Valikko Sulje

Salbutamolin haitat

Kirjoittaja: Ari Kaihola

Tämä kirjoitus on tavallaan laajennus Magnesium-kirjoitussarjan 4. osaan. Siihen liittyvää tärkeää tietoa tuli eteen sen verran paljon, että en pitänyt sen välittämistä kommenttiosiossa riittävänä.

Ventoline on tunnetuin kauppamerkki salbutamolia sisältävistä astmalääkkeistä. Salbutamoli on Suomen 2016 lääketilaston mukaan yleisimmin käytetty keuhkoputkia avaava lääke 80% osuudella. Siksi sen mahdolliset haittavaikutuksetkin kohdistuvat laajaan käyttäjäjoukkoon. Lisäksi lääkettä näytetään määrättävän hyvin herkästi lapsillekin erilaisten flunssaoireiden, kuten tukkoisuuden ja yskän hoitoon. Mielestäni tässä otetaan vaarallisia askelia terveyden hoidosta kohti medikalisaatiota so. opetetaan jo pienestä pitäen, että lääkkeet ovat se ainoa oikea ratkaisu. Lääketeollisuus ei varmaankaan tuota kehitystä pane pahakseen.

Kuva lainattu täältä.

Salbutamol vaikuttaa magnesiumin välityksellä

Salbutamol ’työntää’ magnesiumin soluihin. Tästä kerrotaan artikkelissa Magnesiumin metabolia ja sen häiriöt. Toisin sanoen se tekee sen, mikä tapahtuu automaattisesti, jos elimistön magnesiumvarannot olisivat täynnä – mikä tarkoittaa myös solutason magnesiumia. Jos solun sisäinen magnesium pääsee laskemaan, kalsium tunkee tilalle, mistä seuraa tulehdusta ja sileiden lihasten jännitystä. Työntäessään magnesiumia esim. keuhkoputkien sileiden lihasten soluihin, salbutamol samalla tulee köyhdyttäneeksi magnesiumin plasmasta (koskee lähinnä pitkäaikaista käyttöä). Sen lisäksi salbutamol vaikuttaa munuaisiin siten, että ne alkavat päästää magnesiumia enemmän ulos. Näin tehdessään salbutamol tulee aiheuttaneeksi hypomagnesemian, mikä vaikuttaa ajan oloon haitallisesti keuhkoputkien sileisiin lihaksiin. Beta2-agonistien metaboliset vaikutukset –niminen katsausartikkeli kertoo tästä kohdassa 5. Muita vaikutuksia listalla ovat mm. sokerin ja insuliinin lisääntyminen verenkierrossa (huono juttu T2-diabeetikoille).

Katsausartikkelissa Magnesium ennaltaehkäisyssä ja hoidossa asia ilmaistaan hieman eri sanoin, mutta sielläkin (taulukko 3, rivi 4) kerrotaan salbutamolin lisäävän magnesiumin eritystä munuaisista ja aiheuttavan epänormaalin metabolisen vaikutuksen – magnesiumin siirtymisen soluihin.

Nyt herääkin kysymys, miksi ylipäätään kannattaisi käyttää lääkettä, joka ei tee muuta kuin varastaa magnesiumin idean, mutta samalla heittää sen ulos ’solujen markkinoilta’?

Tässä pari vertailevaa tutkimustulosta salbutamol vs. magnesium:

Magnesiumsulfaatilla sumutteena oli merkittävä keuhkoputkia avaava vaikutus akuutissa astmassa eikä se juurikaan poikennut salbutamolistatulos julkaistiin 1998 ja uudempi vastaava 2016 julkaistu vertailu oli tätä mieltä: Vaste Mg-sulfaattisumutteeseen yksinään on verrattavissa salbutamol-sumutteen tehoon, mutta on merkittävästi alhaisempi kuin näiden yhdistelmällä”.

Salbutamolin haittavaikutukset

Ilmoita lapsesi lääkärille, jos lapsi kärsii näistä sivuvaikutuksista eivätkä ne mene pois:

  • päänsärky
  • vapina
  • nopea, hidas tai epäsäännöllinen sydämen rytmi
  • hermostuneisuus tai levottomuus
  • paha maku suussa
  • huonovointisuus tai oksentelu
  • kuiva suu ja yskiminen
  • unettomuus
  • kipeä kurkku tai suu ja ongelmia nielemisessä

Useimmat seuraavista haittavaikutuksista eivät ole yleisiä, mutta ne voivat olla merkki vakavista ongelmista. Soita heti lapsesi lääkärille tai vie lapsesi ensiapuun, jos hänellä on näitä oireita:

  • jos lapsellasi on hengenvaarallinen reaktio: vinkuminen; hengenahdistus; kuume; kutinaa; paha yskä; sinertävä iho; kasvojen, huulten, kielen tai kurkun turpoaminen; tai jos lapsellasi on muita epätavanomaisia häiriöitä esim. käytöksessä
  • jos lapsesi hengitystiekohtausta ei saada kuriin
  • kouristukset

Jos tuo edellä oleva katsaus salbutamolin haittavaikutuksiin ei vielä saanut vakuuttumaan sen haitoista niin miten olisi lääke, joka lisää alttiutta sellaisille oireille, joita sen pitäisi parantaa?

Astmalääke herkistää allergeeneille!

Kyllä, luit aivan oikein. Useimmissa tätä koskevissa tutkimuksissa salbutamolin käyttö on jopa tuplannut (keuhkoputkien tai ihon) herkkyyden erilaisille allergeeneille. Tässä muutamia esimerkkejä: Säännöllinen salbutamolin käyttö hengitysteihin ja niiden vaste allergeeneihin toteaa mm. ”…salbutamolin jälkeinen allergeeniherkkyys oli melkein tuplasti suurempi” ja ”Täten, 2 viikkoa säännöllistä salbutamol-sumutteen käyttöä lisäsi ilmateiden herkkyyttä allergeeneille, mutta ei metakoliinille, ja aiheutti lisääntynyttä sietoa salbutamolin keuhkoputkien supistumista suojaavaan vaikutukseen molemmilla ärsykkeillä. Nämä sisäänhengitettävien beta2-agonistien vaikutukset tuovat esiin lisää todisteita niiden pitkäaikaisen käytön haitallisista vaikutuksista. Lancet 1993”.

1997 havaittiin sama heikentyminen allergeenien siedossa ja lisäksi vielä eosinofiilien lisääntyminen tutkimuksessa Säännöllisen Albuterolin käytön vaikutukset allergeenien aiheuttamaan hitaaseen vasteeseen ja ysköksen eosinofiileihin astmaatikoilla. Allergeeni aiheutti myös huomattavasti suuremman pudotuksen FEV1:ssä 7h kohdalla, kun lääkettä oli annettu kuin ilman lääkettä (kuva 2 alla). Siis hengitys vaikeutui enemmän lääkkeen kanssa kuin ilman!? Aika käsittämätöntä, olkoonkin, että laukaisijana oli allergeeni. Kyllä lääkkeen pitäisi toimia kaikissa olosuhteissa paremmin kuin plasebon.

Albuterol = salbutamol

90-luvulta saman tyyppisiä tutkimustuloksia on useampiakin, joten otetaan niistä enää yksi esimerkki: Toiminnallinen antagonismi: toleranssi seurauksena sisäänhengitettävistä beta2-agonisteista. ”Hätkähdyttävin löytö tässä tutkimuksessa oli odottamaton havainto suuresti lisääntyneestä hengitysteiden reaktiivisuudesta allergeeneille kahden viikon salbutamol-hoidon jälkeen. Se melkein kaksinkertaistui.” Tutkimuksessa on myös hyvä taulukko eri beta2-agonistien tehon hiipumisesta pidemmässä käytössä (sarake ’% loss’). Taulukon antia kuvataan tekstissä näin: ”Siinä missä lyhytvaikutteiset beta2-agonistit aiheuttivat keskimäärin 20-30% vähenemän keuhkoputkien suojaustehossa, pitkävaikutteiset näyttävät säännönmukaisesti aiheuttavan 50-75% vähenemän.”

