Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Lisää rasvaisia juoksutarinoita

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Urheilusaaga jatkuu

Virallisten valvojien valituksista välittämättä Turpaduunari jatkaa suurta urheilusaagaansa. Olen viimeisten vuosien aikana kokenut lukemattomia jo tilattujen luentojen peruutuksia kun järjestäjä on tajunnut, että en myy makaronia enkä opeta urheilijoille hiilaritankkausta. Tämä laittaa jo paljasjalkaisenkin realistin epäilemään, että takana on ravitsemussuosituslautakunnan katkera salaliitto suomalaisen urheilun tuhoamiseksi.

Loogista päättelyä urheilijan suorituskyvystä

Menemättä näin lämmittelyvaiheessa vielä lääketieteen nippeliosastolle, otan aluksi käyttöön niin usein unohdetun väittelytaktiikan eli loogisen päättelyn.

Paitsi että harvat viime vuosien suomalaiset menestyjät ovat tulleet virallisen valmennusmaailman ulkopuolelta, niin keskiverto apurahaurheilija tekee yleensä vuoden parhaan tuloksensa Perä-Hikiän Ponnen juhannuskisoissa, jossa lähes kaikki osallistujat ovat humalassa. Vuoden surkein tulos taas poikkeuksetta tulee olympialaisissa tai muissa massiivisen valmistautumisen kinkereissä.

Tämä kertoo olennaisesta virheajattelusta tieteellisessä valmennuksessa ja virallisessa ravitsemusvalmennuksessa, eikä suinkaan suomalaisten urheilijoiden äkillisesti huonontuneesta geeniperimästä.

Rasvaisia juoksutarinoita tulee lisää

Rasvaiset jutut eivät urheilumaailmasta lopu vaikka Mikael Fogelholm söisi kevytjäätelöä kuinka paljon tahansa, joten Turpaduunari keskittyy vaihteeksi rasvan eli läskin erilaisiin olomuotoihin.

Koska yllättävän monen kestävyysurheilijan ravitsemusvalmentaja on Jari-Pekka Pulkkisen, Jari ”Bull” Mentulan tai Jari Stinglin tapainen jääkaapin kokoinen pitkän linjan bodari, aloitamme tietenkin bodarien yleisimmästä rasvatyypistä. Joskus kuulee väitettävän että alhaisimman rasvaprosentin omaavat urheilijat ovat juuri bodarit ja kestävyysjuoksijat, mutta tämä määritelmä siis edellyttää, että stringit jalassa lavalla sisätiloissa poseeraaminen lasketaan tulosurheiluksi eikä ihmisvartalon törkeäksi esineellistämiseksi.

Bodareilla rasvamaksa

Rasvaprosenttikin pitää kutinsa vain osaksi, sillä lähes kaikilla bodareilla on rasvamaksa omituisen dieetin takia. Ylimääräiset hiilihydraatit ja proteiinien hajoamistuotteet parkkeeraavat itsensä maksaan ilman alkoholin avustusta, ja aerobisen kestävyysharjoittelun puute tai väärä teho toki pahentaa sisuskalujen rappiota. Korkea insuliini on tietenkin myös menossa mukana.

Rasvan toinen yleinen olomuoto on rasvamakkara, eli tuo jenkkakahvojen ja jalkapallovatsan yhdistelmä, jota moni grillaa aurinkolomilla D-vitamiinia epätoivoisesti hankkiessaan. Rasvamakkara toki koskee enemmän sohvaperunoita eikä aktiiviurheilijoita kuten rasvamaksa, mutta laihallakin juoksijalla on yllättävän paljon varastokaloreita adipoosikudoksessa. Tehosteena sota-aikoina käytetty saksalainen Pervitin-pilleri vielä nopeutti rasvaenergian käyttöä niin, että suomalainen sissi hiihti linjojen takana päiväkausia ruokaa näkemättäkään.

Hiilarit muuttuvat läskiksi

Juice Leskisen lauluista huolimatta ihminen ei ole sitä mitä syö, vaan sekä rasvamaksa että rasvamakkara syntyvät helpoiten hiilihydraateista. Syödyn rasvan imeytyminen ruoansulatuksessa on sen verran hidasta, että rasva tulee yleensä käytettyä ennen kuin se on ehtinyt läskivuoria kasvattamaan.

Hiilarien muuntuminen läskiksi johtuu paitsi ihmisruumiin pienehköstä hiilarien tarpeesta juuri ravinnon hiilarien imeytymisen nopeudesta. Prosessi on täysin looginen kun ajattelee, että kyseessä on sentään energian varastointi, ja rasvan energiatiheys on suurempi kuin hiilihydraatin. Perusidea on siinä, että rasvassa ei ole turhia happiatomeja painoa lisäämässä kuten glukoosissa, vaan happi otetaan hengittämällä vasta kun energiaa tarvitaan.

Esimerkkinä voidaan ottaa insinööreille helpompi vertaus halkomotista ja öljykuutiosta. Polttoöljy on fossiilinen polttoaine eli se on syntynyt eloperäisestä kasvimassasta kun mannerlaattojen liikkeet ovat miljoonia vuosia sitten puristaneet pusikkoa alleen maapallon syvyyksiin. Turhat ilmat ovat painuneet pihalle ja öljyn energiatehokkuus on siksi suurempi kuin halkojen. Lisää happi ja liekki palaa roihuten.

Rasvamaksa ei hyödyllinen maratonjuoksijalle

Samalla esimerkillä Turpaduunari havainnollistaa myös kuljetusketjun tärkeyden. Öljyn löytäminen maan syvyyksistä ei ole aivan helppoa, eikä myöskään rasvamaksan hyödyntäminen maratonjuoksussa. Kuljetusketju ja kannustimet täytyy olla kunnossa. Pahimmat viholliset ovat itse asiassa korkeat insuliiniarvot sekä tietenkin insuliinia ja lyhyitä ateriavälejä tuputtavat lääkärit.

Tähän mennessä en vielä ole sanonut mitään sellaista mitä sivistyneen ihmisen yleistietouteen ei kuuluisi, joten oikeastaan kaikkien muiden paitsi lääkärien ja poliitikkojen pitäisi jo tietää kaikki edellämainitut faktat.

Tietopläjäys nerokkaille lukijoilleni

Seuraavaksi on kuitenkin luvassa tietopläjäys, joka ei ihan esikoulussa selviä. Turpaduunari tapasi tiistaina vanhan harmaapartaisen ystävänsä Birdien joka oli menossa Suomen Pankkiin juhlimaan Bengt Holmströmin Nobel-palkintoa. Eihän se olisi kivaa jos Erkki Liikanen ja Olli Rehn joutuisivat kaksistaan shampanjaa juomaan. Birdie ehti kuitenkin vaihtaa muutaman sanan myös rasvan kolmannesta olomuodosta eli rasvamuskelista.

Vaikka Turpaduunari on peräti biologian alalla väitellyt tohtoriksi, niin urheilulääketieteen nippelitietoudessa Birdie on oiva apuväline. Tällä kertaa paperille eteeni piirtyi outoja kiertokulkukaavioita ja entsyymien nimiä. Yhteinen innostuksemme kohde on Lontoon murteella sanottuna intra-muscular triglycerides eli IMTG ja selväksi suomeksi sanottuna intramuskulaarinen triglyseridi.

Rasvamuskeli on rasvan olomuodoista ylivoimaisesti vähiten ymmärretty vaikkakin urheilun kannalta olennainen. Koska rasvamuskelissa läski on lihassarkomeerin sisällä, sen käyttö ei edellytä kuljettelua verisuonistossa suorituksen aikana. Siksi se on nopeahko lisäenergian lähde. Kestävyysjuoksu ei ole askelrytmiltään mitään formulavauhtia, joten rasvasta on selvä hyöty nopeampien energialähteiden lisänä.

Tässä vaiheessa lukija on luultavasti jo tajunnut, että urheilun perusidea on pienentää rasvamaksaa ja rasvamakkaraa, mutta lisätä rasvamuskeleita. Tämä viimeinen vaihtoehto ei kuitenkaan onnistu makaronia syömällä, ja tämä dilemma on myös 2-tyypin diabeteksen keskiössä.

Koska rasvamuskeli ei ole varasto samassa mielessä kuin rasvamaksa ja rasvamakkara, sen syntyprosessi on täysin erilainen. Kuultuaan oman vertaukseni haloista ja öljystä, Birdie keksii öljyyn liittyvän autovertauksen myös intramuskulaarisesta triglyseridistä.

Rasvatankkaus kasvattaa rasvamuskelit

Intramuskulaarinen triglyseridi on kuin auton polttoainetankki. Dieselautoon ei kannata laittaa halkoja tankkiin koska tankissa ne eivät nopeasti muutu dieseliksi, vaikka luonto pystyykin muuttamaan puut miljoonien vuosien aikana öljyksi. IMTG on niin lähellä loppukäyttöä, että sinne täytyy ladata juuri sitä mitä tarvitaan eli tyydyttynyttä rasvaa. Rasvatankkaus kasvattaa IMTG-varastoja.

Esitetään sama logiikka vielä toiselta kantilta. Koska lihassarkomeeri saa puristettua supistusenergiaa sekä hiilareista että rasvasta, ei lihassarkomeerien sisällä ole järkevää olla entsyymejä jotka muuttavat energialähteitä muodosta toiseen. Se olisi täyttä tuhlausta.

Kertauksen vuoksi Turpaduunari selostaa saman idean myös sateenkaariväelle: jos on biseksuaali, ei tarvitse käydä sukupuolenvaihdos-leikkauksessa.

Se suuri miesten ja naisten ero

Tässä vaiheessa kaikkien lukijoiden huulilla on varmaan kysymys, onko muita tapoja parantaa rasvamuskelin käyttöä kuin popsia Pervitin-pillereitä. Tähän antaa osviittaa vanha norjalainen sanonta ”lähtee kuin Johaug rannasta”, jolla kuvataan ripeää lähtöä. Testosteroni lisää rasvamuskelien hyödyntämistä ja selittää osaltaan miesten ylivoimaa naisiin nähden urheilun kovalla tantereella.

Joku epätoivoinen nainen voisi teoriassa Birdien mukaan käyttää myös 4-kloori-testosteronia, jossa testosteronin A-renkaan paikalla 4 olevan hiilen sidoksessa vety on korvattu kloorilla pitemmän tehon vuoksi. Tuskin kukaan huuliaan lipoen pinkova urheilja näin toki oikeasti kehtaisi tehdä.

TUOMIO:

Ratkaisu sekä kestävyysjuoksuun että 2-tyypin diabetekseen on syödä riittävästi tyydyttynyttä rasvaa, jotta rasvamuskelit täyttyvät mutta myös treenata tarpeeksi niin, että niitä myös tyhjennetään välillä. Ateriavälit kannattaa pitää vaihtelevina jotta elimistö tottuu reagoimaan muuttuviin olosuhteisiin. Sopeutuminen ja joustavuus kuuluu elämään, vaikka ay-liike ei siitä pidäkään. Tästä on Nobel-voittaja Bengt Holmström samaa mieltä.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Lisää rasvaisia juoksutarinoita”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.