Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016

Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1., 8.1., 9.1., 10.1., 11.1., 12.1., 13.1., 14.1., 15.1. ja 16.1.

Äänestäminen on päättynyt! Äänten laskenta on suoritettu. Äänestyksestä tuli yllättävän suosittu ja jännittävä. Ääniä annettiin 1539. Aika selväksi voittajaksi saatiin ravinnon, mielen ja elämän asiantuntija Olli Posti elämäntapamuutosekspertti Tomi Kokon kovasta loppukiristä huolimatta. Pitkään kisaa johtaneen villiyrttiasiantuntija Tommi Kankaan oli tyytyminen pronssitilaan.

Teen tästä vielä erlllisen jutun ja haastattelen kisaan osallistuneita. Perästä kuuluu! Onnea kisassa pärjänneille. Biohakkeri Jaakko Halmetojan ja tukihenkilö Marianne Kuokkasen tiukka taistelu päättyi Jaakon niukkaan 4 äänen voittoon ja näin saatiin selville kisan nelonen ja vitonen. Turpaduunari Christer Sundqvist sai peräti 50 ääntä mistä hän on äärimmäisen yllättynyt. Biohakkereiden hyvää yleispanosta täydensi lääkäri Olli Sovijärvi 7. tilallaan. Kolmas biohakkerijäsen Teemu Arina on sijalla 18. Huikea menestys kolmikolta! Ihan kalkkiviivoilla kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Juha Jäntti rynnisti lääkäri Antti Heikkilän ohi kahdeksanneksi. Kymmenennestä sijasta käytiin tiukka taisto. Tasapistein (31) arvioin funktionaalisen lääketieteen asiantuntijan kymppi-sijan arvoiseksi. Sorry diplomiravintoneuvoja Nina Saine ja kouluttaja Essi Kenttälä! Olitte mahtavia! Katsokaa alla olevasta listasta muut hyvin sijoittuneet.

Tasapisteisiin päätyneet henkilöt järjestin oman arvioni mukaiseen järjestykseen.

TOP 100 terveyden valiojoukko vuonna 2016 Suomessa

TOP-100 terveysvaikuttajat Suomessa, lopullinen tilanne:

 1. Olli Posti, ravinnon, mielen ja elämän asiantuntija sai 160 ääntä
 2. Tomi Kokko, elämäntapamuutosekspertti sai 113 ääntä
 3. Tommi Kangas, villiyrttiasiantuntija ja tietokirjailija sai 90 ääntä
 4. Jaakko Halmetoja, hyvinvointivalmentaja ja biohakkeri sai 64 ääntä
 5. Marianne Kuokkanen, kilpirauhaspotilaiden puheenjohtaja ja tukihenkilö sai 60 ääntä
 6. Christer Sundqvist, turpaduunari ja biologi (FT) sai 50 ääntä
 7. Olli Sovijärvi, lääkäri ja biohakkeri sai 48 ääntä
 8. Juha Jäntti, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija sai 41 ääntä
 9. Antti Heikkilä, lääkäri sai 40 ääntä
 10. Paula Heinonen, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija sai 31 ääntä
 11. Nina Saine, diplomiravintoneuvoja sai 31 ääntä
 12. Essi Kenttälä, urheiluvalmentaja ja kouluttaja sai 31 ääntä
 13. Ville Pöntynen, lääkäri sai 27 ääntä
 14. Leena Furubacka, lääkäri sai 26 ääntä
 15. Kai Kiviranta, ravintovalmentaja sai 21 ääntä
 16. Altti Parviainen, fytonomi sai 19 ääntä
 17. Kaisa Jaakkola, hyvinvointivalmentaja ja tietokirjailija sai 16 ääntä
 18. Teemu Arina, biohakkeri sai 16 ääntä
 19. Taija Somppi, lääkäri sai 15 ääntä
 20. Erkki Antila, lääkäri sai 13 ääntä
 21. Matti Tolonen, lääkäri sai 13 ääntä
 22. Erja Mäkilä ravinto- ja mentaalivalmentaja sai 12 ääntä
 23. Mervi Hongisto katso pisteet aakkosjärjestyksessä olevasta listasta, joka on tämän listan alla
 24. Teemu Syrjälä
 25. Kari Salminen (RIP)
 26. Tapani Lahti
 27. Sami Sundvik
 28. Reijo Laatikainen
 29. Ossi Viljakainen
 30. Jussi Ahde
 31. Virpi Raipala-Cormier
 32. Vladimir Heiskanen
 33. Erkki Palviainen
 34. Antti Jokela
 35. Tara Lange (nykyään Staines)
 36. Juha Hulmi
 37. Vilho Ahola
 38. Jyri Hakomäki
 39. Jukka Joutsiniemi
 40. Jussi Timonen
 41. Patrik Borg
 42. Marcel Hägglund
 43. Aku Kopakkala
 44. Juhana Harju
 45. Hanna Huttunen
 46. Kari Raij
 47. Dariusz Leszczynski
 48. Jarkko Kause
 49. Jyrki Kuoppala
 50. Merja LIndström
 51. Taneli Rantala
 52. Joni Jaakkola
 53. Susanna Tanni
 54. Pauliina Aarva
 55. Mika Rönkkö
 56. Vesa Ilvesmäki
 57. Nina Westerback
 58. Elina Hytönen
 59. Erja Tamminen
 60. Birdie
 61. Ari Kaihola
 62. Arttu Aitolehti
 63. Jaakko Savolahti
 64. Jutta Gustafsberg
 65. Raija Kivimetsä
 66. Emili Osara
 67. Sami Tallberg
 68. Tiina Keldrima
 69. Marja Ruuti
 70. Timo Lehto
 71. Jan Sundell
 72. Timo Partonen
 73. Matti Välimäki
 74. Mikko Ahonen
 75. Mikko Kokkonen
 76. Jan Verho
 77. Tommy Hellsten
 78. Pippa Laukka
 79. Timo Haikarainen
 80. Samuli Karjula
 81. Mikko Pietarinen
 82. Samuli Perälä
 83. Jouko Pursiainen
 84. Timo Kuusela
 85. Kirsi Sarimaa
 86. Pauli Ohukainen
 87. Timo Kettunen
 88. Sampo Kantele
 89. Elsa Franck
 90. Henriette Kress
 91. Jari Sarasvuo
 92. Kari Kaipainen
 93. Karita Tykkä
 94. Mikael Ikivesi
 95. Riitta Piilo
 96. Teemu Vappula
 97. Tommi Sundqvist
 98. Olli Polo
 99. Sinikka Piippo
 100. tauno

 

Tässä kaikki ehdotetut nimet arviointimerkintöineen (lisäksi on olemassa erillinen Excel taulukko, joka sisältää kaikki annetut äänet):

 • Riku Aalto +
 • Ville Aarnikko – (yksi Siperianmatkan bonuspiste)
 • Pauliina Aarva +++
 • Jussi Ahde +++++ ++++ (9)
 • Vilho Ahola +—+++-+- —– —– —– -+—+-   (7) (kaksikymmentäviisi)
 • Mikko Ahonen ++
 • Arttu Aitolehti +++
 • Erkki Antila +++++ +++++ +++ (13)
 • Pasi Arasola +
 • Teemu Arina ++++-+ +++++ +++++ + (16) (yksi)
 • Antti Autio +
 • Birdie +++
 • Johanna Blomqvist +
 • Marika Borg +
 • Patrik Borg +++++ + (6)
 • Tony Dunderfelt +
 • Tapani Ebeling –
 • Toni Eerola +
 • Marina Erhola – (yksi)
 • Juhani Eskola — (kolme)
 • Mikael Fogelholm —– —– —– — (seitsemäntoista)
 • Elsa Franck ++
 • Katja Frange +
 • Ben Furman +
 • Leena Furubacka +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ + (26)
 • Bettina Maria Gräsbeck – (yksi)
 • Jutta Gustafsberg -+++ (yksi)
 • Olli Haataja +
 • Maija Haavisto +
 • Nina Haavisto +
 • Timo Haikarainen ++
 • Jyri Hakomäki +++++ ++ (7)
 • Jaakko Halmetoja +++++ +++++ +++++ +++-++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ ++++ (64) (yksi)
 • Juhana Harju +++++
 • Jukka Harju +
 • Annika Havaste +
 • Antti Heikkilä +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ ++-++—+ (40) (neljä)
 • Nana Heikkilä +
 • Marina Heinonen — (kolme)
 • Olli J Heinonen +
 • Paula Heinonen +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ + (31)
 • Heli Heiskanen +
 • Vladimir Heiskanen +++++ +++ (8)
 • Tommy Hellsten ++
 • Heidi Holmavuo +
 • Mervi Hongisto +++++ +++++ + (11)
 • Andy Hopi +
 • Juha Hulmi +++++ ++ (7)
 • Janne Huovila – (yksi)
 • Pentti Huovinen +
 • Tiina Huttu +
 • Hanna Huttunen ++++
 • Jussi Huttunen – (yksi)
 • Liisa Hyssälä –
 • Elina Hytönen +++
 • Marcel Hägglund +++++ + (6)
 • Juha Hänninen +
 • Ilkka KE Härkönen +
 • Mikael Ikivesi ++
 • Vesa Ilvesmäki +++
 • Ville Isola +
 • Joni Jaakkola ++++
 • Kaarlo Jaakkola +
 • Kaisa Jaakkola +++++ +++++ +++++ + (16)
 • Sven-Olof Jakobsson +
 • Marjut Janhunen +
 • Antti Jokela +++++ +++ (8)
 • Jukka Joutsiniemi +++++ ++ (7)
 • Hanna Jäntti +
 • Juha Jäntti +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ + (41)
 • Mika Järvinen +
 • Jani Kaaro +
 • Ari Kaihola +++
 • Kari Kaipainen ++
 • Tommi Kangas +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ (90)
 • Sampo Kantele ++
 • Samuli Karjula ++
 • Teemu Karppinen +
 • Teemu Kassila +
 • Reijo Kauppila +
 • Tuija Kauppinen +
 • Jarkko Kause ++++
 • Tiina Keldrima +++
 • Mikko Kemppe +
 • Essi Kenttälä +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ + (31)
 • Henry Keskinen +
 • Kaisu Keskitalo +
 • Timo Kettunen ++
 • Bengt Kevin +
 • Terhi Kilpi –
 • Tapani Kiminkinen —– —– (kymmenen)
 • Marina Kinnunen
 • Jouko Kivimetsä +
 • Raija Kivimetsä +++
 • Mika Kivimäki +
 • Anne-Mari Kiviniemi
 • Kai Kiviranta +++++ +++++ +++++ +++++ + (21)
 • Otto Knutar –
 • Juhani Knuuti -+ (yksi)
 • Riitta Koikkalainen
 • Tomi Kokko +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++ (113)
 • Mikko Kokkonen ++
 • Osmo Kontula
 • Aku Kopakkala +++++ (5)
 • Ilkka Koppelomäki +
 • Yrjö Korhonen +
 • Heikki Korpela +
 • Pirkko Korsoff –
 • Kalervo Koskela
 • Anu Kosonen +
 • Jaana Kotkansalo +
 • Elviira Krebber +
 • Henriette Kress ++
 • Marjo Kuitunen +
 • Kylli Kukk
 • Marianne Kuokkanen +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ (60)
 • Jyrki Kuoppala ++++
 • Timo Kuusela ++
 • Kukka Laakso +
 • Reijo Laatikainen +++++ ++++ (9)
 • Veli-Matti Lahnala
 • Tapani Lahti +++++ +++++ (10)
 • Christel Lamberg-Allardt – (yksi)
 • Lasse J Lampén
 • Tara Lange (nykyään Staines) +++++ +++ (8)
 • Kreetta-Anniina Larivaara +
 • Hannu Lauerma —- (neljä)
 • Pippa Laukka ++
 • Krista Launonen
 • Lari Laurikkala +
 • Veli Laurinsalo +
 • Lana Lavonen +
 • Marja Tuulia Lehtinen +
 • Timo Lehto ++
 • Veli-Matti Lepistö
 • Dariusz Leszczynski ++++
 • Rakel Lignell
 • Merja LIndström ++++
 • Pentti Linkola +
 • Mikko Liukka +
 • Anja Lyytikäinen
 • Henna Länsipää +
 • Aaro Löf +
 • Magnus Lönnqvist +
 • Lasse Maijala +
 • Marja Makarow
 • Anssi Manninen
 • Anu Marin +
 • Leena Markkanen +
 • Hanna Markuksela
 • Jouni Martinmäki +
 • Pirkko Mattila
 • Jari ”Bull” Mentula
 • Saara Metso —-
 • Maija Miettinen
 • Katja Misikangas +
 • Mari Moilanen
 • Miia Moisio
 • Jaakko Mursu
 • Pertti Mustajoki — (kaksi)
 • Markku Myllykangas —– (viisi)
 • Toni Myllykoski
 • Jarmo Mäkelä
 • Päivi Mäkeläinen +
 • Erja Mäki +
 • Erja Mäkilä +++++ +++++ ++ (12)
 • Essi Määttä +
 • Karla Nieminen +
 • Leena Niemistö
 • Hanna Nohynek – (yksi)
 • Lasse Nybergh +
 • Anja Nystén
 • Heidi Nyström +
 • Pauli Ohukainen -+-+ (kaksi)
 • Markku Ojanen +
 • Emili Osara +++
 • Anette Palssa
 • Erkki Palviainen +++++ +++ (8)
 • Jouni Parkkali +
 • Hanna Partanen —– —- (yhdeksän)
 • Timo Partonen ++
 • Altti Parviainen +++++ +++++ +++++ ++++ (19)
 • Iris Pasternack
 • Armin Paulus
 • Risto Pelkonen +
 • Seppo Pennanen +
 • Samuli Perälä ++
 • Arto Pesola
 • Pessi Peura +
 • Mikko Pietarinen ++
 • Kirsi Pietiläinen
 • Riitta Piilo ++
 • Sinikka Piippo +
 • Juhani Pitkänen
 • Kimmo Pitkänen
 • Helinä Pohjanlehto +
 • Olli Polo +
 • Olli Posti +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ ++++-+ +++++ +++++ +++++- +++++ +++++ +++++ +++-+-+ +-++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ -+++++ -+++-++ +++++ ++++-+ ++++–+ ++++-+ -+++++ +++++ +–++—+-+ (160) (yhdeksäntoista)
 • Jiipee Pulkkinen
 • Jouko Pursiainen ++
 • Ollitapio Pursianen +
 • Tuija Pusa
 • Pekka Puska –+— —– (kymmenen)
 • Leena Putkonen +
 • Ville Pöntynen +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ ++ (27)
 • Kari Raij ++++
 • Virpi Raipala-Cormier +++++ +++ (8)
 • Jukka Rajala +
 • Altti Rannikko
 • Taneli Rantala ++++
 • Pauli Reinikainen
 • Lauri Reuter
 • Jussi Riekki – (yksi)
 • Katja Rikala +
 • Paula Risikko
 • Satu Rusanen +
 • Luomupekka Rusila
 • Maria Ruuska
 • Marja Ruuti ++
 • Petri Ruutu
 • Elina Ryhänen
 • Mika Rönkkö +++
 • Päivi Saarijärvi +
 • Jutta Saarikettu
 • Nina Saine +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ ++-+++ + (31) (yksi)
 • Pasi Salmela —– (viisi)
 • Lauri Salmi
 • Kari Salminen (RIP) +++++ +++++ (10)
 • Kirsi Salo +
 • Risto Santala +
 • Sirkka Santapukki
 • Jari Sarasvuo ++
 • Kirsi Sarimaa ++
 • Jaakko Savolahti +++
 • Camilla Schalin-Jäntti —– (viisi)
 • Ursula Schwab —– —– — (kaksitoista)
 • Annamari Seilola +
 • Lasse Seppänen
 • Noora Shingler +
 • Satu Silvo +
 • Jari Sinkkonen +
 • Mirja Sinkkonen
 • Juhani Sipinen +
 • Tapio Sippoin
 • Fredu Sirviö +
 • Hanna Skyttä
 • Tanja Soila +
 • Taija Somppi +++++ +++++ +++++ (15)
 • Esa Soppi —- (neljä)
 • Olli Sovijärvi +++++ +++++ ++++-+ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++ (48) (yksi)
 • Timo Strandberg —– (viisi)
 • Jyrki Sukula
 • Jan Sundell ++
 • Christer Sundqvist +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ (50)
 • Tommi Sundqvist ++
 • Sami Sundvik +++++ +++++ (10)
 • Teemu Syrjälä +++++ +++++ + (11)
 • Mikko Syvänne — (kolme)
 • Juha Taivainen
 • Tomi Takamaa
 • Sami Tallberg +++
 • Olli Tammilehto
 • Erja Tamminen +++
 • Susanna Tanni +–+++ (kaksi)
 • tauno +
 • Varpu Tavi +
 • Pauliina Tervo
 • Pia Tervo
 • Jussi Timgren +
 • Jussi Timonen +++++ ++ (7)
 • Matti Tolonen +++++ +++++ +++– (13) (kaksi)
 • Johanna Tommiska
 • Alexander Trivedi
 • Karita Tykkä ++
 • Leino Utriainen +
 • Hanna Uusitalo
 • Sami Uusitalo +
 • Matti Uusitupa —- (neljä)
 • Marko Vapa
 • Mikko Vapa
 • Teemu Vappula ++
 • Eeva-Maria Varpio +
 • Erkki Vartiainen – (yksi)
 • Satu Vehkavaara – (yksi)
 • Jan Verho ++
 • Mari Viiru –
 • Ossi Viljakainen +++++ ++++ (9)
 • Harri Virolainen +
 • Ilkka Virolainen +
 • Ilu Virtanen +
 • Teemu Virtanen
 • Marko Voutilainen
 • Matti Välimäki +-+ (yksi)
 • Reidar Wasenius +
 • Christoffer Weiss +
 • Nina Westerback ++
 • Guy Wurman +

tauno

+) merkintä tarkoittaa, että terveysvaikuttaja on saanut lukijoilta myönteisen erityismaininnan (blogikommentti, maininta Facebookissa tai sähköpostilla tullut tieto)

-) merkintä tarkoittaa, että terveysvaikuttaja on saanut lukijoilta kielteisen erityismaininnan (blogikommentti, maininta Facebookissa tai sähköpostilla tullut tieto)

Kaivan verta nenästäni! Tiedän sen. Jotta kukaan ei ymmärtäisi tätä kirjoitusta väärin ja joutuisin mahdollisesti vastaamaan tähän kirjoitukseen oikeussalissa tai minut passitettaisiin Siperiaan, sanon sen nyt heti niin selvästi kuin osaan:

TÄMÄ ON HUUMORIA, EHKÄ HIMPUN VERRAN ON SATIIRIA TARJOLLA, MUTTA HITUNEN TOTTAKIN ON JOUKOSSA!

Näin internetin syövereissä erilaisia listoja missä lueteltiin merkittäviä terveysvaikuttajia. Joukossa oli hyvin outoja nimiä. Päätettiin tehdä yhdessä turpaduunari -aatteelle sopiva rehellinen ja puolueeton lista Suomen tärkeimmistä terveysvaikuttajista vuonna 2016.

Saimme ehdotuksia perusteluiden kera. Kommentointi oli mahdollista ja hyvin vilkasta. Koska muutamia soraääniäkin kuului on ehdotettu että Siperian junaan voisimme passittaa negatiivista huomiota saaneet henkilöt (huumoria).

 

gulag

Facebook -seinällä käydyn (humoristisen) keskustelun perusteella olemme tällä hetkellä lähettämässä Siperiaan nämä terveysvaikuttajat:

Vuonna 2016 nämä henkilöt saatetaan lähettää Siperiaan! (huumoria)

 1. Vilho Ahola 25 ääntä
 2. Olli Posti 19 ääntä
 3. Mikael Fogelholm 17 ääntä
 4. Ursula Schwab 12 ääntä
 5. Pekka Puska 10 ääntä
 6. Tapani Kiminkinen 10 ääntä
 7. Hanna Partanen 9 ääntä
 8. Camilla Schalin-Jäntti 5 ääntä
 9. Markku Myllykangas 5 ääntä
 10. Pasi Salmela 5 ääntä
 11. Timo Strandberg 5 ääntä
 12. Antti Heikkilä 4 ääntä
 13. Esa Soppi 4 ääntä
 14. Hannu Lauerma 4 ääntä
 15. Matti Uusitupa 4 ääntä
 16. Saara Metso 4 ääntä
 17. Juhani Eskola 3 ääntä
 18. Marina Heinonen 3 ääntä
 19. Mikko Syvänne 3 ääntä
 20. Matti Tolonen 2 ääntä
 21. Susanna Tanni 2 ääntä
 22. Pauli Ohukainen 2 ääntä
 23. Pertti Mustajoki 2 ääntä

 

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

533 thoughts on “Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016”

 1. Heikkilä, Olli Posti, Halmetoja, Olli Sovijärvi ja Teemu Arina. Heillä on aatetta jaloa ja intoa, mutta myös oikeata tietoa sen julistuksessa.

  1. Christer sundqvist, olli posti, halmetoja, arina ja sovijärvi. Miinuspisteet hanna partanen, pekka puska, ursula schwab ja fogelholm

  2. Tommi Kangas. Hurja määrä kokemusperäistä(kin) tietoa, puhumattakaan siitä kuinka paljon jeesaa ihmisiä korvauksetta.

  1. Altti on paras vaikuttaja terveyteeni ja monen muunkin jo 15.vuoden ajan

   1. Altti on kaikkein pyyteettömin ja väsymättömin neuvonantaja mitä hankalimpiin terveysongelmiin! Mitä hän ei tiedä hän kysyy mielipiteitä ja vaihtoehtoja suurelta kolleega -piiriltä.

 2. Minun terveyteni parani Hanna Huttusen luentoja kuunnellen ja niistä oppia ottaen!

 3. Puolta miljoonaa terveyssorrettua edustava mutta ei ole henkilö eli Kilpirauhaspotilaat.fi … Samalla lohkolla on kaksi järjen ääntä edustavaa persoonaakin: Vesa Ilvesmäki (Apu Terveys -lehti 1-2016) ja Matti Välimäki (monta tv-esiintymistä)

  Hyviä nimiä listassa! Ensi vuonna oma sarjansa yhteisöille?

 4. Ossi Viljakainen
  Altti Parviainen
  Mika Rönkkö
  Tapani Lahti
  Olli Posti
  Jaakko Halmetoja
  Olli Sovijärvi
  Antti Heikkilä

  1. Ayurvedinen hoitaja Ossi Viljakainen on saanut minun käteni ja vatsani närästysoireet paranemaan . Samoin lapsenlapseni Ainon kädet parani Ossin ohjeilla ja ayurvedisilla pillereillä. En tässä kirjoittelisi ilman hänen tutkimustaan ja ohjeitaan. Kiitos !

  1. Ville Pöntyselle vahva suositus! Katsoo asiakkaan tilannetta kokonaisvaltaisesti, kehittää ennakkoluulottomasti monipuolista terveydenhuoltoa ja kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia sekä asiakkaita laadukkaaseen terveydenhuoltoon.

 5. Voiko yhteisöä ehdottaa? KILPO -jäsenet vertaistukineen ja tietoineen on tuomassa minua takaisin elävitten kirjoihin. KILPO = Suomen Kilpirauhaspotilaat

 6. Vilho Ahola esiintyy neljällä eri sivustolla sanoilla ”lääketieteen lisensiaatti” ”Psykologia”, ”hypnoterapia” ja ”psykofyysinen hypnoosi”. Häntä ”kiinnostaa psykologia, ja siksi käyttää sen tyyppisiä menetelmiä” Koulutusta ja siis pätevyyttä hänellä ei näihin neljään viimeiseen ole – hän siis puoskaroi

  1. Oletko aivan varma tuosta, Jorma?

   Seksuaaliterveysklinikan sivuilla lukee lääkäri Aholan esittelyssä, että hän on valmistumisensa jälkeen opiskellut psykologiaa USAssa sekä suorittanut kaksi vuoden mittaista psykoterapiakoulutusta (kliininen hypnoterapia ja psykofyysinen psykoterapia). Mehiläisen sivulla todetaan lisäksi Aholan saaneen hypnoosihoidon työnohjausta erikoispsykologi Maarit Virralta.

   Lähteet:
   (1) http://seksuaaliterveysklinikka.fi/tiimi/asiantuntijat/vilho_ahola
   (2) https://www.mehilainen.fi/terveyspalvelut/asiantuntijat/7524/ahola_vilho

   1. Valviran sivuilta ei löydy hänen nimellaan ”psykologi” nimikettä. Se on edellytys psykologitittelin alla esiinymiseen. Lisäksi pelkkä työnohjaus ei sekään riitä. Jenkkikoulutukset eivät meillä päde, Psykologikoulutus on yliopistossa väh. 6 vuotta. ”kiinnostunut psykologiasta” ei riitä, työnohjaukseen voi vedota vain psykologi. Pysyn väitteessäni

 7. ”psykologi” on samalla tavalla laillistettu ammattinimike kuin lääkärikin, sen käyttöön saa oikeuden vain Valviran hyväksymän tutkinnon suorittanut ja rekisteriin merkitty. Aholaa sieltä ei löydy, jenkkikoulutus ei asiaa muuksi muuta, joku roti pitää olla. Tutkinnon jälkeen pitää pystyä toimimaan ITSENÄISESTI.

  1. Kyllä, psykologi on laillistettu ammattinimike. Myös psykoterapeutti on laillistettu ammattinimike.

   Näitä nimikkeitä ei siis saa käyttää ilman Valviran myöntämää lupaa. Ahola ei kuitenkaan käytä näitä nimikkeitä, joten sellaista ongelmaa ei tässä näytä olevan.

   Jos jossakin hänen esittelyssään käytetään sana ”psykologia”, niin se viittaa ensisijaisesti tieteenalaan. Se ei tarkoita laillistettuna psykologina esiintymistä.

 8. Arttu Aitolehti osaa hommansa. On hyviä ja ajankohtaisia artikkeleita Artun sivuilla. Saa hyvät ohjeet ja tuen elämäntapa muutokseen.

 9. Kai Kiviranta ansaitsee kyllä paremman aseman! Auttanut monia sairaita sekä urheilijoita parempaan, aina valmiina ja on itse paras esimerkki!

 10. Juha Jäntti ehdottomasti. Ystäväni lähetti minut ummikkona Juhan hoitoon kun selkäjumini ei poistunut edes kipu/relaksantti piikeillä eikä myöskään kovilla kipulääkkeillä. Juhan kokonaisvaltaisen hoidon jälkeen lähti kotiin uusi ihminen. Selkäkipuni jäivät sinne ja myös muut jumit kropasta olivat poissa sekä mieleni täynnä endorfiineja ja pumpulimainen kevyt olo jatkui vielä seuraavana päivänäkin
  Juha on kokonaisvaltainen ja perusteellinen työssään. Sain häneltä paljon vinkkejä kotiin, sekä uskomattoman paljon apua muihinkin vaivoihin kuin selkäjumiin. Olen ikuisesti kiitollinen ystävälleni, joka lähetti minut elämäni parhaaseen hoitoon.

 11. Maailman paras apteekki on Suomen luonto – siksi villiyrttiguru Tommi Villimies Kangas.

 12. Rokotusinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppala ansaitsee paikan listalla väsymättömästä työstään rokotehaittojen esiintuomisessa.

 13. Juha Jäntti. Saa kropan jumit rennoksi ja stressaantuneen mielen rauhoittumaan. Juhan hoidot ovat tehokkaita.

 14. Hei,
  Ehdotan listalle/suosin/lisäisin seuraavat (mikäli eivät jo olekin):
  Jyrki Kuoppala,
  Guy Wurman,
  Katja Rikala,
  Satu Silvo,
  Virpi Raipala-Cormier
  Jussi Ahde

  1. Lisäksi Sähkömagneettisesta terveydestä huolta pitävä:
   ravintoasiantuntija, tietokirjailija Juhana Harju.

 15. Tapani Lahti, ravinto ja lisäravinneguru, upea persoona
  Kai Kiviranta, erittäin kovaa tietoa terveydestä, omasta kokemuksesta
  Tommi Sunqwist, terveysasiantuntija, omasta kokemuksestaan huikea määrä tietoa
  Mervi Hongisto listalle, sauna Mervi kuppaa ja antaa terveysneuvoja jo ties kuinka monetta kymmenettä vuotta
  Mikael Ikivesi, kiinalaisen lääketieteen guru

 16. Kai Kiviranta. Tekee itse itselleen testit terveysvaikutuksista, joten tietää mistä puhuu.

 17. Tommi Kangashan muutti kokonaan oman elamansakin eli terveytensakin omien oppiensa mukaan? Aikasmoinen mies! 😮

 18. Tommi kangas + ehdottomasti tärkein terveys vaikuttaja . Pekka puska – ei todellakaan ole sitä

 19. Tässä tapaamiani/tuntemiani ihmisiä, jotka ansaitsevat nimensä listalla.

  C Sundqvist (lahjomaton alan pioneeri, turpaduunareita Suomi kaipaa lisää)
  Tommi Kangas (ruoka- ja yrttitietous)
  Tapani Lahti (luontaistuotealan pioneeri)
  Kai Kiviranta (vaikean sairauden selättänyt, toisia pyyteettömästi neuvova asiantuntija)
  Halmetoja (ei kaipaa esittelyä)
  Mervi Hongisto (perinnetietous)
  Emili Osara (auttaa aidosti ihmisiä)
  Altti (parhaimpia tietopankkeja)
  Olli Posti (paljasjalkainen viidakon Ykä)
  Essi Kenttälä (Suomi-lähettiläs Amerikassa terveellisen elämän puolesta)
  Sami Sundvik (aito asiantuntija)
  Teemu Syrjälä (liikkumisen ja onnellisuuden expertti)

 20. Ossi Viljakainen, Lana Lavonen, Heidi Nyström. Tästä on jäänyt Ayurveda kokonaan pois.

 21. Ossi Viljakaisella on erinomainen tuntemus ayurvedasta ja pulssidiagnostiikasta jo vuosien takaa. Hän työskentelee epäitsekkäästi ayurvedan eteenpäinviemiseksi Suomessa.
  Olen saanut häneltä toimivia ja käytännöllisiä ohjeita useita kertoja, niin pikkuvaivoihin kuin isompiinkin.

 22. Juha Jäntti.
  Taustalla paha aivoverenvuoto,josta koko vasemman puoleinen halvaantuminen…
  jo ekalla hoitokerralla saatiin ihmeitä aikaan!!! Roikkuva vasen puoli koheni normitasoon ennalleen. Myös koko jalan puolivuotinen kylmyys hävisi kerralla ja saatiin lämmöt takaisin… IHMEIDEN TEKIJÄ !!!

 23. Juha Jäntti.
  Taitavista käsistään ja Akupunktiohoidosta saanut apua mm. Astmaan…
  eipä ole tarvinnut vuoteen käyttää astmapiippua; sen verran avaava hoito, että oksat pois! Suosittelen!

 24. Rauni-Leena Luukanen-Kilde.

  Koska lääkäri. Mutta HUOM! sentään erikoislääkäri. Listalla näkyy myös hype-hype Vilho Ahola, joka pelkkä perus-LL.

 25. Tommi Kangas ehdottomasti, asiantuntemus on loistava ja hän auttaa sekä opettaa muita terveellisemmän elämän saloihin.

 26. Samuli Karjula (Satokausikalenteri)

  Jussi Ahde

  Tomi Kokko

  Erkki Palviainen

  Kai Kiviranta

  Risto Santala

  Kirsi Sarimaa

  Lasse Maijala

  Tanja Soila

  Juha Jäntti

  Emili Osara

  Altti Parviainen

  Teemu Syrjälä

  Tottakai Halmetojat, Heinoset ja isot nimet 🙂

 27. Juha Jäntti hoitaa kehon ja mielen,uskomattoman tehokas ja monipuolinen hoito.Saa myös neuvoja ravitsemuksesta ja elämänhallinnasta.

 28. Juhana Harju. Merja lindström ansaitsisi kyllä myös huomiota, niinkuin joku jo aiemmin mainitsikin.

 29. Ossi Viljakaiselle iso + arvokkaasta työstä ayurvedan parissa monipuolisesti niin terveyskonsulttina kuin ayurvedatietoisuuden aktiivisena lisääjänä mm. erilaisten tapahtumien ja asiantuntijavierailujen järjestämisen muodossa.

 30. Tommi Kangas
  Olli Posti
  Teemu Syrjälä
  Jaakko Halmetoja
  Teemu Arina
  Olli Sovijärvi
  Tomi Kokko

 31. 1. Altti Parviainen
  2. Olli Posti
  3. Erkki Palviainen
  4. Marja Tuulia Lehtinen
  5. Susanna Tanni
  6. Paula Heinonen

  1. Tommi on minulle ollut ihana ihmine siinä, miten luonto on meitä kaikkia varten.

   Järkevää, mitään palvomatonta tietoa ja laaja fb sivuston ylläpitäjä ja HENGISSÄPITÄJÄ.

 32. Viiden kärki oman kehityksen tukena:
  Jaakko Halmetoja
  Tomi Kokko
  Olli Posti
  Erkki palviainen
  Antti Heikkilä

  1. Jännä juttu, sanoisin itse samat nimet! Mutta koska Ari Kaihola teki niin hyvät kirjoitukset insuliinista ja koska Christer, niin listani on tällainen:

   Tomi Kokko
   Olli Posti
   Antti Heikkilä
   Ari Kaihola
   Christer Sundqvist

 33. Voisi tässä listassa olla myös funktionaaliseen lääketieteeseen erikoistunut(+biokemisti)
  lääkäri Päivi Mäkeläinen, jolta on juuri tammikuussa ilmestynyt kirja liittyen kilpirauhasen toimintahäiriöihin ja sen kokonaisvaltaiseen hoitoon 🙂

 34. Mun top10 ♥

  Altti Parviainen
  Nina Saine
  Jaakko Halmetoja
  Matti Tolonen
  Paula Heinonen
  Antti Heikkilä
  Erkki Palviainen
  Jussi Ahde
  Teemu syrjälä
  Olli Posti

  1. Onpa upea upea joukko osaajia. Näihin on vaikea ottaa kantaa, koska tunnen useimmat vuosien takaa. Tommi Villimies Kangas vie ajatuksemme nöyrästi terveyden kaikkein suurimman vaikuttajan äärelle – villin luonnon!

   Lähellä omaa sydäntäni on myös suomalainen sauna ja Saunaterapia!

   • Tommi Kangas – Villimies!
   ja
   • Mervi Hongisto – Saunalta,
   edustavat kyllä luontoa terveyden näkökulmasta niin läheltä kuin se ehkä nykyään on mahdollista.

   Suurella sydämellä tekee työtään myös Turpaduunari® Itse, kuten kaikki edellä mainitut ystäväni, eikä heitä voi laittaa mihinkään järjestykseen.

   Fogelholmia en tunne.

 35. 1. Tommi Kangas – vhh-kirjoineen
  2. Altti Parviainen – luontaistuotetietoineen

 36. Tässähän on jo mainittu suuri joukko osaajia, joista monet ovat ystäviäni.

  • Tommi Villimies Kangas vie villiyrttiruokaohjeiden ja kirjojensa kautta meitä nöyrästi niin lähelle kaikkein suurinta terveysvaikuttajaa – villiä luontoa, kuin se kenties on mahdollista.

  Sydäntäni lähellä on myös suomalainen sauna ja
  • Mervi Hongiston saunan terveyttä huokuva Saunaterapia®.

  Kaikki edellä mainitsemanne ystävät tekevät työtään kukin lähellä omaa terveyspiiriään ja suurella sydämellä, kuten

  • Turpaduunari® itse, ei heitä voi laittaa mihinkään järjestykseen.

  Fogelholmia en tunne.

 37. … niin, ja

  • Marcel Hägglund vie meitä perustavaa terveys laatua oleviin teemoihin ja kannustaa kirjojensa avulla kiinnittämään huomiota kauteen sidottuun lähiruokaan ja tarjoaa näppäriä vinkkejä sekä opastusta myös villiyrttien kiehtovaan maailmaan.

  Parempaa kasvisruokaa parempi mieli!

  Ei mutta, tunnenhan Fogelholmin! Helsingin yliopistolta! Opetimmehan siellä kahden merkittävän terveysvaikuttajan kanssa
  • Yvonne Holmin (Helsingin yliopisto) ja
  • Riitta Piilon (lääkäri) kanssa uusia vuoden 2017 fytonomeja, jotka lähetimme rasvattomaan ja kylmään maailmaan uusin eväin!

 38. Tommi Kangas
  Paula Heinonen
  Antti Heikkilä
  Jaakko Halmetoja
  Juha Jäntti

 39. Taija Somppi
  Olli Posti
  Olli Sovijärvi
  Jaakko Halmetoja
  Tomi Kokko

  kukin oman alueensa huippuja ja olen saanut heiltä paljon millä edistää omaa ja läheisten hyvinvointia

 40. Tomi Kokko, olen osallistunut nettivalmennukseen ja se on hyvä ja hintansa arvoinen.
  Plussaa myös innokas somettelu ja ikuisen positiivisen energian jakaminen.
  Myös rohkeus kulkea omaa tietä vastoin virallisterveellistä.
  Ehdottomasti ykkös vaikuttaja!

 41. Nina Saine
  Vladimir Heiskanen
  Turpaduunari
  Marianne Kuokkanen
  Leena Furubacka
  Ville Pöntynen

  Yhteisöistä : Suomen Kilpirauhaspotilaat ry

 42. Tiina Keldrima
  Ville Pöntynen
  Taija Somppi
  Erkki Antila
  Leena Furubacka
  Olli Sovijärvi
  Mika Kivimäki
  ************* jne., koska pelastaneet monen hengen vastatuulesta huolimatta
  pelastaneet monen hengen..

 43. Olli Posti,
  Paula Heinonen,
  Tri Matti Tolonen,
  Aku Kopakkala,
  Antti Heikkilä,
  Tommi Kangas.

 44. Lisäksi haluan antaa miinuspisteitä seuraaville:
  Olli Sovijärvi, Teemu Arina ja Jaakko Halmetoja johtuen biohakkerin käsikirjan mieliosion sähköshokki-osiosta. Tämä brutaali menetelmä johtaa sähkö suoraan aivoihin on tappanut tuhansia ihmisiä ja vauriottanut satojatuhansia. Se etteivät herrat ole oivaltaneet, että ravinto vaikuttaa myös mieleen vaan tarjoavat menetelmää jolla lääketeollisuus on rahastanut miljoonia on ehdoton miinus tällä listalla.

  1. Hyvä Susan,

   Et ilmeisesti ole lukenut kirjaa tai perehtynyt tarkemmin kirjan sisältöön.
   Kirjassa ei käsitellä millään tavalla sinun kuvaamaasi ”sähköshokki”-hoitoa, josta olen yleisesti tietoinen (mm. edesmenneen Lapinlahden sairaalan vaikeiden psykiatristen potilaiden hoidossa). Olet ilmeisesti sekoittanut tämän aiemmin laitoksissa käytetyn sähköshokkihoidon TDCS-hoitoon (transkraniaalinen tasavirtastimulaatio), joka on matalataajuista tasavirtaa, jolla stimuloidaan kevyesti haluttua aivolohkoa.

   Tässä suoraan poiminta kirjastamme (numerot ovat lähdeviitteitä):
   ”Viimeisen 10 vuoden tutkimuksen perusteella sähköstimulaatiota pidetään loppujen lopuksi varsin turvallisena ilman erityisiä riskejä101 tai sivuvaikutuksia.102 Uusimpien tutkimusten mukaan sähköstimulaatiosta on apua muun muassa itsekontrolliin (tai automaattisen vasteen hidastamiseen),103 aivoinfarktin jälkeiseen aivojen toipumiseen104 105 106 sekä masennuksen hoitoon.107 108 109”

   Vastaavasti Ravinto- ja Mieli-osioissa olemme käsitelleet laajasti ravinnon vaikutusta mielen toimintaan esimerkiksi välittäjäaineisiin vaikuttavien ravintoaineiden kautta.

   Kellään meistä ei ole minkäänlaista kytköstä minkään tason lääketeollisuuteen.

 45. Ääneni ehdottomasti näille herrasmiehille:

  Samuli Karjula (Satokausikalenteri)
  Jukka Joutsiniemi (Lifted)
  Antti Jokela (Lifted)
  Jaakko Halmetoja
  Olli Posti

 46. Paula Heinonen, Tommi Kangas ja Olli Posti ja A. Heikkilä ovat tehneet vaikutuksen minuun.

 47. Lisäätkö nämä:
  Näille antaisin plussan
   Teemu Arina ++++-+ (5)
   Jaakko Halmetoja +++++ +++++ +++++ +++-+ (19)
   Antti Heikkilä +++++ +++++ ++ (12)
   Vladimir Heiskanen +++++
   Tommy Hellsten +
   Pentti Huovinen
   Tomi Kokko +++++ +++++ +++++ + (16)
   Dariusz Leszczynski ++
   Olli Posti +++++ +++++ +++++ +++++ +++++ (25)
   Olli Sovijärvi +++++ +++++ ++++-+ (15)
   Christer Sundqvist +++++ +++++ ++++ (14)

  Näille antaisin miinuksen
   Mikael Fogelholm –
   Tapani Kiminkinen –
   Pekka Puska –+
   Ursula Schwab –

 48. Tomi Kokko, Vilho Ahola, Joni Jaakkola, Kaisa Jaakkola, Anu Marin kaikki nämä ovat aivan huippu ammattilaisia terveyden ja hyvinvoinnin saralla

 49. Antti Heikkilä, Tomi Kokko,Olli Sovijärvi, Christer Sundgvist:parhaat vaikuttajat. Patrik Borg myös pienellä varauksella….ajaa hyviä asioita, mutta virallisterveelliseen suuntaan.

 50. Tommi Kokko
  Huikea ammattilainen, asenne ja tietoa löytyy sekä intoa jakaa sitä, tehdä kansakunnastamme terveempi ja positiivisempi! Mieli ja keho kun kulkevat käsi kädessä.
  Antti Heikkilä – huippu mies myös.

 51. Eniten omaan ruokavalioon ja hyvinvointiin vaikuttaneet henkilöt: Antti Heikkilä, Varpu Tavi, Paula Heinonen, Matti Tolonen, Olli Posti, Christer Sundqvist 🙂

 52. Ehdottomasti:
  Olli Sovijärvi
  Jaakko Halmetoja
  Tomi Kokko
  Kaisa Jaakkola
  Teemu Arina
  Olli Posti
  Paula Heinonen
  Antti Heikkilä

 53. Antti Heikkilä on minun terveyskuruni. Ole saanut häneltä ruoka- ja vitamiiniohjeeni, jo olen niihin tyytyväinen.

 54. Tommi Kangas. Auttaa niin monia VHH ja Villiyrttien ja vihannesten tiedoillaan netissä eikä maksa mitään. Ihan parasta! Varsinainen filantrooppi.

 55. Kiitos kannatuksesta, tää oli viikon piristys ja pelastus 🙂

  Tämän vuoden vaikuttajaksi saattaa nousta sisäilmaexpertti Jussi Timonen/LoadedPro. Pistäkää nimi muistiin.

 56. Pointsit ammattikokeille ja ruokakirjailijoille Sami Tallberg, Marcel Hägglund, Sampo Kantele. He osaavat tehdä terveellisestä ruoasta myös hyvää!

  1. Voisin antaa pisteen vielä Villiyrttimiehelle ja harrastajakokki Tommi Kankaalle. Hän käsittääkseni veljeilee Suomen parhaimpien ammattikokkien kanssa ja pyrkii näin kehittämään myös omaa osaamistaan. Hyvä asenne mun mielestä.

 57. Olli Posti – auttaa suhtautumaan ruokaan terveellä tavalla – ei päästä vaan kehosta käsin. Hauskuus on myös sallittua ja hifimpääkin tietoa löytyy tarvittaessa herran tietopankista. Yksinkertaistaa, niin että uppoaa mieleen, sydämeen ja kehoon asti. Olli on vähän sellanen, että se pitää kokea 😀 Tekee työtä sydämellä, mikä välittyy jutuista. Arvostan <3

  Tomi Kokko – Tässäkin herrassa on joku resonanssi, että haluan antaa ääneni. 30 päivän ihmiskoe oli mielenkiintoinen ja silmiä avaava, erityisesti pystyin vertaamaan niitä juttuja omiin kokemuksiini ruoasta. Siitä varmaan alkoi itsellä rehellisempi kehonsa kuunteleminen ja sen myöntäminen, että se mitä ulkopuolella sanotaan, ei aina ole totta itselle tai omalle keholle. Opiskelin lähihoitajaksi 2015, ja silloin jo vähän hankasi ravitsemussuositukset vastaan. No, tässä sain vastaukseni.

  Jussi Ahde – tämäkin herra resonoi. Oon itse taistellut omien addiktioideni kanssa pitkään ja tehnyt samantyylisiä oivalluksia asioissa. Musta on äärimmäisen tärkeää, että niistä puhutaan julkisesti. 🙂

  Olis ehkä enemmänkin nimiä, mutta ei mitään kovin syvällistä kokemusta, joten nämä riittäköön 🙂

 58. Essi Määttä, Sokerilakko Facebookryhmänluoja, sekä syyskuunhalparuokalaiset Facebook ryhmän luoja.

 59. Erja Mäkilä! Erjan avulla, käytännön kädestä pitäen neuvoilla elämä astui uusiin uomiin ja hyvinvointi nousi 1000% Luonnollinen ja käytännöllinen elämäntapa, suosittelen.

 60. Plussaa: Marianne Kuokkanen, Sami Sundvik, Kaisa Jaakkola

  Miinusta: Vilho Ahola (takinkääntäjä ja ylimielinen), Olli Posti ja Susanna Tanni (juice plus-huijaus)

 61. Erja Mäkilä
  Christer Sundqvist
  Kai Kiviranta
  Paula Heinonen
  A. Heikkilä
  Olli Posti

 62. Erja Mäkilä Espoosta on vaikuttanut merkittävästi minun ja satojen muiden suomalaisten elämään opastamalla oikeisiin valintoihin ja kannustaen niissä. Annan ääneni Erjalle!

 63. Jyri Hakomäki. Nopeasti kovaan suosioon nousseiden Äijä- ja Ladydieettien perustaja.

 64. – Jukka Rajala / Movement-mestari
  – Jyri Hakomäki / Äijä-ja ladydieettipalveluiden kehittäjä
  – Jaakko Savolahti / Paleo-ja podcastmies
  – Jouni Martinmäki / Method Makia-treenipalvelu, kehonpainoharjoittelun moniosaaja

 65. Hei

  Haluan antaa pisteitä Kaisa Jaakkolalle hänen hyvästä lähestymistavastaan painonpudotuksen saralla. Samoin ja samasta syystä Sami Sundvikille. Lääkäreistä nostaisin ykköseksi Erkki Antilan.

  Sitten miinuspisteitä: pudottaisin ehdottomasti Olli Postin ykköspaikalta. Hän on nykyään Juice Plussalla rahastaja ja myynyt sielunsa sinne. Uskottavuus katosi. Sama koskee Susanna Tannia, jolla uskottavuutta ei ole ollutkaan. Alas myös Vilho Ahola, egoisti, jonka osaaminen ei yllä lähellekään sitä tasoa mitä hän mainostaa. Mitä on elintapalääketiede? Ikinä kuullutkaan….siis puoskari.

  1. Ikävää, että näin :/

   Nykyään suurin osa tuloistani tulee ”oman jutun” eli Supermarket Survivalin myynnistä. Pystyn yhtymään Joosua Visurin hehkutuksiin oman jutun tekemisen autuudesta – mutta Jopellakin meni vuosia päästä siihen pisteeseen. Minulle, kuten monelle muullekin Juice on toiminut ponnahduslautana suhteiden luomiseen ja sitä kautta aina yhä itsennäköisempiin juttuihin. Lainatakseni Jopen hehkutusta, joka toimi mullekin inspiraationa ja suunnan näyttäjänä:

   ”Parasta on ehdottomasti ollut vapaus tehdä kaikki omalla tyylillä, päättää itse yhteistyökumppanit sekä yhteistyökuviot. Ja työskentely itselleen! Se on ollut palkitsevinta työtä ainakin omalla kohdallani tähän asti.
   Olla vastuussa kaikesta: Kun onnistuu, voi taputtaa itseääni olalle ja ottaa vielä suurempia tavoitteita. Jos epäonnistuu niin on peiliin katsomisen paikka. Ensi kerralla on tehtävä asiat paremmin ja otettava opikseen!”

   https://www.facebook.com/jopevisuri/posts/10208306653128641

   ”Tämän postauksen viesti on seuraava: Uskaltakaa tavoitella rohkeasti omia unelmia. Älkää tyytykö keskinkertaiseen tai ihan kivaan, vaan latu auki, tekosyyt pois tieltä ja täysillä eteenpäin!!!”

   1. Niin. Kun olet pyramidin huipulla, niin tienaat. Mitä siitä että itse tuote onnyttä kuraa ja kaikki verkostomarkkinointi perustuu hyväksikäyttöön ja kusetukseen. Juice ei tee poikkeusta. Et kovin ymmärrettävästi perustele.

  2. Komppaan Maijaa. Myöskään laajamittainen kyseenalaistavien ja kyselevien ihmisten poistaminen ryhmästä ei ole kovin vakuuttavaa.

   Räyhääjät ja tahallaa ilkeät ja verta nenästään kaivajien estämisen ymmärrän hyvin.

 66. Kari Salminen ansaitsee ehdottomasti paikan aivan kärjen tuntumassa, vaikkakin tunnustus tulee näin jälkikäteen. Hänellä olisi ollut vielä paljon annettavaa nykyiseen ravitsemustieteen dogman murrokseen.

 67. Olli Posti pois ykköspaikalta!! Ykköspaikan ansaitsevat näistä joku, Christer Sundkvist, Tomi Kokko tai Jaakko Halmetoja. Olli on pelle näiden rinnalla

  1. Pelleily ei välttämättä ole pelkästään huono juttu terveyden kannalta. Viha, vakavuus ja ns. ”asiallisuus” saattaa kuluttaa kehoa huomattavasti enemmän.

   Enkä puhu nyt hormeettisista hyödyistä tai anti-fragiliteetista. Puhun siitä, että tylsyys ei yksinkertaisesti edes kehitä ketään. Myös hormeesi toimii tehokkaimmin leikkiessä.

  1. Haluan antaa äänestykseni Erja Mäkilälle. Lähtökohtani oli tosi hankala ja hän auttoi minua ravitsemus neuvonnassa. Hän on sydämellinen, ystävällinen ja aina tavoitettavissa oli sitten minulla minkälaisia kysymyksiä tahansa. Erjan ansiosta voin todella hyvin nykyisin ja tätä on jatkunut jo pitkän aikaa. Plussaa Erjalle.

 68. Tommi kangas vie asioita oikeaan suuntaan ja hänen on aika saada tunnustusta.

   1. En ole tuo aloittaja, mutta kun perehtyy tuotteeseen huomaa hyvin pian ettei siihen kannata rahojaan haaskata. Ennemmin oikeisiin kasviksiin. Juicessa 40% sokeria. Ja nämä ”solut uusiutuu 3 kuukaudessa” -tyyppiset väitteet. Soluja uusiutuu joka päivä! Nää väitteet on niin puppua että ihmettelen miten kukaan täysjärkinen sortuu sellaisiin. Ja yhteisö oli kuin uskonlahko.

 69. Ehdotan listalle:

  Matti Tolonen+
  Nina Saine+
  Marianne Kuokkanen+

  Lisäksi kunniamainintaehdotus: Christer Sundqvistin ’turpaduunari’-kirjoitukset esim. kotimaiseen kilpirauhaskiistaan liittyen ovat olleet ratkiriemukasta luettavaa, piristäen monien hoidostansa kamppailevienkin lukijoiden elämää; kirjoitusten taustalla kuitenkin aina vakava huoli oikean kilpirauhashoidon puolesta.

 70. Olli Sovijärvi. Elämää rakastava, huumoria ja aitoa iloa pursuava tietotaituri.

 71. +
  Sundvik Sami (asialllista kritiikkiä)
  Tomi Kokko (hyviä postauksia ja videoita)
  Paula Heinonen (osaava täti)


  Mikael Fogelholm (rasva ja maitokeskustelut)
  Olli Posti (juice plus-huijaus)

  1. Tässä puhun Juicesta:
   https://www.facebook.com/freetox.fi/videos/384380651913734/

   Tässä verkostomarkkinoinnista yleisesti:
   https://www.facebook.com/olli.posti/posts/10154058024128500

   Kuvia yhdeltä luennolta:
   https://www.facebook.com/marko.kaasinen/videos/1128738970505228/

   Ja toisen luennon jälkeisiä tunnelmia 🙂
   https://www.facebook.com/susannajussila2/videos/1163077537090440/
   Pointtina siis, etten oikein osaa hävetä elämäni siihen asti parasta ja hauskinta aikaa 🙂 Sille en voi mitään, että osa ottaa sen vakavammin ja näkee siinä vain yhden vihaisen blogaajan propagoiman näkökulman.

   Puhetta Juicen hinnoittelusta, ja ansaintalogiikasta:
   https://www.facebook.com/susannajussila2/videos/1150363055028555/

   Kuten huomaat, noissa videoissa ei ole käsikirjoitusta, kuten ei luennoissakaan. Ei tarvitse, silloin kun seisoo sen takana mitä tekee ja se tuntuu hyvälle. Ennen kuin jatketaan keskustelua, tsekkaa nämä pointit, ja sitten voidaan puhua myös niistä!

 72. plussaa:
  Olli Posti
  Tomi Kokko
  Pauliina Aarva
  Olli Sovijärvi
  Christer Sundqvist
  Jaakko Halmetoja
  Antti Heikkilä
  Teemu Syrjälä

 73. 1. Olli Posti
  Tekee pyyteetöntä työtä ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen liittyvän tietouden jakamisessa.

  1. Haluan, että saaminen ja antaminen ovat jonkinlaisessa balanssissa. Haluan toki antaa vähintään kymmenen kertaa enemmän arvoa kuin saan. Antamisen ja saamisen tulee kuitenkin kulkea jollain tapaa käsi kädessä.

   Mitä enemmän saa, sitä paremmin voi taas antaa. On tärkeää, ettei virtaus pysähdy, vaan saa vahvistua vahvistumistaan.

 74. Liftedin valmentajat tietysti!:
  Taneli Rantala
  Jukka Joutsiniemi
  Antti Jokela
  Elsa Franck

 75. Ääneni menee ehdottomasti minua paljon auttaneelle Lifted-valmentajatiimille,
  Jukka Joutsiniemi
  Taneli Rantala
  Elsa Franck
  Antti Jokela

 76. Ville Pöntynen / Lääkärikeskus Lupaus

  Vilpitön halu ja taito hoitaa potilas kuntoon. Mieletön tiedonjano ja avoin asenne moniammatilliseen asiantuntijuuteen. Ville on syvällä ihmisen kokonaisuuden ymmärtämisessä ja siksi pystyy auttamaan.
  Tän vuoden ja seuraavienkin ehdottomasti näkyvin lääkäri ja kiireisin tiimeineen!!!

 77. Marianne Kuokkanen. Systemaattinen ja täsmällinen tiedonantaja, vertaistukia, viisas

 78. Jussi Timonen. Ilman häntä mun sairaus ois jo vienyt mut ja ei olisi ikinä asuntoa, jossa voin asua.

 79. Uskon että Antti Heikkilä on auttanut eniten ihmisiä tällä hetkellä Suomessa muutokseen ja parantamaan terveyttään.Sami Sundvikia taas suosittelisin kenelle vaan ravinto ja treenivalmentajaksi.

  1. Just eilen sanoin kaverille, että ihan sama mitä Antti Heikkilästä sanotaan tai mitä virheitä hän on tehnyt tai ketä suututtanut, mä en olis tässä (tai ehkä edes elossa) ilman häntä, ja sitä alkuherätystä jonka juuri hänen kirjasta sain, keväällä 2004. Sitäkin ennen olin jo selvitellyt netistä jotain, mutta se kirja ”avasi silmät”.

 80. Miinuslista:
  Vilho Ahola, lääkärikollegan ilmiantaja Valviralle
  Juhani Eskola, rokotemarkkinoija (oli ”narkolepsiarokotteen” taustahahmo 2009), nyt HPV
  Mikael Fogelholm, hiilihydraattiteollisuuden markkinointimies
  Marina Heinonen, ”kaikki lisäaineet ovat tutkittuja ja turvallisia”
  Hannu Lauerma, puhuu luennoilla ivallisesti kaikista HYVE-hoidoista
  Camilla Schalin-Jäntti, endokrinologiyhdistyksen puheenjohtaja eikä ”salli” T3 lääkettä
  Ursula Schwab, rypsiöljy
  Timo Strandberg, statiinimies
  Mikko Syvänne, Sydänliiton ylilääkäri vielä vuonna 2016
  Matti Uusitupa, sokeriteollisuuden mies ja monivuotinen diabetesliiton vaikuttaja

  Pluslista:
  Antti Heikkilä, pitkänlinjan kliininen lääkäri, joka kirjoittaa selkeästi ja ärsyttävästi (jos joutuu kohteeksi)
  Ari Kaihola, insuliiniresistenssiasiantuntija
  Aku Kopakkala, luentoja lääkkeettömistä hoidoista
  Merja Lindström, Suomen Terveysjärjestön puheenjohtaja
  Kari Salminen, oli ravintorasvojen asiantuntija,
  Christer Sundqvist, asiantunteva, positiivinen luennoitsija
  Olli Sovijärvi, Biohakkerikirja
  Matti Tolonen, erittäin hyvät ja perusteelliset kirjoitukset

  Pluslistaan voisi vielä sopia lääkärit Olli Polo ja Kari Raij. He kuuntelevat potilaita ja hoitavat heitä kokonaisvaltaisesti. He ovat perehtyneet CFS/ME (tai SEID) sairauteen.

  1. Itseään pätevämmän ka kokeneemman yrittää ”käräyttää”. Mikä pölvästi. Todella noloa.

  2. Minulta miinukset samoille henkilöille. Vielä lisäisin siihen lääkärit Pasi Salmela ja Saara Metso.

 81. Jussi Timosen konsultaatioapu asuntojen tarkistuksessa ja korjauksissa suurin perheemme terveydentilaan vaikuttanut tekijä. Ei ole flunssaa, jatkuvaa kuumetta, ihottumaa, astmaa eikä huimausta. Jos tarvitsen neuvoja, soitanko lääkärille? En, koska he eivät pysty auttamaan. Soitan Jussi Timoselle, joka kertoo mistä oire johtuu ja miten se korjataan.

 82. Marianne Kuokkanen
  Nina Saine
  Ville Pöntynen
  Leena Furubacka
  Turpaduunari
  Olli Sovijärvi

 83. Antti Heikkilä , paljon on muitakin hyviä kuitenkin yksi on ylitse muiden.

 84. Plussat

  Marianne Kuokkanen, ahkera ja sinnikäs puurtaja tekee ansiokasta työtä kilpirauhaspotilaiden hyväksi potilasyhdistyksessä
  Niina Saine, kilpirauhaspotilaiden vertaistukihenkilö
  Leena Furubacka, sympaattinen, potilaiden tilanteeseen oikealla tavalla suhtautuva lääkäri

  Miinukset

  Esa SoppI, potilaisiinsa väheksyvästi suhtautuva lääkäri
  Camilla Schalin-Jäntti, ”asiantuntija” joka sulkee silmänsä uudelta tutkimustiedolta
  Tapani Kiminkinen, helppoheikki

 85. + Marianne Kuokkanen +Nina Saine (+Kilpo!) +Leena Furubacka… –kaiken maailman maalaistohtorit ja kantelijalääkärit

 86. Istun juuri Paula Heinosen kurssilla haltioituneena; fantastinen puhuja ja mikä tieto-taito. Hänelle ääneni siis <3

 87. Tomi Kokko +++ huikeen inspiroiva ja kehittää itseään jatkuvasti
  Sami Sundvik + ottaa kantaa!
  Olli Sovijärvi ++++ mieletön osaaminen
  Teemu Arina +++ supernerd

 88. Top 5
  1) Marianne Kuokkanen – tekee uskomattoman hienoa vapaaehtoistyötä Suomen kilpirauhassairaiden hyväksi
  2) Ville Pöntynen – tiedätte kyllä miksi
  3) Leena Furubacka
  4) Erkki Antila
  5) Sami Sundvik

  Isosti miinusta
  1) egoisti, takinkääntäjä Vilho Ahola
  2)Olli Posti – Olli, miksi möit sielusi tuolle Juice Plus -kuralle?

  1. Tässä pari Freestylea Freetoxista, tsekkaa jos kiinnostaa tarkemmin:
   https://www.facebook.com/freetox.fi/videos/384380651913734/
   https://www.facebook.com/freetox.fi/videos/367824766902656/

   Ja verkostomarkkinoinnista yleisesti:
   https://www.facebook.com/olli.posti/posts/10154058024128500

   Harvoin asioissa on pelkästään huonoja puolia, vaikka joku yhteisöstä pois heitetty pettynyt blogaaja saisikin asiat näyttämään mustavalkoiselle – yhden yhden näkökulman perusteella. Toisaalta harvoin myöskään ihan pelkästään hyviä. Olen tosi tyytyväinen Supermarket Survivaliin – vaikka sekin on ollut melkein kriisistä toiseen seilaamista, ongelmien ratkomista, myöhästymisiä ja mokia 🙂

 89. Virpi Raipala-Comier on ollut uraa uurtava terveysvaikuttaja jo vuosikymmeniä. Mahtava sydämellinen persoona ja tietäjä monelta eri kantilta.

 90. Tunnen listasta 2/3 osaa, mutta en voi luetella ehkä ihan kaikkia, joten…

  Annan vielä edellisten 4 lisäksi ääniä Christer Sundqvistille, joka on uurastanut terveyden parissa luennoimalla ja kirjallisuudessa vuosikymmenet, sekä Antti Heikkilälle yksi ihan piruuttaan 😉
  Onhan Heikkilä tuonut esille asiaa erinomaisen omalla tyylillään ja ei kai kukaan voi sanoa, että hän ei listalle kuuluisi.

  Taija Somppi, verisuonikirurgi joka puhuu terveydestä ja on antanut sydämensä ihmisille <3

  Kari Salminen <3

  Miinukset ei oo kivoja, enkä niitä haluaisi antaa, mutta on olemassa poikkeuksia, jotka ovat vaikuttaneet mun elämääni jotenkin ratkaisevasti ja haluan nyt muistaa tässä kohtaa myös heitä <3

  Miinuksen antaisin Mikael Fogelholmille, joka on muuttanut suomen virallisia ravitsemus-suosituksia oman makuaistinsa perusteella (jotain vikaa siinä aistissa tuntuis olevan).

  Miinusta annan myös Ursula Scwabille, joka antoi minulle turpaan median välityksellä, kun voin hinta nousi A-Talk voita pöytään ohjelman jälkeen (jossa esiinnyimme yhdessä Kari salmisen ja Taija Sompin kanssa <3
  Miinusta myös Pekka Puskalle, joka jääräpäisesti on yrittänyt tuhota työmme hedelmät vuosikausia!

  On mahtavaa olla listalla, oli sen ykkönen kuka tahansa!

 91. Tommi Kangas.

  ”Villiyrtti päivässä pitää lääkärin loitolla” vai miten tätä perustelisi. Hyvää tietoa villiruuasta.

 92. Ääni Virpi Raipala- Cormierille kasvilääkinän ja fytotiedon jakamisesta ja luomutuotteiden valmistamisesta ja markkinoille tuomisesta myös muualla kuin Suomessa

 93. Marianne Kuokkanen; tietää paljon kilpirauhasesta ja sen sairauksista, tekee asian tiimoilta ensiarvoisen tärkeää työtä.
  Leena Furubacka; valitettavasti lääkärit, jotka osaavat parhaiten hoitaa Suomessa kilpirauhaspotilaita, joutuvat kärsimään vallassa olevien tahojen tietämättömyydestä ja häikäilemättömyydestä.

 94. Listalle kuuluu Liftedin pojat ehdottomasti eli
  Taneli Rantala, Jukka Joutsiniemi ja Antti Jokela

 95. Mun vuoden 2016 terveysvaikuttajat:
  Olli Posti
  Susanna Tanni
  Tomi Kokko
  Tara Lange

 96. Plussaa:
  Kari Raij
  Marianne Kuokkanen
  Vladimir Heiskanen
  Ville Pöntynen

  Miinusta:
  Vilho Ahola

 97. Mun guruja vuonna 2016 olivat ja ovat edelleen:

  Olli Posti
  Susanna Tanni
  Jaakko Halmetoja

  Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi, myönteinen ote elämään, ilo, huumori, sydämellä tekeminen, tsensä likoon laittaminen. Kiitän! <3

 98. Multa plussat Marianne Kuokkaselle fiksu ja pyyteetön uurastaja, vertaistuki ja tärkeä tiedottaja, Suomen Kilpirauhaspotilaat ry:n kantavia voimia. Myös Nina Saine saa plussan paljon tietoa ja aina avulias vertaistuki. Lääkäreistä ykköseksi Erkki Antila. Plussaa myös Ville Pöntynen ja Leena Furubacka.
  Miinuksia annoin jo tuolla lisään siihen Olli Postin (Juice plus) ja mun terveyden kanssa pahasti sössineen Satu Vehkavaaran. Jos ei osaa tutkia taustatekijöitä ennen kilpirauhaslääkitystä niin menköön opettelemaan.

  1. Lisään vielä Siperian junaan tuon parrasvaloihin ihastuneen maalaistohtori Kiminkisen…paljon puhetta vähän asiaa ei mtn potilaan kunnioitusta

 99. Antti Heikkilä +
  Timo Kuusela +
  Taija Somppi +
  Kari Salminen +
  Olli Sovijärvi +

  P Puska –
  Fogelholm –
  Strandberg –
  U Schwab –

 100. Marianne Kuokkanen++++++++++++++++++++
  Siksi: sitkeä puurtaja, antaa luotettavaa tietoa kilpirauhaspotilaille; pitää yhteyttä useiden maiden kilpirauhasyhdistysten vaikuttajiin; jakaa tietoa objektiivisesti, kääntää useilta kieliltä tutkittua tieteellistä tietoa
  Nina Saine++++++++++
  Siksi: blogissaan tuo esiin kilpirauhaspotilaille tärkeää tietoa ja antaa vertaistukea
  Turpaduunari ite++++++++++++++

 101. Plussat:
  Olli Posti
  Juha Jäntti
  Karita Tykkä
  Antti Heikkilä
  Tara Lange/Staines

  Miinukset:
  Hanna Partanen
  Mikael Fogelholm
  Ursula Schwab
  Pekka Puska

 102. Marianne Kuokkanen, on herättänyt koko Suomen ”ruususen unesta” näissä kilpirauhasasioissa. Pitää yhteyttä ”ulkomaailmaan” ja tuo sieltä viimeisintä tietoa. Aivan erinomainen vertaistukihenkilö.

 103. Essi Kenttalan terveys- ja hyvinvointi koulutus ovat ensiluokkaista. Olen saanut tutustua niihin jo vuosia sitten. Suosittelen kaikille!

 104. Olli Posti, opettanut valtavasti uutta ravinnosta ja tuonut uuden, positiivisen näkökulman. Freetoxaajat-yhteisön perustamisesta kiitosta!
  Tomi Kokko, valtava päivittäisen inspiraation lähde! Olen oppinut unelmoimaan ja uskomaan unelmiin Tomin ansiosta. 30-päivän ihmiskoe avasi silmäni, kiitollinen siitä!
  Jaakko Halmetoja, antoi aikoinaan alkuinnostuksen oikeanlaiseen ravintoon ja puhuu monipuolisesti hyvinvoinnista. Edelleen inspiraation lähde.
  Teemu Syrjälä, aivan mahtavan positiivinen ja inspiroiva ihminen! Muistuttaa somessa mikä elämässä on tärkeintä. Plussaa tarkastelussa ihminen -videoista

    1. Onko Olli Postin pakko mainostaa täälläkin itseään? Taitaa olla ainoita äänestettyjä, joka hilluu täällä kommentoimassa :/

 105. Käsi sydämelle nyt. Valitaanko Suomen terveysvaikuttajaksi ihminen, joka sumeilematta potkii yhteisöstään pois ihmisiä, jotka eivät ole hänen kanssaan samoilla linjoilla?

  1. Riippuu sävystä. Silloin kun tavoitteena on luoda lämminhenkinen yhteisö, jossa ihmiset uskaltavat hakea tunnetason yhteyttä, tarvii se kupla pitää draama-vapaana vyöhykkeenä. Yleensä noin prosentti tai muutama on jouduttu poistamaan ravintolasta, jossa standardit on vedetty normaalia korkeammalle.

   Samaa teen tällä hetkellä Supermarket Survivalin suhteen – mutta linja on vieläkin nopeampi.

   Usein kysyin poistetuilta henkilökohtaisesti, ”tykkäätkö sä tästä ryhmästä, saatko sä tästä jotain, miksi sä olet täällä?” Yleensä siinä vaiheessa selvisi, että joillain meistä on tapana osallistua keskusteluihin, joista emme oikeastaan edes juuri välitä.

   1. No kuule. Multa ei kysytty mitään. Esitin kysymyksiä jotka askarrutti. Olisin halunnut olla ryhmässä ja puhua aidosta puhtaasta ravinnosta. Mut EI. Kysyin juicesta liian vaikeita. Lisäksi jaoin faktaa, ihan aitoa ja oikeeta faktaa. Se oli liikaa ka hups. Olin veks. Susanna Tanni ei vastannut kysymyksiin hänkään, vaan poisti juiceja koskevat ”kiusalliset” ketjut kokonaan. Ja sitten ketjun aloittajan. Tuo mitä Olli sanot on aivan karmeeta puppua. Ennen sinua arvostin. Freetoxaajat korttuani en enää.

 106. Jyri Hakomäki + Äijä- ja Ladydieetin ”isä”

  Äijädieetti on tuonut terveellisen vähähiilihydraattisen ruokavalion tavallisten äijien asteelle; niitä, joita Suomenmaassa riittää! Kiloja on karissu ja olo kohentunut Äijädieetin avulla. Elintasosairaudet hävitetään hyvällä ruualla ja oikealla rasvalla. Ei rypsiöljyllä, margariinilla eikä leivällä!!

 107. Virpi ehdottomasti. Syvää viisautta jakamassa pyyteettömästi, mittaamattoman arvokasta työtä tehnyt sen eteen että ihmisten olisi helpompi hoitaa itseään.

 108. Niina Saine +
  Marianne Kuokkanen +
  Ville Pöntynen +
  Leena Furubacka +
  Kaisa Jaakkola +
  Christer Sunqvist +
  Vilho Ahola –
  Valvian kantelijalääkärit –

  1. ja vielä +++++ Patrik Borg, Vadimir Heiskanen
   ++++++ urheilulääkäri Pippa Laukka

 109. Plussaa:
  Marianne Kuokkanen
  Niina Saine
  Leena Furubacka
  Kaisa Jaakkola
  Paula Heinonen

  Miinusta:
  Tapani Kiminkinen (vitsiniekka,helppoheikki)
  Vilho Ahola
  Hanna Partanen

 110. Plussaa:
  Marianne Kuokkanen (Suomen Kilpirauhaspotilaat ry)
  Niina Saine
  Patrik Borg

  Miinusta:
  Tapani Kiminkinen
  Vilho Ahola

  Perustelut plussille. Suomen Kilpirauhaspotilaat on pienessä ajassa pyrkinyt ja saanutkin paljon aikaa tiedon jakamisessa kilpirauhassairauksissa ja sen hoidosta potilaille ja pitää esillä thyroxinin rinnalla myös muitakin lääkkeitä, joita voidaan käyttää sairauden hoitoon. Niina Saine on omalla työllään tuonut esille ravinnon merkitystä kilpirauhassairauden hoidossa. Patrik Borg on minulle henkilökohtaisesti neuvonut painonhallinnassa sen, että nukuin liian vähän ja söin liian vähän. Näiden oppiminen on vienyt aikaa ja nyt olen vihdoinkin oppinut noiden merkityksen painonhallinnassa sekä sen, ettei vehnä sovi minulle.

  Perustelut miinuksille:
  Tapani Kiminkinen julistaa kilpirauhasen vajaatoiminnan muotisairaudeksi ja näin toimimalla vähättelee sitä sairastavia sekä Kiminkinen pitää itseään hyvänäkin lääkärinä.
  Vilho Aholan toiminta erästä lääkäriä kohtaan sai minut näkemään punaista.

 111. Olli Posti. Hän tuo vilpittömästi ja mukavalla tavalla tietoa kaikille.
  Emili Osara. Hän on luontaistuotteiden expertti suurella sydämellä.

 112. + Marianne Kuokkanen
  + Nina Saine
  + Leena Furubacka
  + Erkki Antila
  + Kari Raij
  + Tiina Keldrima
  + Taija Sompi
  + Ville Pöntynen
  + Vesa Ilvesmäki

  – Vilho Ahola (kas näin heiluu takki)
  – Olli Posti (voi Olli Olli se juice…)
  – Esa Soppi (kantelija)
  – Pasi Salmela (kantelija)
  – Saara Metso (kantelija)
  – Camilla Schalin-Jäntti (kaffe-camilla)
  – Tapani Ebeling (huono endokrinologi)
  – Otto Knutar (kantelija)
  – Pirkko Korsoff (huono endokrinologi)

 113. Saine ++ , Somppi ++, Furubacka ++, Pöntynen ++
  Olli Posti 5 miinusta tyhjän myymisestä

 114. + Tommi Kangas
  + Jaakko Halmetoja
  + Juha Jäntti
  + Altti Parviainen

  – Vilho Ahola
  – Olli Posti
  – Antti Heikkilä
  – Nina Saine
  – Markku Myllykangas

 115. Mielenkiintoista seurata, listan kärjessä oleva voittamassa myös Siperian junan….

  +Taija Somppi
  +Virpi Raipala Cormier
  +Tommi Kangas

  -Olli Posti
  -Tapani Kiiminkinen

 116. +++ Tommi Kangas
  +++ Arttu Aitolehti
  +++ Altti Parviainen
  +++ Juha Jäntti
  +++ Mikael Ikivesi

  — Vilho Ahola
  — Olli Posti
  — Antti Heikkilä
  — Pekka Puska
  — Markku Myllykangas

 117. Christer Sundqwist on antanut minun omiin tietoihin ja ajatuksiini paljon lisäyksiä. Kun 13 vuotta sitten koitin suomentaa kaikkea oppimaani ulkomailla, löysin vain hänet ja tohtori Tolosen netistä Suomessa, jotka puhuivat näistä tärkeistä asioista. Hän tekee loistavaa työtä. Arvostan häntä eniten Suomen maassa. Hän ansaitsi ykkössijan!

 118. Antti Heikkilä+
  Erkki Palviainen+
  Jaakko Halmetoja+
  Tomi Kokko+

  Pekka Puska-
  Mikael Fogelholm-

 119. Tomi Kokko ++++++++++++++
  Antanut aivan uuden näkökulman, sen oikean, ruokavalioon ja koko elämänhallintaan. Yksilöinä mennään yhdessä tukien. Ehdoton + mies!