Seuraava saman aihepiirin tutkimus on vuodelta 2009. Sen nimikin on jo aika kuvaava: Albuterol vahvistaa ilmateiden hyperreaktiivisuutta allergisessa astmamallinnuksessa. Loppupäätelmässä sanotaan: ”Me toteamme, että pitkäaikainen inhalaatiohoito kummalla tahansa albuterolin isomeerillä kykenee aiheuttamaan tulehtuneiden ilmateiden liiallisen reaktion”.

Beta-agonistien haittavaikutukset nimisiä tutkimuksia löytyy kaksikin kappaletta. Ensimmäisestä, 2002 julkaistusta, löytyy lause: ”Ei-lääketieteellisesti ennustettaviin vaikutuksiin kuuluvat ilmateiden liiallinen vaste epätyypillisiin ja tyypillisiin ärsykkeisiin, kuten allergeeni ja liikunta sekä lisääntynyt ilmateiden tulehdus.” Jälkimmäinen, 2003 laadittu tutkimus, joka julkaistiin netissä 2012, on vähän synkempi arvioissaan: ”Vaikkakaan salmeterol ei näytä lisäävän riskiä melkein-kuolemaan johtaviin kohtauksiin, vahva yhteys sumutettaviin beta2-agonisteihin silti löytyy. Sumutettavat tai suun kautta nautittavat beta2-agonistit on myös yhdistetty lisääntyneeseen sydän-verisuonikuolleisuuteen, sydänkohtauksiin ja sydämen vajaatoimintaan.” Olisikohan noilla sydänoireilla jotain yhteyttä salbutamolin magnesiumia ehdyttävään vaikutukseen?

Täytyy sanoa, että tässä lääketeollisuus on kyllä ylittänyt itsensä – mikä olisikaan tuottavampaa kuin myydä astmaan lääkettä, joka herkistää keuhkoputket allergeeneille ja muille ärsykkeille ja samalla lisää keuhkoputkien toleranssia lääkkeelle. Tätähän pitää sitten lääkitä suuremmilla annoksilla astmalääkettä, koska ”lääke ei tehonnutkaan”. Ja näin se karuselli pyörii…

Magnesiumilla hoidettaessa vastaavia haittavaikutuksia ei ole. Lisäksi magnesium hillitsee tulehdusta ja lievittää allergeenien vaikutusta (vähentämällä histamiineja), joita salbutamol ei tee. Uusimmissa tutkimuksissa tarkastellaan magnesiumin tehoa jopa kivun lievitykseen.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Ventolinen pakkausselosteet löytyvät näistä linkeistä:

Ventoline Diskus, Ventoline Evohaler ja Ventoline oraaliliuos. Näistä ensimmäisessä käytetään lisäksi laktoosia, joka voi joillekin aiheuttaa ylimääräisiä ongelmia.

FEV1 Wikipediasta (engl.).

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

21 Comments

  1. TUULI ANNELI MANSUKOSKI

    Moi.

    En tiedä näkeekö kukaan aiemmin kirjoittaneista vastaustani. Olen itse nebulisoinut Magnesium kloridia nyt pari kk. Teho ei ole lähelläkään Salbutamolia, mutta rentouttaa ihanasti, suonenvedot loppuvat aina nebulisoinnin ajaksi. Ja Salbutamolin kanssa yhdessä vaikutus vaikuttaa olevan parempi. Voin esimerkiksi lievään hengenahdistukseen käyttää pelkkää magnesiumia, mutta esimerkiksi rasitusreaktio on jo niin paljon voimakkaampi, että siihen tarvitsen Salbutamolin. Mulla on koronan jälkeen ollut aivan käsistä avaavan käyttö ja se pelottaa. Astmaani ei millään saada hallintaan. Mulla on IAS mukaan kaikki lääkkeet jo tapissa. Kortisonikuuri menee vielä, sen laskeminen ei onnistu.

    • Ari Kaihola

      Tästä kirjoituksesta voi löytyä jotain vinkkejä. Lue sen kohta Astma ja keskustele lääkärisi kanssa kannattaisiko NAC:ia kokeilla. https://turpaduunari.fi/naccia-ei-voi-patentoida-osa-2/

      Ruokavalion (kasviperäiset) monityydyttymättömät rasvat olisi hyvä rajata minimiin ja kalsiumin saanti ei saisi olla enempää kuin 2 kertaa magnesiumin saanti. Sokerit ja muut nopeat hiilihydraatit pois ruokavaliosta. Ketogeeninen ruokavalio vähentää tulehdusta, joten sitäkin voisi ehkä kokeilla: https://scholar.google.fi/scholar?q=ketogenic+diet+%22asthma%22&hl=fi&as_sdt=0%2C5&as_vis=1&as_ylo=2020&as_yhi=

    • TUULI ANNELI MANSUKOSKI

      Moi! Mulla on itseasiassa NAC ollut käytössä jo vuoden. Itse pelkkä ravintolisä ei ole niinkään tehonnut, jostain syystä Mucomyst taas on. Veikkaan, että se johtuu siitä, että sen kanssa nautitaan aina nestettä ja lima kuitenkin tarvitsee sitä notkistuakseen.

      Kaikki viljat ja sokerit on olleet poissa ruokavaluosta myös jo yli vuoden. Mulla on joko vilja- allergia tai keliakia, mutta sitä ei ole julkisella tutkittu, koska kuulemma hoito on sama: välttäminen. Nyt mulla kuitenkin selvitetään chronintautia ja IBS. Se selittäisi ainakin, miksi mahdollinen magnesiuminpuute on tullut. Ja siis tätäkään ei ole vielä labrassa katsottu, mutta olen aika varma, että magnesiuminpuute on, koska mulla oli nyt verenkuvassa kaliumin puute, joka tosin saatiin nyt kuntoon ravintolisän avulla. Otin tänään ekaa kertaa elementaarista magnesiumia 650mg ja mun hengitys helpotti. En nyt vielä halua innostua, koska takapakkia tulee kokoajan, mutta aloitin sen koska kuulin , että se imeytyy paremmin ja lisäksi onhan magnesiumilla IV:nä ihan oikeasti käyttöä vaikeissa astmakohtauksissa. No tää että hengitys helpotti, ei voi olla sattumaa, koska Ventolinesta oli 6h, taustalla vaikuttaa kyllä Atrovent, mutta silti mulla aina iltaa kohden pahenee hengenahdistus, kun kortisonikuuri on otettu aamulla.

        • Tuuli Mansukoski

          Moi!
          Olen itse perehtynyt jonkin verran naisten astman ja hormoonien väliseen yhteyteen. Sitä on maailmalla vasta alettu selvittää. Mulla puhkesi nimittäin astma, kun poistatin käsivarren keltarauhashormonia sisältäneem ehkäisykapselin, joka oli mulla 6v. No se poistettiin, koska alkoi tulla jatkuvia virtsatietulehduksia. Ja tämä taas johtui kapselin aiheuttamasta estrogeenin puutoksesta= limakalvojen puolustus oli nolla. On viitteitä siitä, että naisilla estrogeeni altistaa astmatulehdukselle ja keltarauhashormoni suojaa. Asia ei kuitenkaan ole täysin mutkaton, koska toisilla taas raskauden aikana astma lähestulkoon häviää. Nämä on kuitenkin yksi juttu nimenomaan naisten astman kanssa. Miesten ja naisten astmat eroavat toisistaan yllättävän paljon. Miehillä on mm. Yleisempää lapsuusiän astma ja naisille aikuisiän.

  2. Ari Kaihola

    Kortikosteroidit ja beta-agonistit näyttäisivät tämän uuden suomalaistutkimuksen mukaan olevan yhteydessä 20-30% suurempaan T1-diabetekseen sairastuvuuteen. Lääkäreiden ei todellakaan pitäisi määrätä lievään nuhaan ja tukkoisuuteen astmalääkettä, kuten nyt on tapana (siis lapsille, joilla ei ole astmadiagnoosia).
    https://www.is.fi/terveys/art-2000006396476.html

    • Ari Kaihola

      Sama uutinen uudelleen kierrätettynä. Ihan hyvä, että siitä varoitellaan. Nuo lääkkeethän lamaavat immuunijärjestelmää, jolloin erilaiset virustaudit pääsevät helpommin haiman saarekkeiden kimppuun (1, 2). On siis hyvin lyhytnäköistä hoitaa suomalaisten lasten tukkoisuutta näin järeillä lääkkeillä, koska he ovat jo valmiiksi maailman ykkössijalla T1-tilastossa.

