Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Lisää rasvaisia juoksutarinoita

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Urheilusaaga jatkuu

Virallisten valvojien valituksista välittämättä Turpaduunari jatkaa suurta urheilusaagaansa. Olen viimeisten vuosien aikana kokenut lukemattomia jo tilattujen luentojen peruutuksia kun järjestäjä on tajunnut, että en myy makaronia enkä opeta urheilijoille hiilaritankkausta. Tämä laittaa jo paljasjalkaisenkin realistin epäilemään, että takana on ravitsemussuosituslautakunnan katkera salaliitto suomalaisen urheilun tuhoamiseksi.

Loogista päättelyä urheilijan suorituskyvystä

Menemättä näin lämmittelyvaiheessa vielä lääketieteen nippeliosastolle, otan aluksi käyttöön niin usein unohdetun väittelytaktiikan eli loogisen päättelyn.

Paitsi että harvat viime vuosien suomalaiset menestyjät ovat tulleet virallisen valmennusmaailman ulkopuolelta, niin keskiverto apurahaurheilija tekee yleensä vuoden parhaan tuloksensa Perä-Hikiän Ponnen juhannuskisoissa, jossa lähes kaikki osallistujat ovat humalassa. Vuoden surkein tulos taas poikkeuksetta tulee olympialaisissa tai muissa massiivisen valmistautumisen kinkereissä.

Tämä kertoo olennaisesta virheajattelusta tieteellisessä valmennuksessa ja virallisessa ravitsemusvalmennuksessa, eikä suinkaan suomalaisten urheilijoiden äkillisesti huonontuneesta geeniperimästä.

Rasvaisia juoksutarinoita tulee lisää

Rasvaiset jutut eivät urheilumaailmasta lopu vaikka Mikael Fogelholm söisi kevytjäätelöä kuinka paljon tahansa, joten Turpaduunari keskittyy vaihteeksi rasvan eli läskin erilaisiin olomuotoihin.

Koska yllättävän monen kestävyysurheilijan ravitsemusvalmentaja on Jari-Pekka Pulkkisen, Jari ”Bull” Mentulan tai Jari Stinglin tapainen jääkaapin kokoinen pitkän linjan bodari, aloitamme tietenkin bodarien yleisimmästä rasvatyypistä. Joskus kuulee väitettävän että alhaisimman rasvaprosentin omaavat urheilijat ovat juuri bodarit ja kestävyysjuoksijat, mutta tämä määritelmä siis edellyttää, että stringit jalassa lavalla sisätiloissa poseeraaminen lasketaan tulosurheiluksi eikä ihmisvartalon törkeäksi esineellistämiseksi.

Bodareilla rasvamaksa

Rasvaprosenttikin pitää kutinsa vain osaksi, sillä lähes kaikilla bodareilla on rasvamaksa omituisen dieetin takia. Ylimääräiset hiilihydraatit ja proteiinien hajoamistuotteet parkkeeraavat itsensä maksaan ilman alkoholin avustusta, ja aerobisen kestävyysharjoittelun puute tai väärä teho toki pahentaa sisuskalujen rappiota. Korkea insuliini on tietenkin myös menossa mukana.

Rasvan toinen yleinen olomuoto on rasvamakkara, eli tuo jenkkakahvojen ja jalkapallovatsan yhdistelmä, jota moni grillaa aurinkolomilla D-vitamiinia epätoivoisesti hankkiessaan. Rasvamakkara toki koskee enemmän sohvaperunoita eikä aktiiviurheilijoita kuten rasvamaksa, mutta laihallakin juoksijalla on yllättävän paljon varastokaloreita adipoosikudoksessa. Tehosteena sota-aikoina käytetty saksalainen Pervitin-pilleri vielä nopeutti rasvaenergian käyttöä niin, että suomalainen sissi hiihti linjojen takana päiväkausia ruokaa näkemättäkään.

Hiilarit muuttuvat läskiksi

Juice Leskisen lauluista huolimatta ihminen ei ole sitä mitä syö, vaan sekä rasvamaksa että rasvamakkara syntyvät helpoiten hiilihydraateista. Syödyn rasvan imeytyminen ruoansulatuksessa on sen verran hidasta, että rasva tulee yleensä käytettyä ennen kuin se on ehtinyt läskivuoria kasvattamaan.

Hiilarien muuntuminen läskiksi johtuu paitsi ihmisruumiin pienehköstä hiilarien tarpeesta juuri ravinnon hiilarien imeytymisen nopeudesta. Prosessi on täysin looginen kun ajattelee, että kyseessä on sentään energian varastointi, ja rasvan energiatiheys on suurempi kuin hiilihydraatin. Perusidea on siinä, että rasvassa ei ole turhia happiatomeja painoa lisäämässä kuten glukoosissa, vaan happi otetaan hengittämällä vasta kun energiaa tarvitaan.

Esimerkkinä voidaan ottaa insinööreille helpompi vertaus halkomotista ja öljykuutiosta. Polttoöljy on fossiilinen polttoaine eli se on syntynyt eloperäisestä kasvimassasta kun mannerlaattojen liikkeet ovat miljoonia vuosia sitten puristaneet pusikkoa alleen maapallon syvyyksiin. Turhat ilmat ovat painuneet pihalle ja öljyn energiatehokkuus on siksi suurempi kuin halkojen. Lisää happi ja liekki palaa roihuten.

Rasvamaksa ei hyödyllinen maratonjuoksijalle

Samalla esimerkillä Turpaduunari havainnollistaa myös kuljetusketjun tärkeyden. Öljyn löytäminen maan syvyyksistä ei ole aivan helppoa, eikä myöskään rasvamaksan hyödyntäminen maratonjuoksussa. Kuljetusketju ja kannustimet täytyy olla kunnossa. Pahimmat viholliset ovat itse asiassa korkeat insuliiniarvot sekä tietenkin insuliinia ja lyhyitä ateriavälejä tuputtavat lääkärit.

Tähän mennessä en vielä ole sanonut mitään sellaista mitä sivistyneen ihmisen yleistietouteen ei kuuluisi, joten oikeastaan kaikkien muiden paitsi lääkärien ja poliitikkojen pitäisi jo tietää kaikki edellämainitut faktat.

Tietopläjäys nerokkaille lukijoilleni

Seuraavaksi on kuitenkin luvassa tietopläjäys, joka ei ihan esikoulussa selviä. Turpaduunari tapasi tiistaina vanhan harmaapartaisen ystävänsä Birdien joka oli menossa Suomen Pankkiin juhlimaan Bengt Holmströmin Nobel-palkintoa. Eihän se olisi kivaa jos Erkki Liikanen ja Olli Rehn joutuisivat kaksistaan shampanjaa juomaan. Birdie ehti kuitenkin vaihtaa muutaman sanan myös rasvan kolmannesta olomuodosta eli rasvamuskelista.

Vaikka Turpaduunari on peräti biologian alalla väitellyt tohtoriksi, niin urheilulääketieteen nippelitietoudessa Birdie on oiva apuväline. Tällä kertaa paperille eteeni piirtyi outoja kiertokulkukaavioita ja entsyymien nimiä. Yhteinen innostuksemme kohde on Lontoon murteella sanottuna intra-muscular triglycerides eli IMTG ja selväksi suomeksi sanottuna intramuskulaarinen triglyseridi.

Rasvamuskeli on rasvan olomuodoista ylivoimaisesti vähiten ymmärretty vaikkakin urheilun kannalta olennainen. Koska rasvamuskelissa läski on lihassarkomeerin sisällä, sen käyttö ei edellytä kuljettelua verisuonistossa suorituksen aikana. Siksi se on nopeahko lisäenergian lähde. Kestävyysjuoksu ei ole askelrytmiltään mitään formulavauhtia, joten rasvasta on selvä hyöty nopeampien energialähteiden lisänä.

Tässä vaiheessa lukija on luultavasti jo tajunnut, että urheilun perusidea on pienentää rasvamaksaa ja rasvamakkaraa, mutta lisätä rasvamuskeleita. Tämä viimeinen vaihtoehto ei kuitenkaan onnistu makaronia syömällä, ja tämä dilemma on myös 2-tyypin diabeteksen keskiössä.

Koska rasvamuskeli ei ole varasto samassa mielessä kuin rasvamaksa ja rasvamakkara, sen syntyprosessi on täysin erilainen. Kuultuaan oman vertaukseni haloista ja öljystä, Birdie keksii öljyyn liittyvän autovertauksen myös intramuskulaarisesta triglyseridistä.

Rasvatankkaus kasvattaa rasvamuskelit

Intramuskulaarinen triglyseridi on kuin auton polttoainetankki. Dieselautoon ei kannata laittaa halkoja tankkiin koska tankissa ne eivät nopeasti muutu dieseliksi, vaikka luonto pystyykin muuttamaan puut miljoonien vuosien aikana öljyksi. IMTG on niin lähellä loppukäyttöä, että sinne täytyy ladata juuri sitä mitä tarvitaan eli tyydyttynyttä rasvaa. Rasvatankkaus kasvattaa IMTG-varastoja.

Esitetään sama logiikka vielä toiselta kantilta. Koska lihassarkomeeri saa puristettua supistusenergiaa sekä hiilareista että rasvasta, ei lihassarkomeerien sisällä ole järkevää olla entsyymejä jotka muuttavat energialähteitä muodosta toiseen. Se olisi täyttä tuhlausta.

Kertauksen vuoksi Turpaduunari selostaa saman idean myös sateenkaariväelle: jos on biseksuaali, ei tarvitse käydä sukupuolenvaihdos-leikkauksessa.

Se suuri miesten ja naisten ero

Tässä vaiheessa kaikkien lukijoiden huulilla on varmaan kysymys, onko muita tapoja parantaa rasvamuskelin käyttöä kuin popsia Pervitin-pillereitä. Tähän antaa osviittaa vanha norjalainen sanonta ”lähtee kuin Johaug rannasta”, jolla kuvataan ripeää lähtöä. Testosteroni lisää rasvamuskelien hyödyntämistä ja selittää osaltaan miesten ylivoimaa naisiin nähden urheilun kovalla tantereella.

Joku epätoivoinen nainen voisi teoriassa Birdien mukaan käyttää myös 4-kloori-testosteronia, jossa testosteronin A-renkaan paikalla 4 olevan hiilen sidoksessa vety on korvattu kloorilla pitemmän tehon vuoksi. Tuskin kukaan huuliaan lipoen pinkova urheilja näin toki oikeasti kehtaisi tehdä.

TUOMIO:

Ratkaisu sekä kestävyysjuoksuun että 2-tyypin diabetekseen on syödä riittävästi tyydyttynyttä rasvaa, jotta rasvamuskelit täyttyvät mutta myös treenata tarpeeksi niin, että niitä myös tyhjennetään välillä. Ateriavälit kannattaa pitää vaihtelevina jotta elimistö tottuu reagoimaan muuttuviin olosuhteisiin. Sopeutuminen ja joustavuus kuuluu elämään, vaikka ay-liike ei siitä pidäkään. Tästä on Nobel-voittaja Bengt Holmström samaa mieltä.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Lisää rasvaisia juoksutarinoita”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.