Valikko Sulje

Ville on ykkönen

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017)

Käsittämätöntä!

Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen ja hänen yrityksensä Lääkärikeskus Lupauksen. Kilpirauhaspotilaita hoidetaan siellä eri tavalla kuin olisi suositeltavaa. Millään tavalla ei ole sopivaa, että kilpirauhaspotilas tervehtyy. On pidettävä napanuora lääkeyrityksiin katkeamattomana?

Tänään (6.11.2017) Ville kirjoittaa näin:

Hyvät asiakkaamme,

kiitän teitä kaikkia saamastamme tuesta! Se on vahvistanut käsitystäni, että olen oikealla asialla.

Olemme saaneet paljon huolestuneita yhteydenottoja hoitosuhteen jatkumiseen liittyen. Huoli pois! Etsimme yhdessä teille hoitavan lääkärin, mikäli minä en siinä tehtävässä voi jatkossa toimia, mutta toistaiseksi Lupauksen toiminta jatkuu kuten ennenkin. Valvira ei ole tehnyt vielä päätöstä, joten toivo elää, että Lupauksen toiminta jatkuu myös ensi vuonna.

Toivon, että keskitymme nyt yhdessä vaikuttamaan Valviran päätökseen. Yhdessä keksimme jälleen ratkaisut. Tiedotamme myös kotisivuillamme ja täällä asioiden etenemisestä, ja toivomme, että vapautamme siten asiakaspalvelumme ajan akuuttien potilasasioiden hoitoon. Kiitos jo etukäteen yhteistyöstä ja ymmärryksestä!

Kävi miten kävi, minä tulen olemaan tukenanne ja oppaananne myös tulevaisuudessa. Se on lupaus!

Huoletonta alkanutta viikkoa toivottaen,

Ville

Ei tätä voi ymmärtää

Minun ymmärrykseeni ei mahdu miksi ei potilas saa tervehtyä kokonaisvaltaisesti. Valvira ja Aluehallintovirasto tutkii Lääkärikeskus Lupauksen toimintaa tällä hetkellä. Asia on hyvinkin epäselvä, sillä ilmeisesti ei sinällään tutkita lääkäri Pöntysen toimintaa, vaan tilapäisesti lääkärikeskukseen liittyvää tapausta. Asiasta kertoo mm. Kuopion Kaupunkilehti 22.4.2017

Videoita

Ville julkaisi Youtube-videoita ja niitä on hyvä katsoa:

 • https://www.youtube.com/watch?v=afHg3DjOr-w
 • https://www.youtube.com/watch?v=eA8QIkSqD9w&t=65s

Hävetkää käräyttäjälääkärit!

Tunnen muutaman teistä ihan henkilökohtaisesti. Olette varsin ärsyttäviä tyyppejä! Onko kusi noussut päähän? Vai oletteko funkkarilääkäreille kateellisia? Maksaako BigPharma teille kiusanteosta? Onko tämä suomalainen ongelma? En ole kuullut, että lääkärikollegat käräyttäisivät toisiaan muissa maissa.

”Ville on ykkönen!” sanoo eräs ystäväni Facebook-seinälläni. Tällä kommentillaan ystäväni haluaa osoittaa kiitollisuuttaan lääkäri Ville Pöntyselle, jolla on sydän mukana potilastyössä. Tämä intohimoinen ja vastuullinen suhtautuminen potilastyöhön heijastui myös järjestämässäni äänestyksessä missä etsittiin Suomen merkittävimpiä terveysvaikuttajia. Ville Pöntynen oli kärkijoukoissa.

Kateus?

”Kateus vie kalatkin. ..jne, ei ole Ville ainoa, jota kollegat vainoaa. Muistaakseni lääkärit vannovat valan, jossa sanovat tekevänsä kaikkensa potilaan, ei lääketehtaan, eteen” sanoo eräs ystäväni kommentissaan. Kateellinen lääkäri on itse piru. On kauheaa lukea tällaista: ”Kateus ajaa käräyttämään. Harva lääkäri on potilaan puolella. Lääkärien moraali on ihan pohjamudissa. Vältän lääkärillä käymistä, jos ei ihan pakko ole.”

”Potilaat kuntoon ilman lääketehtaiden rahastusta”, kommentoi toinen ystäväni ja on tietysti oikeassa. On se kumma, ettei lääkäri voi pysyä siinä parhaassa roolissaan, eli auttamassa potilasta löytämään takaisin menettämänsä terveyden. Pahin rooli on se, että käräytetään sellaiset lääkärit, jotka auttavat potilaitaan pois lääkkeiden suosta tarjoamalla elintapaohjausta ja puuttuvat sairauden syihin peittelemättä niitä farmakan sumuverhoon.

”Olin 2012 hänen asiakkaanaan ja ensimmäinen lääkäri, joka otti minut todesta!!” sanoo ystäväni ja viittaa lääkäri Pöntyseen. BigPharman aivopesemät hulttiolääkärit pitävät sopivana hankaloittaa tällaisten lääkäreiden toimintaa, jotka ottavat potilastyönsä tosissaan.

Raha?

Lukekaa tämä kommentti: ”Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa! Kuinka sitten käy lääketehtailta saaduille bonuksille (suom. lahjuksille), jos potilaat parantuvat ilman lääkkeitä. Käsittääkseni esim. diabetesta kannataa hoitaa nykyisillä ruokaohjeilla (6 palaa leipää päivässä, yms). koska siten saadaan lääkkeitä kaupaksi ihmisten eliniän loppuun asti ja kaikki bisnekseen osallistuvat ovat tyytyväisiä. Mullekin lekuri määräsi noin 10 v sitten loppuiäksi 2-4 epilepsiapilleriä päivässä maanis-depressiivisyyteen, vaikka diagnoosia ei ollut tehnyt psykiatri vaan erittäin vihainen terveyskeskuslääkäri, jonka luona kävin useammankin kerran pyytämässä apua pitkäkestoiseen väsymykseen. Nykyään onneksi jo kroonisesta väsymyksestä tiedetään jotakin, eikä sitä ainakaan kaikki lekurit sano enää mielenterveysvaivaksi. Alkuperäiseen asiaan mennäkseni valituksen perimmäinen syy on raha, sanoo mun maalaisjärkeni.”

Näitkö tämän kommentin: ”En ymmärrä miksi meillä Suomessa ei edes saa puhua vaihtoehdoista kovaa lääketiedettä vastaan? Jos joku lääkäri uskaltaa ajatella toisin kuin lääketehtaiden voitelemat lääkärit, hänet lytätään ja mustamaalataan. Meillä ei voi ajatella tai toimia toisin.”

Tässä yksi ratkaisuehdotus mielivaltaisen toiminnan pysäyttämiseksi: ”Helpottuisiko ongelma jos potilas allekirjoittaisi paperin jossa ilmaisee halukkuutensa koittaa tätä Käypä hoidon ulkopuolella olevaa hoitomuotoa, ja että ymmärtää hoidon eroavan suosituksista ja tiedostaa päätöksensä mahdolliset seuraukset?”

”On jotenkin ihmeellistä että lääkäreillä on aina niin kiire, niin kiire ja kuitenkin he ehtivät kyttäillä mitä toiset lääkärit tekevät ja tehdä heistä ilmoituksia.” Tätä ihmettelee ystäväni.

Mitä mieltä sinä olet?

Kommentit on poimittu Facebook-seinältäni, jossa keskustelu edelleen jatkuu. Rakas terveysblogini lukija, mitä mieltä sinä olet tästä tunnollisten lääkäreiden toiminnan hankaloittamisesta? Mitä pitäisi tehdä? Ilmiantaa juliksesti käräyttäjälääkärit? Kerro!

 

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

33 Comments

 1. ASR

  https://yle.fi/uutiset/3-10023372 valehtelee toistuvasti Villen määränneen T3-monoterapiaa. Päinvastoin. Luentoillassa (on YouTubessa) vertaa T3-monoterapiaa ”ajamiseen jarruttomalla autolla”
  Samoin adressin valehdellaan puoltavan T3-monoterapiaa.
  Tappajametso taas valehtelee korvat heiluen mutta Vesa Ilvesmäkikin pääsi ääneen

 2. eljii

  ” it was difficult to increase serum T3 into the hyperthyroid range with LT4 unless serum free T4 concentrations were markedly elevated at around 35–40 pmol/l.”

  ”This was an elegant demonstration that exogenous subclinical hyperthyroidism was
  a different entity from endogenous subclinical hyperthyroidism, even although serum TSH was suppressed in both conditions. In other words, a low serum TSH concentration in patients taking LT4 did not necessarily indicate overtreatment”

  Villeä vainottaessa on eräänä tärkänä syytöksenä ylilääkitseminen. Perusteluna että matala TSH muka merkitsisi liikatoimintaa. Ei yleensä merkitse. Mm. Matti Väimäki ja Vesa Ilvesmäki ovat samaa mieltä.

  http://www.rcpe.ac.uk/sites/default/files/jrcpe_47_4_toft.pdf

 3. eljii

  ”The impression is that young physicians have ceased to think, ceased to challenge received wisdom and ceased to recognise that patients come to the consultation
  as individuals” on arvovaltainen arvio. Ilo todeta että Ville on poikkeus.

  A Toft: ”… if governments wished to save money from their healthcare budgets, they should invest in flocks of African grey parrots, as these repetitive mimics could easily replace the current breed of doctor in the consulting room.” ja tosiaan hoidon€stoyhdistys kehittää yhä väärempiä mantroja papukaijojen hoettavaksi mm TSH-tavoitearvoista. ”Asiantuntijalausunnossa” Villen tapauksessa oikea lääkitys kuulemma onkin ”tyreotoksikoosi”

  Joskus aniharvoin matala TSH liittyy kilpirauhasen liikatoimintaan ja on helposti todettavissa T3v:n olemisesta yli viitealueen

 4. astmt30

  Paikallisradio HitMix haastattelee Villeä puoli tuntia. Alussa opintouraa, sitten kokonaisvaltaisen lääketieteen ajatuskulkuja ja jossan minuutilla 13 ajankohtaista, käynnistyy ”nuotinkuvasta” kuvan ylävasemassa nurkassa

  http://www.radiokuopio.fi/uutiset/kahvilavieras-ville-pontynen-kohtuutonta-etta-laakarien-oikeuksia-rajoitetaan-oppikiistan

  Hyppimisen eri kohtaan mahdollistaa allaoleva tallenne:
  https://drive.google.com/open?id=11Fe_OXEs5JLyY2azdYhucsK3jvjIv7eg

  valviran kosto muuten jyrkkä sikäli että einkeinonharjoittamiskielto seuraa siitä että pari prosenttia potilaita saa yhdistelmälääkitystä

  • astmt30

   Mikäs Villen hoitolinjauksessa niin suunnattomasti poikkeaa suosituksesta (ja jos niin mistä suosituksesta)?

   Ville: ” Vaikka T3-lisä auttaa osaa kilpirauhaspotilaista, liittyy sen käyttöön kuitenkin myös mahdollista haittoja: Elimistön energiantuotantoa ja kulutusta ohjaavat suojamekanismit ohitetaan eikä sairastunut elimistö välttämättä kestä lisääntyneen aineenvaihdunnan aiheuttamaa kuormitusta. Oma kilpirauhashormonien tuotanto loppuu lääkityksen aikana. Tyroksiiniin verraten annostelu on haastavampaa, koska lääke otetaan useammassa erässä vuorokaudessa.

   Ville: ”Lisäksi erityislupavalmisteisiin liittyy paljon tietämättömyyttä, eivätkä kaikki lääkäritkään osaa hoitaa niillä potilaitaan. Tavoitteena onkin aina lopulta pelkkään tyroksiinihoitoon pääsy, tietenkin niin, että oireet eivät palaa. Mikali lääkehoitoa tarvitaan, tyroksiini ei ole aina sopivin vaihtoehto. Kun kroppa on kunnossa, tyroksiini on paras kilpirauhaslääke,

  • eljii

   Brittiendotkin kauhun vallassa pelkäävät, että Tanskan malliin aletaan kirjoittaa fysiologisesti oikean eli tehoavan lääkityksen reseptejä. Kaameuden huippuna että YLEISLÄÄKÄRIT tätä tekevät:

   https://drive.google.com/open?id=1J1b0-rIZXBzsTGFzANuRMggNjMgMV5Ar

   Ruutukaappaus on brittiendojen keskustelusta parin vuoden takaa. Kysymys ”pitäisikö yhdistelmälääkitä jos tyroksiini ei tehoa?” 80 prosenttia endoista vastasi ”EI!”

 5. eljii

  Nina>syytän seuraavia. Kateus, kateus, kateus ja lisäksi kapea-alainen mustavalkoinen jäykkä ja epäempaattinen ajattelu …

  Endokrinologien uudenvuoden hyökkäyksessä Duodecim 1-2016:ssa (katsaus 12019) oli neljäkymmentä lähdeviitettä (kotimaiset Lääkärilehden salasanojen takana), mutta keskeisen tärkeä kilpirauhasen suora T3-eritys oli molemmissa kohdissa ilman merkintää tietolähteestä. Ensimmäisessä kohdassa erityksien suhde 4:1 ja jälkimmäisessä 17:1

  Kaikenkaikkiaan yleisilme samanlainen kuin brittiendojen keskustelutilaisuudessa YouTubessa. Luonnonlakina sielläkin hoettiin että kilpparin T3-eritys on 6µg.

  Erilaisia kynsin ja hampain vastustettavia asioita oli runsaasti.
  Eräs nimeltään ”healthism” muun ”potilaiden luonnevikaisuuden” ohella.
  Toistuvasti kauhistelun aihe oli nollaa lähestyvä TSH.
  Joka TSH on ainoa lujasti luotettu biomarkkeri.
  Kauhuskenariona esitettiin Tanska, yleislääkärit määräävät T3:a.
  Jonka määräämisen sijaan pitäisi alkaa selvittämään syyt tyroksiinihoidon epätyydyttävyyteen ja taivuttamaan yhdistelmähoidettukin tyroksiinohoidolle

  YouTube-keskustelun teema: Jos T4 ei toimi, pitäisikö määrätä ”yhdistelmähoito” jossa milligrammoista viidestoistaosa on T3:a?
  Alkuäänestyksessä myönteisiä läsnäolijoista 20…25%.
  Minuuteilla 5…17 myönteinen puheenvuoro, minuuteilla 17…29 kielteinen.
  https://youtu.be/y4J3ItMbfYw

 6. Paluuviite:Missä mennään kilpirauhaskiistassa? - Turpaduunari

 7. Nina Saine

  Raha eri minun käsitykseni mukaan ole pääasiallinen taustavaikuttaja tässä noitavainossa, vaan syytän seuraavia. Kateus, kateus, kateus ja lisäksi kapea-alainen mustavalkoinen jäykkä ja epäempaattinen ajattelu, jonka tekee vielä pahemmaksi se että sairaudentunto puuttuu täysin, joten tätä toisiakin ihmisiä vahingoittavaa vakaavaa ongelmaansa ei edes tiedosta.

  Rahaakin vaikuttavampi motivaatio on oman arvovaltansa ja egonsa pönkittäminen. Villehän on tässä nyt astunut niiden kollegoiden varpaille, jotka haluaisivat olla hierargiassa ylempänä tai kokea itsensä jotenkin paremmiksi tai tärkeämmiksi kuin Ville. Oikeassa olemisen tarve ja vallankäytönt arve ylittävät halun olla älykäs, mutta empaattinen ja rakkaudellien auttaja, kuten Ville on.

  Pidän kollegoistaan Valviraan valittavia lääkäreitä ja Valvirassa näitä kummallisia juttuja hommailevia tyyppejä moraalittomasti ja varsin oksettavasti toimivina ihmisiä. Nämä ”käräyttäjälääkärit” ovat muuten ohittaneet Lääkäriliiton kollegiaalisuusohjeet, joiden mukaan asioista tulee ensisijaisesti ensin keskustella sopuun pyrkien kollegan kanssa. Googlettakaapa nämä kollegiaalisuusohjeet ja lukekaa itse!

  • astmt30

   80-luvun hoitokäytäntö on sopusoinnussa ahneuden kanssa.

   €ndokrinologien ilmiantokampanja on ollut rahallisesti hyvin tuottoisa.

   Alalla avainasemassa työskentelevä potilas (hoidattaa itsensä ulkomailla) kertoi tietämästään endokrinologista, jolla ennen valviralta tilattuja kostotoimia oli vapaita vastaanottoaikoja joka päivä. Nyt on kuukausien jono.

   Kunnollista hoitoa vastaan hyökänneessä Duodecimin kirjoituksessa alkuvuonna 2016 tilannetta varmistettiin hullulla TSH-tavoitearvolla ”keski-ikäisellä 1½…3”. Varmasti tulee lisää käyntejä vastaanotoilla kun ei yritetäkään poistaa oireita.

   Mainittu kirjoitus hyökkää kokeneita endoja (Ilvesmäki, Välimäki, Toft…) vastaan. Molemmat suomalaiset puhuvat väljästi että ”TSH oltava alle viitealueen, joskus mittaamattoman matala”. Toft uskaltaa kertoa tyypillisen alueen 0.2…0.5 jolla potilas on oireeton.

 8. Paluuviite:Kilpirauhaspotilaiden kiusaaminen saisi jo loppua - Turpaduunari

  • ASR

   Umpisekainen kilpirauhaskaaos herättää kysymyksen siitä, mistä siivoaminen pitäisi aloittaa. Kysyessäni useampikin vastaa että VIITEARVOISTA

   Ensinnäkin pitäisi viimeinkin myöntää että TSH-yläraja on karkeasti väärä koska ”terveiden” vertailujoukkoon oli hyväksytty tosipaljon piilosairaita

   Toisekseen ja vielä tärkeämpänä, että Villen ja muiden kertomasti lääkityllä pitää olla aivan eri TAVOITEarvot. BTA:n ex-puheenjohtaja Toft kertoo ensivaiheessa TSH on tyypillisesti 0.2….0.5 ja T4v 18…22. Tarvittaessa kuitenkin TSH nollilla, T4v 24…28 jolloin viimeistään T3v mitattava, että on viitealueella

Olisi kiva kuulla kommenttisi!