Valikko Sulje

Onko diabetes hiilihydraattien puutostauti?

Kirjoittaja: Sami Virtanen

Luit aivan oikein otsikon! Diabetes yritetään väkisin saada rasva-, lihavuus-, liikkumattomuus-, proteiini- ja ehkä jopa laiskuustaudiksi, mutta hiilihydraateilla ei muka ole mitään merkitystä taudin synnyssä?

Ursula Schwab näyttää ilmestyneen Hesariin kertomaan miten runsaan proteiinin syönti lisää diabeteksen riskiä:

“Runsasproteiininen ruokavalio lisää uusien tutkimusten mukaan diabeteksen riskiä.”

Hiilihydraattien puutostauti?

Älä syö rasvaa, älä syö proteiinia. Ollaanko kohta virallisesti julistamassa sokeritauti hiilihydraattien puutostaudiksi? Toivottavasti ei!

Itse juttu on maksumuurin takana ja hyvä niin, sillä juttu saattaa hyvinkin olla hengenvaarallinen. Moni rasvakammolla terästetty henkilö, kun saattaa vähentää proteiinin käyttöä entisestään. Ainoaksi vaihtoehdoksi nälkään näyttää jäävän hiilihydraattien lisääminen. Näin voi saada itselleen diabeteksen. Diabeteksen syynä näyttäisi olevan juuri runsas hiilihydraattien määrä.

Tuoreen (maaliskuun) katsauksen mukaan löytyi yhteensä 99 alkuperäistä artikkelia, joiden mukaan tyypin 2 diabetes voidaan saada remissioon a) lihavuusleikkauksella, b) vähäkalorisella ruokavaliolla ja c) hiilihydraatteja rajoittavalla ruokavaliolla.

“Methods: A literature search was performed, and a total of 99 original articles containing information pertaining to diabetes reversal or remission were included. Results: Evidence exists that T2D reversal is achievable using bariatric surgery, low-calorie diets (LCD), or carbohydrate restriction (LC).” https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/766

Ilmeisesti yllä olevalla katsauksella ei näytä olevan mitään uutisarvoa. Eikä Ursula muuten kertoisi:

“Vähähiilihydraattisten ja runsasproteiinisten dieettien sijaan on parempi syödä kuitupitoisia ruokia”

Leivän myynti nousuun!

Koko jutulla näyttää olevan vain yksi ainoa ajatus: Miten saadaan kovaa vauhtia laskussa oleva leivän myynti taas nousuun.

Itse jutun tutkimusten tyypillinen hiilihydraattien saanti oli noin +40E%. Syy diabetekseen ei siis välttämättä ole runsaassa proteiinissa vaan siinä, että hiilihydraatteja kulutetaan edelleen aivan liikaa, eikä näin 5-10E% hiilihydraattien vähennys virallisterveellisestä ruokavaliosta ole riittävä alkuunsakaan. Hiilihydraattien saanti pitäisi diabeetikoilla olla reilusti alle 20E%.

Lopuksi

Se on totta, että runsasproteiiniset dieetit eivät ole tarpeen (eikä sellaista kukaan ole koskaan suositellutkaan). Runsasproteiiniset tuotteetkin kannattaa korkeine hintoineen jättää ostamatta. Mutta ei pidä lähteä vetämään mutkia suoriksi, kun todellinen näyttö puuttuu täysin.

Miten on mahdollista, että katsotaan maailmaa niin, että hiilihydraattien vähyys vie hautaan?

Huhtikuun 6. ilmestynyttä 43 kohortin meta-analyysiä kannattaa käydä lukemassa. Sen mukaan tyydyttyneiden rasvojen runsaampi saanti ei liittynyt suurempaan sydän- ja verisuonitautien riskiin. Joko voita saa syödä? Vai eikös tämäkään vielä riitä?

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

3 Comments

 1. Terho Halme

  Kuitujen välttely ja liika proteiini ovat tosiaan vaarallisia, ne voivat johtaa vakavaan painon putoamiseen normaaliksi, insuliinitason alentumiseen terveelle tasolle, rasvamaksan ja muunkin sisäelinrasvan katoamiseen, verensokerin normalisoitumiseen, verenpaineen laskuun normaaliksi ja kaikkien vatsavaivojen poistumiseen. Siirryin ketoruokavalioon 2011 ja liharuokavalioon (karnivoriin) viime elokuun alussa. Syön käytännössä rasvaista lihaa, kalaa, kananmunia ja juustoja yhteensä noin 700 g/päivä, mikä merkitsee noin 150 g proteiinia (suunnilleen yhtä paljon kuin eläinrasvaa). Hiilihydraatteja en syö muuten kuin mitä elänperäisissä tuotteissa, lähinnä maksassa, on. Seuraukset ovat yllä mainittuja. Vakavia.

  • Lauri Aarnipuro

   Kyllä moinen dieetti on todella vaarallinen. Siinä on hengenlähtö vain ajan kysymys!
   Minä veikkaisin että tuolla tavalla vetäisee viimeisen henkäyksen jo 80 – 100 vuoden jälkeen dieetin aloittamisesta …

 2. JR

  Hyvä Sami
  luin hesarin jutun ja Schwab on pihalla alttarinsa ääressä kuten yleensäkin. Jo intiaanit ja eskimot tiesivät liian proteiinin vaarat, rabbit starvation, mutta eivät tausta-ajureita; maksa ja munuaiset selviävät vain rajallisesta määrästä aminohappoja (ilman rasvaa), joten rasvakuivat puput eivät käy yksinomaiseksi ravinnoksi.Tässä ja nyt liikutaan kuitenkin runsauden äärellä, joten proteiinivaroituksen voi tulkita “älä korvaa hiilareita proteiinilla”. Rasvathan on jo rajoitettu, tyydyttyneet erityisesti.

  Mutta pitää myös huomioida alkutilanne. Sokeritautinen hyötyy hiilarirajoituksesta ja on vastuutonta suositella niille “samaa terveellistä kuin kaikille muillekin”. Rikki oleva pitää korjata “terapeuttisella” ruokavaliotuella. Mutta se on eri asia kuin että hiilari AIHEUTTAA sokeritaudin.

  Pidän sokeritautia T2D prosessina, jossa on osa geneettistä ja iso osa tavan kautta hankittua harmia. Molekyyli molekyyliltä asiat menevät vinoon >10 vuoden aikana. Tässä prosessissa on varmaan jo yli 50% ihmisistä, joita siis sokerirajoitus auttaisi kerimään prosessia takaisinpäin. Mutta tämä on edelleen monimutkaisempi asia kuin että sokeri aiheuttaa sokeritaudin (pun intended). Täytyisi ottaa muutkin energiat huomioon… mutta proteiinin änkeäminen tähän on käsittämätöntä, muille kuin schvaapeille.

  Lihavuusleikkauksen edellä potilaat pannaan kalorirajoitukselle lähinnä siksi, että rasvamaksa sulaa pois veitsen tieltä. Aika moni paraneekin jo odotellessaan terveiden elintensä silpomista. Asiaan ovat kiinnittäneet huomiota mm. MD Jason Fung (paaston puolestapuhuja) ja Dr. Andreas Eenfeldt (LCHF). Ovat lisäksi kysyneet, miksei tätä jatkettaisi ilman veistä, halvempaa ja riskittömämpää… (ja varmasti joku oikeasti tarvitsee tämän operaation).

  JR

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *