Valikko Sulje

Professori Kari Salminen in memoriam

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Tämän viikon aikana varmistui suruviesti: professori Kari Salminen on poissa.

Kari Salminen (22.9.1937 – 1.7.2016)

Karin läheiset työtoverit kertoivat minulle, että Kari Salminen (22.9.1937 – 1.7.2016) oli menehtynyt ison ruohonleikkurin kaaduttua hänen päällensä. Kari on siunattu haudaan lepoon hiljaisuudessa vain läheisten läsnäollessa.

Olen ollut etuoikeutetussa asemassa kun useiden vuosien ajan sain olla yhteydessä Kariin sekä ammatillisesti että ystävänä. Opin tuntemaan Karin herkkävainuisena terveystieteen kärkiaiheiden seuraajana. Erityisen merkityksellisenä pidin Karin tapaa rauhalliseen ja ystävälliseen sävyyn tuoda esille eläinrasvojen terveysvaikutuksia. Tämä on poikkeuksellista, sillä maamme muut terveysvaikuttajat, eivät tällaista asetelmaa mieluusti myöntäneet eläinrasvoille. Paljon Kari oli saanut seurata Suomessa harjoitettua epätieteellistä ja osittain virheellistä terveys- ja ravitsemuspolitiikkaa. Paljon hiljaista tietoa on poissa ikiajoiksi.

Kari ja faktat

Kari piti tärkeänä keskusteluissa, että pysytään tarkasti faktoissa ja mikäli mahdollista asiat pidetään yksinkertaisella tasolla. Muistan erityisesti ne keskustelut, joissa Kari opetti minulle, että eläinrasvat eivät ole “kovia” ja kasvirasvat eivät ole “pehmeitä”. Nämä termit olivat ikäviä markkinointitermejä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja muiden tahojen harjoittamalle epätieteelliselle terveysharhautukselle. Oikeat termit olivat pikemminkin “kiinteät eläinrasvat” ja “juoksevat kasviöljyt”.

Aikaansa edellä

Aikaansa edellä Kari oli kritisoidessaan hydrattujen kasviöljyjen (transrasvojen) terveyshaittoja. Aikaansa edellä Kari oli myös huolestuttuaan vaihtoesteröinnin mahdollisista terveyshaitoista. Oli miten oli, minä opin esimerkiksi nauttimaan kasvirasvani juoksevina ei katalyyttisesti kovetettuina. Opi sinäkin.

Karia tulee ikävä.

salminen

Kuva: Jarmo Koskinen

Kari Salminen

Professori Kari Salminen toimi muun muassa tutkimusjohtajana Elintarviketeollisuusliitossa ja Valio Oy:ssä sekä asiamiehenä Elintarvikkeiden tutkimussäätiössä ja Ravitsemuksen Tutkimussäätiössä. Hän on ollut dosentti Helsingin ja Turun yliopistossa, jälkimmäisessä myös professori. Hän oli Elintarviketieteiden Seuran kunniapuheenjohtaja. Hän siirtyi eläkkeelle 15 vuotta sitten. Hän oli riippumaton sidonnaisuuksista ja eturistiriidoista.

 

 

 

 

 

Karin muistoa kunnioittaen,

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

13 Comments

  1. Paluuviite:Vaihtoesteröinnin terveysvaikutukset - Turpaduunari

  2. Paluuviite:Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016 | Turpaduunari

  3. Paluuviite:Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 6 | Turpaduunari

  4. turpaduunari

    Muistokirjoitus Helsingin Sanomissa: http://www.hs.fi/muistot/a1306064008402

    Professori Kari Salminen kuoli 1. heinäkuuta 2016 tapaturmaisesti kesäasunnollaan Juvalla. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Helsingissä 22. syyskuuta 1937.

    Tultuaan ylioppilaaksi Salminen lähti opiskelemaan Helsingin yliopistoon pääaineenaan kemia. Valmistuttuaan 1964 hän ilmoitti hämmästyneelle kemian professorille siirtyvänsä jatko-opintoihin Viikkiin, koska oli kiinnostunut elintarvikealasta.

    Salminen valmistui maa- ja metsätieteen kandidaatiksi 1968 ja väitteli tohtoriksi 1970. Hän on suorittanut International Senior Management Programin kuuluisassa Harvard Business Schoolissa. 1970–80-lukujen taitteessa hän tutustui puolen vuoden ajan elintarviketutkimukseen ja maitoteknologiaan useissa USA:n yliopistoissa.

    Salminen aloitti työuransa Helsingin yliopiston ravintokemian (nyk. ravitsemustiede) laitoksen assistenttina ja tutkijana 1963.

    Vuonna 1985 hänet valittiin Valion tutkimusjohtajaksi. Salmisen panos oli ratkaiseva, kun Valiossa kehitettiin voin ja rypsiöljyn seos Voimariini (nykyisin Oivariini). Salmisen johdolla tutkittiin Lactobacillus GG-maitohappobakteerin hyödyntämistä, josta syntyivät Gefilus-tuotteet.

    Salminen ei voinut kaikilta osin yhtyä valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin. Tämä liittyi erityisesti maidon rasvaan, jonka vaikutuksista hänellä oli erilainen käsitys kuin monilla muilla asiantuntijoilla. Kun Salminen ja Valion silloinen toimitusjohtaja Iikka Haka vuonna 1988 käynnistivät mainosoperaation voin kulutuksen lisäämiseksi, yritys sai tiedemaailmalta tyrmäävän vastaanoton.

    Vuosien kuluessa ja erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana osa alan johtavista tutkijoista on lähestynyt Salmisen käsityksiä. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia asiantuntijoita, joka 1990-luvun alkuvuosina kiinnitti huomiota margariinien valmistuksessa yhteydessä syntyneisiin transrasvahappoihin.

    Salminen siirtyi eläkkeelle vuonna 1998 ja osallistui sen jälkeenkin aktiivisesti alansa kehittämiseen. Hän seurasi tarkasti tutkimuksen uusia tuloksia ja esiintyi kantaa ottavana kirjoittajana ravitsemukseen liittyvissä kysymyksissä. Hän oli Helsingin yliopiston elintarvikekemian dosentti, hoiti vuoden ajan saman alan professuuria Turussa ja oli tieteellisenä neuvonantajana muutamissa yrityksissä, joista eräässä kehitettiin ruuansulatusta edistäviä pellavatuotteita.

    Yksityiselämässään Salminen oli velvollisuudentuntoinen ja oikeudenmukainen. Ystävyyssuhteistaan hän piti lämpimästi huolta. Työn vastapainona hän osasi myös reippaasti juhlia, josta meillä kirjoittajilla on runsaasti hauskoja muistoja.

    Vuonna 1998 Salminen hankki suurperheensä kesäasunnoksi vanhan kansakoulun Juvan Lautealasta. Sen kunnostaminen ja ympäristön monipuolinen hoitaminen olivat hänen eläkepäiviensä tärkeä harrastus.

    Salminen harrasti myös pitkiä, kovavauhtisia sauvakävelylenkkejä. Penkkiurheilijana hän oli innokas HIFK:n kannattaja.

    Hän sai professorin arvonimen vuonna 1992, ja vuonna 1999 hänelle myönnettiin Suomen Leijonan komentajamerkki.

    Jussi Huttunen
    Risto Ihamuotila
    Kirjoittajat ovat Kari Salmisen ystäviä.

  5. Leino Utriainen

    Muistin väärin. Pahoittelen. Näin yllättäen Karin kuolinilmoituksen Helsingin Sanomissa.

    Toinen yhtä surullinen tapaus oli emeritusprofessori Aimo Uusitalon tapaturmainen kuolema hautausmaalla.
    Molemmista on lehtileikkele liitteenä.

    file:///C:/Users/LEINO/L%20(11)/Googlen%20sivut/Kari%20Salminen,%20Aimo%20Uusitalo.pdf

  6. Leino Utriainen

    Kiitän ja kunnioitan Karia hyvästä elämäntyöstä ja vilpittömästä keskustelusta !

    Erityinen tapaus oli se, että Kari lähetti viimeisen sähköpostinsa minulle 21.6.2016 klo 11.30. Hän on kuollut samana päivänä.

  7. Sami

    Harmillista. Kari Salminen kävi rasvakeskustelua vuosikymmenet. Ainakin minun tietooni hän keskusteli aina herrasmiestyyliin ja tutkimuksiin vedoten. Soitin Karille ensimmäisen kerran vuonna -08. Lukuisia kertoja soittelin ja laiteltiin viestiä. En tavannut Karia kuin kerran. Jussi Huttunen, entinen KTL:n johtaja, jolle Kari edusti oppositiota, oli Karin henkilökohtainen ystävä. Kari kertoi minulle useammankin kerran Huttusen saunassa todenneen: “oikeassa sinä Kari olet ollut….kaikki nämä vuodet”. Huttunen ei tuota julkisesti kerro, on sen verran salaista puoluepoliittista puuhaa nämä rasvojen terveysvaikutukset. Kari oli loppuun asti hyväkuntoinen niin fyysisesti kuin henkisesti.

    Karin elämäntyötä kunnioittaen,

    Sami Uusitalo
    dipl. ins. Espoo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *