Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Tuntuu oudolta

Kansainvälisissä mittauksissa saavutetaan Suomea mairittelevia tuloksia: korruptio on vähäistä, sananvapaus kukoistaa, koululaitoksemme on huipputasoa, täällä ollaan niin suvaitsevaisia…

Tuntuu oudolta kohdata toisenlainen totuus.

Tuntuu oudolta lukea tällainen viesti:

”Olen tänään sanonut itseni irti Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnasta. Lopetan työni ajankohtaistoimituksen esimiehenä, sillä sananvapauttani on rajoitettu. En pysty täällä tekemään työtäni omien arvojeni ja journalistin ohjeiden mukaan.
Minua ja tiimiäni on pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvan paljastusjournalismin tekemistä. Tähän en voi suostua. Journalistin ohjeiden ykköskohdan mukaan yleisöllä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.
Vallanpitäjien kriittisen tarkastelun pitäisi olla keskeisimpiä Ylen tehtäviä, mutta päätoimittajan tiiviissä käsiohjauksessa toimitus kohtelee juuri poliitikkoja – etenkin pääministeriä – kaikkein varovaisimmin.
Tilanne on Yle-veroa maksavan yleisön kannalta sietämätön. Mitä merkittävämpi vaikuttaja, sitä tarkemmin Ylen tulisi asioita tutkia.
Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa on nyt painostava tunnelma. Osa toimittajista on lannistettu tekemään omasta mielestään merkityksetöntä, vallanpitäjien kannalta harmitonta journalismia. Monet ovat hiljaa ja pelkäävät työpaikkojensa puolesta.
Ajankohtaistiimini neljäätoista taitavaa, sinnikästä ja rohkeaa toimittajaa tulee toki ikävä, samoin A-studion huippujuontajia ja kaikkia journalismin tosissaan ottavia tekijöitä. Heistä moni on uskaltanut puhua Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vakavista ongelmista ääneen.
Kiitos työkavereilleni näistä puolestatoista vuodesta ja yleisölle runsaista juttuvinkeistä ja palautteista! Omista tulevaisuudensuunnitelmistani kerron myöhemmin.
Jo tänään aion hiihtää lasten kanssa!
Jussi Eronen (Yleisradion toimittaja)”

Tuntuu oudolta kun toimituksellista työtä ollaan estämässä juuri Suomessa. Joissakin piireissä epäillään jopa onko Suomessa ylipäätään ollut sananvapautta olemassa? Onko sananvapautta Suomessa? Suomi on sananvapauden ykkösmaa maailmassa??? Suomi on allekirjoittanut Euroopan ihmisoikeussopimuksen, jonka 10. artikla toteaa sananvapaudesta:

”Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.”

Tuntuu oudolta kun Diabetesliitto edelleen saa jakaa sairastuttavia ohjeitaan, kun tarjolla olisi niin paljon parempaa.

Tuntuu oudolta kun tiedemies puhuu rahoittajansa mukaista asiaa vastoin yleisiä terveysperiaatteita. Eikö se ole aika lailla lapsellista tieteenteon ja varsinkin kansakunnan tietotason halveksuntaa? Häpeätkö edes, sinä ulkokullattu kyykäärmeen sikiö? Ei ehtinyt tämä sikiö esimerkiksi vastata Kari Salmisen esittämiin kysymyksiin.

Tuntuu oudolta kun puolueetonta tietoa ei tahdo löytää enää mistään. Aina on jollakin jokin intressi puolustettavana. Totuutta kuitenkin puolustetaan mielestäni liian heppoisesti. Millaiseksi sellainen yhteiskunta on menossa, jossa totuutta saa jatkuvasti epäillä?

Tuntuu oudolta kun sinut leimataan hörhöksi, jos vähänkin puolustat koululääketieen rinnalle täydentäviä hoitomuotoja.

Tuntuu oudolta kun maatamme johtaa keskinkertaisuuksien armada kun tarjolla olisi jotain niin paljon parempaa tietoa ja taitoa. Sosiaalisessa mediassa pahoitellaan sitä kun sanon tämänkin asian niin kiltisti. Pitäisi sanoa näin: ”Maatamme johtaa korruptoitunut, vain omaa etua tavoitteleva pyrkyrien armada.” On myös ehdotettu tällaista luonnehdintaa tilanteesta: ”Maatamme johtaa itsekkäiden, kierojen ja ahneiden älykkäiden omaneduntavoittelijoiden hyvä veli-järjestö. Sitten vuorotellen palkitaan erilaisilla johtoasemapaikoilla näitä tarpeeksi röyhkeitä päätöksiä tehneitä, hyvässä asemassa jo muutenkin olevia henkilöitä.”

Tuntuu oudolta kun hermostun vallitsevasta tilanteesta. Enhän minä ole herkästi hermostuvaa tyyppiä, enkä halua pahaa mieltä kenellekään. Ehkä tilanne on niin tukala, että rauhallisinkin hermostuu?

Tuntuu oudolta… perin oudolta.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Tuntuu oudolta”

 1. Jussi Eronen twiittasi näin eilen: ”Yleisradion hallintoneuvosto vaikuttaa journalistisesti arvioiden kuurolta, sokealta ja halvaantuneelta.”

 2. Tämä on Kanada

  Lähes 200 kanadalaista lääkäriä ja muita terveyden kanssa tekemisissä olevaa ammattilaista vaatii pikaista ja perusteellista remonttia ravitsemussuosituksiin. He ovat kirjoittaneet Kanadan terveysministeriölle avoimen kirjeen tästä.

  Tämä on Suomi.

  Suomessa yritetään järjestää maaliskuussa 2017 terveysseminaari diabeteksesta ja pohtia insuliiniresistenssiä tuoden siihen myös täydentävien hoitojen näkökulmia. Yksikään suomalaislääkäri ei uskalla tulla luennoitsijaksi. Pelkäävät menettävänsä lääkärinoikeutensa.

  http://foodmed.net/2016/12/14/in-praise-of-low-carb-canadian-doctors-rise-up/

 3. Ns. älymystön kellokkaat ovat meillä ihmisiä, joilla on kaulanikamat kuluneet jatkuvasta pään kääntämisestä voidakseen tarkistaa meneekö hän varmasti samaan suuntaan kuin lauma.

 4. I have for the last 4-5 years, or so ; been amazed at the fact that you, Christer Sundqvist, have been allowed to actively talk about healthy lifestyles, such as how food can be your medicine and how to maintain your health through consumption of real food…. You have to understand that the establishments in charge of these functions in any Western society is Public Health which in reality is an extension of very wealthy big businesses — such as ”Big Food”, ”Big Pharma” and also individuals and organizations that have been ”bought” by said wealthy organizations. I am talking about political figures, mainstream media (TV & Newspapers), University Professors and Medical school boards of directors…. These are the ones in charge and they cannot continue to make massive revenues if people begins to learn how to maintain their good health! So, you see in Finland you are just catching up to what is happening everywhere else in the West! Billions of $$ are used annually to keep this massive herd of sheep moving in the direction they dictate.

  1. Calle, nice comment! 🙂

   I have met several health authorities, physicians, nurses, scientists, educators, leaders etc. during the last 30 years (I defended my doctoral degree in the year of 1987). I have always been very keen to defend the truth. Speaking of the health scenario, the most amazing thing is this two-faced scenario: 1) private discussions have proven that I am on the right path, there is an indispensable necessity for the health issues that I raise in my numerous blog-writings. 2) On a public and professional level I am amazed to see the needless transformation of these friendly health authorities, physicians, scientists etc. into a busload of sh*t. Never do these individuals defend me publicly. If anything they try to change my way of thinking and some have even tried to silence me. A good example is the very popular Iltalehti -blog I managed to keep alive for quite a long time. When I decided to discuss some volatile issues such as the disgraceful policy of poisoning patients with all kinds of drugs instead of going deeper into the real health problems of the patient (statin use, anti-depressants, treatment of hypothyroidism etc.), these friends of mine were sending me letters and text-messages ”congratulating” me for this event and wished me good luck somewhere else. Asking for public support, I received only silence. Instead of this bullsh*t one could have better appreciated a direct contact to Iltalehti urging them to reconsider the continuation of my blog. What do these friends/enemies of mine have in common: FEAR. They are so afraid to loose their position, their jobs, their scientific reputation, that they are sooner much against me than supportive. Collectively. It is not very nice to defend the truth and seeing something like this. Thanks for your support, Calle!

 5. Minun mielestä tämä on lohdullista, että nousi Yle kohu. Jos tätä kohua ei olisi saattaisin olla paljonkin huolestuneempi lehdistön sananvapaudesta.

  Sananvapaus ei tarkoita, että jokainen saisi sanoa mitä tahansa, tunnetuimpana rajoituksena on kansanryhmää vastaan kiihottaminen, mutta esimerkiksi loukkaava ja herjaavan tiedon levittäminen on kiellettyä. Politikoista voidaan kirjoittaa melko vapaasti myös yksityiselämään liittyen.

  Sananvapaus ja vastuu koskee meitä kaikkia kansalaisia yksityisoikeushenkilöinä. Samoin se koskee medioita oikeushenkilöinä ja sanomisen vapauden ja vastuun kantaa vastaavatoimittaja. Tämä tarkoittaa sitä, että toimittajalla on yksityishenkilönä sananvapaus ja -vastuu, mutta työssään toimittaja onkin median palveluksessa. Siellä päätoimittaja päättää mitä julkaistaan sananvapauden ja -vastuun alla ja mikä on oleellista ja mikä on journalistinen linja. Tätä käytäntöä ei ilmeisesti ole Ylellä aiemmin ollut ja nyt se tulee uutena asiana esille?

  Jos esimerksi Yle toistuvasti tekee osin perättömiä juttuja jostain toimijasta ja kiinnittää siihen vielä paljonkin huomiota, nakertaa tämäkin luottamusta kansalaisten silmissä, vaikka osalle kansaa se olisikin mieluista. Ottamatta yhtään esimerkkiä tarkemmin, mutta eräs ”vakuutuskuori case” voisi toimia esimerkkinä. Kaikki sijoitusalasta ymmärtävät ovat varmasti käsittäneet siihen liittyvien jääviysepäilysten olleen lievästi sanoen hiukan heppoisin perustein esitettyjä. Ja saattaa tulla mieleen että uutisointi on tarkoitushakuista ja taas murenee jonkun luottamus Yleen puolueettomana tiedonlähteenä. Tämä on ilmeisesti ollut perusteena ohjaukseen myös tässä viimeisessä jutussa, mutta ohjaus onkin kääntynyt tarkoitustaan vastaan.

  Tässä eronneet toimittajat vetoavat ilmeisesti yksityishenkilön sananvapauteen, mutta eiväthän he toimi median palveluksessa yksityishenkilönä, vaan edustavat mediaa, jolloin heidän tulee toimia työantajan antaman ohjeen mukaan.

  Toivonkin, että tästä aiheesta käydään julkisuudessa todella perusteellinen keskustelu. Tuntuu, että meillä kaikilla on ymmärryksen puutetta tästä aiheesta.

  Tämä tietysti oli minun tulkintani aiheesta ja halusin tarkoituksella hakea myös toisenlaista näkökulmaa, koska keskustelu on kovasti yksipuolista.

  1. Sananvapaus tarkoittaa myös sitä, että sanoja, kirjoittaja ja toimittaja uskaltaa paljastaa omat sidonnaisuutensa poliittisiin puolueisiin, omistuksiinsa käsittelemissään yrityksissä tai tuoda esille oman uskonnollisen vakaumuksensa.
   Olen vuosien varrella törmännyt ”vapaan sanan” taakse kätkeytyneitä henkilöitä, jotka itse asiassa ovat olleet suorastaan kostoretkellä entistä työnantajaansa vastaan tai ristiretkellä aiemmin kärsimiensä taloudellisten menetysten vuoksi.
   Myös sukulaisuus näyttää vaikuttavan tekstin sisältöön. Kutsuin aikanaan erästä Helsingin Sanomien toimittajaa aamukahville, jotta voisimme keskustella hänen kirjoittamistaan asumisen ja rakentamisen artikkeleista. Ei tullut, eikä vastannut kutsuun. Vuosien varrella kirjoitusten sävy muuttui mielestäni olennaisesti. Myöhemmin minulle selvisi, että vävyksi oli tullut suuren rakennuskonsernin johtaja. Näin se maailma muuttuu Eskoseni.
   T. Reijo S, eläkeläinen, ent. rakennusalan lobbari.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.