Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus lokakuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 250. ja tämän vuoden 39. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 250

Jakelupäivä torstaina 26.9.2019

KANSANPERINTEEN PARHAAT KEINOT KÄYTTÖÖN, OSA 1

Kansanperinne on jäänyt vähän unohduksiin kun on eniten tarjolla sitä modernia lääketiedettä. Olen vähän kaivellut vanhoja ja uusia kirjoja, jossa kansanperinteen keinot ovat edelleen tärkeässä roolissa.

Vakavien sairauksien hoidossa on syytä noudattaa lääkärin suosittelemaa lääkitystä. Ravinto ja ravintolisät tukevat kehon jaksamista yleisesti.

Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään Suomen luonnosta löytyviin ruokiin ja ravintolisiin.

Koivuntuhka

Antti Oinaan ja muiden asiantuntijoiden kehittämässä PESHLAssa on koivuntuhkajuoma ihan erityisessä asemassa. Ota yhteyttä minuun jos haluat vanhan perinteisen koivuntuhkareseptin (5 sukupolvea vanha suomalainen perinneresepti). Tärkeä syövän tukihoidossa ja myös muissa vakavissa sairauksissa.

Pakurikääpäuute

Erinomainen perinteinen suomalainen terveystuote. Pakuria kasvaa koivuissa varsin yleisesti joka puolella Suomea. Pakurin keräämiseen tarvitaan metsänomistajan lupa! Vahvistaa immuunijärjestelmää.

Havupuu-uute

Suomalainen perinteinen terveystuote, jonka kehittelytyössä yrittäjä Kari Herttua on ollut merkittävässä roolissa. On valmistanut havupuu juomaa vuodesta 1975 lähtien. Uutteen sisältämät flavonoidit ja fenolit suojelevat solukalvoja.

Pellavansiemenöljy

Erittäin hyvä terveyttä tukeva siemenöljy. Ota 1-2 rkl päivässä joko sellaisenaan tai sekoitettuna esim. pirtelöihin. Kylmäpuristettua suomalaista pellavansiemenöljyä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista, luontaiskaupoista ja apteekista.

Vehnänoras

Jauhettuna tai puristeena. Sisältää laajasti biofavonoideja, vitamiineja, hivenaineita ja entsyymejä. Käyttäjät kertovat, että lisää elinvoimaa.

Ohranoras

Jauheena kätevintä. Sisältää entsyymejä, antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita solujen tueksi.

Valmarin

Perinteinen suomalainen tuote kehon pH:n muuttamiseksi emäksisemmäksi, sillä monien sairauksien yhteydessä elimistö happamoituu.

Kysy lisää tarvittaessa!

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Miten niin konsensus?!

Wikipediasta löytyy määritelmä sanalle ”konsensus” ja kyseessä on ”päätöstentekoprosessi, jossa ei ainoastaan tyydytä enemmistön haluamaan lopputulokseen, vaan pyritään myös ottamaan huomioon vähemmistöön jäävien vastustus ja sisällyttämään se lopputulokseen, luoden hyväksyttävimmän ja parhaan mahdollisen päätöksen (konsensus = yhteisymmärrys, jonkinasteinen yksimielisyys)”

ja lisäksi

Koska konsensus-päätöksenteko pyrkii vähimmäistämään vastustuksen…”

Jo lausuman nimessä mennään metsään – siitähän saa kuvan sisäänpäin lämpiävän salaseuran puuhastelusta, johon ulkopuolisilla ei ole mitään asiaa saati sitten annettavaa. Sulkeutuneen lähestymistavan sijaan olisi voinut olla parempi ajatus yrittää etsiä ”kentältä” nykyisestä poikkeavia näkemyksiä. Tämä olisi perusteltua senkin vuoksi, että nykyisillä konsteillahan tähän tilaan on tultu: kansamme on ennen näkemättömän lihavuusepidemian ja T2-diabeteskriisin kourissa – T3-diabetesta unohtamatta (Alzheimer ym. muistisairaudet).

Albert Einsteinin mietelause sopii tähän kuin nakutettu: ”Hulluutta on se, että tekee samat asiat uudelleen ja uudelleen ja odottaa eri tuloksia.” Konsensuslausuman mukaan juuri mikään ei muutu keinovalikoimassa. Sitä samaa kolesterolin alentamista, liiku enemmän – syö vähemmän, muista tarpeeksi kokojyvää ja viljatuotteita 6 annosta päivässä, vähennä tyydyttynyttä rasvaa, lisää monityydyttymättömiä ”pehmeitä rasvoja” (mielellään rypsiöljyä), vähennä suolaa jne. Juuri niitä keinoja joilla tähän kurjuuteen on jouduttu. Nyt vaan ruuvia kiristetään entistä tiukemmalle ja odotetaan eri tulosta. Kyllä Einstein pyörittelisi päätään, jos vielä olisi elossa.

Jos muutosta halutaan, on myös keinojen muututtava. Ei sen ymmärtääkseen tarvitse olla Einstein.

Konkreettisin kohta koko paperissa on WHO:n ”vaatimuslista”, joka ilmeisesti on toiminut liikkeelle panevana voimana koko projektille.

WHO:n globaalit tavoitteet 2025

(lähtötasona v.2010 tilanne)

THL:n arvio toteuttamisen mahdollisuuksista Suomessa

1. 25% lasku alle 70-vuotiaiden kuolleisuudessa

a) valtimosairauksiin,

b) syöpään,

c) diabetekseen ja

d) kroonisiin keuhkosairauksiin

1. Realistinen – mutta ei itsestään selvä

a) edellyttää kolesterolitasojen alentamista, suolan käytön vähentämistä, rasvan laadun parantamista

b) tupakan käyttö, liikunta, ravitsemus

c) liikunta, ravitsemus

d) tupakan käyttö

2. Vähintään 10% lasku alkoholin haitallisessa käytössä

2. Edellyttää työtä alkoholihaittojen vähentämiseksi

3. 10% lasku vähäisessä liikunnassa

3. Mahdollista saavuttaa

4. 30% lasku suolan käytössä

4. Miehet 10 7, naiset 7 5 g/pv, vaatii tehostettuja toimia

5. 30% lasku tupakoinnissa

5. Voidaan saavuttaa, vaatii tehostettuja toimia

6. 25% lasku kohonneessa verenpaineessa

6. Ei saavuteta ilman ravitsemusmuutoksia ja hoidon tehostamista

7. Pysäyttää [diabeteksenja] lihavuuden lisääntyminen

7. Edellyttää tehostettuja toimia, kuten riskipotilaiden tehokkaampaa ohjaamista

8. Vähintään 50% lääkitystä tarvitsevista saa niitä sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen estämiseksi ja hoitamiseksi

8. Verenpainetaudin ja kohonneen kolesterolin hoito vaatii tehostamista, sekundaariprevention mahdollisuuksia pitää hyödyntää tehokkaammin

9. 80% saa tarvitsemansa hoidon näihin sairauksiin

9. Diabeetikoista osa ei tiedä sairaudestaan

THL:n ja lausuman laatimiseen osallistuneiden terveysalan ammattilaisten piirissä konsensus saattaa vallita, mitä kylläkin rohkenen epäillä. Se kuitenkin on varmaa, että seuraavista asioista ei ainakaan minun kanssani ole konsensusta:

Tarttumattomat sairaudet

No, ei nimi miestä pahenna, sanotaan, mutta tuo nyt ei vain oikein hyvin kuvaa sitä, mistä ne ”tarttumattomat” sairaudet oikein ovat peräisin – se jää ikäänkuin ilmaan. Olen käyttänyt noista sairauksista omissa kirjoituksissani termiä elintasosairaudet. Elintaso ja kaikki siihen liittyvä – luonnosta vieraantunut tapa syödä, juoda, liikkua tai olla liikkumatta ja levätä liian vähän liittyvät näiden sairauksien syntyyn. Siksi elintasosairaudet.

Insuliiniresistenssi

Koko dokumentissa ei mainita tästä sanaakaan, vaikka se on kaikkien elintasosairauksien taustalla. Olen aivan varma, että THL:ssäkin tämä tiedetään. Ihmetyttää vain, miksi sitä ei ole nostettu tuohon dokumenttiin mukaan.

Tyydyttyneen rasvan vähentäminen

Ei hyvää päivää! Tuo alkaa jo kuulostaa rikkinäiseltä gramofonilta. ”Tyydyttyneen rasvan vähentäminen ja tyydyttymättömien rasvojen osuuden lisääminen saattavat selittää osan 20 prosentin kolesterolitason laskusta.” Onhan se mahdollista, mutta se ei välttämättä ole syy sepelvaltimotaudin vähenemiseen Suomessa. Kannattaa lukea 3 kardiologin kirjoittama katsaus sydänsairauksista. Heidän mukaansa LDL-kolesterolin roolia riskitekijänä on liioiteltu.

Lisäksi Konsensuslausuman s. 31 tarjoillaa tietoa, joka ei välttämättä pidä paikkaansa: ”Suomalaisten ruoka sisältää nyt entistä enemmän rasvaa ja etenkin tyydyttynyttä rasvaa”.

Miten tämä voi olla mahdollista, kun 60-luvun reilu 18kg vuotuisesta voin käytöstä on tultu alle 3kg:aan vuodessa? Lisäksi maidon kulutus on laskenut ja se on muuttunut suurelta osin rasvattomaksi. Samaan aikaan monityydyttymättömien, ”sydänterveellisten” omega-6 rasvojen käyttö on jokseenkin tuplaantunut.

Suola

Sekä WHO että THL ovat molemmat ainakin osittain väärässä vaatiessaan yleistä suolan saannin rajoittamista. Näyttöä nykyisen käyttötason haitallisuudesta terveille henkilöille (eivät syö verenpainelääkkeitä) ei yksinkertaisesti ole. Sen sijaan liian alhaisella suolan käytöllä on haitallisia vaikutuksia ja tämä 16 vuotta ja 2600 henkilöä käsittänyt tutkimus päätyikin tulokseen, jonka mukaan suolan vähentäminen oli yhteydessä korkeampaan verenpaineeseen! Kaikkein alhaisin verenpaine oli 10g suolaa (4g natriumia) päivittäin käyttävillä.

Syö suolaa sopivasti – ei liikaa, mutta ei myöskään LIIAN VÄHÄN. Suola auttaa C-vitamiinia pääsemään tärkeisiin, suurta C-vitamiinia vaativiin elimiin (aivot, lisämunuaiset, luut) ja jos natriumin alhainen taso muuttuu krooniseksi (hyponatremia), seurauksena voi olla elinten sisäinen keripukki. Suola on siis välttämätön elimistön hyvinvoinnille.

Liika suolan vähentäminen vaarantaa myös sydänterveyden. Terveiden ihmisten kannattaa syödä suolaa ”normaali” määrä. Yleensä tämä onnistuu hyvin elimistön omien säätelymekanismien ohjaamana. Sairailla ohjeet ovat erilaiset. Tämä tärkeä ero Konsensuslausumasta nyt puuttuu.

Sokeri

Sokeria käsitellään edelleen silkkihansikkain. Se on mainittu lähes 60-sivuisessa dokumentissa vain 3 kertaa ja sekin tyydyttyneen rasvan yhteydessä. Se todetaan vuosi vuoden jälkeen haitalliseksi – silti sille ei tehdä mitään! Sama 10% energiasta -suositus on ollut voimassa suositusten alusta lähtien. Mikään ei ole muuttunut. Kuitenkin WHO on jo 2 vuotta sitten ehdottanut 5%E kattoa sokerin saannille. Miten voidaan kuvitella, että kansalaisten terveys kohentuisi, kun ei uskalleta puuttua erääseen kaikkein suurimmasta terveyden tuhoajasta?

Kaiken lisäksi Suomessa ei olla edes lähelläkään 10%:a. FAOstatin mukaan suomalainen käyttää n. 90g sokeria päivässä ja Suomen Luonnonvarakeskuksen mukaan 29,3kg/v/nuppi, mikä päivää kohden tekee n. 80g. Tuosta irtoaa 320Kcal, mikä vuorostaan on 16% 2000 Kcal päivässä kuluttavan konttorirotan tai eläkeläisen energiankulutuksesta – siis vähintään, kun otetaan huomioon tuo FAOstat, jonka mukaan prosentiksi tulee n. 18.

Sydän- ja verisuonitaudit (SVT)

Valtimosairauksiin tarjotaan sitä samaa kolesterolin alentamista. Onko lääkäreiden päähän koskaan pälkähtänyt, että elimistö tarvitsee kolesterolia ja nimenomaan sitä ”pahaa” LDL-kolesterolia? Sen loputtomalla alentamisella on vakavat seuraukset. Ilman LDL-kolesterolia ihminen on yhtä kuin kuollut. Mikä on riittävän alhainen? Kukaan ei tiedä eikä tiedä myöskään, millä tasolla saadaan aikaan vakavia haittoja. Kaiken lisäksi LDL ei itsessään ole SVT:ien syy. Siitä kertoo 3 pätevää kardiologia tässä jo aiemmin mainitsemassani kirjoituksessa. Ja paras riskimittari ei ole LDL. Se on kerrottu em. jutun lopussa.

Ei elimistö kolesterolia huvikseen valmista 80% koko tarpeesta. Ja jos vielä joku uskoo kolesteroliteoriaan niin tämä kaveri näyttää, miten kolesterolitasojen laskeminen onnistuu – ahmimalla rasvaista ruokaa. Miten rasva-kolesteroli-sydänsairaus -teoria voi mitenkään pitää paikkansa, jos kerran rasvatankkauksella saadaa kolesteroli alas? No, eihän se pidäkään.

Ja jos tuokaan ei vielä riittänyt vakuuttamaan, niin kenties sitten tieto uudesta LDL-kolesterolia entistä enemmän laskevasta lääkkeestä: ”Repatha produced a massive drop in LDL cholesterol and a small drop in cardiac end points. It also produced a small (ns) rise in both total mortality and cardiovascular mortality.” sama suomeksi ”Repatha sai aikaan massiivisen pudotuksen LDL-kolesterolissa ja pienen pudotuksen sydäntapahtumissa. Se sai aikaan myös pienen lisäyksen sekä kokonais- että sydänkuolleisuudessa”.

Alkoholi

Kohtuukäyttö eli 1-2 annosta päivässä on SVT osalta terveellisempää kuin raivoraittius tai viinalla läträäminen. Näin kirjoittaa skottilainen lääkäri Malcolm Kendrick ja myös selittää yksityikohtaisesti tätä tukevaa tutkimusta. Eikä hän ole yksin mielipiteineen: näin neuvoo Ruotsin terveysviranomainen (!) tyypin-2 diabeetikkoja: ”Personer som har typ 2-diabetes och som regelbundet konsumerar måttlig mängd alkohol löper lägre risk att insjukna och avlida i hjärt-kärlsjukdom än de som inte konsumerar alkohol.” pakkoruotsin taidoilla jokseenkin näin suomeksi käännettynä: ”T2-diabetesta sairastavilla henkilöillä, jotka säännöllisesti käyttävät kohtuullisesti alkoholia, on pienempi riski sairastua ja kärsiä SVT:eista kuin niillä, jotka eivät käytä”.

Verenpaineen alentaminen 25%

THL toteaa, että tätä ei saavuteta ilman ravitsemusmuutoksia. Mutta aiotaanko nyt entisestään vähentää tyydyttyneitä ja lisätä monityydyttymättömiä rasvoja ja ”terveellisten” monijyvätuotteiden syöntiä? Tätähän on jo tehty ja saatu yli MILJOONA suomalaista syömään verenpainelääkkeitä. Nyt on aika ottaa radikaali suunnanmuutos, ettei Einstein käänny haudassaan tai peräti lähde sieltä kummittelemaan THL:n käytäville.

Pitää olla rohkeutta tunnustaa, että ollaan oltu väärässä. Ei se hiilihydraattien vähentäminen ja/tai kokojyvän vaihtaminen vähähiilihydraattisiin erittäin kuitupitoisiin kasviksiin nyt niin iso kasvojen menetys voi olla, että sen vuoksi pitäisi uhrata lukemattomien suomalaisten terveys!

Ruokavaliomuutosten tulisi tähdätä insuliinitasojen laskuun eli kaikkia hiilihydraatteja tulisi vähentää, mutta erityisesti tietenkin nopeita sellaisia. Hiilihydraattien pois jättämisestä syntyvä energiavaje tulee korvata tyydyttyneillä rasvoilla, koska ne pitävät nälän hyvin loitolla eivätkä aiheuta insuliinin nousua kohtuullisesti käytettynä. Lisäksi rasvattomien maitotaloustuotteiden rajoittaminen olisi paikallaan, koska nekin nostavat insuliinin tasoja. Riittävän pitkät ruokailuvälit ovat myös tarpeen insuliinitasojen pudottamisessa. Lisää asiaa kirjoitussarjassani ”Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti”. Verenpainetta on käsitelty tässä jaksossa kohdassa Korkea verenpaine.

Ravintorasvojen laadun parantaminen

On syytäkin parantaa! Nykyisellä monityydyttymätön -rasvalinjalla on todennäköisesti aiheutettu lukemattomia syöpiä ja lihavuusepidemia. Omega-6 siemenöljyjen markkinointi THL:n toimesta terveellisinä pitää lopettaa heti ja on tuotava esiin tyydyttyneiden rasvojen edut painon hallinnassa.

Margariinin vaihtoesteröinti näyttää olevan juuri niin haitallista kuin mistä edesmennyt Kari Salminen meitä varoitti. Ihmisillä tehdyssä kokeessa jo 4 viikossa vaihtoesteröity rasva sai koeryhmässä aikaan T1-diabetesta muistuttavan tilan: veren glukoosipitoisuus nousi samalla, kun insuliinitaso alkoi laskea. Näytti siltä kuin haiman kyky tuottaa insuliinia olisi ollut hiipumassa (testiryhmä IE allaolevassa kuvassa). Tulos oli jopa huonompi kuin transrasvaryhmässä (PHSO)!

Pehmeät omega-6 rasvat ovat tässä tutkimuksessa lihottavampia ja nostavat insuliinitasoja enemmän kuin transrasvoja sisältävä ruokavalio (rotilla). Kirjoittaja toteaa: ”So, clearly, eating 11% of your calories as linoleic acid makes you fat and ill.” – ”selvästikin, 11% kaloreista saatuna linolihaposta (omega-6 rasva) tekee sinusta lihavan ja sairaan”.

Omega-6/3 suhde puuttuu myös julkilausumasta. Se on terveyden kannalta erityisen tärkeä, koska liian suuri omega-6 pitoisuus suhteessa omega-3 määrään ”Coinciding with this increase in the ratio of (n-6) : (n-3) PUFA are increases in chronic inflammatory diseases such as nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD), cardiovascular disease, obesity, inflammatory bowel disease (IBD), rheumatoid arthritis, and Alzheimer’s disease (AD).” suomeksi jokseenkin näin ”Omega-6/3 suhteen suurenemisen myötä lisääntyvät myös tulehdukselliset sairaudet, kuten ei-alkoholiperäinen rasvamaksa (NAFLD), SVT, lihavuus, tulehduksellinen suolistosairaus (IBD), niveltulehdus ja Alzheimerin sairaus”.

Lihavuus ja diabetes

Liikunta on terveydelle eduksi, mutta lihavuuden torjuntaan siitä ei ole. Ruokavaliossa tapahtuva hiilihydraattien ja omega-6 siemenöljyjen vähentäminen on avainasemassa. Lihavuus on monesti merkki insuliiniresistenssistä (keskivartalolihavuus melkein aina) ja se parannetaan tehokkaimmin vähentämällä insuliiniresistenssiä ruokkivia tekijöitä.

Ravitsemussuosituksia pitää muuttaa radikaalisti, että saadaan lihavuuden torjunta hyvin käyntiin. Muita keinoja on esim. unen laadun parantaminen. Sillä on suorakin vaikutus Alzheimerin plakkien purkamisessa, mutta toinen yhteys löytyy insuliiniresistenssin kautta. Muita insuliiniresistenssin aiheuttamia sairauksia ovat mm. keskivartalolihavuus, t2-diabetes, verenpainetauti ja masennus.

Tämä on tärkeää ja kiireellistä, sillä Suomessa ollaan lihavia poikkeuksellisen epäterveellisesti. Ja kaiken lisäksi metabolisesti haitallista vyötärölihavuutta esiintyy jo yli 2/3 väestöstä: viimeisen Dehko-2010 raportin mukaan merkittävien sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden yleisyys oli jopa 40% ja jonkin verran heikentyneestä sokerin siedosta kielivää vyötärölihavuutta esiintyy noin 70%:lla kansalaisista.

Lihavuuden ja diabeteksen etenemisen pysäyttäminen vaatii uusia keinoja. Oppia kannattaisi ehkä ottaa ulkomailta: Ruotsissa on lihavuusboomi laantumassa ja USA:ssa on suomalainen Sami Inkinen perustanut yrityksen, jonka vaatimaton tavoite on 100 milj. T2-diabeetikon taudin peruuttaminen.

Lopuksi

Niistä asioista, mitä tässä ei tullut mainittua, olen jokseenkin samaan mieltä. Erittäin paljon samaa mieltä olen siitä, että terveydenhuollon painopiste pitää siirtää elintasosairauksien ennaltaehkäisyyn. Tässä pitää vain keskittyä oikeisiin asioihin – sellaisiin, jotka vähentävät insuliiniresistenssiä ja parantavat meidän jokaisen sokeriaineenvaihduntaa. Sokeriaineenvaihdunta (ml. insuliiniresistenssi) on elintasosairauksien ytimessä ja vaikuttaa kaikkien Konsensuslausumassa esiin tulleiden sairauksien etenemiseen.

Mikä on yhteistä 100-vuotiaille? Sokeriaineenvaihdunta, joka toimii yhtä hyvin kuin 40-vuotiailla: ”satavuotiailla havaittiin hyvin säilynyt glukoosin sieto, kuten myös insuliiniherkkyys”. Sen kunnossa pitäminen on avain myös elintasosairauksien suitsimiseen, vaikka niitä sitten kutsuttaisiin tarttumattomiksi sairauksiksi. Lisää ehdotuksia terveyden avainten löytämiseen esitetään tässä kirjoituksessani. Kannattaa katsoa ainakin jutun viimeinen kuva – se kertoo, mihin voimat kannattaa keskittää.

arikAri Kaihola

Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.

1 thought on “Miten niin konsensus?!”

  1. Ennen 50-luvulla meillä lapsilla oli raaka tapa suhtautua ikätovereihin: ”Olisipa Sinulla lasikallo, niin näkisi miten kusi lainehtii ja paska tekee patoja.” Nykyisin asia on kehittynyt: ”Olisipa Sinulla lasikallo, niin näkisi miten keltainen rypsiöljy lainehtii ja kovetetut siemenöljyt (transrasvat) tekevät patoja.” Aivoista lienee yli 2/3 osaa pehmeitä omega-3 rasvoja, missä ajattelu tapahtuu. Lisäksi ei D2 insuliini ole todellisuudessa resistenssiä tai tehotonta, vaan D2:n soluseinämät ovat omega-6 rasvojen jäykistämät, jolloin insuliini ei toimi normaalisti. Ts. solut ovat varsinaisesti resistenssejä insuliinille. Kyllä se insuliini ihan hyvää ja lihottavaa on, vaan solut ovat sairaita eivätkä kykene vastaanottamaan insuliinin tuomaa sokeria. VHH hoitaa hyvin oireen vaan ei yleensä paranna sairaita soluja. Paino nousee jos hiilareita ja proteiineja (insuliinivaste 0,56) on liikaa. Kokeiltu on ja näin olen ymmärtänyt. Tämä viesti ei ole copyright sitä saa muokata paremmin tieteelliseen muotoon.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.