Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Salbutamolin haitat

Kirjoittaja: Ari Kaihola

Tämä kirjoitus on tavallaan laajennus Magnesium-kirjoitussarjan 4. osaan. Siihen liittyvää tärkeää tietoa tuli eteen sen verran paljon, että en pitänyt sen välittämistä kommenttiosiossa riittävänä.

Ventoline on tunnetuin kauppamerkki salbutamolia sisältävistä astmalääkkeistä. Salbutamoli on Suomen 2016 lääketilaston mukaan yleisimmin käytetty keuhkoputkia avaava lääke 80% osuudella. Siksi sen mahdolliset haittavaikutuksetkin kohdistuvat laajaan käyttäjäjoukkoon. Lisäksi lääkettä näytetään määrättävän hyvin herkästi lapsillekin erilaisten flunssaoireiden, kuten tukkoisuuden ja yskän hoitoon. Mielestäni tässä otetaan vaarallisia askelia terveyden hoidosta kohti medikalisaatiota so. opetetaan jo pienestä pitäen, että lääkkeet ovat se ainoa oikea ratkaisu. Lääketeollisuus ei varmaankaan tuota kehitystä pane pahakseen.

Kuva lainattu täältä.

Salbutamol vaikuttaa magnesiumin välityksellä

Salbutamol ’työntää’ magnesiumin soluihin. Tästä kerrotaan artikkelissa Magnesiumin metabolia ja sen häiriöt. Toisin sanoen se tekee sen, mikä tapahtuu automaattisesti, jos elimistön magnesiumvarannot olisivat täynnä – mikä tarkoittaa myös solutason magnesiumia. Jos solun sisäinen magnesium pääsee laskemaan, kalsium tunkee tilalle, mistä seuraa tulehdusta ja sileiden lihasten jännitystä. Työntäessään magnesiumia esim. keuhkoputkien sileiden lihasten soluihin, salbutamol samalla tulee köyhdyttäneeksi magnesiumin plasmasta (koskee lähinnä pitkäaikaista käyttöä). Sen lisäksi salbutamol vaikuttaa munuaisiin siten, että ne alkavat päästää magnesiumia enemmän ulos. Näin tehdessään salbutamol tulee aiheuttaneeksi hypomagnesemian, mikä vaikuttaa ajan oloon haitallisesti keuhkoputkien sileisiin lihaksiin. Beta2-agonistien metaboliset vaikutuksetniminen katsausartikkeli kertoo tästä kohdassa 5. Muita vaikutuksia listalla ovat mm. sokerin ja insuliinin lisääntyminen verenkierrossa (huono juttu T2-diabeetikoille).

Katsausartikkelissa Magnesium ennaltaehkäisyssä ja hoidossa asia ilmaistaan hieman eri sanoin, mutta sielläkin (taulukko 3, rivi 4) kerrotaan salbutamolin lisäävän magnesiumin eritystä munuaisista ja aiheuttavan epänormaalin metabolisen vaikutuksen – magnesiumin siirtymisen soluihin.

Nyt herääkin kysymys, miksi ylipäätään kannattaisi käyttää lääkettä, joka ei tee muuta kuin varastaa magnesiumin idean, mutta samalla heittää sen ulos ’solujen markkinoilta’?

Tässä pari vertailevaa tutkimustulosta salbutamol vs. magnesium:

Magnesiumsulfaatilla sumutteena oli merkittävä keuhkoputkia avaava vaikutus akuutissa astmassa eikä se juurikaan poikennut salbutamolistatulos julkaistiin 1998 ja uudempi vastaava 2016 julkaistu vertailu oli tätä mieltä: Vaste Mg-sulfaattisumutteeseen yksinään on verrattavissa salbutamol-sumutteen tehoon, mutta on merkittävästi alhaisempi kuin näiden yhdistelmällä”.

Salbutamolin haittavaikutukset

Ilmoita lapsesi lääkärille, jos lapsi kärsii näistä sivuvaikutuksista eivätkä ne mene pois:

 • päänsärky
 • vapina
 • nopea, hidas tai epäsäännöllinen sydämen rytmi
 • hermostuneisuus tai levottomuus
 • paha maku suussa
 • huonovointisuus tai oksentelu
 • kuiva suu ja yskiminen
 • unettomuus
 • kipeä kurkku tai suu ja ongelmia nielemisessä

Useimmat seuraavista haittavaikutuksista eivät ole yleisiä, mutta ne voivat olla merkki vakavista ongelmista. Soita heti lapsesi lääkärille tai vie lapsesi ensiapuun, jos hänellä on näitä oireita:

 • jos lapsellasi on hengenvaarallinen reaktio: vinkuminen; hengenahdistus; kuume; kutinaa; paha yskä; sinertävä iho; kasvojen, huulten, kielen tai kurkun turpoaminen; tai jos lapsellasi on muita epätavanomaisia häiriöitä esim. käytöksessä
 • jos lapsesi hengitystiekohtausta ei saada kuriin
 • kouristukset

Jos tuo edellä oleva katsaus salbutamolin haittavaikutuksiin ei vielä saanut vakuuttumaan sen haitoista niin miten olisi lääke, joka lisää alttiutta sellaisille oireille, joita sen pitäisi parantaa?

Astmalääke herkistää allergeeneille!

Kyllä, luit aivan oikein. Useimmissa tätä koskevissa tutkimuksissa salbutamolin käyttö on jopa tuplannut (keuhkoputkien tai ihon) herkkyyden erilaisille allergeeneille. Tässä muutamia esimerkkejä: Säännöllinen salbutamolin käyttö hengitysteihin ja niiden vaste allergeeneihin toteaa mm. ”…salbutamolin jälkeinen allergeeniherkkyys oli melkein tuplasti suurempi” ja ”Täten, 2 viikkoa säännöllistä salbutamol-sumutteen käyttöä lisäsi ilmateiden herkkyyttä allergeeneille, mutta ei metakoliinille, ja aiheutti lisääntynyttä sietoa salbutamolin keuhkoputkien supistumista suojaavaan vaikutukseen molemmilla ärsykkeillä. Nämä sisäänhengitettävien beta2-agonistien vaikutukset tuovat esiin lisää todisteita niiden pitkäaikaisen käytön haitallisista vaikutuksista. Lancet 1993”.

1997 havaittiin sama heikentyminen allergeenien siedossa ja lisäksi vielä eosinofiilien lisääntyminen tutkimuksessa Säännöllisen Albuterolin käytön vaikutukset allergeenien aiheuttamaan hitaaseen vasteeseen ja ysköksen eosinofiileihin astmaatikoilla. Allergeeni aiheutti myös huomattavasti suuremman pudotuksen FEV1:ssä 7h kohdalla, kun lääkettä oli annettu kuin ilman lääkettä (kuva 2 alla). Siis hengitys vaikeutui enemmän lääkkeen kanssa kuin ilman!? Aika käsittämätöntä, olkoonkin, että laukaisijana oli allergeeni. Kyllä lääkkeen pitäisi toimia kaikissa olosuhteissa paremmin kuin plasebon.

Albuterol = salbutamol

90-luvulta saman tyyppisiä tutkimustuloksia on useampiakin, joten otetaan niistä enää yksi esimerkki: Toiminnallinen antagonismi: toleranssi seurauksena sisäänhengitettävistä beta2-agonisteista. ”Hätkähdyttävin löytö tässä tutkimuksessa oli odottamaton havainto suuresti lisääntyneestä hengitysteiden reaktiivisuudesta allergeeneille kahden viikon salbutamol-hoidon jälkeen. Se melkein kaksinkertaistui.” Tutkimuksessa on myös hyvä taulukko eri beta2-agonistien tehon hiipumisesta pidemmässä käytössä (sarake ’% loss’). Taulukon antia kuvataan tekstissä näin: ”Siinä missä lyhytvaikutteiset beta2-agonistit aiheuttivat keskimäärin 20-30% vähenemän keuhkoputkien suojaustehossa, pitkävaikutteiset näyttävät säännönmukaisesti aiheuttavan 50-75% vähenemän.”

Seuraava saman aihepiirin tutkimus on vuodelta 2009. Sen nimikin on jo aika kuvaava: Albuterol vahvistaa ilmateiden hyperreaktiivisuutta allergisessa astmamallinnuksessa. Loppupäätelmässä sanotaan: ”Me toteamme, että pitkäaikainen inhalaatiohoito kummalla tahansa albuterolin isomeerillä kykenee aiheuttamaan tulehtuneiden ilmateiden liiallisen reaktion”.

Beta-agonistien haittavaikutukset nimisiä tutkimuksia löytyy kaksikin kappaletta. Ensimmäisestä, 2002 julkaistusta, löytyy lause: ”Ei-lääketieteellisesti ennustettaviin vaikutuksiin kuuluvat ilmateiden liiallinen vaste epätyypillisiin ja tyypillisiin ärsykkeisiin, kuten allergeeni ja liikunta sekä lisääntynyt ilmateiden tulehdus.” Jälkimmäinen, 2003 laadittu tutkimus, joka julkaistiin netissä 2012, on vähän synkempi arvioissaan: ”Vaikkakaan salmeterol ei näytä lisäävän riskiä melkein-kuolemaan johtaviin kohtauksiin, vahva yhteys sumutettaviin beta2-agonisteihin silti löytyy. Sumutettavat tai suun kautta nautittavat beta2-agonistit on myös yhdistetty lisääntyneeseen sydän-verisuonikuolleisuuteen, sydänkohtauksiin ja sydämen vajaatoimintaan.” Olisikohan noilla sydänoireilla jotain yhteyttä salbutamolin magnesiumia ehdyttävään vaikutukseen?

Täytyy sanoa, että tässä lääketeollisuus on kyllä ylittänyt itsensä – mikä olisikaan tuottavampaa kuin myydä astmaan lääkettä, joka herkistää keuhkoputket allergeeneille ja muille ärsykkeille ja samalla lisää keuhkoputkien toleranssia lääkkeelle. Tätähän pitää sitten lääkitä suuremmilla annoksilla astmalääkettä, koska ”lääke ei tehonnutkaan”. Ja näin se karuselli pyörii…

Magnesiumilla hoidettaessa vastaavia haittavaikutuksia ei ole. Lisäksi magnesium hillitsee tulehdusta ja lievittää allergeenien vaikutusta (vähentämällä histamiineja), joita salbutamol ei tee. Uusimmissa tutkimuksissa tarkastellaan magnesiumin tehoa jopa kivun lievitykseen.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Ventolinen pakkausselosteet löytyvät näistä linkeistä:

Ventoline Diskus, Ventoline Evohaler ja Ventoline oraaliliuos. Näistä ensimmäisessä käytetään lisäksi laktoosia, joka voi joillekin aiheuttaa ylimääräisiä ongelmia.

FEV1 Wikipediasta (engl.).

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

14 thoughts on “Salbutamolin haitat”

 1. Kiitos Ari. Tieto lisää tuskaa. Tässä tapauksessa poikani kohdalla, jolla diagnosoitiin ”astma” 2014. Lääkkeeinä Flixotide ja tarvittaessa Ventoline. Vuonna 2015 ”lääkkeeksi” vaihdettiin karmea Seretide, josta jo aiemmin kirjoitin. Ja tarvittaessa Ventoline…Ja ongelmat vain pahenivat. Rasituksensietokyky heikkeni merkittävästi 2016-17. Syksyllä 2017 meni tunnettuun homekouluun ja alkoi pyörtymis- ym. kohtaukset. Keväästä 2018 lähtien selkeä Cfs/POTS -oireyhtymä. Heitin kaikki pojan astmalääkkeet roskakoriin.

  Kesästä lähtien olemme hoitaneet hänen ”astmaansa” magnesiumilla ym. Eikä tarvetta ”lääkitykseen” ole enää ollut. Neurologiset oireet kuitenkin jäivät, mm. uniongelmat kun autonominen hermosto ei toimi kunnolla, ortostaattiset ongelmat kun syke nousee pystyyn noustessa hetkessä 30-40 lyöntiä eikä palaudu kunnolla. Tässä tosin olemme saaneet tilanteen hieman paranemaan, kesäkuussa syke nousi 40 lyöntiä seisomaan noustessa, nyt enää 30. Ja jäi kova uupumus, joka tosin on sekin hieman helpottunut magnesium-, vitamiini-, ruokavalio ym.hoitojemme avulla. Päänsäryt ja pahoinvointi ovat kadonneet.

  ”Astma”potilaiden määrä jatkaa kasvuaan Suomessa. Ja näiden myrkkyjen myynti. Ja lasten neurologiset ja psyykkiset ongelmat vain lisääntyvät. Eikä ihmiset (kuten en minäkään aiemmin) ymmärrä mistä on kysymys. Luotetaan vain sokeasti lääkäreihin ja heidän Käypä Hoito -mantroihinsa. Jotka on tehty vain tukemaan tätä sairasta businesta lastemme terveyden kustannuksella.

  Mutta eivät jatka enää kauaa, sillä Totuus Kaikesta on viimein paljastumassa. Myös sinun ansiostasi, Iso kiitos näistä tutkimuksista!
  Ja kohta alkaa puhdistus.

  Sydämeni itkee kaikkien maamme sairaiden lastemme puolesta, mitä olemmekaan heille sallineet tehtävän. Mutta käsillä on se aika, jolloin tämä loppuu. Ja tulee oikeiden hoitojen ja kuntoutuksen aika. Anteeksiannon osalta en sano mitään. Ainakaan lääkäreiden kohdalla.

  Kiitos Ari ja Christer, nyt on sitten tiedonjakamisen aika.

 2. Onko Suomessa saatavilla magnesiumsulfaattia sumutteena? Meillä pojalla käytössä harrastuspäivinä Seretide ja muulloin Flixotide, mielellään jotain luonnollisempaa ainetta käyttäisimme, jos sellaista on!

 3. Oli varsin mielenkiintoista luettavaa! Keskivaikeaa astmaani ei sitten millään saada kuriin. Nyt kokeilussa keuhkoahtaumalääkitys ja pitkävaikutteinen avaava Anoro. Ja haittavaikutyksia ei siis kuulema ole…

  Voiko monikemikaaliyliherkistymisellä olla yhteys suurina määrinä käytettyyn avaavaan Ventolineen? Miksi niin moni pahasti homealtistunut, astmaan sairastunut homesairas herkistynyy myös kemikaaleille ja hajusteille ihan invalidisoivasti? Kuten minäkin.

  Olisi kiva tietää, miksi tätä yhteyttä ei tutkita tai ole tutkittu? Voiko avaavalla lääkityksellä suuresti käytettynä olla osuutta asiassa?

 4. Onko keuhkolääkärit tietoisia tästä? Mulle ei oo määrätty näitä lääkkeitä. Kauheeta jos ihmisen terveydellä tehdään rahaa pahentamalla tilaa

 5. Sonja. Seretide sisältää kahta lääkeainetta, salmeterolia ja flutikasonipropionaattia. Kannattaisi lukea salmeterolin sivuvaikutuksista, suomenkielisenä wikipedia ei sitä löydä, mutta englanniksi kyllä :https://en.wikipedia.org/wiki/Salmeterol Side effects: Due to its vasodilation properties, the common side effects of salmeterol are dizziness, sinus infection, and migraine headaches.

  Flixotide sisältää myös flutikasonipropionaattia sekä laktoosimonohydraattia. Tuo flutikasoniprpionaatti on kortikosteroidi, jolla on paljon vakaviakin sivuvaikutuksia. https://en.wikipedia.org/wiki/Fluticasone_propionate ,,can increase the risk for serious, systemic corticosteroid induced side effects.These side effects include weakened immune system, increased risk of systemic infections, osteoporosis, and elevated pressure in the eyes. Common side effects may include nasal irritation (burning, stinging, bleeding), headache, upset stomach (nausea, vomiting), and diarrhea. Rare side effects include infection (evidenced by, e.g., fever, sore throat, and cough), vision problems, severe swelling, hoarse voice, and difficulty breathing or swallowing.

  Pojallani oli käytössä Flixotide vuoden ajan ja Seretide 2 vuoden ajan. Lääkärit melkein tuhosivat näiillä hänen lisämunuaisensa kuorikerroksen ja kortisolituotanto loppui lähes kokonaan. Immuunipuolustus romahti. Vaikutukset muuhun hormonitoimintaan eivät vielä tällä hetkellä ole täysin selvillä eikä se, mille tasolle esim. hänen kortisolituotantonsa voi palautua. Onneksi hän on vielä nuori (14 -v), joten toivoa meillä vielä on. Lääkärit tulen saattamaan vastuuseen asiasta ja asiat ovat jo vireillä.

  Toivottavasti poikanne astmakontrolleissa tutkitaan aina mm. kortisoli, B-diffi (Leukosyyttien erittelylaskenta) ym. eikä pelkästään puhallusmittauksia niin kuin meidän poikamme kohdalla. Ja olisinpa minäkin tiennyt muutama vuosi sitten magnesiumista edes hitusen siitä, mitä Ari on tutkimuksissaan tuonut meille nyt esille.

 6. Jouduin käyttämään Ventolinea astman alkuvaiheessa/tutkimuksissa. Ihan kamala olo tuli aina ja huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Lopetin heti kun mahdollista. Ja nyt pärjään ilman. Käytän magnesiumia… 🙂

  1. Hienoa! Hyvä että huomasit ajoissa. Moni ei sitä ole tehnyt, siis todellakaan ei moni.. Tämä asia pitää saada laajasti levitettyä, joden toivon kaikilta teiltä tämän sivuston lukijoilta että laittakaa nämä Ari Kaiholan tekemät tutkimukset leviämään kaikille mahdollisille jotka tunnette. Ne ovat Totuus, ei lääkäreiden tai Duodecimin tai THL:n tai STM:n paskanjauhamiset. He ovat täysiä huijareita kaikki. Ja tämä Ventoline -asia on vain jäävuoren huippu. Lukekaa kaikki mitä täällä Christerin sivuilla on kirjoitettu ravitsemuksesta, homejutuista, ym. Meitä on suoraan sanoen kusetettu yli 30 vuotta. Ja nyt on kaikkien aika herätä!

 7. GlaxoSmithKline ”vastasi” tiedusteluuni koskien salbutamolia ja herkistymistä allergeeneille (selkokielellä ilmaisten: ei vastannut kysymykseeni!)

  ”Hyvä Christer Sundqvist,

  Kiitos viestistäsi ja mielenkiinnosta astmalääkkeitä kohtaan.
  Salbutamolin käyttöaiheet, annostus, varotoimenpiteet ja haitat kuvataan lääkeviranomasen hyväksymässä Ventolinen valmisteyhteenvedossa, joka on liitetiedostona.
  Salbutamolin farmakologiset vaikutukset ovat hyvin tunnettuja ja niitä on tutkittu runsaasti sen lähes 40-vuotisen käyttöhistorian ajan. Vaikutukset suolatasapainoon ja sokerimetaboliaan ovat adrenergisten agonistien tunnettuja vaikutuksia.
  Inhaloitavaa salbutamolia käytetään nykyisin astman hoidossa lähinnä keuhkoputkia avaavana, tarvittaessa otettavana oirelääkkeenä säännöllisen astmatulehdusta hoitavan lääkkeen lisäksi. Lisääntynyt oirelääkkeen tarve on merkki huonosta astman hallinnasta. Magnesiumin käyttöä vaikean astmakohtauksen hoidossa on myös tutkittu ja siitä on maininta Käypä Hoito -suosituksessa.

  http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus…

  Emme ota kantaa yksittäisten potilaiden hoitoa koskeviin kysymyksiin.

  Ystävällisin terveisin

  Anssi Hjerppe, MSc (Pharm)
  Scientific Advisor, Respiratory
  Medical Mgmt
  Finland”

 8. Niinpä… ”Lisääntynyt oirelääkkeen tarve on merkki huonosta astman hallinnasta.”. Näin todellakin on, siis lääkäreiden tahallaan Ventolinella aiheutetun lisäannostelun tarpeesta. Ja siitä syystä seuraavassa astmakontrollissa sitten nostetaan ”säännöllisen, hoitavan(!) lääkkeen” annostusta. Tai pukataan potilaalle kortikosteroidimyrkky Seretide tai vastaava kehiin. Ja eikun lisää Ventolinea.. Kiitos Christer tästä.

 9. Googlasin oitis ”magnesiumsulfaatti suihkeena”, mutta ei sanaakaan moisesta. Ainoastaan iholle suihkittavia tuotteita löytyy.. Mistä tuota mahtaa saada? Käytän vain satunnaisesti avaavaa lääkettä, mutta en haluaisi sitäkään vähää käyttää, koska tekee niin pahat oireet, ja haluan myös luonnonmukaisemman vaihtoehdon aina kun mahdollista!

  Ari Kaihola vastaa:

  Kuten Mg-kirjoitussarjan osassa 4 (tämän artikkelin 1. linkki) kirjoitan,
  ”No, kukaan ei varmaan tuon jälkeen kuluneiden 20v aikana olen nähnyt ’astmapiippua’, jonka sisältönä olisi Mg-sulfaattia? Syykin on aika yksinkertainen: magnesiumia ei voi patentoida.”

  ts. em. Mg sisältäviä astmapiippuja on luultavasti tehty vain noita kokeita varten erityistilauksesta.

  Koska astmaa sairastavista eri tutkimusten mukaan yli puolet kärsii Mg puutteesta ja koska salbutamol ehdyttää kehon magnesiumia, kaikkien astmaatikkojen on järkevää täydentää magnesium-varastojaan, koska haittaakaan siitä ei ole. Kalsiumin suhde magnesiumiin olisi hyvä pitää lähellä 1:1 ja lisäksi siemenöljyt ja nopeat hiilarit (esim. sokeri) minimissään. Näillä pääsee jo pitkälle sellaisten elinolosuhteiden luomisessa, joissa astma ei viihdy.

  Salbutamolin käyttötiheys tietenkin vaikuttaa sen magnesiumia ja muita elektrolyytteja ehdyttävään tehoon. Pienillä käyttömäärillä (kerta-annos satunnaisesti) riski lienee aika olematon eikä näiden kirjoitusten tarkoitus ole kannustaa olemaan kokonaan käyttämättä lääkettä silloin, kun se on tarpeen. Noiden yo. kappaleessa kerrottujen Mg ja Ca ym. asioita toteuttamalla voi olla mahdollista vähentää lääkityksen tarvetta.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1416329

  ========================

  t. ari

  1. Mieheni sairastaa myasthenia gravista ja magnesium kielletty, nyt määrätty hengenahdistukseen buventol easyhaler 200mikrog/annos inhalaatiojauhe. Uskaltaako kokeilla?

   1. Jos kerran tarve on ja lääkäri on määrännyt niin pitäähän sitä uskaltaa käyttää. MG:ssä lihashermojen reseptorit eivät toimi kunnolla, mikä lamauttaa lihaksia. Kaivoin muutamia asioita siihen liittyen (tuo on vain pintaraapaisu) ja noita asioita kannattaisi lääkärin kanssa miettiä, jos ei uskalla omin päin lähteä kokeilemaan.

    Statiinit voivat aiheuttaa Myastenia Graviksen:

    https://www.jocn-journal.com/article/S0967-5868(13)00643-7/pdf

    Se johtuu ilmeisesti siitä, että lihassolujen käskytyksessä tarvittavien reseptoreiden, nicotinic acetyl-choline receptor (AChR), toiminta on riippuvaista kolesterolista, jota statiinit alentavat.

    Regulation of receptor function by cholesterol

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11092453

    ”In general, cholesterol is required [33], whereas unsaturated free fatty acids inhibit ion-gating activity [34]. It is interesting to note that the structure-activity requirements for cholesterol are not very stringent—even neutral lipids that are very dissimilar to cholesterol, e.g., vitamin D3 can support the ion-gating activity [35].

    Kolesteroli on tärkeää AChR:n toiminnalle, joten statiinien käyttöä tulisi välttää.

    STATINS MAY AGGRAVATE MYASTHENIA GRAVIS

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2670554/

    ”Unsaturated fatty acids were much more effective inhibitors of AChR function than saturated fatty acids.”

    Noiden ylläolevien tiedonjyvien perusteella Myastenia Gravista sairastavien tulisi välttää siemenöljyjä eikä pitäisi yrittää alentaa kolesterolia. Myös D-vitamiini saattaisi toimia kolesterolin ’korvikkeena’. Sen saannista on muutenkin hyvä pitää huolta, koska sillä on autoimmuunijärjestelmää kontrolloivia ominaisuuksia ja koska MG on autoimmuunisairaus.

 10. Kortikosteroidit ja beta-agonistit näyttäisivät tämän uuden suomalaistutkimuksen mukaan olevan yhteydessä 20-30% suurempaan T1-diabetekseen sairastuvuuteen. Lääkäreiden ei todellakaan pitäisi määrätä lievään nuhaan ja tukkoisuuteen astmalääkettä, kuten nyt on tapana (siis lapsille, joilla ei ole astmadiagnoosia).
  https://www.is.fi/terveys/art-2000006396476.html

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.