Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Ruokavuosi 2017 – Stroganoff ja muut terveelliset ranskalaisherkut!

Turpaduunarin sivistyneet lukijat kenties kuvittelevat, että stroganoff olisi venäläinen ruokalaji ja Valion smetana olisi tehty Valion Vantaan tehtaan omien hapatteiden eli bakteerien avulla, mutta kummatkin luulot ovat valitettavasti vääriä. Pietarilaisen kreivi Stroganoffin kokki oli ranskalainen ja Valio myi hapate-liiketoimintansa tanskalaisille loppuvuodesta 2016. Kummia luuloja ei siis kannata ylläpitää.

Hapanta sanoi Valio

Koska ihanan rasvainen hapanmaitotuote smetana on niin olennainen osa stroganoffin makua ja terveellisyyttä, niin Turpaduunari käyttää aluksi muutaman rivin nillittämiseen suomalaisen ruokaosaamisen ulosmyynnistä.

Hapatteita tarvitaan meijerialalla niin jogurttien, viilien, voin, smetanan kuin juustojenkin valmistuksessa, ja vaikkapa Emmental juuston isot reiät ovat Propionibacterium shermanii bakteerin kaasunmuodostusta kypsyvän juuston sisällä. Bakteerit vaikuttavat niin lopputuotteen koostumukseen kuin makuunkin, joten ei ole lainkaan yhdentekevää minkä nimisiä bakteereja meijereissä käytetään.

Kun Valio sai 73 miljoonaa euroa tanskalaisilta yksiköstä jossa oli vain 17 työntekijää, lienee kauppa jo itsessään osoitus että probioottien ja muiden bakteerien aika ei ole ohi. Valion maitosodan tappion arvet vain ovat niin kovat, että ex-toimitusjohtaja Pekka Laaksosen miljoonaeläkkeelle ja markkinaosuuksien menetykselle täytyy löytyä jostain maksaja, ja mitäpä muuta suomalainen yritysjohto osaa tehdä kuin myydä patentit ja pitää tyhmät koneet. Vantaalla Heidehofintiellä lukee nyt Chr. Hansen ja tanskalaiset takovat bakteereilla lähes miljardin euron liikevaihtoa. Suomalaisille jäi asiasta vain hapan maku, mutta ei sillä terveellisellä tavalla. Suomalaisten on jatkossa ostettava bakteerinsa tanskalaisilta.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että kun kevät-kesällä 2017 hoiva- ja hoitoalan megayritys Attendo osti kilpailijansa Mikevan pois hintamonopolia haittaamasta, niin kauppasumma 2300:n työntekijän ja 122:n toimipaikan yrityksestä oli 150 miljoonaa euroa. Siinä on työntekijäkohtaiset liikevaihdotkin aika eri luokkaa kuin Valion myymässä happamassa hapatebisneksessä. Kruununjalokivenä Valion ulosliputuksessa meni muunmuassa palkittu LGG eli Lactobacillus rhamnosus GG, bakteeri kuuluisien Gefilus tuotteiden takana.

Stroganoffin valmistus

Nyt kun talouspoliittinen valitus on alta pois, voidaankin käydä käsiksi itse ruoanlaittoon eli stroganoffiin valmistukseen. Aperitiiviksi otamme pienen sanahistoriaan eli etymologiaan liittyvät knopin, eli vaikka yleisesti ajatellaan, että Suomen kielen ruoka sana tulee viron roog sanasta, niin ranskankielinen termi roux lausutaan ”ruu” tai ”ruaa”, ja se tarkoittaa kastikkeen suurustetta. Karjalaiset haudutettavat soosit ovat siis lähempänä ranskalaista ruoanlaittoa kuin Kokkolalaisen kalakeiton kokkaaminen.

Aterian komponentit ja rasvaa päälle

Ravitsemussuosituksia lukemalla kaikki ovat oppineet että kaloreita tuovia makroravinteita ovat rasva, hiilihydraatit, proteiinit ja alkoholi. Kieltolaki ja keskustapuolue ovat yrittäneet kovasti kieltää että alkoholista saisi kaloreita kansan suuhun, mutta luonnonlakeja on turha kieltää: alkoholi on makroravinne. Alkoholi on myös kärkipäässä elimistön ravinteiden käytössä, joten hiilihydraatit ja alkoholi yhdessä on terveyden kannalta paha yhdistelmä. Verensokeri nousee helposti hälyttäviin korkeuksiin limuviinaa lipittäessä ja kakkos-tyypin diabetes uhkaa, kun taas ranskalais-venäläis-karjalainen juomaperinne happamine alkoholijuomineen ja rasvaisine ruokineen pitää sydämen kunnossa niilläkin ihmisillä jotka eivät Pekka Puskan mehulinjaa syystä tai toisesta halua suosia. Monessa ei aivan absolutismia noudattavassa perheessä huomaakin, että siideriä juova rouva on heikommassa hapessa mutta leveämmässä lihassa kuin olutta juova herra siinä sohvalla vieressä.

Kokkauksen maailmassa aterian komponentit eivät kuitenkaan ole samat kuin makroravinteet. Kokit puhuvat proteiinista ja tärkkelyksestä ja siihen päälle jokin nestemäinen, jokin rapea ja vielä jotain nättiä. Rasva ei ole ateriakomponentti koska se tulee joko proteiinin siivellä tai sitten kuuluu reseptiikkaan halutun kypsentymisen takaajana. Rasvoista nimeenomaan tyydyttynyt rasva on se joka beta-oksidaatiossa pilkkoutuu lihastyön energiaksi, ja tyydyttymättömiä rasvoja tarvitaan vain lähinnä elimistön immuunipuolustusta ylläpitämään. Voin välttely lisää allergioita, kuten moni rypsiuskovainen on joutunut myöntämään.

Proteiinin lähteenä eläinten liha on siinä mielessä sopivaa, että sen aminohappokoostumus vastaa paremmin ihmisten tarpeita kuin kasvien proteiinit. Monipuolista sekaruokaa syövän ei tarvitse jatkuvasti miettiä onko mitäkin aminohappoa ja vitamiinia ateriassa riittävästi, kun taas kasvissyöjä asettaa itsensä joko aliravitsemuksen vaaraan tai monimutkaisten laskutarpeiden vaatimukseen. Esimerkiksi haaraketjuisten aminohappojen (BCAA) lähteenä eläinperäinen ravinto on mitä mainiointa.

What is the starch?

Kokit eivät monesti puhu hiilihydraateista vaan kysymys kuuluu lontooksi: ”What is the starch?” eli mitä on tärkkelyksenä. Tärkkelys on glukoosi joka on ketjumuotoista, ja fruktoosi sekä muut sokerit ei siis kuulu tähän yhtälöön. Käytännössä tärkkelys tulee joko juureksista tai viljatuotteista. Stroganoffin tapauksessa perinteikkäin vaihtoehto tärkkelykseksi on tietenkin peruna, mieluiten kiinteämaltoinen. Koska glykogeeni sitoo elimistössä paljon vettä itseensä, täytyy virallisterveellisesti syövän sokerihiiren siksi juoda enemmän kuin terveellisesti karppaava virkasiskonsa.

Jokin nestemäinen komponentti aterialla tekee sekä suutuntumasta miellyttävämpää että antaa aromaattisille tuoksuille paremman mahdollisuuden kiihdyttää reseptoreita jotka tuottavat ruoansulatusentsyymejä. Yrttiset aperitiividrinkit, huumaavan tuoksuiset alkukeitot ja ihanat punaviinikastikkeet ovat siis ihan biologian kannalta järkeenkäypiä keksintöjä. Nahistunut salaatinlehti ja kuivunut tomaattiviipale ei alkuruokana aja ihan sitä asiaa mitä biologit alkuruoalle ovat ajatelleet. Stroganoffin tapauksessa nestekomponentti on rasvainen smetanaa sisältävä kastikepohja, joka sisältää myös sinappia ja tomaattia tai paprikaa.

Lisukkeeksi stroganoffin tapauksessa voidaan laskea suolakurkut ja herkkusienet, jotka tuovat rakennetta ja purutuntumaa samettiseen kastikkeeseen. Terminologiasta voi vapaasti riidellä, sillä joidenkin mielestä lisuke on sama kuin ”side dish” eli käytännössä tärkkelys-komponentti, mutta tämän artikkelin sanastossa lisuke on jotain mitä on ruoassa vain vähän: esimerkiksi marjoja, hedelmiä ja vihanneksia tai sarviorvokkia (Viola cornuta) ruoan päällä.

Kokkaa kahdesti yhdellä kertaa

Vanha harmaapartainen ystäväni Birdie suhtautuu ruoanlaittooan hieman tieteellisemmin kuin Turpaduunari itse, ja häneltä olen oppinut analysoimaan kypsennysmenetelmien eroja. Kahdesti kypsennetty eli twice cooked on kuulemma perusidea melkein minkä tahansa raaka-aineen parhaaseen käsittelyyn. Stroganoffissa esimerkiksi liha ensin paistetaan pannulla ja sitten haudutetaan rasvaisessa kastikkeessa. Jopa lämmin gratinoitu pastrami-voileipä on kahdesti kypsennetty. Leipä on paistettu, pastrami kypsää ja juusto kuukausia kypsynyt hapatteen avulla. Salamanteri eli ylhäältä tuleva lämpö tekee juustoon ihanan ruskean pinnan ja sulattaa ainekset lämpimäksi kokonaisuudeksi. Turpaduunari on itsekin ollut Puskinin perunoiden ystävä tietämättään, sillä keitetyt perunat voissa paistettuina ovat Birdien mukaan nimeltään Puskinin perunoita, nimetty tuon kuuluisan runoilijan mukaan joka teki niitä öisin kun palvelija oli nukkumassa.

Harmaapartainen nippelitieteiden dosetti Birdie usein kommentoi tekstejäni sinänsä analyttisesti mutta termeillä joita Suomessa ymmärtää ehkä kymmenkunta ihmistä, joten tässä artikkelissa vilahtavat punaisella fontilla olevat sitaatit voi tavallinen kansalainen ohittaa silmääkään räpäyttämättä, kun taas Nobelin palkintoa havittelevien kannattaa perata ne hyvinkin tarkasti.

”Lähtökohdiltaan urheilulääkärit ja liharuokia kokkaavat huippukokit ovat kiinnostuneita samoista asioista: miten hitaat punaiset ja nopeat valkoiset lihassolut eroavat toisistaan; miten aktiini, myosiini ja kollageeni käyttäytyvät erilaisissa olosuhteissa; sekä mikä on oikea suolatasapaino; ja missä tilanteissa ja lämpötiloissa lihasmassa kuivuu liikaa.”

Birdien tapa ilmaista erilaisten ruhonosien lihan makuerot ja ongelma lihan kuivumisesta kokatessa on kenties hieman monimutkainen, mutta stroganoffin tapauksessa alkuvaiheen pannupaistolla on siis tarkoitus sulkea kuivamarinoidut lihassyyt Maillard-reaktion avulla, jotta uunihaudutus ei päästä lihan nesteitä pois lihasuikaleiden tai lihakuutioiden sisältä, sillä aivan kuten ihmisessäkin, noin 70-75% lihasta on vettä ja vain 20% proteiinia lopun ollessa suurimmaksi osaksi rasvaa.

Myös smetanalla on osuutensa lihan mehevyyden säilyttäjänä, sillä koska rasva on kevyempää kuin vesi, niin jos lihasuikaleen paistettu pinta päästäisi vettä vuotamaan lihan sisältä kun proteiini denaturoituu ja menettää kykyään sitoa vettä, niin veden täytyisi silloin laskeutua astian pohjalle jonne se taas ei lämpötilaerojen takia helposti mielellään menisi. Myös proteiinista irtautunut vesi jää siksi rasvaisessa kastikkeessa lihan sisälle, eikä liha pääse kuivumaan mauttomaksi säikeeksi kuten helposti käy lihakeiton tapauksessa.

Perunat on pirun omenoita

Perunan juurtuminen venäläisen maaväen keskuuteen oli aikoinaan kova urakka, ja siitä onkin tullut nimitys pirun omena, josta voi tietenkin nähdä etymologisia yhtymäkohtia peruna-sanaan. Nauris kun oli alkujaan se suosikki-juures luultavasti makeutensa takia.

”Perunoiden käyttöä erilaisissa ruoissa säätelee tietenkin niiden amyloosi ja amylopektiini koostuumus. Esimerkiksi niin sanottu ”Venäläinen Banaani” eli käyrä keltainen puikulaperuna sisältää kahta erilaista sidosta glukoosimolekyylien välillä ja tästä aiheutuu molekyylirakenteen haarakkeisuus. Vastaavasti GI-arvo on kovilla perunoilla erilainen kuin jauhoisilla perunoilla, koska jauhoisissa perunoissa on lähes yksinomaan alfa 1,4-glykosidi-sidoksia eikä alfa 1,6-glykosidi-sidoksia.”

Rasva palaa laiskallakin

Nyt kun ihana stroganoff on saatu vedettyä naamariin, voikin alkaa pohdiskelemaan onko karppaus todellakin jo menneen maailman kaikuja vai vasta todella uudestaan tulossa. Yksi tapa lähestyä aihetta ”missä suhteessa makroravinteita tulisi syödä” on pohtia kysymystä ”missä suhteessa ihminen käyttää makroravinteita. Vanha harmaapartainen ystäväni Birdie on urheilulääketieteen nippelitietoineen avuksi aina kun perusteluita kaivataan.

”Ranskalais-venäläis-karjalainen ruokakulttuuri tajusi jo muinoin, että rasvainen ruoka miehen tiellä pitää. Jonathan Romijn, Labros Sidossis ja muut kumppanit saivat vasta muutamia vuosikymmeniä sitten mitattua että ihminen käyttää 25% VO2MAX teholla eli hitaassa kävelyvauhdissa peräti 85% rasvoja energiantuotantoon, ja vasta juoksemaan siirryttäessä hiilihydraateilla alkaa olla mitään suurempaa osaa kuviossa. Toisaalta RQ-mittaukset todistavat että rasvan poltto tuottaa vain 4,7 kcal/happilitra kun taas hiilarit antavat enemmän tehoa per happilitra. Karppaaja vaatii siksi parempaa sisäilmää kuin spagetin ja paahtoleivän voimalla käyvä sokerihiiri samalla työpaikalla. RQ-arvolla 0,75 skulaava ja 2000 kcal päivässä kuluttava karppaaja tarvitsee päivässä 420 litraa happea, mutta RQ-arvolla 0,95 operoiva sokerihiiri tarvitsee vain 400 litraa happea. Matalapaineisella säällä eron huomaa, ainakin jos ilmastointi on säädetty väärin ja konttorissa niin kova alipaine ettei ulko-ovi meinaa aueta. Koska hengityksen hyötysuhde on kolmen prosentin luokkaa, niin ilmaa ihminen hengittää vuorokaudessa noin 14 tuhatta litraa. Se on sen verran paljon että kyllä sisäilman laadulla on väliä.”

Nyt kun tiedät mitä yhteistä on ranskalais-venäläis-karjalaisen ruokaperinteellä ja urheilulääketieteellä, on sinulla vain yksi mahdollisuus: tee itsestäsi parempi kokki ja parempi urheilija.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Ruokavuosi 2017 – Stroganoff ja muut terveelliset ranskalaisherkut!”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.