Valikko Sulje

S niin kuin sokerittomuus

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Olen mukana asiantuntijana Antti Oinaan kokoamassa PESHLA-ryhmässä. Jatkan ennakkoluulottomaan tyyliini syövänhoidon tarkastelua. Tässä PESHLA-menetelmässä käytetään koululääketieteen ja täydentävien hoitojen keinovalikoimia. Tutustu PESHLA-menetelmään lukemalla aiempia kirjoituksia:

Verensokeri alas!

Useasti on tutkimuksissa havaittu, että syöpä saa energiansa veren sokerista eli yhtenä tärkeänä toimenpiteenä on pitää verensokeri alhaisena. Kun sokerin ja hiilihydraatin saanti viedään mahdollisimman vähiin luodaan syövän kasvulle mahdollisimman huonot olosuhteet.

Paras tapa toteuttaa tämä sokerittomuus on noudattaa ketogeenista ruokavaliota. PESHLA-ohjelmassa otetaan lisäksi diabeteslääkettä (2 g metformiinia) auttamaan verensokerin alentamisessa. Tämä ruokavaliomuutos (ketogeeninen) on mahdollisesti PESHLA-ohjelman tärkein osio ja lisäksi yksi helpoimpia toteuttaa.

Lue Ari Kaiholan katsaukset!

Saat aika hyvän määrän tietoa syövän aineenvaihdunnasta kun luet seuraavat vieraskirjoittaja Kaiholan laajat katsaukset:

Saat näissä kirjoituksissa tutustua mm. Warburgin efektiin. Syöpäsolut muuttuvat käymisastioiksi eli ne tuottavat energiansa sokerista ja sen käymisestä ilman happea. Normaalit solut hengittävät happea ja voivat käyttää energian tuottamiseen sokerin lisäksi rasvaa/ketoaineita. Luet siitä miten viime vuosina Warburg on kaivettu esiin naftaliinista ja kehitetään lääkkeitä, joilla vaikutetaan syöpäsolujen aineenvaihduntaan. Keskeisenä pyrkimyksenä haitata syöpäsolun elämää niin paljon kuin mahdollista.

Ketogeenistä dieettiä on käytetty varsinkin vaikeiden aivokasvainten hoidossa. Sokerin vähentämisen lisäksi tässä ruokavaliossa saadaan tehoa myös ketoaineista (erityisesti asetoasetaatti), joita ruokavalion käytössä muodostuu. Asetoasetaatin on todettu estävän syöpäsolujen kasvua, mutta normaalit solut jätetään rauhaan.

Ketogeeninen + metformiini!

Istutko tukevasti? Sillä nyt tulee aika hurjaa tietoa. PESHLA:ssa nautitaan ketogeenisen ruokavalion lisäksi suosittua diabeteslääkettä, vaikka syöpäpotilaalla ei olisikaan diabetesta.

Osana syövän kokonaisvaltaista hoitoa, tuttua diabeteslääke metformiinia on tutkittu vilkkaasti eri puolilla maailmaa ja todettu toimivaksi syöpään. Yleinen ihmettelyn aihe nimittäin on, että metformiinia saavilla diabeetikoilla näyttäisi olevan paremmat mahdollisuudet selviytyä pahasta syövästä. ”In the early 2000s diabetologists began reporting an unusually low rate of cancer among their patients who were treated with metformin.” https://cancerworld.net/cutting-edge/can-metformin-deliver-for-cancer-patients/

Metformiinia käyttävillä diabetespotilailla on pienempi vaara sairastua ja kuolla rintasyöpään kuin terveillä tai tätä käyttämättömillä diabeetikoilla. (Lähde: Suomen Lääkärilehti 24.3.2011 https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/metformiinista-voi-olla-myos-syopalaakkeeksi/ )

Diana Hatoum and Eileen M. McGowan. Recent Advances in the Use of Metformin: Can Treating Diabetes Prevent Breast Cancer? Biomed Res Int. 2015; 2015: 548436. Published online 2015 Mar 19. doi: 10.1155/2015/548436, PMCID: PMC4383151, PMID: 25866793 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383151/

Sisätautien erikoislääkäri ja professori Tapani Rönnemaa kirjoittaa Diabetes-kirjassa (Duodecim, 2015): ”Kaikki tutkimukset puhuvat sen puolesta, että tyypin 2 diabeteksen suun kautta otettava ensisijaislääke metformiini estää syövän kasvua. Ilmiön mekanismi tunnetaan: metformiini vaikuttaa solunsisäiseen viestintään (se aktivoi erästä AMPK-nimistä entsyymiä) ja estää syöpäsolujen lisääntymistä. Metformiini parantaa myös syövän hoitotulosta.”

Metformiinia ja muita syövän aineenvaihduntaan liittyviä lääkkeitä on tutkittu myös Suomessa. Akatemiatutkija Juha Klefström kertoo Suomen Akatemian sivuilla havainnoistaan tähän tyyliin vuonna 2013: ”Syöpäsolujen energia-aineenvaihdunnasta löytyi yllättävä ‘Akilleen kantapää’”. https://www.aka.fi/fi/akatemia/media/Ajankohtaiset-uutiset/2013/Syopasolujen-energia-aineenvaihdunnasta-loytyi-yllattava-Akilleen-kantapaa/

Tutkimukset ovat jatkuneet näihin päiviin saakka ja nyt tiedeuutinen saa tällaisen otsikon: ”Suomalaistutkijat löysivät syöpäsoluista heikon kohdan – uusi mullistava hoito käynnistää syöpäsolun itsemurhakoneiston” https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/90f6768f-9355-4e88-8dac-b41d36ff90ca

Syöpäsolun kuolema saatiin käynnistymään käyttämällä kolmea eri lääkettä samanaikaisesti: metformiinia, venetoclaxia ja PD-1-vasta-ainetta.

”Ryhmä kehitti uuden, kolmeen lääkkeeseen perustuvan hoitostrategian ja testasi sitä hiirimallissa: Ensin syövän kimppuun käytiin solukuolemaa edistävällä metformiinin ja venetoclaxin yhdistelmällä, minkä seurauksena kasvain pieneni ja immuunijärjestelmän tappajasolut aktivoituivat. Tämän jälkeen hiiret saivat triplalääkityksen, joka sisälsi metformiinia, venetoclaxia ja PD-1-vasta-ainetta. PD-1-vasta-ainetta käytetään immunologisissa hoidoissa pitämään tappajasolujen toimintakykyä yllä.”

Metformiini pysäyttää syöpäsolun jakautumisen

Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa metformiini tehosti paaston vaikutusta ja sai paksunsuolen ja rintasyövän kasvun lähes pysähtymään hiirillä. (Cecilia Marini, Giovanna Bianchi, Ambra Buschiazzo et al. Divergent targets of glycolysis and oxidative phosphorylation result in additive effects of metformin and starvation in colon and breast cancer. Sci Rep. 2016; 6: 19569. Published online 2016 Jan 22. doi: 10.1038/srep19569, PMCID: PMC4726140, PMID: 26794854 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4726140/ )

Metformiinin vaikutus välittyy mitokondrioiden kautta. Biosynteesin eri vaiheet mitokondrioissa häiriintyvät syöpäsolun mitokondrioissa!

Takla Griss, Emma E. Vincent, Robert Egnatchik. Metformin Antagonizes Cancer Cell Proliferation by Suppressing Mitochondrial-Dependent Biosynthesis. PLoS Biol. 2015 Dec; 13(12): e1002309. Published online 2015 Dec 1. doi: 10.1371/journal.pbio.1002309, PMCID: PMC4666657, PMID: 26625127 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666657/

Nämä Cecilia Marinin ja Takla Grissin tutkimukset ja monet muut tutkimukset lisäsivät monien syöpätutkijoiden kiinnostusta siihen mitä metformiini saa aikaiseksi syöpäsoluissa.

Viimeisin tieto on, että metformiini pysäyttää syöpäsolujen jakautumisen G1-faasiin, häiritsee proteiinisynteesiä ja hämmästyttävän tehokkaasti estää syöpäsoluja muodostamasta pesäkkeitä (reduces colony formation). Mitä kiinnostavinta on tieto, että metformiini tehostaa kemoterapian vaikutusta. Tiedot tulevat tästä julkaisusta:

Anteeksi kun innostuin linkittämään tähän tieteellisiä tutkimuksia ja hämmensin teitä tieteellisellä jorinalla ehkä pahemman kerran. Mutta kieltämättä olen kyllä tavattoman innostunut sekä ketogeenisestä ruokavaliosta että metformiinin käytöstä. Eikä tässä vielä kaikki:

Metformiini lisää muiden syöpälääkkeiden tehoa

Mielestäni kaikkein hienoin metformiinin vaikutus syöpään välittyy osana yhdistelmälääkitystä. Lääkärillä ei ole mitään syytä jättää metformiinilääkitys määräämättä syöpäpotilaalle, vaikka potilaalla ei olisikaan diabetes riesanaan. Metformiini lisää tutkitusti erään syöpälääkkeen tehoa ja herkkyyttä erittäin vaikeassa keuhkosyöpätyypissä. Tieto on peräisin tästä tutkimuksesta:

Xiaofei Wang, Keqiang Chen, Ying Yu et al. Metformin sensitizes lung cancer cells to treatment by the tyrosine kinase inhibitor erlotinib. Oncotarget. 2017 Dec 12; 8(65): 109068–109078. Published online 2017 Nov 21. doi: 10.18632/oncotarget.22596, PMCID: PMC5752504, PMID: 29312591 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5752504/

Käynnissä on useita kliinisiä kokeita missä testataan laaja-alaisesti ketogeenista ruokavaliota ja metformiinia syöpään. Tuloksia odotetaan lähivuosina lisää.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

4 Comments

  1. Paluuviite:Syöpäpotilaan ruokavalion valinta - Turpaduunari

  2. Paluuviite:H niin kuin happi - Turpaduunari

    • turpaduunari.fi

      Rönnemaan reilu tunnustus metformiinin eduista syöpäpotilaalle ei innosta juuri yhtään syöpälääkäreitä. Tunnen yhden syöpälääkärin, joka on vakuuttunut metformiinin tehosta ja on valmis puolustamaan tämän antamista syöpäpotilaalle. Muut lääkärit lukevat Käypä Hoito -suosituksia eivätkä löydä sieltä syytä kirjoittaa metformiini-reseptin potilaalleen. Mikä ihmeen lakiopas se Käypä Hoito on? Onko metformiini liian halpa lääke? Valviran mielettömyyden takia en voi paljastaa metformiinia arvossa pitävän syöpälääkärin nimeä! Eikö ole aika kumma tilanne?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *