Kirjoittaja: Ari Kaihola
Sisällysluettelo (muutoksia todennäköisesti tulee kirjoituksen edistyessä)
Osa 1
Yleiskatsaus NAC:kiin
Kirja Asetylkysteiinin (NAC) terapeuttinen käyttö lääketieteessä
Katsauksia NAC:iin
NAC myrkytyksissä
NAC tarttuvissa taudeissa – COVID-19 ja influenssa
Haittavaikutukset
Osa 2
NAC nopeasti lisääntyvissä elintasosairauksissa
Kilpirauhasen vajaatoiminta
IBD
Alzheimer’s ja Parkinson
Astma ja muut keuhkosairaudet
Osa 3
NAC elintasosairauksissa (Insuliiniresistenssi-sairauspyramidin mukaan)
Akne
Rasvamaksa
Korkea verenpaine
Kihti
Mielenterveys
Tuki- ja liikuntaelimien sairaudet (TULE)
PCOS, hedelmättömyys
Sydän- ja verisuonitaudit
Syöpä
T2-diabetes
Yleiskatsaus
Kyse on N-asetyyli-L-kysteiinistä (NAC) ts. hieman ’terästetystä’ aminohaposta. Se patentoitiin 1960, joten se ei enää nauti patenttisuojaa. Jos se keksittäisiin tänään, se epäilemättä olisi yksi merkittävimmistä lääketieteen keksinnöistä ja patentin haltijan toimeentulo olisi taattu koko loppuelämän. Nyt se on vain niin halpa aminohappo, että moni ei ole siihen kiinnittänyt huomiota. Käypä-hoito sivuilla NAC on mainittu vain suojaavana tekijänä varjoainekuvauksen aiheuttamaa munuaisvauriota vastaan ja asetyylikysteiinin kohdalla on mainittu käyttö limaa irrottavana yskänlääkkeenä. Minkään muun sairauden yhteydessä sitä ei siellä mainita. WHO ei myöskään ole noteerannut aineen merkitystä muuna kuin vastalääkkeenä myrkytyksessä, vaikka se löytyykin järjestön tärkeiden lääkkeiden listalta (List of Essential Medicines).
Itse kiinnostuin NAC:sta edellisen kirjoitussarjan, Alkoholi, maksa ja siemenöljyt, yhteydessä. Jos kerran NAC lievittää alkoholin ja siemenöljyjen hapetustuotteiden maksalle aiheuttamia haittoja ja se tekee sen lisäämällä glutationia, niin mihin muuhun sairauteen tai elimiin se vaikuttaa? Voisiko glutationin ehtymisen estäminen olla käyttökelpoinen laajemminkin elintasosairauksien torjumisessa? Näihin kysymyksiin vastauksia etsiessä tuli vastaan tämä kohtalaisen tuore kirja.
Kirja
Kahden lääketieteen tohtorin, Frye ja Berk, v.2019 kirjoittaman kirjan Asetyylikysteiinin (NAC) terapeuttinen käyttö lääketieteessä (Look Inside!) esittely saa vastata kysymykseen, mitä NAC on? Dr. Fryen kirjoittamassa esipuheessa esitellään NAC:n historiaosuuden kirjoittanut Dr. Leonore A Herzenberg, joka on pelkistymis-fysiologian ja NAC:n tutkimuksen pioneeri. Dr. Frye tiivistää lisäksi NAC:n merkityksen näin: ”NAC:n tehokkuus vihjaa uuden, lääketieteellisen ilmiön olemassaoloon, millä saattaa olla tärkeä rooli useissa sairauksissa: glutationin puutos.”
Kirjan esittely (takakannen teksti) kuvaa NAC:ia ja sen vaikutuksia monisanaisemmin: ”NAC on ehkä parhaiten tunnettu vastalääkkeenä parasetamolimyrkytykseen, mutta sen terapeuttisia ominaisuuksia laajaan kirjoon sairauksia on viime aikoina alettu panna merkille. Sen hyvin tunnettujen käyttökohteiden – radiologian varjoaineallergian ennaltaehkäisyssä ja munuais- ja keuhkosairauksissa – lisäksi tutkimukset näyttävät lupaavilta sen käytölle psykiatrisissa ja neurologisissa häiriöissä, kuten addiktiot, Alzheimer’s, ataksia, autismi, kaksisuuntainen mielialahäiriö, masennus, epilepsia, neuropatia, pakkotoistot, skitsofrenia, traumaattiset aivovauriot ja trikotillomania. Näiden lisäksi lupaavia tutkimuksia löytyy kuuloon, sydänsairauksiin, liikuntafysiologiaan, ruoansulatukseen, verisairauksiin, tarttuviin tauteihin, hedelmättömyyteen ja silmäsairauksiin liittyen. Ottaen huomioon lupaavat tutkimustulokset suureen määrään sairauksia yhdistettynä erinomaiseen turvallisuuteen, NAC:n mahdollisuudet ihmisten sairauksien hoitoon vaikuttavat merkittäviltä.”
Aika hengästyttävä lista, vai mitä? Kirjan hinta oli kuitenkin sen verran suolainen, että sen sisältöä mukailevaa tästä kirjoituksesta ei tullut. Kirjan Look-Inside-esittelypätkästäkin oli kyllä hyötyä hyvien linkkien muodossa ja kappaleen 3 osuudet Alzheimerista, Parkinsonista, skitsofreniasta ja kappale 4 – Oksidatiivinen stressi psykiatrisissa häiriötiloissa – olivat hyödyllisiä lähteitä tälle kirjoitukselle. Valtaosa tiedosta tulee kuitenkin kirjan ulkopuolisista lähteistä eli netistä kaivetuista tutkimuksista.
Kirjan sijaan päätin muodostaa sisällysluettelon aikaisempien kirjoitusteni pohjalta. Noissa kirjoituksissa pääroolissa on ollut insuliiniresistenssi ja ne ovat käsitelleet ei-tarttuvia tauteja. Lääkkeenä niiden torjuntaan on tarjottu elämäntaparemonttia, jonka ytimeksi voisi kiteyttää sokerin ja siemenöljyjen poistamisen ruokavaliosta. Yhtenä tekijänä näissä sairauksissa on ns. hiljainen tulehdus, joka matala-asteisena jäytää elimistöä ja vaikuttaa elintasosairauksien taustalla. Ruokavalion tervehdyttämisen lisäksi niitä vastaan voisi joissakin tapauksissa toimia NAC.
NAC:n mahdollisuuksia elintasosairauksien hoitamisessa / torjumisessa käsitteleviä tutkimuksia löytyikin läjäpäin. Yksi isompi suma tutkimuksia (em. kirjan lisäksi) löytyy USA:n Clinicaltrials.gov tietokannasta: NAC on aiheena tällä hetkellä alkavissa, menossa olevissa tai valmiissa 742 tutkimuksessa. Google Scholar haulla tulee yli 680 000 osumaa.
Katsauksia NAC:iin
Kirjassakin mainittu NAC-tutkimuksen pioneeri, Leonore A Herzenberg on ollut mukana kirjoittamassa katsausta (1) nimeltä N-asetyylikysteiini – turvallinen vastalääke kysteiinin/glutationin puutokseen, 2007. Katsauksessa mainitaan lyhyesti NAC:n yleisimmät käyttökohteet kliinisessä työssä: parasetamolimyrkytyksen vastalääke, HIV/AIDS, kystinen fibroosi, krooninen keuhkoahtauma (COPD), diabetes jne.
Kattavampi katsaus NAC:iin on NAC:in käyttö lääketieteessä ja ravintolisänä (2), 2019. Se sisältää otoksen clinicaltrials.gov tietokannasta (taulukko 2) viime vuodelta ja kokonaismääräksi tulee 291 NAC-tutkimusta. Aika hurjasti näyttää tutkimusten määrä lisääntyneen n. 1,5 vuodessa! Oleellisin osa Clinicaltrials.gov tietokannan analyysista on lyhykäisyydessään tässä: ”Esikliiniset tutkimukset viittaavat siihen, että NAC:lla voisi olla enemmän käyttöä tukihoitona ja sairauksien estämisessä. Esimerkkejä ovat: Alzheimerin tauti, astma, IBD, influenssa, kohdunaikainen sikiön kasvun hidastuminen, lihavuus ja insuliiniresistenssi, sydänkohtaukset, raskasmetallimyrkytykset, diabeettinen neuropatia ja ikään liittyvä muistin heikentyminen.” ja ”Antioksidanttien ja happiradikaalien rooli syövässä on kaksijakoinen… Antioksidantit yleisesti vähentävät pahanlaatusten muutosten ilmaantumista rajoittamalla happiradikaaleja tai käynnistämällä solun korjaus- ja mukauttamisprosesseja, jotka ovat tärkeitä syövän estämisessä.” Esimekkinä esitetään rintasyöpämallinnus, jossa NAC vähensi syövän agressiivisuutta ja leviämistä ja lisäsi syöpäsolujen kuolemaa. NAC vähentää oksidatiivista stressiä ja tulehdustekijöitä ja vaikuttaa siten solun sokeriaineenvaihduntaan ja mitokondrioiden toimintaan. Toisaalta antioksidantti saattaa lisätä syövän tai sen esiasteiden eloonjäämistä niiden muututtua pahanlaatuisiksi, mikä ei ole toivottavaa.
Kolmas yleiskatsaus, 2017 (3) – Katsaus N-asetyylikysteiinin useisiin käyttötarkoituksiin – käy läpi NAC:n hyödyt hedelmättömyydessä (PCOS), keskenmenojen ehkäisyssä, kroonisessa keuhkoputken tulehduksessa, haavaisessa paksusuolen tulehduksessa (UC), maksasyövässä, lihasten toiminnassa, hemodialyysissa, astmassa, Alzheimerissa ja Parkinsonissa.
Neljäs katsaus on laajin näistä ja sen tarkastelukulma on mitokondriokeskeinen ja nimikin sen mukainen Mitokondrioiden metabolia (4), 2018. NAC on mainittu 217 kertaa tässä 31 sivun mittaisessa dokumentissa, joka ammentaa tietonsa 623 muusta artikkelista. ”Tämän katsauksen tarkoitus on luoda systemaattinen otos NAC:n vaikutuksista mitokondrioiden metaboliaan käsittelevästä kirjallisuudesta.”
Mielenkiintoinen on myös suomenkielinen, Duodecimin julkaisema katsaus vuodelta 1999, N-asetyylikysteiini: uusia käyttömahdollisuuksia vanhalle aineelle, ”N-asetyylikysteiinin vaiheet osoittavat, että vanhoja vaatteita ei kannata hävittää, ne tulevat vielä joskus takaisin muotiin. Tutkijoiden ennakkoluulottomat ajatukset ja kokeilut ovat tuoneet vanhan yskänlääkkeen immuunikadon hoitoon, syövän ehkäisyyn ja jopa keskosten ravinnoksi. Lähivuosien kliiniset tutkimukset osoittavat, löytyykö NAC:n käytölle tieteellisiä perusteita muulloinkin kuin parasetamolimyrkytyksessä.” Kenties vanhat vaatteet ovat tulleet muotiin – nyt?
Kaikissa ylläolevissa katsauksissa korostetaan NAC:n käytön turvallisuutta ja vähäisiä sivuvaikutuksia. Niihin palataan kohdassa Haittavaikutukset.
NAC myrkytyksissä
Kirjoitussarjassa Alkoholi, maksa ja siemenöljyt, viitattiin lyhyesti NAC:n myrkytyksiä lievittävään vaikutukseen. Se tehosi ennen alkoholin käyttöä nautittuna maksaa suojaavana ’lääkkeenä’ ja voi estää parasetamolimyrkytyksessä maksan tuhoutumisen. Wikipedian suomenkielisen asetyylikysteiini-artikkelin mukaan: ”Asetyylikysteiiniä käytetään lääkkeenä myös akuutissa parasetamolimyrkytyksessä spesifisenä antidoottina eli niin sanottuna vastamyrkkynä suojaamaan maksaa pysyvältä vaurioitumiselta. Tällöin lääke annetaan suonensisäisesti.[3] Samaa tarkoitusta palvelee sen käyttö muun muassa valkokärpässieni- ja nääpikkämyrkytyksissä.”
Onpa NAC:n käyttökelpoisuutta mietitty myös sinappikaasua vastaan tässä erään lääketieteellisen lehden ensi kuun numerossa ilmestyvässä yhteenvetoartikkelissa (5). Selityksenä NAC:n teholle näinkin vaativaa vastustajaa vastaan on sen kyky lisätä elimistön glutationivarastoja (GSH). GSH puolestaan sitoutuu sinappikaasun molekyyleihin solujen sisällä ja vähentää niiden aiheuttamia vaurioita. Tästä puolestaan seuraa, että syövänhoidossa käytetyt, sinappikaasusta johdetut solumyrkyt toimivat paremmin, jos GSH taso on hoitojen aikana alhainen (tosin tässä artikkelissa (6) NAC:n suojavaikutus kemoterapian aiheuttamia vaurioita vastaan aloitettuna 4h solumyrkyn jälkeen ei vähentänyt cisplatinin tehoa lasten syöpiin).
Artikkelissa on kuvaus NAC:n käytöstä Iran / Irak sodassa 1985 ja 1988 sinappikaasulle altistuneisiin sotilaisiin, joiden keuhkovaurio (bronchiolitis obliterans) ei reagoinut korkea-annoksiselle keuhkoputkien laajentajalle (salmeterol) sisään hengitettävän kortikosteroidin kanssa. 10 yskäisen ja limaa muodostavan potilaan kuuden kuukauden mittainen hoito 600mg NAC + clarithromysiinillä vähensi oireita ja paransi FEV1 (hengitys’teho’) tuloksia. Paljon suuremmassa (n=144) sinappikaasua saaneen ja pitkäaikaisista keuhko-ongelmista kärsivän potilaan kohdalla 600mg NAC kahdesti päivässä suuruinen lisä 4kk ajan normaalihoitoon (salmeterol + kortikosteroidi) paransi tuloksia merkittävästi. Tutkijat olivat hämmästyneitä, että vielä 18v sinappikaasulle altistumisesta vain 4kk mittainen NAC-hoito oli niin vaikuttava.
Tarttuvat taudit
Koronavirus
Vaikka COVID-19 on jyllännyt vasta alle vuoden, on siihen kokeiltu jo lähes kaikkea mahdollista – malarialääkkeitä, antibiootteja ja näiden yhdistelmiä; ja tietenkin NAC:ia. Tutkimus Glutationin solunsisäinen puutos todennäköisimpänä syynä vakavaan COVID-19 tautimuotoon ja kuolemaan (7) saattaa hyvinkin olla oikeilla jäljillä: kuvassa 1 tulee hyvin esille glutationin puutteen aiheuttajat: korkea ikä, glutationin vähäinen saanti, krooniset sairaudet, sukupuoli ja tupakointi. Glutationin puutoksesta aiheutuu liiallista oksidatiivista tuhoa keuhkokudoksiin, josta viime kädessä aiheutuu ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome), monielinvaurio ja kuolema.
Hyperinsulinemian, magnesiumin, D-vitamiinin, verihyytymien ja COVID-19 taudin keskinäiset suhteet (8) mainitsee glutationin vain muutaman kerran ja NAC:ia ei kertaakaan, mutta magnesium ja D-vitamiini ovat myös tekijöitä, jotka nostavat glutationin määrää. Katsaus on siinä mielessä tärkeä ihan jokaiselle, että siinä luetellut ravinteet – magnesium, D-vitamiini ja sinkki – suojaavat lisäämällä glutationin määrää ja riskitekijät (tärkeimpänä hyperinsulinemia) vähentävät glutationia. Hyperinsulinemiasta pääsee nopeimmin eroon esim. siirtymällä ketogeeniselle ruokavaliolle.
Glutationin rooli suojana COVID-19 taudin aiheuttamaa vakavaa immuunijärjestelmän ylireagointia vastaan (9) mainitsee NAC:n parikymmentä kertaa kappaleessa Hoito GSH:lla ja tioleilla: ”NAC on sekä tioli, jolla on antioksidanttisia ominaisuuksia että raaka-aine GSH-synteesille… Ihmisillä NAC:n ja GSH:n lisäys on osoittautunut tehokkaaksi useissa sairauksissa ja mielenkiintoisimpia tuloksia on saatu sydän-, keuhko- ja virustaudeissa.” Näidenkin tutkijoiden mukaan yksi suurimpia syyllisiä COVID-19:ssä esiintyvään sytokiinimyrskyyn on puutos glutationin määrässä ja että sen lisäämisellä voitaisiin vähentää oireisten potilaiden määrää. Yksi GSH lisääjä on NAC. Tehokkaimmin sitä voi lisätä suonensisäisesti, kuten tässä Tulehduksen terapeuttinen sammutus vakavassa COVID-19 tautimuodossa NAC:lla (10). NAC:n tehoa COVID-19 tautia vastaan on käsitelty myös näissä 4 tutkimuksessa (11-14).
Influenssa
Ravintolisillä on tehostava vaikutus tyypin 1 interferonivasteeseen RNA viruksia, ml. influenssa- ja koronavirus, vastaan (15). Taulukossa 1 on luettelo, joka sisältää NAC:n lisäksi muutkin RNA-viruksiin (mahdollisesti) vaikuttavat ravintolisät. NAC:sta kirjoittajat viittaavat tutkimukseen, jossa 262 vanhahkoa osallistujaa sai 600mg NAC:ia kahdesti päivässä. Heillä oli plaseboryhmään verrattuna saman verran A-influenssan vasta-aineita, mutta vain 25% NAC-tutkimusryhmästä sai oireita, kun plaseborymällä niitä oli 79%:lla. ”NAC:n hyöty nimenomaan vanhuksilla saattaa kertoa tosiasiallisesta plasman kysteiinin puutteesta ja siitä, että solunsisäisen glutationin tasot tapaavat laskea iän lisääntyessä.”
Oksidatiivisen stressin rooli influenssavirusinfektiossa (16) käsittelee NAC:ia ja glutationia parin kappaleen verran ja on koonnut niiden vaikutukset yhteen taulukkoon viitteineen: ”NAC esti H5N1 influenssaviruksen monistumisen ja pro-inflammatoristen molekyylien tuotannon” ja ”NAC lievensi keuhkovaurioita estämällä TLR4 proteiinia.” ja ”NAC:in influenssa A virusta estävä vaikutus näytti olevan riippuvainen virustyypistä.” ja ”NAC:in yhdistäminen ribaviriniin tai oseltamiviriin tehosti anti-influenssa-vaikutusta osoittaen, että näillä lääkkeillä on synergistisiä antiviraalisia, eri mekanismeihin perustuvia vaikutuksia” ja ”GSH esti influenssavirus infektion koeputkessa (in vitro) ja elävässä elämässä (in vivo) säätelemällä pelkistystasoa isäntäsoluissa sekä estämällä viruksen matriisiproteiinin muodostusta ja muita viruksen lisääntymiselle tärkeitä toimintoja.”
Pelkistymisen hallinta influenssavirusinfektion patofysiologiassa -niminen katsaus tämän vuoden heinäkuulta (17) lähestyy tautia oksidatiivisen stressin näkökulmasta: ”Reaktiivisia happiradikaaleja (ROS) syntyy usein influenssavirusinfektiossa, mikä lisää apoptoosia, keuhkovaurioita ja tulehdusta / allergiaa.” NAC:ista katsaus kertoo näin: ”NAC on solunsisäisen GSH:n raaka-aine nisäkkäillä. NAC vastustaa influenssavirusinfektiota mekanismeilla, joihin kuuluu sen replikoitumisen, proinflammatoristen sytokiinien tuotannon ja isäntäsolun apoptoosin estäminen.”
Hong Kongissa v. 2015 julkaistussa väitöskirjassa (18) influenssavirusten ja solujen keskinäisistä suhteista NAC esitellään näin: ”Perustelut NAC:n käytölle HIV-hoidoissa löytyivät todisteista, joita on saatu koeputkissa (in vitro): solut, jotka kärsivät glutationin puutoksesta, ovat erityisen herkkiä tulehdussytokiineille (TNF-alfa). NAC myös estää virusten replikoitumista ja pro-inflammatoristen molekyylien muodostusta A549 soluissa, jotka on tartutettu erittäin patogeenisella H5N1 influenssa A viruksella (lintuinfluenssa).”
Yhteinen tekijä tarttuvien tautien (COVID-19 ja influenssa) torjunnassa näyttäisi noiden muutamien katsausten perusteella olevan solujen antioksidanttikapasiteetin (GSH) pitäminen riittävän korkealla tasolla. Hyviä keinoja tähän ovat terveelliset elämäntavat, riittävä proteiinien, mineraalien ja vitamiinien saanti sekä ketogeeninen ruokavalio. Jos näistä ei ole huolehtinut niin pikakorjauksena voi turvautua NAC:iin.
Haittavaikutukset
Koska asetyylikysteiinin välittymisestä äidinmaitoon ei ole tarpeeksi tietoa, käyttö raskauden aikana tulisi rajata vain ehdottoman välttämättömiin tarpeisiin (esim. parasetamolimyrkytyksessä). Tämä on ensimmäinen kohta PubChem tietokannan tekstistä, joka kertoo NAC:n haittavaikutuksista. Tärkein tieto on, että anafylaktisia reaktioita esiintyy lähinnä suonensisäisessä annostelussa, jossa voi tulla myös yliherkkyysreaktioita, kuten ihottumaa, alhaista verenpainetta, vinkumista ja hengenahdistusta.
Suun kautta annosteltuna haittavaikutuksina on lueteltu pahoinvointi, oksentelu ja muita ruoansulatusvaivoja. Näin rajuja oireita tulee lähinnä suurilla annoksilla, joita käytetään myrkytysten hoitamiseen. Esimerkkinä on 29 vuotias mies, joka sai NAC:ia parasetamolimyrkytykseen suun kautta 5g 6 tunnin välein. Kuume ja muut haittavaikutukset alkoivat 3 päivän kuluttua.
Tappava annos NAC:ia on 5-15g painokiloa kohden ts. 70 kiloa painava henkilö kuolee syötyään n. 700g NAC:ia yhdeltä istumalta. Aine on siis lievästi myrkyllinen. Useimmissa tutkimuksissa suun kautta otettavat annokset ovat olleet alle 2g / päivä. Lisäravinteena myytävien tablettien koko on tyypillisesti 600mg.
Kirjoituksessa Asetyylikysteiiniin liittyvät haittavaikutukset (19) astmaa ja allergiaa sairastavilla oli todettu suurempi riski haittavaikutuksille, kun heitä oli hoidettu parasetamolimyrkytyksen vuoksi. Riski oli 2.8 kertainen verrattuna ei-astmaattisiin. Hoitoa ei kuitenkaan tulisi keskeyttää, koska haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja ne voidaan hoitaa helposti, todetaan loppuyhteenvedossa.
Alussa mainitun kirjan ja yleiskatsauksista saadun tuntuman mukaan NAC:n tehokkaimmat vaikutukset näyttäisivät kohdistuvan keuhkosairauksiin ja mielenterveyden häiriöihin. Se, osuiko tämä ensiarvio edes sinnepäin ja missä muissa sairauksissa NAC tehoaa tai on tehoton, selviää kirjoituksen seuraavissa osissa.
VIITTEET
1) N-Acetylcysteine—a safe antidote for cysteine/ glutathione deficiency
2) Medical and Dietary Uses of N-Acetylcysteine
3) A Review on Various Uses of N-Acetyl Cysteine
5) N-Acetylcysteine as a treatment for sulphur mustard poisoning
9) The Role of Glutathione in Protecting against the Severe Inflammatory Response Triggered by COVID-19
10) Therapeutic blockade of inflammation in severe COVID-19 infection with intravenous N-acetylcysteine
11) New open patent for COVID-19 treatment utilizing NAC and Cinamomum Cassia filed
12) Rationale for the use of N‐acetylcysteine in both prevention and adjuvant therapy of COVID‐1
13) N-Acetylcysteine: A potential therapeutic agent for SARS-CoV-2
14) N-Acetylcysteine to Combat COVID-19: An Evidence Review (ei PDF:ää)
16) The role of oxidative stress in influenza virus infection
17) Redox control in the pathophysiology of influenza virus infection
18) Proteomics method development and application for interaction of influenza virus and cells
19) Adverse reactions associated with acetylcysteine
Ari Kaihola
Kirjoittaja on yli 15 v harrastanut terveysasioiden tutkimista ja opiskelua omatoimisesti tavoitteena tieteellisten havaintojen hyödyntäminen oman terveyden ylläpitoon. Tärkeintä terveyden hoitoa on ennaltaehkäisy ja siinä puhdas ravinto. Hippokrateen sanoin – olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi.
Paluuviite:Pidä mitokondriot terveinä! – Turpaduunari
Mielenkiintoinen katsaus NAC:n, MSM:n ja muutaman muun glutationia lisäävän aineen käyttömahdollisuuksista COVID:n torjunnassa ja hoidossa: “The use of NAC at a dosage of 600 mg bid for the prevention of COVID-19 is proposed, but a higher dosage of NAC (1200 mg bid) should be administered upon the first onset of symptoms.”
N-Acetylcysteine and Other Sulfur-Donors as a Preventative and Adjunct Therapy for COVID-19
https://www.hindawi.com/journals/aps/2022/4555490/
Loistava 27min pituinen luento NAC:n vaikutuksista COVID-19 yleisiin oireisiin, kuten lisääntynyt veren hyytyminen, sytokiinimyrskyn hillitseminen ym. – selitetty tutkimuksiin pohjautuen, miten NAC:n lisäämä glutationi parantaa mahdollisuuksia välttyä vakavalta tautimuodolta.
https://www.youtube.com/watch?v=Dr_6w-WPr0w&t=88s
Luennossa käydään läpi seuraavat tutkimukset:
1. Attenuation of influenza-like symptomatology and improvement of cell-mediated immunity with long-term N-acetylcysteine treatment (1996)
2. N-Acetylcysteine as an antioxidant and disulphide breaking agent: the reasons why (2018)
3. Disulfide Bond Reduction of Von Willebrand Factor by ADAMTS-13 (2011)
4. N-acetyl-l-cysteine (NAC) inhibits virus replication and expression of pro-inflammatory molecules in a549 infected with highly pathogenic H5N1 influenza A virus (2010)
5. Effects of N-acetylcysteine treatment in acute respiratory distress syndrome: A meta-analysis (2017)
6. N-acetylcysteine improves oxidative stress and inflammatory response in patients with community acquired pneumonia (2018)
7. In vitro study of N-acetylcysteine on coagulation factors in plasma samples from healthy subjects (2012)
8. The effect of N-acetylcysteine on blood coagulation and platelet function in patients undergoing open repair of abdominal aortic aneurysm (2006)
9. N-acetylcysteine attenuates systemic platelet activation and cerebral vessel thrombosis in diabetes (2017)
10. Potent Thrombolytic Effect of N-Acetylcysteine on Arterial Thrombi (2017)
11. N-acetylcysteine inhibits thrombosis in a murine model of myeloproliferative neoplasm (2020)
12. N-acetylcysteine reduces the size and activity of von Willebrand factor in human plasma and mice (2011); (Kuva 2: Effect of nac on platelet-vwf strings under flow)
13. N-acetylcysteine: A rapid review of the evidence for effectiveness in treating COVID-19 (2020)
14. A Study of N-acetylcysteine in Patients With COVID-19 Infection
Video on osa Mercolan 15.12.2021 julkaisemaa artikkelia FDA Wants More Info on NAC
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/12/15/fda-wants-more-information-on-nac.aspx
Paluuviite:Naccia ei voi patentoida, Osa 2 - Turpaduunari
Välitän kommentin pyynnöstä (häiriö kommentoinnissa):
“Kirjoitus herätti tarkistamaan pari aiemmin sivuttua asiaa maksan yhteydessä: MEOS reaktiopolku alkoholin suurkulutuksessa, ja sen herättämä entsyymi CYP2E1, jonka aktiivisuus tuottaa suuria määriä eri ROS -yhdisteitä. Sama entsyymi herää Paracetamolin yliannoksen yhteydessä, samoin tuloksin eli ROSsia syntyy ja glutationia eli GSH kuluu ja hupenee ROSsien sammuttamiseen. Tämä heikentää muuta antioksidointikykyä (Kaikkien on syytä toivoa, että liika ROS ei pääse kättelemään omega-6… ->4-HNE). Kynnys on kai siinä, kun hajoamismyrkkyjen neutralointiin ei enää paukut riitä, vaan sekä myrkyt että liiallinen ROS pääsevät tekemään tuhojaan soluissa. Jos NAC uudistaa GSH, niin sehän on Hyvä Asia.
Ensimmäinen johtopäätös; jos otat reilusti, älä ota Paracetamolia (jo valmiiksi aktivoitunut CYP entsyymi kaappaa metaboliaa itselleen turvalliselta reaktiopolulta).
Muita tuttuja lääkeaineita, joita CYP2E1 voi metabolisoida: verenpainelääke propranololi, rotanmyrkky warfarin veren hyytymisen estämiseen, ja rauhoittava lääke diatsepaami (Valium).
JR”
JR,
mielenkiintoinen tieto tuo Propranolol (betasalpaaja) – se tosiaan aiheuttaa hapetusstressiä. Jo todetun munasarjasyövän yhteydessä siitä voi olla hyötyä, kuten tässä, mutta muuten terveelle ihmiselle ehkä ei?
“… reactive oxygen species (ROS) increased dramatically after Propranolol treatment…”
Propranolol induced apoptosis and autophagy via the ROS/JNK signaling pathway in Human Ovarian Cancer
https://www.jcancer.org/v11p5900.pdf
Tuo betasalpaajien kyky lisätä ROS:ia ei kyllä kuulosta kauhean hyvältä ajatellen haittavaikutuksia:
“As expected, propranolol is able to cross the BBB and is found in brain tissue in higher amounts than atenolol and nadolol. However, all of these beta-blockers are able to induce the secretion of signaling molecules (i.e., NO and/or H2O2) in the hypothalamus…”
Central Effects of Beta-Blockers May Be Due to Nitric Oxide and Hydrogen Peroxide Release Independently of Their Ability to Cross the Blood-Brain Barrier
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6365417/
Ehkä juuri tuosta syystä haittavaikutuksena on silmien kuivuminen ja tulehdukset sekä suun kuivuminen (mainittu tuoteselosteessa)? Kyynel- ja sylkirauhasten kun reagoivat lisääntyneeseen hapetusstressiin.
Hei Ari, tuo cyp -vaikutus taitaa rajoittua maksaan, joka siis metabolisoi eli hajoittaa lääkeaineet pois systeemisestä kierrosta. Lääkeaineen vaikutus kohdekudoksessa (tai sivuvaikutus sivukudoksessa) on asia, johon en juuri ole tutustunut.
Pieni määrä ROS on hyväksi ja osa signalointijärjestelmää, näin olen ymmärtänyt. Jos tasapaino järkkyy -liian vähän ROS ei signaloi ja liika on haitaksi -niin kummallisuuksia tapahtuu.
Mielenkiintoista on ROS käyttö syövän hoidossa; hyberbaric ylipainehapella pyritään saamaan ROS tuho alkamaan happivajeesta kärsivissä syöpäsoluissa, jotka eivät normaalisti suostu apoptoosiin.
Tästä varmaan johtuu se, että antioksidantti ei aina ole hyväksi syövän hoidossa, kuten kirjoituksessa on todettu. Ajoitus ja konteksti matters…
JR
Kiitos, vaikuttaa todella mielenkiintoiselta.