Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kolme pointtia juoksemisesta

Vaikka Suomen päähymyilijä ei enää olekaan triathlonisti Alexander Stubb, Turpaduunari matkii nyt kiteyttämisen kuiviin puristavaa taidetta ja kertoo kolmella kohdalla mitä ongelmakohtia suomalaisessa juoksuvalmennuksessa on. Samalla artikkeli on kolmas osa Turpaduunarin suuressa urheilusaagassa, jonka edelliset osat ovat olleet ”Kansa lihoo ja mitalitili laihtuu” sekä ”Suomalaisen juoksuvalmennuksen sielunmaisema”.

Tarinan idea kouristeli eteeni kun eräänä kauniina syyspäivänä eksyin Pohjois-Esplanadilla Akateemiseen kirjakauppaan. Äänestä päätellen joku oli saanut pahan järkytysastmakohtauksen eikä yhtään norjalaista hiihtäjää astmalääkkeineen ollut paikalla. Korvia peitellessäni huomasin että siellähän oli vanha harmaapartainen ystäväni kuolemaisillaan urheilulehtien osastolla. Lähemmäksi päästyäni huomasin että järkytysastman olivat aiheuttaneet vierekkäin hyllyssä olevat Juoksija-lehti numero 6/2016 ja Runner’s World October 2016.

Suomihan on tunnetusti universumin ainoa maa missä kateus voittaa kiiman ja kuuliaisuus voittaa kunnianhimon. Siksi ennen kuin Turpaduunari paljastaa nuo urheilulehtien vaaralliset lööpit, täytyy muistaa että Suomi on yksi maailman rasistisimmasta maista. Juoksijaa liikuttaa tietenkin eniten niin sanottu ”Raision rasismi”, jonka opin mukaan valkoinen veitikka ei pärjää mustalle mahdille vaikka kuinka yrittäisi, mutta Raision Torino-makaronia täytyy syödä silti valtavasti, jotta päivittäiset gluteeni- ja hiilihydraattikiintiöt täyttyvät.

Ulkomailla Raision rasistien oppi valkoisen veitikan riittämättömyydestä ei onneksi ole mennyt läpi, vaan tämän vuoden Euroopanmestaruuskisojen 5000m finaali oli sitten jännää tsiigattavaa. Peräti neljä ei-somalialaista urhoa heittäytyi rinta rinnan poseeraamaan maalikameran eteen saaden ajan 13:40,85.

Mukana menossa oli paperiakin valkoisempi aito arjalainen saksalainen, sekä tietenkin Norjan oma idoli Henrik Ingebrigtsen, joka Birdien tietojen mukaan on ruokailultaan hieman karppauksen suuntaan kääntyvä. Täytyy toki muistaa että urheilijan karppaus ei ole sama asia mitä Kim Kardashian syö, urheilija on kyllä perunansa ansainnut kunhan voita on päällä tarpeeksi.

Vertailun vuoksi Turpaduunari selaili tilastoja ja huomasi että neljäs juoksija Tampereella pidetyssä Suomi-Ruotsi maaottelussa kellotti ajan 14:29,87 ja oli nimeltään Suldan Hassan. Aivan kaikki Somaliassa syntyneet eivät siis ole yhtä nopeita kuin Mohamed ”Mo” Farah. Kyllä valkoisella rodulla vielä on toivoa, ainakin norjalaisilla. Tässä tilastovertailussa siis karppaavaa viikinki voitti Afrikan ihmeen 6-0.

Toisaalta kyllä somalialainen Suldan Hassan voittaa vanhat ajat niukasti, sillä Hannes Kolehmainen voitti olympiakultaa hiekkaradalla Tukholmassa vuonna 1912 ajalla 14:36,6. Tätä ei tietenkään pitäisi laskea mitaliksi Suomelle, koska poliitikkojen mukaan Suomi täyttää pyöreät sata vuotta 2017. Tosin vuonna 1912 Suomella oli oma rahayksikkö markka ja lait säädettiin Helsingissä. Nyt rahayksikkö on yleiseurooppalainen euro ja lait säädetään Brysselissä ja lobbaustoimistoissa. Sitä on se itsenäisyys nykyään.

Tästä lyhyestä alustuksesta pääsemmekin jo sujuvasti kolmen kohdan listaukseen juoksemisen kynnyskysymyksistä.

1. kysymys
Rasvaa vai hiilareita?

Kysymys rasvan ja hiilihydraattien suhteesta on tällä listalla ensimmäisenä paitsi Henrik Ingebrigtsenin takia niin myös jo ohimennen mainitsemani lehdenkansien aiheuttaman järkytysastman takia. Tuttuun tapaansa ystäväni Birdie oli ensin noteerannut ulkomaisen lehden ”Eat Fat, Get Lean” -otsikon.

Rankka rykiminen alkoi vasta siinä vaiheessa kun katse kääntyi Juoksija-lehden raflaavaan ”Löydä toimivin hiilaritankkaus + juoksijan pastat” -otsikkoon. Jutussa Merja Kiviranta-Mölsä antaa kuolemattomia neuvoja kuten, että monelle liika pastan syönti aiheuttaa vatsan turvotusta ja painonnousua, mutta ongelmista selviää kunhan urheilija syö tarpeeksi makaronia. Mitäpä siihen on lisäämistä?

Raisio ja Ursula Schwab toki suosivat moista logiikkaa, mutta tilastojen perusteella hiilaritankkauksen edut eivät ole urheilupuolella vaan osinkopuolella ja apurahoissa.

Vaikka Birdien hengenahdistusta eivät saapuneetkaan hillitsemään kauniit norjalaiset naishiihtäjät astmalääkkeineen, Birdie muistuttaa, että Holmenkollenin lähellä oleva Norwegian School of Sport Science on alkanut virallisestikin kehumaan vähähiilihydraattista ravintoa. Norjassa on jopa kokonaisia jalkapallojoukkueita joissa kaikki karppaavat. Myös Tanskan ja Australian urheilun nousu liittyy pitkälti ruokavalion uudelleenarviointiin.

Ainoastaan Suomi on säilynyt tunnetun universumin ainoana maana, jossa makaroni ja sen mukana tuleva gluteeni on urheilijalle pakollista. Lobbarit ja etujärjestöt ovat saaneet ihmiset unohtamaan sekä vuosisataiset perinteet, terveen järjenkäytön että myös tieteelliset tutkimukset.

Hiilihydraattien ylikorostaminen on onnistunut niin hyvin siitä syystä, että täysin lääketiedettä tuntemattomalle ihmiselle (kuten arvauskeskusten lääkäreille) sen voi perustella tavalla joka kuulostaa järkevähköltä.

Arkisessa pikkupuuhastelussa ihminen joka ei piikitä insuliinia käyttää lähes pelkästään rasvaa energiaksi. Jos kylmiltään paikaltaan lähtee juoksemaan, lisäenergiaa taas otetaan aluksi lähes pelkästään lihasglykogeenistä.

Tällä esimerkillä on helppo perustella miksi makaronia pitäisi syödä hirveitä määriä ja että urheilija ei kaipaa rasvaa. Päätelmä on tosin aivan väärä koska esimerkki on täysin harhaanjohtava.

Turpaduunari itsekin kilpailu-uran aikana pakotettiin syömään hiilihydraattia hirveitä määriä. Vasta myöhemmin omakohtaisesti tajuntaan meni, että se ei toimi, mutta vasta vieläkin myöhemmin harmaapartainen ystäväni Birdie selitti mikä hiilari-intoilussa on lääketieteellisesti vialla.

Edellä esitetyn esimerkin harhaanjohtavuus tulee siitä että lihasglykogeenin eli hiilihydraatin käytön lisäys on pelkkä shokkireaktio äkilliselle tehon lisäykselle. Juuri sen takia verryttely (ei siis venyttely) on tärkeää ennen varsinaista suoritusta. Verryttely auttaa nostamaan energiatasoja hitaammin reagoivan, mutta käytännössä määrältään rajattoman rasvaenergian käytössä.

Aina kun vain mahdollista niin terve (ei siis lääkityksellä tai korkeahiilihydraattisella ruokavaliolla pilattu) elimistö pyrkii säästämään glykogeenivarastoja juuri siitä syystä että ne ovat niin rajalliset. Aina on hyvä olla jotain pahan päivän varalle.

Koko kestävyysurheilun peruslogiikka on opettaa elimistö käyttämään rasvaa kovillakin tehoilla ja säästämään glykogeenia mahdollisimman paljon kirivaihdetta varten. Juuri nykivässä vauhdissa rasvankäyttöön itsensä totuttaneet pärjäävät paremmin kuin hiilaritankkaukseen uskovat.

2. kysymys
Sykemittaus vai sykekontrolli?

Sykemittaus on aktiviteettina sekin yleinen vaikka ei syömiselle pärjääkään. Ihmiskunta on juossut satoja vuosia mutta vasta Seppo Säynäjäkangas sai ihmiset todella kiinnostumaan omasta sykkeestään. Jotain asioiden pieleenmenosta kuitenkin kertoo se, että suomalaisten juoksumenestys käytännössä loppui samaan aikaan kun Polarin sykemittari tuli markkinoille. Lasse Viren, Pekka Vasala ja Juha Väätäinen kahmivat mitalinsa ennen kuin Polar ilmestyi kaikkien urheilijoina itseään pitävien ranteeseen.

Taas kerran ilmiössä on kyse harhaanjohtamisesta mainonnassa. Sally Edwardsin lanseeraamat viisi sykealuetta ovat varmaan kaikkien sykemittarin omistajien muistissa, vaikka viimeaikoina on ollut pientä pyrkimystä vieläkin harhaanjohtavampaan kolmen alueen käyttöön. Harjoituspäiväkirjasta sitten katsotaan mikä Zone on minäkin päivänä menossa.

Moni lukija varmaan ihmettelee, että mikä tässä siis on vikana. Sykemittari on laitteena niin yleinen, että juuri kukaan ei ehdi tajuta että sitä käytetään sykkeen kontrollointiin eikä urheilusuorituksen mittaukseen. Lisäksi kaavalla 220-ikä laskettu teoreettinen maksimisyke aiheuttaa sen, että keski-ikäisellä huonokuntoisella ihmisellä alin sykealue on jotakuinkin leposyke. Siksi kadulla näkee lenkkeilijöitä jotka kulkevat hiljempaa kuin kävelijät. Ei siinä mikään reisilihaksen hermotus parane tällä tekniikalla.

Käsitteellistä eroa mittauksen ja kontrolloinnin välillä voi ajatella miettimällä yleisurheilun korkeussuuntaisia ja pituussuuntaisia hyppyjä. Korkeussuuntaisissa hypyissä kullakin kierroksella rima eli tulos on etukäteen määrätty, ja suoritus on joko onnistunut tai sitten ei. Pituussuuntaisissa hypyissä taas urheilija tekee kullakin kierroksella tuloksen ja se mitataan. Lopussa sitten kerrataan kuka on tehnyt mitäkin. Korkeussuuntaisissa hypyissä hermot ovatkin yhtä tärkeät kuin kunto.

Samoin sykemittarin tuijottelu lisää stressiä ja lähettää elimistöön aivan vääriä hormoneja suorituksen rentoutta ajatellen. Suomalaisista valmentajista muurarimestari Guy Storbacka ei arvostakaan sykemittaria kovin paljon, mutta hän onkin ruotsinkielinen eikä edusta tätä virallista KIHUn yliopistoeliittiä.

3. kysymys
Hapenottotestit vai juoksutulokset?

KIHUn tai muiden urheilijoiden tuhoamiskeskusten hapenottotesteihin ei onneksi kovin moni pääse, mutta seulan läpäiseille kohtalo on sitten sitäkin julmempi. Juoksemisesta pienen sivuhypyn tekemällä voi mainita että hiihtäjä Matti Heikkinen on yksi Suomen testatuimpia ja tieteellisimmin valmennettuja urheilijoita, ja siksi ehkä koko tunnetun universumin ailahtelevin urheilija.

Miksi sitten niin järkevältä ensi silmäyksellä kuulostava testi kuin maksimaalinen hapenotto ei korreloi juuri lainkaan tuloksiin tai tulosvarmuuteen?

Kuten jo nimikin kertoo niin maksimaalinen hapenotto kertoo kuinka paljon happea minuutissa ihminen käyttää silloin kun väsähtää täysin ja kaatuu matolle. Asia on hieman sama kuin ihailisi autoja jotka kuluttavat mahdollisimman paljon polttoainetta. Tätä logiikkaa kutsutaan myös nimellä Rytsölän logiikka. Onhan toki sellaisiakin tampioita jotka oikeasti ihailevat autoja jotka kuluttavat paljon polttoainetta, mutta tieteellinen yleisnimitys heille on ”teini”.

Järkevämpi tapa ajatella hapenottoa on pyrkiä kehittämään juoksun taloudellisuutta. Birdien mielestä tässä kohtaa pitäisi mainita nimi Zersenay Tadese ja lukema 150 ml/kg/km, tämä kuulemma kertoo kaiken olennaisen. Hieman pitemmin selittäen kannattaa siis tähdätä siihen, että mahdollisimman vähällä hengästymisellä pääsee mahdollisimman kovaa. Tarkoitus on siis olla taloudellinen eikä tuhlata happea niin paljon kuin mahdollista. Siinähän syntyy vain kasvihuonekaasuja ja maapallo tuhoutuu.

Järjettömät sipsuttelulenkit joilla ihaillaan etanoita tienposkessa eivät kuuluneet ohjelmistoon ennen kuin sykemittari keksittiin. Vanhan koulukunnan mukaan hölkkä on mielenterveysongelma ja juokseminen on urheilua. Tarkka raja hölkän ja juoksun välillä on toki hieman kiistelty aihe, mutta jos 4:30 kilometrivauhti ei tunnu löysältä peruslenkilta ei ehkä kannattaisi kutsua itseään urheilijaksi.

Testata voi itseään myös juoksutesteillä ilman letkua suussa ja laboratorioväkeä tuijottamassa. Esimerkiksi Lasse Viren käytti 5000m ins-and-outs testiä 50m jaolla. Toisin sanoen 50 metriä kiihdytettiin ja 50 metriä rullailtiin kevyesti ja sama jatkui vitosen lenkin ajan. Kiihdytyksiä tuli siis mukavat 50 kappaletta lenkin aikana. Parhaimmillaan Lasse Viren juoksi tämän Rolf Haikkolan testin aikaan 13:13 jolla olisi pärjätty kisoissakin aika kivasti – ja pärjättäisiin vieläkin.

Nyt onkin jo aika päättää turpaduunarin juoksupläjäys, ja teen sen ytimekkäästi kuin Seppo Anttila konsanaan.

TUOMIO:

Raision rasistit ovat väärässä. Valkoinen veitikka voi pärjätä mustalle mahdille kunhan syö ja treenaa oikein, alemmuudentunteeseen ei ole mitään syytä. Torino-makaronin voi vaihtaa perunaan ja rypsimargariinin voihin. Juostessa ei tarvitse ihailla etanoita vaan etanat voi syödä ravintolassa. Sykemittarin voi joko myydä naapurille tai ostaa sitten kalleimman mahdollisen HRV-toiminnolla varustetun mallin. M.O.T.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Kolme pointtia juoksemisesta”

  1. Mielenkiintoinen juttu, kiitos tästä! Olikohan tuo Lassen ”5000m ins-and-outs”-testin tulos kuitenkin virheellinen, koska se olisi ollut 3s alle Lassen oman vitosen ennätyksen ja aikalailla tasan aikakauden 72-77 ME-tulos? En löytänyt tähän hätään omista Viren-kirjoistani tähän lähdettä, vaikka muistan tuon testin tuloksista jotain mainintaa jossain olleen. Epäilen kyllä itse vahvasti aikalaisten mittavirhettäkin, koska hataran muistikuvani mukaan tätä juostiin ainakin jossain vaiheessa jalkapallokentän viheriöllä.

    1. Kiitän myös jutusta, joka kappale oli täynnä asiaa. Juoksijan ei tule kadottaa omakohtaista tuntumaa omaa kehoaan kohtaan. Valmentajana on toisinaan ollut vaikea puhua niin seikkaperäisellä tavalla, että juoksija tai juoksijat ymmärtäisivät itsetuntemuksen merkityksen.

      Tuohon asialliseen kysymykseen Lassen testistä löytyy vastaus ansiokkaan valmentaja Rolf Haikkolan kirjoittamasta kirjasta Lasse Virénin menetyksen portaat. Kirjan sivulla 158 kerrotaan muun muassa, että …Rataharjoituksen lisäksi suoritettiin ruohikolla irtiottotesti, ruohikolla siksi, että haluttiin säilyttää lihasten elastisuus. Tarkoituksena oli saada aikaan täydellinen läkähdys…..Harjoitus suoritettiin Helsingin vanhalla pallokentällä, jossa kierroksen pituus oli 600 metriä….Kello osoitti aikaa 13.13. En ollut uskoa silmiäni, vaikka matka ei ollutkaan mitattu virallisesti.

      Molemmat henkilöt ovat tuttuja, mutta en ole tästä aiheesta koskaan kysynyt. Kyseistä treenimuotoa olen itsekin käyttänyt juoksu-urallani irtiottoharjoituksena, ja se tunnetaan myös nimellä ”ruletti”.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.