      Suomalaistutkimus osoitti: astmalääkkeet saattavat suurentaa lapsen riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen

      https://www.is.fi/terveys/art-2000006638514.html

      Artikkelissa viitattu tutkimus lienee tämä ‘Use of Antiasthmatic Drugs and the Risk of Type 1 Diabetes in Children: A Nationwide Case-Cohort Study’ ja sen mukaan kortikosteroidit lisäsivät riskiä 29% ja beta-agonistit 22%:

      https://academic.oup.com/aje/article-abstract/189/8/779/5714589

      1) Suppression of immune response in lambs during treatment with the beta-adrenergic agonist clenbuterol https://academic.oup.com/jas/article-abstract/74/1/151/4605291?redirectedFrom=fulltext

      “… 9 of the 10 clenbuterol treated lambs produced no significant, specific antibody response”

      2) The anti-inflammatory and immunosuppressive effects of glucocorticoids, recent developments and mechanistic insights; Corticosteroid suppression of antiviral immunity increases bacterial loads and mucus production in COPD exacerbations

  3. Minna Pulli

    Googlasin oitis ”magnesiumsulfaatti suihkeena”, mutta ei sanaakaan moisesta. Ainoastaan iholle suihkittavia tuotteita löytyy.. Mistä tuota mahtaa saada? Käytän vain satunnaisesti avaavaa lääkettä, mutta en haluaisi sitäkään vähää käyttää, koska tekee niin pahat oireet, ja haluan myös luonnonmukaisemman vaihtoehdon aina kun mahdollista!

    Ari Kaihola vastaa:

    Kuten Mg-kirjoitussarjan osassa 4 (tämän artikkelin 1. linkki) kirjoitan,
    “No, kukaan ei varmaan tuon jälkeen kuluneiden 20v aikana olen nähnyt ’astmapiippua’, jonka sisältönä olisi Mg-sulfaattia? Syykin on aika yksinkertainen: magnesiumia ei voi patentoida.”

    ts. em. Mg sisältäviä astmapiippuja on luultavasti tehty vain noita kokeita varten erityistilauksesta.

    Koska astmaa sairastavista eri tutkimusten mukaan yli puolet kärsii Mg puutteesta ja koska salbutamol ehdyttää kehon magnesiumia, kaikkien astmaatikkojen on järkevää täydentää magnesium-varastojaan, koska haittaakaan siitä ei ole. Kalsiumin suhde magnesiumiin olisi hyvä pitää lähellä 1:1 ja lisäksi siemenöljyt ja nopeat hiilarit (esim. sokeri) minimissään. Näillä pääsee jo pitkälle sellaisten elinolosuhteiden luomisessa, joissa astma ei viihdy.

    Salbutamolin käyttötiheys tietenkin vaikuttaa sen magnesiumia ja muita elektrolyytteja ehdyttävään tehoon. Pienillä käyttömäärillä (kerta-annos satunnaisesti) riski lienee aika olematon eikä näiden kirjoitusten tarkoitus ole kannustaa olemaan kokonaan käyttämättä lääkettä silloin, kun se on tarpeen. Noiden yo. kappaleessa kerrottujen Mg ja Ca ym. asioita toteuttamalla voi olla mahdollista vähentää lääkityksen tarvetta.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1416329

    ========================

    t. ari

    • Nimetön

      Mieheni sairastaa myasthenia gravista ja magnesium kielletty, nyt määrätty hengenahdistukseen buventol easyhaler 200mikrog/annos inhalaatiojauhe. Uskaltaako kokeilla?

      • Ari Kaihola

        Jos kerran tarve on ja lääkäri on määrännyt niin pitäähän sitä uskaltaa käyttää. MG:ssä lihashermojen reseptorit eivät toimi kunnolla, mikä lamauttaa lihaksia. Kaivoin muutamia asioita siihen liittyen (tuo on vain pintaraapaisu) ja noita asioita kannattaisi lääkärin kanssa miettiä, jos ei uskalla omin päin lähteä kokeilemaan.

        Statiinit voivat aiheuttaa Myastenia Graviksen:

        https://www.jocn-journal.com/article/S0967-5868(13)00643-7/pdf

        Se johtuu ilmeisesti siitä, että lihassolujen käskytyksessä tarvittavien reseptoreiden, nicotinic acetyl-choline receptor (AChR), toiminta on riippuvaista kolesterolista, jota statiinit alentavat.

        Regulation of receptor function by cholesterol

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11092453

        “In general, cholesterol is required [33], whereas unsaturated free fatty acids inhibit ion-gating activity [34]. It is interesting to note that the structure-activity requirements for cholesterol are not very stringent—even neutral lipids that are very dissimilar to cholesterol, e.g., vitamin D3 can support the ion-gating activity [35].

        Kolesteroli on tärkeää AChR:n toiminnalle, joten statiinien käyttöä tulisi välttää.

        STATINS MAY AGGRAVATE MYASTHENIA GRAVIS

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2670554/

        “Unsaturated fatty acids were much more effective inhibitors of AChR function than saturated fatty acids.”

        Noiden ylläolevien tiedonjyvien perusteella Myastenia Gravista sairastavien tulisi välttää siemenöljyjä eikä pitäisi yrittää alentaa kolesterolia. Myös D-vitamiini saattaisi toimia kolesterolin ‘korvikkeena’. Sen saannista on muutenkin hyvä pitää huolta, koska sillä on autoimmuunijärjestelmää kontrolloivia ominaisuuksia ja koska MG on autoimmuunisairaus.

  4. Matsone

    Niinpä… “Lisääntynyt oirelääkkeen tarve on merkki huonosta astman hallinnasta.”. Näin todellakin on, siis lääkäreiden tahallaan Ventolinella aiheutetun lisäannostelun tarpeesta. Ja siitä syystä seuraavassa astmakontrollissa sitten nostetaan “säännöllisen, hoitavan(!) lääkkeen” annostusta. Tai pukataan potilaalle kortikosteroidimyrkky Seretide tai vastaava kehiin. Ja eikun lisää Ventolinea.. Kiitos Christer tästä.

  5. turpaduunari.fi

    GlaxoSmithKline “vastasi” tiedusteluuni koskien salbutamolia ja herkistymistä allergeeneille (selkokielellä ilmaisten: ei vastannut kysymykseeni!)

    “Hyvä Christer Sundqvist,

    Kiitos viestistäsi ja mielenkiinnosta astmalääkkeitä kohtaan.
    Salbutamolin käyttöaiheet, annostus, varotoimenpiteet ja haitat kuvataan lääkeviranomasen hyväksymässä Ventolinen valmisteyhteenvedossa, joka on liitetiedostona.
    Salbutamolin farmakologiset vaikutukset ovat hyvin tunnettuja ja niitä on tutkittu runsaasti sen lähes 40-vuotisen käyttöhistorian ajan. Vaikutukset suolatasapainoon ja sokerimetaboliaan ovat adrenergisten agonistien tunnettuja vaikutuksia.
    Inhaloitavaa salbutamolia käytetään nykyisin astman hoidossa lähinnä keuhkoputkia avaavana, tarvittaessa otettavana oirelääkkeenä säännöllisen astmatulehdusta hoitavan lääkkeen lisäksi. Lisääntynyt oirelääkkeen tarve on merkki huonosta astman hallinnasta. Magnesiumin käyttöä vaikean astmakohtauksen hoidossa on myös tutkittu ja siitä on maininta Käypä Hoito -suosituksessa.

    http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus…

    Emme ota kantaa yksittäisten potilaiden hoitoa koskeviin kysymyksiin.

