Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

OPI PUHUMAAN PAREMMIN

HUOMIO! HUOMIO!

OPI PUHUMAAN PAREMMIN -kurssi 2/2017

Ammattipuhuja Christer Sundqvistin suosittu ”Opi puhumaan paremmin” -kurssi pienryhmälle pyörii nonstop-periaatteella. Uusi kurssi alkaa 15.11.2017.

Järjestän nyt toisen samanlaisen kurssin heti perään niille, jotka ovat jonotuslistalla (eivät mahtuneet mukaan kurssille numero 1/2017) ja uusille kurssilaisille.

Ilmoittaudu nyt siis kurssille nro 2/2017 (paikkoja on rajallisesti!).  Voi tulla ilman ilmoittautumista, mutta etusijalla ovat ilmoittautuneet.

Kurssin hinta on 10 euroa/kerta (yhteensä 5 opetusiltaa). Hintaan kuuluu pienimuotoinen tarjoilu, opetusmateriaali ja diplomi.

Aikataulu: keskiviikkoisin klo 18-20 (22.11., 29.11., 13.12., ja 20.12.2017)

Opetuspaikka: Töölön kirjasto, Helsinki, ryhmätyötila

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TERVETULOA

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Sotkamo ja VRN rasvasodassa
    marraskuu 17, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kun Sotkamon kunnan ympäristö- ja tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 27.9.2017 sallia päiväkotilapsille paljon puhuttua valinnanvapautta maitovalikoimiinsa ja...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Voi on aina voita, osa 1
    marraskuu 18, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Voi #*%kele! Aivan niin. Oikeastaan täsmälleen tuo ilmaisu välähti mieleeni ja purkautui hiljaisena mutinana huuliltani lukiessani tätä...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?
    syyskuu 28, 2015
    Kirjoittaja: Pike Hilakari Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Palomuuri mobiilifirmojen ja hallituksen välille
    marraskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen Mobiiliteknologia on asia, jota ei ole Suomessa lupa kyseenalaistaa. Hallitus pitää siitä huolen alleviivaamalla toistuvasti teknologian mahdollisuuksia...
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    marraskuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Liikunta ei sovi kaikille
    toukokuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Olenko mennyt ihan sekaisin? Koko pienen olemassaoloni ajan, joka kosmoksen mittakaavassa on kuin pienenpientä hyttysen ininää, olen puhunut...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...
  • Maitokapina!
    syyskuu 11, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola YLE heitti ämpärillisen kylmää kurria suomalaisten - erityisesti pienten lasten vanhempien - niskaan 22.8.2017 tällä uutisellaan: Monessa...
  • Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille
    maaliskuu 31, 2016
    Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist Tämä kirjoitus julkaistiin 20.3.2016 ja pienen hoputtelun jälkeen professori Mikael Fogelholm on vastannut kysymykseen...
  • Lisää rasvaisia juoksutarinoita
    lokakuu 14, 2016
    Virallisten valvojien valituksista välittämättä Turpaduunari jatkaa suurta urheilusaagaansa. Olen viimeisten vuosien aikana kokenut lukemattomia jo tilattujen luentojen peruutuksia kun järjestäjä...

Näitä kommentoidaan vilkkaasti:

Viimeisimmät artikkelit

Miksi ravitsemussuositukset valehtelevat?

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Virallisterveelliset ravitsemusterroristit ovat laskeskelleet, että tavallinen perussuomalainen syö kivuliaan ja lääkepöhnäisen elämänsä aikana noin 25 000 suurtalouskeittiössä tehtyä ateriaa. Kun tähän lasketaan päälle kotona mussutetut Sydänliiton Sydänmerkillä varustetut murkinat, on virallisten ravitsemussuositusten osuus suomalaisen korruptokratian asukkaiden terveydessä ja sairaudessa merkittävämpi kuin vaikkapa markkinatalousmaissa Saksassa ja Sveitsissä.

Tieteellinen pohja?

Jos joku kehtaa väittää, että ravitsemussuosituksilla on jotain tieteellistä pohjaa, niin kannattaa muistaa, että ravitsemusoppi kuuluu tiedekuntana yliopistossa maa- ja metsätaloustieteisiin, mutta silti Mikael Fogelholm opettaa lääkäriopiskelijoille Helsingin Yliopistossa ravinto-oppia. Ravitsemussuositukset myös julkaisee Maa- ja Metsätalousministeriö eikä suinkaan Sosiaali- ja Terveysministeriö kuten ennen muinoin. Tästä vanhasta STM:n vuoden 1981 yrityksestä kerroin jo artikkelissani Maito, terveys ja ravitsemussuositukset. Ravitsemus on Suomessa Keskustapuolueen yksinoikeus sekä rypsin ja rapsin viljelijöiden sydämen asia.

Projekti 226

Legendaarinen ”Projekti 226” Yhdysvalloissa oli aikoinaan 1960-luvulla alku eri maissa idealle ohjailla ihmisten syömistä virallisilla ohjeilla. Sokeriteollisuuden lahjonta Harvardin Yliopistolle sai kansainvälisen tiedekoalition demonisoimaan rasvan vaikka esimerkiksi Harold P. Himsworth oli jo 1930-luvulla puhunut nimenomaan korkeiden insuliinitasojen haitoista. Muita pioneereja olivat Robert W. Stout, Kalevi Pyörälä ja Joseph R. Kraft.

Kun tuhansia vuosia ihmiset olivat selvinneet isoäidin ruokaohjeilla terveinä, niin 1970- ja 1980-luvuilla ympäri maailman keksittiin, että ihminen ei osaa syödä ilman korruptoituneiden lääkärien ja poliitikkojen ohjeita. Kasviöljyt ja fruktoosisiirappi astuivat kansalaisten ruokalautasille.

60-30-10 -dieetti

60-30-10 dieetti rantautui hitaasti mutta varmasti suurtalouskeittiöiden resepteihin; 60% hiilihydraatteja, 30% rasvoja ja 10% proteiineja. Viljelykasveista vehnä, rapsi, rypsi, maissi ja soija kokivat nousukauden, lihapuolella voittaja oli sairaaksi jalostettu broileri – etäistä sukua ihanille maatiaskanoille. Enää ei saatu laatua lasten lautasille vaan kaiken piti olla halpaa.

Harmaapartainen nippelitieteiden dosetti Birdie yrittää sivistää Turpaduunaria usein talouselämän ja politiikan kiemuroissa, kuten esimerkiksi miten Helsingissä Tehtaankadulla sijaitseva markkinointiyritys Kuudes Kerros tai lyhyemmin sanottuna Kuudes liittyy suomalaisten ruokaostoksiin ja ruoka-alan yritysten strategioihin. Pieni sitaatti Birdien talousmietteistä on siis paikallaan:

Kun lobbari sanoo ajavansa liberaalia markkinataloutta, hän tarkoittaa monopolien ja oligopolien suosimista. Kymmenvuotias kyyttö-lehmä luomulypsytilalla apilapeltoa syömässä ei tuo rahaa Monsanton kassaan, mutta Monsanton kevätrapsin DK 7150 CL siemenet täytyy ostaa joka vuosi uudestaan. Siksi rapsiöljy on virallisesti terveellisempi kuin voi. Tieteelliseksi terminologiaksi keksittiin rasvahappojen P/S-suhde, mutta koska tosiasiat eivät tue teoriaa niin P/S-suhdetta ei koskaan ilmoiteta tuote-etiketeissä.”

P/S-suhde

Edesmennyt Kari Salminen oli hänkin aina inokas puhumaan P/S-suhteesta, mutta aihe on kyllä jäänyt terveysjournalismissa pahasti paitsioon. MTV ja Helsingin Sanomat ei näistä asioista turhia hiisku.

P/S-suhde on monityydyttymättömien ja tyydyttyneiden rasvojen välinen suhdeluku. Virallisten ravitsemussuositusten mukaan sen kuuluisi olla välillä 0,5-1,0. Virallisen matematiikan mukaan tähän päästään kun eläinrasvat – nuo pahat kovat rasvat – jätetään kokonaan pois ja käytetään ravintorasvana rypsiöljyä jonka P/S-suhde on 5,8. Lisää virallisterveellisiä rasvoja saa saksanpähkinöistä joiden P/S-suhde on 7,7. Vegaanit voivat juoda ulkomailta rahdattua Alpro soijajuomaa jonka P/S-suhde on 3,3, Halvin tukusta löytyvä kala eli uhanalainen pangasius omaa P/S-suhteen 1,2. Turpaduunarin ja Birdien matematiikan taidot eivät edes päät yhteen lyöden keksi miten näiden lukujen keskiarvoksi saadaan 0,5-1,0.

Korkean P/S-suhteen vaarat terveydelle eivät ole mikään uusi asia. Esimerkiksi Mikael Fogelholm on kirjoissaan onnistunut muodostamaan seuraavan kaltaisia lauseita:

…monityydyttymättömien rasvahappojen suuri saanti lisää samalla helposti hapettuvien sidosten määrää elimistössä. Tällöin taas antioksidanttien eli hapettumisen estoaineiden (mm. C- ja E-vitamiini) tarve kasvaa.” (Mikael Fogelholm: Liikkujan ravitsemus – teoriasta käytäntöön, 2. painos 2004)

Tässä vaiheessa lukija tuskin enää hämmästyy siitä, että virallisterveellinen broileri omaa huimasti korkeamman P/S-suhteen kuin ”epäterveellinen” punainen liha. Talouslogiikka on taaskin se, että Aviagen-yhtiön myymä Ross-broileri tapetaan kuukauden ikäisenä, mutta lehmä elää vuosikausia. Suurteollisuus ja osakkeenomistajat haluavat korkeita P/S-suhteita. Tuotannolle nopea kierto, mutta tuotteelle pitkä hyllyikä marinoinnin avulla. Lisäksi lääkereillekin riittää töitä.

Ruoan korkealla P/S-suhteella on toki rankempiakin haittavaikutuksia kuin kohonnut C-vitamiinin tarve ja Monsanton rikastuminen. Esimerkiksi Pekka Puska on tutkinut, että testosteronitasot laskevat kun P/S-suhteet nousevat. Mutta tämäkin on vielä pientä sydänterveysongelmien ja syöpien rinnalla. Harmaapartainen ystäväni Birdie tarjoaa kommentin tähänkin näkökulmaan:

On perin omituista, että lääketieteessä sanotaan Paradokseiksi todisteita siitä, että virallisterveellinen linja on väärässä. Luulisi tietenkin, että teoriaa korjataan jos tosiasiat eivät tue teoriaa, mutta sen sijaan tosiasioita sanotaan paradokseiksi. On ranskalainen paradoksi, intialainen paradoksi, amerikkalainen paradoksi, espanjalainen paradoksi ja puolisen tusinaa muutakin. Näistä intialainen paradoksi – joka todistaa kasvirasvojen lisäävän sydänkohtauksia – on jo 1960-luvulta, mutta silti Mikael Fogelholm ei muuta sanomaansa voin ja kerman turmiollisuudesta.”

Lisää luettavaa

Lisää iltalukemista ahkerille ja uteliaille Lonton murteen taitajille löytyy Birdien valitsemista neljästä linkistä. Lukijat saavat vapaasti lähetellä omia linkkejään asian tiimoilta. Miksi viranomaiset valehtelevat ja mistä kaikesta he valehtelevat? Ja koska aletaan puhumaan helsinkiläisestä paradoksista Kalevi Pyörälän Helsingin Poliisitutkimuksen tulosten suhteen?

http://www.cholesterol-and-health.org.uk/dietary-paradoxes.html

Lyhyt ja ytimekäs yhteenveto ravitsemustieteen paradokseista jotka on nimetty jonkin maan mukaan; esimerkiksi Spanish Paradox tai Indian Paradox. Intian rautateiden ylilääkäri S. L. Malhotra on siis mainittu.

http://granthaalayah.com/Articles/Vol5Iss1/26_IJRG17_A01_45.pdf

Kahden Cambridge-tutkijan tiedelehti-artikkeli tyydyttyneiden rasvojen terveellisyydestä. Kiitososuudessa mainitaan Weston A. Price Foundation ja Sally Fallon Morell, kirjailija esimerkiksi ”Nourishing Fats: Why We Need Animal Fats for Health and Happiness” -kirjan takana.

https://www.huffingtonpost.com/healthline-/sugar-and-heart-disease-t_b_12123384.html

Huffington Postin artikkeli ”Projekti 226” taustoista ja teollisuuden lobbauksesta. Frederick J. Stare ja Mark Hegsted syytettyjen pallilla.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3910043/

Tiedelehden artikkeli Yhdysvaltain ravitsemussuositusten historiasta, kirjoittajina Gerald Oppenheimer ja Daniel Benrubi. Tässä puhutaan siis vaiheista jotka johtivat 1977 suosituksiin eli ns. McGovern-suosituksiin.

Turpaduunarin omalisävinkki on vanha mutta yllättävän vähän luettu juttuni Kansa lihoo ja mitalitili laihtuu, jossa erilaisia dieettivaihtoehtoja punnitaan oikein grammakohtaisesti.

Helsingin Sanomat 2.11.2017

Ei se virallisterveellinen ravitsemusterrorismi silti helpolla luovuta. Helsingin Sanomat julkaisi torstaina 2.11.2017 jutun, jonka oli kirjoittanut YLE:n entinen kulttuuritoimittaja Ivan Puopolo. Ovela Ivan oli houkutellut Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteerin puhumaan aivan pehmoisia. Kun monen virallisen koulutuksen saaneen Personal Trainerin oli kerrottu suosittelevan rasvaisia maitotuotteita, niin Arja Lyytikäinen nolasi oman tietämyksensä virallisterveellisellä uskonjulistuksella pähkinöiden ja kasviöljyn kehumisen seassa:

Tiedämme, että runsas eläinrasvojen saanti on yhteydessä tyypin 2 diabetekseen ja verenpaineeseen. Mekanismi tunnetaan hyvin.” (Arja Lyytikäinen, Helsingin Sanomat 2.11.2017)

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Ville on ykkönen

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.