Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Maito, terveys ja ravitsemussuositukset

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Nyt kaivataan kommentteja terveysjournalismista. Tarkemmin sanottuna kommentteja siitä miten pitäisi kirjoittaa aiheesta maito, terveys ja ravitsemussuositukset.

Lukijoiden toive täytetään!

Lukijoilta on tullut toiveita kirjoittaa maidosta lisää artikkeleita, mutta apujoukoilla on ollut kirjoittamisen tyyliseikat hieman kiistelyn kohteina. Varsinkin harmaapartainen nippelitieteiden dosetti Birdie on kaivannut lisää ihmislähtöisyyttä ja aikakauslehtimäisyyttä juttuihin. Hänen suustaan sanottuna toive kuulostaa lievästi sanottuna erikoiselta, koska yleensä Birdien omia lausahduksia ei voi tajuta ilman tohtoristason koulutusta. Muistelkaapa vaikka hänen sanomisiaan taannoisessa kahviartikkelissa. Toisaalta tuskinpa kukaan voi kuvitella Turpaduunarin sivuston kirjoituksia Suomen Kuvalehteen painettuina, joten huomautuksessa on hieman asiaakin.

Ankaran kädenväännön ja muutaman vitamiinijuoman jälkeen Birdie suostui itse kirjoittamaan muutaman rivin, joten jatkossa on hieman testilukemista sillä ihmislähtöisellä aikakauslehtimäisyydellä jota hän itse halusi.

Maito ja terveys rasvasodan pelinappuloina!

Professori Pekka Koivistoinen tuntee mansikkabisneksen kuin omat taskunsa. Suonenjoella Kärkkäälän kylässä nuorena kasvanut Koivistoinen oli syntynyt mansikanviljelijöiden sukuun. Silti huhtikuun lopussa vuonna 1981 48-vuotiaalla elintarvikekemian professorilla oli mielessään aivan muut asiat kuin mansikat. Koivistoinen mietiskeli rasvoja.

Professori Koivistoinen oli ollut mukana laatimassa ravitsemustoimikunnan mietintöä työryhmässä, jonka puheenjohtajana oli professori Tatu Miettinen. Koivistoinen oli jo allekirjoittanut komiteanmietinnön 1981:30 maaliskuun puolella. Hän oli kuitenkin luvannut esittää eriävän mielipiteensä.

Niinpä huhtikuun lopussa Koivistoisella oli edessään neljä kirjoituskoneella naputeltua arkkia odottamassa allekirjoitusta. Tehostekeinona otsikko oli oikein alleviivattu. ”Eriävä mielipide ravitsemustoimikunnan mietintöön”.

Valtion ravitsemustoimikunnan komiteanmietintö 1981:30 oli saanut alkusysäyksensä kahta vuotta aikaisemmin 15.3.1979. Tuolloin asetettiin toimintaan professori-vetoinen työryhmä, jolle Koivistoinen myöhemmin toimitti eriävän mielipiteensä koskien tyydyttyneiden rasvojen väitettyä vaarallisuutta ja varsinkin P/S-suhteen nostamisen tärkeyttä. Tuo nelisivuinen eriävä mielipide sisälsi ainoat tieteelliset viitteet mitä painettu komiteanmietintö lopulta sisälsi.

Tyydyttyneiden rasvojen vastustus on aina muistuttanut enemmän uskontoa kuin tiedettä. Professori Pekka Koivistoinen ei ymmärtänyt mikä tyydyttyneissä rasvoissa muka oli vikana. Samalla hän sinetöi itsensä ulos jatkossa tehtävistä uusista ravitsemussuosituksista. Suomi on yhden totuuden maa.

Se tärkeä P/S-suhdeluku

P/S-suhde on suhdeluku, jossa monityydyttymättömien rasvojen määrä jaetaan tyydyttyneiden rasvojen määrällä. Kertatyydyttymättömät rasvat jätetään vertailusta siis kokonaan pois. P/S-suhde on aikoinaan kaikissa kulttuureissa ollut ruokavaliossa luokkaa 0,15 – 0,20. Nyt Tatu Miettisen ravitsemuskomitea halusi sen välille 0,3 – 0,5.

P/S-suhteen nostaminen on helpointa suosimalla rypsiöljyä. Ei ole vaikeaa päätellä miltä suunnalta lobbaus oli kovinta. Toinen vaihtoehto ruokavalion P/S-suhteen nostamiseen on lopettaa sellaisten rasvojen käyttö, jossa P/S-suhde on erityisen alhainen. Maitorasvoissa tuo suhde on erityisen alhainen, paljon alhaisempi kuin lihan sisältämissä rasvoissa.

Paha, paha maitorasva?

Maitorasvojen julistaminen pahoiksi oli siksi pitkälti matemaattinen ratkaisu. Lääketieteellistä perustelua maitorasvojen kieltämiselle ei löydy.

Vuonna 1980 – edeltävänä vuonna kuin Pekka Koivistoinen kirjoitti eriävän mielipiteensä ravitsemustoimikunnan suosituksista – Lasse Viren ja muut urheilijat joivat vielä tilojen tinkimaitoa tai kaupan täysmaitoa. Suomi oli vielä sen verran agraarivaltio, että tinkimaitoa kului paljon. Kalevan Kisat 1980 järjestettiin Lappeenrannassa Kimpisen kentällä. Nykyään valmentajana toimiva porvoolainen Jari Hemmilä oli 1500:n metrin kisassa vasta kolmas. Aika oli sen ajan mittapuulla surkeahko 3.43,73.

Vuonna 2017 Kalevan Kisat järjestettiin Seinäjoella kisoja varten nopeaksi pinnoitetulla uudella mondolla. 1500:n metrin kisassa kolmanneksi tuli Espoon Tapioiden Tuomo Salonen. Aika oli nykypäivän tasoa 4.10,99. Mutta nykyään juodaan rasvatonta maitoa. Urheilijoiden valmennusoppaissa kehutaan rasvatonta maitoa. K-Citymarket mainostaa rasvatonta maitoa.

Vuonna 1980 rasvaton maito juotettiin vielä eläimille. Ne lihovat mukavasti kun saavat rasvatonta maitoa.

Maidonkulutus

Maidonkulutuksen viralliset tilastot antavat aina vuositason tietoja. Harva kuitenkaan osaa mieltää kuinka monta litraa maitoa tulee juotua vuodessa. Paitsi ne jotka eivät juo sitä ollenkaan. Annetaan siis laskimen tehdä työt ja muunnetaan luvut päiväkohtaisiksi kulutuksiksi henkeä kohden. Vuonna 1980 keskivertosuomalainen joi rasvatonta maitoa yhden ruokalusikallisen (1 rkl) verran vuorokaudessa. Se on aika vähän se.

Nykyään juodaan jo aika paljon enemmän rasvatonta maitoa. Huippu saavutettiin vuonna 2009, ja varsinkin kouluissa juodaan rasvatonta maitoa. Kaupoista ostetaan kevytmaitoa mutta alaikäiset saavat rasvatonta. Näin ovat virkamiehet päättäneet. Euroopan Unionin koulumaitotukea maksetaan ainoastaan rasvattomasta maidosta. Voille taas maksettiin aikoinaan vientitukea. Tätä sanotaan liberaaliksi markkinataloudeksi. Valio yrittää ja valtio maksaa. Kansa saa vain kärsiä.

YLE terveysjournalismin asialla

Kuka varasti koululaisten juomasta rasvat?

No niin. Ne lukijat jotka ovat tuon Birdien sormiharjoituksen jälkeen vielä hereillä voivat ruveta kommentoimaan, pitäisikö Turpaduunarin sivustolle päästää myös tällaista Suomen Kuvalehti -tyyppistä journalismia maidon ja ravitsemussuositusten yhteyksistä?

Maitosaagasta puuttuu vielä myös pahimman roiston rooli. Kuka siis varasti rasvat suomalaisten koululaisten juomasta maidosta? Ehdotuksia saa lähettää!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

6 thoughts on “Maito, terveys ja ravitsemussuositukset”

  1. Olihan tuo mukava lukea. Itse luen mieluiten ehkäpä juuri sitä kaikkein kuivinta tekstiä, mutta olen nauttinut blogeista, missä kerronta vaihtelee asian kertomisesta ”seikkailutarinan” muodossa symbolisessa ympäristössä seuraavan kirjoituksen kuivaan numeromurskaukseen ja loput siitä väliltä.

    Piste Birdielle jos tarkoitus ei ollut ihan jokaisen tekstin kirjoittaminen aikakauslehtimuodossa.

  2. Ne rasvat varasti Valio, joka alkoi kohdella maitoa raaka-aineena eikä valmistusaineena. Ne rasvat on saatava käyttöön tuottavampia jalosteita varten, joissa on paremmat katteet.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.