysyy kuitenkin muuttumattomana, mikä taas johtaa suurempiin insuliinimääriin ja kohonneen insuliinin kautta insuliiniresistenssiin.
  Ironistahan asiassa on se, että nämä työnsä puolesta hyötyliikkujat kuluttavat valtaosan energiastaan rasvana, jolloin ne syödyt hiilarit pitää joka tapauksessa muuttaa rasvaksi ennen niiden hyödyntämistä.

  Tällainen mielenkiintoinen tilastollinen juttu tutkimuksista, että niissä monesti (tyydyttyneen) rasvan rooli noiden ”epäterveysmarkkereiden” suhteen korostuu, ihan siksi, että eniten (tyydyttynyttä) rasvaa ravinnostaan saavat syövät kaikkea muutakin enemmän. Jos vertauskohtana on eniten rasvaa, eniten proteiinia ja eniten hiilihydraatteja syövät, niin kovin merkittäviä eroja tuskin tilastollisesti pääsee suntymään jokseenkin samanlaisella ruokavaliolla.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.