    Ystävällisin terveisin

    Anssi Hjerppe, MSc (Pharm)
    Scientific Advisor, Respiratory
    Medical Mgmt
    Finland”

  6. Nimetön

    Jouduin käyttämään Ventolinea astman alkuvaiheessa/tutkimuksissa. Ihan kamala olo tuli aina ja huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Lopetin heti kun mahdollista. Ja nyt pärjään ilman. Käytän magnesiumia… 🙂

    • Matsone

      Hienoa! Hyvä että huomasit ajoissa. Moni ei sitä ole tehnyt, siis todellakaan ei moni.. Tämä asia pitää saada laajasti levitettyä, joden toivon kaikilta teiltä tämän sivuston lukijoilta että laittakaa nämä Ari Kaiholan tekemät tutkimukset leviämään kaikille mahdollisille jotka tunnette. Ne ovat Totuus, ei lääkäreiden tai Duodecimin tai THL:n tai STM:n paskanjauhamiset. He ovat täysiä huijareita kaikki. Ja tämä Ventoline -asia on vain jäävuoren huippu. Lukekaa kaikki mitä täällä Christerin sivuilla on kirjoitettu ravitsemuksesta, homejutuista, ym. Meitä on suoraan sanoen kusetettu yli 30 vuotta. Ja nyt on kaikkien aika herätä!

  7. Matsone

    Sonja. Seretide sisältää kahta lääkeainetta, salmeterolia ja flutikasonipropionaattia. Kannattaisi lukea salmeterolin sivuvaikutuksista, suomenkielisenä wikipedia ei sitä löydä, mutta englanniksi kyllä :https://en.wikipedia.org/wiki/Salmeterol Side effects: Due to its vasodilation properties, the common side effects of salmeterol are dizziness, sinus infection, and migraine headaches.

    Flixotide sisältää myös flutikasonipropionaattia sekä laktoosimonohydraattia. Tuo flutikasoniprpionaatti on kortikosteroidi, jolla on paljon vakaviakin sivuvaikutuksia. https://en.wikipedia.org/wiki/Fluticasone_propionate ,,can increase the risk for serious, systemic corticosteroid induced side effects.These side effects include weakened immune system, increased risk of systemic infections, osteoporosis, and elevated pressure in the eyes. Common side effects may include nasal irritation (burning, stinging, bleeding), headache, upset stomach (nausea, vomiting), and diarrhea. Rare side effects include infection (evidenced by, e.g., fever, sore throat, and cough), vision problems, severe swelling, hoarse voice, and difficulty breathing or swallowing.

    Pojallani oli käytössä Flixotide vuoden ajan ja Seretide 2 vuoden ajan. Lääkärit melkein tuhosivat näiillä hänen lisämunuaisensa kuorikerroksen ja kortisolituotanto loppui lähes kokonaan. Immuunipuolustus romahti. Vaikutukset muuhun hormonitoimintaan eivät vielä tällä hetkellä ole täysin selvillä eikä se, mille tasolle esim. hänen kortisolituotantonsa voi palautua. Onneksi hän on vielä nuori (14 -v), joten toivoa meillä vielä on. Lääkärit tulen saattamaan vastuuseen asiasta ja asiat ovat jo vireillä.

    Toivottavasti poikanne astmakontrolleissa tutkitaan aina mm. kortisoli, B-diffi (Leukosyyttien erittelylaskenta) ym. eikä pelkästään puhallusmittauksia niin kuin meidän poikamme kohdalla. Ja olisinpa minäkin tiennyt muutama vuosi sitten magnesiumista edes hitusen siitä, mitä Ari on tutkimuksissaan tuonut meille nyt esille.

  8. Heli Rantanen

    Onko keuhkolääkärit tietoisia tästä? Mulle ei oo määrätty näitä lääkkeitä. Kauheeta jos ihmisen terveydellä tehdään rahaa pahentamalla tilaa

  9. Tiina Ollilainen

    Oli varsin mielenkiintoista luettavaa! Keskivaikeaa astmaani ei sitten millään saada kuriin. Nyt kokeilussa keuhkoahtaumalääkitys ja pitkävaikutteinen avaava Anoro. Ja haittavaikutyksia ei siis kuulema ole…

    Voiko monikemikaaliyliherkistymisellä olla yhteys suurina määrinä käytettyyn avaavaan Ventolineen? Miksi niin moni pahasti homealtistunut, astmaan sairastunut homesairas herkistynyy myös kemikaaleille ja hajusteille ihan invalidisoivasti? Kuten minäkin.

    Olisi kiva tietää, miksi tätä yhteyttä ei tutkita tai ole tutkittu? Voiko avaavalla lääkityksellä suuresti käytettynä olla osuutta asiassa?

    • Satu Mäkinen

      Hei Tiina! Itse sairastuin astmaan ja niveltulehdukseen homealtistuksen myötä, Lääkärit eivät tätä toki uskoneet, astmalääkkeet sai samantien, reumafaktoria ei löytynyt verestä joten 2v olivat sitä mieltä että ei ole mitään, vaikka nivelet oireili ja kipuili. Yksityislääkärin kautta sain viimein lähetteen magneettiin ja sieltä näky reumapesäke hoidoksi solusalpaajat. “Juu ei kiitos sanoin kokeilen kaikki muut vaihtoehdot ensin” suututtaen reumalääkärin. . Osaava akupunktiohoitaja Tampereella sai astmaoireet rauhoittumaan parissa viikossa, nivelten asettuminen kesti kauemmin. Myös homeopatiasta voi olla apua kun löytää hyvän osaavan hoitajan.

  10. Sonja Karttunen

    Onko Suomessa saatavilla magnesiumsulfaattia sumutteena? Meillä pojalla käytössä harrastuspäivinä Seretide ja muulloin Flixotide, mielellään jotain luonnollisempaa ainetta käyttäisimme, jos sellaista on!

  11. Matsone

    Kiitos Ari. Tieto lisää tuskaa. Tässä tapauksessa poikani kohdalla, jolla diagnosoitiin “astma” 2014. Lääkkeeinä Flixotide ja tarvittaessa Ventoline. Vuonna 2015 “lääkkeeksi” vaihdettiin karmea Seretide, josta jo aiemmin kirjoitin. Ja tarvittaessa Ventoline…Ja ongelmat vain pahenivat. Rasituksensietokyky heikkeni merkittävästi 2016-17. Syksyllä 2017 meni tunnettuun homekouluun ja alkoi pyörtymis- ym. kohtaukset. Keväästä 2018 lähtien selkeä Cfs/POTS -oireyhtymä. Heitin kaikki pojan astmalääkkeet roskakoriin.

    Kesästä lähtien olemme hoitaneet hänen “astmaansa” magnesiumilla ym. Eikä tarvetta “lääkitykseen” ole enää ollut. Neurologiset oireet kuitenkin jäivät, mm. uniongelmat kun autonominen hermosto ei toimi kunnolla, ortostaattiset ongelmat kun syke nousee pystyyn noustessa hetkessä 30-40 lyöntiä eikä palaudu kunnolla. Tässä tosin olemme saaneet tilanteen hieman paranemaan, kesäkuussa syke nousi 40 lyöntiä seisomaan noustessa, nyt enää 30. Ja jäi kova uupumus, joka tosin on sekin hieman helpottunut magnesium-, vitamiini-, ruokavalio ym.hoitojemme avulla. Päänsäryt ja pahoinvointi ovat kadonneet.

    “Astma”potilaiden määrä jatkaa kasvuaan Suomessa. Ja näiden myrkkyjen myynti. Ja lasten neurologiset ja psyykkiset ongelmat vain lisääntyvät. Eikä ihmiset (kuten en minäkään aiemmin) ymmärrä mistä on kysymys. Luotetaan vain sokeasti lääkäreihin ja heidän Käypä Hoito -mantroihinsa. Jotka on tehty vain tukemaan tätä sairasta businesta lastemme terveyden kustannuksella.

    Mutta eivät jatka enää kauaa, sillä Totuus Kaikesta on viimein paljastumassa. Myös sinun ansiostasi, Iso kiitos näistä tutkimuksista!
    Ja kohta alkaa puhdistus.

    Sydämeni itkee kaikkien maamme sairaiden lastemme puolesta, mitä olemmekaan heille sallineet tehtävän. Mutta käsillä on se aika, jolloin tämä loppuu. Ja tulee oikeiden hoitojen ja kuntoutuksen aika. Anteeksiannon osalta en sano mitään. Ainakaan lääkäreiden kohdalla.

    Kiitos Ari ja Christer, nyt on sitten tiedonjakamisen aika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *