Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Väärin sammutettu – väärin laihdutettu, osa 7

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Tämä on kirjoitussarjani seitsemäs osa, missä seuraamme insinööri Jussi Tervosen laihdutusprojektia. Teksti on saanut innoituksensa vuonna 2010 kirjoittamastani kirjasta ”Sietämätön leveys” (SUL Julkaisut). Kustantajan käsikirjasta poistamat osuudet ovat tässä mukana ja muutamia jännittäviä käänteitä on lisätty lähinnä viihdearvon lisäämiseksi. Tietopuolta olen lisännyt runsaasti. Jos todella haluat tietää mitä on laihduttaminen käytännössä, sitten luet tämän tekstin.

Osa 1 tutustutti meidät Tervosen käyttämään laihdutusmenetelmään, eli Atkinsin ruokavalioon. Tervonen oli terveyskeskuslääkäri Hiltusen tietämättä laihduttanut jättämällä hiilihydraatit vähemmälle. Asia paljastui vasta terveyskeskuksen laihdutusillassa, jossa Tervonen esitteli laihdutustuloksiaan ja kertoi ruokavaliostaan.

Sitten seurasi ruokavalion tarkempi analyysiOsassa 2 Jussin paras ystävä Risto Laitinen osaa kertoa karppauksesta hieman enemmän. Jussi tapaa myös mm. Tauno Tolpan, eläkkeellä olevan sisätautien erikoislääkärin, joka kertoo Tervoselle laihdutusmenetelmän tieteelliset perustelut.

Osassa 3 olemme kärpäsinä katossa kuuntelemassa Jussin ja Taunon juttelua ravitsemustieteestä, joka sitten jatkuu mm. ruisleivän terveysvaikutusten pohdinnalla osassa 4.

Viidennessä osassa Jussi tutustui saamiinsa asiakirjoihin painonhallinnasta.

Kuudennessa osassa Jussi hermostuu lääkärille. Mukavia lukuhetkiä! Jussin ja Riston ideointia tulee lisää seitsemännessä osassa.

 

Jussin ja Riston ideointia

 

”Tauno ei taida antaa periksi virallisterveellisessä linjauksessaan?” Risto kysyi.

”Ei ehkä ihan suoraan voi sanoa noinkaan. Tauno on ottanut ihan hyvin huomioon hiilihydraattien rajoituksen tuomat hyödyt ja pitää tuota seikkaa nykyisen elämäntapani tärkeimpänä vaikuttimena”, Jussi vastasi.

”Mukava kuulla, että noinkin arvostettu tiedemies ja lääkäri osaa miettiä ravitsemusta rennolla asenteella. Voisit esitellä hänelle joskus näitä vaihtoehtoisia lautasmallejani. Hän voisi sitten tarkemmin käydä läpi niitä tutkimuksia, jotka tukevat näitä vaihtoehtoista ratkaisua. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset ovat kyllä aika pielessä. Ainakin jos niitä noudattaa kirjaimellisesti. Kyllä niiden suositusten varaan voi rakentaa terveellisen lounaan. Haluatko kuulla miten?”

”Tottakai.”

”Tällä tavoin perinteisestä lautasmallista saadaan kevyempi ja rasvaisempi vaihtoehto. Perinteisen lautasmallin tapaan, peitä puolet lautasesta kasviksilla. Pidä lautasella se liha- tai kala-annos entisellään. Sen sijaan vaihda peruna, riisi, pasta-osio lanttuun ja nauriiseen ja kaaliin. Vaihda myös leipä kananmunaan, liha- tai juustoleikkeleeseen. Juomana voit pitää maidon tai vaihtaa kivennäisveteen. Jälkiruoaksi kelpaavat esim. mantelit, siemenet tai pähkinät. Näillä pienillä muutoksilla perinteisestä lautasmallista tehdään vähemmän hiilihydraattia sisältävä vaihtoehto. Vaihtoehtoisessa mallissa on vähemmän energiaa ja runsaammin ravintoaineita. Tällainen vaihtoehto pitää terveenä ja tukee mahdollista painonhallintaratkaisua parhaalla mahdollisella tavalla”, Risto selitti.

”Heh, lääkäri Hiltunen varmaan sanoisi mallistasi, että siinä on liikaa tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia, joka tukkii verisuonet.”

”Tai sitten hän kertoisi, että kyseessä on taas jokin uusi ’muotidieetti’.”

Jussi nauroi Riston sukkeluuksille ja jatkoi: ”Eipä tuohon sinun vaihtoehtoiseen lautasmalliin tarvitse kovinkaan suuria muutoksia tehdä. Perunaneljänneksen kohdalla voisi lukea, että tämän tilan voi täyttää muullakin kuin perunalla, riisillä tai pastalla. Ravitsemuksellisesti parempia vaihtoehtoja ovat vaikkapa wokkivihannekset tai keittojuurekset. Minun on vaikeaa ymmärtää, miksi minullekin aikoinaan opetettiin, että jokaisella aterialla pitäisi syödä leipää. Runsaskuituinen leipä sopii aamupalaksi tai välipalaksi, mutta aterioiden yhteydessä sitä ei välttämättä tarvitse. Paitsi ehkä joidenkin kevyiden keittolounaiden lisukkeeksi.”

”Juu, tuolla tavalla tärkkelyskuorma pienenee ja aterian hiilihydraatti- sekä energiamäärä vähenee. Ainakin ylipainoisen tapauksessa suunta on oikea. Ravintoaineita saa myös enemmän, jos jättää pois perunan. Leivän valtavaa ylitarjontaa on tosi vaikea ymmärtää. Leipäpalassa, johon on levitetty 5 grammaa margariinia, on 60 prosenttia hiilihydraattia, 30 prosenttia rasvaa ja loput proteiinia. Leipä on huonointa mahdollista tuputettavaa ainakin ylipainoiselle.”

”Ja miksi lounaalla pitäisi syödä aina jälkiruoka? Kyllä energiantarve tulee tyydytetyksi ilman jälkiruokaakin”, Jussi pohti.

”Jälkiruokaa syödään varmaan sen takia, kun se on hyvää. Manteleita syödessä saa kivasti, sinkkiä, seleeniä, magnesiumia, E-vitamiinia ja kuitua. Kyllä energiantarve tulee tyydytetyksi ilman jälkiruokaakin.”

”Mikä ikivanha kirja sinulla on pöydälläsi?” sanoi Jussi osoittaen pientä ajan kellastamaa opusta.

”Tämä on kallisarvoinen aarre. Se kertoo maailman kuuluisimmasta laihduttajasta, William Bantingista. Hautausurakoitsija William Banting kärsi ylipainosta. Lyhyestä varrestaan huolimatta hän oli vuosien saatossa onnistunut saavuttamaan 92 kilon painon, jolloin hänen painoindeksi oli noin 34. Hän ei pystynyt solmimaan kengännauhojaan, kärsi nivelsärystä, joka pakotti hänet kiipeämään rappusia alas takaperin, hän puuskutti ja hikoili lakkaamatta. Tämän lisäksi hänellä oli kiusallinen napatyrä ja heikko näkö ja kuulo. Ei kovin hyvä tilanne siis. Hän oli useiden vuosien ajan hakenut apua ylipainoonsa eri lääkäreiltä. Saamiensa ohjeiden mukaisesti hän milloin vähensi ateriakokoja, milloin lisäsi tuskallisten kävelylenkkiensä pituutta. Ei mitään vaikutusta. Yhteen aikaan hän harrasti soutua kahden tunnin verran jok’ikinen aamu. Se johti lihaskasvuun, lisääntyneeseen ruokahaluun ja paino pikemminkin nousi. Hän sai neuvoja liikkua paljon merellisessä ilmastossa, hän kylpi usein, ratsasti, käytti ulostuslääkkeitä ja poisti nesteitä lääkkeillä. Mikään ei auttanut. Eräänä päivänä William Banting meni William Harvey -nimisen lääkärin luokse. Harvey suositteli hänelle uutta ruokavaliota. Hänen tulisi syödä vähemmän sokeria ja tärkkelystä. Ruokavalion noudattaminen toi tuloksia, sillä Banting laihtui vuoden aikana 21 kiloa. Lähes kaikki vaivat hävisivät ja hän sanoi olevansa elämänsä kunnossa. Tämä tervehtyminen ja laihtuminen ilahdutti Bantingia siinä määrin, että hän kirjoitti oman laihdutustarinansa missä hän ylisti Harveyn menetelmää. Tarina julkaistiin vuonna 1869. Se tarina on nyt englanninkielellä luettavana tässä pöydälläni.”

”Mitä Banting sitten oikein söi?”

”Harveyn ja Bantingin ruokavaliota voi kokeilla vaikka tänä päivänä. Ei siinä mitään mystistä ole. Aamiaiseksi ei suinkaan syödä sokerilla kuorrutettuja maissihiutaleita ja iltapala olisi monelle meistä ehkä liiankin tuhti. Luin myös Anthelme Brillat-Savarinin jutun laihduttamisesta. Hän oli sitä mieltä, että lihominen johtui uudesta muotiin tulleesta juomasta, oluesta. Tärkkelys oli keksitty 1800-luvun puolivälissä, ja Harvey oli saanut idean tärkkelyksen merkityksestä lihomiselle eräällä luennolla Ranskassa, jolla kerrottiin tästä uudesta aineesta. Voisit ehkä kokeilla tällaista laihdutusruokavaliota, nyt kun olet päässyt jyvälle tuosta vähähiilihydraattisesta vaihtoehdosta.”

Bantingin ruoat

Aamiainen:
120-150 g lihaa, kalaa tai paistettua läskiä
kuppi sokeroimatonta teetä
30 g korppuja tai paahtoleipää

Lounas:
150-180 g kalaa tai lihaa
sekavihanneksia (mutta ei missään nimessä perunaa!)
sokeritonta hedelmäkiisseliä
30 g paahtoleipää
2-3 lasia punaviiniä tai vedellä laimennettua sherryä

Välipala:
hedelmä
muutama korppu
sokeroimatonta teetä

Päivällinen:
90-120 g lihaa tai kalaa
1-2 lasillista punaviiniä

Iltapala:
mikäli tarpeen yksi lasillinen giniä, viskiä, konjakkia tai viiniä.

”Kokeile vaikka viikon verran tätä ruokavaliota. Ei siihen kuole. Ja muista: Banting laihtui sillä”, Risto totesi.

”Tämä on todella mielenkiintoista, saatan todellakin pistää Bantingin ruokavalion poskeeni iltapaloineen kaikkineen”, Jussi tuumi.

”Luepas tämä terveyskeskuslääkärin sähköposti. Se tuli tänään,” Risto sanoi ja näytti Jussille viestin.

Terve Risto!
Kiitos mukavasta laihdutustarinastasi. Täytyy myöntää, että olet oikeassa. Olen suositellut ylipainoisille ja lihaville potilailleni hiilihydraattien välttämistä. Laihdutuksessa mm. peruna, vaalea leipä, pasta, makeiset, suklaa, pulla, keksit ovat kiellettyjä. Sallittuja ovat: liha, kala, hedelmät, tumma leipä (kohtuudella), vihannekset, marjat, rasvaton maito, juusto. Jos paino ei lähde laskemaan yllä olevalla dieetillä, kiellän myös tumman leivän, kunnes on toivottu painotaso saavutettu. Painon laskun ennätys oli eräällä potilaalla 25 kg puolessa vuodessa. Paino on nyt normaali ja painoindeksi 23.5 kg/m2. Olen kehottanut potilaita syömään, kun tulee nälkä, mutta vain sallittuja ruokia.

Lisäkommentti: Halusin laittaa tähän kokemuksia käytännön työstä, jossa todella joidenkin potilaiden kohdalla saa erinomaisia hoitotuloksia rajoittamalla hiilihydraatteja ruokavaliosta. Oletan painonlaskun johtuvan siitä, että vähähiilihydraattisella ruokavaliolla nälän tunne pysyy poissa pidempään ja siten syömisen tarve vähenee.

”Ei hassumpi kirje!” huudahti Jussi.

”Lääkäreissä on vielä toivoa. Aivan kuten sillä lääkärillä Yhdysvalloissa, joka kirjoitti tutkineensa proteiinin kylläisyyttä lisäävää vaikutusta. Proteiinien lisääminen ruokavalioon vaikutti niin, että päivittäinen kokonaiskalorimäärä pieneni. Proteiinien nauttiminen piti kaikista energiaravintoaineista parhaiten kylläisyyttä, koska muun muassa elimistön lämpötila kohosi proteiinien aiheuttaman lämmöntuotannon takia. Näin siitä oli hyötyä. Laihdutettaessa proteiinien lisääminen ruokavalioon auttoi oletusten mukaisesti myös säilyttämään laihduttajien lihasmassaa.

Tutkimuksessa vertailtiin kahta eri laihdutusruokavaliota. Molemmissa ruokavalioissa rajoitettiin energiansaantia neljän kuukauden ajan. Päästiin 500 kilokalorin vajeeseen päivittäin. Toinen ryhmä söi virallisten ravitsemussuositusten mukaan ja toinen ryhmä söi kaksi kertaa enemmän proteiinia vähentäen samalla hiilihydraattien määrää. Enemmän proteiineja syönyt ryhmä säilytti 22 prosenttia paremmin lihaksiaan kuin virallisia ravitsemussuosituksia noudattanut ryhmä. Enemmän proteiineja syöneen ryhmän laihdutus perustui enemmän rasvakudoksen vähenemiseen. Ryhmien välille ei syntynyt tilastollisesti merkittävää eroa laihdutustuloksissa. Runsaammin proteiineja syönyt ryhmä sai parannettua myös veren rasva-arvojaan. Tutkimuksessa ylläpidettiin painoa neljän laihdutuskuukauden jälkeen vielä kahdeksan kuukautta. Runsaammin proteiineja syöneestä ryhmästä huomattavasti suurempi määrä koehenkilöistä pystyi ylläpitämään laihdutettua painoaan koko tutkimuksen ajan.”

”Noista sähköposteista tulikin mieleeni yksi asia. Muistatko, kun kysyin sinulta keskustelupalstojen ylläpidosta?” Jussi vaihtoi yllättäen keskusteluaihetta.

”Muistan toki. Mitä siitä?”

”Kuule, minulla on sinulle ehdotus: Luovuta minulle käyttäjätunnuksesi keskustelupalstalle. Minulla on muutamien keskustelijoiden suhteen mitta täysi . Otan selvää millaisia kavereita nimimerkkien takaa löytyy.”

”En minä voi tuollaista tehdä! Moderointioikeudet ovat henkilökohtaisia. Ei niitä voi luovuttaa toiselle.”

”Älä viitsi. Tiedäthän sinä miten tämä tietokonemaailma pyörii. Kaveria on totuttu auttamaan aina tilaisuuden tullen. Lisäksi olet minulle palveluksen velkaa. Esittelin ideasi Taunolle.”

Risto kinasteli vielä hetken Jussin kanssa, mutta päätti sitten antaa periksi: ”En tiedä mitä hyötyä sinulle on käyttäjätunnuksistani. Muista kuitenkin, että en koskaan luovuttanut mitään tunnuksia sinulle. Älä tee mitään epätoivoista. Kaikkea sinä keksitkin. Älä tee niillä tunnuksilla mitään hölmöä.”

Jatkuu…

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Väärin sammutettu – väärin laihdutettu, osa 7”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.