Valikko Sulje

Syöpäpotilaan ruokavalion valinta

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Tervetuloa rehellistä tietoa saamaan syöpäpotilaan ravitsemuksesta

Olet päättänyt perehtyä siihen mitä ravitsemuksella on tarjolla syöpään sairastuneelle. Hyvä päätös kun ryhdyit hakemaan tätä tietoa nimenomaan turpaduunarin sivuilta. Turpaduunari on rehellinen tutkija, kirjailija, luennoitsija ja kouluttaja.

Tämä on kirjoitussarjan kolmas osa. Aiemmin olen pohtinut mitä syöpään sairastuneen pitäisi ajatella ravitsemuksesta https://turpaduunari.fi/syovan-ja-ravitsemuksen-yhteys-kriittisesti-tarkasteltuna/ ja kakkososassa olen selvitellyt miksi syövän ravitsemushoito on niin ristiriitaista sekä sitä miksi lääkäri tarjoaa tietoa ravitsemuksesta niin kovin harvoin syöpään sairastuneelle https://turpaduunari.fi/paras-mahdollinen-hyoty-terveellisesta-ruoasta-syopapotilaalle/ . Tässä kolmannessa osassa keskitytään pohtimaan mitä ruokavaliota syöpäpotilaan olisi hyvä noudattaa.

 

Mitä ruokavaliota sinun pitää noudattaa jos sinulla on syöpä?

Otsikossa muotoiltu kysymys on erinomainen, mutta vastauksen antaminen ei ole helppoa. Minulla on selkeä mielipide siitä mikä ruokavalio on paras syöpään sairastuneelle. Lääkärit ja viranomaiset sekä erityisesti Käypä hoito työryhmä edelleen pitää ruokavaliokysymystä arvoituksena, sillä näyttö jonkun tietyn ruokavalion ylivertaisuudesta puuttuu heidän mielestään.

Esimerkiksi liikunnan terveysvaikutuksia tai tupakoinnin haittavaikutuksia terveydelle on suhteellisen helppo mitata kliinisissä kokeissa. Mutta lähde nyt sitten mittaamaan kliinisissä kokeissa eri ruokavalioiden hyviä ja huonoja puolia. Ei ole muuten helppoa (muuta kuin yhden tietyn ruokavalion suhteen!).

Tupakoijan tupakka-askien menekki kuukaudessa voidaan kerätä tietona koehenkilöiltä ja vertailla sairastumisalttiutta vaikka sellaisiin henkilöihin, jotka eivät laisinkaan polta tupakkaa. Tuloksena saadaan todennäköisesti vuosikymmeniä kestäneiden seurantajaksojen jälkeen, että tupakoijat sairastuvat useammin keuhkosyöpään (ja muihin syöpiin) kuin ne jotka eivät polta tupakkaa.

Ruoka sisältää tuhansia erilaisia kemiallisia yhdisteitä, joita on vaikea tarkasti määritellä. Ihmisten ruokailua on vaikea seurata perinteisillä keinoilla (esimerkiksi ruokapäiväkirjakysely on epätarkka menetelmä kerätä tietoa ruokailusta), ruokailutottumukset ovat kulttuurisidonnaisia ja eri puolilla maailmaa syödään kovin erilaisia ruokia.

Niin kuin ei tässä olisi vielä riittävästi haasteita tutkijoille, tutkimuksiin osallistuvat ihmiset ovat niin erilaisia. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille. Monesti koehenkilöiksi valikoituu terveitä, pientä korvausta tästä kuittaavia opiskelijoita. Miten saadut tulokset voidaan soveltaa esimerkiksi sairastuneille? Miten eettistä on tutkia sairaiden ihmisten ruokavaliota niin, että jotkut koeryhmät joutuvat nauttimaan epäterveellistä ruokaa, jotkut muut terveellistä? Riittääkö tutkijan rahat riittävän laadukkaan tutkimuksen tekemiseen? Yleensä joudutaan tekemään kompromisseja rahoituskuvioissa ja mahdollisesti sallitaan jonkun sponsorin mukanaolo. Jos Coca-Cola rahoittaa ravitsemustutkimuksen, uskaltaako tutkija jatkorahoituksen menettämisen pelossa julkaista kaikki esille tulleet havainnot, myös ne, jossa kolajuoman terveysarvot eivät mairittele rahoittajaa? Miten koehenkilöiden ikä pitäisi huomioida, miten varmistetaan, että tutkittavat noudattavat tutkittavaa ruokavaliota riittävän pitkään? Miten siirtää havainnot koe-eläin- ja soluviljelytuloksista koskemaan myös ihmisen tilannetta jne. Ei ole helppoa olla ravitsemustieteen tutkija [1-4].

Ketogeeninen ruokavalio – ykkösvalinta

Ketogeenistä ruokavaliota on pidettävä syöpäpotilaan täsmädieettinä. Sitä on varsin paljon tutkittu ja käytännössä hyväksi todettu. PESHLA-elämäntavassa se on hyvin keskeisessä roolissa https://turpaduunari.fi/s-niin-kuin-sokerittomuus/ .

Daniela Weber tutkimusryhmineen julkaisi vuonna 2018 erinomaisen yhteenvedon ketogeenisen ruokavalion käyttökelpoisuudesta syöpäpotilaalle [5]. Hän piti tätä ruokavaliota muiden vastaavien tutkimusten mukaisesti erinomaisen hyvin syöpää torjuvana. Erityisen hyvin ketogeeninen ruokavalio sopi aivo-, suolisto-, haima-, keuhko-, rinta- ja maksasyöpään [5-8]. Sen sijaan ketogeeninen ruokavalio saattaisi olla haitallinen/toimimaton eturauhas- ja ihosyöpään. PESHLA-ryhmässä on pohdittu tilannetta siten, että ketogeeninen ruokavalio on syöpäpotilaan valinta kaikissa niissä syöpämuodoissa joihin ei sisälly hormonaalista osuutta (esimerkiksi eturauhassyöpä).

Ketogeeninen ruokavalio on runsaasti rasvaa ja hyvin vähän hiilihydraatteja sekä riittävästi proteiineja sisältävä ruokavalio [9-15]. Ketogeeninen ruokavalio tarjoaa syövän hoitoon varteenotettavan vaihtoehdon perinteiseen paljon hiilihydraatteja sisältävään länsimaiseen ruokavalioon. Ruokavalion teho syöpäpotilaassa kohdistuu paljon keskustelua aiheuttaneeseen Warburg-ilmiöön. Se on biokemiallinen aineenvaihduntailmiö, jossa syöpäsolut muuttuvat ”käymisastioiksi” eli ne tuottavat energiansa sokerista ja sen käymisestä ilman happea. Ne käyttävät pääasiassa siis glykolyysiä hapettavan fosforylaation sijasta ATP-energian tuottamiseksi. Lisäksi joillakin syöpäsoluilla ei ole kykyä käsitellä ketoaineenvaihdunnassa syntyneitä sivutuotteita mitokondrioiden toimintahäiriön ja ketoaineiden käytön kannalta välttämättömien entsyymien säätelyhäirön takia [16,17]. Syöpä kykenee elämään anaerobisen energiantuoton varassa ilman mitokondrioiden tuottamaa energiaa päättelee lääkäri Antti Heikkilä kirjassaan ”Lääkkeetön elämä” (Otava, 2020) [18]. Syöpäsolut ovat vaarassa menettää elinvoimansa kun eivät pysty sopeutumaan ketoaineenvaihduntaan, kun sen sijaan terveet solut sopeuttavat aineenvaihduntansa ketoaineiden käyttämiseen. Lisäksi verensokerin laskiessa myös insuliinin ja insuliinin kaltaisen kasvutekijän (IGF) määrät vähenevät, jolloin syöpäsolut menettävät tärkeän kasvuominaisuuden.

Weberin tutkimusryhmältä tuli äskettäin ihan tuore arvio ketogeenisen ruokavalion nykytilanteesta [19]. Ketogeenista ruokavaliota voidaan pitää hyvin lupaavana dieettivalintana syöpäpotilaalle. Ei se mikään ihmeruokavalio ole, mutta mahdollisesti kuitenkin järkevin valinta tällä hetkellä. Weberin työryhmä on todennut ketogeenisen ruokavalion sopivan oikein hyvin kemoterapiaa ja sädehoitoa saavien potilaiden tukiruokavalioksi. Käynnissä on molekyylitason tutkimuksia ketogeenisen ruokavalion mekanismien selvittämiseksi ihan solutasolle asti.

Arvoitukseksi jää miksi Reijo Laatikainen vähättelee ketogeenista ruokavaliota [20]. Mikään ruokavalio ei Reijon mielestä varsinaisesti hoida jo puhjennutta syöpää. Taidan jättää tämän seikan lukijan arvioitavaksi. Aika moni tutkija ja kirjailija on eri mieltä Reijon kanssa.

Pidän lukemani perusteella ketogeenista ruokavaliota syöpäpotilaan ykkösvalintana. Se on yksi hyvä ruokavalio, joka ennalta ehkäisee syöpään sairastumista ja ainoa joka saattaa pitää syöpäkasvun aisoissa syöpäpotilaalla.

 

Välimeren ruokavalio

Toinen runsaanlaisesti tutkittu ruokavalio on Välimeren dieetti, joka sopinee myös syöpäpotilaalle. Laatikaisen mielestä Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti sellaisia tekijöitä, jotka ovat hyviä syöpäpotilaalle [20]. Siinä on runsaasti kuituja, kasviksia ja hedelmiä. Merenelävää esiintyy runsaasti ja oliiviöljyn käyttö on tyypillistä tälle ruokavaliolle. Taatusti terveellisiä ruokavalintoja.

Välimeren ruokavaliota on testattu syöpään vaihtelevalla menestyksellä. Mittavan espanjalaisen Predimed-tutkimuksen mukaan se ehkäisee rintasyöpää [20]. Tutkimusnäyttö on toki murheellinen syöpää sairastavilla: Välimeren ruokavalio ei pidä syöpää aisoissa ja Laatikainen toteaakin kuten aiemmin todettiin, että mikään ruokavalio ei ole eduksi syöpään jo sairastuneelle.

Välimeren ruokavalion syöpää ehkäisevää vaikutusta ei voi kiistää sillä siitä on vakuuttava tutkimusnäyttö [21-25]. Välimeren ruokavalion terveyttä edistävistä tekijöistä etsitään kuumeisesti lievennystä syöpäpotilaalle kuten esimerkiksi apoptoosi (ohjelmoitu solukuolema) [22], angiogeneesin hillintä [26], tulehdusten ehkäisy [27], polyfenolien syöpää lieventävistä vaikutuksista keskustellaan [28], mutta tulokset ovat varsin vaatimattomia toistaiseksi.

 

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelema ruokavalio

En halua olla ilkeä, mutta se ruokavalio, jota lääkärit ja ravitsemusterapeutit yleensä suosittelevat syöpäpotilaille, on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suosittelema ”Terveyttä ruoasta” ruokavalio https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf [29]. Tämä on se ruokavalio, jolla halutaan edistää koko kansan ruokailutottumuksia. Se sopinee jossain määrin terveille ihmisille varsinkin, jos liikutaan suositusrajojen alapäässä hiilihydraattien saannin suhteen.

Iso ongelma tässä on se, että tätä VRN:n ruokavaliota ei ole testattu syöpäpotilaille. Tämä VRN:n ruokavalio saattaa vähentää riskiä sairastua joihinkin syöpätyyppeihin, mutta syöpään jo sairastunut ei hyödy tästä ruokavaliosta.

 

Johtopäätös

Jos minä saisin päättää niin suosittelisin mitä lämpimämmin Välimeren ruokavaliota terveille suomalaisille, mutta jos ihmisellä todetaan syöpä, pyytäisin heti välittömästi siirtymään syövän vaikutuksia ehkäisevään ketogeeniseen ruokavalioon.

Lähteet:

(Suosittelen tutustumaan lähteisiin. Kaikki kirjat ja tutkimukset löytyvät omasta kirjastostani ja tutkimusarkistostani. Pyydä lisätietoja tarvittaessa)

[1] Caballero B, Allen L, Prentice A. Encyclopedia of Human Nutrition. Elsevier Science, 2005

[2] Ross D. Food and Nutrition. Oxford Book Company, 2010

[3] McGuire M, Beerman KA. Nutritional Sciences: From Fundamentals to Food. Cengage Learning, 2012

[4] Weaver CM, Miller JW. Challenges in conducting clinical nutrition research. Nutr. Rev. 2017;75:491–499

[5] Weber DD, Aminazdeh-Gohari S, Kofler B. Ketogenic diet in cancer therapy. Aging (Albany NY). 2018;10(2):164-165

[6] Martuscello RT, Vedam-Mai V, McCarthy DJ et al. A Supplemented High-Fat Low-Carbohydrate Diet for the Treatment of Glioblastoma. Clin Cancer Res. 2016 May 15;22(10):2482-95

[7] Klement RJ. The emerging role of ketogenic diets in cancer treatment. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2019 22(2):129-134

[8] Sremanakova J, Sowerbutts AM, Burden S. A systematic review of the use of ketogenic diets in adult patients with cancer. J Hum Nutr Diet. 2018 Dec;31(6):793-802

[9] Davis E. Fight Cancer With a Ketogenic Diet: Using a Low-Carb, Fat-Burning Diet as Metabolic Therapy. Gutsy Badger Publishing, 2017

[10] Fung J. The Cancer Code. Harper Wave, 2020

[11] McDonald L. The Ketogenic Diet: A complete guide for the Dieter and Practitioner. Lyle McDonald, 1998

[12] Freeman JM Turner Z, Rubenstein JE, Kossoff EH. Ketogenic Diets. Demos Health, 2011

[13] Masino S. Ketogenic diet and metabolic therapies : expanded roles in health and disease. Oxford University Press, 2017

[14] Kalamian M. Keto for Cancer: Ketogenic Metabolic Therapy as a Targeted Nutritional Strategy. Chelsea Green, 2017

[15] Merzahn S. Ketogenic Diet: Underrated Health And Physique Benefits. Marvin Schuch, 2020

[16] Morscher RJ, Aminzadeh-Gohari S, Feichtinger RG et al. Inhibition of Neuroblastoma Tumor Growth by Ketogenic Diet and/or Calorie Restriction in a CD1-Nu Mouse Model. PLoS One. 2015 10(6):e0129802

[17] Seyfried TN, Arismendi-Morillo G, Mukherjee P et al. On the Origin of ATP Synthesis in Cancer. IScience. 2020;23(11):101761

[18] Heikkilä A. Lääkkeetön elämä. Otava, 2018

[19] Weber DD, Aminzadeh-Gohari S, Tulipan J et al. Ketogenic diet in the treatment of cancer – Where do we stand? Mol Metab. 2020 33:102-121

[20] Laatikainen R, Joensuu T. Syö hyvin – Voi paremmin: Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena. Kirjapaja, 2017

[21] Mentella MC, Scaldaferri F, Ricci C et al. Cancer and Mediterranean Diet: A Review. Nutrients. 2019;11(9):2059

[22] Preedy VP, Watson RR. The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. Academic Press, 2020

[23] Cracco A. Mediterranean Diet: A cure for your body. Anthony Cracco, 2020

[24] Zacharias E. The Mediterranean Diet: A Clinician’s Guide for Patient Care. Springer-Verlag New York, 2012

[25] Hoffman R, Gerber M. The Mediterranean Diet : Health and Science. Wiley-Blackwell, 2012

[26] Martínez-Poveda B, Torres-Vargas JA, Ocaña MDC et al. The Mediterranean Diet, a Rich Source of Angiopreventive Compounds in Cancer. Nutrients. 2019 Aug 31;11(9):2036

[27] Tuttolomondo A, Simonetta I, Daidone M et al. Metabolic and Vascular Effect of the Mediterranean Diet. Int J Mol Sci. 2019 Sep 23;20(19):4716

[28] Issaoui M, Martins Delgado A, Iommi C, Chammem N. Polyphenols and the Mediterranean Diet. Springer International Publishing, 2020

[29] Terveyttä ruoasta: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2018

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *