Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Ville on ykkönen

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017)

Käsittämätöntä!

Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen ja hänen yrityksensä Lääkärikeskus Lupauksen. Kilpirauhaspotilaita hoidetaan siellä eri tavalla kuin olisi suositeltavaa. Millään tavalla ei ole sopivaa, että kilpirauhaspotilas tervehtyy. On pidettävä napanuora lääkeyrityksiin katkeamattomana?

Tänään (6.11.2017) Ville kirjoittaa näin:

Hyvät asiakkaamme,

kiitän teitä kaikkia saamastamme tuesta! Se on vahvistanut käsitystäni, että olen oikealla asialla.

Olemme saaneet paljon huolestuneita yhteydenottoja hoitosuhteen jatkumiseen liittyen. Huoli pois! Etsimme yhdessä teille hoitavan lääkärin, mikäli minä en siinä tehtävässä voi jatkossa toimia, mutta toistaiseksi Lupauksen toiminta jatkuu kuten ennenkin. Valvira ei ole tehnyt vielä päätöstä, joten toivo elää, että Lupauksen toiminta jatkuu myös ensi vuonna.

Toivon, että keskitymme nyt yhdessä vaikuttamaan Valviran päätökseen. Yhdessä keksimme jälleen ratkaisut. Tiedotamme myös kotisivuillamme ja täällä asioiden etenemisestä, ja toivomme, että vapautamme siten asiakaspalvelumme ajan akuuttien potilasasioiden hoitoon. Kiitos jo etukäteen yhteistyöstä ja ymmärryksestä!

Kävi miten kävi, minä tulen olemaan tukenanne ja oppaananne myös tulevaisuudessa. Se on lupaus!

Huoletonta alkanutta viikkoa toivottaen,

Ville

Ei tätä voi ymmärtää

Minun ymmärrykseeni ei mahdu miksi ei potilas saa tervehtyä kokonaisvaltaisesti. Valvira ja Aluehallintovirasto tutkii Lääkärikeskus Lupauksen toimintaa tällä hetkellä. Asia on hyvinkin epäselvä, sillä ilmeisesti ei sinällään tutkita lääkäri Pöntysen toimintaa, vaan tilapäisesti lääkärikeskukseen liittyvää tapausta. Asiasta kertoo mm. Kuopion Kaupunkilehti 22.4.2017

Videoita

Ville julkaisi Youtube-videoita ja niitä on hyvä katsoa:

Hävetkää käräyttäjälääkärit!

Tunnen muutaman teistä ihan henkilökohtaisesti. Olette varsin ärsyttäviä tyyppejä! Onko kusi noussut päähän? Vai oletteko funkkarilääkäreille kateellisia? Maksaako BigPharma teille kiusanteosta? Onko tämä suomalainen ongelma? En ole kuullut, että lääkärikollegat käräyttäisivät toisiaan muissa maissa.

”Ville on ykkönen!” sanoo eräs ystäväni Facebook-seinälläni. Tällä kommentillaan ystäväni haluaa osoittaa kiitollisuuttaan lääkäri Ville Pöntyselle, jolla on sydän mukana potilastyössä. Tämä intohimoinen ja vastuullinen suhtautuminen potilastyöhön heijastui myös järjestämässäni äänestyksessä missä etsittiin Suomen merkittävimpiä terveysvaikuttajia. Ville Pöntynen oli kärkijoukoissa.

Kateus?

”Kateus vie kalatkin. ..jne, ei ole Ville ainoa, jota kollegat vainoaa. Muistaakseni lääkärit vannovat valan, jossa sanovat tekevänsä kaikkensa potilaan, ei lääketehtaan, eteen” sanoo eräs ystäväni kommentissaan. Kateellinen lääkäri on itse piru. On kauheaa lukea tällaista: ”Kateus ajaa käräyttämään. Harva lääkäri on potilaan puolella. Lääkärien moraali on ihan pohjamudissa. Vältän lääkärillä käymistä, jos ei ihan pakko ole.”

”Potilaat kuntoon ilman lääketehtaiden rahastusta”, kommentoi toinen ystäväni ja on tietysti oikeassa. On se kumma, ettei lääkäri voi pysyä siinä parhaassa roolissaan, eli auttamassa potilasta löytämään takaisin menettämänsä terveyden. Pahin rooli on se, että käräytetään sellaiset lääkärit, jotka auttavat potilaitaan pois lääkkeiden suosta tarjoamalla elintapaohjausta ja puuttuvat sairauden syihin peittelemättä niitä farmakan sumuverhoon.

”Olin 2012 hänen asiakkaanaan ja ensimmäinen lääkäri, joka otti minut todesta!!” sanoo ystäväni ja viittaa lääkäri Pöntyseen. BigPharman aivopesemät hulttiolääkärit pitävät sopivana hankaloittaa tällaisten lääkäreiden toimintaa, jotka ottavat potilastyönsä tosissaan.

Raha?

Lukekaa tämä kommentti: ”Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa! Kuinka sitten käy lääketehtailta saaduille bonuksille (suom. lahjuksille), jos potilaat parantuvat ilman lääkkeitä. Käsittääkseni esim. diabetesta kannataa hoitaa nykyisillä ruokaohjeilla (6 palaa leipää päivässä, yms). koska siten saadaan lääkkeitä kaupaksi ihmisten eliniän loppuun asti ja kaikki bisnekseen osallistuvat ovat tyytyväisiä. Mullekin lekuri määräsi noin 10 v sitten loppuiäksi 2-4 epilepsiapilleriä päivässä maanis-depressiivisyyteen, vaikka diagnoosia ei ollut tehnyt psykiatri vaan erittäin vihainen terveyskeskuslääkäri, jonka luona kävin useammankin kerran pyytämässä apua pitkäkestoiseen väsymykseen. Nykyään onneksi jo kroonisesta väsymyksestä tiedetään jotakin, eikä sitä ainakaan kaikki lekurit sano enää mielenterveysvaivaksi. Alkuperäiseen asiaan mennäkseni valituksen perimmäinen syy on raha, sanoo mun maalaisjärkeni.”

Näitkö tämän kommentin: ”En ymmärrä miksi meillä Suomessa ei edes saa puhua vaihtoehdoista kovaa lääketiedettä vastaan? Jos joku lääkäri uskaltaa ajatella toisin kuin lääketehtaiden voitelemat lääkärit, hänet lytätään ja mustamaalataan. Meillä ei voi ajatella tai toimia toisin.”

Tässä yksi ratkaisuehdotus mielivaltaisen toiminnan pysäyttämiseksi: ”Helpottuisiko ongelma jos potilas allekirjoittaisi paperin jossa ilmaisee halukkuutensa koittaa tätä Käypä hoidon ulkopuolella olevaa hoitomuotoa, ja että ymmärtää hoidon eroavan suosituksista ja tiedostaa päätöksensä mahdolliset seuraukset?”

”On jotenkin ihmeellistä että lääkäreillä on aina niin kiire, niin kiire ja kuitenkin he ehtivät kyttäillä mitä toiset lääkärit tekevät ja tehdä heistä ilmoituksia.” Tätä ihmettelee ystäväni.

Mitä mieltä sinä olet?

Kommentit on poimittu Facebook-seinältäni, jossa keskustelu edelleen jatkuu. Rakas terveysblogini lukija, mitä mieltä sinä olet tästä tunnollisten lääkäreiden toiminnan hankaloittamisesta? Mitä pitäisi tehdä? Ilmiantaa juliksesti käräyttäjälääkärit? Kerro!

 

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

33 thoughts on “Ville on ykkönen”

  1. Umpisekainen kilpirauhaskaaos herättää kysymyksen siitä, mistä siivoaminen pitäisi aloittaa. Kysyessäni useampikin vastaa että VIITEARVOISTA

   Ensinnäkin pitäisi viimeinkin myöntää että TSH-yläraja on karkeasti väärä koska ”terveiden” vertailujoukkoon oli hyväksytty tosipaljon piilosairaita

   Toisekseen ja vielä tärkeämpänä, että Villen ja muiden kertomasti lääkityllä pitää olla aivan eri TAVOITEarvot. BTA:n ex-puheenjohtaja Toft kertoo ensivaiheessa TSH on tyypillisesti 0.2….0.5 ja T4v 18…22. Tarvittaessa kuitenkin TSH nollilla, T4v 24…28 jolloin viimeistään T3v mitattava, että on viitealueella

 1. Raha eri minun käsitykseni mukaan ole pääasiallinen taustavaikuttaja tässä noitavainossa, vaan syytän seuraavia. Kateus, kateus, kateus ja lisäksi kapea-alainen mustavalkoinen jäykkä ja epäempaattinen ajattelu, jonka tekee vielä pahemmaksi se että sairaudentunto puuttuu täysin, joten tätä toisiakin ihmisiä vahingoittavaa vakaavaa ongelmaansa ei edes tiedosta.

  Rahaakin vaikuttavampi motivaatio on oman arvovaltansa ja egonsa pönkittäminen. Villehän on tässä nyt astunut niiden kollegoiden varpaille, jotka haluaisivat olla hierargiassa ylempänä tai kokea itsensä jotenkin paremmiksi tai tärkeämmiksi kuin Ville. Oikeassa olemisen tarve ja vallankäytönt arve ylittävät halun olla älykäs, mutta empaattinen ja rakkaudellien auttaja, kuten Ville on.

  Pidän kollegoistaan Valviraan valittavia lääkäreitä ja Valvirassa näitä kummallisia juttuja hommailevia tyyppejä moraalittomasti ja varsin oksettavasti toimivina ihmisiä. Nämä ”käräyttäjälääkärit” ovat muuten ohittaneet Lääkäriliiton kollegiaalisuusohjeet, joiden mukaan asioista tulee ensisijaisesti ensin keskustella sopuun pyrkien kollegan kanssa. Googlettakaapa nämä kollegiaalisuusohjeet ja lukekaa itse!

  1. 80-luvun hoitokäytäntö on sopusoinnussa ahneuden kanssa.

   €ndokrinologien ilmiantokampanja on ollut rahallisesti hyvin tuottoisa.

   Alalla avainasemassa työskentelevä potilas (hoidattaa itsensä ulkomailla) kertoi tietämästään endokrinologista, jolla ennen valviralta tilattuja kostotoimia oli vapaita vastaanottoaikoja joka päivä. Nyt on kuukausien jono.

   Kunnollista hoitoa vastaan hyökänneessä Duodecimin kirjoituksessa alkuvuonna 2016 tilannetta varmistettiin hullulla TSH-tavoitearvolla ”keski-ikäisellä 1½…3”. Varmasti tulee lisää käyntejä vastaanotoilla kun ei yritetäkään poistaa oireita.

   Mainittu kirjoitus hyökkää kokeneita endoja (Ilvesmäki, Välimäki, Toft…) vastaan. Molemmat suomalaiset puhuvat väljästi että ”TSH oltava alle viitealueen, joskus mittaamattoman matala”. Toft uskaltaa kertoa tyypillisen alueen 0.2…0.5 jolla potilas on oireeton.

 2. Nina>syytän seuraavia. Kateus, kateus, kateus ja lisäksi kapea-alainen mustavalkoinen jäykkä ja epäempaattinen ajattelu …

  Endokrinologien uudenvuoden hyökkäyksessä Duodecim 1-2016:ssa (katsaus 12019) oli neljäkymmentä lähdeviitettä (kotimaiset Lääkärilehden salasanojen takana), mutta keskeisen tärkeä kilpirauhasen suora T3-eritys oli molemmissa kohdissa ilman merkintää tietolähteestä. Ensimmäisessä kohdassa erityksien suhde 4:1 ja jälkimmäisessä 17:1

  Kaikenkaikkiaan yleisilme samanlainen kuin brittiendojen keskustelutilaisuudessa YouTubessa. Luonnonlakina sielläkin hoettiin että kilpparin T3-eritys on 6µg.

  Erilaisia kynsin ja hampain vastustettavia asioita oli runsaasti.
  Eräs nimeltään ”healthism” muun ”potilaiden luonnevikaisuuden” ohella.
  Toistuvasti kauhistelun aihe oli nollaa lähestyvä TSH.
  Joka TSH on ainoa lujasti luotettu biomarkkeri.
  Kauhuskenariona esitettiin Tanska, yleislääkärit määräävät T3:a.
  Jonka määräämisen sijaan pitäisi alkaa selvittämään syyt tyroksiinihoidon epätyydyttävyyteen ja taivuttamaan yhdistelmähoidettukin tyroksiinohoidolle

  YouTube-keskustelun teema: Jos T4 ei toimi, pitäisikö määrätä ”yhdistelmähoito” jossa milligrammoista viidestoistaosa on T3:a?
  Alkuäänestyksessä myönteisiä läsnäolijoista 20…25%.
  Minuuteilla 5…17 myönteinen puheenvuoro, minuuteilla 17…29 kielteinen.
  https://youtu.be/y4J3ItMbfYw

  1. Mikäs Villen hoitolinjauksessa niin suunnattomasti poikkeaa suosituksesta (ja jos niin mistä suosituksesta)?

   Ville: ” Vaikka T3-lisä auttaa osaa kilpirauhaspotilaista, liittyy sen käyttöön kuitenkin myös mahdollista haittoja: Elimistön energiantuotantoa ja kulutusta ohjaavat suojamekanismit ohitetaan eikä sairastunut elimistö välttämättä kestä lisääntyneen aineenvaihdunnan aiheuttamaa kuormitusta. Oma kilpirauhashormonien tuotanto loppuu lääkityksen aikana. Tyroksiiniin verraten annostelu on haastavampaa, koska lääke otetaan useammassa erässä vuorokaudessa.

   Ville: ”Lisäksi erityislupavalmisteisiin liittyy paljon tietämättömyyttä, eivätkä kaikki lääkäritkään osaa hoitaa niillä potilaitaan. Tavoitteena onkin aina lopulta pelkkään tyroksiinihoitoon pääsy, tietenkin niin, että oireet eivät palaa. Mikali lääkehoitoa tarvitaan, tyroksiini ei ole aina sopivin vaihtoehto. Kun kroppa on kunnossa, tyroksiini on paras kilpirauhaslääke,

   1. Tässä ajojahdissa paljon puhutaan ”suosituksista” niitä yksilöimättä

    ”Suositus”-otsikolla on allaoleva hoidonestoyhdistyksen teksti 5.11.2014 jossa vähän oikeaan suuntaan on TSH-tavoite 1 (jälkikäteen kyllä vesitetty) ja raskaana olevien kohta (löysempi kuin Englannin NICE-ohje):
    http://endokrinologiyhdistys.yhdistysavain.fi/@Bin/179635/Hypotyreoosilausunto_051114_final.pdf

    Tämähän oli sellaista sekoilua että sen samanisältöisestä edellisestä versiosta sai alkunsa erinomainen blogisivusto:
    https://hypotyreoosi.wordpress.com/2014/09/06/kilpirauhasen-vajaatoimintapotilaan-kommentteja-endokrinologiyhdistyksen-lausuntoon-27-05-2013/

    ”Suosituksen” asemaan on vaarassa päästä päähänpinttymäkatsaus lehdessä Duodecim 1-2016. Järkyttävää ensinnäkin numeroiden ristiriita. Kahdessa kohdassa on terveen kilpirauhasen T4-T3-hormonierityssuhde 4:1 mutta yhdistelmälääkityskohdassa 17:1.

    Järkyttävää myös ontot korulauseet kliinisestä eutyreoosista kun jatkossa pitkään ja toistuvasti selostetaan että potilaan sijaan pitää hoitaa kelvotonta TSH-arvoa (jota ulkomaiset oikeat asiantuntijat käyttävät vain potilaiden karkeaseulontaan).

    http://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo12919

    Tämän pötykokoelman muutamaan kohtaan tietysti kommentoi se korruptoitumaton potilasyhdistys, monia perättömyyksiä tutkimusviitteillä kumoten:
    http://kilpirauhaspotilaat.fi/ajankohtaista/vastine-duodecim-lehden-katsaukselle-kilpirauhasperaisen-vajaatoiminnan-hoidosta

   2. Hoitosuositus? endoyhdistykseltä tällä nimellä kulkevat sekoilut ovat vuosilta 2013 ja 2014 oleellisesti samansisältöisinä. http://bit.ly/20k7kpr on muutamaa kohtaa varovasti kritisoiva blogikirjoitus.

    FLY julkaisi huomattavasti pätevämmän syyskuussa 2012 mutta Erkki Antila juuri kertoi sen VANHENTUNEEN niin että poistivat verkosta. (Ilman viitteitä luettavissa Christerin jonkin kirjoituksen kommenttina.)

    Vanhentunut? endoyhdistyksen teksti on 80-luvulla vakiintunutta käytäntöä eli TSH-arvonnan perusteella ehkä annetaan vähän pelkkää tyroksiinia niin että tuo TSH saadaan johonkin aivan liian korkeaan arvoon. Oireet tietysti pysyvät mutta niistä ei välitetä.

  2. Brittiendotkin kauhun vallassa pelkäävät, että Tanskan malliin aletaan kirjoittaa fysiologisesti oikean eli tehoavan lääkityksen reseptejä. Kaameuden huippuna että YLEISLÄÄKÄRIT tätä tekevät:

   https://drive.google.com/open?id=1J1b0-rIZXBzsTGFzANuRMggNjMgMV5Ar

   Ruutukaappaus on brittiendojen keskustelusta parin vuoden takaa. Kysymys ”pitäisikö yhdistelmälääkitä jos tyroksiini ei tehoa?” 80 prosenttia endoista vastasi ”EI!”

 3. Paikallisradio HitMix haastattelee Villeä puoli tuntia. Alussa opintouraa, sitten kokonaisvaltaisen lääketieteen ajatuskulkuja ja jossan minuutilla 13 ajankohtaista, käynnistyy ”nuotinkuvasta” kuvan ylävasemassa nurkassa

  http://www.radiokuopio.fi/uutiset/kahvilavieras-ville-pontynen-kohtuutonta-etta-laakarien-oikeuksia-rajoitetaan-oppikiistan

  Hyppimisen eri kohtaan mahdollistaa allaoleva tallenne:
  https://drive.google.com/open?id=11Fe_OXEs5JLyY2azdYhucsK3jvjIv7eg

  valviran kosto muuten jyrkkä sikäli että einkeinonharjoittamiskielto seuraa siitä että pari prosenttia potilaita saa yhdistelmälääkitystä

  1. Linkitetty radiohaastattelukin ilmentää Villen paneutuneisuutta työhönsä. Samoin videoista se jossa hän esittelee paksuja kirjojaan joissa on paljon klemmareita,

   Itse lueskelen tyypillisesti vain tuoreiden tutkimusten yhteenvetoja, mutta jo niistä herää ihmettely suomiendojen jälkeenjääneisyydestä ja makaroninläpikatselusta.

  2. https://villepontynen.blogspot.fi/ on Villen uusi blogisivusto. Tällä hekellä kolme kirjoitusta. Kaksi ensimmäistä Villen opinnoista ja syistä perustaa oma lääkärikeskus ”Lupaus paremmasta hoidosta”

   Kolmannessa on vastikekirjoitusta valviralle. Puistattavaa luettavaa. Kahdesta sadasta sivusta asiakirjoja valvira on heittänyt valtaosan roskiin ja tilannut suoranaisia valheita esittäviä endokrinologien lausuntoja. Kaikessa merkillisiä ristiriitoja.

   Toivottavasti Ville saa taakseen riittävästi juristivoimaa saattaakseen oikeudelliseen vastuuseen vaviran henkilöt, jotka monipuolisesti vahingoittavat potilaiden oikeuksia.

   (Tästä blogista ei saanut kertoa suomi24:n kilpirauhasalueella. Kuten ei myöskään sallittu kritisoida erästä johtavaa oululaista ”endokrinologia”).)

 4. ”The impression is that young physicians have ceased to think, ceased to challenge received wisdom and ceased to recognise that patients come to the consultation
  as individuals” on arvovaltainen arvio. Ilo todeta että Ville on poikkeus.

  A Toft: ”… if governments wished to save money from their healthcare budgets, they should invest in flocks of African grey parrots, as these repetitive mimics could easily replace the current breed of doctor in the consulting room.” ja tosiaan hoidon€stoyhdistys kehittää yhä väärempiä mantroja papukaijojen hoettavaksi mm TSH-tavoitearvoista. ”Asiantuntijalausunnossa” Villen tapauksessa oikea lääkitys kuulemma onkin ”tyreotoksikoosi”

  Joskus aniharvoin matala TSH liittyy kilpirauhasen liikatoimintaan ja on helposti todettavissa T3v:n olemisesta yli viitealueen

 5. ” it was difficult to increase serum T3 into the hyperthyroid range with LT4 unless serum free T4 concentrations were markedly elevated at around 35–40 pmol/l.”

  ”This was an elegant demonstration that exogenous subclinical hyperthyroidism was
  a different entity from endogenous subclinical hyperthyroidism, even although serum TSH was suppressed in both conditions. In other words, a low serum TSH concentration in patients taking LT4 did not necessarily indicate overtreatment”

  Villeä vainottaessa on eräänä tärkänä syytöksenä ylilääkitseminen. Perusteluna että matala TSH muka merkitsisi liikatoimintaa. Ei yleensä merkitse. Mm. Matti Väimäki ja Vesa Ilvesmäki ovat samaa mieltä.

  http://www.rcpe.ac.uk/sites/default/files/jrcpe_47_4_toft.pdf

 6. https://yle.fi/uutiset/3-10023372 valehtelee toistuvasti Villen määränneen T3-monoterapiaa. Päinvastoin. Luentoillassa (on YouTubessa) vertaa T3-monoterapiaa ”ajamiseen jarruttomalla autolla”
  Samoin adressin valehdellaan puoltavan T3-monoterapiaa.
  Tappajametso taas valehtelee korvat heiluen mutta Vesa Ilvesmäkikin pääsi ääneen

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.