Valikko Sulje

Pulskia porsaita

Kirjoittaja: Nina Saine

Ihan tavallista terveellistä kotiruokaa?

Niin, se mielletään terveelliseksi se “ihan tavallinen kotiruoka”. Mutta kun se tarkoittaa usein sitä, että osa porukasta mm. lihoo ja sairastuu sellaisella. Me ollaan nimittäin yksilöllisiä. Samassakin perheessä on ihmisillä erilaisia tarpeita ravitsemuksen suhteen esimerkiksi määrissä (kuka urheilee, kuka puolestaan lähinnä katsoo kun toiset urheilee) ja energialähteissä.

Vähemmän liikkuvat ja herkemmin lihoavat hyötyvät yleensä sokerin ja tärkkelyksen melko vähäisestä määrästä ruokavaliossaan siinä missä hoikkana helposti pysyvät ja paljon liikkuvat voivat syödä vapaammin mm. perunaa ja riisiä.

Miksi sitten ei saisi lihota?

Jos on tosi painava, se käy mm. jalkojen päälle, haittaa liikkumista ja voi johtaa herkemmin mm. uniapneaan. Lisäksi lihomiseen liittyy usein elimistön hiljaa kytevää tulehdusta eli inflammaatiota, joka on taustavaikuttajana monissa kroonisissa sairaudentiloissa. Lihomiseen liittyy myös oksidatiivista stressiä, joka raihnaistuttaa meidät ennenaikojaan, joskin tätä voi olla myös normaalipainoisilla jos suojaravintoaineita puuttuu ruokavaliosta ja jos ruoansulatus on huono.

Toki laihakin voi olla tulehtunut ja raihnaistumaan päin. Silläkin on merkitystä, missä se rasva sijaitsee. On tutkittu tosiasia, että esim. reisissä, lanteilla ja vyötäröllä oleva ulkoinen rasva ei ole yhtä haitallista ihmisen biokemialle kuin viskeraalirasva eli vatsaonteloon ja sisäelinten ympärille kertyvä rasva, jota voi olla normaalipainoisillakin.

Perheessä eri tarpeita

Minulla ja tyttärellä gluteenittomuus on ihan ehdotonta. Minulla, tyttärellä ja miehellä on selvästi parempi välttää liikaa tärkkelystä, koska paino nousee herkästi. Poika taas voi syödä vaikka hevosen ja rattaalliset perunoita ilman että se näkyy yhtään missään. Yhteistä meille on se, että pyrimme pitämään ruokavaliossa paljon kasviksia ja marjoja ja käyttämään hyvälaatuisia rasvoja monipuolisesti. Pyrimme huolehtimaan myös kuitujen saannista. Smoothiemasiina laulaa ahkerasti ja kun kolmeheppanen kone on päällä, naapuritkin tietää että siellä ne terveysintoiljat taas blendaa, vaikka se saattaakin kuulostaa lähinnä remontilta.

Ei aina negatiivisen kautta

Poista ruokavaliosta sitä ja poista sieltä tätä. Ei saa syödä sitä, eikä varsinkaan tätä. Kuulostaako tutulta?

Tehdäänpä välillä positiivinen ravitsemusharjoitus: Lisätään hyviä asioita!

Positiivisen kautta

  • Muistetaan pureskella kunnolla ja syödä rauhassa
  • Juodaan riiittävästi vettä, parisen litraa ainakin per päivä
  • Pidetään ruokavaliossa tuoreita kasviksia ja marjoja. Ei haittaa vaikka menisi yli suositusten! Jos maha ei kestä tuoretta, siellä on jotain pielessä, joten sitten hakeudu ravitsemusammattilaisen hoteisiin. Yhteystietoja löydät mm. Suomen Ravintoterapiayhdistyksen nettisivuilta
  • Hellitään kroppaa ihanilla terveellisillä rasvoilla sen mukaan kun ne meille sopivat, mm. luomuvoi, neitsytoliiviöljy, neitsytkookosöljy, avocadoöljy, punainen palmuöljy, hamppuöljy, vehnänalkioöljy, kalaöljy yms
  • Muistetaan proteiinit meille yksilöllisesti sopivista ja mahdollisimman monipuolisista lähteistä: linnut, riista, kalat, kananmunat, maitotuotteet mieluiten hapatettuina tai kypsytettyinä juustoina, palkokasvit, siemenet, pähkinät, täysjyväviljat…
  • Muistetaan kuidut: Siemenet, pähkinät, kasvikset, täysjyvä, psyllium ja muut kuituvalmisteet kuten omenapektiini ja akaasiakuitu

Voikaa hyvin ja syökää hyvin! Olkoon teidän kotiruoka sellaista joilla ei lihoteta pieniä porsaita!

(Kuvalähde: Markku Mäkelä)

Nina Saine

Kirjoittaja toimii kokemusasiantuntijana ja vertaistukihenkilönä kilpirauhaspotilaiden parissa, on valmistunut diplomiravintoneuvojaksi ja opiskelee edelleen ravintoterapeutiksi. Vastaanotot hänellä on Tampereella ja Hyvinkäällä. Hän on kiinnostunut integratiivisesta ja funktionaalisesta lääketieteestä ja harrastaa myös kaikkea luovaa, kuten korujen tekemistä. Nina pitää blogia osoitteessa jalkeilla.blogspot.com

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *