Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Magnesium – aktiivisesti unohdettu mineraali? Osa 2

Kirjoittaja: Ari Kaihola

 

Magnesium – aktiivisesti unohdettu mineraali?

Sisällysluettelo

Osa 1

 • Maaperä ja magnesium 

 • Magnesiumin saanti ja krooniset sairaudet 

 • Ca:Mg suhde 

 • Magnesiumin viholliset; ikä & sairaudet 

 • T2 diabetes 

 • Korkea verenpaine l. hypertensio 

 • Lääkkeet 

 • Magnesium ja D-vitamiini 

 • Magnesium ja luuterveys 

Osa 2

 • Magnesium ja sydän-verisuoniterveys 

 • Magnesium ja tulehdukset 

 • Magnesium ja niveltulehdus & nivelrustot & kihti 

Osa 3

 • Magnesium ja migreeni 

 • Magnesium ja epilepsia 

 • Magnesium ja mielenterveys 

  • Masennus 

  • ADHD 

  • Kaksisuuntainen mielialahäiriö (bipolaarinen) 

  • Skitsofrenia 

  • Dementia & Alzheimer’s 

Osa 4

 • Astma 

  • Astman lisääntyminen Suomessa 

  • Liialliset hiilihydraatit astman aiheuttajana 

  • Liialliset omega-6 rasvat astman aiheuttajana 

  • Magnesiumin ja kalsiumin vaikutus astmaan 

  • Närästyksen/refluksin yhteys astmaan 

Osa 5

 • Magnesium ja kilpirauhanen 

 • Magnesium ja suolisto & IBD 

 • Magnesiumin imeytyminen 

Osa 6

 • Magnesium ja testosteroni 

 • Magnesium ja kuulo 

 • Magnesium ja silmien terveys 

 • Miten kirjoitussarja magnesiumista sai alkunsa? 

 • Magnesium ja jänteet 

 • Selitys kirjoitussarjan nimelle 

 

Edellisessä kirjoituksen osassa magnesiumin esiintyminen Suomen maaperässä käytiin läpi, kuten myös magnesiumin vaikutukset eräisiin yleisimpiin elintasosairauksiin. Myös sydän- ja verisuonisairauksiin viittattiin luomalla katsaus Anne Kousan v.2008 julkaistuun väitöskirjaan, jonka nimi on ”Kaivoveden kovuuden ja akuutin sydäninfarktin ilmaantuvuuden alueellinen yhteys maaseutualueilla Suomessa.” Tässä toisessa osassa paneudumme siihen vähän tarkemmin ja vain osa edellisen kirjoituksen lopussa mainituista aiheista mahtui tähän kirjoitukseen. Luvassa on siis vielä kolmaskin osa – ainakin.

Magnesium ja sydän-verisuoniterveys

Väitöskirjassa on viittauksia magnesiumiin dyslipidemian (rasva-aineenvaihdunnan häiriö) osalta: ”Statiinit alentavat LDL-kolesterolin tasoja jyrkemmin kuin magnesium-lisä, mutta magnesium toimii luotettavammin kaikilla dyslipidemian osa-alueilla ml. HDL-kolesterolin kohoaminen ja triglyseridien aleneminen ja sillä on myös samoja pleiotrooppisia ominaisuuksia kuin statiineilla ilman niiden haittavaikutuksia” (Rosanoff and Seelig 2004), ja viitatusta tutkimuksesta löytyy lisää ”…statiinien ominaisuuksien lisäksi magnesiumilla on vaikutusta myös omega-6/-3 rasvojen desaturaatiossa, johon statiinit eivät vaikuta. Magnesium osallistuu näiden rasvojen entsymaattisiin konversioihin, joiden lopputuloksena on sydän- ja muulle terveydelle edullisia prostaglandiineja”.

Magnesium toimii siis tärkeänä tekijänä haitallisten kasviöljyjen ’neutraloinnissa’ ja niiden muuntamisessa elimistölle hyödynnettävään muotoon eli samaksi, joita saa suoraan kalasta ja eläinperäisistä rasvoista – EPA ja DHA. Tästä hieman enemmän tulehduksia käsittelevässä kohdassa.

Kalsiumista esitellään myös laaja joukko tutkimuksia, mutta sen vaikutus sydänterveyteen jää epäselväksi: joissakin tutkimuksissa etua on löydetty, mutta toisaalta on jokseenkin yhtä paljon vastakkaiseen suuntaan osoittavia tutkimuksia. Todennäköisyys kuolla sydäninfarktiin oli pienin suurimmalla Mg/Ca suhteella eräässä ruotsalaistutkimuksessa.

Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa magnesium-pitoisuus kaivovesissä on alhaisin (vasen kuva) ja sydänkohtausten määrä aikuisväestössä suurin (oikea kuva).

Yhteys sydänsairauksien ja Ca/Mg suhteen välillä on raportoitu Suomessa jo 40 vuotta sitten (Karppanen et al. 1978). Ja eräässä tutkimuksessa on ehdotettu, että optimi Ca/Mg saannin suhde pitäisi olla noin 2 (Durlach 1989). Tämä käy yksiin sen edellisessä kirjoitukseni osassa esitetyn amerikkalaistutkimuksen havainnon kanssa, että suhteen noustessa yli 3 alkavat ongelmat verensokerin säätelyn kanssa. Ja verensokerin kohoaminenhan käy usein käsi kädessä sydänsairauksien kanssa.

Väitöskirjan yhteenvedossa todetaan, että selvä yhteys magnesiumpitoisuudella ja sydänkohtauksilla on maan eri osissa ja että syy-seuraus-suhdetta siitä ei voi päätellä, mutta mahdolliset jatkotutkimukset sitten tuovat lisää selvyyttä tähän hypoteesiin.

Lisäksi viitataan useiden tutkijoiden ja ravitsemusneuvojien mielipiteisiin, joiden mukaan nykyinen Mg-saantisuositus 350mg/pv on liian alhainen ja sen pitäisi olla 400-450mg (Altura and Altura 2006).

Magnesium juomavedessä ja kuolemat akuuttiin sydänifarktiin -niminen tutkimus löysi myös yhteyden, joka lisäksi vaikuttaa määrän suhteessa. Alla on tuon 1995 Etelä-Ruotsista kerätyn tiedon perusteella piirretty grafiikka: kuoleman riski oli suurin pienimmällä Mg-pitoisuudella ja pieneni ollen suurimmassa Mg-saannin ryhmässä 34% pienempi (ikävakioitu). Vapaasti ladattavissa täältä.

Paljon tuoreempi kirjoitus vuodelta 2016 viittaa väliotsikollaan, Magnesiumin puute voi aiheuttaa sydänsairauden, tutkimukseen vuodelta 2014, joka toteutettiin 7216 55-80v miehen ja naisen ryhmällä. Seuranta-aika oli 4,8 vuotta ja tässäkin sydänkuoleman riski pieneni 34% eniten magnesiumia saaneella kolmanneksella. Kirjoitus kommentoi myös toista, erittäin tunnettua Framingham Heart Studya, jossa tarkkailun kohteena oli sydämen suonten ja aortan kalkkiutuminen ja magnesiumin saannin vaikutus siihen. Osallistujia tässä kokeessa oli 2695 ja jokaista heidän nauttimaansa 50mg magnesiumin lisäystä kohden heidän sepelvaltimoidensa kalkkiutuminen väheni 22% ja aortan 12%. Eniten Mg saaneella ryhmällä sepelvaltimoiden kalkkiutuminen oli 58% vähäisempää ja aortan 34%. Lisäksi mainitaan korealainen tutkimus, jossa magnesiumin puutteesta kärsivällä ryhmällä sepelvaltimoiden kalkkiutuminen oli tuplasti todennäköisempää kuin normaalisti magnesiumia saavilla. Myös aivohalvauksen ja magnesiumin puutteen yhteyksistä käydään läpi 3 tutkimusta (yksi näistä Nurses’ Health Study), joiden riskin vähenemät eniten Mg saaneiden osalta vaihtelivat 26 ja 41% välillä verrattuna vähiten tai normaalimäärän magnesiumia saaneisiin.

Magnesium vaikuttaa myös veren rasva-arvoihin. Sitä tutkittiin Magnesium ja lipidit sydänsairauksissa -nimisessä tutkimuksessa. Siitä kannattaa poimia ainakin tämä:

Sokeri, verrattuna tärkkelykseen, huonontaa veren rasva-arvoja magnesiumin puutoksessa…” ja ”Linolihapon (omega-6 rasva) kertyminen Mg-puutteisiin rottiin saattaa johtua hidastuneesta linolihapon muunnoksesta arakidonihapoksi, mikä näyttää aiheutuvan Mg-puutoksesta”. Seurauksena tästä on plasman kohonnut omega-6 pitoisuus, mikä vältettäisiin riittävällä magnesiumilla, jota puolestaan tarvitaan delta-6-desaturaatiota kiihdyttävään entsyymiin. ”Se, että magnesiumin puutos vaikuttaa lipemiaan (rasva-aineenvaihdunnan häiriö), verihiutaleiden reaktioon ja hyytymiseen, viittaa Mg-puutteen rooliin sydänsairauden synnyssä.” Ao. kuva havainnollistaa Mg-puutoksen (vaaleammat palkit) aiheuttaman veren hyytymisen ja veritulppariskin suhteessa magnesiumia normaalisti saaneisiin rottiin (tummat palkit).

Statiinien ja magnesiumin vaikutusmekanismeja ja toiminnallista eroa on verrattu tässä tutkimuksessa. ”Mg… alentaa LDL-kolesterolia ja triglyseridejä ja nostaa HDL:ää. Desaturaatio on Mg:sta riippuvainen entsyymi rasva-aineenvaihdunnassa, johon statiinit eivät suoraan vaikuta. Desaturaatio kiihdyttää omega-3 ja omega-6 rasvojen konversiota prostaglandiineksi, jotka ovat tärkeitä sydänterveydelle… Mg optimitasollaan toimii kalsium-kanavan estäjänä. Uudemmat tutkimukset osoittavat, että Mg toimii myös ’statiinina’”.

James DiNicolantonion kirjoittama artikkeli kertoo GLA-rasvojen (prostaglandiinien esiaste) anti-inflammatorisista vaikutuksista. Magnesiumia siinä ei käsitellä muuten kuin mainintana sen puutteen voivan aiheuttaa myös GLA:n puutosta. Artikkelista käy hyvin selville näiden prostaglandiinien tärkeä rooli sydänterveydelle – sekä GLA:n edullinen vaikutus monissa muissakin sairauksissa.

Itse magnesiumista hän on kirjoittanut tämän katsauksen, jonka aiheena on: Magnesium sydänsairauksien estämisessä ja hoidossa. Johtopäätöksessä hän toteaa mm: ”…Mg-puutos voi johtaa vakaviin haittoihin ja kuolemaan ja se on yhdistetty sellaisiin sydän- ja verisuonitauteihin, kuten verenpaine, sydämen vajaatoiminta, rytmihäiriöt, ateroskleroosi, dyslipidemia ja diabetes. Valitettavasti länsimainen ruokavalio on usein Mg-köyhä johtuen ruoan puhdistuksesta ja prosessoinnista ja hypomagnesemia jää usein sairaalapotilaista huomaamatta.”

Kaikkein laajin hänen kirjoittamistaan magnesiumia käsittelevistä artikkeleista on tämä: ”Subkliininen magnesiumin puutos: pääasiallinen syy sydänsairauksiin ja yleiseen terveydenhuollon kriisiin”. Tähän dokumenttiinsa hän on sisällyttänyt hyvät yhteenvetoluettelot mm. magnesiumin puutoksen tunnusmerkistöistä sekä lievissä että vakavammissa tapauksissa. Mahdolliset syyt magnesiumin puutoksen takana on myös lueteltu. Artikkeli sisältää tietoikkunoita, joista kannattaa mainita ainakin Box2, Box3 ja Box8 – Syyt magnesiumin puutokseen, Mahdolliset kliiniset merkit magnesiumin puutteesta ja Mahdolliset magnesiumin puutteen ilmentymät sydän- ja verisuonistossa – vastaavasti. Box8 tässä suomennettuna:

 • Verenpaine
 • Rytmihäiriöt
 • Kalkkiutuminen
 • Ateroskleroosi
 • Sydämen vajaatoiminta
 • Lisääntynyt verihiutaleiden reaktiivisuus ja veritulppa
 • Sydänkohtaus
 • Aivohalvaus
 • Äkillinen sydänkuolema

Stabiilin sepelvaltimotaudin Käypä-hoito ohjeistuksessa ei magnesiumia ole mainittu sanallakaan. Ei myöskään dyslipidemian tai sydämen vajaatoiminnan kohdalla. Ei tainnut tulla yllätyksenä? Eteisvärinän kohdalla se mainitaan kerran kohdassa, jossa puhutaan elektrolyyttihäiriöiden korjauksesta. Joitakin magnesiumin vaikutustapoja omaavia lääkkeitä, kuten kalsiumsalpaajat, statiinit ja antitromboottiset lääkkeet sieltä kyllä löytyvät.

Magnesium ja tulehdukset

Tulehdus on useimpien elintasosairauksien taustalla. Yleensä on kyse ns. mata-asteisesta, kroonisesta tulehduksesta. Tässä kirjallisuuskatsauksessa vuodelta 2012 ”Magnesium: Uudet sovellukset sydänsairauksissa”, on myös kappale tulehduksesta. Sen mukaan magnesiumilla on vaikutusta tulehdustekijöihin interleukin-6 (IL-6), tumor nekrosis factor-alfaan (TNF-alfa) ja C-reaktiiviseen proteiiniin (CRP). Magnesiumin tulevia käyttökohteita käsittelevä kappale alkaa: ”Johtuen magnesiumin anti-inflammatorisista, statiinin kaltaisista ja anti-mineralisoivista vaikutuksista, sille on avautumassa rooli sydän- ja hermostoperäisessä lääkinnässä”.

Myös tämä, tämä ja tämä paperi kertoo magnesiumin puutteen aiheuttamasta tulehdussytokiinien lisääntymisestä. Mainittuna noiden edellä lueteltujen lisäksi on myös IL-1. Endoteeli eli verisuonen sisäkerros on altis näiden sytokiinien hyökkäyksille.

Magnesium torjuu tulehdustekijöitä.Magnesium vähentää tulehdussytokiinien tuotantoa: Uusi sisäinen immuunivastetta muokkaava mekanismi” -niminen The Journal of Immunologyssa v.2012 julkaistu tutkimus osoittaa, kuinka magnesiumin lisäys vähentää kahden eri sytokiinin tuotantoa (kuva alla).

Keskustelu-osiossa tutkijat kirjoittavat:Meidän tietääksemme tämä tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, että koeputkessa ja elävässä elämässä altistaminen kliinisesti tehoavalle annokselle magnesiumsulfaattia (6mg/dl) vähentää TNF-a ja IL-6 tuotantoa… Sen osoittaminen, että magnesium vaikuttaa ihmisen sisäiseen immuunijärjestelmään haastaa nykyiset paradigmat, jotka koskevat immuunisäätelyä ja magnesiumin biologista vaikutusta… meidän tuloksillamme saattaa olla pitkävaikutteisia seurauksia, jotka vaikuttavat laajaan kirjoon tulehdusvälitteisiä sairauksia”

Jokaiselle verikokeessa käyneelle tulehdusmarkkeri CRP lienee tuttu. Magnesiumin vaikutusta siihen tutkittiin paperissa, jonka nimi on ”Magnesiumin saanti ruokavaliosta on käänteisesti yhteydessä seerumin CRP-tasoihin: meta-analyysi ja systemaattinen katsaus”. Loppupäätelmässä todetaan: ”Magnesiumin saannin edulliset vaikutukset kroonisiin sairauksiin voivat, ainakin osittain, johtua tulehduksen estämisestä”.

TutkimuksetMagnesiumin puutteen vaikutus sydämen ja suoliston tulehdukseensekä Magnesium, tulehdus ja lihavuus kroonisessa sairaudessakäsittelevät nimensä mukaisesti magnesiumin vaikutusta tulehdukseen niin suolistossa kuin myös lihavuuden yhteydessä. Useissa viitteissä kerrotaan esim. CRP:n suhteesta magnesiumin saantiin alle suositusten ja mitä vähemmän Mg saadaan sitä todennäköisempää CRP:n kohoaminen on: 75% Mg suosituksesta, n. 2x suurempi todennäköisyys kohonneeseen CRP:hen jne. Lihavuudesta ja CRP:n kohoamisesta on esimerkki, jossa ylipainon noustessa yli normaalin (BMI >25), nousee myös CRP, ensin 1,5, sitten 3,9, 6,11 ja kaikkein lihavimmassa ryhmässä 9,3-kertaiseksi normaalipainoisiin verrattuna. Liian vähäinen määrä magnesiumia soluissa ei pysty estämään kalsiumin pääsyä niihin. Tämä puolestaan aiheuttaa inflammatorista stressiä lihavuudessa.

Suolistossa Mg-puutos puolestaan aiheuttaa vuotavan suolen oireyhtymän lisääntymistä ja suolen toiminnan hidastumista 3vkon vajauksen yhteydessä. Akuutti Mg-puutos aiheuttaa limakalvon tulehdusta.

Suuri vaikutus tulehduksen lisääntymiseen on ravinnon rasvoilla ja magnesiumin riittävyydellä niiden käsittelyyn maksassa. Kasviperäiset omega-6/-3 (LA ja ALA) pitää käsitellä desaturoimalla, että ne saataisiin elimistössä hyötykäyttöön. Siitä kertoo artikkeliMagnesiumlisä vähentää metabolista oireyhtymää – kuinka ja miksi? Kirjoituksessa on tämä havainnollinen kaavio (alla) tuosta prosessista: magnesium vaikuttaa delta-6 ja 5-desaturaasien toimivuuteen sekä LA ja ALA käsittelyyn siten, että osasta tulee tulehdusta ruokkivia ja osasta tulehdusta estäviä sytokiineja.

Kilpirauhashormonin vajauksella (hypotyroidismi) on myös tulehdussytokiineja lisäävä vaikutus. Tässä rottakokeessa verrattiin tyroksiinilääkityksen ja magnesiumsulfaatin vaikutusta sytokiinien tuotantoon (kuva alla).

Magnesiumsulfaatti torjuu tulehdussytokiineja lähes yhtä hyvin (toinen pylväs oikealta) kuin pelkkä tyroksiini (T4, kolmas pylväs oikealta) ja jos molempia käytetään samaan aikaan, on tulos kaikkein paras (oikeanpuoleinen pylväs) ja lähenee jo normaalitilannetta tulehdustekijöiden suhteen. Magnesium siis tehostaa kilpirauhashormonin tulehdusta lievittävää vaikutusta. Kilpirauhasen, sen hormonituotannon ja magnesiumin yhteydestä kerron myöhemmässä osassa lisää.

Magnesiumin puute vaikuttaa tulehdusta lisäävästi myös typpioksidin (iNOS) lisääntymisen kautta. Tämä on siis se paha typpioksidi erotuksena hyvästä eNos typpioksidista, jota erittyy verisuonten endoteelista ja aiheuttaa suonten rentoutumista, verenpaineen laskua ja hyytymäriskin vähenemistä. Oksidatiivinen stressi on tässä artikkelissa aiheena ja sen aiheuttajana on – mikäs muu kuin magnesiumin puute. Ja otetaan tähän vielä yksi tutkimus, joka myös pitää tulehdussytokiinien liiallisen tuotannon syypäänä magnesiumin puutetta.

Siirrytään seuraavaksi yleisestä tulehdustilasta nivelten tulehdukseen. Olisikohan magnesiumin riittävyydellä myös sen torjumiseen vaikutusta?

Magnesium ja niveltulehdus

Tässä tutkittiin kiinalaisia (1626 henkilöä). Heidän ruokavalionsa selvitettiin kyselyllä ja polvi tai polvet kuvattiin. Ruokavalion magnesiumin määrän mukaan heidät jaettiin 5 ryhmään. Kirjoittajat huomauttavat, että niveltulehdusta ei määritelty kliinisesti, vaan radiologisesti. Lopputoteamuksessaan he sanovat: ”Tämä on ensimmäinen epidemiologinen todiste, joka vahvistaa yhteyden magnesiumin saannin ja radiologisesti määritellyn niveltulehduksen välillä kiinalaisessa väestössä…

Taulukon 2 lukujen perusteella piirretty grafiikka:

Vasemman reunan vähiten magnesiumia saaneiden ryhmä toimii verrokkina. Muilla, enemmän magnesiumia saaneilla 4 ryhmällä niveltulehdusta esiintyy suhteessa vähemmän siten, että eniten Mg saaneilla sekä niveltulehdusta että nivelten madaltumaa oli yli 60% vähemmän.

Saman tyyppinen koe tehtiin USA:ssa. Henkilöt jaettiin myös tässä viiteen ryhmään ja diagnoosi niveltulehduksesta tehtiin radiologisin menetelmin. Valkoisten ryhmässä niveltulehdusta esiintyi 34%:lla ja värillisillä 41%:lla. Magnesium ei vaikuttanut suorassa suhteessa saantiin, vaan niveltulehdusten määrä putosi puoleen jo vähiten saaneita seuraavassa ryhmässä; magnesiumin suurempi saanti ei tuonut enää lisähyötyjä.

Vähäinen magnesiumin saanti on yhteydessä lisääntyneeseen polven kipuun potilailla, joiden niveltulehdus määriteltiin läpivalaisulla. Tuo tutkimuksen nimi jo kertookin kaiken oleellisen. Lisäksi voisi mainita sen, että 68% miehistä ja 44% naisista sai tässä ryhmässä alle suositellun määrän magnesiumia. CRP korreloi tässä toisessa tutkimuksessa yhdessä polven niveltulehduksen kanssa käänteisesti sekä ruokavalion että seerumin magnesiumpitoisuuksiin. 75 potilasta käsittäneessä tutkimuksessa seerumin magnesiumin tasot olivat alhaisemmat vakavassa kuin lievässä niveltulehduksessa, mutta CRP ei korreloinut seerumin Mg:n kanssa.

Nivelrusto

Magnesiumilla näyttäisi olevan tulehduksen hillitsemisen lisäksi nivelille muutakin annettavaa: se auttaa rustokudoksen terveenä pysymistä ja/tai paranemista. Tämän se saa aikaan mm. pitämällä liian kalsiumin pois rustosta.

Kokeellisessa niveltulehduksessa rustoon vietiin magnesiumsulfaattia (rotilla). Sen vaikutukset näkyvät tutkimuksen monissa graafisissa kuvaajissa sekä mikroskooppikuvissa. Keskustelu -osiossa tutkijat toteavat, että kyseessä on ensimmäinen tämän tyyppinen koe ja että Mg-sulfaatti hillitsi niveltulehduksen kehittymistä ja myös esti rustosolujen kuolemaa (apoptoosia). ”…Mg esti solun-ulkoisen kalsiumin pääsyä soluihin, mikä esti rustosolujen vahingoittumista niveltulehduksessa”.

Magnesium tehostaa nivelen kantasolujen kiinnittymistä ja ruston muodostusta –nimi kuvaa hyvin tätä rottakoetta. Muutama poiminta tarkentaa tuloksia: ”Magnesium lisäsi nivelen kantasolujen kiinnittymistä kollageeniin Mg määrän suhteessa” ja ”Magnesiumin lisääminen aiheutti suuremman määrän kantasolujen tuottamaa rustomatriisia elävässä kudoksessa (in vivo).” Tuo kun saadaan vielä toteutettua ihmisillä…

Kalsiumia sisältävät kiteet niveltulehduksessa: epäterve liitto näin voi varmasti sanoa, sillä nuo kalsiumkiteet aiheuttavat niveltulehdusta ja ovat yksi keskeinen syy tuohon sairauteen. Kalkkiutumisen vastavaikuttajasta, magnesiumista, tuo katsaus ei puhu mitään ja mainitsee vielä, että niveltulehdukseen ei ole tehoavaa hoitoa. Ehkä ei ole katsottu oikeasta suunnasta? Toinenkin kalsiumkiteiden niveltulehduksen aiheuttamista päivittelevä tutkimus toteaa, että mitään hoitoa ei toistaiseksi ole. Kalsiumkiteet ovat tämänkin paperin mielenkiinnon kohde ja se kuvaakin varsin seikkaperäisesti ja havainnollisten kuvien kera, kuinka kalkkiutuminen aiheuttaa tulehdussytokiinien lisääntymistä.

Tämän 90-luvun tutkimuksen havainnot on ilmeisesti unohdettu noissa uudemmissa kalsiumkiteitä jahtaavissa tutkimuksissa? Tässä magnesiumin puute aiheutti leesioita polvinivelen rustoon 5 viikkoa vanhoilla rotilla. Luista ja rustosta mitattu Mg-pitoisuus oli vain puolet normaalisti magnesiumia sisältävää ruokaa syöneiden verrokkien tasosta.

Kihti

Nivelen varsin kivulias tulehdus on kihdinkin tunnusmerkki. Vaikuttaakohan Mg-puute jotenkin tähänkin sairauteen?

Tässä rottakokeessa Mg-puute vähensi ureahapon erittymistä munuaisista. Se on kihtiä potevalle tietysti huono juttu. Kun ureahappoa kertyy liikaa, se jämähtää kiteiksi niveleen, tyypillisesti isovarpaaseen. Ureahapon eritys väheni karkeasti ottaen puoleen ts. tuplasti enemmän jäi kietämään elimistöön ja kiteytymään niveliin.

Vain miehillä havaittiin tässä kokeessa käänteinen yhteys magnesiumin ja ureahapon määrän kesken siten, että ryhmällä, jolla oli vähiten Mg seerumissa oli eniten ureahappoa. Ryhmiä oli 5 ja niiden ureahappopitoisuus laski 3. Mg-ryhmästä alkaen n. 40% verrattuna ensimmäiseen ryhmään.

Nivelreuman käypä-hoito ohjeissa ei tietenkään magnesiumia mainita, kuten ei myöskään polvi- ja lonkkanivelrikon yhteydessä. Kihdin osalta käypä-hoito ohjeita ei näytä löytyvän kuin nivelreuman kohdalta (taulukko 3) ja mainintaa magnesiumista on myös turha hakea.

* * * * * * * * * * *

Seuraavat magnesiumiin liittyvät asiat jäävät odottamaan julkaisua (tähdellä merkityt oli luvattu tähän 2. osaan, mutta jotain oli pakko siirtää eteenpäin, että yhden artikkelin koko ei paisu kohtuuttoman suureksi) :

– mielenterveys*

– epilepsia

– silmien terveys*

– astma ja keuhkot

– kilpirauhanen*

– migreeni

– suolisto

– testosteroni

Järjestys on vielä avoin, samoin kuinka moneen osaan tuo määrä pitää jakaa. Ja eihän sitä tiedä, jos vaikka tässä matkan varrella putkahtaa lisää magnesiumiin liittyviä asioita…

LINKKEJÄ:

Significance of magnesium in congestive heart failure.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8800040

Magnesium basics

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4455825/

Thus, one should keep in mind that ATP metabolism, muscle contraction and relaxation, normal neurological function and release of neurotransmitters are all magnesium dependent. It is also important to note that magnesium contributes to the regulation of vascular tone, heart rhythm, platelet-activated thrombosis and bone formation ”

Magnesium in disease

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4455821/

Hypomagnesemia and Proton Pump Inhibitors / Below the Tip of the Iceberg

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/1105861

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

13 thoughts on “Magnesium – aktiivisesti unohdettu mineraali? Osa 2”

 1. Kiitos Ari Kaihola!

  Suomalaisten sydän- ja verisuonisairauksien pääasiallisen syy on kirjoituksesikin perusteella nyt entistä vahvemmin osoitettu
  toteen. Syyt eivät ole voin, rasvan, kananmunien (kuten aikoinaan väitettiin!) seurausta vaan nimenomaan magnesiumin puutteen
  aiheuttamia. Mielenkiintoista ja kaikkein kuvaavinta on tuo esittämäsi kuvaaja magnesiumin osuudessa kaivovedessä ja sen suhde sydänkohtauksiin. Onko yllättävää, ettää lukemat korreloivat eniten Kainuussa ja -Pohjois-Karjalassa. Mikähän projekti siellä olikaan aikoinaan käynnissä.. -ja jonka tulosten perusteella suomalaisille alettiin vääntämään margariini-soopaa ym.

  Muistanette kaikki rasvasodan vuosikymmenen alussa? Ja yleis- ja verisuonikirurgi Taija Sompin kertomukset valtimoihin kerääntyvästä kalkista? https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/09/17/talk-voita-poytaan . Tämä youtubesta löytyvä keskustelu tulisi näyttää kaikille uudestaan valtiollisen yhtiömme kanavilla. Tuskin saadaan kuitenkaan nähdä ainakaan lähiaikoina. Somppi kertoo lähetyksessä että valtimoista poistetussa kalkissa kolesterolin osuus on vain 3%. Joten mikähän se suomalaisten suonet tukkiikaan, kolesteroli vai kalkki (kalsium)?
  Esittämäsi Framingham Heart Study -tutkimuksen tulokset vahvistavat asian. Merkittäiltä osin suomalaisten sepelvaltimo- ja muiden sydän- ja verisuonisairauksienen, aivoverenkierto (mm.aivo)infarktien) ym. taustalla on nimenomaan verisuonten kalkkeutuminen ja tämä liiallinen kalkkeutuminen johtuu juuri magnesiumin vähhydestä johtuvasta liiallisesta kalsiumin kertymisestä suonistoomme.

  Yksi mielenkiintoinen asia tuossa esittämässäsi kartassa on. Kuten ensimmäisestä kuvaajasta voidaan nähdä, on magnesiumin pitoisuus kaivovedessä hyvin alhainen myös Rovaseudulla (Rovaniemi + Ranua) ja Länsi-Lapissa. Miksi kuitenkaan sydänkohtauksien määrä näissä ei ole korkea vaan jopa samaa tasoa maamme parhaimpien alueiden kanssa? Mikä tekee näistä kahdesta alueesta poikkeuksellisen verrattuna Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen? Tämä olisi jo yksistään vertailevan tutkimuksen aihe ja voisi paljastaa syitä poikkamiin ja syy-seuraussuhteisiin enemmänkin.

  Mitä tulee esittämiisi havaintoihin ja tutkimustuloksiin magnesiumin ja tulehdusten yhteydestä eritoten nivelten osalla niin voin tässä kertoa oman henkilökohtaisen kokemukseni asiasta. Viimeiset 2-3 vuotta kärsin yhä ilkeämmäksi menevästä oikean polven särystä. Polvi kuvattiin niin rtg- kuin ultraäänelläkin. Mitään rakenteellista tai nivelrikkoon viittaavaa ei löytynyt. Ja kipu vain lisääntyi ja särkyä oli usein iltaisin ja äisinkin eli levossa… CRP normaali. Sain myös Hyalgan -pistoksia 3 kertaa polven sisälle. Auttoivat vähän mutta eivät poistaneet kipua. Lääkäri nosti lopulta kätensä pystyyn ja määräsi vahvempia särkylääkkeitä. Sanoi että alkava nivelrikko, jota ei näy kuvissa. Ja että pitää vain kestää ja jumpata lihaksia. Kun sitten aloin syömään magnesiumia n. puoli vuotta siten niin polven säryt ovat kadonneet ja pysyneet poissa. Polvessani täytyi siis olla tulehdus, jota ei kuvauksissa löytynyt eikä perus-CRP tulehdusta osoittanut. Eli kyseessä oli krooninen tulehdus polvinivelessä. Ja tämän tulehduksen magnesium sai rauhoittumaan/taltutettua. Ja uskon että myös polven ”alkava nivelrikkokin” on parantunut!

  Kaikki nämä jo nyt esittämäsi asiat pitäisi saada laajaan jakoon. Mutta sehän aiheuttaisi sen, että suomalaiset huomaisivat yhteydet ja ryhtyisivät hoitamaan itseään jolloin lääkäreillä ja apteekkareilla loppuisi työt. Ja lääketehtailta menisi miljoonatienestit.

  Kiitos vielä näistä kahdesta magnesium -osiostasi ja hienosta työstäsi aiempienkin kirjoitustesi osalta!
  Ja kiitos myös sinulle Christer tämän kaiken mahdollistamisesta!

  Hienoa työtä!

 2. Iso kiitos näistä! Malttamattomana odotan seuraavaa kirjoitusta aiheesta.
  Magnesium on luultavasti se, mikä poisti minulla levottomat jalat ja (reuma?)säryt lonkissa, reisissä ja säärissä.

  1. Kyllä. Ja magnesiumin lisäksi usein mainitaan raudan puutteen korjaaminen. Joissakin kirjoituksissa mainitaan systeemisen, matala-asteisen tulehduksen tai autoimmuunitulehduksen olevan syypää. Näitähän magnesium parantaa, joten vaikutus voi tulla sitäkin kautta ja lisäksi Mg vaikuttaa suoraan hermostoa rauhoittavasti.

 3. Mielenkiintoinen katsausartikkeli Mg / Ca vaikutuksista rustojen terveyteen.

  Magnesium and osteoarthritis: from a new perspective

  Käsittelee myös näiden mineraalien vaikutuksia solujen aineenvaihduntaan, esim. mitokondrioihin (Mg2+ affects mitochondria activities).

  ”It indicates that Mg deficiency in cartilage tissue lead to chondrocytes lesions caused by uncontrolled growing of high Ca content crystals in cartilage tissue. Additionally, Mg ions directly promote chondrocytes differentiation and viability, however, the mechanism is not understood yet.”

  ”It has been suggested that Mg2+ kinetically hinders nucleation and subsequent growth of hydroxyapatite by competing for structural sites with chemically similar but larger Ca2+ (31,36).
  Mg deficiency in cartilage tissue would lead to the Carich BCP, CPPD and finally hydroxyapatite crystallization, which is characterized as articular chondrocalcinosis commonly occur in elderly people with OA (37,38).”

  http://aoj.amegroups.com/article/view/3606/4288

 4. Suomalainen tutkimus vuodelta 1978 paljasti jo sydänsairauksien todellisen syyn:

  ”Moreover, the consumption of milk products is, on the average, higher in Finland than in any other country [71]. The calcium to magnesium ratio in milk is about 12:1 [71]. The high calcium concentration in the average Finnish diet is likely to inhibit the intestinal absorption of magnesium [71] and also to increase the loss of magnesium [58].”

  Kuva 2 kertoo todellakin enemmän kuin 1000 sanaa. Se löytyy netistä täältä:
  http://www.mgwater.com/minerals.shtml

  Ei voi kuin ihmetellä, miksi tuohon ei reagoitu? Ja miksi Ancel Keys ei tuohon reagoinut, kun kuitenkin tuo grafiikka on hänen materiaaleistaan lainattu? Myös Puskan täytyi olla tuosta tietoinen, koska kuva 1 on lainattu häneltä.

 5. No sanopa muuta!! En näe kuin yhden mahdollisuuden siihen, että tätä ei ole nostettu esiin. Se on keskustapuolue. Mikäli totuus siitä, että maidon juonti on todellakin epäterveellistä olisi tuotu esiin, niin Suomen kansantalous olisi notkahtanut ja pahasti. Maidon kulutus Suomessa oli jyrkästi vähentynyt 1960-luvulta lähtien (https://www.maitojaterveys.fi/maitotietoa/maitovalmisteiden-kulutus/maidon-kulutus-suomessa.html) ja mikäli olisi tuotu esiin tutkimustulokset siitä, että maito (eritoten käsitelty maito) on jopa vaarallista, niin Suomen meijeriteollisuus olisi romahtanut ja myös maitotilat kaatuneet. Keskusta ei voinut tällaista sallia ja se ryhtyi pelastustoimiin. Siksi P-Karjala -projektin tuloksiakin on väännetty vaikka mihin muotoihin ym. Salailu/peittely/valehtelu on jatkunut jo 40 vuotta. Ja jatkuu yhä.

  Kiitos Internetin, on terveystietous kuitenkin levinnyt ja esim. rasvattoman maidon -huolimatta siitä että esim. kouluissa ei enää muuta saa..- kulutus väheni esim. vuonna 2017 peräti 14% ja maidon kokonaiskulutuskin 5%.. (https://www.luke.fi/uutiset/mita-suomessa-syotiin-vuonna-2017). Suomalaiset ovat pikku hiljaa tulossa järkiinsä.

  Nämä esittämäsi tulokset pitää jotenkin saada laajaan julkisuuteen.

  Kiitos tästä!

  1. Onhan tuon tutkimuksen tulokset sen verran ’kuumaa kamaa’, että esittämäsi salaliittoskenaario voisi hyvinkin olla mahdollinen. Kaikki kuitenkin onnistuttiin lakaisemaan maton alle.
   Kiitos tuosta linkistä – todellakin alkaa näyttää siltä, että järki voittaa: ”… mutta täysmaidon kulutuksessa oli sen sijaan parin vuoden laskusuunnan jälkeen kasvua seitsemän prosenttia edellisvuodesta.” Ja hyvä niin, sillä maidon laktoosi imeytyy rasvattomasta versiosta ainakin tuplasti tehokkaammin kuin täysrasvaisesta ja laktoosilla saattaa olla haitallisia vaikutuksia mm. kilpirauhaseen. Tästä tulee lyhyt jakso seuravaan osaan.

 6. Laktoosi ja kilpirauhanen. Mielenkiintoista.. Laitan tähän erinäisiä havaintojani eri lääkkeistä ja niiden sisältämistä laktoosista. Sekä kansamme geneettisestä mutaatiosta laktoosin suhteen.. Kunhan vain saan tiedot koottua ja asiallisesti esitettyä. Laktoosi voi olla merkittävä tekijä monissa sairauksissamme, sokerihan se sekin on…

 7. Mielenkiintoista olisi tietää kuinka ruokavalion sisältämät kalatuotteet vaikuttavat alueellisesti sydänsairauksiin, erityisesti magnesiumin osalta.

  1. Kalan Ca:Mg suhde on Finelin mukaan n. 3:1; ei siis huonoimmasta päästä. Maidossa Ca:Mg suhde on 12:1. Kalan rasva on tunnetusti sydänterveellistä omega-3:a, joten ainakin rasvaiset kalat ovat hyvästä. En usko, että kalan magnesiumilla on juurikaan vaikutusta sydänsairauksiin, edut tulevat lähinnä sen rasvan kautta.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.