Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Magnesium – aktiivisesti unohdettu mineraali? Osa 4

Kirjoittaja: Ari Kaihola

 

Magnesium – aktiivisesti unohdettu mineraali?

Sisällysluettelo

Osa 1

 • Maaperä ja magnesium 

 • Magnesiumin saanti ja krooniset sairaudet 

 • Ca:Mg suhde 

 • Magnesiumin viholliset; ikä & sairaudet 

 • T2 diabetes 

 • Korkea verenpaine l. hypertensio 

 • Lääkkeet 

 • Magnesium ja D-vitamiini 

 • Magnesium ja luuterveys 

Osa 2

 • Magnesium ja sydän-verisuoniterveys 

 • Magnesium ja tulehdukset 

 • Magnesium ja niveltulehdus & nivelrustot & kihti 

Osa 3

 • Magnesium ja migreeni 

 • Magnesium ja epilepsia 

 • Magnesium ja mielenterveys 

  • Masennus 

  • ADHD 

  • Kaksisuuntainen mielialahäiriö (bipolaarinen) 

  • Skitsofrenia 

  • Dementia & Alzheimer’s 

Osa 4

 • Astma 

  • Astman lisääntyminen Suomessa 

  • Liialliset hiilihydraatit astman aiheuttajana 

  • Liialliset omega-6 rasvat astman aiheuttajana 

  • Magnesiumin ja kalsiumin vaikutus astmaan 

  • Närästyksen/refluksin yhteys astmaan 

Osa 5

 • Magnesium ja kilpirauhanen 

 • Magnesium ja suolisto & IBD 

 • Magnesiumin imeytyminen 

Osa 6

 • Magnesium ja testosteroni 

 • Magnesium ja kuulo 

 • Magnesium ja silmien terveys 

 • Miten kirjoitussarja magnesiumista sai alkunsa? 

 • Magnesium ja jänteet 

 • Selitys kirjoitussarjan nimelle 

 

Magnesium ja astma

Astmasta löytyi niin paljon asiaa, että sille piti omistaa ihan erillinen osa tässä magnesium-kirjoitussarjassa. Aluksi luodaan katsaus astman ’markkinatilanteeseen’ ts. ruoditaan sen yleistymistä ja vilkaistaan magnesiumin puutoksen lisäksi muutamaa muutakin kandidaattia, jotka voisivat olla syyllisiä tähän laajaan ja 80-luvulta lähtien nopeasti lisääntyneeseen epidemiaan.

Lainaus Suomen Lääketilastosta, SLT 2016

Astmalääkkeiden myynti kääntyi kasvuun

Ahtauttavien hengitystiesairauksien lääkkeiden kulutus on viime vuosina jatkuvasti kasvanut. Vuonna 2016 niitä osti korvattuna 610 500 henkilöä ja niiden kulutus (74,8 DDD/1 000 as/vrk) kasvoi 3 %. Myynti väheni vuosina 2013–2015, mutta vuonna 2016 se kasvoi kulutuksen kanssa samassa suhteessa (3 %) 91 milj. euroon. Vaikka useat inhaloitavat hengityselinsairauksien lääkkeet ovat olleet markkinoilla jopa vuosikymmeniä, vain harvoilla niistä on Suomessa edullisia rinnakkaisvalmisteita, eikä suurta hintakilpailua valmisteiden välille ole syntynyt.”

ja Potilaan Lääkärilehti lyö tiskiin vielä kovemmat lukemat, kun mukaan otetaan myös allergiat: Suomessa noin kaksi miljoonaa allergista ja astmaatikkoa

”– Valtaosa allergisten ja astmaatikkojen sairauksista on lieviä ja helposti lääkittäviä. Lääkkeiden myynti on kasvussa, ja yhä useampi on oikeutettu erityiskorvattaviin lääkkeisiin. Nämä tiedot viittaavat allergian ja astman yleistyvän edelleen, Juha Jantunen pohtii.”

Tuohan tietysti miellyttää lääkevalmistajia, samoin kuin pysäyttämättömältä näyttävä lääkkeiden kulutuksen kasvu (SLT 2016; kuva alla).

Vuosituhannen alusta astmalääkkeiden käyttömäärä on lisääntynyt n. 53% vuoteen 2016 mennessä.

Luulisi tuon perusteella, että suuri osa kansasta on ryhtynyt hiihtämään kilpaa… Näin ei tietenkään ole, vaan kansa on kiihtyvää tahtia rappeutumassa – ilman omaa syytään. Ruokavalioon ja elintapoihin liittyvät elintasosairaudet uhkaavat saada meistä yliotteen. Lääkkeet eivät tässä tilanteessa tee muuta kuin lievittävät oireita. Perussyy pitää korjata, jos kasvu halutaan taittaa.

Osa tuosta hurjasta kasvusta voi tietysti olla harhaa: tässä Jani Kaaron Seuraan kirjoittamassa jutussa Onko astma ylidiagnosoitu? on viitteitä siitä, että jopa joka kolmas astmaatikko ei olekaan astmaatikko. ”Tulokset osoittivat, että 70 prosentin kohdalla astmadiagnoosi piti paikkansa, mutta 30 prosentin kohdalla ei. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluneet saattoivat luopua lääkityksestä, ja ovat siitä lähtien eläneet ilman lääkkeitä.”

Konsensuskokous vuodelta 1998 Allerginen kansa –allergia kansanterveysongelmana toteaa pitkähkössä dokumentissaan mm:

Kelan tilastoissa astma aikuisten pitkäaikaissairautena on lisääntynyt 1 %:sta 1960–70-luvulla 4%:iin v. 1996. Astman ja allergisen nuhan esiintyvyys 12–18-vuotiaissa kaksinkertaistui vuodesta 1970 vuoteen 1990.” ja ”Pahin sisäilman saaste on tupakansavu.”. Tupakoinnin määrähän on suorastaan romahtanut 60-luvulta näihin päiviin, joten kaiken järjen mukaan astman olisi pitänyt vähetä samassa suhteessa, jos huono sisäilma (varsinkin tupakansavu) olisi pääasiallinen syy astman lisääntymiseen. Kehitys on näiden asioiden osalta mennyt kuitenkin täysin päinvastaiseen suuntaan. Jotain muuta täytyy olla lisääntyneen astman taustalla kuin heikentynyt sisäilman laatu.

Kuva lainattu täältä.

Jos tuon kuvaajan lukuihin yhdistetään SLT 2016:n n. 50% kasvu 2000-luvun alusta, on astman lääkehoidon piirissä olevien lukumäärä kasvanut 1981 alkaen n. 6-kertaiseksi 35 vuodessa.

Astman yleisyys väestössämme oli kohtalaisen tasaisesti noin 1 %:n luokkaa aina 80-luvun alkupuolelle saakka. Sitten alkoi astman voimakas lisääntyminen kaikissa ikäluokissa, mutta erityisesti lasten ja ikääntyneiden keskuudessa.” kirjoitetaan Terve.fi sivustolla julkaistussa artikkelissa Astma yleistyy – huononeeko hoito? Ja lopuksi: ”Astma on yleistyvä kansantauti, jonka yleistymisen syitä ei tunneta. Jotenkin lisääntyminen tuntuisi kuitenkin liittyvän nykyiseen elämänmuotoon ja ns. elintason kohoamiseen…”.

Olisitte vaan suoraan kirjoittaneet, että ravitsemussuosituksiin! 80-luvulla otettiin käyttöön Valtion RavitsemusNeuvottelukunnan (VRN) ravitsemussuositukset. Ne astuivat voimaan täydellä teholla 1987. Oli niistä luultavasti lyöty rumpua jo aikaisemminkin, koska ne lanseerattiin USA:ssa 10 vuotta aikaisemmin ja kopioitiin pienin muutoksin Suomeen. Jos nyt tarkkaa yhteyttä Ravitsemussuositusten vaikutuksesta hakemalla hakee tuon yo. grafiikan käyristä, niin sellainenkin näyttäisi löytyvän: astmakuolleisuudessa tapahtui hyppäys ylöspäin juuri vuonna 1987, kun trendi muilta osin oli koko ajan laskeva. Mitkä tekijät uusissa suosituksissa sitten olisivat voineet aiheuttaa tilapäisen lisäyksen astmakuolemissa ja nopean yleistymisen astmassa? Palataan tähän hetken päästä.

Astma ei ole ainoa ”elintasosairaus”, jonka yleisyys ampaisi kasvuun samaan aikaan. Se pitää laittaa joukon jatkoksi näihin muihin sairauksiin: reilu 30-vuodessa astman lisäksi T2-diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD), dementiat (Alzheimer’s), mielenterveyden häiriöt ja tuki- ja liikuntaelinten sairaudet (TULE) yms. ovat kasvaneet harvinaisista, yksinumeroisista esiintymisprosenteista kaksinumeroisiksi ja ovat nyt ennätyslukemissaan eikä loppua näy! Ja kaikissa näissä lääkitys nähdään ainoana vaihtoehtona ja se kohdistuu lähinnä oireiden lievittämiseen. Taustalla olevat syyt saattavat jopa pahentua sen seurauksena.

Astman taustalla ovat hyvin pitkälti samat tekijät kuin kaikissa näissä sairauksissa. Magnesiumin puutoskin on vahvasti kuvassa mukana, mutta otetaan ensin muut syylliset.

Insuliiniresistenssi

Tässä lasten astmaa selvittelevässä tutkimuksessa näkökulmana oli metabolian vaikutus astman esiintymiseen. Insuliinin liikatuotanto (joka johtuu liiallisista hiilihydraateista, joita alettiin suosia ensimmäisissä ravitsemussuosituksissa) oli selvästi yhteydessä astmaan riippumatta lihavuudesta – tässä kuvaajassa näkyy selvästi, miten myös alipainoisilla (ei siis pelkästään lihavilla) insuliinin aiheuttamat ihomuutokset (AN) olivat yleisempiä kuin normaalipainoisilla. Astmaattisilla lapsilla tämä löydös oli kuitenkin selvästi yleisempää kuin kuin muilla (kuva alla).

Niinikään lapsilla, tässä 11-vuotiailla toteutettu ja v.2014 julkaistu tutkimus Hollannissa, selvitti sokeroitujen juomien ja astman yhteyttä: eniten sokeroituja juomia nauttineella ryhmällä (tuoremehut, limonadit) astma oli n. 2 kertaa yleisempää kuin vähän makeutettuja juomia nauttineilla.

Liiallisen insuliinin (hyperinsulinemia) vaikutuksista keuhkojen toimintaan on tehty muitakin tutkimuksia. Insuliini ja keuhkot: Yhteistä astmalle ja metaboliselle oireyhtymälle toteaa: ”On olemassa huomattava määrä tietoa, joka linkittää insuliinin ja IGF-1:n mekanistisesti keuhkojen kehitykseen ja toimintaan. On uskottavaa, vaikkakaan ei todistettu, että hyperinsulinemia saattaa johtaa keuhkosairauksiin, erityisesti astmaan.”

Hyperinsulinemia vaikuttaa haitallisesti keuhkojen rakenteeseen ja toimintaan sai samaan suuntaan viittaavia tuloksia ja tutkijat ovat lisäksi varmempia toteamuksessaan: ”Insuliinin aiheuttama beta-catenin aktivointi keuhkokudoksessa ja sen supistava vaikutus ilmatiehyiden sileisiin lihaksiin saattaa olla syy-yhteydessä astman tyyppisen ilmiasun (fenotyyppi) kehittymiselle” ja ”Tämän pitäisi ohjata pois sokeasta insuliinin eritystä lisäävien lääkkeiden ja ulkoisesti annettavan insuliinin käytöstä.ja vielä kolmaskin Esiin nouseva yhteys metabolisen oireyhtymän ja astman välillä kertoo melkein samat asiat, hieman eri sanoin.

Siemenöljyt (omega-6)

Linolihapon (omega-6, LA) aineenvaihduntatuote edistää vakavaa astmaa aiheuttamalla ilmatiehyiden epiteeliin vaurioita. Tutkimuksen (v.2013) nimi ei jätä sijaa jossittelulle. Omega-6 muuttuu elimistössä osittain astmaa aiheuttavaksi yhdisteeksi, 13-S-HODEksi.

Tässä yhteydessä sen ymmärtäminen, miten 13-S-HODE vaikuttaa ilmatiehyiden epiteeliin on oleellista. Tässä tutkimuksessa osoitamme ensimmäistä kertaa, että 13-S-HODE aiheuttaa häiriön kalsiumin homeostaasissa (tasapaino), mitokondrioiden rakenteen muutoksia ja keuhkoputkien epiteelin vaurioita. Ulkoisesti annosteltu 13-S-HODE lääkitsemättömille hiirille johtaa vakavan astman oireisiin, kuten ilmatiehyiden ahtautuminen, lisääntynyt ilmatiehyiden neutrofilia, keuhkojen muutokset, lisääntynyt epiteelin stressi, joka on yhteydessä proinflammatorisiin sytokiineihin (esim. IL-25) …”

13-S-HODE lisäsi mitokondrioiden sisäistä kalsiumin ylimäärää keuhkoputkien epiteelissä. …mitokondrioiden turpoaminen on yhteydessä kalsiumin sisäänvirtaukseen… ja 13-S-HODEn yhteydessä kalsiumin tasot mitokondrioissa vähitellen nousivat (Kuva.2a-b). Koska kalsiumin lisääntyminen johtaa calpainin aktivoitumiseen ja calpainin 10-kertaistumisen on osoitettu aiheuttavan mitokondrioiden turpoamista ja apoptoosia (solukuolemaa)…”

Ruokavalion omega-6 – mutta ei omega-3, muut monityydyttymättömät tai tyydyttyneet rasvahapot – lisää tulehdusta keuhkojen kantasoluissa Omega-6 ryhmään kuuluva arakidonihappo (AA, omega-6 LA:n delta-desaturaatioiden kautta syntyvä rasva) nosti IL-6 ja CXCL8 tulehdussytokiinien pitoisuuksia, kun omega-3 (EPA ja DHA) ja tyydyttyneet rasvat eivät sitä aiheuttaneet. Tutkimus selvitti AA:n vaikutuksia suurten ilmatiehyiden sileisiin lihaksiin ja keuhkoputkien epiteelisoluihin ja sai selville, että: ”…ruokavalio, joka sisältää runsaasti omega-6 monityydyttymättömiä rasvoja, saattaa edistää ilmatiehyiden tulehdusta…”

Ruokavalion rasva ja astma: onko yhteyttä? Tämä vuonna 1997 European Respiratory Journalissa julkaistu artikkeli kirjoittaa: ”Kahden viime vuosikymmenen aikana on nähty lisääntymistä astman, ekseeman ja allergisen nuhan yleisyydessä kehittyneissä maissa. Samanaikaisesti tyydyttyneiden rasvojen kulutus on pudonnut ja monityydyttymättömien lisääntynyt. Tämä johtuu eläinrasvojen kulutuksen vähentymisestä ja omega-6 monityydyttymättömiä rasvoja (PUFA) sisältävien margariinien ja kasviöljyjen käytön lisääntymisestä.” ja ”Muutokset ruokavaliossa saattavat selittää astman, ekseeman ja allergisen nuhan yleistymisen”.

Leukotrienit ja prostaglandiinit ovat tulehduksen välittäjä-aineita ja niitä syntyy omega-6 ravintorasvoista erinäisten välivaiheiden kautta. Näistä kertoo Rasvat, tulehdus ja astma ja tutkimuksen kuvassa 1 on selkeä kaavakuva, jossa vasemmanpuoleinen omega-6:sta alkava ketju johtaa lopulta näiden kahden tulehdusvälittäjän syntyyn. 270-sivuinen kirja Keuhkoputkien astma – nousevia terapeuttisia strategioita kertoo leukotrieneistä luvussa 3 mm. näin: ”Arakidonihapon eri johdannaisten lisäksi erityisesti CysLT:t (leukotrienit) ovat osoittaneet johdonmukaisia tuloksia astmadiagnoosien yhteydessä”. ”Leukotrienejä on kaksi perhettä – ensimmäinen toimii etupäässä tiloissa, joissa tulehdus riippuu neutrofiileistä, kuten kystinen fibroosi, tulehduksellinen suolistosairaus (IBD) ja psoriaasi. Toinen ryhmä (cysLT) vaikuttaa enimmäkseen eosinofiilien ja mastosyyttien (syöttösolu) kautta syntyvän keuhkoastman yhteydessä. Ne kiinnittyvät erittäin valikoiviin reseptoreihin keuhkoputkien sileissä lihaksissa ja muissa ilmatiehyiden kudoksissa.” Kuva em. kirjasta:

Olisiko syytä yrittää vähentää omega-6 saantia, mikä vähentäisi arakidonihapon määrää, mikä vähentäisi leukotrienien määrää? ”Allergisen reaktion ja erityisesti astman yhteydessä kysteinyylileukotrieenien tuotanto on suurta ja tämä aiheuttaa keuhkoputken ahtautumista ja hengitysoireita.” kertoo wikipedia-artikkeli leukotrieneistä.

Rasvoista riittäisi paljonkin kerrottavaa, mutta otetaan tähän enää yksi suomalaistutkimus ennen siirtymistä varsinaiseen aiheeseen eli magnesiumiin astman yhteydessä. Suomalainen, v.2011 julkaistu Ruokavalion rasvakoostumus raskauden aikana ja riski astmaan jälkeläisessä havaitsi riskin kohoavan, jos omega-3 rasvoja oli vähän ja riskin vähentyvän, jos omega-6 rasvoja (AA) oli vähän tai tyydyttyneitä rasvoja oli paljon.

Magnesium ja astma

Magnesiumilla on vaikutuksia keuhkoihin useiden mekanismien kautta. Sitä mieltä on Magnesiumin rooli keuhkotoiminnan säätelyssä (1993):

Magnesiumilla ja kalsiumilla on useita dynaamisia vaikutuksia keuhkojen rakenteeseen ja toimintaan. Kun magnesiumista on puutetta, kalsiumin toiminta korostuu”.

On mahdollista, että magnesiumin puutos pahentaa keuhkokomplikaatioita. Muutamien viime vuosien aikana kalsiumin kulutus on lisääntynyt USA:n väestössä, mutta magnesiumin ei. Tämä on aiheuttanut epätasapainon Ca:Mg suhteeseen. Vaikka seerumin Mg-tasot olisivat hyvät, soluissa voi olla puutosta. Näiden löydösten perusteella keuhkopotilaat pitäisi katsastaa Mg-puutteen varalta rutiininomaisesti.”

Magnesiumin tasot astmaa sairastavilla

Magnesiumin puutos on yleinen ilmiö astmaa sairastavilla. Tässä v.2009 julkaistussa Magnesium-statuksen arviointi potilailla, joilla on keuhkoastma, saatiin seuraavanlaisia tuloksia: ”Magnesiumin puutos koko kehossa paljastui 40%:lla potilaista ja 11%:lla kontrolleista” – ”Me päättelemme, että… alhainen Mg-taso verisoluissa heijastelee vähentyneitä magnesiumin varastoja potilailla, joilla on keuhkoastma”.

Magnesiumin rooli keuhkosairauksissa: astma, allergia ja keuhkoverenpaine puolestaan ottaa varovaisemman kannan: ”Ei ole varmaa, onko Mg-puutoksella osuutta joidenkin näiden sairauksien kehittymisessä, mutta magnesiumsuoloilla näyttäisi olevan terapeuttista arvoa ja ainakin se sopii liitännäishoidoksi eri keuhkosairauksien perinteiseen hoitoon”. Magnesium ja keuhkot esittää asian näin: ”…uudet kokeelliset tiedot osoittavat, että Mg vaikuttaa useisiin keuhkojen rakenteisiin ja kemikaaleihin (esim. kapillaarien endoteelin eheyteen, tyypin 2 epiteelisolujen lukumäärään, pinta-aktiiviseen aineeseen eli surfaktanttiin jne.). Yllättäen, keuhkojen valtimoiden lihassoluissa on alhaisempi Mg-pitoisuus verrattuna muuntyyppisiin verisuoniin ja sydänlihakseen, mikä saattaisi viitata keuhkoverisuoniston haavoittuvuuteen alentuneen magnesiumin saannin vaikutuksesta”.

Kerran keksittyä hyvää nimeä on käytetty uudestaan tässä v.2015 paperissa Magnesium-statuksen arviointi potilailla, joilla on keuhkoastma: ”Seerumin Mg-tasot olivat huomattavasti alhaisemmat astmapotilailla kuin terveillä verrokeilla ja merkittävästi alemmat pahentumisvaiheen potilailla kuin vakaassa vaiheessa. Mg-tasot korreloivat positiivisesti niin FEV1/FVC suhteen kuin FEV1 kanssa. Elektrolyyttien tasapainoa selvitteli Tutkimus elektrolyyttihäiriöistä kroonisilla, vakaata astmaa sairastavilla ja astmakohtauksissa ja sai tuloksina seuraavaa: ”Potilailla, joilla oli krooninen vakaa astma, hypomagnesemiaa esiintyi joka toisella. Akuutissa astman pahenemisessa magnesiumin puutetta oli jo yli 90%:lla (taulukko 1.). Vakaata astmaa sairastavat jaettiin vielä lievään, kohtalaiseen ja vakavaan, pysyvään taudintilaan. Lievillä ja vakavilla tapauksilla hypomagnesemian yleisyys oli n. 55% ja kohtalaisilla 44% (taulukko 2). Kun akuutteja astmapotilaita hoidettiin suonensisäisellä magnesiumsulfaatilla, heidän kaikki spirometrituloksensa paranivat (taulukko 4).”

Vähentyneet solunsisäiset Mg-pitoisuudet astmapotilailla on lyhyt European Respiratory Journalissa v.1999 julkaistu kirjoitus. Siitä riittänee loppupäätelmä: ”Päättelemme, että alhainen magnesiumin pitoisuus soluissa saattaa olla yhteydessä ilmatiehyiden hyper-reaktiivisuuteen astmaattisilla potilailla.”

Magnesiumin pitoisuus plasmassa, verisoluissa ja virtsassa ajoittaista astmaa sairastavilla lapsilla toteaa tuloksissaan: ”Verisolujen Mg-pitoisuuksissa havaittiin merkittäviä muutoksia. Keuhkoputkien ahtautumisen ensimmäisenä päivänä magnesium verisoluissa väheni merkittävästi, noin 60%, verrattuna terveisiin lapsiin. Viisi päivää myöhemmin magnesium-tasot lisääntyivät tuntuvasti ja melkein saavuttivat terveen ryhmän tasot.”

Ruokavaliosta saadun magnesiumin vaikutuksia astmaan on selvitelty tässä Ruokavalion magnesium, keuhkojen toiminta, vinkuminen ja ilmatiehyiden hyper-reaktiivisuus satunnaisessa aikuisväestössä Tutkimus havaitsi, että ”Ruokavaliosta saatu magnesium on riippumattomasti yhteydessä keuhkojen toimintaan, ilmatiehyiden hyper-reaktiivisuuden esiintymiseen ja itse raportoituun vinkumiseen väestössä. Alhainen magnesiumin saanti voi siten olla yhteydessä astman kehittymiseen ja krooniseen ilmatiehyiden ahtaumatautiin” ja ”…100mg korkeampi Mg-päiväsaanti oli yhteydessä 27,7 mL korkeampaan FEV1 tulokseen ja 18% alenemaan hyper-reaktiivisuudessa riippumatta iästä, sukupuolesta, pituudesta, atopiasta tai tupakoinnista”.

Näissä Mg-tasojen selvityksissä ei voi poissulkea sitä, että astman hoitoon käytetty kortikosteroidi lisää magnesiumin eritystä munuaisista – mikä sitten vähentää magnesiumin tasoja ja entisestään pahentaa taudinkuvaa. No, oli se vajaus sitten syntynyt mistä tahansa, keuhkojen toiminnalle se ilman muuta on haitallista ja pitäisi korjata.

Magnesiumin (tai sen puutoksen) vaikutus keuhkoissa

Tulehduksen aiheuttajat ryöpsähtävät astmakohtauksessa ja aiheuttavat ne lukuisat astmalle tunnusomaiset haitat. Tässä 1996 toteutetussa sokkoutetussa kokeessa astmapotilailta saatiin näytteitä (polymorfonukleaarisista) neutrofiileista ja soluviljelmään lisättiin magnesiumkloridia joko 1mmol tai 10mmol sekä ilman kalsiumia että sen kanssa. Pieni Mg-annos vähensi tulehdustekijöiden aktiivisuutta n. puoleen ja suuri annos 76%. Kalsiumin lisääminen lisäsi happiradikaalien tuotantoa molemmissa Mg-liuoksissa. Loppulausumassa todetaan: ”Mg lieventää neutrofiilien aiheuttamaa tulehdusvälittäjäaineiden ’ryöpsähdystä’ aikuisilla astmapotilailla kliinisesti käyttökelpoisilla pitoisuuksilla. Magnesiumilla saattaa olla edullisia anti-inflammatorisia vaikutuksia astmaattisiin henkilöihin.”

Keuhkoputkien reaktiivisuus ja solunsisäinen magnesium: mahdollinen mekanismi magnesiumin keuhkoputkia laajentavassa vaikutuksessa astmassa, 1998

Me päättelemme, että solunsisäisen magnesiumin taso saattaa olla tärkeä mittari keuhkoputkien hyperreaktiivisuudessa, mitä tukee positiivinen korrelaatio näiden suureiden kesken allergisilla potilailla, joilla on todettu keuhkoputkien yliherkkyys. Tämä löydös… vahvistaa tämän ionin roolin astman kehittymisessä ja hoidossa.”

Seerumin magnesium-tasojen yhteyttä vakaaseen astmaan selviteltiin tässä 50 henkilöä käsittäneessa kokeessa v.2007. Tuloksena oli ”Nykyisestä kokeesta voidaan päätellä, että hypomagnesemia on yleisempää vakaata astmaa potevilla kuin terveillä verrokeilla. Tilastollisesti merkitsevä yhteys löytyy magnesiumin puutteen ja tiheän hengitysrytmin ja vakavan astman välillä.”

Satunnaistettu, kaksoissokkoutettu, placebokontrolloitu Tutkimus ruokavalion lyhytaikaisen magnesiumin muutoksen vaikutuksista astmaan oli pieni, 17 astmaatikkoa käsittänyt koe, jossa tutkittaville jaettiin 400mg / pvä annos magnesiumia tabletteina ja muille placeboa. Koejakso kesti 3 viikkoa. ”Runsas magnesiumin saanti oli yhteydessä parantuneisiin oireiden pisteytyksiin, vaikkakaan ei hengityksen tehostumiseen, näillä vakaata astmaa sairastaneilla.” ja ”Huolimatta näistä negatiivisista tuloksista, huomattava vähennys oireiden pisteytyksessä ja keuhkoputken laajennuslääkkeiden (bronchodilator) käytössä astmaatikkojen saadessa suurempaa magnesiumannosta osoittaa, että Mg-lisäys tutkimuksen aikana oli hyödyllistä (lääkkeen käyttö väheni 6 annoksella 7 päivän jaksossa, mikä oli marginaalisesti tilastollisesti merkitsevää).”

Tässä hiirillä tehdyssä Muutokset geenien ilmentymässä Mg-puutosta potevien hiirien keuhkoissa liittyvät tulehdusprosessiin kokeessa keskityttiin magnesiumin puutoksen aiheuttamaan tulehdukseen: ”On hyvin dokumentoitu, että kokeellisen magnesiumin puutoksen ensimmäisiä seurauksia jyrsijöillä on inflammatorinen reaktio. Tämä myös johtaa happiradikaaleja tuottavien solujen aktivoitumiseen, mikä vahingoittaa kudoksia. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että keuhkot voisivat olla erityisen herkkä kohde magnesiumin puutokselle. Tässä raportoimme, että 3 viikkoa Mg-puutosta hiirillä johti tulehdusreaktioihin keuhkoissa, mukaan lukien … keuhkokuumeeseen..,” ja

Me päättelemme, että nämä muutokset ovat yhteydessä tulehduksellisiin- ja hapetusreaktioihin ja niitä seuranneisiin muodonmuutoksiin kudoksissa, mikä aiheutui magnesiumin puutoksesta. Tällä voi olla seurauksia useissa keuhkojen taudinkuvissa, kuten allergiat, astma, SIDS (Sudden Infant Death Syndrome; kätkytkuolema) …”

Magnesiumia pidetään tukihoitona kohtuullisen tai vakavan astman pahentumisvaiheessa, mutta voidaanko sitä käyttää lapsilla? Tämän aiheellisen kysymyksen esittää Magnesium lasten astman hoidossa ja antaa myös vastauksen: ”Sopii myös lapsille ja on turvallinen annostella, mutta saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksina lämmön tunnetta, punastumista, kipua ja tunnottomuutta pistokohdassa, suun kuivumista pahoinvointia ja verenpaineen laskua. Johtuen sen keuhkoputkia laajentavasta ja anti-inflammatorisesta vaikutuksesta, magnesium on rohkaiseva tukihoito lapsipotilaille, joille perinteinen hoito ei tehoa vakavissa pahentumisvaiheissa. Magnesiumia pitäisi harkita myös ennaltaehkäisevänä hoitona.” ja tämä tutkimus on samoilla linjoilla.

Vuonna 2006 julkaistiin astmaattisilla lapsilla tehdyn, tuplasokkoutetun ja satunnaistetun kokeen tulokset Suun kautta saadun Mg-lisän vaikutukset: ”..keuhkoputkien reaktiivisuus lievittyi merkittävästi vain Mg-ryhmässä. Myös ihovasteet antigeeneihin vähenivät potilailla, joita hoidettiin magnesiumilla.” Kuva tutkimuksesta alla:

Vasemmanpuoleisessa kuvassa Mg (musta, MG) vaikutus astman pahenemisjaksojen ja ’astmapiipun’ käyttökertojen määrään ja oikeanpuoleisessa ärsyttävän aineen (methacholine) sietokyvyn lisääntyminen 2kk Mg-hoidon jälkeen verrattuna plaseboryhmään (valkoinen, PC). Magnesiumryhmä sai 300mg magnesiumglysiiniä päivässä ja plaseboryhmä saman verran pelkkää glysiiniä.

Magnesiumsulfaattia on annosteltu myös sumutteena. Siitä kertoo Sumutteina annostellut magnesiumsulfaatti versus salbutamol akuutissa keuhkoastmassa: kliininen koe, joka julkaistiin 1998 European Respiratory Journalissa.

Johtopäätös tästä kokeesta on, että sumutteena annostellulla magnesiumsulfaatilla oli kliinisesti merkittävä keuhkoputkia laajentava vaikutus akuutissa astmassa. Sen teho ei juuri poikennut sumutteena annostellusta salbutamolista. Mitään sivuvaikutuksia ei havaittu, luultavasti annostelureitistä johtuvan suuremman terapeuttisen suhteen vuoksi. Näiden tulosten perusteella magnesiumsulfaatti voisi olla käyttökelpoinen keuhkoputkien laajentaja, mikä puoltaa sumutteen muodossa olevan Mg-sulfaatin käyttöä akuutin astman tukihoitona.”

No, kukaan ei varmaan tuon jälkeen kuluneiden 20v aikana olen nähnyt ’astmapiippua’, jonka sisältönä olisi Mg-sulfaattia? Syykin on aika yksinkertainen: magnesiumia ei voi patentoida.

Kalsium ja Magnesium, keuhkojen jin ja jang

Ei yksistään magnesium hyödytä keuhkoja. Sen toiminta perustuu osittain sen kykyyn säädellä solunsisäisen kalsiumin määrää. Näiden ionien tulee olla kehossa jokseenkin tasapainossa ja ilman kumpaakaan ei voi elää.

Artikkeli vuodelta 1996, Ioni keuhkoille, kertoo: ”Magnesiumsulfaatin raportoitiin toimivan keuhkoputken laajentajana jo v.1937, eikä yhtään tuplasokkoutettua kliinistä tutkimusta tehty ennen kuin 50 vuotta myöhemmin” ja ”Pääasiallinen laukaisija mastosyyteistä ja basofiilisistä granulosyyteistä erittyviin liukoisiin välittäjä-aineisiin on solunsisäisen kalsiumin kohoaminen. Magnesium vastustaa kalsium-välitteisiä toimintoja. Puutos magnesiumissa voi tehostaa kalsium-ionien toimintaa.”

Magnesiumin rooli keuhkojen toiminnan säätelyssä, tutkimus vuodelta 1993, ottaa niinikään esille näiden kahden ionin erottamattoman kohtalonyhteyden: ”Magnesiumilla ja kalsiumilla on useita keuhkojen rakenteeseen ja toimintaan liittyviä rooleja. Kun magnesiumista tulee puutosta, kalsiumin toiminta korostuu. Päinvastaisessa tilanteessa, kun magnesiumia on ylenmäärin, kalsiumin toiminta estyy. Nämä yhteistoiminnallisuudet ovat tärkeitä hengitystiepotilaille, koska solun sisään virtaava kalsium aiheuttaa keuhkoputkien sileiden lihasten supistumista. On mahdollista, että magnesiumin puutos vaikuttaa osaltaan keuhkokomplikaatioissa.” ja ”Muita magnesiumiin liitettäviä toimintoja on antihistamiinityyppinen vaikutus mastosyytteihin.”

Potilaat olivat olleet eri lääkityksillä, mukaan lukien sellaisia, jotka aiheuttavat magnesiumin menetystä (esim. kortikosteroidit, diureetit, digitalis, ja aminoglycoside antibiootit)” … ”Tämä aiheutti suuremman epätasapainon Mg ja Ca ionien välillä, millä saattaa olla haitallinen vaikutus astmapotilaisiin, koska kalsiumin sisäänvirtausta keuhkoputkien sileisiin soluihin pidetään mahdollisena astmaan liittyvänä epänormaalina tilana. Kalsiumin reaktio solussa on äkillinen (akuutti), kun taas magnesium näyttäisi olevan enemmän jatkuva (krooninen) säätelijä. Muutos kalsium:magnesium suhteessa voi muuttaa magnesiumin saatavuutta toimimaan kalsiumin vastavaikuttajana ja estää sitä pääsemästä sileisiin lihaksiin ja säätämään kalsiumin määrää solun sisällä.”

Kalsiumin saanti on lisääntynyt USA:n väestössä, mutta on silti riittämätöntä valtaosalla amerikkalaista naisista. Kuitenkin, kalsiumin lisääminen ilman vastaavaa magnesiumin lisäämistä, voi olla vahingollista keuhkojen toiminnalle.”

USA:n lisääntyvä kalsiumin saanti

saattaa aiheuttaa ongelmia hengitystiepotilaille,

mikä johtuu sen luomasta epätasapainosta

kalsium-magnesium suhteeseen”

Kalsiumia saa maidosta (Ca:Mg suhde 10) ja sitä tulee juotua enemmän rasvattomana, koska se ei vie nälkää. Virallinen taho haluaa suitsia lihan syöntiä, vaikka se on yksi harvoista suuremmassa mitassa syötävistä elintarvikkeista, joissa Mg määrä on suurempi kuin kalsiumin (Ca:Mg suhde 0,5-0,3).

Kirja Magnesiumin ihme

Ostin tätä kirjoitusta varten kirjan The Magnesium Miracle. Sen lukeminen muilta kuin astmaa koskevilta osin on vielä kesken. Kirjan kirjoittajalla on myös web-sivusto, josta löytyy paljon samoja asioita kuin kirjastakin. Tässä otteita magnesiumia ja astmaa käsittelevästä luvusta 14:

Magnesium on erinomainen hoito astmaan, koska se on keuhkoputken laajentaja (bronchodilator) ja antihistmiini, joka luonnollisesti alentaa histamiinien tasoja kehossa. Toki lääkehoito astmaan voi usein olla hengen pelastavaa; lääkkeet eivät kuitenkaan paranna. On eliminoitava perussyy astmaan ja korjattava magnesiumin puutos tämän tilan korjaamiseksi.”

Tri. Mildred Seelingin mukaan astman lääkehoidot koostuvat magnesiumia ehdyttävistä aineista, kuten betasalpaajista, kortikosteroideista (kortisoni) ja albuterolista (Ventolin). Näiden lääkkeiden haittavaikutuksena on mm. vakava magnesiumin puutos, joka voi johtaa rytmihäiriöihin ja äkkikuolemaan. Teofylliinin (aminofylliini) ottaminen voi aiheuttaa magnesiumin menetystä ja B6-vitamiinin toiminnan alenemaa (B6 on välttämätöntä magnesiumin toiminnalle). Prednisoni ehdyttää magnesiumia, aiheuttaa natriumin pidätystä ja nestekertymää, heikentää D-vitamiinin toimintaa ja edistää sinkin, K- ja C-vitamiinien eritystä virtsaan.”

Ylimäärä kalsiumia voi supistaa pienten ilmatiehyiden sileitä lihaksia keuhkoissa aiheuttaen rajoittunutta hengitystä astmassa. Lopulta liiallinen kalsium – ilman magnesiumin suojaavaa vaikutusta – voi ärsyttää herkkiä hermosoluja aivoissa. Kalsiumin ärsyttämät solut laukovat sähköisiä impulsseja jatkuvasti ehdyttäen siten energiavarantonsa, mikä aiheuttaa solukuoleman.”

Magnesiumilla on useita antiastmaattisia ominaisuuksia. Kalsiumin vastavaikuttajana se rentouttaa ilmatiehyiden sileitä lihaksia ja laajentaa keuhkoja. Se myös vähentää ilmatiehyiden tulehdusta, estää kemikaaleja, jotka aiheuttava kouristuksia ja lisää anti-inflammatorisia aineita, kuten typpioksidi. Sama tutkimus osoitti, että alhainen magnesiumin saanti oli yhteydessä huonontuneeseen keuhkojen toimintaan, keuhkoputkien hyperreaktiivisuuteen ja lisääntyneeseen vinkumisen riskiin. Tutkimuksen kohteena oli 2633 satunnaisesti valittua 18-70 vuotiasta aikuista.”

Leike kirjasta alla:

Kaikki astma-aiheiset artikkelit kirjan kirjoittajan www-sivuilta löytyvät tästä linkistä. Eräässä niistä hän listaa 65 eri sairautta, jotka liittyvät magnesiumin puutokseen.

Astma ja närästys

Yskä on yksi astmaankin liittyvä oire (kohdat 11 ja 12 tässä kirjoituksessa). Se voi johtua refluksista (närästys, GERD), joka puolestaan voi johtua liiallisista hiilihydraateista. Närästyksellä on yhteys astmaan ja osa astmaa sairastavista voikin saada helpotuksen sairauteensa parantamalla närästyksen. Se onnistuu parhaiten hiilihydraatteja karsimalla. Tässä 144 lihavaa naista käsittäneessä kokeessa vuodelta 2016 reilu kolmannes kärsi närästyksestä. Heidät laitettiin vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle ja 10 viikon kuluttua kaikkien närästys oli poissa eikä lääkitystä enää tarvittu. Katsaus refluksitaudin ja astman yhteyteen kertoo varsin seikkaperäisesti, miten närästys ja astma liittyvät toisiinsa. Kuva katsauksesta alla:

Refluksin parantamalla vähentää samalla riskiään sairastua nopeasti yleistyvään ruokatorven syöpään. Lainaus tamperelaisesta gradusta: ”Refluksitautia pidetään merkittävänä Barrettin ruokatorven riskitekijänä, mutta sen on havaittu olevan myös itsenäinen adenokarsinooman riskitekijä, jossa annoksen ja vasteen välinen positiivinen suhde on osoitettavissa [21–23].” Gradun sivulla 10 on grafiikka ruokatorven syöpien yleistymisestä Tampereen alueella. Jälleen kerran vahva nouseva trendi alkaa 80-luvulta. Miksiköhän? Tosin tässä Ruokatorven syöpä ja mahasyöpä -nimisessä paperissa vastaavaa kehitystä ei esiinny, pikemminkin päinvastoin. Refluksi riskitekijänä siinäkin tulee vahvana esille: ”Refluksitautiin liittyy huomattavasti tavallista suurempi adenokarsinooman vaara. Vaarasuhde voi olla jopa yli 40, jos refluksitauti on kestänyt pitkään.”

THL:n allergiaohjelma

THL miettii tässä oikeita asioita. Ratkaisu astmaan ja allergiaan ei aina löydy ulkoapäin tulevien aineiden ja ärsykkeiden poistamisesta. Miten vahvistaisimme elimistön puolustusjärjestelmän sietokykyä? Kuinka THL (vuonna 2007 vielä KTL) ajatteli asian ratkaista? Sietokyky ja sen parantaminen allergiassa keskittyy siedätyksen lisäämiseen eri tavoin. Magnesiumista, kalsiumista tai ravintorasvojen laadusta ei kuitenkaan ole mainintaa.

Samaa linjaa jatkaa päättymässä oleva Kansallinen allergiaohjelma 2008-2018 – aika muuttaa suuntaa, (PDF, 13s.): ”Väestön sietokyky allergeeneja ja ärsykkeitä vastaan on huonontunut, ja sietoa on tarkoitus vahvistaa. Elimistön puolustusjärjestelmän (immunologinen) sietokyky on heikentynyt.” Sieltä voisi poimia tällaisen yksityiskohdan: ”Keski-Euroopan alpeilla tehdyssä tutkimuksessa toiseksi ratkaisevaksi altisteeksi nousi maatilamaidon juominen. Tulosta tukee tuore englantilainen tutkimus, jossa ei-pastoroidun maidon juominen vähensi voimakkaasti allergioiden riskiä.” Kaiken kaikkiaan tähtäimet on allergiaohjelmassa asetettu mikrobialtistuksen lisäämiseen ja sitä kautta immuunijärjestelmän ”kouluttamiseen”. Nuo ovat tietysti ihan hyviä asioita, mutta kenties sellaisten tekijöiden korjaamisella, joita ruokavalioon on lisätty tai sieltä poistettu 80-luvun ravitsemussuosituksilla ja joiden jälkeen astman yleisyys räjähti käsiin, saavutettaisiinkin paremmat tulokset?

Astman ja allergian esiintyvyyseroista rajanaapureiden, Suomen ja Venäjän, välillä on kirjoitettu usein – mm. tässä vuonna 2016 julkaistussa THL:n dokumentissa, jossa toivotaan, että allergian ja astman kasvu voitaisiin taittaa. Onhan sekin sentään parempi kuin kasvun jatkuminen ellei peräti kiihtyminen. Mutta eikö tavoitteena tulisi olla sairauden väheneminen? Ei pitäisi olla ylivoimaista, kun meille on tarjolla hyvä esimerkki itärajan takana. Sieltä vaan mallia ottamaan.

Miksi Venäjän Karjalassa astma ja allergiat ovat sitten niin paljon harvinaisempia kuin Suomessa, vain parin sadan kilometrin päässä rajan toisella puolella? On teoretisoitu juuri tuon siedätyksen eli huonomman hygienian edullisista vaikutuksista, enkä sano etteikö siitäkin olisi hyötyä, mutta yksi asia siellä on toisin: Venäjällä Ravitsemussuosituksia ei ole!, kuten ei ollut Suomessakaan ennen 80-lukua. Vuonna 1997 heille yritettiin tuputtaa länsimaisia suosituksia 4-päiväisen workshopin avulla, mutta tämän raportin lisäksi en löytänyt muuta ja tulokset taisivat jäädä laihoiksi. Raportissa kuitenkin mainitaan venäläisten ruokavalion tuolloin sisältäneen tuplasti proteiinia (lue lihaa yms.) ja reilusti enemmän rasvaa kuin länsimaisten suositusten!

Kokonaan vaille huomiota Suomessa on jätetty ravinnon aiheuttama immuunijärjestemän ylikuormitus (liialliset hiirihydraatit, siemenöljyt ja jatkuva syöminen) ja ravinnon sisältämien, immuunijärjestelmää suitsivien elementtien väheneminen (magnesium, ruokailuvälit). VRN:n ravitsemussuositukset tulee perinpohjaisesti uusia tai ne pitää kokonaan romuttaa. Mitä muutoksia sitten pitäisi tehdä astman (ja muiden sairauksien) hillitsemiseksi?

 1. Omega-6 siemenöljyjen vähentäminen – ne eivät edes ole sydänterveellisiä ja ne lietsovat astmakeuhkojen tulehdustilaa
 2. Tyydyttyneet rasvat kunniaan ja niiden lisäksi riittävästi omega-3:a (sitä ei omega-6 vähentyessä tarvita niin paljon)
 3. Liiat hiilarit pois – monet lapset kärsivät liiallisesta insuliinista jo elämänsä alkutaipaleella ja tämä on riski myös astman synnylle, puhumattakaan refluksista
 4. Magnesiumia riittävästi ja erityisesti tasapaino kalsiumin kanssa pitää ottaa huomioon – maito, varsinkin rasvaton sellainen, huonontaa tätä tasapainoa (rasvatonta maitoa pitää kylläisyyden tunteen saamiseksi juoda enemmän, joten kalsiumiakin tulee enemmän) ja maidossa Ca:Mg suhde on 10, fineli.fi, mikä on omiaan heikentämään Ca:Mg tasapainoa
 5. Ruokailuvälit riittävän pitkiksi, että elimistö ehtii muodostaa ketoaineita, joilla on edullisia vaikutuksia immuunijärjestelmään ja tulehduksiin

Astmaliiton sivuilla ei ravinnosta astman yhteydessä ole mitään mainintaa. Myöskään magnesiumia ei mainita koko sivuilla kertaakaan. Englannin astmasivuilla sen sijaan on sivu, jolla kerrotaan eri ruokalajien mahdollisesti astmaa pahentavista vaikutuksista.

Käypä-hoito saa kiitosta! Vihdoinkin valon pilkahdus tähän asti niin toivottomalta näyttäneeseen ohjeistukseen:

Laskimoon annettu magnesiumsulfaatti (2 g:n infuusio 20 minuutin aikana) voi olla hyödyksi vaikeassa pahenemisvaiheessa, ja sitä harkitaan potilaille, joilla muu hoito ei auta riittävästi tai tilanne on henkeä uhkaava ”. No, onhan se hyvä, että annetaan magnesiumia edes sitten, kun muut keinot on toimimattomiksi todettu. Mitäs sitä turhaan antamaan…

Toivomuksena olisi vielä, että Mg:a suositeltaisiin myös ennaltaehkäisyyn, kun kerran eri arvioiden mukaan jopa 40-50% astmaatikoista kärsii Mg-puutoksesta. Tuote on halpa ja lähes vapaa haittavaikutuksista.

* * * * * * * * * * *

Seuraavat magnesiumiin liittyvät asiat jäävät odottamaan julkaisua :

– kilpirauhanen

– suolisto

– testosteroni

– silmien terveys

– sekalaista

Linkkejä:

Omega-3:n anti-inflammatoriset vaikutukset tulevat hyvin esille tällä sivulla julkaistuissa tutkimuksissa: https://www.hindawi.com/journals/bmri/si/861367/ (kaikki paperit saa yhteen PDF:ään koottuna, 225 sivua, klikkamalla oikealla olevaa kuvaa).

Possible roles of magnesium on the immune system

https://www.nature.com/articles/1601689

Asthma: Mg is involved in several pathophysiological reactions connected with asthma, an illness that links with several systems, including specific immune reactions. Inhibition of contraction of vascular and bronchial smooth muscles (in vitro), inhibition of acetylcholine and histamine release from cholinergic nerve terminals and mast cells, respectively, promotion of nitric oxide synthesis and prostacycline generation are some responses that are associated with changes in intracellular Mg concentrations.”

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

11 thoughts on “Magnesium – aktiivisesti unohdettu mineraali? Osa 4”

 1. That’s it!

  Kiitos Ari, olen joka kerta täysin mykistynyt tutkimuksistasi!

  Perheessämme noudatettiin VRN ravisemussuosituksia, floraa, rypsiöljyä, hiilareitakin. Pojallani diagnosoitiin ”astma” 9-vuotiaana vuonna 2014. Joten kuten toiminut Flixotide (+ avaava Ventoline tarvittaessa) vaihdettiin lääkärin toimesta ilman erityistä syytä kortikosteroidipohjaiseen Seretideen kun poikani oli 11-vuotias. Puolitoista vuotta tätä (lääkäreille rahakkaampaa) lääkettä käytettyään lääkäri puolitti annosmäärän toukokuussa 2017. (Käypä hoito -suosituksissa kuitenkin sanotaan että lääkemuutoksia ei saisi tehdä siitepöly- ja allergiakauden alla..). Lääkärin tiedossa oli se, että poikani oli syksyllä 2017 aloittamassa yläastettaan sisäilmaongelmista tunnetussa koulussa..

  Lisäksi astmarasituskokeissa poikani syketasot eivät enää palautuneet normaalisti -edes 10 minuutin kuluttua rasituksesta..Syksyllä 2017 poikani alkoi saamaan liikuntatuntien yhteydessä jalkojen tärinä- ja huimauskohtauksia, näköhäiriöitä ym. Ja syksystä 2017 kevääseen 2018 poikani sairasti kaikki mahdolliset flunssat ym. Immuunipuolustus melko alhaalla. Keväällä 2018 sain selville, että poikani lisämunuaisen kuorikerros oli lähes tuhottu tai ainakin lamaannutettu astmalääkityksellä (kortisoli alhaalla). Ja hänen rasituksensietokykynsä oli täysin nollassa. Hänellä oli sekä monosyytit että eosinofiilit jatkuvasti koholla. Krooninen tulehdus siis. Ja kudosvaurioita (solutasovauriot). Lisäksi TSH -arvot koholla eli kilpirauhasen kanssa ongelmia. Astmalääkitys jäi pois. Lääkärit yrittivät saada poikaani väkisten astmarasituskokeisiin. Estin tämän. Sitten poikani haluttiin osastolle ”tutkimuksiin”, kielsin rasittamasta häntä hänen poikkeavien sykevaihteluiden ym. vuoksi. Lääkärin määräyksestä fysioterapeutti oli kuitenkin vetänyt pojalleni raskaat ”jumpat”, ja poikani romahti kesken ”kevyen harjoituksen”, syketasot huipussa, happisaturaatiot tipahti ym. Pelastin poikani pois sairaalasta ja kesällä aloin itse hoitaa häntä eri tavoin, mm. magnesiumia päivittäin 100 mg, kalanmaksaöljyä, voita, lihaa, kananmunia ym. Ja maito minimiin ja ainoastaan täysmaitoa Ja nyt ei pojallani ole ”astmasta” tietoakaan..

  Olen käynnistänyt prosessit poikaani ”hoitaneita” lääkäreitä kohtaan, sillä heidän tekemisensä vaikuttavat täysin suunnitelluilta ja tarkoituksenhakuisilta. Ainakin vakavia hoitovirhesyytteitä on heillä edessään. Kuinkahan monella nuorella on ollut tämä sama
  ”astma” historia maassamme..?

  Kirjoita Ari kirja näistä tutkimuksistasi, sillä sellaista todellakin tarvitaan.

  Iso Kiitos sinulle!

 2. Hei Matson,

  kiitokset taas kehuista! Kortikosteroidit omalla kohdallanikin olivat kimmokkeena koko tämän kirjoitussarjan aloittamiselle. Kerron siitä hieman tarkemmin 6. osassa.

  Mitä tulee magnesiumin annostukseen niin Dr. Deanin kirjassa ja joissakin tutkimuksissa oli suositeltu / käytetty annoksena 6mg/kg kehonpainoa, joka on täysin turvallinen. 50kg painava teini voisi tuon mukaan huoletta ottaa 300mg/pvä. Annos kannattaa ottaa 2 erässä – aamu- ja iltapäivällä – sillä Mg imeytyminen saturoituu ts. suuremmat kerta-annokset jäävät osin imeytymättä. Seuraavassa osassa kirjoitan myös eri tyyppisistä magnesiumeista ja voin jo nyt sanoa, että oksidi-muotoinen sopii parhaiten ulostuslääkkeeksi (tosin kuvantamisen yms. tutkimusten yhteydessä suoliston tyhjennykseen käytetään magnesiumsitraattia 12000mg kerta-annoksena). Muissa ei sitten kauhean suuria eroja imeytymisen suhteen ole (ainakaan tämän hetkisen tietämykseni valossa).

  Hoitohenkilökunta varmaankin tekee parhaansa, mutta Käypä-Hoito suositus (siis ei kuitenkaan velvoittava määräys, kuten sitä monesti tulkitaan) asettaa heille esteitä vähemmän haitallisten hoitojen käyttämiseksi. He eivät myöskään uskalla poiketa näistä suosituksista, koska silloin he ovat heikoilla jäillä hoitovirhesyytteitä silmällä pitäen. Vika on enemmänkin järjestelmässä, ei yksittäisissä lääkäreissä.

  Ja viime kädessähän me olemme itse vastuussa omasta terveydestämme. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia yhtä laaja-alaisiin tutkimuksiin kuin itselläni, mutta yritän näitä sepustuksia kirjoittamalla antaa muillekin eväitä oman terveytensä vaalimiseen tai jopa menetetyn terveyden takaisin saamiseen.

 3. Kiitos vastauksestasi. Olet aivan oikeassa siinä, että lääkäreiden kädet ovat usein sidottuja ja he ovat järjestelmän vankeja. Ainakin julkisella puolella, mutta valitettavasti myös yleisemminkin. Valvira on haukkana kiinni niissä lääkäreissä, jotka uskaltavat kyseenalaistaa vallitsevan virallisen näkemyksen/tiedon asioista.. Ja uskon, että tämä kansamme sairastuttaminen on elintarviketeollisuuden+lääkefirmojen rahoittamaa ja terveydenhuoltojärjestelmämme pahasti korruptoitunut. Toivottavasti aika korjaa tilannetta parempaan suuntaan.

  Sydänsairauksista, astmasta ja magnesiumista. Olisi mielenkiintoista tarkastella sitä, miten aiemmassa kirjoituksessa (osa 2) esittämäsi tieto magnesiumin esiintymisestä kaivovedessä (pohjavedessä) korreloi astmaa alueellisen esiintyvyyden suhteen. Kuten toit 2 osassa esille, magnesiumin merkittävästi pienempi esiintyvyys maaperässä/pohjavedessä alueilla Itä-Suomesta etelä/länsi-Lappiin on aika mielenkiintoinen tieto. Toit esille sen, että ”Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa magnesium-pitoisuus kaivovesissä on alhaisin ja sydänkohtausten määrä aikuisväestössä suurin”. Mutta miksi sydänkohtausten määrä on kuitenkin alhainen etelä-länsi-Lapissa ja myös Rovaniemen seudulla (Rovaniemi+Ranua),vaikka magnesium-pitoisuus on yhtä alhainen kuin Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa? Jokin tekijä selittää tätä alueellista eroa Kainuuseen ja P-Karjalaan..

  Liittyykö tämä juuri magnesium-kalsium -suhteeseen, eli saavatko etelä-lappilaiset vähemmän kalsiumia kuin kainuulaiset eli Mg-Ca -suhde on meillä (olen tältä alueelta) edullisempi? Vai vaikuttaako Perämeri tai suuret joet (Ounas-, Kemi- ja Tornionjoki) jotenkin maaperäämme tms.
  Entä astman esiintyvyys näillä alueilla? Onko erot samansuuntaisia näillä alueilla? Jos on, niin synteesi vain syvenee ja tutkimustuloksesi Magnesiumin osalta vain vahvistuu. Mikäli Mg-Ca -suhde on epätasapainoinen kalsiumin ”eduksi”, niin kalsiumin liiallinen kerääntyminen valtimoihin ajan myötä selittänee sydän- ja verisuonisairauksien syyt.

  Kuten aiemmin toin esille, mitä rasvasodan aikana käydyssä tv-keskustelussa verisuonikirurgian erikoislääkäri Somppi kertoikaan valtimoista löytyvän..plakkia, josta ainoastaan 3 % on kolesterolia ja suurin osa on Kalkkia! Ks. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/09/17/talk-voita-poytaan kohta 28.50 eteenpäin. Puskan ilme ja habitus ohjelmassa kertoo sen, että tämä asia on juuri näin ja myös virallisesti tiedossa. Mutta koska RVN ja ruokasuositukset, elintarviketeollisuus, terveydenhoitojärjestelmä, lääketehtaat, apteekit ym. on valjastettu tämän Pohjois-Karjala -projektin jälkeiseen valheelliseen totuuteen, niin eihän hyvää businesta voi enää lopettaa kertomalla ihmisille että jättäkää rypsiöljyt-, margariinit, ym. ja alkakaa syömään voita ja lihaa! Älkääkä juoko hanavettä tai etenkään maitoa, vaan juokaa magnesium-pitoisia mineraalivesiä! 🙂

  Astman osalta (ja myös sydänsairauksien) tuleekin saada kansanliike sen edestä että ruokavalio ja eritoten Magnesium otetaan hoitosuunnitelmissa erityisesti huomioon ennaltaehkäisevästi mutta myös hoidon osalta. Joten jotenkin nämä sinun esittämäsi tutkimustulokset pitää saada laajemmin esille!

  Matson

 4. Matson,
  katso se Osaan 2 lisäämäni kommentti, jossa on linkki suomalaiseen v. 1978 tutkimukseen. Se antaa vastauksen tuohon ” Mikäli Mg-Ca -suhde on epätasapainoinen kalsiumin ”eduksi”, niin kalsiumin liiallinen kerääntyminen valtimoihin ajan myötä selittänee sydän- ja verisuonisairauksien syyt.” ts. tuo on tiedetty jo 40v, mutta sen pohjalta ei ole katsottu tarpeelliseksi toimia.

 5. Pala astmatutkimuksen historiaa Suomesta. Tämä tapahtui 1980 eli vähän ennen ravitsemussuosituksia. Taulukot 1 ja 2 ja Suomea koskeva teksti saman sivun vasemmassa reunassa ovat mielenkiintoista luettavaa.

  Dietary fat and asthma: is there a connection? (PDF vapaasti ladattavissa)

  http://erj.ersjournals.com/content/10/1/6.short

 6. Astma ja ketogeeninen ruokavalio – 15 tapausselostusta vuodelta 1930

  ”All of the children in this series, prior to the dietary treatment, were living on diets with ketogenic-antiketogenic ratios ranging from 1:2 to 1:3 (high in carbohydrate, low in fat). The change to a diet ratio of 3: 1 (low in carbohydrate, high in fat) shifted the balance in the opposite direction. The rapid improvement or relief from asthma observed following treatment with the ketogenic diet exclusively in children with chronic asthma of the refractory type is possibly brought about by some mechanism which involves a physicochemical change in the cells and blood of the patient thereby inducing a partial or completely restored ”physicochemical” or ”allergic balance.””

  ”At the end of the third week of treatment with the dietary regimen, fourteen children, or 93 per cent of the series, manifested moderate to marked improvement or relief from asthma.”

  ”Some of the children who were doing well on a ketogenic ratio of 3:1 were later actually taking ratios as low as 1.5:1 with continued benefit. In other words, they were finally on a relatively low carbohydrate-high fat diet, below the threshold of ketosis.”

  https://borntoeatmeat.com/wp-content/uploads/2018/07/Asthma-and-ketogenic-diets.pdf

 7. Butyraatti, jota on voissa 3-4%, vähensi tässä hiirikokeessa keuhkojen tulehdusta ja liman eritystä. Kenties 80-luvun ravitsemussuositusten maitorasvojen vähentäminen on lisääntyneen astman ja sisäilmaherkkyyden taustalla, ainakin osasyyllisenä?

  ”Butyrate treatment attenuated lung inflammation and mucus production in OVA-challenged mice, which presented lower frequency of lung-infiltrated Th9 cells and eosinophils.”

  Butyrate Attenuates Lung Inflammation by Negatively Modulating Th9 Cells

  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2019.00067/full

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.