Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Koulumaitotuki Valion ja ministerien pelinappulana

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Turpaduunarin edellinen koulumaitotuki-artikkeli oli vasta pintaraapaisu pohjoismaisen korruptokratian päätöksentekomekanismin syövereihin. Vaikka juttuni ”Koulumaitotuki tekee lapsista sairaita” antoikin linkkejä pykäläviidakkoon, niin valiokuntien ja ministeri-Audien asemaa on syytä avata vielä lisää.

Rehelliset kansanedustajat?

Monella kantasuomalaisella on sellainen virhekäsitys, että kaikkia tekemisiämme sääntelevät Suomen lait, joita rehellisiksi havaitut 200 kansanedustajaa Arkadianmäellä ovat säätäneet elämäämme helpottamaan. Toinen virhekäsitys liittyy siihen, että osa kansalaisista kuvittelee että 751 eurokansanedustajaa eli meppiä Brysselissä päättää kaikista asioistamme.

Todellisuudessa jokapäiväistä arkeamme hipovat eniten ministeriasetukset, joilla demokratian ikävät puolet kuten kannatuksen saaminen ideoille voidaan korvata korruptokratian suoremmilla vaikutusmuodoilla eli pakottamisella. Siksi sinne ministeri-Audin kyytiin on niin tunkua.

Kunnallisvaalien ääniharavat

Tällä menetelmällä esimerkiksi Ruokolahden entinen luomuviljelijä mutta nykyinen stadilainen leijonaharja Kimmo Tiilikainen (Kesk) pääsee pätemään, vaikka kunnallisvaaleissa 2017 tuli Helsingissä ääniä vain 799. Vertailun vuoksi Pertunmaan äänikuningas oli Valio-tilallinen Jari Leppä (Kesk) huimaavalla äänisaalilla 95 ääntä.

Mutta kun Helsinki on hieman isompi kuin Pertunmaan kunta. Helsingin menestyskäyrälle Kimmo Tiilikaisen kuntavaali-uran voi suhteuttaa kun katsoo että Kimmolle hävisi Zahra Abdulla (748 ääntä). Vastaavasti Kimmolle tuli turpiin sellaisilta politiikan konkareilta kuten Mohamed Abdirahim (958 ääntä), Suldaan Said Ahmed (1032 ääntä), Fatim Diarra (1068 ääntä) ja Özan Yanar (4858 ääntä). Ei ole helppoa olla kepulainen kaupungissa.

Valio on panostanut rasvattomaan maitoon

Keskusta on kuitenkin sentään Valion ja maaseutujen kunkku. Vuonna 2016 maataloustukia ei suinkaan saanut eniten joku köyhä Närpiöläinen tomaatinviljelijä vaan yritys nimeltä Valio. Tukirahoja tippui pankkitilille 2.277.186 euroa. Ja Valio on panostanut kovasti rasvattomaan maitoon. Tämä on tärkeä asia muistaa, varsinkin nyt kun hapate-tuotanto myytiin tanskalaisille eli yritykselle Chr. Hansen. Tästä kirjoitin tarkemmin vanhassa artikkelissani ”Ruokavuosi 2017 – Stroganoff ja muut terveelliset ranskalaisherkut!”.

Markkinataloudessa on nimittäin sellainen ikävä puoli, että asiakkaat joita on kusetettu voivat joskus vaihtaa ostamaansa tuotetta. Niinpä rasvattoman maidon myynti Suomessa on laskenut vuodesta 2009 alkaen ihan litramääräisestikin, vaikka väestön määrä (sekä laillisen että laittoman) tietenkin kasvaa. Vuonna 2016 rasvatonta pluttanaa kärrättiin ulos meijereistä vain 228 miljoonaa litraa. Tämä oli 36% kaikesta vuoden tuoreesta pastöroidusta maidosta, siis poislukien UHT-maito. Vielä jyrkemmin on laskenut ykkösmaidon (1% rasvaa) menekki, joka on vain kolmasosa kymmenen vuoden takaisesta tasosta.

Rasvasota ja rasvaton maito

Historiallisesti ottaen vuoden 1987 ravitsemussuositukset ja iltapäivälehtien sivuilla käyty rasvasota 1988 käänsivät maidon kulutustottumukset aivan kyljelleen. Kun vielä vuonna 1983 rasvattoman maidon vuosikulutus oli vain 8,7 kg per suomalainen, niin lamavuonna 1992 oli päästy jo lukemaan 30,5 kg per suomalainen. Vastaavasti täysmaitoa meni 1983 72,8 kg per suomalainen, mutta 1992 enää 31,3 kg per suomalainen. Kevytmaidosta oli tullut markkinoiden kunkku jo yleisurheilun EM-kisavuonna 1974, jolloin Markku Taskinen sai 800 metrin kisassa pronssia ajalla 1.45,89. Triviana vielä tiedoksi, että vuoden 1972 kesäolympialaisten pitkän viestin finaalissa Suomella oli joukkue sekä miehissä että naisissa. Se oli aikaa kun rasvaton ruoka ei ollut vielä tunkeutunut suomalaisiin valmennuskirjoihin.

Valion suunnitelmiin nähden tämä pluttanan eli kurrin nykyinen myynti on aivan liian vähän. Mutta onneksi Suomessa koululaisten terveyteen ja ruokaan liittyvistä asioista päättää taho jolla on kansanterveydellistä osaamista. Tämä taho on tietenkin Maa- ja Metsätalousministeriö, jonka alaisuudessa toimii Valtion Ravitsemusneuvottelukunta (VRN) sekä Maa- ja Metsätalousvaliokunta.

Niinpä lääketieteellisen osaamisen eliitti eli Maa- ja Metsätalousvaliokunta seitsemän puolueen kokoonpanolla kuunteli kyllä kiltisti kun vaikkapa MTK piti huonona pelkästään rasvattoman maidon tukemista, mutta eihän näistä valiokuntalausunnoista oikeasti tarvitse välittää. Turpaduunarin eduskunta-avustajana toimiva harmaapartainen Birdie löysi eduskunnan digitaalisista arkistoista hieman luettavaa, joten ohessa pari sitaattia Maa- ja Metsätalousvaliokunnan kuulemista lausunnoista.

”Määrärahan rajallisuuden ja luonnonmukaisille tuotteille kaavaillun korkeamman tukitason vuoksi koulumaitojärjestelmässä tuettavia tuotteita jouduttaisiin karsimaan nykyisestä siten, että tuen piirissä olisivat vain nestemäiset tuotteet. MTK pitää valitettavana, että juustot ja jugurtit ollaan jättämässä koulumaito-ohjelman ulkopuolelle. … Maidon osalta voimassa olevat säännöt sallivat rasvattoman maidon ohella tuen myöntämisen myös rasvaa enintään 1 prosenttia sisältävälle maidolle. Valinnan mahdollisuus tulisi tältä osin säilyttää.”
(MTK:n lausunto 30.03.2017, maitoasiamies Leena Ala-Orvola)

”Aiempia maitotukituotteita ( rahkat, viilit ja jugurtit) on voitu käyttää jälkiruokina ja välipaloina joka on osaltaan lisännyt maitotuotteiden käyttöä. Rasvattoman maidon ja piimän tukeminen ei mielestämme lisää nestemäisten maitotuotteiden käyttöä.”
(Vantaan kaupungin lausunto 07.04.2017, ostopäällikkö Sirpa Viinikari-Kauria)

Rasvaton maito työllistää lääkäreitä

Onneksi Antinmäen lypsykarjatilan isäntä Jari Leppä (Kesk) ja Valtion Ravitsemusneuvottelukunta (Mikael Fogelholm, Minna Huttunen, Piia Jallinoja, Sirpa Kurppa, Marjaana Lahti-Koski, Jaana Laitinen, Arja Lyytikäinen, Marjaana Manninen, Marjo Misikangas, Annika Nurttila, Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, Ursula Schwab, Elina Särmälä, Erkki Vartiainen, Tommi Vasankari ja Suvi Virtanen) tietävät paremmin että rasvaton maito työllistää (lääkäreitä) ja on siksi hyväksi Suomen nuorisolle. Näillä perusteilla Jari Leppä huitaisi nimensä 21. kesäkuuta rasvattoman maidon tukipaperiin nimeltä ”Valtioneuvoston asetus maitotuotteiden, hedelmien ja vihannesten koulujakelutuesta syyslukukaudella 2017”.

Uutuutena tuessa on nykyään myös luomu rasvaton maito. Vaikka turpaduunari on biologian alalla väitellyt tohtori koulutukseltaan, niin ei nyt muistu mieleen sellaista lehmärotua jonka utareista tulisi luomuna rasvatonta maitoa. Olen aina luullut, että se rasva täytyy meijerissä poistaa oikein konevoimin. Kun maito sitten vielä homogenoidaan niin ei siinä paljon luonnonmukaisuutta ole jäljellä kun se 20 litran novobox-laatikko tulee Valiolta koulun keittiöön ja maidonannostelijaan.

Luomumaitoa

Luomumaidoksi kehtaisin sanoa sellaista ulkolaiduntavan lehmän maitoa jota ei ole homogenoitu eikä vakioitu, eli siis maitoa jonka rasvapitoisuus vaihtelee vuodenajan mukaan.

Miksi me vanhemmat annamme varastaa rasvat lastemme maidosta? Tieteellinen tutkimus on aukottomasti osoittanut, että vanhanajan täysmaito on terveellisempää kuin rasvaton maito. Lisäksi vanhan harmaapartaisen ystäväni Birdien silmään oli osunut ruotsalainen tutkimus jonka mukaan vihannesten syöminen on terveellistä vain maitorasvan ohella, ja yletön salaatinpuputus ilman rasvoja on suorastaan vaarallista. Kaiken lisäksi tämä rasvattoman maidon suosiminen on ihan suomalainen keksintö, jota ulkomaalaiset pitävät outona. Tehdään nyt jotakin tälle kuopiolaisten ravitsemusterroristien mafialle!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.