Valikko Sulje

Minäkin lähdin älyn jäljille

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Aineenopettaja Laura Lindgren, lääketieteen lisensiaatti Salla Wilskman ja hammaslääketieteen lisensiaatti Nina Soukka ovat julkaisseet hienon kirjan, jossa pohditaan ns. älylaitteiden älykkyyttä. Kirjan kustantaja on Erja Tamminen Ay.

Millainen isoveli on ruutu-Roope?

Kirja on suunnattu lapsille, mutta lukukokemuksesta tulee tehokkain, jos lapset ja aikuiset lukevat sitä yhdessä. Kirja on tarkoitettu herättämään ajatuksia. Se on omistettu suomalaisille lapsille, sekä kaikille kasvattajille, jotka haluavat lasten parasta. Kirjoittajat ovat saaneet ideoita, ajatuksia ja kommentteja monilta ihmisiltä.

Kirjassa on mieleenpainuvia roolihahmoja. Kuten esimerkiksi ruutu-Roope. Hänen aikansa kuluu erilaisten ruutujen parissa, joiden välillä hän sukkuloi:

“Koulutehtävät tehdään läppärillä, koulumatkat tuijotetaan älypuhelinta ja kotona pelataan pleikkaria. Jos aikaa jää, hän tuijottaa telkkaria kunnes on pakko laahustaa sänkyyn. Roope haaveilee robotin rakentamisesta, jotta se voisi tuoda jääkaapista limutölkin ja voileipiä, jottei pleikkaripeliä tarvitsisi keskeyttää.”

Tällainen on siis ruutu-Roope, Alisan isoveli. Millainen on sitten Alisa?

“Hän on 6-vuotias esikoululainen. Alisan lempipuuha on ulkona leikkiminen parhaan ystävän Ronjan kanssa. Kotona Alisa rakentaa legoista hevostalleja ja hoitaa keppihevostaan. Parasta on, kun joku perheen lukutaitoisista lukee Alisalle eläin- ja luontoaiheisia kirjoja. Alisalla ei ole omaa älypuhelinta, koska hän viis veisaa sellaisista hömpötyksistä – legot, keppari ja kotipihan seikkailut vievät voiton.”

Näistä ja kirjan muista asetelmista kehittyy mukaansatempaava tarina, missä pohditaan älylaitteiden tarpeellisuutta monelta eri kantilta.

Tarvitsemmeko tätä kaikkea?

Alisan parhaalla ystävällä Ronjalla on kotonaan valtava määrä tekniikkaa. On lähes koko seinän kokoinen jättitelevisio, jota pidetään päällä, vaikkei sitä kukaan katsoisikaan. On monenlaisia vempaimia vilkkuvine valoineen, langaton netti, iso pino pelikonsoleita ja sikinsokin kaukosäätimiä, langattomia kuulokkeita ja kaiuttimia, peliohjaimia, tabletteja, älypuhelimia, niiden latureita ja sohvatyynyjen väliin hautautuneita läppäreitä. Sellainen moderni koti.

Voi ihan syystä kysyä, tarvitsemmeko kaikkea tätä? Tätä viisaan tuntuinen Alisa näyttää pohtivan. Hän on pannut merkille, että ihmiset tuntuvat olevan älypuhelintensa lumoissa. Niska kumarassa kuljetaan pitkin katuja tuijotellen kädessä olevaa laitetta, usein puuhaan niin uppoutuneina, etteivät hoksaa väistää vastaantulijoita tai katsoa, voiko tien ylittää turvallisesti.

Busseissa ja junissa istutaan vierekkäin ja samalla selaillaan puhelinta. Ihmiset ovat tavallaan läsnä vain puoliksi, ja toinen puoli tuntuu kadonneen pikkuruisen laitteen uumeniin.

Kirjassa päädytään siihen, että on älykästä käyttää laitteita kohtuudella ja tarkoituksenmukaisesti – siis älykkäästi!

Aikuisille suunnattu tieto

Kirjan alkuosa suuntaa katseet lasten suuntaan, mutta ei tässä vielä kaikki. Kirjassa lähestytään erityisesti vanhempia, kasvattajia ehkä myös päättäjiä hyvin laaditulla tieto-osiolla siitä mitä tiedämme älylaitteista. Niiden hyvät ja huonot puolet tuodaan esille. Lukekaa esimerkiksi tämä:

“On hyvä tietää, että langaton teknologia on otettu käyttöön ilman, että sen terveysvaikutuksia on ennalta selvitetty tai tutkittu. Matkapuhelimien hyväksyminen markkinoille avasi väylän muillekin langattomille päätelaitteille ja teknologioille. Tiede kulkeekin jatkuvasti päivittyvän teknologian jäljessä. Esimerkiksi nyt markkinoille tulevan 5G-teknologian turvallisuutta ei ole varmistettu ennen sen markkinoille tuloa.”

Kirjan tieto-osiossa korostetaan erityisesti sitä miten paljon herkempiä lapset ovat älylaitteiden vaikutuksille kuin aikuiset.

Mielenkiintoinen yllätys kirjamarkkinoilla!

Minulle tuli yllätyksenä tämän tyylinen kirja lapsille ja aikuisille ja se vaikuttaa tosi kivalta projektilta. Toivottavasti kirjaan tulee jatko-osia ja ennen kaikkea toivon sitä, että kirja saa ansaittua huomiota sekä paljon lukijoita. Kirja on tosi hyvä!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

3 Comments

  1. Paluuviite:Säteilyturvakeskus suojelee mobiiliteollisuutta – Turpaduunari

  2. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja - Turpaduunari

  3. Paluuviite:Säteilyturvakeskus suojelee mobiiliteollisuutta - Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *